wk2018
 

Het is tijd om te vertrekken, Frank

Vrijdag, 26 december 2014 om 08:02 door FWAjacied

Ajax lijkt het onder Frank de Boer prima voor elkaar te hebben. Het hoogste aantal punten werd gehaald onder de coach voor de winterstop, het team overwinterde in Europa, middelmaat als Niklas Moisander en Kolbeinn Sigthorsson verdwijnt langzaamaan uit het team en wat zich afspeelt op De Toekomst, belooft veel goeds voor later. Toch ben ik verre van tevreden met het huidige Ajax. Het verveelt me, het spel ergert me en de desinteresse tijdens wedstrijden neemt toe. Het is tijd om afscheid te nemen van De Boer als coach van Ajax 1.

Ik kan moeilijk ontkennen dat De Boer voor veel mooie momenten heeft gezorgd bij Ajax. De eerste wedstrijd onder De Boer tegen AC Milan was een verademing ten opzichte van alle ellende die we in de maanden/jaren daarvoor van Ajax te zien kregen. De dag dat de 30ste landstitel door Ajax werd behaald, zal ik voor altijd koesteren. Ook de wedstrijden tegen Europese grootmachten lieten je als Ajacied weer trots zijn op het team en je club. En uiteraard de vier landstitels die De Boer met zijn team behaalde, na die lange droogte vol met seizoenen zonder kampioenschappen.

/

Helaas, of juist gelukkig, ben ik niet Ajacied om de landstitels en de prijzen. Ik wil vermaakt worden, wil aanvallend voetbal zien, creativiteit moet zegevieren. Ik ben ervan overtuigd dat Ajax daar ook voor wil staan, getuige haar verleden, de clubvisie en de mogelijkheden die er zijn. De Boer is dan wel van het positievoetbal en de combinaties, maar de nadruk ligt zo overduidelijk op balbezit en controle. Balbezit moet geen doel zijn, maar een middel. De spelers van Ajax nemen zelden risico in hun passing en het gaat allemaal zo traag. Het pijnlijkste is nog wel dat de spelers de passing wel in orde kunnen hebben in een behoorlijk tempo, maar dat de controle te vaak te belangrijk wordt geacht.

De Boer mag geprezen worden voor zijn talent om een echt team te creëren. Steeds lukt het hem om een winnend team op te stellen dat een hele serie winnend afsluit met redelijk voetbal. Die keuze om het juiste team op te stellen duurt alleen zo ontzettend lang, terwijl het al tijden duidelijk is dat het op de dan huidige manier niet gaat werken. Zijn vertrouwen in bepaalde spelers plus de matige kwaliteiten om de juiste plek voor de juiste speler te vinden, zorgen voor moeilijke tijden voor hem, het team en de Ajax-supporters.

Vurnon Anita als verdedigende middenvelder was een van de belangrijkste oorzaken voor de comeback van Ajax en de 30ste landstitel. Het seizoen erna werd Anita echter weer teruggezet naar de linksbackpositie ten faveure van Theo Janssen. Dat bleek allemaal niet te werken; Janssen werd naar voren geschoven en Anita mocht weer op zijn beste positie staan. Het team begon te draaien en het tweede kampioenschap op rij werd behaald. Een behendige, kort draaiende felle middenvelder met strakke passing boven de wat statische middenvelder die vooral geprezen wordt voor zijn lange splijtende pass. En dan deze transferperiode komen met spelers als Zimling en Viergever om het gat voor de positie van de verdedigende middenvelder op te vullen. Zou De Boer dat nou echt niet gezien hebben in het verleden?

Een ander voorbeeld is de spitspositie. Jarenlang voornamelijk ingevuld door Siem de Jong, die meer een middenvelder is dan aanvaller. Zijn inzicht, behoorlijke kaats en de mogelijkheid om als aanspeelpunt te fungeren, deed het team veel goeds. Een voetballend aanspeelpunt is dan ook het type spits dat Ajax nodig heeft. Echter heeft De Boer een merkwaardige voorkeur voor Sigthorsson. Niet dat Arek Milik een fantastische spits is, maar hij kan toch aanzienlijk beter omgaan met een bal dan de IJslander. Hoe wil je goed positiespel spelen als je aanspeelpunt niet eens met een bal om kan gaan?

Ik heb een redelijk aantal wedstrijden van Ajax A1 gezien en daar wordt gevoetbald zoals ik Ajax wil zien voetballen. Natuurlijk is het niet helemaal eerlijk om een jeugdteam te vergelijken met Ajax 1, maar zoals dat team voetbalt, zo zou ik Ajax ieder wedstrijd willen zien voetballen. Durven te voetballen van achteruit, snel de bal vooruit, creativiteit wordt niet ingeperkt en het team weet hoe druk te zetten en hoe je zelf onder de druk uit moet voetballen. Waarom lukt het meerdere (!) trainers van de A1 wel en Frank niet? Het zou doodzonde zijn als deze spelers niet hun volledige talent kunnen laten zien, omdat ze geremd worden door de controle en het balbezit.
Het geval van het druk zetten vind ik ook zoiets bizars onder De Boer. Het lukt Ajax maar niet om een tegenstander behoorlijk onder druk te zetten. Het wordt soms wel geprobeerd, maar óf het lef om het te doen óf de kennis om het goed te doen ontbreekt. Nog schrijnender vind ik de paniek die ontstaat wanneer Ajax een beetje onder druk wordt gezet. Je legt zo’n nadruk op je positiespel, maar voetballen onder druk zit er amper in. Terwijl als je dat positiespel echt beheerst en ook fatsoenlijk durft uit te voeren, dan ben je zo onder die druk uitgevoetbald. Je moet het echter wel willen en niet dan maar op advies van De Boer de lange bal hanteren. Als Ajax één ding niet moet gaan doen.

Maar wat wil de coach nou zelf? Afgelopen zomer maakte De Boer er geen geheim van wel open te staan voor een job bij Tottenham Hotspur. Een mogelijk aanbod van Liverpool na dit seizoen zal hij ook niet zomaar afslaan, liet zijn zaakwaarnemer recentelijk weten aan het Algemeen Dagblad. De trainer zelf reageerde daarop met te zeggen dat het buitenland nog niet echt kriebelde en dat hij nog wel jaren wilde blijven bij Ajax. Ik denk persoonlijk, gebaseerd op bijna helemaal niets, dat hij gaat toehappen op een geïnteresseerde club. Iets met de wens is de vader van de gedachte.

Ik wil weer genieten van Ajax, geboeid worden door Ajax, uitkijken naar Ajax. Daar zal Frank de Boer voor moeten wijken.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 7 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2700+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

23 reacties (laatste reactie door rogerbleumink)

ik snap echt niet waarom iedereen zo negatief is... ik wil nog wel herrinneren aan het feit dat Frank de Boer zei dat het project 5 jaar ging duren... dat we nu verwend zijn met 4 titels op rij is allemaal ten faveure van de Boer. Het is raar dat we soms zo droevig voetbal op de mat leggen, maar er zijn ook wedstrijden waar het gewoon goed loopt. Het is een jonge ploeg je ziet langzaam aan koppeltjes ontstaan... klaassen serero... el gazi milik. Die kunnen elkaar prima vinden. Als Frabk halverwege weg gaat denk ik dat het alleen maar slechter gaat. De Boer laat ze oroberen de wedstrijd te lezen zien hoe de tegenstander speelt (tuurlijk tactische voorbereiding is zeker al gedaan ), zodat je last minute de veranderingen ziet op het veld. De A1 die nu heel lekker aan het ballen is staat er over 2/3 jaar dat is de hele gouden revolutie waar Cruyff en comoanen aan heeft lopen werken. Iedereen roept we hebben versterkingen nodig, ik zeg we moeten is kappen met zeiken. Ik wil ook dat we weer een Europese topclub worden. Maar dat kan alleen wanneer we volwaardig het team steunen en het project waar we 3/4 jaar terug aan zijn begonen. Dus ook Frank de Boer!! Tis wel allemaal makkelijk gezegd de Boer moet aftreden het is klaar met de Boer, maar wie moet hem opvolgen?? Ik blijf met plezier naar Ajax kijken (af en toe met tanden knarsend) en spreek jullie allemaal aan het einde van het seizoen. Want Ajax ligt gewoon op scgema voor de 5e landstitel op rij!! Wij zijn Ajax, wij zijn de beste!!

Ik daag jou uit op dit verhaal terug te komen als Frank weg is als jullie in de middenmoot staan naast Zwolle,

26 december 2014 om 18:40

Daar heeft Ajax veel en ook veel ste veel kwaliteit voor. Ajax heeft een team om tot het eind mee te spelen om het kampioenschap, het enige wat we missen is ervaring.

26 december 2014 om 18:51

je onderschat de invloed van Frank op deze spelers groep. Hij traint elke dag met ze en hij was in zijn tijd een absolute top speler en professional. Dat ga je pas missen als dat er niet meer is. Frank maakt spelers beter vooral jonge spelers.

30 december 2014 om 15:57

Welke kwaliteit? Geloof me, dit is gewoon een middelmatige ploeg die dankzij de Boer het maximale eruit haalt. Voorgaande seizoenen was kwaliteit. Dit seizoen is het drie keer niks. De verdediging stelt geen ruk voor, behalve van Rhijn die weer een beetje niveau haalt. Cillessen heeft ook geen concurrentie meer, dus begint ook wat minder te keepen. Dat merk ik gewoon aan de wedstrijden. Zo veel zekerheid straalt hij niet meer uit. Het middenveld loopt allemaal om Klaassen, een twintiger. Serero is misschien nog af en toe belangrijk met wat geniepige overtredingen en dergelijke. Die andere hapsnurker die er rond loopt op het middenveld is lang niet op het niveau Blind of zelfs Poulsen. Voorin heb je twee verschrikkelijk technische, arrogante spelers. El Ghazy en Kishna. Schöne heb je ook nog, die vooral belangrijk is met zijn traptechniek en vrije trappen. In de spits mag je je nu gelukkig prijzen met Milik, want die schiet ze er achter elkaar in. Maar kom op, dit Ajax is eigenlijk op papier toch niet kampioenswaardig? Maar dan zie je een trainer langs de lijn staan die perfectie eist, opperste concentratie eist en tot de laatste seconde wilt dat die overwinning over de streep getrokken wordt of de tegenstander kapot gespeeld wordt. Als je dat niet kan waarderen, snap ik er helemaal niks meer van. Ik kan me nog goed herinneren dat Frank de Boer helemaal uit zijn pannetje ging na een tegendoelpunt tegen Nec. Ajax stond met 5-0 voor, maar gaf op een kinderlijke manier de 5-1 weg. Bij de waterpauze ging hij als een gek tekeer tegen die spelers. Als je dat niet waardeert als supporter, moet je je kapot schamen. Ik hou ook van mooi voetbal hoor, maar als ik in de Kuip zit en ik zie mijn trainer (rutten) het maximale uit die spelers halen en bijvoorbeeld winnen van Sevilla op karakter en niet met mooi voetbal, ben ik een tevreden mens.

6 januari 2015 om 12:15

Ja, want de nederlandse recordhouder zal ook in 1 keer als een baksteen naar de middenmoot zakken als Frank weg gaat, toch?

Hou toch op. Frank heeft het maximale er uit gehaald. 4 jaar lang kampioen worden waarbij we (op papier) niet eens de sterkste selectie hadden, vaak lang geblesseerde en belangrijke spelers misten, is gewoon een top resultaat.

Ook ik vind het spel van de laatste weken niet goed, maar we hebben meer punten dan de voorgaande jaren. En het is niks nieuws dat Ajax beduidend beter speelt na de winterstop dan er voor, dus daar hoop ik nu ook weer op.

Frank moet niet weg van mij, maar het wordt hem wel gegunt. Enerzijds omdat de magie misschien een beetje weg lijkt te vagen, anderzijds omdat de beste man gewoon een droom wordt gegunt. Als de juiste club voor Frank komt, dan zal hij gaan. En dat zal hij doen met een fantastisch afscheid, want dat verdiend hij zeker.

Kant noch wal.

Het huidige spel van Ajax heeft maken met kwaliteit en vertrouwen. Voorgaande jaren brachten succes door spelers als Vertonghen, Anita, Eriksen en De Jong. Dit soort kwaliteitsspelers ontbreken tijdelijk.

Viergever en Zimling zijn inderdaad nutteloos op '6'. Echter, met Poulsen werkte het ook. Vooral in topwedstrijden was hij zeer belangrijk. Viergever is niet gehaald voor '6', moet je hem niet op beoordelen. Hoe dan ook, Serero staat al bijna twee maanden op '6', dit is toch precies hoe we het graag zien? En met ons Frank.

Waar kun je wél deels kritiek op uiten? Het aankoopbeleid van Frank samen met Marc. Zimling is gehuurd als opvolger van Poulsen: kan ik nog begrijpen. Viergever is gekocht als opvolger van Moisander: overbodig, hij is niet beter dan Denswil. Duarte en Van den Hoorn: opvolgers van Eriksen en Alderweireld. Zeker Duarte kun je afschrijven.

Overigens is Denswil bij lange na nog niet van het niveau van Moidander. Als Moisander vertrekt en Denswil moet hem opvolgen, is de kans op een titel zeer klein.

Al met al is de CE inhoudelijk te kortzichtig. Ik begrijp je frustratie over het spel volledig, maar je wijst ten onrechte Frank aan als hoofdschuldige. Dezelfde trainer die Ajax in 2012 en 2013 geweldig liet spelen. Mét 2 a 3 drie kwaliteitsspelers.

27 december 2014 om 16:15

Ik ben het met je eens dat het inhoudelijk niet al te geweldig is. Ik had het graag iets uitgebreider willen maken om de zaken die me dwars zitten meer concreet te maken. Helaas was ik beperkt tot maar 1000 woorden.

Dan over naar je reactie. Ik ben het sowieso niet eens met je mening dat Ajax in 2012 en 2013 geweldig speelde. Dan wordt het in ieder geval al een lastig verhaal om het eens te worden. Ajax heeft naar mijn mening zo op zijn tijd een aardige wedstrijd of een periode in de wedstrijd gespeeld, maar echt niet constant goed voetbal. De bal is in bezit, de ondergrens wordt zelden gehaald, maar het schittert niet. Het is zo droog, zo traag, amper een verrassing in het spel. Dat is niet van het afgelopen jaar, dat is overheersend sinds de tijd onder De Boer.

Het belang van de verdedigende middenvelder wordt consequent onderschat door De Boer. Poulsen was soms leuk in de topwedstrijden. Poulsen was niet de ideale type middenvelder die je neerzet als verdedigende middenvelder. Ik heb gejuicht en geklapt voor hem toen tegen Psv, maar Ajax is vaker het betere team die het spel kan maken. Dan kan je niet beginnen met een Poulsen, een Zimling of een Viergever. Daar gaat je spel ten koste van. Dat Serero nu op 6 staat is prima inderdaad, maar het probleem is dat dit niet eerder wordt gezien en dat er spelers worden gehaald waarvan gedacht wordt dat zij een meerwaarde zijn voor de vm-positie. Je staat een aantal maanden stil, omdat de juiste keuzes niet gemaakt worden. Team staat stil, vooruitgang wordt geremd.

Je kritiek op het aankoopbeleid past dan ook prima bij mijn kritiek van het herkennen van de juiste kwaliteiten. Spelers worden gehaald terwijl ze bij Ajax prima kunnen weten waar de sterke en de zwakke punten van een speler liggen. Ik mag hopen dat ze wel een soort van profielschets maken waar bijvoorbeeld een verdediger of een spits aan moet voldoen. Als je dan aankomt met een Van Der Hoorn of een Sigthorsson; dat zijn spelers die essentiële kwaliteiten missen om goed te kunnen functioneren bij Ajax.

Ik heb het in mijn verhaal beetje kort gezegd, maar ik vind het vertrouwen dat De Boer in spelers houdt ook soms ergerlijk. Ik zeg niet dat je om de week van speler moet veranderen, maar als je ziet hoeveel vertrouwen een Moisander(dit seizoen) en Sigthorsson krijgen op basis van toch weinig prestaties in vergelijking met andere spelers. Moisander deed het de afgelopen seizoenen vrij redelijk tot goed zelfs, alleen dit seizoen is het jammerlijk genoeg vrij vaak matig. Dan mag een Denswil echt wel iets meer kansen krijgen, ook als je ziet dat Moisander een aflopend contract heeft en dat er blijkbaar(?) nooit de intentie vanuit Ajax is om dat contract te verlengen. Met Moisander in de basis is het ook al het hele seizoen kwetsbaar en paniekerig achterin. Moisander vs. Denswil geeft echt niet de doorslag voor een landstitel, daar speelt Moisander lang niet zeker genoeg voor.

Juist in deze periode heb je een middenveld vol voetbal dat jaren niet zo is geweest. Klaassen, Serero en Andersen moet een topmiddenveld zijn in de Eredivisie, wat zo'n beetje alle kwaliteiten heeft om ieder middenveld en tegenstander zoek te spelen. Toch blijft het zo risicoloos, zo lafjes. Ik denk dat je echt wel met deze speler en een aanval vol talent en creativiteit veel aanvallender en aantrekkelijker kan voetballen.

Ook een Veltman en Moisander, die echt wel iets met een bal kunnen, spelen zo risicoloos. Ik snap niet waarom er vaker een bal naar de middenvelder wordt gespeeld of met iets meer snelheid, risico de tegenstander wordt weggespeeld. De Boer kan wel altijd zeggen dat ze hebben gedomineerd en de tegenstander hebben kapotgespeeld, maar in dat tempo is het vrij eenvoudig om te kantelen, voor de bal te blijven. De overtuiging of de wil om die bal meteen in het spel te krijgen en er iets mee te bereiken, ontbreekt blijkbaar. Je zou misschien zeggen dat het de schuld van de spelers is en hun gebreken; ik denk echter dat de visie van De Boer wel past bij hoe de verdedigers hun spel spelen met de bal aan de voet.

27 december 2014 om 17:34

Ik vind niet dat je het aankoopbeleid heel erg kan bekritiseren. Je weet van tevoren niet hoe de dingen gaan lopen. Van der Hoorn was een veelbelovende speler bij Utrecht en Sightorson prima bij AZ. Voor hetzelfde geld hadden zij zich heel goed ontwikkeld. Pelle bijvoorbeeld leek een flutaankoop, maar excelleerde fantastisch. Je hebt wel gelijk over de profielschets. Zimling halen voor de 6 positie is een fout geweest, zijn type speler past niet in een team als Ajax

Denk je nou echt dat dit Ajax met een andere trainer oogstrelend voetbal laat zien? Geloof me: Frank de Boer weet heus wel hoe je mooi en dominant voetbal moet spelen. Je moet er alleen de spelers voor hebben. En daarnaast ziet het er bij vlagen veel aantrekkelijker uit dan vorig seizoen, met acties van Kishna, El Ghazi, Andersen, etc.

De A1 speelt heel aantrekkelijk, maar laat dat nou juist de eerste serieuze lichting is die is voortgekomen uit de Fluwelen Revolutie. Als die spelers eenmaal worden ingepast in het systeem van Ajax, wordt het spel naar alle waarschijnlijkheid veel aantrekkelijker dan dat het nu is.

Een trainer die dit Ajax wedstrijd na wedstrijd oogstrelend kan laten voetballen, is een trainer van het niveau Guardiola.

27 december 2014 om 16:21

Ik denk inderdaad dat een andere trainer Ajax aantrekkelijker en aanvallender voetbal kan spelen. De Boer wil echt wel aanvallen en domineren, maar lijkt doorgeschoten te zijn in zijn visie met betrekking tot het balbezit. Ik hoef ook helemaal geen wedstrijd na wedstrijd met het kwijl uit mijn mond naar wedstrijden te kijken, maar iets meer sensatie mag wel. Er is niet echt een hele harde vooruitgang te zien in het spel. Het is nog steeds vrij degelijk, tikkeltje zakelijk misschien zelfs, met vooral de focus op het balbezit.

Je hoeft echt geen wereldtrainer te zijn om een team met de beste voetballers van Nederland een beetje meer aanvallend te laten spelen met wat meer risico's. Modale trainers kunnen het met mindere teams ook leuker spelen. Ja, minder druk en al, maar ze doen het wel.

Ik vind dit maar voorbarige conclusies om eerlijk te zijn, maar eerst wil ik zeggen dat je heel mooi alle kritiek op De Boer van de afgelopen twee jaar in een goed lopend stuk hebt opgesomd. Echt mijn complimenten daarvoor.

Ik zal nu eens met mijn weerwoord beginnen. Er wordt gezegd dat De Boer geen mooi, creatief voetbal vertoont, maar waar geen rekening mee wordt gehouden is dat De Boer nauwelijks creatieve spelers onder zijn hoede heeft gehad, en zeker wanneer het op aanvallers neer komt. Tot aan dit seizoen is de enige echt creatieve aanvaller die hij heeft gehad Suarez, en dat was volgens mij maar 1 wedstrijd, dus die kan je eigenlijk verwaarlozen. Verder heeft hij nog spelers als Ebicillio, Lodeiro, Ozbilliz en Bojan gehad als creatieve aanvallers, maar vanwege uiteenlopende redenen hebben die het allemaal niet gehaald (voornamelijk blessures, verder mentaliteit en aanpassingsproblemen). Siem de Jon kan ik trouwens niet creatief noemen, hij laat andere spelers beter renderen, maar zelf zal hij niet veel doen.

Zonder goede aanvallers is het al erg moeilijk om oogstrelend aanvallend spel te spelen, want heel veel aanvallen gaan toch echt via de aanvallers.

Oke, nu naar de middenvelders. Ik kom al gauw op Eriksen, maar dan? De Zeeuw? Janssen? Blind? Serero? Klaassen? Niet bepaald creatieve spelers gebleken tot aan dit seizoen. Ook daar kan je moeilijk goede aanvallen mee opzetten. Het zijn stuk voor stuk meer waterdragers (spelers die een goed elftal stabiel maken of beter laten draaien, maar in een slecht elftal niet veel kunnen uitvoeren) dan echte creatievelingen (spelers die ongeacht het niveau van het elftal dingen creëren).

Dan als laatste heb je nog de verdedigers, daar kon je eigenlijk het meeste van verwachten. Maar ook daar hebben we afgezien van Van der Wiel en Vertonghen ook niet veel aan gehad.

Kortom, Ajax heeft voornamelijk met waterdragers gespeeld de afgelopen seizoenen. Cruyff had de 8+3 regel voor een elftal, 8 waterdragers en 3 spelers die het verschil maken. Ajax heeft onder De Boer voornamelijk 11+0 of 10+1 gehad.

Dan nu mijn tweede argument. Jij verwerpt zijn selectiebeleid omdat hij te lang aan bepaalde spelers vast houdt. Ik vind het juist goed dat hij lang aan een elftal vast houdt. Als je de hele tijd rouleert, werkt het ook niet. Juist doordat hij een bepaalde samenstelling de tijd geeft, weet hij telkens zo'n goed draaiend elftal te smeden. Bij Barcelona zie je nu onder Enrique wat ervan komt wanneer je constant rouleert. Dan komt er geen eenheid in een elftal en kan je moeilijk de verschillende samenstellingen beoordelen. Door de vastigheid van De Boer blijft een elftal dat goed werkt ook echt goed staan.

Als derde argument wil ik vertellen dat De Boer nooit langer dan een half jaar aan een elftal heeft kunnen werken (een half jaar omdat hij pas halverwege het seizoen de juiste samenstelling heeft gevonden tot nu toe). Sinds zijn aanstelling zijn geloof ik alleen Van Rhijn en Boilesen nog niet vertrokken, maar dat weet ik niet zeker. Zo kan je natuurlijk moeilijk goed voetbal vertonen.

Dan mijn laatste argument, en dat is de toekomst. Momenteel is Ajax bezig het fundament voor de toekomst te smeden door alle contracten van de kern van het elftal te verlengen. Bovendien is de oudere middelmaat bezig om langzaam uit het elftal te verdwijnen omdat de jeugd aan alle kanten eraan komt (zie mijn opstelling die ik voor de komende 2,5 jaar verwacht). Dan kan De Boer eindelijk aan een elftal bouwen en kunnen we hem goed beoordelen.

_______
Dus om even alles op te sommen:

-Je hebt alles tegen De Boer opgesomd, 4 sterren daarvoor, maar:

1) De Boer heeft nauwelijks creatieve spelers gehad;
2) zijn selectiebeleid is juist goed vanwege zijn vastigheid;
3) hij heeft nooit een elftal kunnen smeden omdat zijn selectie telkens verandert, en;
4) met het fundament dat er nu gelegd wordt kan hij eindelijk aan een elftal bouwen met creatieve spelers.

Cillessen
Van Rhijn
Veltman
Denswil
Boilesen
Klaassen
Serero
Andersen
El Ghazi
Milik
Kishna

Ik ben het met lennonturbo eens. De tekst zelf zit goed in elkaar: leest goed en snel weg en heb in gauwigheid geen spel- of gramaticafouten kunnen ontdekken. Echter ben ik het totaal niet met de inhoud eens. Op dit moment heeft Ajax niet de spelers die mooi voetbal kan laten zien. De spelers die dat wel lieten zien zijn vorige seizoenen allang vertrokken (suarez, Eriksen, Verthongen etc.). Op dit moment zitten er niet echt creatieve spelers bij Ajax, dus leuk en effectief voetbal tegelijkertijd is gewoon niet mogelijk. (andersen wordt het wel als hij zich goed ontwikkelt). Daarnaast kon Frank er ook niets aan doen dat er geen goede spits was. Sigthorson was helaas teveel geblesseerd. Wel ben ik het met je eens dat er een goede tweede spits moest zijn. Kortom, de kwaliteit van de individuele spelers zorgt ervoor dat Ajax geen attractief voetbal kan laten zien. Het transferbeleid van Ajax kan daar iets aan doen, maar dat is niet het aankoopbeleid, maar het behouden van spelers die Ajax naar een hoger niveau brengen. Dan kun je, samen met Frank, werken aan een goede toekomst voor Ajax.

Waarom lukt het meerdere (!) trainers van de A1 wel en Frank niet? 1 woord: kwaliteit!

1 januari 2015 om 10:38

Juist!

En het is een kwestie van tijd, hou nu deze selectie twee jaar bij elkaar aangevuld met veel talent, dan wordt frivool spel ook makkelijker.

Ik hoor velen zeggen dat Ajax kwaliteit ontbeert om een betere wedstrijd neer te zetten. Dat alleen is toch al het grootste kritische punt op het technisch beleid. Hoe kan het dat de club, met de beste financiën, de grootste binnenlandse scouting en opleiding en waarschijnlijk ook de beste internationale contacten, niet de beste selectie van Nederland heeft? Waarom zitten ze bij Ajax te wachten op die vruchten die ze zogenaamd kunnen plukken uit die fluwelen revolutie? Je hoeft niet al je geld uit te geven, wat dat betreft is Ajax een geweldig voorbeeld, maar als je niet investeert in kwaliteit en dus alleen maar wacht op de jeugdige talenten, dan zadel je de trainer met een groot probleem op. Het is makkelijk om de Boer de schuld te geven, maar ik heb de laatste jaren al vaker gedacht dat hij niet altijd op dezelfde hoogte zit als de rest van het technische beleid. Volgens mij werkt de Boer soms met een klein beetje ergernis over de zoveel gefaalde transfers of besluiten. Maar houdt hij zich groot en blijft hij de club steunen.maar je kan niet ontkennen dat Ajax groot wil denken, maar daar niet altijd naar handelt. De Europese top is steeds verder weg en het voetbal wordt ook niet beter, wat willen ze dan in Amsterdam? Wie zegt dat er een betere trainer is dan de Boer? Misschien maakt deze man Bayern Munchen ook wel fluitend kampioen. Ik zou nioet zo twijfelen aan deze beste man... Ik zou eerder twijfelen aan de mannen daarboven, want die trappen in mijn ogen wel erg hard op de rem...

Het is nog maar de vraag of ajax mooier of aanvallender gaat spelen als de boer zou vertrekken. Het feit dat hij perfect weet wat hij qua spelers in huis heeft kan niet worden ontkent, ik geloof daarom ook dat hij zijn strategie daarop baseerd.
Nee het is voor mij een verademing dat er eindelijk weer een trainer bij een topteam is die niet na 1 a 2 twee seizoenen weg is, maar daadwerkelijk iets probeert op te bouwen.

