wk2018
 

De Brugse Honger

Donderdag, 27 november 2014 om 11:53 door Figoo

2005 - Het jaar waarin de vogelpest zich geleidelijk aan verspreid van zuidoost Azië richting Europa, waarin Londen getroffen wordt door de terroristische aanslagen, en waarin orkaan Katrina heen walst over New Orleans; alsook het jaar waarin Club Brugge K.V. voor het laatst de kampioenenbeker de lucht in stak. In schril contrast staand met de genoemde antropogene en natuurrampen, blijft het een jammerlijk verhaallijn in de rijke historie van deze traditie club uit het West-Vlaamse platteland. Niet zozeer het uitblijven van die veertiende titel stoort me, de bron der frustratie is veeleer de wijze waarop het Brugse bestuur de afgelopen negen jaar heeft ingekleurd. Een periode getekend door inconsistente, onverantwoorde en ondoordachte beslissingen en acties, met een radeloze, ontredderde en bijwijlen revolterende achterban als gevolg. Nu Club Brugge - eindelijk weer - de eerste plaats bezet in de Belgische competitie, lijkt het tijd voor een kritische reflectie van de afgelopen negen jaar.

Na Trond Sollieds vijf jaar durende Blijde Intrede - waarin telkens tweemaal de Jupiler League, de Beker van België en de Super Cup gewonnen werden - was het aan clubmonumenten Jan Ceulemans en assistent-trainer Franky van der Elst om een gevolg te breien aan Brugge's gouden eeuwwisseling. Alsof het nostalgische biertje hem smaakte, tapte voorzitter Michel D'Hooghe dorstlustig verder en vervolledigde de trainersstaf - of beter gezegd: 'vriendenclub' - met oud-spelers René Verheyen en Danny Verlinden, alsook Mark Degryse als technisch directeur. Een troonopvolging die initieel op luid applaus onthaald werd binnen de Brugse stadionmuren. Menig ander voetballiefhebber en -kenner had toch zijn bedenkingen bij de aanstelling van Ceulemans en co.: is dit niet een beetje te veel van het goede? Wel, het belabberde spel in het algemeen en de pijnlijke 4-1 nederlaag tegen aartsrivaal AA Gent in het bijzonder betekenden algauw het einde van trainer Ceulemans alsook de inleiding van een tragisch en Clubonwaardige periode. Een periode die dus in start geschoten werd met het eerste trainersontslag bij Club Brugge in 26 jaar, nota bene van haar bloedeigen legende.

Een stoelendans onder trainers wordt ingezet, een dans waarbij de ene danspartner al met meer argwaan en onvrede verwelkomd wordt dan de ander. Zo kon Ceulemans opvolger Emilio Ferrera reeds vanaf de allereerste zonnestralen op boegeroep rekenen van de supporters. Uiteindelijk zou Ferrera anderhalf seizoen aan het Brugse roer blijven. Ondertussen was de sportieve malaise ook voelbaar op de hogere echelons binnen de club. De neerwaartse spiraal werd gedeeltelijk op het conto van Degryse en zijn falend transferbeleid geschreven, waarbij hij de eer aan zichzelf hield en ontslag nam. Diens opvolger Luc Devroe stelde Cedomir Janevski - voormalige assistent van Sollied - aan die vervolgens Club Brugge haar laatste wapenfeit bezorgde, de Belgische beker in 2007.

Een periode gaat van wal waar meer stoelendansen plaatsvinden dan op een kampfuif van een jeugdbeweging. Achtereenvolgens dansen Jacky Mathijsen, Adrie Koster, Christophe Daum, George Leekens en Juan Carlos Garrido zich naar de overwinning, maar geen enkele onder hen slaagde om Club Brugge te leiden naar een nieuwe glorieperiode. Waar trainers zoals Koster en Daum op steun konden rekenen, kende de supporters dan weer geen genade voor het beleid van voorzitter Bart Verhaeghe en algemeen manager Vincent Mannaert. Hun beleid van 'No Sweat No Glory' baarde meer miskleunen dan de Bruggeling lief was, wat leidde tot de ludieke 'No Sweat, no Money' boodschap getekend de blauwzwarte achterban.

Na Garrido lag de bal terug in het kamp van de voorzitter en de algemeen, nu was het tij aangebroken dat hun beleid van professionalisering hun vruchten zou gaan afwerpen. Het moment van de waarheid was daar en het bestuur haalde met Michel Preud'homme hun beloofde grote vis binnen. Beschikkend over de benodigde adelbrieven, werd Preud'homme bestempeld als de bevrijder, de redder in nood, de heiland die het zwalpend Club Brugge wel eventjes uit zijn lijden zou verlossen en terug zou brengen naar de plaats waar het thuishoort, het bovenste schavotje. Na de derde plaats vorig seizoen en de voorlopig eerste stek in het huidige seizoen, lijkt de coach nog steeds voldoende krediet te genieten van het bestuur en de supporters. Bij de buitenwereld heerst er daarentegen meer controverse rond de figuur Preud'homme met zijn typische uitspattingen en scherpe kritieken op en naast het veld. Zoals vanouds gaat de voormalige keeper van onder andere Standard Luik en Benfica lustig te keer met het bekritiseren van scheidsrechters en collega trainers. Karakteristiek voor Preud'homme is bijvoorbeeld het kinderlijk gebekvecht met Cercle Brugge coach Lorenzo Staelens en trainer Fred Vanderbiest van KVK Oostende.

De rode draad doorheen de afgelopen negen jaar is eenvoudig samen te vatten: de onkunde van het Brugse bestuur verschafte een ongunstig klimaat om als trainer en spelers succes te oogsten. Het tegendeel is waar. Uit het bestuurlijke zaaiwerk is eerder een onbeholpen wildgroei aan onkruid gegroeid waar incidenteel eens een sterke zonnebloem of sierlijke dahlia ontsproot. Tot ongenoegen en spijt van de vele blauwzwarte zielen, bleek noch het bestuur noch de resem aan trainers de sporen naar het juiste pad te vinden. De tijd zal uitwijzen of Preud'homme de juiste 'sporenzoeker' voor de job is. Tot nader orde lijkt Preud'homme te slagen in zijn opzet: frivool, aanvallend voetbal op de mat brengen gebaseerd op een stevige organisatie. Cruciaal in de zoektocht naar succes blijven, mijn inziens, de grillen en grollen van het bestuur. Desalniettemin, wij, Brugse supporters, wij hebben honger, een honger die na negen jaar van ongewild diëten eindelijk eens gestild mag worden!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 6 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

16 reacties (laatste reactie door figoo)

Niet al geweldige stukken en niet zo "prettig" om te lezen, zoals hierboven wordt vermeld.

Ik heb alleen de eerste 2 alinea's gelezen daarna gestopt.

Volgens mij wil je iets teveel..doen en dat maakt het minder leuk.

2 december 2014 om 15:37

Snap ik, de eerste 2 alinea's zijn wat te moeilijk en ontoegankelijk geformuleerd. Ik ga er voortaan opletten om niet te veel te willen!

Ik ben zelf ook Clubsupporter en kan me wel vinden in jouw analyse. Ook ik heb me al blauw en zwart of paars en wit geërgerd aan de voorzitter en de general manager.

Het was een komen en gaan van trainers en spelers dat het niet mooi meer was maar ik denk (hoop) dat er nu wel succes zit aan te komen.

Preud'homme lijkt me samen met Gerets de beste Belgische trainer die je kan binnenhalen en Preud'homme heeft ook "zijn" Standard na 25 jaar eindelijk opnieuw een titel bezorgd.

Het zou bij Club nu dus 10 jaar geleden zijn, ook een mooi rond getal.

Het klopt dat Preud'homme te vaak een enorm opgewonden standje is maar ook daarin lijkt beterschap te zitten. Dat de resultaten meezitten helpt natuurlijk wel.

Het lijkt het jaar van Club te gaan worden, al is het nog vroeg en zeker met die play-offs moet je afwachten hoe het uiteindelijk zal eindigen maar dat het dit jaar kan lukken, daar zal iedereen die het Belgisch voetbal volgt wel mee akkoord gaan.

2 december 2014 om 15:39

Ik hoop het ook! Maar met het play off systeem weet je maar nooit. De laatste jaren zijn er al genoeg omwentelingen gebeurt in die fase. Afwachten dus!

De eerste twee reacties slaan natuurlijk nergens op, maar ook mij heb je niet weten te boeien. In tegenstelling tot hun zal ik uitleggen wat ik bedoel.

De eerste alinea vind ik werkelijk waar verschrikkelijk als inleiding. 'in schril contrast staand met de genoemde antropogene en natuurrampen, blijft het een jammerlijk verhaallijn in de rijke historie van deze traditie club uit het West-Vlaamse platteland' Ja, dat zal allemaal wel. Het is gewoon in mijn optiek een vergelijking die veel, maar dan ook echt veel te ver gezocht is en die er niks mee te maken heeft.

