wk2018
 

'Mislukt debuut'

Maandag, 3 november 2014 om 20:53 door nico-ajacied

25 oktober, 18:00. Estádio Santiago Bernabéu. Het moment waar menig voetbalsupporter op heeft gewacht. Speelt hij wel of moet hij het doen met een invalbeurt? Dan komt het grote moment. De spelers lopen de spelerstunnel uit. En daar, daar loopt hij, met nummer 9 het veld op.

In zijn jeugd droomde Luis Suárez er al van om voor Barcelona te spelen. Zelf wist hij dat het niet gemakkelijk zal gaan. Hij groeide op in een arm gezin en werd per toeval ontdekt door de scout van Nacional, Wilson Pirez. Hij kreeg een aanbod om voor Nacional te spelen, en hij ging ermee akkoord. Maar wat als een droom kwam, ging als een nachtkaars uit. Hij miste op dat moment de voetbalkwaliteiten en werd in de goal gezet. Dit misschien wel de reden waarom El Pistolero, bijnaam van Suarez, werd weggestuurd bij Nacional. Hij was niet met voetbal bezig en zocht de verkeerde vrienden uit.

Maar Suarez staat erom bekend een vechtersmentaliteit te hebben. Iemand die er alles aan zal doen om zijn doel te bereiken. Dit lukte uiteindelijk ook. Hij hield zich volledig met voetbal bezig en mocht terugkomen bij Nacional. Een mooi voorbeeld hierbij is een competitiewedstrijd vlak voor de topper uit de competitie. Suarez werd met een onterechte rode kaart van het veld gestuurd en kon het niet geloven. Zijn reactie was een kopstoot tegen de scheidsrechter. In eerste instantie een reactie die niet geoorloofd is, maar de gedachte hierachter is juist uiterst mooi. Je moet je afvragen waarom hij de scheidsrechter een kopstoot gaf.

Ten eerste, hij werd in de steek gelaten door zijn familie. Toen hij bij Nacional kwam, veranderde er wat bij hem. Hij ging zijn team als zijn nieuwe ‘familie’ zien. Een team dat steeds beter en hechter werd. Hierdoor veranderde Suarez in een echte familieman. En dan. De week voor de belangrijkste wedstrijd van zijn leven kreeg hij een onterechte rode kaart. Hij deelde de kopstoot niet uit omdat hij de wedstrijd aan zich voorbij moest laten gaan, maar omdat hij zijn familie in de steek moest laten.

Ten tweede, een maand daarvoor verhuisde zijn jeugdliefde Sofia Balbi naar Barcelona in Spanje. Ze kwam uit een welvarende familie en pakte Suarez bij zijn hand. Ze had hem op de been gehouden en Suarez deed alles voor haar. Suarez ’s ‘schoonfamilie’ ging hij als zijn tweede familie zien, naast zijn voetbalteam. Maar toen was ze er niet meer. Zijn familie had hem weer in de steek gelaten. Hierdoor knapte er iets in zijn hoofd. De man die daar verantwoordelijk voor was het moest ontgelden.

Misschien is hij hierdoor wel zo goed geworden. Hij ziet een duel niet als een simpel gevecht om de bal, maar iedere keer als hij het tegen een verdediger opneemt is hij bang dat hij weer naar het verleden terugkeert, de straten van Montevideo. Iedere keer als hij naast schiet, bang dat hij Sofia weer moet verliezen. Ten koste van alles wil hij dat niet laten gebeuren. Hij had daarom maar een doel voor ogen. Zichzelf in de kijker spelen voor een Europese club. Vanaf daar kon hij dan verder zijn carrière opbouwen en bij zijn jeugdliefde blijven.

Alles voor zijn carrière gegeven, maar dan niet wedstrijdfit aan de start beginnen. Dat is een klap in het gezicht van Suarez. Jezelf niet helemaal kunnen bewijzen tegen de aartsrivaal. Met een assist en een goede voorzet op Messi was zijn wedstrijd eigenlijk al voorbij. In de 69e minuut werd hij van zijn leiden verlost. Een volgend debuut komt er voor hem niet meer. Wel kan hij andere dingen blijven doen waar elke voetballiefhebber van houdt: acties maken, assists geven en natuurlijk scoren.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 5 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 940+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

18 reacties (laatste reactie door t.p.q.r)

Ik vind het vervelend om te moeten constateren, maar ik vind dit echt geen goede column. Het is echt totaal geen vloeiende tekst en het staat vol met vreemde of niet lopende zinnen.

Nu zal ik niet ieder foutje er uit gaan vissen, maar dingen als zijn naam correct schrijven ( Suárez; deed je in het begin wel, later niet meer), vind ik toch wel van groot belang. Ook ' In de 69e minuut werd hij van zijn leiden verlost. ' vind ik toch wel erg om te lezen in een clubexpert. Het is 'iemand uit zijn/haar lijden verlossen.' Het moge duidelijk zijn dat deze tekst onvoldoende is gecontroleerd door zowel jou als de redactie en hij had mijn inziens niet geplaatst moeten worden, maar geretourneerd moeten worden voor verbetering.

Zie dit absoluut niet als ontmoediging om te schrijven, maar probeer jezelf te verbeteren. Indien je interesse hebt help ik je graag, dan zal ik je clubexpert van tevoren lezen en indien nodig de foutjes verbeteren/aanwijzingen geven. Je kunt altijd een privébericht sturen of even een bericht achter laten op mijn pagina indien het je iets lijkt. Succes met je volgende clubexpert!

Ik ben het helaas eens met bovenstaande commentaar. Taalkundig is dit stuk gewoon niet goed genoeg, simpel. Daar valt dan nog wat aan te doen, maar ook inhoudelijk zie ik niet waar je eigenlijk naartoe wil met dit stuk. Je maakt wat onsamenhangende assumpties over wat er in het hoofd van Suarez omgaat, vlecht er wat carrièrestappen tussendoor en dan stopt het verhaal.

En om een kopstoot tegen een scheidsrechter te verdedigen omdat de gedachte achter die actie uiterst mooi zou zijn... Serieus? Mensen zouden toch eens twee keer moeten nadenken voor ze dergelijke standpunten op papier zetten...

Ik kan niet anders zeggen het met bovenstaande sprekers eens te zijn.

Je titel zegt het eigenlijk al "mislukt debuut", maar laat je niet ontmoedigen en ga in op het voorstel om je volgende CE eerst eens te laten lezen door een ander.

In tegenstelling tot de rest ga ik je wel beoordelen met sterren. Ik vind het een waardeloze CE, sorry. Je taalgebruik is zwak, inhoudelijk gezien is het stuk bij tijd en wijle lachwekkend (hoe je die kopstoot verdedigt) en ik zie niet wat hier het expertgehalte aan is.

Isco zegt dat je je niet moet laten ontmoedigen om te laten schrijven maar ik denk dat je het voorlopig bij oefenen moet laten en niet je stukken door een groot publiek moet laten lezen.

4 november 2014 om 19:47

Het is te makkelijk om iemand de grond in te boren, laat wel weer zien hoe jij in het leven staat.

4 november 2014 om 20:04

Zeer optimistisch, maar je moet toch ook realistisch zijn. Als ik nu mee zou trainen met Ajax dan zou het ook voor alle partijen het beste zijn als De Boer zei dat ik me beter met iets anders bezig kan gaan houden en misschien na een paar jaar hard trainen het weer kan gaan proberen. Ik zie totaal geen potentie in dit stuk en in de schrijfstijl en vind dat deze jongen voorlopig geen Ce's in moet gaan dienen, maar beter eerst zelf wat meer stukken kan gaan schrijven die hij niet voor publicatie indient maar bijvoorbeeld door zijn ouders of vrienden of huisgenoten na laat lezen.

Ik zit hier niet als een soort journalistieke hulplijn, ik zit hier een stuk te lezen in de rubriek clubexpert, een rubriek die verdieping moet bieden en daar heb ik bepaalde verwachtingen bij. Dat hoeft geen lang proces van trial and error te zijn, er mag hier best een bepaalde standaard heersen, net zoals voor het meetrainen bij Ajax een bepaalde standaard mag heersen. Dat heeft niet zoveel te maken met hoe ik in het leven sta maar blijkbaar sta jij zo in het leven dat jij gegeneraliseerde conclusies kan trekken over wie ik ben op basis van een verschil van mening met jou (:

4 november 2014 om 21:49

We hebben geen verschil van mening over de kwaliteit van de Ce.

We hebben wel een verschil van mening over of je iemand moet afbreken van achter je toetsenbord of niet.

De internet hero die het leuk vind iemand af te breken is imo een laf type.
Je kan altijd proberen iemand te stimuleren beter te worden of in jouw geval iemand de grond in trappen, aan iedereen de keuze.

5 november 2014 om 10:19

Hij breekt niemand af, hij geeft zijn eerlijke mening en onderbouwt die ook. Hij kan ook schijnheilig gaan doen en doen alsof dit stuk nog wel meevalt, maar wie heeft daar wat aan? Als je clubexperts wil posten op een forum, dan moet je aanvaarden dat je kritiek zal krijgen als die niet goed genoeg zijn.

Eigenlijk ben jij het die Jordinhoo hier afbreekt door hem een laf type te noemen...

5 november 2014 om 11:47

Kritiek is prima, iemand afbreken en ontmoedigen is dat niet.

5 november 2014 om 19:28

Je valt wel wat terug op dezelfde stokpaardjes he. Nogmaals, ik vind dat er best eisen aan deze rubriek gesteld mogen worden en dat dit niet een journalistieke leerschool is. Als ik dan totaal geen potentie zie in een stuk, moet ik dat ook zeggen. Ik ontmoedig hem niet om te schrijven, ik ontmoedig hem wel om stukken in te dienen op een plaats waar ik vind dat een bepaalde standaard hoort te heersen op basis van het feit dat ik vind dat hij die standaard niet eens benaderd.

Dan mag jij mij een internetheld vinden, ik vind mezelf meer een realist. Vind jou ook nogal een internetheld door zulke boute uitspraken over mij te gaan doen, maar goed, dat geldt nu ook weer voor mij.

6 november 2014 om 01:40

held

11 november 2014 om 00:24

Araman

Helemaal mee eens, geef iemand een kans zich te ontplooien.

Erg jammer voor je dat je een CE hebt geschreven die tegelijk uitkomt met die van Alexdelpiero10, die is namelijk van wereldniveau en dan natuurlijk heel lastig om tegen op te boksen. Je stuk had je wat vaker moeten nakijken, de zinnen lopen niet lekker. Daarnaast had deze CE veel langer gemoeten vind ik. Suarez schrijf je helemaal aan het begin wel met een accent op a en daarna helemaal niet meer. Om de details draait het heel erg bij een CE. Ik wens je succes met je volgende Club Expert en hoop dat je jezelf zal herpakken.

De kritiek is nu wel duidelijk en valt moeilijk te ontkennen. Toch wil ik je hier niet afkraken. Ik vind de basis van je verhaal namelijk helemaal niet slecht. Je kijkt verder dan de clubs waar hij heeft gespeeld en zoomt in op de mens achter Suarez. Ik vind hem zelf ook erg fascinerend. Zijn fanatisme is ongeëvenaard. Hij doet té veel voor de winst en moet dat af en toe bekopen met rood.

Mijn tip voor je is om vooral te blijven schrijven. Lees ook veel columns van anderen. Zo kun je veel over schrijfstijl leren. Als je vragen of tips wilt, kun je me altijd een berichtje sturen.

Twee sterren voor de gedachte achter je verhaal.

5 november 2014 om 00:29

Ongeëvenaard is het niet hoor, zoek maar eens wat video's op van Juanito.

Hier zitten wel erg veel slordigheden in...

"speelt hij wel of moet hij het doen met een invalbeurt?":
Als je invalt dan speel je toch ook?

"dan komt het grote moment.":
Je vijfde zin is eigenlijk gewoon een herhaling van je derde zin, dat is storend.

"en daar, daar loopt hij, met nummer 9 het veld op."
Dit was een veel fijnere zin geweest als je de komma's en de tweede "waar" weg had gelaten. Dit soort kromme zinnen kun je voorkomen door alles wat beter na te lezen.

"zelf wist hij dat het niet gemakkelijk zal worden."
Je gaat binnen één zin van verleden naar tegenwoordige tijd.

"dit misschien wel de reden waarom El Pistolero, bijnaam van Suarez, werd weggestuurd bij Nacional.":
Eerst zeg je heel stellig dat Suarez op dat moment niet de juiste voetbalkwaliteiten had, één zin later weet je ineens niet zeker meer of dit de reden was waarom hij weggestuurd werd. Verder is het erg overbodig dat je toelicht dat El Pistolero zijn bijnaam is, dat blijkt immers al uit de context. Belangrijke tip: niet teveel overbodige uitleg geven, laat je lezers niet het idee krijgen dat je er van uitgaat dat ze dom zijn!

"een mooi voorbeeld hierbij..."
Moet zijn "een mooi voorbeeld hiervan".

Je hebt het over "...de topper uit de competitie" en "de belangrijkste wedstrijd van zijn leven", maar je vermeldt niet eens welke wedstrijd dit was. Erg slordig.

"...maar de gedachte hierachter is juist uiterst mooi.":
Je vindt het "uiterst mooi" dat een speler uit pure frustratie een scheidsrechter een kopstoot geeft? Serieus? Ik vind dat dom, primitief en onprofessioneel, ongeacht wat er allemaal gebeurt in je privéleven.

"hij ziet een duel niet als een simpel gevecht om de bal, maar iedere keer als hij het tegen een verdediger opneemt is hij bang dat hij weer naar het verleden terugkeert, de straten van Montevideo. Iedere keer als hij naast schiet, bang dat hij Sofia weer moet verliezen.":
Waar baseer je dit op? Heeft Suarez dit zelf ooit gezegd? Zo ja, dan zou ik dat even vermeld hebben. Zo nee, dan vind ik niet dat je ongefundeerde eigen aannames moet vermelden alsof het feiten zijn.

"ten koste van alles wil hij dat niet laten gebeuren. Hij had daarom maar een doel voor ogen."
Je switcht weer van tegenwoordige naar verleden tijd.

" In de 69e minuut werd hij van zijn leiden verlost.":
Moet zijn: "...werd hij uit zijn lijden verlost".

Verder vind ik dat je een beetje te dramatisch doet over Suarez' debuut. Het is nu net alsof het een pijnlijke afgang was... Hij had al vier maanden geen serieuze wedstrijd gespeeld, dan mag niemand verwachten dat je meteen de pannen van het dak speelt tegen de winnaar van de Champions League.

Ik zou zeggen: probeer iets te doen met de kritiek en de tips die je krijgt van iedereen die reageert. Ik vind de insteek van deze CE niet slecht, de uitvoering rammelt alleen nog. Alvast veel succes met je volgende CE!

De insteek is helemaal niet slecht. Je probeert echt diep in te gaan op een onderwerp, en voor mij zaten er toch nog wel wat interessante weetjes tussen. Ik denk dat het onderwerp wat hoog gegrepen was....even de psyche van een aparte man als Suarez in een column blootleggen, is niet gemakkelijk. Er zitten inderdaad wat fouten in en sommige zinnen lopen niet lekker.

Maar al bij al heb je wel een mening en geef je wel diepgaande info waarbij je de lezer probeert een moeilijk persoon te laten begrijpen. Dat vind ik al belangrijker dan iemand met die 13-in-een-dozijn onderwerpjes. Nu nog wat werken aan de taalfouten en zinsconstructies, en dan komt het wel goed.

Niet echt geweldig geschreven, foutjes zijn hier bovenal al genoemd.

Ik vond het vooral verbazingwekkend dat je die kopstoot als iets moois zag, zelfs met die gedachte erachter, die jij volgens mij zelf hebt geformuleerd, is het nog steeds iets belachelijks.

Verder snapte ik de gedachte achter je CE wel, vertellen waarom Suarez zo'n vechter is, en dat heb je opzich best mooi geprobeerd te beschrijven, het probleem is echter dat al die redenen allemaal voortkomen uit jou interpretatie van de gebeurtenissen, maar je presenteert het alsof je erbij was.

Ik had er best plezier in om dit te lezen, al was het niet echt goed of interessant, maar ik snap wel precies wat je bedoelt, behalve over die kopstoot.

Laat je volgende CE iets meer controleren, en doe er nog meer je best op, maar ga er vooral mee door, succes!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Barcelona

4862 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Barcelona9370
4.Valencia7327
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
Lionel MessiAanvaller3634
Ivan RakiticMiddenvelder351
PaulinhoMiddenvelder349
Jordi AlbaVerdediger332
Luis SuárezAanvaller3325
Sergio BusquetsMiddenvelder311
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

In de wandelgangen

Donderdag 21 juni
Javier Pastore gaat naar AS Roma. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren