wk2018
 

Het talent dat er niet uit komt

Vrijdag, 10 oktober 2014 om 18:56 door Rochester

Hij was achttien jaar, speelde twee seizoenen in het eerste elftal van Sporting Portugal en stal de harten van de fans van Sporting Portugal. Hij werd vergeleken met zijn landgenoot, voorganger en uiteindelijk later teamgenoot bij Manchester United en Portugal: Cristiano Ronaldo.

Er werd hem destijds een hele grote toekomst toegedicht en hij werd als de volgende ster van Portugal gezien. Ik heb het hier over Luis Carlos Almeida da Cunha, oftewel Nani.

/

Nani maakte in het seizoen 2005-2006 zijn debuut in het eerste elftal van Sporting. Hij speelde uiteindelijk twee seizoenen in het eerste elftal van Sporting, voordat hij, samen met FC Porto-speler Anderson, voor veel geld de overstap maakte naar Manchester.

In zijn twee seizoenen die Nani voor Sporting speelde, stal hij de harten van de fans van Sporting. Hij liet leuke acties zien, hij gaf regelmatig assists, er kwam veel dreiging van hem af. Hij maakte regelmatig zelf een doelpuntje en hij had een uitermate goede techniek.

Hij werd al gauw vergeleken met spelers als Ronaldo en Luis Figo. Uiteindelijk was het United dat pakweg dertig miljoen euro aan Sporting betaalde om het contract van Nani af te kopen.

Hiermee dacht ik dat United goud in handen had. Destijds speelde Ronaldo ook nog bij Manchester United en ik zag het al helemaal voor me: Ronaldo en Nani vanaf de flanken en Anderson (van wie ik ook een hele grote fan ben) als aanvallende middenvelder.

Het verhaal van Ronaldo kennen we inmiddels allemaal: hij heeft alles aan zichzelf doorontwikkeld en behoort inmiddels al jaren tot de top van de voetbalwereld, maar helaas presteerde (lees: presteert) Nani wisselvallig bij United en Anderson werd door Sir Alex Ferguson van een aanvallende middenvelder omgebouwd tot een controlerende middenvelder. Dat ging toen uiteindelijk ook ten koste van de ontwikkeling van Anderson.

Waar Anderson dus door een positiewisseling niet tot zijn recht kwam en Ronaldo echt in zichzelf had geïnvesteerd, daar was wisselvalligheid het grote probleem van het ‘talent’ Nani. In de seizoenen 2007-08, 2008-09 en 2009-10 presteerde Nani niet naar verwachting en moest hij meestal ook genoegen nemen met invalbeurten.

De seizoenen 2010-11 en 2011-2012 zijn, in mijn ogen, tot nu toe ook de beste seizoenen van Nani in dienst van United. Dit waren de enige twee seizoenen waarin Nani bij United liet zien over wat voor klasse hij beschikte.

Hij was het nog lang niet verleerd: een opgeleefde Nani was in de seizoenen 2010-11 en 2011-12 beslissend voor United. Hij maakte beslissende goals, gaf beslissende assists, liet leuke dingen zien en nam United bij de hand.

Helaas wist Nani deze vorm niet vast te houden, want vanaf het seizoen 2012-13 kwam er weer zand in de motor: Nani had last van blessures en als hij fit was, dan speelde hij niet veel. Uiteindelijk kwam hij in het seizoen 2012-13 in alle competities bij elkaar niet verder dan 21 wedstrijden en drie goals.

Het seizoen 2013-14 liep voor zowel Manchester United als Nani dramatisch. United eindigde op de zevende plaats, David Moyes werd vlak voor het einde van het seizoen ontslagen en Nani speelde in het seizoen 2013-14, alle competities bij elkaar, slechts dertien wedstrijden, waarin hij slechts een goal maakte.

Voor het seizoen 2014-15 is hij weer verhuurd aan zijn oude liefde: Sporting Portugal. Tot nu toe doet Nani het wel goed. Hij speelde tot nu toe zes wedstrijden in de competitie, waarin hij twee keer scoorde, en twee wedstrijden in de Champions League, waarin hij tot nu toe een keer heeft gescoord.

Ikzelf blijf het gewoon jammer vinden dat Nani het (tot nu toe) niet helemaal heeft weten te maken bij United. De capaciteiten om bij een Europese topclub te slagen heeft hij in mijn ogen zeker, maar helaas presteert hij te wisselvallig en ik had bij United wel eens het gevoel dat Sir Alex Ferguson en later David Moyes niet het vertrouwen in hem hadden.

Ook Louis van Gaal heeft volgens mij niet veel vertrouwen in Nani, want hij is degene die Nani weer terug liet keren naar Sporting. Anderzijds heeft Nani met spelers als Ángel Di Maria, Juan Mata, Adnan Januzaj, Ashley Young en Antonio Valencia aardig wat concurrentie en in dit geval zijn di Maria en Mata zijn grootste concurrenten voor zijn positie bij United.

Over het algemeen vind ik Nani bij het nationale elftal van Portugal meestal wel gewoon goed en constant spelen, maar in clubverband laat hij het dus wel eens afweten. Helaas heeft Portugal nog zo'n speler die dat heeft, met Ricardo Quaresma.

Waar Nani te wisselvallig presteert, daar is Quaresma met allemaal andere zaken bezig en heeft hij zijn carrière door verkeerde keuzes ook een beetje om zeep geholpen. Toch jammer, dat twee potentiële toppers, Nani en Quaresma, het door bepaalde omstandigheden niet waar weten te maken.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 7 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1300+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

14 reacties (laatste reactie door maurootje)

Paar fouten Maar een goede ce Cijfer 7

10 oktober 2014 om 20:12

@ Monaco!7,

Ja oké, het zijn inderdaad een paar fouten, maar ook pas mijn eerste Clubexpert.

Ik zal de volgende keer nog een betere Clubexpert proberen te maken, maar in ieder geval bedankt voor je cijfer!

Ik dacht van te voren; 'dat Moet wel over Andersen gaan!'

Maar Nani heeft me toch blij verrast als thema voor een CE, heb hem met plezier gelezen!

10 oktober 2014 om 20:13

@ Wolterx,

Lucas Andersen zou ook kunnen, haha, maar in dit geval ging het dus over Nani.

Mooi dat je 'm met plezier hebt gelezen!

10 oktober 2014 om 20:53

Je pf maakte die gedachten net wat makkelijker natuurlijk, haha.

Ik denk dat je aan een ding voorbij gaat je legt het neer bij het vertrouwen van de trainers. Ik denk dat meneer Nani niet de topsportmentalieit heeft om altijd te willen winnen. Vanaf minuut 1 zie je hem arrogant over het veld lopen, staat vaak stil, verdedigd niet mee. Ik denk dat dat het grote verschil met Ronaldo is. Ik denk voor dat geld dat dit de grootste miskoop van United ooit is geweest.

Leuk stukje over een speler die het natuurlijk nog kan gaan maken, als hij de knop omzet.
Zijn mentaliteit is natuurlijk uitermate slecht, dat zal jij waarschijnlijk ook niet ontkennen. Er zijn talloze voorbeelden van spelers die wel het talent hadden, maar door dergelijke problemen nooit het maximale eruit halen. Denk daarbij aan Cassano, Cascoigne en in de Eredivisie spelers als Bakkali en El Hamdaoui.

Ik ben geen hinderlijke stijl- en/of taalfouten tegengekomen, misschien als ik een tweede keer lees wel, maar dat zou in je voordeel pleiten. Wat wel opvalt is je korte alinea's. Op zich is dat geen probleem, maar het haalt wel wat snelheid uit je verhaal. Zeker bij een dergelijk stuk als dit zou ik een heel aantal stukjes bij elkaar plakken, dan leest je stuk wat fijner weg.

Al met al een prima stuk. Rekening houdend met het feit dat het je eerste is krijg je van mij 4 sterren. Ik zie graag weer een stukje van je binnenkort!

Zitten taal- en stijlfouten in je CE. Belangrijkste is je overdaad aan alinea's: dit is verschrikkelijk. Niet alleen leest het mega onprettig, maar alinea's horen een functie te hebben en dat doen ze bij jou niet. Het lijkt alsof je na willekeurige zinnen een enter hebt gezet

Je opsomming van seizoenen is alles behalve prettig leesbaar (in het seizoen 2008/09 deed hij dit. In 2009/2010 dit).

Je gebruikt de tegenwoordige tijd en verleden tijd door elkaar. "de seizoenen 2010-11 en 2011-2012 zijn, in mijn ogen, tot nu toe ook de beste seizoenen van Nani in dienst van United. Dit waren de enige twee seizoenen waarin Nani bij United liet zien over wat voor klasse hij beschikte." In dit stukje blijkt hoe duidelijk je ze door elkaar gebruikt. Het gebruik van een praesens historicum is oke, maar dan moet je het wel consequent doen. Nu is het gewoon slordig.

Je gebruikt, net als in je reacties onder artikelen, het woord ikzelf in een verkeerde context. Je gebruikt ikzelf om te benadrukken dat het om jou gaat: vaak wordt dit in contrast gesteld met wat iemand anders ergens van vindt. Ook in je artikel volsta je gewoon met het woord 'ik'.

En wat is hier in godsnaam het CE-waardige aan. Je geeft een analyse van Nani door per seizoen zijn wedstrijden en goals te beschrijven. Nou van harte, je hebt een tabel van Wikipedia omgezet in een handvol zinnen. Vervolgens eindig je in je een na laatste alinea met een conclusie over Nani die je nooit uit voorgaande stukken had kunnen trekken. En daarna kom je ineens at random op met Quaresma.

Kortom: Je CE mist diepgang (ik wil een clubexpert, geen omsomming van feitjes gevolgd door de meest simpele analyse die ik ooit op een CE heb gezien, namelijk "ik zelf zie het wel zitten in Nani" ), steekt grammaticaal en alinea-technisch enorm slordig in elkaar. Dit is geen CE in zowel contentuele als taaltechnische zin

15 oktober 2014 om 19:56

Weinig aan toe te voegen, je alineagebruik moet je echt gaan verbeteren, dat zou al een hele hoop schelen. Je kunt van de reactie hierboven denken en vinden wat je wilt, maar dit is eerlijke, keiharde kritiek waar je iets mee kunt. Doe er iets mee en laat je er niet door uit het veld staan. Pik zijn punten op en doe het anders in je volgende clubexpert.

Raak vooral niet ontmoedigd om te schrijven, maar leer van je fouten en bewijs hem in je volgende clubexpert het tegendeel.

Hoewel ik in mijn waardering iets minder hard ben dan Jordinhoo, sluit ik mij volledig aan bij zijn analyse. Ik vind dit stuk volkomen onleesbaar, een verzameling losse zinnetjes waarin ongeveer honderd keer de naam "nani" genoemd wordt met een opsomming van wat hij gedaan heeft. Het bevat geen nieuws, geen persoonlijke analyse en geen duidelijke conclusie. De term "bepaalde omstandigheden" in jouw laatste zin zegt wat dat betreft alles. Het is waarschijnlijk aan de lezer om daar zelf een invulling aan te geven terwijl dat nu juist als schrijver jouw taak is.
Al eerder heb ik schrijvers van Ce's de tip gegeven het woord "ik" en de woorden "naar mijn mening" achterwege te laten. Jouw naam staat boven dit artikel, ik weet dat wat er geschreven wordt jouw mening is. Als je schrijft: "nani speelt in het nationale elftal goed" klinkt dat veel krachtiger dan "ik vind dat hij wel goed speelt." Terwijl je in feite hetzelfde zegt.
Het valt mij bovendien op dat er maar weinig Ce's over een individuele speler geschreven worden die ook maar enigzins het niveau van een Wikipediapagina overstijgen. Dat zal te maken hebben met het feit dat je daarvoor over werkelijke kennis van de speler moet beschikken en niet over de kennis die je vriendje Google je influistert.

Mooi geschreven! ,
Ik ben het ermee eens dat Nani een heel erg groot talent is en een goede techniek heeft , schot , snelheid etc . Wat ik denk waarom hij niet is doorgebroken als een wereldspeler is omdat hij vaak te ego was en voor zichzelf ging en het vaak ook verprutste.

Veel te veel alinea's, vind het niet prettig lezen. Kort dat de volgende keer wat meer in, want het is een heel goed onderwerp en je schrijfstijl is gewoon prima. Op spelfouten hamer ik niet zo, maar dat is puur omdat ik daar zelf ook wat moeite mee heb. Voor nu geen beoordeling, maar waag zeker een nieuwe poging!

Beetje een opsomming van feiten. Dit zorgt vaak voor een herhaling van dezelfde zinnen, woordkeuze en in jouw geval zorgt het ook voor heel veel alinea's. Probeer voor je volgende clubexpert meer diepgang in je mening te verwerken. Vertel ons eens waarom Nani zo wisselvallig presteert, of probeer ons te overtuigen van het feit dat Nani er via een andere weg wel had kunnen komen. Heel interessant onderwerp, maar het verhaal is er helaas niet. 3 sterren van mij.

te veel allinea's het verhaal springt all kanten op en je hebt eigelijk niet veel nieuws te vertellen, maar toch interessant om te lezen, 2,5 sterren

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Sporting Portugal

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.FC Porto8864
2.Benfica8158
5.Rio Ave51-2
Voor de complete stand: Liga NOS
SpelersPositieW
Bryan RuizAanvaller348
Joao MarioMiddenvelder336
Islam SlimaniAanvaller3327
William CarvalhoMiddenvelder272
Voor de complete selectie: Clubpagina Sporting Portugal.

In de wandelgangen

Donderdag 21 juni
Javier Pastore gaat naar AS Roma. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren