PSV veegt de vloer aan met Sparta Praag en pakt prijs van 251 kilo

/

PSV heeft de eerste prijs van 2015 binnen. De Eindhovenaren maakten in de eerste helft een wankele indruk tegen Sparta Praag, maar na rust zag Phillip Cocu zijn spelers uit een ander vaatje tappen. De 2-0 achterstand tegen de Tsjechische topploeg werd uiteindelijk volledig weggewerkt en uitgegumd: 2-5. PSV, dat eerder al van Celtic won, schrijft daarmee de Maspalomas Cup van 251 kilo op zijn naam.

Voorafgaand aan het oefenduel namen PSV en Sparta Praag een minuut stilte in acht voor de gebeurtenissen in Parijs, maar daarna werd er gewoon gevoetbald. PSV oogde tegen Celtic bijzonder scherp, maar tegen de Tsjechen was het in de eerste helft een stuk minder indrukwekkend. Na ruim een halfuur tekende Borek Dockal voor de 0-1 en nog geen minuut later verdubbelde David Lafata de marge. Verdedigend was het niet best bij PSV, dat ook nog afscheid moest nemen van Jorrit Hendrikx. De controleur liet zich al vroeg in de wedstrijd vervangen met een liesblessure.

Met de wind in de rug ging Sparta Praag reeds in het eerste bedrijf op zoek naar meer, maar de 0-3 bleef uit en daardoor kon PSV terugkomen in de wedstrijd. Op slag van rust tekende Adam Maher, na een goede tegenstoot van de lijstaanvoerder van de Eredivisie, voor de 1-2. Het zou het zetje blijken dat nodig was. PSV herpakte zich in de tweede helft en liet geen spaan heel van de Tsjechische opponent.

In de 65e minuut zorgde Memphis Depay voor de gelijkmaker en vijf minuten later was het de beurt aan Luuk de Jong. De spits kopte raak uit een voorzet van Luciano Narsingh. Niet veel later bracht De Jong zijn elftal in veilige haven door ook de vierde Eindhovense treffer van de avond voor zijn rekening te nemen. Het slotakkoord was voor Georginio Wijnaldum, die vlak voor tijd de 2-5 liet aantekenen.

1
2

Deze wedstrijd staat symbool voor de wedstrijden die PSV tot nu toe heeft gespeeld. Deze selectie heeft een enorme veerkracht en ze gaan allemaal tot het gaatje; de wil om te winnen is groot bij deze jongens. Pasveer en De Jong speelde een degelijke wedstrijd, ook fijn om te zien dat zowel Yaniek van Osch en Kenneth Paal hun minuutjes in het 1e hebben kunnen maken!

11 januari 2015 om 19:07

Was Zoet geblesseerd/ niet mee op trainingskamp aangezien hij tegen Celtic ook al niet speelde. Of staat Pasveer gewoon boven hem in de rangorde?

11 januari 2015 om 19:10

Geblesseerd geraakt aan zijn duim op een van de eerste trainingen in Gran Canaria. Ze laten hem nu rusten zodat hij in de competitie weer alles kan spelen.

11 januari 2015 om 19:12

zoet had idd een blessure aan zijn vinger opgelopen als goed is. Denk dat hij uit voorzorg dus geen wedstrijden heeft gespeeld. En Pasveer beetje tevreden houden natuurlijk

11 januari 2015 om 19:21

Zoet lichte blessure aan zijn hand. Was wel gewoon mee.

11 januari 2015 om 19:38

Oke dank, is het ernstig? Paar weken eruit?

11 januari 2015 om 19:40

Pasveer zal wel spijt hebben van zijn keuze voor Psv. Kan nog zat een paar seizoenen mee als eerste keeper bij een (sub)topper. Zonde dat hij 2e keeper is.

11 januari 2015 om 19:48

ruiten drie
Pasveer tekende bij PSV voor 2e doelman. Dus als hij spijt heeft is hij; of niet heel slim, of overschat hij zichzelf.

Het zijn maar oefenwedstrijden, maar toch leuk voor PSv dat ze winnen. Ze graan het zwaar krijgen met Ajax die in hun nek hijgt.

11 januari 2015 om 19:17

Of ajax krijgt het moeilijk met psv voor hun . hahah nee grapje man we zullen het zien ik hou nooit van van tevoren voorspellingen doen want ze komen bij mij helaas nooit uit.

11 januari 2015 om 19:29

Beide teams krijgen in het begin lastige wedstrijden. Ik heb het gevoel dat de eerste wedstrijden van groot belang zijn. Zolang PSV inzet blijft tonen, moeten ze heel ver komen. Ze zullen echt nog wel goals weggeven, maar met 2 opkomende backs, een middenveld met onder meer Wijnaldum en Maher en 3 spitsen zullen ze, en niet alleen in de omschakeling ook veel kansen creeren en scoren.

12 januari 2015 om 07:14

Ajax krijgt het ook zwaar. Willen ze kampioen worden mogen ze net als PSV geen punten verliezen. Beide ploegen hebben dus druk.

12 januari 2015 om 11:40

Dan mag jij van mij wel voorspellen dat psv kampioen wordt

Je haalt de woorden uit mijn mond; hoe PSV al terug is gekomen van een achterstand.. Echt héél erg vaak, wat voor een groot deel natuurlijk de verdiensten van Cocu is. Ik denk daarom ook dat we (psv) dit seizoen de titel gaan pakken. Gini en Memphis nemen afscheid met de titel; Cocu pakt in zijn eerste "echte" seizoen de titel (in het achterhoofd houdende dat vorig jaar een tussenjaar was, gezien de "revolutie" bij Psv) en onze droogte kan weer 's doorbroken worden!

11 januari 2015 om 20:05

Mocht PSV de titel pakken (en dus C.L. spelen) kunnen gini en depay misschien nog een jaartje blijven.

11 januari 2015 om 21:30

Ik denk niet dat zij te houden zijn, ik denk dat ze beide naar een club gaan dat ook CL gaat spelen, maar wel genieten van het heerlijke feestje en gevoel van het kampioen worden!

11 januari 2015 om 20:52

@bootsjungen: Pasveer speelde een degelijke wedstrijd? Hij werkte in de 19e minuut een schot op doel heel klungelig weg, bij de 2-0 ging hij echt in de fout en zijn uittrappen sloegen nergens op. Als Zoet dezelfde fouten had gemaakt dat zou hij tot op de grond toe afgebrand worden op de forums.

Ik blijf me er sowieso enorm over verbazen dat er mensen zijn die serieus denken dat Pasveer even goed als of misschien zelfs wel beter is dan Zoet.

Pasveer is van het niveau rechterrijtje eredivisie, meer niet. Het idee dat hij eerste keeper zou moeten zijn van een titelkandidaat vind ik echt belachelijk. Zoet daarentegen zie ik als één van de meest talentvolle keepers van Nederland. Hij heeft het drie seizoenen lang (bij RKC en Psv) uitstekend gedaan, maar na drie ongelukkige wedstrijden kon hij ineens niets meer goed doen bij een hoop mensen. Zo kortzichtig...

11 januari 2015 om 21:15

@cabinessence, natuurlijk is Zoet beter en hij moet inderdaad altijd op doel staan; ik vind Pasveer echter wel een prima vervanger voor als Zoet geblesseerd raakt. De wedstrijden die Pasvoor tot nu toe heeft gekeept voor PSV waren goed.

Niet slecht.
Niet vergeten dat dit team Pec heeft weggeveegd eerder dit seizoen.
Mooi om te zien dat er zoveel veerkracht is net zoals tegen onder andere Ajax, Estoril en Feyenoord.

11 januari 2015 om 19:06

Weggeveegd? Pec had gewoon veel pech; thuis veel beter, maar missen die penal. Uit twee keer een van richting veranderd schot die er daardoor in vloog.

Maar toch knap van Psv, al weet ik niet of Praag de tweede helft veel spelers wisselde.

11 januari 2015 om 20:00

niet vergeten dat hun tweede helft niet met basis speelde...

11 januari 2015 om 21:13

Overdrijven is ook een vak. Met de uitslagen 1-1 en 3-1 noem ik het niet meer dan verslagen.

Zo van 0-2 naar 5-2, echt knap! Gaat nog een hele moeilijke worden om PSV van de titel af te houden.

Matige eerste helft van beide, 1 moment was PSV het even kwijt toen vielen er gelijk 2 goals, vrij snel de terechte aansluitingstreffer. Tweede helft walsde PSV er vol overheen en had Sparta Praag niks meer te zeggen.

Prima overwinning weer, toch zag de verdediging er maar slapjes uit. Tegen Vitesse zal scherpte een belangrijke rol gaan spelen, op naar die glasbak!

Netjes gedaan PSV helaas niet de wedstrijd gezien maar door de cijfers al duidelijk dat het een mooie wedstrijd was met veel goals.

De eerste helft was een beetje saai, de tweede helft was dankzij de vele doelpunten wel leuk.

11 januari 2015 om 19:32

Prima overwinning, ook niet alles gezien.
United - Soton opgezet nadat ik die zure stem van Driessen hoorde. Die weet van elke matige paas een crisis voor heel PSV te maken.

Zonde had de wedstrijd graag afgekeken, maar ik zit niet meer lekker relax naar voetbal te kijken met die jankerige zeiksnor. Win je 5-2, komt ie nog zeiken over hoe slecht de verdediging is.
Punt gemaakt Driessen, kunnen we nu weer gewoon praten over wat er wel goed gaat.

11 januari 2015 om 19:41

Je had Driessen eens tijdens PSV-Feyenoord moeten horen. Iemand kreeg op het middenveld een schop van Clasie, ik weet even niet meer wie, ligt op de grond. Uit de herhaling blijkt dat het gewoon een vervelende schop is die echt pijn doet, zegt Driessen: en natuurlijk heeft ineens elke Psv'er nu alle pijn van de wereld en over 10 seconden niet meer. Hij huilde nog net niet toen Kazim de 3-3 maakte zeg. Prima kerel, maar alleen tijdens wedstrijden van Feyenoord Europees. Dan mag je best chauvinistisch zijn.

11 januari 2015 om 20:01

Ja dat staat me ook nog goed bij. Die gast zit gewoon te wachten tot er iets fout gaat om dan te zeggen, zie je wel wat een matig team dat Psv.

Kritiek vind ik niet vervelend, ik heb dat zelf ook genoeg. Maar zo vooringenomen negatief is gewoon enorm irritant.

Maar goed het zal ook wel met een algemene 'gunfactor' te maken hebben en die is PSV in Hilversum al jaren kwijt.

Is het niet countervoetbal, dan is het wel vervelende mannetjes(die toevallig alleen bij PSV zitten?), dan is het weer koopclub(met soms 11 Nederlanders in de basis?), of een coach die er zogenaamd niks van kan (dat zien we dit jaar).
Allemaal zo ongefundeerd en tendentieus.

Doen ze goed. Toen ik keek stonden ze nog met 2-0 achter. Dat laat maar eens zien wat een veerkracht PSV heeft dit seizoen.

Wederom een achterstand omgebogen. Begin tweede helft zag je ook een PSV die er direct voor ging, vanaf dat moment maakte ik mij geen 'zorgen' meer. PSV heeft een ploeg waarin bijna elke speler kan scoren, dat maak het moeilijk af te stoppen.

Een prima trainingskamp. Op naar Vitesse uit, met veel zelfvertrouwen.

we hebben weer veerkracht getoond. Deze wedstrijd toont onze mentale weerbaarheid maar weer aan. Uiteindelijk overtuigend gewonnen. Enige minpuntjes zijn de laatste 10 minuten voor rust en het uitvallen van Hendrix. Hopen dat het meevalt, want dat is een belangrijke pion. Ik zie hem liever dan Maher. Die 10 minuten voor rust was het enige moment dat psv verdedigend zwak was, voor de rest hebben we nauwelijks kansen weggegeven. Als dit een voorbode is voor de tweede seizoenshelft, dan zie ik die met vertoruwen tegemoet...

Kleine kanttekening is wel dat zowel Sparta (1e helft) als PSV (2e helft) erg veel hulp ondervonden van een flinke wind bij het maken van doelpunten. De ploeg die tegen de wind in speelde had grote problemen bij doeltrappen of lange diagonaalpasses omdat de wind de bal terug blies.

Bij windstille omstandigheden zoals in een stadion met 4 dichte zijden was een uitslag in de orde van van 1-3 aannemelijker geweest.

Valt mij op dat middenvelders en aanvallers allemaal belangrijk zijn. De Jong, depay, maher en wijnaldum die scoren. Narshing die een assist geeft. Toch lekker voor een coach dat alle 5 doelpunten door aanvallende spelers worden gemaakt.

Verwacht PSV landskampioen, ajax 2 en Feyenoord 3.
aajx en Feyenoord laten straks meer punten liggen dan Psv. de Boer die zal aangeven te gaan vertrekken en dat zal zeker uitwerking hebben.

11 januari 2015 om 19:44

Waar heb jij gelezen of gehoord dat de Boer weggaat na dit seizoen? Volgens mij heeft hij al meermaals aangegeven dat hij nog niet weg hoeft.

11 januari 2015 om 20:03

Maar als er een mooie club komt, is hij weg. Mocht Barça Enrique ontslaan en De Boer vragen om trainer te wordenx reken dan maar dat hij ja zegt

11 januari 2015 om 23:38

Nee hoor want hij kan de spelers van barca niet beter maken.

Voetballend was het vaak niet best. Maar toch weer fantastisch teruggekomen. Dit seizoen is gewoon het seizoen van Psv. Memphis speelde vandaag weer fatnastisch. Ook mooi dat van Osch zijn debuut maakte en natuurlijk weer Kenneth Paal.

11 januari 2015 om 20:10

Psvglorie: Vitesse uit is dadelijk gewoon een ander verhaal. Ik kan nog steeds niet begrijpen dat er al zo veel Psv supporters zijn die denken er al te zijn. Psv moet nog uitwedstrijden spelen tegen Vitesse, Az, Feyenoord, Twente, Nac. Thuis nog tegen Ajax, Zwolle, Groningen. Ajax staat maar 4 punten los dat is helemaal niks. Plus kan ook dit Ajax gewoon winnen in Eindhoven.

11 januari 2015 om 20:28

Vitesse uit een ander verhaal? Vitesse is echt geen goede ploeg. Psv moet zich eerder zorgen maken om de wedstrijd tegen Feyenoord, Twente en Nac uit. De andere zie ik ze wel winnen. PSV is thuis heel sterk. Uit dit seizoen ook, al is de zwaarste nog niet geweest. De wedstrijden die jij noemt is zowat de komende 17 wedstrijden. Geen idee voor welke club jij ben maar veel verstand heb je er niet van. Natuurlijk worden het moeilijkere wedstrijden dan de gene vooraf. Aangezien Ajax er 4 punten achter zit. Maar Ajax is niet het Ajax van de afgelopen 4 jaar.

11 januari 2015 om 20:42

We zijn er zeker nog niet.
Alleen lijkt dit seizoen het mentale aspect eindelijk eens in orde: Iets waar het jaren aan ontbroken heeft.

11 januari 2015 om 23:41

Ajax heeft ook nog hele lastige wedstrijden uit! Vitesse, Utrecht, Heerenveen, PSV en Zwolle. Je kunt er niks van zeggen we zien het over 17 wedstrijden wel.

De eerste helft was niet om aan te gluren, de tweede helft was beduidend beter. Door twee zwakke momenten achterin kwam Praag op voorsprong maar Psv herstelde zich erg sterk. Blijkt maar weer hoe veerkrachtig dit elftal is. Het is al een paar gebeuren dit seizoen dat Psv op achterstand kwam of laat gelijk en ze alsnog de overwinning over de streek trekken. Ik heb een goed gevoel voor de rest van het seizoen. Nog zeventien wedstrijden en dan hopelijk weer kampioen worden.

Deze wedstrijd was eigenlijk een perfecte bevestiging van wat waarschijnlijk iedereen al wist: PSV heeft veel veerkracht, heel aanvallend veel kwaliteit en heeft een paar spelers met individuele kwaliteiten om van te watertanden, maar het centrale verdedigingsduo blijft een hele zwakke plek die ons nog wel eens hele dure punten kan gaan kosten.

Ik blijf op zich wel hoopvol over Bruma en Rekik. Ze zijn nog jong, centrale verdedigers pieken meestal pas als ze achterin de twintig zijn en als ze in goede doen zijn dan kunnen ze heel behoorlijk voetballen. Maar ze maken wel nog te vaak fouten die je eigenlijk niet meer mag maken als je al anderhalf jaar basisspeler bent van Psv. En de meeste fouten lijken te worden veroorzaakt door verkeerde inschattingen en concentratieverlies, dat zijn dingen die je er op zich toch uit zou moeten kunnen trainen.

11 januari 2015 om 23:59

Foutjes moet kunnen. Maar tegen Feyenoord, vandaag en nog veel vaker, zijn die twee soms hun man volledig kwijt. Dat kan gewoon echt niet en ziet er verschrikkelijk amateuristisch uit. Er vliegt hier thuis dan nog net geen afstandsbediening door de tv heen. En ik vrees dat het geen foutjes zijn, maar echte onkunde.

Ben ik de enige die het gewicht van de bokaal het interessantst vind van het hele artikel? Hoeveel zou het kosten 251 kg bagage in te checken in het vliegtuig?

11 januari 2015 om 23:51

Inderdaad het opmerkelijkste feit van het artikel. PSV zal nu een vliegtuig extra moeten boeken om die beker naar Eindhoven te transporteren. Oh ja en op straffe van een hoge boete voor de speler die - het in zijn hoofd haalt - z'n bokaal op te tillen.

12 januari 2015 om 00:02

Denk dat heel de winst van dit toernooi eraan op gaat.

12 januari 2015 om 00:45

De bokaal is geen 251 KG. Joost mag het weten wat voetbalzone bedoeld met die 251 Kg..
Op de twitter van thijs slegers staat een afbeelding van de bokaal

12 januari 2015 om 03:14

Wat weegt hij dan volgens jou?

12 januari 2015 om 08:51

@psvf4n: Voorheen had het toernooi in Masalomas wel degelijk zo'n zware bokaal, maar die hebben ze nu dus ingeruild voor een wat praktischer exemplaar. Blijkbaar is dat sommige media ontgaan.

Goede wedstrijd van Psv, relatief een sterke tegenstander en makkelijk in de 2e helft afgemaakt, dat belooft en mooie 2e seizoens helft te worden