wk2018
 

De onterechte boeman van de Bundesliga

Dinsdag, 16 december 2014 om 18:08 door FCKlose

Afgelopen zomer maakte Karl-Heinz Rummenigge bekend dat in het contract van Marco Reus staat dat hij voor 25 miljoen euro gekocht kan worden. Bayern München flirt al enkele maanden met de vleugelspeler, wat veel frustratie opwekt bij Borussia Dortmund en hun voorzitter Hans-Joachim Watzke. Dortmund bungelt onderaan in de Bundesliga, maar de strijd tussen de twee clubs lijkt alleen maar feller te worden. Bayern wordt als boeman gezien, die de Bundesliga kapot wil maken.

/

Nadat Dortmund twee keer kampioen van Duitsland was geworden, kocht Bayern de sterspeler Mario Götze voor 37,5 miljoen euro. De verontwaardiging was groot, maar ook totaal onterecht. Dortmund had, als ze hem hadden willen behouden, het contract moeten vernieuwen met daarin een verhoogde gelimiteerde transfersom. Ook over de transfer van Robert Lewandowski was veel commotie. Opnieuw een grote speler die vanuit Dortmund naar Beieren vertrok. Echter was het verschil dat Lewandowski transfervrij was en dus gratis naar Bayern kon vertrekken. Een geweldige aankoop zonder daarmee de concurrentie sterker mee te maken op financieel gebied. Dit was opnieuw de fout van Dortmund om hem geen nieuw contract aan te bieden of hem tijdens de winter van 2013 voor 25 miljoen te verkopen.

Door de aankoop van Lewandowski maakt Bayern de Bundesliga niet zwakker, maar juist sterker. Als Bayern hem niet had gekocht was hij in ieder geval vertrokken. Waarschijnlijk naar Spanje of Engeland. Door Bayern blijven de kwaliteiten van opnieuw een topspeler in Duitsland. De Bundesliga wordt aantrekkelijk door de mix van veel jonge talenten en daarbij ook veel topspelers. Het wordt Bayern verweten alle topspelers van de concurrentie weg te kopen, maar als het allemaal op een rij wordt gezet valt dat heel erg mee (hierbij worden de transfers van buitenlandse clubs buiten beschouwing gelaten).

De belangrijkste spelers die onder Louis van Gaal kwamen waren: Mario Gómez (VFB Stuttgart) en Ivica Olic (Hamburger SV). De enige concurrent voor de titel was op dat moment VFB Stuttgart. In het tweede seizoen onder van Gaal kocht Bayern geen topspelers. In de winter werd enkel Luiz Gustavo (1899 Hoffenheim) gehaald. Hoffenheim kan ook niet gerekend worden als concurrent. Jupp Heynckes kocht in zijn twee jaar Manuel Neuer (Schalke 04), Dante Bonfim (Borussia Mönchengladbach) en Mario Mandžukic (VFL Wolfsburg). De afgelopen twee jaar werd alleen Mario Götze gekocht. Er kan gesteld worden dat er in zes jaar, drie topspelers van directe concurrenten zijn overgenomen. Dat is een normaal aantal voor een topclub, zeker als het vergeleken wordt met topclubs uit het buitenland. De door Bayern aangekochte spelers waren anders naar het buitenland vertrokken. Door de aankopen blijft dus de kwaliteit van topspelers opnieuw behouden voor de Duitse competitie.

Maar toch richt de frustratie van vooral Borussia Dortmund zich op Bayern. Dortmund mag echter wel meer zelfkritiek hebben. In de afgelopen jaren heeft Dortmund veel geld ontvangen voor de vertrokken spelers. De kwaliteit die ze daarvoor gekocht hebben is al twee seizoenen niet zichtbaar, het vele geld is gewoon fout geïnvesteerd. Ook wordt de onvrede steeds groter omdat de club uit het Ruhrgebied al een tijd onderaan in de Bundesliga bungelt. Als het goed loopt bij Dortmund wordt er vaak gewezen op hun goede scouting en jeugdopleiding, maar nu het minder gaat wordt er geschopt naar de concurrent, die al haar zaken juist wel op orde heeft.

De clubs in Duitsland zouden een voorbeeld moeten nemen aan Atlético Madrid. Al jaren beheersen Real Madrid en Barcelona daar de competitie. Er wordt voor honderden miljoenen aan spelers gekocht, maar Atlético liet zich hierdoor niet uit het veld slaan. Ze werden vorig jaar kampioen en haalden de finale van de Champions League. Het Bundesliga niveau zou omhoog gaan als juist de andere clubs zich ook goed zouden versterken, van het vele geld dat ze krijgen voor transfers. Als het Atlético lukt de aansluiting te vinden, hoezo zouden de financieel krachtigere Bundesliga clubs dit dan niet kunnen.

Het probleem dat dus geclaimd wordt door Dortmund is geen probleem. Als Bayern voor 25 miljoen euro Marco Reus overneemt, zitten daar voor de speler en voor Bayern zelf veel logische voordelen aan. Bayern is daarmee gelukkig aangezien Franck Ribéry al 31 jaar is en dan met Reus een vervanger voor hem al binnen heeft. Het is al een paar maanden duidelijk dat Xherdan Shaqiri het niveau waarschijnlijk niet aankan. Daardoor is er zeker behoefte aan een nieuwe vleugelspeler. Ook voor Reus is het een stap hogerop, zeker nu de kans groot is dat Dortmund de Champions League niet haalt. Bayern München moet zich niet laten afremmen door een club in degradatienood. Het bestuur moet de spelers kopen die nodig zijn om van Bayern constant de beste club van de wereld te laten worden.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 5 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1200+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

29 reacties (laatste reactie door fcklose)

Goede verfrissende CE. Leest prettig en geeft veel informatie voor iemand die niet alles op de voet gevolgd heeft. Verder nog 2 kleine puntjes die verder geen afbraak doen op je CE maar misschien een aandachtspuntje voor de volgende CE. In de vierde alinea gebruik je zes keer haakjes, dit vind ik een beetje rommelig. Beter was geweest om ook te schrijven, speler X kwam van of speler X werd gekocht van. De laatste zin is een beetje optimistisch mijn inziens, Bayern zal eerst moeten proberen constant de beste te worden van Europa voordat ze de wereld willen domineren. Met twee Champions League titels deze eeuw hebben ze een lange weg te gaan.

5 sterren

17 december 2014 om 13:36

Bedankt voor je reactie en voor je stem!

Je hebt gelijk over de haakjes, maar anders zou het onduidelijker worden van welke club de speler nou kwam. Ik denk verder dat als je de beste van Europa bent, je in principe ook de beste van de wereld bent. De clubs uit de andere continenten winnen vrijwel nooit het WK voor clubteams, dus zo had ik het beredeneerd.

het is al een paar maanden duidelijk ( een statement) dat shaquiri het Waarschijnlijk niet aankan. Hier spreek je jezelf wel een beetje tegen. Verder is het een prima stuk en ik ben het er gedeeltelijk mee eens. Het is namelijk niet zo bij atletico dat alle beste spelers van hun worden gekocht door barca en real, maar bij dortmund is dat wel zo. dat scheelt toch wel aardig, want je krijgt niet snel zulke goede spelers terug

17 december 2014 om 17:09

Hummels, Gundogan, Subotic, Piszscek en Reus spelen toch nog gewoon bij Dortmund? Ze hebben van hun sterkhouders alleen Gotze, Lewa en Sahin destijds verloren. Atletico heeft afgelopen seizoen Filipe Luis, Courtois, Diego Costa mogen uitzwaaien. Wat dat aangaat zitten beide clubs redelijk in hetzelfde schuitje en vind ik dat de vergelijking opgaat.

Ben het inhoudelijk niet helemaal met je eens, ik denk namelijk dat je er iets te makkelijk over denkt. Voor een club als Borussia Dortmund zijn spelers als Götze en Lewandowski spelers die eigenlijk niet te vervangen zijn. Ik kan zo nog wel even doorgaan maar daar gaat het hier niet om.

Goed CE, prettige schrijfstijl en bij het lezen geen merkbare fouten in spelling en/of grammatica. Je brengt jouw mening ook duidelijk over, 5 sterren dus.

17 december 2014 om 15:55

Bedankt voor jullie reactie en je stem!

Ik ben het met jullie eens dat het voor Dortmund moeilijk is deze spelers te vervangen, maar voor het geld dat ze voor Götze kregen en daarbij nog Kagawa kan je wel grote spelers terugkopen. Het gaat er bij mij vooral om, hoe ze over Bayern praten in de media. Dortmund is zelf schuldig aan de verkoop van de spelers en ook aan de aankopen die ze hebben gedaan. Geen redenen voor Bayern om Reus niet te kopen.

17 december 2014 om 22:07

Media-optreden van voornamelijk Watzke is natuurlijk niet goed te praten. Maar worden ook uitgelokt door uitspraken door Rumenigge (denk ik), dat moet hij natuurlijk ook niet doen. Als ik Bayern was zou ik Reus natuurlijk ook wel willen hebben, je weet dat hij geweldig is met Lewandowski en Götze samen. Voeg daar Robben aan toe en elke verdediging doet het in zijn broek.

Schrijfstijl en grammaticaal goed, leest vrij vlot weg, maar echt minpunten voor je inhoud. Verzin eens een nieuw argument, dit is niets nieuws en hiermee ga je geen meningen veranderen.

17 december 2014 om 19:15

Ik ga juist tegen veel meningen in. De meeste mensen staan in deze discussie achter Dortmund, maar de kant van Bayern München wordt nooit belicht. Ik weet niet welke argumenten jij had verwacht?

Ben het wel met stravven eens, niets nieuws onder de zon, voor de rest prima, niet exceptioneel.

Waarom mag er geen verontwaardiging zijn puur omdat ze een verhoogde gelimiteerde transfersom hadden moeten zetten in zijn nieuwe contract? Ik weet niet of je helemaal bekend bent met Mario Götze, maar hij speelde al sinds hij negen jaar oud is voor Dortmund. Om die club, op dat moment de grootste rivaal van Bayern, zo te verlaten wekte bij mij wel degelijk verontwaardiging op. Ik had namelijk niet gedacht dat hij zo gemakkelijk de overstap zou maken.

Dan ga je verder op Lewandowski, denk je nou werkelijk dat ze hem geen nieuw contract onder zijn neus geschoven hadden? Lewandowski zelf wilde perse naar Bayern, dan kun je hem als Dortmund zijnde ook lastig slijten aan een buitenlandse club. Hij heeft gewoon zijn contract uitgediend en is toen vrolijk vertrokken. Dat riep bij mij al een stuk minder verontwaardiging op, hij was slechts een passant.

Als een speler in dezelfde competitie blijft spelen, maakt hij de competitie door zijn blijven natuurlijk niet sterker.. je bedoelt misschien dat de Bundesliga zwakker zou worden door zijn vertrek, maar dat werkt dus niet vice versa.

‘De door Bayern aangekochte spelers waren anders naar het buitenland vertrokken.’ Want bij de club waar ze speelden konden ze hoe dan ook niet blijven omdat? Wat is je bron precies dat zij anders sowieso gingen vertrekken?

‘ Dortmund mag echter wel meer zelfkritiek hebben.’ Ik denk dat je zoekt naar het woord zelfreflectie.

‘die al haar zaken juist wel op orde heeft. ‘ Geen enkele club heeft al haar zaken op orde. Je had beter kunnen zeggen: betreft spelersbeleid.

‘ Als het Atlético lukt de aansluiting te vinden, hoezo zouden de financieel krachtigere Bundesliga clubs dit dan niet kunnen.’

Geluk speelt ook een belangrijke factor. Daarnaast, in La Liga heb je om de zo veel seizoenen een uitschieter, nu is dat Atletico met Simeone, waar alles goed op haar plaats valt. Volgend seizoen kan dat weer Valencia zijn. Vergeet namelijk niet dat voor de komst van Simeone Atletico structureel eindigde tussen plaats 4 en 11 de 10 jaar er voor. Ook een vraagteken vergeten aan het einde van de zin.

Schrijf je Ribery als 31-jarige al af? Terwijl hij zich volledig focust op zijn club door zijn interland carriere op te geven? (lees: gestopt als international)

Ik vind je allerlaatste zin ook totaal niet fijn weglezen.

Verder nog even mijn algemene mening over deze kwestie: ze maken de Bundesliga minder spannend door de twee beste spelers van Dortmund over te nemen, maar indien alles legaal gebeurt heb ik er niks op tegen. De voetbalwereld en de zakenwereld idem, is nu eenmaal hard, zulke dingen kunnen en gaan (zo blijkt) gebeuren. En natuurlijk is het vertrek van die twee niet de enige reden dat het nu minder draait, al speelt het wel een prominente rol. Het is makkelijk om nu met de schuldige vinger naar Bayern te wijzen, maar dat is onterecht en dan houd je jezelf voor de gek. Zeker dat onderlinge moddergooien moet zo snel mogelijk stoppen.

18 december 2014 om 17:13

Ik snap dat je verontwaardigd was over Götze, maar dat moet zich eerder richten op Dortmund en Götze zelf. Niet op Bayern, terwijl daar juist alle frustratie zich op richt.

Dat die spelers zouden vertrekken lag zeker in de verwachting. De contracten liepen al bijna af en de interesse van veel clubs was groot. Zeker voor Götze en Lewandowski.

Ik bedoel dat de competitie sterker wordt, omdat er heel veel voetballende kwaliteit behouden blijft voor de Bundesliga. Je ziet het aan de Nederlandse competitie, alle goede spelers worden weggekocht en er zijn steeds minder topspelers (de topclubs kunnen ze niet meer betalen). Hierdoor verliest de competitie kwaliteit.

Je kan het kampioenschap van Atletico geen geluk noemen, dat zou wel heel minachtend zijn. Ze hebben met beperkte middelen (t.o.v. Barca en Real) één van de moeilijkste competities gewonnen (zeker het moeilijkst om de top twee te bereiken).

Die zin is inderdaad een beetje rommelig, ik zal er de volgende keer op letten!

19 december 2014 om 10:20

Ik begrijp het wat je probeert te zeggen, maar als een competitie (binnenlandse transfers) haar spelers behoudt, dan maakt dat de competitie niet sterker, maar dan wordt het niveau behouden. Niet sterker, even sterk. Een transfer naar een andere competitie zou de Bundesliga dan weer wel verzwakken.

Mwa, zeker niet alleen maar geluk hoor, maar je moet gewoon toevegen dat er enorm veel factoren juist terecht zijn gekomen. Natuurlijk komt er ook een hoop hard werk en andere factoren bij kijken, maar ook zeker wat geluk. Maar dat heeft ieder elftal dan ook nodig.

Succes met je volgende clubexpert!

20 december 2014 om 13:53

Als de clubs het vele geld, dat ze voor de spelers krijgen, goed zouden investeren krijg je wel een hoger niveau. Dat gebeurt op dit moment helaas te weinig.

28 december 2014 om 22:13

Noem eens een club zonder miskopen?

30 december 2014 om 16:19

Ik heb het in dit geval niet per se over miskopen. De kwaliteit die wordt gehaald is vaak te laag voor de Bundesliga. Bayern koopt bijvoorbeeld ook wel eens een speler van Mainz (jan Kirchoff bijvoorbeeld) die kunnen het niveau niet aan. Dat geld dat Schalke daarna aan hem besteed om hem te huren, kunnen ze beter op zak houden en zoeken naar iets beters. Dit soort aankopen gebeuren veel vooral in de subtop van de Bundesliga.

Goed geschreven en je vertelt in grote lijnen de waarheid. Maar het is gewoon jammer dat het Bayern zo makkelijk wordt gemaakt om kampioen te worden. Ik begrijp en ben het er mee eens dat Bayern Reus mag en wil kopen maar dan is het met Dortmund gewoon klaar naar mijn mening. In de BL zal denk ik alleen Wolfsburg iets terug kunnen. Dit doet allemaal af naar de variatie in de BL kwa prijzen winnen.

18 december 2014 om 17:03

Dat is inderdaad jammer. Maar Bayern moet natuurlijk ook rekening houden met de strijd in de Champions League. Als ze zich niet blijven versterken, zullen ze nooit op kunnen boksen tegen Real, Barca en Chelsea.

Ben het helemaal met je eens. Dortmund moet niet klagen, zo werkt de markt nou eenmaal. Dat Bayern daar (ten koste van het niveau van andere Duitse voetbalclubs) optimaal gebruik van maakt, valt Bayern niet te verwijten.

Ik ben 100% met je eens, goed geschreven ook! 5sterren!

20 december 2014 om 13:51

Bedankt voor je reactie en je stem!

Bayern valt inderdaad niet veel te verwijten, maar men is vooral 'gefrustreerd' omdat het de competitie nogal verneukt als alle toppers naar Bayern gaan lijkt me.

mooi stukje. Ik vind het ook overdreven, je moet niet rekening willen houden met de concurrent. Wat ik wel opmerk, je zegt 2 keer dat het de fout van dortmund is bij lewa en mario omdat ze geen contractaanbieding kregen, maar ze wouden toch zelf niet verlengen? dat is dan geen fout van dortmund, dortmund had lewa wel eerder moeten verkopen,, maarja dat wou lewa volgens mij niet, dus tja.

23 december 2014 om 14:34

Bedankt voor je reactie en je stem!

Het is zo dat Lewandowski in die winter al wilde komen. Dortmund zelf hield dit toen tegen.

Je hebt inderdaad gelijk dat de spelers zelf ook een grote rol hadden in de transfer. Lewandowski wilde echt weg en Götze wilde per sé onder Guardiola gaan spelen. Toch heeft Dortmund blijkbaar niks kunnen geven wat ze in Dortmund zou houden. Dat kan je Dortmund verwijten.

23 december 2014 om 16:53

ja oke klopt, als de spelers per se naar een andere binnenlandse club willen kun je je dat zelf afvragen, zeker als op dat moment nog concurrent.

Over 2 jaar heeft Bayern enorme concurrentie let maar op.

Leverkusen en Wolfsburg zijn in opbouw.
Dortmund zit in een mindere fase en komt daar gewoon weer uit.
Schalke heeft de potentie maar moet eerst volledig uit de schulden komen.
Gladbach met hun huidige beleid komt er ook nog aan.
En dan heb je nog ploegen als Hoffenheim en wie weet RB Leipzig die door geld groot kunnen worden.

Absoluut sterk stuk. Na het lezen deel ik je mening ook. Enige wat je nog had toe kunnen voegen was het feit dat Reus ook een koopje gaat worden voor 25 miljoen.

Heel iets anders: Als Overmars dan toch 100 miljoen op de bank heeft en één speler een heel vet contract wil aanbieden.... Ben geen Ajax fan ofzo, maar dat was het eerste waar ik aan moest denken.

30 december 2014 om 16:16

Bedankt voor je reactie!

Ik vind het inhoudelijk vrij zwak. Je argumenten kloppen, maar zijn vernieuwend vind ik. Je schrijfstijl is wat mij betreft te beschrijvend, maar daar kan ik niet beoordelen aangezien dat smaak is.

Het voelt alsof je nogal bevooroordeeld bent in deze, wat logisch is bij een clubexpert, maar ik zou graag wat kritiek zien op het beleid. Of in elk geval de voor- en nadelen van Bayern voor de bundesliga. Ik vind die hele competitie bijvoorbeeld gaan zak meer aan. Het was leuk toen Leverkusen, Schalke, Stuttgart, Bremen en Wolfsburg nog incidenteel meededen om de titel.

Bayern heeft het grootste recht hoor, om te doen wat ze doen, maar dat is het punt niet vind ik. Het versterkt naar mijn mening de bundesliga niet, omdat de charme van de hele competitie naar de knoppen is.

5 januari 2015 om 20:17

Ik heb deze clubexpert geschreven uit irritatie. Elke keer wordt gedaan alsof Bayern München de schuldige is van het hele probleem. Ik heb geprobeerd aan te tonen dat er veel meer factoren zijn die meespelen bij het klasse verschil in de Bundesliga. Daarom komt het waarschijnlijk nogal bevooroordeeld over.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Bayern München

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: 1. Bundesliga
SpelersPositieW
Manuel NeuerKeeper00
Sven UlreichKeeper00
Niklas SüleVerdediger00
Felix GötzeVerdediger00
Marco FriedlVerdediger00
Mats HummelsVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina Bayern München.

In de wandelgangen

Donderdag 21 juni
Javier Pastore gaat naar AS Roma. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren