Hoofdrol voor Rooney in zege van Manchester United

Manchester United heeft zege nummer vijftig op Boxing Day geboekt; een mijlpaal in de Engelse geschiedenis. De ploeg van Louis van Gaal was vrijdagmiddag te sterk voor Newcastle United; de elfde zege op rij van the Mancunians op tweede kerstdag. Wayne Rooney was de uitblinker bij de thuisploeg: de aanvaller was goed voor twee doelpunten en assisteerde Robin van Persie. De Engelsman heeft bovendien vanaf vandaag op alle weekdagen een competitiedoelpunt gemaakt. Liverpool won tegelijkertijd bij Burnley: de eerste overwinning na een reeks van twee nederlagen en een remise. Voor doelpuntenmaker Raheem Sterling kwam er een einde aan een vervelende reeks.

/

Manchester United - Newcastle United 3-1
De ploeg van Van Gaal legde in de eerste helft de basis voor de overwinning. Newcastle United had in de twaalfde minuut een goede kans om op 1-0 te komen, maar Ayoze Pérez miste de bal volledig toen hij een voorzet van Adam Armstrong met een volley wilde beantwoorden. Een vermeende charge van Juan Mata op Yoan Gouffran resulteerde niet in een strafschop. Robin van Persie en Daryl Janmaat kregen de bal daarna ook niet tegen de touwen. Rooney was wel trefzeker. De aanvaller was in de 23e minuut het eindstation na een goede aanval via Mata en Radamel Falcao en tien minuten voor rust schoot hij de bal weer achter Jak Alnwick, op aangeven van Mata. Rooney scoorde al elf keer in zijn laatste negen duels op Old Trafford.

In de eerste minuten na de onderbreking werd duidelijk dat Newcastle weinig geloof meer had in een ommekeer. Het laatste restje hoop verdween na de 3-0. Na een heerlijke pass van Rooney kopte Van Persie de bal achter Alnwick: doelpunt nummer vijf in zijn laatste zes Premier League-duels. In het restant van de tweede helft zochten Rooney en Van Persie naar meer doelpunten, maar de afwerking was onzorgvuldig en Alnwick bleef verder leed bespaard. Van Gaal gunde Darren Fletcher, James Wilson en Rafael invalbeurten in het laatste half uur. Drie minuten voor tijd verscheen Newcastle toch nog op het scorebord: na een charge van Phil Jones op Jack Colback benutte Papiss Cissé een strafschop: 3-1.

/

Burnley - Liverpool 0-1
In de eerste helft op Turf Moor vielen geen doelpunten. Sterling vond al snel het vijandelijke doel, maar de aanvaller stond buitenspel toen hij een schot loste. Brad Jones reageerde goed op een inzet van Danny Ings. Enkele minuten later moest de doelman zich laten vervangen. Een blessure in de warming-up speelde Jones parten, waardoor Simon Mignolet zijn plaats innam. Naarmate de eerste helft vorderde, nam Liverpool meer het initiatief. Een schot van Adam Lallana, na een pass van Steven Gerrard, leverde echter niets op. Vlak voor rust blokkeerde Lucas Leiva tijdig een inzet van Scott Arfield.

Het tweede bedrijf ging rommelig van start, met weinig kansen en veel balverlies aan beide kanten. Het was Philippe Coutinho die Sterling richting het doel van Tom Heaton lanceerde en zag hoe de aanvaller de doelman omspeelde en het leer tegen de touwen werkte: 0-1. Het was voor Sterling zijn eerste doelpunt na twaalf Premier League-wedstrijden zonder succes. De ploeg van Brendan Rodgers speelde het duel vervolgens professioneel uit. Hoewel Burnley de moed niet opgaf en er sprake was van een open wedstrijd, kwam de voorsprong van de bezoekers nauwelijks in gevaar.

/

Sunderland - Hull City 1-3
Voor de supporters van Sunderland was het in het Stadium of Light nog een heerlijk begin van de wedstrijd: na een minuut slaagde Adam Johnson er al in om Hull City-keeper Allan McGregor te passeren, 1-0. Ook daarna bleven the Black Cats sterker, maar de ploeg van trainer Gustavo Poyet moest na een half uur niettemin de gelijkmaker van Gastón Ramírez toestaan; goalie Costel Pantilimon had mede vanwege een lastige stuit het nakijken. Voor de gasten, de nummer negentien van de ranglijst, betekende het de eerste goal in de Premier League in 333 minuten. In de tweede helft kwamen the Tigers zelfs op voorsprong: Ramírez zette voor en James Chester kopte raak, 1-2. De thuisploeg kwam in de tweede helft niet verder dan een van richting veranderd schot van invaller Jozy Altidore en dus pakte laagvlieger Hull drie belangrijke punten in de strijd tegen degradatie, nadat Nikica Jelavic er in de laatste minuut ook nog 1-3 van maakte.

/

Swansea City - Aston Villa 1-0
Hoewel het eerste echte gevaar in het Liberty Stadium namens de gasten gesticht werd, door Gabriel Agbonlahor, was het Swansea City dat voor eigen publiek na een klein kwartier op voorsprong kwam: een vrije trap van Gylfi Sigurdsson was Aston Villa-doelman Brad Guzan te machtig en dus kon er gejuicht worden in Wales. Na de pauze moest het elftal van coach Paul Lambert, die aanvoerder Ron Vlaar in de basis had opgesteld, dus op zoek naar de gelijkmaker. Vlaar hield topscorer Wilfried Bony van the Swans in bedwang, maar aan de andere kant van het veld hadden zijn aanvallers Christian Benteke en Andreas Weimann het vizier niet scherp genoeg afgesteld staan. Swansea-goalie Lukasz Fabianski verrichtte in de slotminuten nog twee belangrijke reddingen en werd zodoende samen met Sigurdsson de gevierde man in Wales.

Wordt Manchester United kampioen van Engeland?