Chiellini eist hoofdrol op met ‘hattrick’, Pellè moet debuut uitstellen

Italië en Kroatië gaan na twee speelronden samen aan kop in EK-kwalificatiegroep H. La Squadra Azzurra boekte vrijdagavond een 2-1 overwinning op Azerbeidzjan, terwijl de Kroaten met 0-1 te sterk waren voor Bulgarije. Bij Italië eiste Giorgio Chiellini met drie doelpunten, waarvan één in eigen doel, een hoofdrol op. Graziano Pellè moet nog even wachten op zijn interlanddebuut, want hij bleef negentig minuten aan de kant.

/

Italië - Azerbeidzjan 2-1
Andrea Pirlo wilde stoppen met interlandvoetbal, maar liet zich ompraten door bondscoach Antonio Conte en verscheen vrijdag aan de aftrap voor zijn 113e cap. Hij passeerde daarmee Dino Zoff op de lijst van recordinternationals van Italië en moet alleen Paolo Maldini, Fabio Cannavaro en Gianluigi Buffon nog voor zich dulden. Pirlo liet tegen Azerbeidzjan zien nog altijd van waarde te kunnen zijn, want uit zijn hoekschop kopte Chiellini op slag van rust de 1-0 tegen de touwen. Italië was zoals verwacht de bovenliggende partij en verdiende zeker een doelpunt. Claudio Marchisio, Simone Zaza, Ciro Immobile en Andrea Ranocchia lieten echter kansen liggen en Leonardo Bonucci kreeg geen strafschop na een vermeende handsbal van Badavi Guseynov.

Italië hoopte na rust de voorsprong snel uit te bouwen, maar dat ging moeilijker dan gedacht. Zaza was gevaarlijk met twee omhalen en een kwartier voor tijd kwam Azerbeidzjan zelfs op gelijke hoogte. Chiellini maakte een eigen doelpunt, maar die ‘fout’ maakte hij later goed door een voorzet van Sebastian Giovinco binnen te koppen. De verdediger van Juventus werd daarmee de eerste speler die in een EK-voorrondewedstrijd zowel in het eigen als vijandelijke doel scoorde sinds Fernando Hierro in 1999. Pellè bleek uiteindelijk niet meer nodig en bleef dan ook op de reservebank in Palermo.

/

Bulgarije - Kroatië 0-1
Bulgarije en Kroatië wonnen allebei hun eerste kwalificatiewedstrijd en leken de eerste helft vrijdag in Sofia ook in evenwicht te beëindigen. Ivica Olic besliste echter anders, want hij kopte na 36 minuten de bal via Apostol Popov over de doellijn: 0-1. Bulgarije beet in de tweede helft meer van zich af en met name Ivelin Popov maakte het de verdediging van Vatreni lastig. Danijel Subasic liet zich echter niet passeren en daardoor boekte Kroatië een minimale overwinning.

/

Malta - Noorwegen 0-3
Noorwegen opende na 23 minuten de score in Valletta: Mats Möller Daehli van Cardiff City kreeg veel ruimte in het strafschopgebied en schoof de bal voorbij doelman Andrew Hogg in de verre hoek. Joshua King maakte er drie minuten later 0-2 van door na voorbereidend werk van Tarik Elyounoussi en een schijnschot te scoren. Noorwegen zat op rozen en ging na rust vrolijk verder, want King kopte een voorzet van Per Skjelbred in het doel voor de 0-3.