Jackson Martínez vijzelt marktwaarde op; Benfica wint stadsderby

Benfica en FC Porto hebben zaterdagavond geen fout gemaakt in de Portugese Primeira Liga. De regerend landskampioen kwam door een 3-0 zege als winnaar uit de stadsstrijd met Belenenses en FC Porto boekte hetzelfde resultaat tegen Académica. Bij het team van Julen Lopetegui, dat woensdag Shakhtar Donetsk ontvangt, deed verdediger Bruno Martins Indi de gehele wedstrijd mee. Benfica gaat met 31 punten aan kop en het verschil met Porto bedraagt drie punten.

/

Académica - FC Porto 0-3
Académica werd in de eerste helft twee keer gevaarlijk, maar eigenlijk was het alleen FC Porto dat de dienst uitmaakte in Coimbra. Os Dragões leken al gauw op voorsprong te komen, maar Jackson Martínez werd terug gevlagd wegens buitenspel. Na een klein kwartier opende de Colombiaan wél de score: na een uitstekende pass van Ruben Neves schoot de spits met links raak. Na 25 minuten verdubbelde Jackson ook nog de score, door de bal van zo’n twintig meter in de kruising te krullen. Porto liet de bal in het restant van de eerste helft rustig van voet naar voet gaan en sloeg twee minuten na rust wederom toe. Héctor Herrera schoof de bal van dichtbij voorbij de Braziliaanse keeper Lima, na een steekpass van Cristian Tello. Académica claimde na een vermeende handsbal van Porto nog recht te hebben op een strafschop, maar de bal ging niet op de stip.

/

Benfica - Belenenses 3-0
Ola John bleef negentig minuten op de bank zitten en hij zag hoe Benfica in de eerste helft nog geen afstand kon nemen van Belenenses. De thuisploeg was na tien minuten wel dicht bij een treffer, maar Nicolás Gaitán schoot op aangeven van Enzo Pérez rakelings naast. De bezoekers gaven zich niet zomaar gewonnen en waren zelf ook tweemaal gevaarlijk; doelman Júlio César voorkwam een goal van Belenenses en Fredy raakte het zijnet. Benfica bleef desondanks het geduld bewaren en na ruim een uur spelen werd het dan toch 1-0: Lima kopte raak, na voorbereidend werk van Jardel en Jónas. Via een benutte strafschop van Pérez en een goal van Salvio werd het nog 3-0 in Estádio da Luz. As Aguías nemen het dinsdag in eigen huis op tegen Bayer Leverkusen.