Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

‘Voor opleiden van jeugd fantastisch, maar in de Eredivisie ongeschikt’

Laatste update:

Kunstgras is goed voor de opleiding van spelers, maar in het profvoetbal moet de voorkeur liggen bij natuurgras. Dat is de uitkomst van een stemming bij het KNVB-congres in Utrecht, waar zestig procent van de aanwezigen van mening was dat alle duels in de Eredivisie op natuurgras gespeeld moeten worden. Zes clubs op het hoogste niveau hebben kunstgras.

"Kunstgras is voor opleiden van jeugd fantastisch, maar in de eredivisie ongeschikt", vertelde Co Adriaanse, docent op de trainerscursus van de KNVB en technisch adviseur van FC Utrecht, in gesprek met NUsport. “Het is bij de jeugd nooit afgelast op kunstgras en er kan veel op getraind worden, maar internationaal zal het nooit zo ver komen dat ze bijvoorbeeld in Italië of Spanje op kunstgras gaan spelen.” Adriaanse vindt dat de stemming een hint naar de KNVB is om het in de licentievoorwaarden op te nemen.

Martin van Geel was blij met de woorden van Adriaanse. De technisch directeur van Feyenoord deed vorige maand de suggestie om een kunstgrasverbod in de Eredivisie in te voeren. “Op het allerhoogste niveau moeten we gewoon op natuurgras spelen”, herhaalde Van Geel. “Dat is ook wel de algemene tendens en dat gaat een vervolg krijgen. Dat neemt niet weg dat kunstgras voor opleiden heel goed is.” De profclubs gaan binnen afzienbare tijd alle ontwikkelingen over kunstgras op een rijtje zetten.

Voor- of tegenstander van uitsluitend kunstgras in de Eredivisie?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Weg met dat kunstgras. Hoe moeilijk is het om een goede grasmat neer te leggen. Nergens hebben ze er problemen mee behalve hier.

16 december 2014 om 08:02

Nou best moeilijk blijkbaar. In de ArenA is het ook niet altijd goed geweest en die zullen best wat geld in dd grasmat steken

16 december 2014 om 09:16

Afgelopen weekend die grasmat in de Arena al goed bekeken? Volgens mij niet dus.....

16 december 2014 om 10:15

Ajax heeft er problemen mee gehad, zeker. Maar dat is niet raar als er ook evenementen gehouden worden. Echter is dat bij de kunstgras clubs niet aan de orde. Als genoeg amateurclubs een net veld neer kunnen leggen moet een profclub met een grotere begroting dat toch ook kunnen? Overigens lag het veld er helemaal niet zo slecht bij zondag.

16 december 2014 om 13:13

Je zegt het goed.... niet zo slecht, maar mag je van Ajax verwachten dat er dan een top-veld beschikbaar is waar 1x in de 2 weken een wedstrijdje wordt gespeeld. Kijk maar eens naar de samenvatting.....

16 december 2014 om 21:28

Dat kun je niet verwachten zolang er evenementen gehouden worden. Het veld is in prima staat om normaal een pot op te voetballen zonder hinder. Dat het geen biljartlaken is oke, maar je doet alsof ze op een weiland moeten voetballen. Ik hoef niet naar de samenvatting te kijken omdat ik vrij dicht aan het veld zit.

Rare poll.. Volgens mij gaat het om uitsluitend echt gras

Zeg nooit nooit. A.c. Cesena in de serie A speelt volgens mij op kunst gras. Verder is het in een aantal grote voetbal landen verboden, maar dat wil niet zeggen dat het altijd zo blijft.

Dat is mooi gezegd door Adriaanse. En nu moet de Knvb ook de ballen hebben om dit probleem ook aan te pakken die zij zelf hebben veroorzaakt. Het was een leuk experiment maar dat is gewoon niet goed uitgepakt.

Het grote publiek wil het niet. De spelers zelf willen het niet. En de hoge heren in het voetbal hebben op het congres ook negatief gestemd. Kortom waar wacht de Knvb nog op?

Ik ben benieuwd wat de gemiddelde leeftijd van dit congres is geweest. Waarschijnlijk weer een hoog ,,jaren-zeventig-gehalte''. Die lullen elkaar allemaal na zonder argumenten. Het enige wat ze kunnen nakakelen is ,,je moet gras ruiken''. Wat een onzin. Hebben zeker afgelopen weekeinde niet naar het grasveld in de Arena en bij PSV gekeken. Hebben ze nog mazzel dat het weer een beetje mee zit. Kunnen ze deze pol begin februari nog een keer doen. Wat een onzin! En kan die babbelkous Van Geel en co ook eens vertellen hoeveel centjes zij op de begroting moeten zetten om dat grasveld in deze conditie te krijgen. Als hij daar nu eens openheid van zaken had gegeven, dan is iets beter te begrijpen waarom in Nederland kunstgras wordt gelegd. In het symposium van 2035 zal als hoofditem ,,het verwijderen'' van het laatste gras staan. Er is dan namelijk geen amateurclub meer die op gras speelt en geen speler meer te vinden die zijn opleiding op gras heeft gehad. Of zijn dan veel Bvo's al lang failliet en spelen we een ,,schotse competitie'' samen met België.

Ik ben niet voor of tegen kunstgras, het heeft allebei z'n voor en nadelen. De discussie kan ik niet zo goed inkomen. Wat is de reden dat men tegen is? Behalve de kleine 'gewone' dingen, zoals de geur of het fabeltje dat het meer blessuregevoelig zou zijn.
Vaak hoor ik dat het niks met voetbal te maken zou hebben en dat het voetbal dan te modern zou zijn. Oftewel veel mensen vinden dat het zoals vroeger zou moeten zijn. Dan moeten deze mensen ook tegen doellijntechnologie en twee extra officials zijn. Dit is ook niet echt ouderwets.
Nieuwe generatie voetballers spelen liefst op kunstgras, dus ik denk dat er over paar jaar bijna in heel Nederland kunstgras ligt. In deze eeuw moet men ook met de technologie mee gaan.
Ook werkt het stimulerend voor onze economie, Nederland heeft de beste kunstgras leverancier en ontwikkelaar van de wereld.

Het is een vreemde discussie aan het worden, waarbij feiten en meningen naast elkaar worden gebruikt. Stel dat de Regering zou zeggen dat vanaf 1 januari 2015 iedereen verplicht is een elektrische auto te gaan rijden, is veel beter voor het milieu, gezondheid etc. Ik heb niet zomaar geld liggen om een dergelijke auto te kopen, en met mij vele Nederlanders. Een wellicht kromme vergelijking maar toch.

Echt gras is het mooist, dat is mijn persoonlijke mening, gebaseerd op sentiment. De technieken worden steeds beter, waardoor echt gras goed onderhouden kan worden, denk aan: assimilatielampen, kunstgras verweven met echt gras, veldverwarming etc. Het is schitterend gezicht als een grasmat er schitterend bij ligt, op een nat veld een sliding ook echt 'slide' shirts, broekjes en sokken sporen hebben van gras en zand.

Aan de andere kant wordt kunstgras steeds beter, die ontwikkeling is niet meer tegen te houden, en ik denk dat er over 20 of 30 jaar kunstgras is die in niets onderdoet voor echt gras, behalve in het sentiment.

Nederland heeft met Tencate een grote wereldspeler in de ontwikkeling en produktie van kunstgras, een bedrijf waar we best trots op mogen zijn.

Maar in het Nederlandse betaalde voetbal zit je toch echt met de kosten. De eenmalige aanleg van kunstgras kost veel geld, maar kan over een periode van 5 jaar afgeschreven worden, onderhoudt is vervolgens niet zo veel meer.

Echt gras kost qua aanleg wellicht niet zoveel maar qua onderhoud, verwarming, verlichting wel. En dan nog loop je het risico dat het gras onbespeelbaar wordt.

Kleine clubs, en zeker de clubs die regelmatig promoveren en degraderen tussen de eredivisie en jupilerleague kunnen het onderhoud van echt gras gewoonweg niet betalen.

De 'stoere' eredivisieclubs F'nrd, Ajax, AZ etc, die voorstander van zijn moeten zich realiseren dat de eis van echt gras de doodsteek kan zijn voor diverse JL en ED teams. En dat kan toch ook niet de bedoeling zijn.

Een financiële vergoeding vanuit de (onlangs verhoogde) TV gelden naar kleine clubs zou dan juist zijn. Zie het als een soladiriteitsverplichting, (die is er nu al, maar is niet voldoende). Hiermee kunnen kleine clubs in staat worden gesteld het echte gras aan te leggen en te onderhouden.

Hierover kunnen duidelijke afspraken worden gemaakt.

16 december 2014 om 16:34

En hoe denk je dat clubs als Ijselmeervogels, Katwijk, Quick Boys, Rijnsburgse boys en dergelijke een perfecte grasmat neer kunnen leggen.

Als het voor deze topklasse clubs betaalbaar is moet het toch ook betaalbaar zijn voor Cambuur Leeuwarden, Pec Zwolle en dergelijke ploegen.

En kom niet aan dat amateurs minder kosten hebben aan spelers want de meeste spelers in de topklasse verdienen daar meer als dat ze in de jupiler league zouden verdienen.

17 december 2014 om 11:19

Omdat er aan betaaldvoetbalclubs andere eisen worden gesteld dan aan amateurclubs, zoals veldverwarming.

Daarnaast werken de door jou genoemde clubs in de regel met vrijwilligers.

De kosten die betaald voetbal met zich meebrengen zijn vaak hoger dan die voor amateurclubs, daarnaast zou het me niets verbazen dat de door jouw genoemde clubs meer inkomsten hebben dan menig club in de staart van de JL.

17 december 2014 om 12:30

Als amateurclubs meer geld kunnen genereren uit supporters aantallen en sponsoring geeft dit toch direct aan wat er mis is met de jupiler league.
De jupiler league clubs vergeten wateen voetbalclub hoort in te houden.

Waarom zie je bij de kleinere clubs niet 6 of 7 bijvelden leggen waar de jeugd uit het dorp of de stad lekker op zaterdag kunnen ballen, deze leden betalenjaarlijks rond de 200 euro dus 3.000 euro per team, tevens zorgt het voor omzet qua broodjes en drankjes over heel de dag en het vergroot het clubgevoelenorm als je vanaf de jeugd al voor hetzelfde team speelt.

Vrijwillegersmoeten er toch ook wel te vinden zijn voor Almere City en dergelijke, neem aan dat daar de caterjng en dergelijke ook op vrijwillige basis gaat en word beloond met onkosten vergoedingen. Ikzelf speel al me hele leven bij Quick Boys en hebdaar met de A1 landelijk gevoetbald op het tweede niveau en als wij thuis speelde stond er altijd ongeveer 400 a 500 man als je dan bij Agovv kwam was er haast niemand, kantine leeg totaal geen sfeer.

Voetbal is van de mensen en danjzij die mensen genereer je inkomsten. Van alleen de inkomsten in 3 uurtjes rondom een thuiswedstrijd kan je niet rondkomen.

Het veld van Quick Boys wordt trouwens veel al onderhouden door hetinhuren van mensen die het bij Ajax ook onderhouden em er heel veel verstand van hebben, de basis van het goede veld word in de zomer gelegd en veel tijd in geinvesteerd en dus ook geld. Tijdens het seizoen worden er op zaterdag 2 of 3 jeugdwedstrijden op gespeeld dus zwaarder belast als menig veld in de Jupiler League.

Het zou dus gewoon mogelijk moeten zijn voor een Jupiler League club.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren