Spurs en Besiktas boeken nipte zeges, nietig Astra verrast Celtic

Tottenham Hotspur en Besiktas hebben donderdagavond een degelijke zege in de Europa League geboekt. Door de driepunters op Asteras Tripolis en Partizan Belgrado blijven beide teams de koppositie in Groep C delen. Celtic gaf tegelijkertijd in Groep D een minimale zege bij Astra Giurgiu uit handen en is daardoor nog niet verzekerd van de knockout-fase; Red Bull Salzburg wél. In Groep F bleef Internazionale bij Saint-Étienne steken op een gelijkspel, maar een ticket voor de volgende ronde kan het team van Walter Mazzarri nauwelijks meer ontgaan.

/

Asteras Tripolis - Tottenham Hotspur 1-2
De thuisploeg liet in de eerste helft bij vlagen uitstekend voetbal zien, maar het was de ploeg van Mauricio Pochettino die de wedstrijd al in de eerste 45 minuten besliste. Na een charge van Khalifa Papa Sankare in het strafschopgebied op Andros Townsend wees de scheidsrechter naar de stip. Het was Townsend zelf die de elfmetertrap in de 37e minuut benutte; Tomas Kosicky was kansloos. Twee minuten voor rust was het weer raak. Townsend kreeg op links wat ruimte en uit diens voorzet kopte Harry Kane zijn tiende van het seizoen tegen de touwen: 0-2.

Asteras was niet van plan om de tweede helft tot een formaliteit voor de Londenaren uit te laten groeien. Het vizier van de Grieken stond echter niet op scherp; Michel Vorm hoefde in het eerste kwartier na rust nauwelijks in actie te komen. Asteras gaf de moed echter niet op; Pablo Mazza trof het aluminium en in de laatste tien minuten moest Vorm tweemaal in grijpen. De thuisploeg kreeg uiteindelijk loon naar werken. Federico Fazio maakte een vermeende charge op Jeronimo Barrales, die graag naar de grond ging en zijn tegenstander een rode kaart bezorgde. Vanaf elf meter schoot de aanvaller de eindstand op het scorebord: 1-2.

/

Astra Giurgiu - Celtic 1-1
De weersomstandigheden waren niet best, maar Celtic slaagde erin om daar als beste mee om te gaan. Na iets meer dan een half uur spelen nam de ploeg van Ronny Delia de leiding. De vrije trap van Charlie Mulgrew mislukte, maar de rebound van Stefan Johansen mocht er zijn. De aanvaller schoot het leer keihard in de bovenhoek achter Silviu Lung: 0-1. Het was aan de doelman te danken dat Astra niet met een dubbele achterstand de rust inging. Zowel op de inzet van Mubarak Wakaso als de pegel van Mulgrew had Lung een antwoord.

Na de onderbreking maakte het bescheiden Astra Giurgiu een gevaarlijkere indruk en nam de druk op de defensie van Virgil van Dijk en consorten toe. Het duel ging op en neer, met kansen voor beide ploegen. Zo tikte Lung in de 77e minuut een inzet van Mulgrew tegen de paal. Twee minuten later was het Craig Gordon die de bal uit zijn doel moest halen. De doelman had geen enkele kans op de uitstekende inzet van William Amorim vanaf de rand van het strafschopgebied: 1-1. De minuten tot aan het laatste fluitsignaal mochten er zijn; met kansen voor beide teams en een rode kaart voor Vincent Laban.

/

Besiktas - Partizan Belgrado 2-1
In de eerste helft had Besiktas meer balbezit, maar dat resulteerde niet in een doelpunt. Het was een flets optreden van beide teams, al had de ploeg van Slaven Bilic tenminste de intentie om op het scorebord te verschijnen. Met name Gökhan Töre was echter niet op dreef.

Na rust, binnen een tijdsbestek van vijf minuten, trok Besiktas het duel naar zich toe. Een charge van Vojislav Stankovic in de 57e minuut werd bestraft met een penalty, die door Demba Ba werd verzilverd: 1-0. Luttele minuten later maakte Ba zijn tweede van de avond, na voorbereidend werk van Töre: 2-0. Een heerlijke inzet van Sasa Markovic betekende de aansluitingstreffer voor Partizan, waardoor het toch nog spannend werd. In de extra tijd stond Cenk Gönen een zeker doelpunt van Nikola Drincic in de weg.

/

Saint-Étienne - Internazionale 1-1
Na de saaie 0-0 van twee weken terug tussen beide ploegen, was het Internazionale dat dit keer het voortouw nam om er wel iets leuks van te maken. De Italianen hadden het betere van het spel in de eerste helft en kwamen na 33 minuten dan ook verdiend op 0-1. Rodrigo Palacio zag zijn kopbal nog knap gekeerd worden door doelman Stéphane Ruffier, maar in de rebound werkte Dodo het leer alsnog over de lijn. Na rust gaf Inter die voorsprong snel weer uit handen: na een hoekschop en een misser van Nemanja Vidic werkte Moustapha Sall de 1-1 binnen. Die stand bleef in de resterende veertig minuten, ondanks diverse goede mogelijkheden aan beide kanten, ongewijzigd. Bij de thuisploeg kwam Ricky van Wolfswinkel twintig minuten voor tijd binnen de lijnen.