Paris Saint-Germain klopt koploper Marseille in enerverende topper

Paris Saint-Germain heeft Le Classique in zijn voordeel beslist. De regerend kampioen klopte Olympique Marseille zondag met 2-0 een heeft nu nog maar één punt minder dan de koploper. Zlatan Ibrahimovic maakte zijn rentree. Olympique Lyon won met 3-1 van Guingamp en is de nieuwe nummer drie van de Ligue 1. Ricky van Wolfswinkel vertolkte een hoofdrol bij Saint-Étienne-AS Monaco (1-1).

/

Paris Saint-Germain - Olympique Marseille 2-0
Marseille beleeft zijn beste seizoenstart sinds het seizoen 1998/99 en hoopte die in het Prinsenpark een passend vervolg te kunnen geven. Het team van Marcelo Bielsa schoot ook uit de startblokken en kreeg via onder anderen Dimitri Payet en topscorer André-Pierre Gignac goede kansen om de score te openen. Na het eerste kwart kreeg de thuisploeg wat meer grip op het duel, maar de openingstreffer die vlak voor rust viel, was toch nog steeds wat tegen de verhoudingen in. Thiago Silva gaf een lange bal die aan de linkerflank uiteindelijk terechtkwam bij Ezequiel Lavezzi. De Argentijn snelde langs zijn directe tegenstander en gaf een lage voorzet, die door Lucas Moura werd binnengetikt: 1-0.

De Franse Klassieker was ook na rust het kijken waard. Het tempo lag bijzonder hoog, beide partijen vochten voor iedere meter en zochten steevast de aanval. Zo kreeg Gignac na vier minuten een enorme mogelijkheid, maar besloot hij te stiften in plaats van de bal opzij te leggen en aan de andere kant verprutste Lucas een veelbelovende aanval. Trainer Laurent Blanc liet ondertussen Ibrahimovic warmlopen. De Zweedse steraanvaller kampte met een hielblessure en speelde eind september zijn laatste wedstrijd. Hij viel na 64 minuten in voor Ezequiel Lavezzi en speelde zijn honderdste wedstrijd in Parijse dienst.

/

Ibrahimovic kon zich echter niet onderscheiden, maar trok met PSG wel de zegepraal over de streep. Beide ploegen kregen nog wel enkele mogelijkheden, maar na de rode kaart voor Giannelli Imbulla was het gedaan met de dadendrang van Marseille. De middenvelder ging op de enkel staan van Yohan Cabaye en mocht direct gaan douchen van scheidsrechter Clément Turpin. Vier minuten voor tijd gooide Cavani de wedstrijd in het slot, door een voorzet van Serge Aurier binnen te koppen. Aurier stond overigens in de basis omdat Gregory van der Wiel met een lichte blessure kampte.

/

Saint-Étienne - AS Monaco 1-1
Van Wolfswinkel scoorde tegen Monaco en is nu bij vijf van de laatste zeven doelpunten van Saint-Étienne direct betrokken geweest. De Nederlander maakte na een klein uur de gelijkmaker, door op aangeven van Romain Hamouma doelman Danijel Subasic te verschalken: 1-1. Die goal was zonder meer verdiend, want de thuisploeg was al de hele wedstrijd de bovenliggende partij geweest. De score werd overigens geopend door ex-Everton-spits Lacina Traoré, maar dat leverde Monaco dus niet meer op dan een punt. In de slotfase kreeg middenvelder Tiemoué Bakayoko nog zijn tweede gele kaart.

/

Olympique Lyon - Guingamp 3-1
Lyon won voor het eerst sinds september 2008 vijf wedstrijden op rij in de Ligue 1. Het team van Hubert Fournier kwam al na acht minuten op voorsprong door het elfde seizoensdoelpunt van Alexandre Lacazette. Nabil Fekir maakte er even later op fraaie wijze 2-0 van. Guingamp deed op slag van rust wat terug via een vrije trap van Sylvain Marveaux, die via doelman Anthony Lopes over de doellijn rolde. In de tweede helft bepaalde Fekir met zijn tweede treffer de eindstand op 3-1 en Lyon lijkt dit seizoen weer voorzichtig te mogen dromen van zijn eerste landstitel sinds het seizoen 2007/08.

Wie eindigt dit seizoen hoger in de competitie, denk je?