Hier een mening van een PSV aanhanger
Allereerst; dit blijft lastige materie om tot een eenduidige conclusie te komen. Zeker als je kijkt naar resultaat versus de tevredenheid qua speelstijl.

Waar ik met name naar kijk is resultaat (in Nederland zijn we blijkbaar 'vies' van een goed resultaat); 4 landstitels en met name die 1e is gewoon uitstekend qua resultaat. Frank de Boer zijn aandeel hierin is aanzienlijk. Met 1 notitie; de concurrentie heeft het Ajax het ook niet moeilijk gemaakt de afgelopen jaren (falend financieel beleid bij PSV en Feyenoord).
Makkelijk om nu te spreken over ontevredenheid over de speelstijl en dat dit plots belangrijker wordt dan het rendement (na 4 jaar kampioenschap).
Ik wil je spreken als Ajax 4 jaar op rij geen kampioen meer wordt met toch prachtig voetbal Wedden dat daarna geluiden naar voren komen dat het spel te opportunistisch is...

Af en toe zie ik in forums Ajax aanhangers zich denigrerend uitspreken over Psv; "koopclub". Echter het gaat om balans in een elftal; niet alleen de balans tussen creativiteit en waterdragers maar ook tussen jong en oud.
Ajax is van oudsher een prima opleidingsinstituut, maar als je europees wil meetellen vandaag de dag, dan is ervaring onontbeerlijk. Wie zet een jongere ff op zijn plaats tijdens de wedstrijd of in de kleedkamer? Het is onvoldoende als je alleen hier een trainer voor hebt; corrigerend vermogen moet in het elftal zitten! Heeft een Ajax jongeling wel eens druk ervaren in de jeugd en hoe je hier voetballend uit moet zien te komen?
PSV heeft de weg ingeslagen qua verjonging een paar jaar geleden, maar heeft ook moeten constateren dat ervaring onontbeerlijk is (aantrekken van Guardado). Side note: het liefst zie ik ervaring graag terug in elke linie en in de centrale as (en met name de verdediging).

Alle lof voor Frank de Boer om met een jong elftal toch keer op keer kampioen te kunnen worden. Dit verraad gewoon simpelweg klasse!
Frank zei in een interview dit weekend dat hij veelal grotere risico's ziet bij het aantrekken van een ervaren speller qua aanpassingsvermogen en minder risico in een jonge speler (makkelijk inpasbaar in de Ajax stijl en Nederlandse cultuur).
De balans tussen jong en oud is bij Ajax een aantal jaren gemaskeerd; Ajax werd toch wel kampioen omdat de concurrentie het liet afweten. Dit topic zal uitdrukkelijk naar voren komen als Ajax een keer (of meer) niet kampioen wordt. Want blijkbaar berust iedereen bij Ajax in een vroegtijdige uitschakeling in de CL agv het ontbreken van ervaring in het elftal terwijl het geld wel op de bankrekening staat. Hierin is het elftal en het beleid de afgelopen 4 jaren niet gegroeid...en word je spoedig ingehaald.

Note qua speelstijl algemeen:
het rondtikken van de bal is iets wat 10 a 20 jaar geleden goed resultaat opleverde (frank zijn tijd) en wat nog wel goed werkt in de eredivisie. Echter het mondiale voetbal is veranderd; het snel kunnen omschakelen van verdedigen naar aanvallen is voortaan de kunst en de weg naar success (ipv rustig breed tikken). Vroeger noemden we dit denigrerend in Nederland 'counteren' maar ik zie steeds meer waardering voor dit spel welke toch ook zeer attractief is te noemen en wel degelijk veel doelpunten op kan leveren.
Ik zelf heb schijt aan hoog balbezit...het gaat om rendement!
Cruijff; "als je zelf de bal hebt kan de ander niet aanvallen." Deze stelling is door de tijd verouderd maar wordt blijkbaar door Ajax nog steviger dan voorheen omarmd.

Dat zelfs het Nederlands elftal het snel omschakelen ging spelen en ons heeft verrast tijdens het WK is opvallend...."verrast", dus velen in Nederland zijn nog steeds niet echt wakker geschud.

10 januari 2015 om 15:52

Resultaat is natuurlijk belangrijk, zeker als je een Ajax of PSV bent. Echter verwacht ik bij het spel van Ajax wel ruimte voor creativiteit, waar risico genomen kan worden en er een aanvallende speelstijl wordt gehanteerd. De bal gaat te vaak achteruit of breed terwijl de mogelijkheid naar voren echt niet onmogelijk is of wordt gemaakt. De Boer is doorgeslagen in zijn balbezit is heilig, waardoor er amper nog risico wordt genomen en creativiteit amper tot zijn recht komt.

Aanvallender voetbal met meer risico hoeft echt niet te betekenen dat de prestaties ineens minder worden. Zeker een Ajax in de Eredivisie zou het zichzelf alleen maar makkelijker maken als de snelheid wordt opgevoerd, de tegenstander meer onder druk zet. Met dat trage geschuif is het voor de mindere tegenstanders nog steeds vrij eenvoudig om overeind te blijven.

Ervaring vind ik wat overschat. We hebben Moisander en Schone als ervaren mannen in het team. Dat zijn nou niet echt spelers die het team op sleeptouw nemen of even een jonkie op zijn plek zet. Zimling, de man die voor ervaring moest zorgen, kan niet eens voetballen. Sta je dan met je leeftijd en ervaring. Dan heb ik liever een Klaassen die wel geloofwaardig over komt en wel een team (nu of later) mee kan krijgen.

Het snelle omschakelen is juist iets wat ik zo weinig zie bij Ajax. Dan heb je vrij rappe gasten voorin, kan je in een overtal situatie komen en dan wordt die bal weer rustig breed gespeeld. Ajax heeft de laatste jaren onder De Boer(in mijn herinnering) echt bijzonder weinig gescoord in counters. Ik zou het graag ook zien bij Ajax, zou ook niet weten waarom dat lelijk was. Arsenal met onder andere Henry, Bergkamp en Pires hadden het counteren tot kunst verheven. Dat was puur genieten, niets mis mee.

Overigens vind ik je note dat Ajax de kampioenschappen toch ook voor een deel te danken had aan de concurrentie, zo'n onzin altijd. Puur de verdienste van De Boer en zijn spelersgroep.

13 januari 2015 om 14:01

Ben eigenlijk helemaal met je eens. Frank mag van mij ook weg. Dank voor de bewezen diensten. Echter, ik vind wel dat Frank geluk heeft gehad dat de concurrentie nog harder faalde dan Ajax. Ajax is de afgelopen jaren kampioen geworden met gemiddeld 74 punten. Vorig jaar zelfs met 71 punten, historisch laag. Ik vind dat geen overtuigende kampioen.
Was er een ploeg die normaal kampioensjaar draaide met minimaal 80 punten(zoals vaker in t verleden. AZ 80 Twente 86 etc), was Ajax geen een keer kampioen geworden.

Eigenlijk volledig met je eens. Voetbal is ter vermaak, niet (alleen) voor het resultaat. En dat langzame gebrei onder Frank de Boer is gewoon niet vermakelijk. Wat mij betreft voldoe je dan gewoon niet.

Prima dat hij Ajax tot rust heeft kunnen brengen. Maar nu is het nodig om een stap verder te zetten, naar een coach die het team leuk, vermakelijk en creatief kan laten voetballen.

Er komen nu een paar heerlijke voetballers aan, ik hoop niet dat die verpest gaan worden door de verschrikkelijke opdrachten van Frank de Boer. Zoals Eriksen ook alleen maar minder werd onder De Boer en op een gegeven moment zelfs spelvertragend was... Laat alsjeblieft Klaassen, Nouri en de anderen niet zo verpest worden.

Ben het gedeeltelijk wel met je eens. Het spel is slaapverwekkend. Maar denk dat het allemaal met pure kwaliteit te maken heeft. De Boer had gewoon een matige selectie, en het is nog een wonder dat hij daarmee 4 keer de titel haalde. Met Milik heeft Ajax nu eindelijk een spits. Klaassen, Veltman (ondanks een mindere periode nu), Van Rhijn, Cilessen, Schone, Boilessen is een goede basis die er nu staat. Als Ajax deze selectie nu eens een jaar of 3 bij elkaar houdt, en de talenten die er in de jeugd schijnen aan te komen kan inpassen, en 2 gerichte aankopen: een ervaren laatste man en centrale middenvelder.....dan zie ik nog wel de nodige rek in dit Ajax. Ajax moet stoppen met het kopen van middelmaat (Vd Hoorn, Duarte, Zimmling, Viergever) en in plaats daarvan 2 spelers kopen op cruciale posities die echt wat toevoegen.

Maar als Frank eens voor Internationale prijzen wil meedoen, zal hij moeten vertrekken. Maar hij hoeft niet zo nodig weg....voor het geld in ieder geval niet....dus hij zal alleen op een echt mooie aanbieding ingaan. Wellicht geldt dan voor Ajax ook: verandering van spijs doet eten, maar ik denk dat ze de Boer nog heel erg zouden gaan missen.

ik spreek veel ajacieden op het werk, en de meesten beginnen het beschamend te vinden en ajax onwaardig hoe ze de laatste jaren spelen

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

184 fans
Coach, 48 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 23 juni
Internazionale is akkoord met Malcom over een vijfjarig contract. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren