Sensationeel puntverlies City, Arsenal knokt zich naar zege

Na het puntverlies van zowel Manchester United als Chelsea leek de laatste wedstrijd van 2014 een uitgelezen mogelijkheid voor Manchester City om zaken te doen, maar het elftal van Manuel Pellegrini heeft opzichtig gefaald. Het laag geklasseerde Burnley vormde lange tijd geen enkele bedreiging voor de titelkandidaat, maar na rust ging het volledig mis. De regerend kampioen gaf een 2-0 voorsprong uit handen en blijft daardoor op drie punten van Chelsea staan. Arsenal knokte zich ondertussen in een heerlijke wedstrijd naar een zwaarbevochten zege op stadsgenoot West Ham United: 1-2.

/

Manchester City - Burnley 2-2
Het treffen tussen de nummer twee van de nummer twee van onder leek op voorhand een uitgemaakte zaak. Manuel Pellegrini veroorloofde het zich zelfs om zonder echte spits te starten, en kreeg aanvankelijk gelijk. The Citizens waren in de eerste helft heer en meester en het was niet de vraag of, maar wanneer de 1-0 zou vallen. Dat gebeurde uiteindelijk in de 23e minuut. David Silva werd gevonden in de zestien, waarna de Spanjaard naar zijn linker baan draaide en klinisch afrondde. Tien minuten later tekende Fernandinho op fabelachtige wijze voor de 2-0. De Braziliaan legde aan vanaf rand zestien en krulde de bal met veel gevoel via de onderkant van de lat in het doel. City leek daarmee op rozen te zitten.

Burnley herpakte zich na rust echter knap en deed vrijwel meteen na de hervatting iets terug. Danny Ings nam Joe Hart onder vuur, maar de doelman van de thuisploeg werd het zicht ontnomen door de inlopende George Boyd, die vanuit buitenspelpositie leek te komen en uiteindelijk de treffer opeiste. City had het na de 2-1 lastig met the Clarets, die fanatiek op zoek gingen naar de gelijkmaker. Die leek er echter niet meer in te zitten, maar in de slotfase dompelde Ashley Barnes het Etihad Stadium alsnog in rouw. Met een prachtige knal maakte hij de sensationele comeback van de laagvlieger compleet. Manchester City slaagde er in de resterende tien minuten niet meer in om de wedstrijd alsnog naar zich toe te trekken.

/

West Ham United - Arsenal 1-2
Arsenal zocht bij de Londense buren de kleedkamer na 45 minuten spelen op met een 0-2 voorsprong en mocht daarmee absoluut niet klagen. Het dit seizoen zo verrassend sterke West Ham had grote gedeelten van de eerste helft het beste van het spel en kreeg ook de beste mogelijkheden. Vooral James Tomkins had eigenlijk moeten scoren, maar zijn volley van dichtbij vloog over. Die misser werd duur betaald: Santi Cazorla werd niet veel later gevloerd in de vijandelijke zestien en kreeg terecht een strafschop mee. De Spanjaard schoof de bal vervolgens zelf in de linkerhoek. De kleine marge werd voor rust verdubbeld door Danny Welbeck.

De spits kon eenvoudig binnen werken na een fraaie aanval over vele schijven. Ondanks de 0-2 achterstand kwam de thuisploeg vol goede moed uit de kleedkamer en Cheikhou Kouyaté maakte er dan ook al snel weer een wedstrijd van. De sterke middenvelder kopte raak. De wedstrijd ontvouwde zich vervolgens als een weergaloos schouwspel met kansen over en weer. West Ham zocht de aanval, terwijl Arsenal zich middels een aantal vlijmscherpe counters ook bepaald niet onbetuigd liet. Doelman Adrián hield de thuisploeg met een paar knappe reddingen staande, maar het mocht niet baten: West Ham slaagde er niet in om Wojciech Szczesny nogmaals te passeren.

/

Aston Villa - Sunderland 0-0
Met Ron Vlaar bij de eerste elf ging Aston Villa in eigen huis op jacht naar drie cruciale punten om definitief weg te komen bij de degradatiezone. Voor Sunderland gold hetzelfde, maar in de eerste helft was er weinig te bespeuren van enige urgentie bij beide teams. De 0-0 stand bij rust was dan ook een logisch gevolg. The Villans begonnen wel goed aan de tweede helft en kregen via Andreas Weimann een goede kans, maar een miskleun van Fabian Delph kwam de thuisploeg niet te boven. De middenvelder kreeg al vroeg in de tweede helft rood en moest inrukken, waardoor Villa in de achteruit moest. Sunderland greep dan ook het initiatief, maar slaagde er ondanks de overtalsituatie niet in om het net te vinden. Dichterbij dan de paal kwamen de bezoekers niet.

Hull City - Leicester City 0-1
De laatste keer dat Leicester City een wedstrijd had gewonnen was in september en zeker in uitwedstrijden wil het niet vlotten met the Foxes. Dat de ploeg na een halfuur op voorsprong kwam bij Hull City was dan ook opmerkelijk te noemen: Riyad Mahrez deed Arjen Robben na door naar binnen te trekken en af te ronden. Na rust ging de thuisploeg met man en macht op zoek naar een gelijkmaker. Nikica Jelavic schoot naast, na een voorzet van Ahmed Elmohamady rolde de bal weer naast, Jake Livermore knalde de bal tegen de paal, Abel Hernández raakte eveneens de paal en Curtis Davies schoot de rebound bij die laatste actie wild over. Zelfs een rode kaart voor Leicester City-verdediger Paul Konchesky veranderde niets meer aan de zaak.

/

Stoke City - West Bromwich Albion 2-0
Beide ploegen hielden elkaar in de eerste helft goed in evenwicht. Zoals wel vaker in de afgelopen weken was Bojan Krkic de meest dreigende man bij Stoke City. Aan de andere kant was Brown Ideye enkele keren dicht bij een treffer, maar de aanvaller hielp zeer behoorlijke mogelijkheden om zeep. Even na rust brak de thuisploeg de ban en de assist kwam op naam van basisspeler Erik Pieters. Bojan zag de Nederlander vertrekken en de voorzet van Pieters was prima gemikt richting Mame Biram Diouf. De inzet werd van richting veranderd en keeper Ben Foster kon de gang naar het net maken: 1-0. De bezoekers gingen vol voor de gelijkmaker, raakten het aluminium via Gareth McAuley, en kregen de deksel op de neus. Een schot van Marko Arnautovic viel via Diouf binnen voor de 2-0.

Queens Park Rangers - Crystal Palace 0-0
In de eerste wedstrijd zonder de ontslagen manager Neil Warnock deed Crystal Palace het zeker niet slecht. In aanvallend opzicht waren de bezoekers in de eerste helft zelfs sterker dan de thuisploeg, al werd het slechts een keer echt gevaarlijk: Jason Puncheon raakte de paal. De thuisspelende partij werd pas na rust voor het eerst echt gevaarlijk, toen basisspeler Leroy Fer de bal rakelings langs de voor hem verkeerde kant van de paal volleerde. Interessant was het zeker niet op Loftus Road. In de slotfase zette Queens Park Rangers weliswaar wat aan, maar echt spannend werd het geen moment.