Chelsea heeft ditmaal geen last van West Bromwich

De ongeslagen status van Chelsea in dit seizoen is zaterdagmiddag geen moment in gevaar gekomen. De ploeg van José Mourinho had geen kind aan West Bromwich Albion, dat een groot gedeelte van de wedstrijd met tien man speelde en de schade uiteindelijk beperkt wist te houden (2-0). Manchester City won dankzij de dit seizoen veel bekritiseerde Yaya Touré ook en liep met de zege op Swansea City niet alleen uit op de tegenstander uit Wales, maar ook op West Ham United. De manschappen van Sam Allardyce gingen onderuit bij Everton.

/

Chelsea - West Bromwich Albion 2-0
Vorig seizoen had Chelsea in de thuiswedstrijd tegen West Bromwich Albion nog een discutabele strafschop in blessuretijd nodig om een punt te redden, maar zaterdag was alles anders. De ploeg van Mourinho was op het eigen Stamford Bridge vanaf de eerste minuut heer en meester en West Bromwich moest zich alleen maar bezighouden met verdedigen. Bij rust stond het 2-0, door doelpunten van Diego Costa en Eden Hazard, maar die tussenstand had toen al veel hoger kunnen zijn. John Terry, Diego Costa en Oscar zorgden in een vermakelijke eerste helft voor nog meer gevaar, maar Ben Foster hield door uitstekend keeperswerkt bij twee tegendoelpunten. Zijn collega aan de overkant, Thibaut Courtois, had voor rust helemaal niets te doen.

Dat het niet meer spannend zou worden in de tweede helft was eigenlijk na een klein halfuur spelen wel al duidelijk geworden. Claudio Yacob kreeg toen een directe rode kaart, na een tackle met twee benen, en dus moest West Bromwich ook nog eens een ruim uur met een man minder verder. Ook in de tweede helft was het daardoor eenrichtingsverkeer naar het doel van Foster, maar ondanks de nodige pogingen (van onder meer Nemanja Matic, Hazard, Willian en Oscar) viel het tweede bedrijf nogal tegen. Chelsea hield het bij 2-0 en heeft nu zeven punten meer dan het Southampton van Ronald Koeman, maar de nummer twee van de ranglijst heeft nog wel een wedstrijd tegoed. Southampton komt maandagavond pas in actie, uit tegen Aston Villa.

/

Manchester City - Swansea City 2-1
Manuel Pellegrini had voor aanvang van de wedstrijd tegen Swansea City gezegd dat zijn ploeg de eerstvolgende acht wedstrijden moet winnen en zijn ploeg begon in ieder geval goed aan de reeks. The Citizens startte ook sterk aan de thuiswedstrijd tegen Swansea en kregen de eerste mogelijkheden, maar de bezoekers kwamen na een kleine tien minuten op voorsprong. Nathan Dyer vond met een slimme pass Wilfried Bony, die de bal met zijn borst controleerde en het leder vervolgens beheerst langs Joe Hart schoof. Dit betekende Bony's zeventiende Premier League-doelpunt in 2014: geen enkele speler scoorde dit jaar vaker in de hoogste Engelse competitie. Swansea kon echter niet lang genieten van zijn voorsprong, want de gelijkmaker van Stevan Jovetic viel al snel.

Man City bleef de bovenliggende partij in de eerste helft en werd nog gevaarlijk via Jovetic en Sergio Agüero, voordat Gaël Clichy de paal raakte. De thuisploeg was op zoek naar een voorsprong en vond die een kwartier na rust, even nadat Touré nog een grote kans om zeep had geholpen. De Ivoriaan maakte zijn foutje al snel weer goed, door na een hakje van Fernandinho door te breken in het vijandelijke strafschopgebied en de 2-1 binnen te rammen. Met een paar aanvallende wissels probeerde Garry Monk het tij nog te keren voor Swansea, maar tevergeefs. In blessuretijd kwam er nog wel een kans voor Jonjo Shelvey, maar zijn schot werd geblokt door de defensieve muur van City, dat de voorsprong zodoende over de streep trok.

/

Everton - West Ham United 2-1
West Ham United staat vierde in de Premier League, maar kan door de nederlaag bij Everton later deze zaterdag gepasseerd worden door Arsenal. Everton kwam na een klein halfuur spelen op voorsprong via Romelu Lukaku, die de bal simpel binnen kon tikken nadat Adrián een schot van Ross Barkley niet had weten te klemmen. Door defensief geklungel van de thuisploeg kreeg West Ham United de kans om snel weer gelijk te komen in de schoot geworpen, maar het schot van Morgan Amalfitano was te matig, waardoor Everton met de schrik vrijkwamen. Tien minuten na rust viel de gelijkmaker alsnog: Mauro Zárate, die vijf minuten hiervoor als invaller in de ploeg was gebracht, maakte met het nodige geluk de 1-1. Voldoende voor een punt was het echter niet, want een kwartier voor tijd schoot Leon Osman op aangeven van Samuel Eto'o de 2-1 tegen de touwen. Dat bleek het slotakkoord te zijn.

Leicester City - Sunderland 0-0
Leicester City hoopte na vier nederlagen op rij weer eens te winnen, maar ook zaterdag lukte dat niet. Het team van Nigel Pearson begon nog wel heel aardig en kreeg goede kansen via Jamie Vardy en Riyad Mahrez. Na een kwart wedstrijd werd Sunderland pas voor het eerst gevaarlijk, toen Kasper Schmeichel handelend moest optreden op een schot van Steven Fletcher. Leicester was ook in de tweede helft de sterkste in de beginfase, maar naarmate de wedstrijd vorderde, ging ook Sunderland steeds beter voetballen. Beide partijen kregen een aantal prima mogelijkheden, maar er werd niet gescoord. De bezoekers, waarbij Patrick van Aanholt wegens een schouderblessure nog altijd ontbrak, zijn nu al wel drie speelronden op rij ongeslagen, maar schieten niet echt veel op met dat ene punt.

/

Newcastle United - Queens Park Rangers 1-0
Newcastle United hoopte zijn vijfde zege op rij te boeken en liet bij vlagen ook alleraardigst voetbal zien, al moest men ook op blijven passen voor de counters van de tegenstander. Zo voorkwam Paul Dummett bijvoorbeeld dat Charlie Austin kon worden bereikt. De spits kreeg even later wel een echte kans, maar Austin mikte naast. Bij Newcastle was Rémy Cabella de gevaarlijkste man, maar er werd voor rust niet gescoord. Tien minuten na rust was Ayoze Pérez dicht bij een doelpunt, maar hij stuitte op doelman Rob Green. Na 77 minuten kwamen de gasten van manager Alan Pardew echter toch nog op voorsprong: Moussa Sissoko, de beste Magpie op het veld, mocht de bal aannemen in het strafschopgebied en vond de verre hoek. Queens Park Rangers is nu de nieuwe hekkensluiter van de Premier League.

Stoke City - Burnley 1-2
Burnley nam zaterdag afstand van de laatste plaats in de Premier League. Daar mochten the Clarets Danny Ings in het bijzonder voor bedanken, want hij scoorde al voor rust twee keer. Hij trof doel op aangeven van Ashley Barnes en twee minuten later verzilverde hij een voorzet van Michael Kightly. Stoke City kwam voor rust nog wel terug door een kopbal van Jonathan Walters; de assist kwam van Bojan Krkic. In de tweede helft ging Stoke vol op jacht naar de gelijkmaker en men kreeg ook genoeg kansen om die te maken. Victor Moses schoot echter te onrustig, Mame Diouf en Peter Crouch kopten net naast, Steven N’Zonzi mikte over en ook Marko Arnautovic had geen geluk in de afronding. Burnley boekte derhalve zijn tweede zege op rij, en van het seizoen.

Denk je dat Chelsea kampioen van Engeland wordt?