Tevens heb je gewoon de pech dat je daarvoor met een uitstekende CE komt en ik deze er vrij snel achteraan lees. Ik moet ook bekennen dat ik mij sowieso niet kan vinden in jouw schrijfstijl, aangezien het gemiddelde IQ van Voetbalzone hier niet dusdanig hoog is dat het begrijpelijk is voor lezers. Nu kan ik jouw verhaallijn prima volgen, maar voor het leesbaar maken van een artikel kan je ook best wat makkelijkere woorden gebruiken. Dit leest prettiger en hoef je er niet twee keer overheen te lezen om te denken: 'wat staat daar?'

Want aan je onderwerpen ligt het niet en de boodschap die je wilt overbrengen ook niet, maar in deze CE komt de boodschap net niet over bij mij. Ik zou wel zeker doorgaan met schrijven van CE, want ondanks dat deze wat minder was, scoor je alsnog wel een ruime voldoende in mijn ogen

2 december 2014 om 15:45

Merci voor het compliment en de kritiek!

Ik ga erop letten, maar zal mijn schrijfstijl ook niet volledig aanpassen. Lezen mag een beetje zwoegen zijn in mijn ogen. Het houdt de geest scherp en prikkelt het intellectueel vermogen. Plus, taal is sowieso al aan het verloederen en ik hoop dat mijn schrijfstijl en woordkeuze misschien kan helpen om tegenwicht te bieden. Maar, akkoord, deze CE is wat overbodig ingewikkeld. Eigenlijk had ik een beknopt chronologisch overzicht gegeven van de laatste 9 jaar, maar dit stond Voetbalzone niet toe. Het oorspronkelijke opiniestuk staat op volgende link:

http://www.opiniestukken.nl/opiniestukken/artikel/... (zelf af te maken)

2 december 2014 om 16:53

Oh, maar wat ik hierboven al zeg, ik stoor mij daar niet persoonlijk aan. Ik kan het alleen wel begrijpen als de gemiddelde lezer denkt: 'heh?' Maar, dat is voor iedereen verschillend. Jouw schrijfstijl ligt mij niet helemaal, maar jouw onderwerpen zijn treffend. Daarom kan ik mij best over jouw schrijfstijl heen zetten en het alsnog objectief benaderen en een geweldig stuk vinden. Maar dat zeg ik, de vorige vond ik beter. Keep it up!

De tekst komt veel te geforceerd over om prettig te lezen. Gebruik maken van metaforen is leuk om iets te illustreren, maar als je ermee gaat overdrijven werkt het averechts.

Club Brugge zit nu in een goede fase maar dat had het in verleden ook met Matthijsen, Koster en Garrido. Preud'homme aankondigen als de verlosser die de vorige trainers deklasseert tot meelopers is de waarheid toch geweld aandoen. Club Brugge zat in het verleden meermaals dicht bij de titel, maar stootte omwille van diverse redenen altijd op een klip (interne problemen, ploeg die juist in vorm komt, verliezen op cruciale ogenblikken) en dat kan dit seizoen eveneens gebeuren.

Waar het wel vooruitgang heeft geboekt is op het vlak van beleid waar nu toch meer een visie merkbaar is. De vorige seizoenen werd er altijd voor relatief veel geld ingekocht en, op een uitzondering als Bacca na, mislukten de meeste van die transfers. Nu is er meer aandacht voor jongeren zoals Engels, Mechele en Storm die speelkansen krijgen en jongeren zoals Dhoest die worden uitgeleend.

2 december 2014 om 15:57

Ik wil de andere coach alles behalve deklasseren tot meelopers, maar het is gewoon zo dat Preud'homme vanaf het begin werd aanzien als degene die Brugge weer kampioen zal maken. En dat komt door het bekerloze verleden, ongeacht de verwezenlijkingen en capaciteiten van de trainers. Feit is dat zij geen prijzen behaalden en dat is hetgeen wat telt. De supporters hielden bvb. van Koster en het spel dat hij bracht, maar uiteindelijk faalde hij telkens op cruciale momenten.

Wat ik wil zeggen, Preud'homme heeft als Belg zijnde iets magisch. Hij heeft zijn verleden als speler en trainer mee, hij heeft uitstraling, charisma, temperament (soms te veel), enz. Bij hem is plaatje gewoon compleet, terwijl er rond de andere trainers altijd wel een aura van twijfel zweefde.

En inderdaad, het beleid heeft duidelijk vooruitgang geboekt. En misschien plukt Preud'homme hier de vruchten van, en zouden Kosten, Daum of Garrido nu ook zo presteren. Dit is en zal altijd giswerk blijven. Al denk ik persoonlijk dat Preud'homme met zijn persoonlijkheid en autoriteit veel meer invloed kan uitoefenen op het beleid i.t.t. zijn voorgangers.

Toch wel interessante, in ieder geval zeer informatief stuk. Toevallig zag ik laatst ook Club Brugge weer bovenaan staan en dacht ik ook van....he, dat is lang geleden.

Tsja, zoals eerder gezegd, je schrijfstijl is bijzonder...maar ik zou het niet te veel overdrijven (antropogene en natuurrampen, revolterende achterban, in de eerste 3 regels...de eerste regels zijn wel heel kleurrijk om gewoon aan te geven dat het lang geleden is.....nou ja, iedereen heeft zijn schrijfstijl en anderen zullen daar wat van vinden...gewoon lekker doen wat je doet, het maakt je stukken in ieder geval bijzonder, en dat is toch al een reden om een column te lezen.

Uiteindelijk is het me niet helemaal duidelijk wat je het bestuur nu verwijt....het feit dat ze iedere keer een ander type trainer aannemen, het niet duidelijk bepalen van een speelstijl of het niet samenstellen van een goede selectie (want dat kan natuurlijk ook er een reden van zijn dat de meeste trainers niet slaagden...sterker nog, ik denk dat juist daar wel eens de reden zou kunnen liggen).

In ieder geval heb ik het gevoel na het lezen van deze column weer aardig op de hoogte zijn van Club Brugge de laatste jaren, en is mijn vraag die ik aan mezelf had over waar Brugge eigenlijk gebleven was, nu voor een vrij groot gedeelte beantwoord,

2 december 2014 om 16:06

Merci, het doet deugd om mensen terug op de hoogte te brengen door het lezen van Ce's die je schrijft! Maar, ik ga er toch opletten en na het te herlezen kan ik me wel vinden in de kritiek, zeker wat betreft de voorbeelden die je aanhaalt.

Ik heb het inderdaad niet echt verduidelijkt, maar ik verwijt het bestuur vooral dat ze leefde in een korte termijn denken. Dit leverde vaak overhaaste beslissingen op mbt transfers en trainerswissels op. Slechte transfers leveren inderdaad geen goede selectie op, maar ook de trainers zelf waren vaak naïef in hun spel. Bijgevolg: geen titels of bekers meer.

Ik had eigenlijk een groter stuk geschreven met een iets uitgebreider overzicht van de laatste negen jaar. Voetbalzone liet dit jammer genoeg niet toe.

http://www.opiniestukken.nl/opiniestukken/artikel/... (zelf afmaken)

Ik zelf een trotse blauw zwart supporter heb er voor de eerste keer in jaren terug echt geloof in dat we deze keer echt meedoen voor de titel. de sleutelspelers liggen lang onder contract er is terug eigen jeugd (engels,mechele) en ik zie spelers terug die voor het oude blauw zwart staan harde werkers als (simons,vormer) in combinatie met moderne voetballers (gedoz,castillo,izquerdo). Ik heb iig genoten van jouw CE het leest alleen een beetje stroef omdat je er nogal veel metaforen in hebt gegooid.

2 december 2014 om 16:10

Ik heb ook weer geloof in, maar ik blijf voorzichtig met dit play off systeem. De boel is al te veel volledig omgegooid in die laatste fase van de competitie. Klopt, de huidige selectie is een gouden combinatie van de boerse werklust van weleer en de technische verfijning. Dus, dit moét gewoon het jaar van Brugge worden!

Ja, klopt, de metaforen, of de overvloed eraan, maken het stroef. In mijn volgende CE ga ik het wat inperken.

3 december 2014 om 15:29

Persoonlijk vond ik het juist wel leuk die metaforen
Ik denk wel dat het verstandig is om het in volgende Ce's wat toegankelijker te maken voor de gemiddelde bezoeker van VZ, maar van mij krijg je 5 sterren, ik heb er van genoten

3 december 2014 om 16:10

Merci!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Club Brugge

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.AA Gent390
Voor de complete stand: Pro League
SpelersPositieW
Verdediger31
Timmy SimonsMiddenvelder30
Ruud VormerMiddenvelder30
Hans VanakenMiddenvelder30
Marvelous NakambaMiddenvelder30
Voor de complete selectie: Clubpagina Club Brugge.

In de wandelgangen

Zaterdag 23 juni
Internazionale is akkoord met Malcom over een vijfjarig contract. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren