Tunesië geeft voorsprong weg; drie Nederlanders blijven aan de kant

In Groep B van de Afrika Cup staan alle vier de landenploegen na de eerste speelronde op gelijke hoogte. Zambia en Congo-Kinshasa hielden elkaar eerder op de zondag op een 1-1 gelijkspel en poulegenoten Tunesië en Kaapverdië gingen later ook in evenwicht uit elkaar: 1-1. Beide doelpunten vielen in de laatste twintig minuten in Ebebiyín.

/

Kaapverdië, waarbij de 'Nederlanders' Toni Varela, Jeffry Fortes en Garry Rodrigues niet meededen, was in de eerste helft de betere partij en had ruim afstand kunnen nemen van de toernooiwinnaar van 2004. Fernando Varela kopte de bal na drie minuten tegen de paal en Kuca dwong doelman Emel Mathlouthi na zeventien minuten tot een redding. Djaniny liet ook nog een grote mogelijkheid liggen en aan de kant van de Tunesiërs was Ahmed Akaichi de gevaarlijkste man, maar ook hij kon het scorebord niet in beweging brengen.

Kort na rust was Kaapverdië opnieuw dicht bij de 0-1, maar Ahmed Ben Youssef haalde de bal van de lijn. Tunesië dacht na een uur op voorsprong te komen, maar een treffer werd om onduidelijke redenen afgekeurd. Tien minuten later werd het alsnog 1-0 voor De Adelaars van Carthago: Ali Moncer schoot de bal na een lage voorzet vanaf de linkerflank hoog in het doel. Een overwinning zou het Tunesië echter niet opleveren, want door een benutte strafschop van Heldon pakte Kaapverdië toch nog een verdiend punt.

e Nederlandse Kaapverdiërs Toni Varela (Excelsior), Jeffry Fortes (FC Dordrecht) en Garry Rodrigues (Elche CF) kwamen niet in actie.

Een terechte uitslag?

1
2

Haha die penalty. Kan allemaal, en wat een goede grasmat zeg.

Tunesie heeft pech dat jongens als Fakredinne Ben Youssef Anis Ben Hatira en Saber Khelifa op het laatste moment afhaakten. Dat zijn toch de belangrijke spelers bij Tunesie verder vind ik het vreemd dat ze een Karim Haggui niet meenemen.

18 januari 2015 om 23:33

En Cabo heeft pecht dat ze een coach hebben die garry rodrigues om onduidelijke reden op de bank laat.. Een speler die zelfs tegen real of Barça gevaarlijk is

19 januari 2015 om 10:56

Ik vind dat Tunesie gisteren gewoon twee keer is genaaid door de arbitrage

Alles is tot nu toe van een bedroevend niveau deze Africa cup, matig voetbal, slechte velden, niveau van de scheidsrechters onder de maat, om te huilen allemaal.

18 januari 2015 om 22:17

Als Afrikaan ben ik het met je eens. De Afrika cup is ook niet op een hoog niveau. Alleen de landen Algerije en ivoorkust. Ghana is diep afgezakt en de beste spelers zijn niet opgeroepen door problemen. Als ghanees heb ik ook niet zoveel zin in het toernooi

Kan je de Afrika cup ook nog ergens anders zien behalve Eurosport 2?

18 januari 2015 om 22:09

Vanaf morgen is het op Eurosport.

sinds het wk 2006 een zeer telleurstellende reeks neergezet met het beste resultaat 2 kwartfinales in de afrika cup in 8 jaar. het is gewoon een matige ploeg geworden dat tunesie. daarintegen is kaapverdie juist stappen omhoog aan het maken.

@ Etcheverry dat komt omdat de interessante ploegen allemaal in poule C zitten morgen Senegal-Ghane en Algerije- Zuid Afrika. Daar verwacht ik wel veel van Poule D is ook wel interessant met Kameroen Ivoorkust Guinee en Mali.

18 januari 2015 om 22:21

@kaaverdiaan toch knap dat zo een klein eiland als cabo verde gewoon 1-1 speelt tegen Tunesié.

Potverdorrie man, Kaapverdië kon het met de mogelijkheden in de 1ste helft allang minimaal 2-0 maken! Als een paar meer overzicht hebben, ik zag een paar kansen dat iemand in het midden word aangespeeld en dat er dan links iemand vrij komt aanlopen, maar die bal komt niet. Maar de andere wedstrijd in de poule was ook 1-1 geïndigd dus is dit gelijkspel niet eens zo erg, alles blijft hetzelfde.

18 januari 2015 om 22:55

Djaniny had in de eerste helft een paar ontzettend grote kansen laten liggen. Alhoewel er maar een punt is verdient biedt deze wedstrijd zeker hoop om door te gaan.
Força Tubarões Azuis!

@ 23diamanti dat klopt Kaapverdie heeft een goede ploeg weten te smeden ze hebben weinig bekende namen. Maar het is wel een hecht team met Heldon Gary Mendes Rodrigues en Ryan Mendes als grote blinkvangers.

De penalty was trouwens wel zeer onterecht. 100% schwalbe en buiten het strafschopgebied.

18 januari 2015 om 23:03

Je bent niet goed man. Hij werd duidelijk geraakt.

19 januari 2015 om 09:09

het was duidelijk een swalbe laten we eerlijk zijn ik heb ook die roze bril op maar dit was gewoon onterecht.

@ Kaapverdiaan wel opmerkelijk dat de coach niet begint met Ryan Mendes en Gary Mendes Rodriguez en die Odair Fortes is ook wel een aardige speler. Penalty was terecht was gewoon een domme actie van die tunesier en was in de strafschopgebied.

1ste helft was voor Kaapverdië, maar de 2de toch wel voor Tunesie. Discutabele penalty en een onterechte afgekeurde goal. Belabberd veld maar dat was te verwachten. Tunesie zal gaan groeien, maar petje af ook voor Kaapverdië. Een land met wat is het 500.000 inwoners? Doen ze knap en het lijkt structureel deze opmars. Kortom in groep B is alles nog open!!

Ik vind een gelijkspel een terechte uitslag. Kaapverdie was de 1e helft beter en Tunesie in de 2e helft. De goal die Tunesie maakte die werd afgekeurd was in mijn ogen een geldige goal.

No bai tubarões azuis!
Op basis van de eerste helft vind ik een winst zeker verdiend, misschien niet geheeld objectief, maar we hebben ook een bal op de paal, bal van de lijn, 1 op 1 mer keeper etc gehad. 2e helft was Tunesië weliswaar gevaarlijk maar tot echte kansen kwam het niet.. Ik hoop dat we het tegen de fysiek sterkere landen beter zullen doen.. Want ons kwaliteit ligt bij techniek