Heracles knokt zich via strafschop naast Dordrecht

Heracles Almelo en FC Dordrecht hebben de punten vrijdagavond gedeeld. De Schapenkoppen leken lange tijd op weg naar een kleine zege, maar door een benutte strafschop van Oussama Tannane werd het toch nog gelijk: 1-1. Beide partijen schieten niet veel op met het punt, want de thuisploeg van John Stegeman blijft op de vijftiende plaats staan. Dordrecht blijft de hekkensluiter van de Eredivisie.

/

Heracles hoopte de opmars van de laatste weken een passend vervolg te geven, maar al na drie minuten ging mis tegen de bezoekers van Ernie Brandts. Ryan Koolwijk kreeg alle ruimte om uit te halen en doordat zijn schot nog werd aangeraakt, was doelman Dennis Telgenkamp kansloos: 0-1. De laatste keer dat de Heraclieden hun eigen doel in een competitiewedstrijd schoon wisten te houden, was op 15 december tegen AZ. Desondanks ging de thuisploeg niet bij de pakken neerzitten en men was binnen de minuut al dicht bij de gelijkmaker: Iliass Bel Hassani kreeg een open kans, maar van dichtbij plaatste hij de bal voorlangs.

De zwart-witten gingen fanatiek op jacht naar de 1-1, maar Bel Hassani schoot in kansrijke positie tegen tegenstander Josimar Lima aan en na ruim een kwartier spelen kon Bryan Linssen het leer niet goed controleren, na een ‘breedtekopbal’ van Wout Weghorst. Naarmate de eerste helft vorderde, werd het thuispubliek echter steeds onrustiger in het Polman Stadion. Heracles hanteerde immers een relatief laag tempo en daardoor hield Dordrecht gemakkelijk stand. De bezoekers waren na een half uur zelfs dicht bij een tweede treffer, maar Funso Ojo schoot net over. Heracles joeg Dordrecht in de slotfase nog even op, maar het bleef 0-1.

/

Prettig kijkspel was de eerste helft ook vaak niet, want het duel stond bol van de (kleine) overtredingen. Dordrecht, dat voor het eerst sinds mei 1995 bij de rust van een Eredivisieduel op voorsprong stond, hield de boel achterin ook in de tweede helft potdicht. Heracles speelde ook veel te slordig om tot een doelpunt te komen. Na een klein uur stichtte Bel Hassani wel weer gevaar, maar de aanvaller schoot de bal wild naast, nadat de bal per toeval voor zijn voeten was gevallen. Ook spits Weghorst deed even later een poging, maar hij mikte over.

Dordrecht kwam echter ook steeds meer aan voetballen toe op de vijandelijke helft, maar verder dan een kans voor Lima kwam men ook niet. Een kleine twintig minuten voor tijd kwam Heracles op gelijke hoogte. Björn Kuipers wees na een handsbal van Lima naar de stip en Tannane schoot onberispelijk binnen: 1-1. Heracles won in maart 2011 voor het laatst vier Eredivisiewedstrijden op rij en ging in het laatste kwartier dan ook op zoek naar de winnende treffer, maar die zou niet meer vallen. Promovendus Dordrecht pakte na liefst negen nederlagen op rij weer eens een punt.