Degradatieduel levert na enerverende eerste helft geen winnaar op

ADO Den Haag en Excelsior hadden een overwinning goed kunnen gebruiken in de strijd tegen degradatie, maar de nummers zestien en vijftien van de Eredivisie kwamen zaterdagavond niet verder dan een 2-2 gelijkspel. Luigi Bruins en Ninos Gouriye zetten de bezoekers op een ogenschijnlijk comfortabele voorsprong, maar ADO kwam binnen enkele minuten via Mike van Duinen en Gianni Zuiverloon terug. Na de pauze werd er niet meer gescoord in Den Haag.

/

De supporters in het Kyocera Stadion kregen waar voor hun geld in de eerste helft, maar voor de fans van de thuisploeg viel er aanvankelijk weinig te genieten. Roland Alberg slaagde er wel bijna in om Excelsior-keeper Gino Coutinho op prachtige wijze te verrassen, maar zijn schot van grote afstand was net niet doeltreffend. Daarna was het de beurt aan de bezoekers en dat leverde na een klein kwartier de 0-1 op; Bruins mocht vanaf rechts naar binnen dribbelen en met een fraaie inzet in de verre hoek gaf hij ADO-doelman Martin Hansen het nakijken. Jeff Stans leek daarna te schrikken van de schietkans die hij kreeg en produceerde niet veel meer dan een rollertje.

Tien minuten voor rust wisten de Rotterdammers hun voorsprong alsnog te verdubbelen, toen uitgerekend de van ADO gehuurde Gouriye raak schoot na een afgeslagen hoekschop. Toch zochten de beide teams met een gelijke stand de kleedkamers op; een minuut na de 0-2 alweer nam Van Duinen, uit het oog verloren door de defensie van Excelsior, de aansluitingstreffer voor zijn rekening. Weer een paar minuten later stond het 2-2: na voorbereidend werk van Thomas Kristensen nam Zuiverloon de bal uitstekend aan op zijn borst en gaf hij vervolgens Coutinho het nakijken.

/

Een zware tegenvaller voor het elftal van trainer Marinus Dijkhuizen, dat de afgelopen twee wedstrijden ruim verloor van PEC Zwolle (0-5) en Feyenoord (2-5). ADO slaagde er in de tweede helft echter niet in om erop en erover te gaan; de beste kansen waren na de hervatting zelfs voor Excelsior. Daan Bovenberg verzuimde evenwel om te profiteren van een fout van Wilfried Kanon, terwijl Vito Wormgoor van geluk mocht spreken dat zijn misser niet het tweede doelpunt van de avond van Gouriye opleverde.

Adil Auassar had een goed schot in huis, maar dat zeilde net naast. Aan de andere kant had ADO zich eerder laten zien via Mathias Gehrt, maar ook zijn doelpoging ging naast. Tijdens het ‘Haags kwartiertje’ kreeg Zuiverloon een schietkans, maar ditmaal vond hij Coutinho op zijn pad. Zo moesten beide teams genoegen nemen met een punt en was het beste nieuws van de avond voor zowel ADO als Excelsior waarschijnlijk dat NAC Breda eerder op de avond van sc Heerenveen verloor.

Welke ploeg eindigt dit seizoen het hoogst in de Eredivisie?