Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

De Haan blij met congres: ‘Beter opleiden en kijken naar andere landen’

Laatste update:

In Utrecht vindt maandag een voetbalcongres plaats. Coryfeeën, trainers en directeuren komen samen om de toekomst van het Nederlands voetbal te bespreken. Foppe de Haan, oud-trainer van sc Heerenveen en Jong Oranje, vindt het ‘heel goed’ om samen te komen.

/

“We zullen ongetwijfeld dingen afspreken maar moeten dan, denk ik, ook over een tijdje bekijken of daar iets van terecht is gekomen”, aldus De Haan tegen persbureau ANP. “Het grote probleem is dat we minder geld hebben dan veel buitenlandse clubs. Daardoor verliezen we onze talenten te snel.”

Volgens De Haan is het zaak om spelers nog beter op te leiden en om daarnaast af te kijken bij een land als Duitsland. De oud-coach wijst verder op Red Bull Salzburg en FC Basel: clubs uit kleinere competities, die het toch goed doen in Europees verband. Volgens De Haan is dat omdat die clubs af en toe wel een oudere speler binden. “We laten in de jeugd ook te makkelijk spelers afvallen. Zo kunnen laatbloeiers zich nooit meer ontwikkelen.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties
15 december 2014 om 14:45

Niet zo naïef. Alsof clubs dat niet zouden willen. Spelers willen gewoon geen contract tekenen in NL met een hoge afkoopsom daarin. Reden daarvoor is het salaris.

15 december 2014 om 15:18

Misschien dat Zoete Lieve Gerritje dan langskomt om het allemaal te betalen?

Uiteindelijk gaat het de meeste spelers toch gewoon om geld. En een speler die een langlopend contract heeft en naar een topclub kan die ga je toch niet aan zijn contract kunnen houden.

De kern zit hem er in dat je spelers moet motiveren om niet te vroeg naar het buitenland te gaan. zo'n Depay en Wijnaldum die gewoon zeggen dat ze nog een jaar blijven en bijtekenen om de club aan een prijs te helpen. Eriksen die eerder hetzelfde deed bij Ajax. Dat zorgt voor een gevoel van gezamenlijkheid dat mogelijk anderen ook weer motiveert om hetzelfde te doen.

15 december 2014 om 16:18

Welkom in de echte wereld. Spelers tekenen juist regelmatig langlopende contracten, omdat dat ze een hoop salaris oplevert. De clubs vinden dat ook fijn, want met een langlopend contract kunnen ze een hogere transfersom vragen.

Het probleem is dat die contracten niet worden getekend omdat spelers en club ook echt de intentie hebben om lang met elkaar verder te gaan, maar vanwege de bovenstaande motieven.

Fuseren met de Belgen vind ik nog steeds een optie, maar het is utopie om te denken dat daarmee de gezamenlijke competitie meer aanzien zal krijgen. Nog steeds heb je dan een Mickey Mouse competitie met zeer beperkte mogelijkheden qua middelen. Alleen al als je kijkt naar het aantal inwoners van de landen, met België erbij zou de afzetmarkt net iets meer dan de helft van Engeland bedragen. Italië en Duitsland hebben nog veel meer inwoners. Spanje en Frankrijk hebben ook veel meer afzetmogelijkheden en dus meer inkomsten voor de clubs.

Tel daarbij op dat voetbal in België niet eens sport nummer 1 is, en je kunt op je klompen aanvoelen dat dit niet de oplossing is voor het probleem.

15 december 2014 om 16:49

Je verhaal is onsamenhangend. Er worden al lange contracten geboden om meer voor een speler te beuren. Nog langere contracten betekent ook nog hogere salarissen en dat kan men in Nederland niet betalen. Als een speler hogerop wil, dan gaat hij. Want een ongemotiveerde speler aan zijn contract houden schiet ook niet op. Een fusie met de Belgische competitie lost daar niets in op, omdat er daarmee niet meer geld komt en de competitie nog steeds niet het aanzien heeft van de Bundesliga of Premier League..

Ja, een competitie met de Nederlandse en Belgische topclubs lijkt interessanter, maar bij een samenvoeging zullen ook middelen verloren gaan. Het is niet zo simpel dat je het geld dat nu in de verschillende competities omgaat dan maar bij elkaar op kunt tellen.

En als ik het over afzetmarkt heb, dan heb ik het natuurlijk niet over de stadions, maar vooral over de TV-gelden en inkomsten van reclame en sponsoren. Die gaan echt niet meer betalen omdat er een paar miljoen Belgen ook de wedstrijden van ADO gaan bekijken. Misschien dat de topclubs met sponsoren wat meer gaan krijgen, maar dan ook alleen als de betreffende sponsor in beide landen actief is.

Maar goed, volgens mij lees je sowieso niet goed, want ik stel nergens dat ik tegen een fusie ben. Ik zie het alleen niet als oplossing voor het probleem dat we hier bespreken.

15 december 2014 om 17:20

Maar de onderkant van deze gezamenlijke competitie trekt ook geen miljoenen kijkers meer dan een wedstrijd van Ado. Bij een fusie komt er niet meer geld bij dan er nu al is in de gezamenlijke competities. Er vallen clubs af op het hoogste niveau en dus gaat er per saldo ook geld weg.

Natuurlijk zal er meer geld komen dan er nu in de Eredivisie is, maar per saldo schiet je daar niets mee op.

En waarom zou ik een betere oplossing moeten hebben? Claim ik dat ergens? Als jij komt met een onzinnig idee om de wereldvrede te bewerkstelligen en ik zeg dat ik je idee onzinnig vind, luister je dan alleen naar me als ik de oplossing wel heb?

Het punt is dat we gewoon moeten accepteren dat we een kleine competitie zijn en dat blijven we ook met een samenvoeging met België. Het enige waar je op kunt hopen is dat er uiteindelijk een echte vorm van Financial Fairplay komt, waar we als klein voetballand echt iets aan hebben.

En als er Fairplay komt en de toplanden gaan ook echt starten met serieuze jeugdopleidingen, dan delven we ook dan na een paar jaar weer het onderspit. We zijn gewoon een klein land, bij gelijke inspanningen en eerlijke ballgame zullen we het ook afleggen tegen landen met meer aanwas aan jeugd.

15 december 2014 om 17:07

lijkt me een duidelijk iets. we hebben geld nodig en dan bedoel ik geen rijkaard die clubs opkopen maar meer inkomsten. dus ik ben echt een voorstander van fuseren met Belgie. krijg je ook een prachtige competitie van.
dit was ook eerder ten spraken gekomen, snap niet dat die discussie er niet meer is.....

15 december 2014 om 17:41

ja lijkt me ook. ik denk dat we kwa niveau over frankrijk en turkije gaan. mischien wel italie op den duur!

Goede doelstelling Foppe: beter opleiden..

Als dit de conclusie zou zijn van dat congres, vraag ik me af waar ze mee bezig zijn.

15 december 2014 om 19:36

Ook zijn uitspraak dat we naar andere landen moeten kijken is een beetje vaag. Andere landen zijn toch echt een stuk groter en hebben meer talenten om uit te kiezen. De poel om uit te vissen is dus groter. Het is moeilijk om dit in Nederland te realiseren, zeker aangezien we echt niet zoveel meer inwoners willen/kunnen hebben. De poel zal mogelijk iets groter worden na een fusie met de Belgen, maar ook dan komen we tekort.

We lopen nu redelijk goed voorop als het gaat om opleiden. Dit moet zo blijven en daarvoor moeten we zorgen door andere landen voor te blijven. Financieel goed beleid, talenten de kansen (meervoud staat hier met opzet) geven en van daaruit hopen dat je op de langere termijn talenten langer aan je kunt binden, doordat je ze wat meer salaris kan bieden waar nodig en niet direct hoeft te verkopen, omdat je het anders financieel niet redt. Ook zullen de talenten zien dat de grotere kansen om door te breken gewoon in Nederland liggen. Alleen op die manier kunnen we ervoor zorgen dat er talent door blijft komen. Als dit door blijft komen, dan zal uiteindelijk ook de weerstand omhoog gaan en daarmee het algehele niveau.

Het is gewoon typisch Nederlands om iedere tegenstander die een Nldse club voetballend vernederd groter te maken dan ze daadwerkelijk zijn.
Red bull had Ajax tot 2 keer weggespeeld en daarna dan? Zelf ook toen tegen de lamp aangelopen in de volgende ronde. Misschien moeten we eens beginnen met ouderwets strijden ipv veel voetballend te willen oplossen? Ook het loopvermogen mag omhoog. Als ik bijvoorbeeld zie hoe Andersen en Veltman gisteren werden uitgelopen door die Utrecht speler, tsja zag er in ieder geval lachwekkend uit. Vooral hoe Andersen op een tempo van lik me ... maar erachter aan liep.
Voetballen gebeurt toch ook zonder een bal..

Basel doet het overigens wel gewoon goed daar niet van!

En oude spelers dit dat. Gaat mij denk ik meer om kwalitatief goede spelers.

''“we laten in de jeugd ook te makkelijk spelers afvallen. Zo kunnen laatbloeiers zich nooit meer ontwikkelen.”

Hmm eens, maar ja life is hard.

15 december 2014 om 14:46

Bij Feyenoord leer je al vanaf jongs af aan wat strijden is. Het is gewoon typisch Ajax om alles voetballend te willen oplossen.

Dit congres komt overigens wel met een wel heel erg voor de hand liggende conclusie. Alsof er alleen broodjes werden gegeten daar.

Mijn advies: Feyenoord nadoen en alles komt goed.

15 december 2014 om 15:09

Dit congres is net begonnen, dus er zijn ook nog geen conclusies. En Feyenoord komt ook zelden ver in Europa, dus alleen Feyenoord kopiëren is niet genoeg.

15 december 2014 om 15:22

Want Feyenoord doet het al jaren fantastisch in Europa ja.

Het is een verhaal van balans zoeken tussen strijd leveren en voetballend vermogen. Net zoals het een balans is tussen zelf opleiden en slimme investeringen doen in talent.

Ajax kan van PSV leren en PSV kan van Ajax leren. Maar zolang iedereen naar zijn eigen navel blijft staren omdat men zeker is dat de oplossing daar te vinden is, gaan we de Nederlandse clubs nooit terug zien op de hoogste treetjes in Europa.

Overigens, los van de rol die we zelf kunnen oppakken zit er natuurlijk ook chronisch iets fout bij de internationale verhoudingen. De Fifa zou daarin ook echt veel grotere stappen moeten zetten dan met dat Financial Fairplay gedrocht dat ze nu uitdragen.

Ga homegrown maar eens verplichten in de Europese competities. Ga transfers onder de 18 maar eens verbieden.

15 december 2014 om 15:42

Precies dat, strijden ipv alles voetballend willen oplossen.

Accent ook meer op de verdediging leggen.
De verdediging is vaak het zwakke punt.
Verdedigers gewoon het verdedigende werk laten doen ipv dat ze opbouwend worden beoordeeld.
Ik zag Veltman tegen Utrecht de bal verspelen terwijl hij op de middellijn stond waardoor Andersen zijn taak over moest nemen.
Kan echt niet.

Altijd zo heerlijk al die clichés te horen van mensen in het betaald voetbal. Op een duur heb je het allemaal wel gehoord, maar toch willen we allen weten wat ze van bepaalde zaken vinden.

Nou nou is dat zijn conclusie? Dat weet volgens mij iedereen wel hier. De financiële verschillen met de Europese top zijn zo groot geworden dat het onmogelijk is om daarbij aan te haken. Meer ervaring halen, ook dat is volgens mij wel duidelijk voor iedereen, maar dan moeten daar ook financiële mogelijkheden voor zijn. Vooral in de salarissfeer. Je kunt niet een plafond instellen en daarna een ervaren speler het dubbele geven. En dan de laatste open deur, beter opleiden. De opleidingen zijn goed in Nederland, maar als een jeugdspeler dan een paar wedstrijden goed speelt dan wordt hij weggekocht. Dat gelul over Basel, kom op zeg. Is ook wel wat geluk voor nodig in de CL, tegen Ludogoretz en Liverpool hadden Ajax en Feyenoord ook een meer dan grote kans gehad om verder te komen. Conclusie: veel open deuren die iedereen hier had kunnen noemen, enige wat zou helpen is ervaren spelers bij de top in Nederland, niet enkel jeugdteams, maar vind die maar eens tegen de juiste prijs en een redelijk salaris.

Nederland heeft met Foppe de Haan m.i. een van de betere personen op het gebied van talentontwikkeling binnen de geleden. Ik heb ongeveer een half jaar geleden een goed gesprek met hem gehad over het opleiden binnen SC Heerenveen en in Nederland. De Haan is dan wel een oude rot in het vak, maar gaat verdomd goed om met de ontwikkelingen op dit gebied door voor alles open te staan. In het noorden is De Haan nog steeds de drijvende kracht achter de hele jeugdopleiding. Iedereen danst naar zijn pijpen. Dat de bank afgelopen zaterdag tegen NAC vrijwel uit allemaal jeugdspelers bestond, zegt natuurlijk ook veel. Ze zijn heel bewust bezig daar met opleiden en dit gebeurt allemaal aan de hand van De Haan. Het is een man die zijn vak verstaat en goed is in het opleiden van talenten.

Ik ben van mening dat het probleem heel ergens anders zit. Nederland is een van de betere opleidingslanden ter wereld. Het zegt genoeg dat menig talent uit Nederland doorstroomt naar de Europese top en Nederland (afgezet naar aantal inwoners en oppervlakte) een van de betere selecties heeft. En daar zit natuurlijk wel eens een mindere generatie tussen. Het probleem zit hem dan ook niet in het opleiden van de talenten (tools, begeleiding, etc), maar in de eigenwijsheid van clubs in het overbrengen van hun visie. Zo werd mij in gesprek met Jan van Loon duidelijk dat de Knvb niet wil afwijken van hun visie: Nederland wil vooruitstrevend blijven. Ze willen de tegenstander elke keer een stap voor zijn. De tegenstander moet zich aan Nederland aanpassen. Nederland moet innoverend zijn en vanuit de 'nederlandse school' voetballen. Ik vond het dan ook niet opmerkelijk dat de aanpak van Louis van Gaal succesvol was.

In dit opzicht is Duitsland het beste voorbeeld. De club beheerste het counteren al van oudsher. Ze hebben naar o.a. Nederland gekeken en hebben nu de juiste mix van allerlei voetbalstijlen. Het resulteert in een leuke en frisse ploeg dat met goed voetbal resultaat behaalt. Nu hebben ze een goede lichting, maar de tactiek speelt hier eveneens een rol in. Een land als Duitsland is momenteel landen als Nederland en Spanje twee stappen voor. Hetzelfde geldt voor clubs als Ajax. Ze staren zich blind op de visie dat twintig jaar geleden successen opleverde. Ze vergeten alleen dat de clubs eromheen zich verder hebben ontwikkeld en nieuwe strategieën hebben ontdekt. Daar worden spelers als Bilal Başaçıkoğlu weggestuurd omdat ze niet genoeg zijn voor het systeem van Ajax, om vervolgens elders op te bloeien omdat zijn kwaliteiten wel goed worden ingeschat. Dit is geen uithaal naar de jeugdopleiding van Ajax, welke nog steeds een van de beste is, maar men moet zich daar niet blind staren op één visie die ooit eens succesvol was.

Clubs als Feyenoord, Sparta, AZ en SC Heerenveen doen dit wél goed. Die blijven alles binnen de jeugdopleiding verantwoord veranderen aan de ontwikkelingen in het voetbal. Men moet zich in Nederland niet blind staren op 'eigen kunnen'. De meeste opleidingen zijn gesloten en worden volgens eigen ideeën ingericht. De hoofdjeugdopleidingen van clubs als NAC en NEC sluiten zich af voor kennis van buitenaf. Dan wordt het nooit wat. En zo zijn er heel veel betrokken personen die weinig tot niks willen aannemen van andere. Daarom zijn dit soort gesprekken goed. Je ziet het opleiden van talenten vanuit verschillende perspectieven. Je wordt er nooit slechter van!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren