Nietig 1.FC Magdeburg smijt Duitse topclub bijna uit bekertoernooi

Bayer Leverkusen is ontsnapt aan een enorme blamage. De Bundesliga-club balanceerde woensdagavond een paar keer op de rand van uitschakeling tegen het bescheiden 1.FC Magdeburg. In de verlenging kwam die club thuis op een 2-1 voorsprong, maar toch maakte Leverkusen nog gelijk. In de strafschoppenserie trok het team van Roger Schmidt vervolgens alsnog aan het langste eind, terwijl het zelf tweemaal miste.

/

Lang hadden die Werkself niet nodig om op voorsprong te komen in de MDCC-Arena. Hakan Calhanoglu scoorde al in minuut drie tegen de Duitse vierdeklasser, door een vrije trap tegen de muur aan te schieten: zijn inzet werd compleet van richting veranderd en aangezien doelman Jan Glinker op het verkeerde been stond, was hij kansloos. Doordrukken lukte de Bundesligist daarna echter niet en Christoph Siefkes maakte er na bijna een half uur uit een counter 1-1 van, waarbij Bernd Leno van Leverkusen er niet goed uit zag.

FC Magdeburg hield na de gelijkmaker goed stand en een kwartier voor het einde werd het ronduit spannend. Heung-Min Son kreeg namelijk terecht rood voor een pittige overtreding en liet Leverkusen met een man minder achter. Het bleef bij 1-1 in de reguliere speeltijd en dus kwam er een verlenging aan te pas. In het tweede deel daarvan, er waren toen 111 minuten gespeeld, sloeg Niklas Brandt toe. Met een heerlijke poeier in de bovenhoek zette hij FC Magdeburg voor het eerst aan de leiding en beukte hij de deur wijd open voor zijn team.

Het was alsof Bayer die tegenslag nodig had om zelf weer iets te doen, want binnen vijf minuten maakte Kyriakos Papadopoulos koppend de 2-2 en leefde zijn team weer. De laatste minuten in de verlenging werden overleefd en daarna brak de noodzakelijke strafschoppenreeks aan. Emir Spahic miste meteen en daarna faalde ook Stefan Kiessling. Na hem ging het echter mis bij FC Magdeburg voor Nicolas Herbisch, die de wedstrijd had kunnen beslissen. Ook een tweede kans op winst werd niet verzilverd en dat strafte Leverkusen even later af. Keeper Leno hield Lars Fuchs van scoren af en behoedde zijn club voor hoongelach en een blamage.