Vitesse maakt het onnodig spannend, NAC na verlenging door

Vitesse en NAC Breda hebben zich met de nodige moeite geplaatst voor de volgende ronde in het bekertoernooi. Vitesse was in eigen huis veel sterker dan FC Dordrecht, maar maakte het zichzelf nog onnodig lastig door veel kansen om zeep te helpen, terwijl NAC een verlenging nodig had om Fortuna Sittard aan de kant te zetten. Donderdag is de loting voor de volgende ronde.

/

Vitesse - FC Dordrecht 2-1
De overwinning van Vitesse kwam moeizaam tot stand, maar was absoluut verdiend. Vooral in de tweede helft was het eenrichtingsverkeer naar het doel van Filip Kurto, die een uitstekende wedstrijd speelde, en ook voor rust was Vitesse de bovenliggende partij. Grote kansen leverde dat echter niet op: Kelvin Leerdam en Bertrand Traore beproefden hun geluk van afstand, maar zonder succes, en Denys Oliynyk stuitte op Kurto. Nadat Marko Vejinovic een vrije trap namens Vitesse over schoot, daalde het niveau en viel er maar weinig te genieten in GelreDome.

Traore probeerde nog twee keer te scoren, maar vond Kurto op zijn pad, voordat Vitesse kort voor rust toch op voorsprong kwam. Oliynyk ging over het uitgestoken been van Jeffrey Fortes naar de grond en verdiende een strafschop, die toch wel weer heel lekker werd binnengeschoten door Vejinovic. Na de onderbreking probeerde Vitesse direct verder afstand te nemen en het tweede bedrijf kwam direct flitsend op gang, met een kans voor Vejinovic en een schot op de paal van Oliynyk.

Vitesse was heer en meester en Davy Pröpper vermaakte de toeschouwers door zijn tegenstander door de benen te spelen en Rochdi Achenteh diep te sturen. De linksback bediende Abiola Dauda, die de 2-0 leek te maken, maar van dichtbij op Kurto stuitte. Ook Traore en Leerdam werden nog gevaarlijk, voordat de wedstrijd tien minuten voor tijd eindelijk op slot leek te gaan: Vejinovic bleef rustig toen hij voor Kurto verscheen, behield het overzicht en gaf Oliynyk een niet te missen kans. Kort hierna deed Ricky van Haaren nog meteen wat terug (2-1), maar verder kwam Dordrecht niet.

/

Fortuna Sittard - NAC Breda 2-3 (n.v.)
NAC kende in de eerste helft weinig problemen en stond bij rust comfortabel met 0-2 voor. De 0-1 kwam na al na vier minuten van de schoen van Mats Seuntjens, die met een sleepbeweging doelman Ferhat Kaya omspeelde en raak schoot. In blessuretijd van de eerste helft schoot Adnane Tighadouini van elf meter de 0-2 binnen. Fortuna liet het er echter niet bij zitten en kwam meteen na rust terug in de wedstrijd: na een handsbal mocht Seku Conneh aanleggen vanaf de strafschopstip en de geboren Liberiaan faalde niet. Niet veel later zorgde Jordi Baur, na balverlies van Sepp de Roover, met een stiftje voor de 2-2. Jeffrey Sarpong raakte daarna nog de paal, maar kon niet voorkomen dat er een verlening kwam. Daarin bracht Erik Falkenburg alsnog verlossing: de aanvaller tekende van dichtbij voor de bevrijdende 2-3, die niet meer in gevaar kwam.