wk2018
 

Het laatste gevecht

Vrijdag, 9 januari 2015 om 19:44 door staw

Het is pas zes uur ‘s ochtends wanneer Edmund verschrikt wakker wordt. Het zweet staat op zijn voorhoofd. Hij had gedroomd dat hij te laat bij het stadion was om zijn favoriete ploeg kampioen te zien worden. Hij kijkt op zijn telefoon of het überhaupt wel de juiste dag is. Er staat gelukkig echt 9 april 2006. Dit is de dag dat Legia Warschau het kampioenschap binnentikt in de derby tegen het kleine Polonia Warschau, mompelt hij in zichzelf. Edmund kan niet meer slapen en besluit twee uur later om toch maar aan het ontbijt te beginnen. Hij zet Legia Warschau-tv op en kijkt blij naar de tv, wanneer hij alle goals die zijn ploeg dit seizoen maakte één voor één ziet voorbijkomen. Hij hoort zijn jongere broertje snel de trap afrennen alsof de uitwedstrijd al begonnen is.

“Edmund, Edmund, ik hoor van mama dat je twee kaartjes hebt voor het uitvak, je neemt mij wel mee toch?” Edmund kijkt boos naar zijn moeder die aan de andere kant van de kamer zit. “Mam, moet dit nou, Kamil is pas negen jaar, ik ben geen babysitter.” Zijn moeder kijkt hem aan en hij kent die dwingende blik maar al te goed. Van haar kun je geen discussie winnen. Edmund roept vanuit de gang dat Kamil haast moet maken, want hij wil zo snel mogelijk weg. Kamil komt de trap afrennen met twee gloednieuwe sjaals van Legia Warschau. “Wooooow, hoe kom je daaraan,” roept Edmund uit. “Van mama gekregen, omdat je mij meeneemt met je kaartje,” vertelt Kamil met een glimlach op zijn gezicht. Edmund bedankt zijn moeder en krijgt een laatste waarschuwing niet via Aleja Roz en het Park Ujadowski naar huis toe te lopen. Vervolgens rennen de jongens richting het stadion.

Hoe hoog het risico is rondom de wedstrijd, blijkt uit de grote hoeveelheid ME’ers die zijn ingezet en nu zichtbaar zijn. Al vanaf het eigen stadion van Legia Warschau blijkt de ME in grote getalen aanwezig te zijn. Kamil kijkt angstig naar de gewapende mannen met hun kogelvrije vesten en schilden. Hij kruipt dichter tegen zijn broer aan die hem altijd zal beschermen. Eenmaal aangekomen bij het stadion van Polonia is het alleen maar erger. Die dag zouden er uiteindelijk tussen de 1.400 en 1.500 ME’ers worden ingezet, maar dat wisten Edmund en Kamil op dat moment niet.

De spanning bij de uitsupporters is enorm. Nog geen tien minuten is de wedstrijd begonnen of de eerste fakkels worden aangestoken, gevolgd door spreekkoren. De Poolse variant van rennen in je eigen stad wordt ingezet, waardoor de gemoederen gelijk oplopen. De Teddy Boys, de harde kern van Legia zit ook in het uitvak. Zij zijn opgefokt en klaar om te vechten wanneer nodig. Eenmaal aangekomen in de zestigste minuut gebeurt het dan toch: de boomlange Moussa Ouatarra maakte de bevrijdende treffer. Edmund en Kamil springen voor hun gevoel wel tien meter de lucht in. Het uitvak ontploft en wordt een zee van fakkels. “Wisla waar is die titel nou”, wordt door een aantal supporters ingezet. Drie jaar op rij werd Wisla Krakow kampioen; nu is Legia aan de beurt.

Zeker als vier minuten later de tweede treffer wordt gemaakt voor Legia door Edson. Het feest in de stad kan worden gevierd en in het uitvak is het de rest van de wedstrijd feest. Edmund en Kamil houden hun sjaals hoog de lucht in, trots op hun club.

Edmund en Kamil vertrekken na de wedstrijd richting het centrum en lopen naar huis. Vol van emotie beleven ze de wedstrijd nogmaals. “Zag je hoe Edson die bal met zich meenam, echt een Braziliaanse balvirtuoos!” “En wat dacht je dan van Fabianski, die hield alles eruit,” vervolgt Edmund. Het was ook Edmund die halverwege de straat opmerkt dat ze de menigte volgend aangekomen zijn in Park Ujadowski. Ze horen geschreeuw in het park en voelen dat de menigte gaat rennen. Verschrikt proberen zij een uitweg te zoeken. De ME’ers willen het gevaar centraliseren, maar juist door iedereen naar het centrum te drijven escaleert alles. Supporters raken verblind door traangas en worden geraakt met rubberen kogels. Edmund en Kamil vluchten zonder iets te zien een straat in. Het blijkt Aleja Roz te zijn. Nog voordat één van de broers doorheeft waar ze zijn, krijgt Edmund de eerste klap. “Rennen!” roept Edmund tegen Kamil. Maar de kleine Kamil heeft met zijn negen jaar nog niet zulke lange benen als de ultra’s van Polonia. Net zoals de kansloze Edmund niet de kracht heeft dezelfde rake klappen uit te delen als de Polonia ultra’s.

Dat jaar zou Polonia degraderen uit de hoogste divisie, maar ze keken met smacht uit naar de ontmoeting met Legia in 2008, toen ze weer actief waren op het hoogste niveau. Die nacht van het eerste weerzien klonk er in het thuisvak van Polonia heel hard: welkom, welkom, welkom in het mooiste deel van Warschau, Legia. Waarna de sjaals van Legia-fans, die de fans van Polonia eerder hadden weten te bemachtigen werden verbrand. Een sjaal of vlag veroveren door een fan om te brengen of neer te slaan, is een traditie die vooral plaatsvindt tussen Legia-fans en Widzew Lodz-fans, maar ook tussen Wisla Krakow en Cracovia Krakow.

Die nacht steeg de rook op van vele sjaals en vlaggen, waaronder twee sjaals die er nog gloednieuw bij hingen. Als je ze zo zag hangen zou je denken dat ze amper gedragen waren. En terwijl de as van de sjaals opwaaide richting de hemel, klonk het eerste fluitsignaal. De as vloog hoger en hoger, alsof de schimmen van de overleden supporters van bovenaf meekeken.

*Ter nagedachtenis aan alle supporters van Legia Warschau en Polonia Warschau die het leven lieten op 9 april 2006. Velen van hen raakten opgeslokt in de drukte en konden niet ontkomen.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 9 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1000+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

28 reacties (laatste reactie door davidelguaje)

Fakkels in het stadion, klaar om te vechten,...

Goed, je bevestigt dus mij vooroordeel : het Poolse voetbal is goed ziek.

Mijn lokaal Belgisch ploegje Lokeren mocht ook tegen Legia spelen en vooral maar geen Belgische kenmerken dragen om problemen te vermijden.

Rare jongens, die Polen (vrij vertaald uit Asterix-strips).

10 januari 2015 om 12:18

Ik kan het helaas niet ontkennen.. In Polen wordt hooligan zijn gezien als sport. Mensen die bij een harde kern oftewel 'firm' gaan die moeten er voor leven. Zij gaan veel naar de sportschool, slikken spierversterkende middelen etc. Ik vind het geen fijne ontwikkeling..

10 januari 2015 om 15:14

Is het ook niet. Het lijkt wel wat op een machtsstrijd tussen verschillende religieuze groeperingen in het land. Want dat is wat supporterschap voor dat soort mensen is: een soort religie. De geschiedenis heeft wel uitgewezen dat religieuze conflicten, conflicten over iets wat je beschouwt als de essentie van jezelf, bijzonder onprettig zijn

14 januari 2015 om 19:10

99% heeft een honkbalknuppel, slechts 1% zit op honkbal...

Het is een fulltime baan ipv een 'hobby' voor in het weekend. Zo ging het eerst in Engeland er ook aan toe, maar daar hebben ze dat aardig weten in te perken. Wordt tijd dat ze dat in Polen (en de andere Oostbloklanden) ook eens hard gaan aanpakken.

Wat een schitterende, alternatieve clubexpert!
Een interessant verhaal vol spanning, ik heb ervan genoten.
Dit soort clubexperts zie ik graag. Uit landen waar we hier op voetbalzone niet veel van zien.
Ik raak ook meteen geintresseerd in de club en ga allerlei dingen opzoeken, heerlijk.

10 januari 2015 om 12:20

Dankjewel voor het compliment! Als je van dit soort type ce's houdt, kijk vooral even op mijn persoonlijke pagina bij clubexperts. Ik heb een groot aantal van dit soort ce's geschreven vroeger. Heb door persoonlijke omstandigheden echter lang niet geschreven. Hoop dat ik er nu weer een aantal kan wegzetten.

10 januari 2015 om 17:33

Staw

Ja dat hoop ik ook, dat je er weer enkele gaat schrijven bedoel ik dan heb er enorm van genoten, stuk bomvol emotie en gevoel, de verbondenheid tussen schrijver en het stuk is tastbaar, dit is iets van het beste dat ik hier al gelezen heb.

11 januari 2015 om 17:21

Dankjewel man! Ik ga mijn best doen! Jouw clubexperts zijn ook om van te smullen. Dat gaat je ook makkelijk af om ze op papier te zetten. De beoordeling van iedereen over jouw stukken zegt genoeg!

14 januari 2015 om 19:10

Ik keek op je profiel, zie ik ineens een reactie van mij bovenaan staan

Ja, die rivaliteit gaat heel ver daar in Polen. Sjaals en vlaggen is na het voetbal daar de favoriete bezigheid. Flats worden binnengedronen en mannen en vrouwen worden in elkaar geslagen, alleen maar voor een vlag of sjaal. Iets wat we hier in Nederland niet zullen zien. Ik was met NEC in 2003 ook in Polen, bij Wisla Krakow, en dan merk je toch ook al die spanning... De aversie tegen andere clubs is ook gewoon heel groot. Goed stuk, waar - hoe gek het ook klinkt - het kippevel kwam. Gewetenloze moordenaars, dat zijn het daar. Dat kan je geen liefhebberij meer noemen. Mooi, inderdaad alternatief stuk!

10 januari 2015 om 12:25

Dankjewel! Je hebt helemaal gelijk, wisla krakow, legia Warschau, ruch chorzow, pogon szczecin, widzew lodz, Lech poznan in mindere mate. Maar allemaal clubs waar hooligan zijn wordt gezien als sport.. Vaak komt het omdat er een politieke visie mee verweven zit. Bij legia in Warschau zijn mensen namelijk extreem rechts, zij zetten zich snel af van buitenlanders. Zij hebben hier spandoeken voor, schreeuwen racistische leuzen en een paar jaar terug bij een thuiswedstrijd van legia waren er wat mannen van de harde kern verkleed als de ku klux klan.

Heel tof gedaan weer. Mooi om te lezen dat ondanks je lange afwezigheid je schrijfstijl niet is verslechterd. Kan er nog steeds van genieten.

15 januari 2015 om 14:46

Dankjewel! Ga proberen weer wat meer te schrijven, je kunt weer wat van me verwachten haha!

Geweldig stuk, ik hou echt van zulke clubexperts, informatie meegeven in een verhalende vorm. Heb em snel gelezen en niet op de spelling gelet, maar zag er in die korte tijd geen, dus dat ook klasse gedaan. Mooi verhaal van een gebeurtenis waar ik nog zeer weinig van wist; tragisch einde helaas. Wel leuk dat je voor mij kennis geeft over een competitie waar ik nog weinig van weet. Vijf sterren krijg je van me!

15 januari 2015 om 14:49

Dankjewel, dit heb ik in mijn voorgaande clubexperts ook proberen te doen! Ik hou me vooral bezig met het oostblok, aangezien ik zelf een Pool ben haha!

Geweldige CE! Mooi eerbetoon aan de supporters die deze dag niet hebben overleefd. Wist zelf niet dat dit gebeurt was dus ook weer een goede geschiedenisles voor mij

15 januari 2015 om 14:50

Dankjewel! Probeer met mijn clubexperts een soort geschiedenis les te brengen op een vermakelijke manier. Blij dat dit gelukt is!

Uitstekend stuk, zo lees ik ze graag. Vijf sterren krijg je van me, verder geen enkel commentaar. Wauw!

15 januari 2015 om 14:51

Velen dank! Haha ik weet dat er desondanks vast wel ruimte voor verbetering is, kan zo jong toch nog niet uitgeleerd zijn haha. Top!

Geweldige CE, hier en daar een klein foutje, maar dat weegt niet op tegen de impact die zo'n CE met je doet. Origineel, goed geschreven, leest lekker weg. Ik kan niets anders dan 5 sterren geven, aangezien meer onmogelijk is en minder is simpelweg niet goed te praten.

Ga zo door zou ik zeggen. Misschien dat VZ je in dienst kan nemen ipv Muller

15 januari 2015 om 14:53

Dankjewel! Toch balen dat ik waarschijnlijk die paar schoonheidsfoutjes heb gemaakt, zou je willen zeggen welke? Als het niet teveel werk is dan. Haha wel leuk dat je inderdaad bovenaan staat op mijn pagina! Weet nog wel toen ik contact zocht! Zo zie je maar dat er in een paar jaar niet super veel hoeft te veranderen.

Hahaha, laat hem dat zelf maar niet lezen, of juist wel. Worden zijn stukken beter door wat concurrentie :P

15 januari 2015 om 15:24

Klopt, het begon met mijn lichtelijke haat richting Willem Ii.

Deze zin vind ik een beetje vreemd. Weet niet of het fout is maar goed.

De Teddy Boys, de harde kern van Legia zit ook in het uitvak. Zij zijn opgefokt en klaar om te vechten wanneer nodig.

Eerst is het enkelvoud (zit) en vervolgens verwijs je in het meervoud (zij zijn). Ik weet niet of dit juist is, maar ik vond het een beetje een opvallende zin en niet heel erg storend verder en normaal lees ik er ook gewoon overheen.

Hmm, nu ik de tekst nog eens doorlees is dat eigenlijk het enige dus ik overdreef maar weer eens, prima geschreven dus! Ga zo door zou ik zeggen.

Jouw achtergrond op je profiel is trouwens wel irritant. De titels van je clubexperts zijn nauwelijks te lezen. Donkerblauwe tekst op een iets lichtere achtergrond.

Bij mijn weten zijn er die dag geen doden gevallen. Dat weet ik 99 zeker.heb toch verschillende verhalen over die wedstrijd gelezen en zelfs nog even nagevraagd aan een Legia fan. Is die laatste zin erbij gezet om het dramatischer over te laten komen of gaat die zin niet over die wedstrijd? Mocht het niet waar zijn dan valt voor mij, de verder goede CE, helemaal om. Vind niet dat je zoiets erbij moet verzinnen.

Mocht ik het bij het verkeerde eind hebben zou je dan zo vriendelijk willen zijn even een link te plaatsen waarin jouw verhaal bevestigd word? Dit overigens puur voor mij info, mag ook op pb.

15 januari 2015 om 15:06

Beste fcrsb1, ten eerste wil ik even melden dat ik me toch een tikkeltje beledigd voel. Aan de andere kant kan ik het je ook niet kwalijk nemen, aangezien je me niet persoonlijk kent. Als je mijn andere clubexperts zou lezen, zou je zien dat al mijn gebeurtenissen die ik beschrijf op waarheid berust zijn. Ik ben niet de man van de fictie. Het enige aan dit stuk wat niet op waarheid berust is, zijn de namen van de broers en de leeftijden.

Nu om te onderbouwen waar ik over schrijf. Ondanks dat de meeste gevechten plaatsvinden op plekken waar wordt afgesproken, de zogeheten 'ustawka', ging dit na deze wedstrijd niet zo. De ME dreef per ongeluk de twee supportersgroepen naar elkaar toe richting het centrum van de stad. Men had geen goede risico inschatting gemaakt, zoals deze wel had moeten zijn, gedaan door OM, politie, gemeente en betreffende voetbalcub(s). De supporters werden weggeleid van het stadion, maar daardoor wel het centrum in. Dit is natuurlijk een blunder van jewelste. Die hele dag, en vooral de specifieke schade en ook het aantal gewonden en vermisten zijn niet naar buiten gebracht. Uiteindelijk na bepaalde druk van de media is er wel een gewonden aantal aan de kant van de politie opgegeven, maar meer ook niet. Vermisten zijn immers geen doden. Maar dit lijkt in veel gevallen hetzelfde, aangezien sommigen nooit meer terug is gezien.

Veel familie en vrienden van mij wonen nog in Polen, waaronder familie in Warschau. Een goede vriend van mij kent ouders die die dag hun zoons zijn kwijtgeraakt, maar nooit meer teruggevonden. Dit is uiteraard een niet wetenschappelijke bron.

Een andere bron waar ik nog meer vertrouwen uit put, is een interview met de Antifa in Warschau. Wat is de Antifa hoor ik je denken? De antifa is de anti facistische beweging. Deze proberen de ideologie te bestrijden die nog in grote delen van Warschau heerst. Ook zij treden met geweld op, net zoals de facistische groepen dat doen. Hij sprak over een dodenaantal tussen de 20 en 25. En een dodental van over de 40, de afgelopen 8 jaar. Maar dit was één van de ernstige gebeurtenissen. Hij noemde dit een grote blunder en grootschalig incident. Niet zoals bij Wisla vaak een supporter overlijdt door steekwonden.
Hij geeft ook aan dat deze Neo-nazi's nog weinig met voetbal van doen hebben. Maar meer als een groep willen staan en zich zo sterker maken. Een voorbeeld hiervan is de situatie in Bialystok. Deze kleine plaats ligt tegen de grens van Wit-Rusland aan. Ook hier is het facisme ingetreden. Het gebruik van wapens door hooligans wordt vaak als zwak ervaren. In deze plaats worden mensen die links stemmen op klaarlichte dag met boksbeugels in elkaar geramd.

Kortom ik ben niet zo van de fictie. Als je nog vragen heb hoor ik het graag. Vond het fijn dat je mijn CE goed vond!

15 januari 2015 om 17:05

Je hoeft je niet beledigd te voelen hoor, we hebben 2 verschillende bronnen dat is het. De mensen aan wie ik het heb nagevraagd zijn nog actief bij Legia en die ontkennen het. Ze bevestigen dat er hevige rellen zijn geweest maar geen sprake van doden. Maar goed. Overigens ben ik wel ben bekend met antifa, ustawka en de verschillende groepen binnen het Poolse voetbal. Katowice, Tychy, Zabrze, Belchatow en de namen die je boven noemde. Een ding begrijp ik niet goed. Waarom er in Polen nazi's zijn? Zijn ze niet gewoon rechts? Polen heeft geen fasistische og nazistische politiek partijen bij mijn weten? Of toch wel? Verder heeft polen erg geleden onder het nazisme dus lijkt het me niet logisch dat ze dit nu willen vertegenwoordigen.

Misschien is het beter als we op pb verder gaan om je CE niet te verpestten.

Je hebt naar mijn mening de beste, de populairste derby wedstrijd in Polen ooit gekozen. Je toont aan hoe de belevenis is met hooliganisme in Polen met een mooi verhaal erom heen. Je toont ook het interesse in het Poolse voetbal, waar ik niet veel verhalen over zie of hoor en wat ik jammer vind. Het is misschien niet een voetbal grootmacht, maar het is een schitterend voetballand met een schitterende derby/derby's.

Echt goed geschreven, blijf niet weer te lang stil zitten want ik snak naar nog meer van deze geweldige verhalen over het Poolse voetbal/spelers.

Zeer goed stuk. Leest makkelijk weg en blijft boeiend voor de lezer. Daarbij is het leuk dat je schrijft over een relatief onbekende competitie. 5 sterren.

Mooi artikel! Nouja, mooi.. Mooi geschreven in ieder geval

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Legia Warsaw

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Nemanja NikolicAanvaller3728
Michal KucharczykMiddenvelder326
Igor LewczukVerdediger291
Tomasz JodlowiecMiddenvelder274
Ondrej DudaMiddenvelder272
Voor de complete selectie: Clubpagina Legia Warsaw.

In de wandelgangen

Donderdag 21 juni
Javier Pastore gaat naar AS Roma. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren