Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

‘Heeft Mourinho dat echt gezegd? Ongelooflijk, dat is erg ongepast’

Laatste update:

In Engeland zijn er slechts twee donkere managers actief, maar José Mourinho zei afgelopen vrijdag dat in het voetbal ‘geen racisme’ aanwezig is. “Het voetbal is niet zo achterlijk dat het de deuren sluit voor bepaalde mensen. Als je goed bent, krijg je de job. Als je top bent, dan ben je top”, zei de coach van Chelsea in de Engelse media.

/

Jeffrey Webb, de voorzitter van de Centraal- en Noord-Amerikaanse voetbalbond en tevens de voorzitter van de antidiscriminatiecampagne van de FIFA, vindt die uitspraken van Mourinho echter van grote naïviteit getuigen. “Heeft Mourinho dat echt gezegd? Ongelooflijk. Ik denk dat dat niet verstandig is. Het is bovendien ongepast. Ik denk niet dat Eddie Newton het met hem eens is”, sprak Webb woensdag tijdens de sportbijeenkomst Leaders in Londen.

Newton was in 2012 de assistent-trainer van Roberto Di Matteo bij Chelsea, maar is nu ‘slechts’ werkzaam als jeugdtrainer op Stamford Bridge. “Ik heb enkele maanden geleden tijdens een diner een jonge trainer van Chelsea ontmoet, iemand die als assistent-coach de Champions League-finale won", verwees Webb naar Newton. "Maar ik mocht hem niet eens interviewen en dan heb ik het nog niet eens over het wel of niet kunnen krijgen van een bepaalde baan. Dit is zo duidelijk als wat.”

/

“Dit probleem moet door de clubs worden aangepakt, de eigenaren. Maar ik weet niet hoe we het racisme helemaal uit de voetballerij kunnen verwijderen. Er zijn in Engeland 92 clubs en daarvan zijn slechts twee trainers gekleurd. En hoe veel zitten er in de directies van de Engelse voetbalbond FA en de FIFA? Het is haast een taboe om erover te spreken, niemand wil het probleem aanpakken.” Webb pleit in ieder geval wel voor een Rooney Rule in het Engelse voetbal.

Die regel, die is vernoemd naar wijlen Dan Rooney, houdt in dat teams uit het American football bij de zoektocht naar een nieuwe trainer moeten praten met gekleurde en oudere coaches om ook die mensen een kans te geven. Het plan wordt doorgaans betiteld als ‘positieve discriminatie’. Gordon Taylor, de algemeen directeur van de Engelse spelersvakbond PFA, pleitte in februari 2012 ook al voor de introductie van deze regel in het Engelse voetbal.

Is de 'Rooney Rule' volgens jou een goed initiatief?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik vind Mourinho een clown, maar zie echt niet wat hij daar verkeerd heeft gezegd. Bovendien zijn er wel degelijk goede donkere trainers, het lijkt me een kwestie van tijd voor die bij een topclub opduiken. Niet een kwestie van racisme.

8 oktober 2014 om 21:50

Frank Rijkaard is huisjesmelker in Amsterdam Zuid. Zie hem regelmatig fietsen.

9 oktober 2014 om 08:51

Grappig. Mijn opmerking was serieus, Rijkaard bezit een hele hoop panden in Zuid die hij verhuurt.

8 oktober 2014 om 20:49

Idd goede donkere trainers bij topclubs komen als het goed is van zelf. En die Rooney regel is al helemaal belachelijk. Positieve discriminatie is ook discriminatie.

8 oktober 2014 om 20:54

wat ben jij dom met je "positieve discriminatie is ook discriminatie"
Het moge duidelijk zijn dat je niet snapt waar het over gaat en dat je duidelijk iemand anders citeert.

8 oktober 2014 om 21:09

@ Mrger.
Natuurlijk is positieve discriminatie ook discriminatie. Het tweede woord van "positieve discriminatie" zeg daarin genoeg. Het is alleen een andere vorm van discriminatie, maar misschien nog wel erger.

8 oktober 2014 om 21:18

Natuurlijk is positieve discriminatie (walgelijke term trouwens) ook discriminatie; je neemt iemand aan immers niet op basis van zijn of haar kwaliteiten, maar vanwege de huidskleur of geslacht. Welk aspect hiervan begrijp je nu precies niet?

8 oktober 2014 om 21:20

@bosche bol

Misschien nog wel erger?? Wat? Omdat door middel van positieve discriminatie een door negatieve discriminatie ingegeven achterstand recht wordt getrokken?

8 oktober 2014 om 21:26

@bosche_bol

Ga je eerst verdiepen in deze materie
Positieve discriminatie is dat bij gelijke geschiktheid men de voorkeur geeft aan iemand met een donkere huidskleur, een vrouw of een ander.
Zolang de persoon niet geschikt is, komt hij niet voor die functie in aanmerking.

8 oktober 2014 om 21:28

@ Jordinhoo,
Ik ben het op 1 punt eens met Mourinho en dat is dat wanneer je top bent, je top bent. Dan verdien je de functie, ongeacht je huidskleur, geslacht, leeftijd, geaardheid, en noem maar op.
Door discriminatie, zowel "normale" als "positieve" is er kans dat de verkeerde persoon de functie betreed. Het verschil is alleen dat "normale discriminatie" verboden is en dat "positieve discriminatie" vaak aangemoedigd of verplicht gesteld wordt. Een erg hypocriete gebeurtenis naar mijn mening.

8 oktober 2014 om 21:36

@ Mrger,

Ja, dat is de mooie achterliggende gedachte..
Voorbeelden van positieve discriminatie:
- In Zweden bestaat het parlement altijd voor de helft uit vrouwen en voor de helft uit mannen. Ook bij de samenstelling van de ministerraad wordt dezelfde verdeling nagestreefd.
- In Noorwegen moet de directie van een beursgenoteerd bedrijf verplicht voor veertig procent uit vrouwen bestaan.
- In Zuid-Afrika zijn sinds de leiderschap van het ANC via Black Economic Empowerment (regstellende aksie) duizenden blanken ontslagen om plaats te maken voor zwarte werklieden, ongeacht de vakkundigheid. Dit heeft geleid tot een explosieve groei van blanke armoede, massale emigratie en de daaropvolgende kennisvlucht.
- In Zimbabwe werd de agricultuur voor jaren genomineerd door een kleine groep blanke boeren. Vanaf het jaar 2000 werden zij door de regering van Robert Mugabe van hun boerderijen verdreven om plaats te maken voor de grotendeels onervaren zwarte bevolking van het land. Dit was een van de oorzaken van de daaropvolgende economische chaos in Zimbabwe.

Zo van de wikipedia pagina af.
Dus tja, dat positieve discriminatie alleen bij gelijke geschiktheid gebeurd is een mooi sprookje.

8 oktober 2014 om 21:39

Stanley Menzo kreeg ook maar geen baan in de eredivisie...

8 oktober 2014 om 21:54

Gelijke geschiktheid bestaat niet. Verder moet gewoon altijd voor de beste persoon gekozen worden, ongeacht geslacht of kleurtje.

8 oktober 2014 om 22:18

@bosche bol

Voorbeelden kunnen nooit als argument dienen, zeker niet als er even veel voorbeelden zijn die de andere kant ondersteunen. Ik kan de stelling dat een dictatuur de ideale regeringsvorm ook best onderbouwen met voorbeelden.

Jij zegt dat het gaat om geschiktheid. Dat ben ik met je eens maar alleen in het scenario dat alle groepen gelijke toegang hebben tot die vacature. Alle topmanagers zijn nu blank en dat heeft als reden dat donkere trainers nooit de kans krijgen ervaring op te doen in die functies. Kijk je puur naar geschiktheid dan zal die tendens dus niet gebroken worden. Om de blanke trainerahegemonie te doorbreken zijn er positieve antecedenten nodig en als de markt niet de voorwaarden kan scheppen waarin die antecedenten geschapen worden is het de wettelijke plicht (!) van de overheid om die voorwaarden te scheppen. Natuurlijk leidt positieve discriminatie wel eens tot fiasco's maar een ploeg die attractief aanvallend voetbal creeert gaat ook wel eens op zijn bek. Dat betekent niet dat de voetbal filosofie niet deugt

8 oktober 2014 om 22:19

@bosche Bol

Zitten er hier Afrikaners op voetbalzone?

Mag ik jou vragen wat er precies slecht is aan de voorbeelden die je noemt? Dat ze het in Zuid-Afrika niet zo subtiel hebben aangepakt met betrekking tot de blanken weet ik. Dat is niet goed, dat hadden ze beter anders en met name zachtaardiger kunnen aanpakken, maar goed, in Nederland schoren we moffensletten ook kaal na de oorlog.

Volgens mij gaat het met Zweden en Noorwegen aardig goed, ondanks (of dankzij???) de vrouwen aan de top.

Ik ben het op zoveel fronten met je oneens. Moeilijk uit te leggen. Laten we het erop houden dat ik je politieke standpunten verwerpelijk vind. Ik vind dat je eeuwenlange stelselmatige racisme en discriminatie wegwimpelt en vergoeilijkt.

8 oktober 2014 om 22:28

Als de weegschaal naar 1 kant doorslaat zal je extra gewicht op de andere kant moeten leggen om de balans terug te krijgen.

Positieve discriminatie heeft een slechte naam, "omdat het ook discriminatie is." Maar positieve discriminatie is niets dan een middel om racisme langzaam te ontmantelen.

Ik ben voor deze Rooney-Rule, je dwingt niemand iemand van een andere etniciteit aan te stellen, je zoorgt slechts dat de clubs alle opties open hebben. Goed idee om bevooroordeling tegen te gaan.

8 oktober 2014 om 22:36

In Scandinavië gaat het economisch goed ja .
Maar in Zweden waren protesten toen een vrouw voorzitter werd van een overkoepelende melkveehouders vereniging , zij kwam uit Nederland en was dus buitenlander .
Dat vonden ze niet goed voor die belangrijke functie .

In Noorwegen hebben ze hun eigen ' marokkanenprobleem ' .
Maar dan met blanke mensen uit Baltische staten .
Zo zie je maar overal worden minderheden achtergesteld , ook in Azië en ook in Afrika . Het is echt geen typisch blanken gedrag , komt overal voor .
Natuurlijk is het wel een slechte zaak dat het gebeurt

8 oktober 2014 om 22:42

Ik vind het hele positieve discriminatie concept absurd. Dit is gewoon even zuiver onderscheid maken op elementen waarop geen onderscheid zou mogen bestaan. Zeggen dat een ploeg met een donkere trainer moet praten, lijkt alsof zij te dom zijn om de job te krijgen. Wat hélemaal niet waar is en niet de bedoeling kan zijn. Je zegt precies letterlijk "vrouwen/donkere zijn minder, zullen we ze zo ook een kansje geven, want anders kunnen ze het niet". Bij Norwich was er een tijdje terug toch een donkere coach. En Hull als ik me niet vergis? Seedorf bij Milan. Wat Mourinho zegt klopt volgens mij volledig. Als je goed bent krijg je de job, en dan doet het er niet toe of je zwart, moslim of een vrouw bent.

8 oktober 2014 om 22:56

@ Jordinhoo

Het is een mooie gedachtegang hoor. Ik zou het ook niet erg vinden om meer gekleurde topmanagers te zien. Het probleem alleen is dat die er weinig zijn.
Een onervaren gekleurde trainer bij een topclub zetten om hem ervaring op te laten doen is niet realistisch. Dat geldt ook voor onervaren blanke trainers.
Een Mourinho, Van Gaal, Wenger en noem de rest van de toptrainers maar op zijn ook niet meteen begonnen bij een topclub. Die hebben zich ook geleidelijk aan omhoog gewerkt. In de meeste gevallen is dat een proces dat elke trainer ondergaat. Klein beginnen, naam maken, naar een grotere club, daar naam maken, naar een grotere club, enz.

@ Leidsehood

Ik ben tegen discriminatie en racisme. Laat ik dat even voorop stellen.
Ik vind het bijvoorbeeld niet kloppen dat er bij het samenstellen van een parlement of bestuur eerst gekeken word naar geslacht en dan pas naar geschiktheid. Iets wat in Zweden en Noorwegen dus wel gebeurd. Van mij part mogen in Nederland bijvoorbeeld alleen maar vrouwen in de regering zitten hoor. Zolang ze maar het meest geschikt zijn.

Wat in Zuid-Afrika en Zimbabwe gebeurd is, is natuurlijk puur racisme. En ook een mooi voorbeeld van dat huidskleur niets uit moet maken zolang de persoon in kwestie geschikt is voor de functie.
Kijk, als ieder mens zo zou denken dat het niet uit maakt of je blank of gekleurd bent, man of vrouw, hetero of homo, jong of oud. Dan zou de wereld een stuk beter af zijn naar mijn mening.

Ow, en er zitten hier veel Afrikanen op voetbalzone hoor.

8 oktober 2014 om 23:21

@bosche Bol

Allereerst onderschrijf ik de reactie van Jordinho dat jouw voorbeelden niet betekenen dat het idee 'positieve discriminatie' - zoals wij deze nu kennen - altijd slecht uitpakt. In feite is de door jou aangehaalde voorbeelden voornamelijk een slecht uitgevoerd 'idee' om het zo maar te zeggen. De uitvoerders zijn de mist ingegaan, niet het 'idee' zelf is slecht. Een vorm van drogredenering dus.

Ten tweede ben ik het eens met Creaping Death dat 'positieve discriminatie' een walgelijke term is omdat deze niet recht doet aan het idee die 'positieve discriminatie' bedoelt te hebben.

Zowel Mourinho, als jij als z3un en Creaping Death (als velen met jullie) schermen met 'als je top bent word je wel opgemerkt en krijg je een baan aangeboden'. Dit is precies het punt. Je moet dus kennelijk meer dan goed zijn 'je moet top zijn' om opgemerkt te worden. In de voetballerij op het hoogste niveau lopen vele 'blanke' zeer middelmatige trainers rond waarvan Joost mag weten waarom zij uberhaupt ergens als trainer zijn aangenomen. Ondanks hun falen wordt ze overal en nergens een functie aangeboden. Is het niet in Europa, gebeurt dat in Afrika, het Midden-Oosten, China dan wel elders.. Ook in de eredivisie lopen er niet altijd geweldige trainers rond. Toch krijgen ook de mindere 'blanke goden' de kans om in die functie te groeien. De reden voor deze kansen is dat onder normale omstandigheden mensen bij gelijke kwaliteiten (tussen de getinte en de blanke) een cultuur heerst dat - bewust dan wel onbewust- eerder geneigd is te kiezen voor iets wat hij (her)kent.

Feitelijk speelt 'positieve discriminatie' altijd een rol. Ook als een blanke gekozen wordt. Alleen in het geval van de blanke gebeurt dat volgens een natuurlijke selectiemechanisme en in het geval van de 'donkere / onbekende' moeten we er een extra denkstap voor maken. We moeten als het ware een stap zetten om onze natuurlijke neiging om onbewust een blanke te selecteren te omzeilen.

Bovendien is het maar de vraag wanneer iemand 'top' of 'goed' is. Deze termen zijn momenteel ingekapseld door normen die vaak de heersende (in dit geval blanke) cultuur decennialang 'als goed', 'juist' of 'top' heeft beschouwd. Een ieder moet zich naar deze cultuur gedragen wil deze enigszins binnen het hokjesdenken passen. Een 'aangenomen zwarte' moet een belangrijk deel van zijn identiteit hiervoor opgeven om binnen de heersende cultuur te mogen meedraaien. Naar mijn mening dienen er juist andere bekwame (niet per se top) liederen met een donkere achtergrond belangrijkere posities te bekleden waardoor de heersende cultuur gedwongen wordt anders na te denken en geconfronteerd wordt met de eigen onbewust heersende normen en waarden die nu nimmer aan een echte test worden onderworpen. Immers zit je nu allemaal met eensgezinden. Wellicht dat een woord als 'positieve discriminatie' dan wordt weggeschrapt en vervangen door een woord die wel eer doet aan de functie van de donkere laag die wel probeert aan te sluiten bij de 'top' van de samenleving.

Het is dan ook best komisch dat er mensen zijn die werkelijk geloven dat er bij 2 van de 92 geschikte getinte trainers in Engeland, dat dit betekent dat er kennelijk niet meer geschikte getinte trainers rondlopen. Twee op de 92 is minder dan 5 procent. Dit is in veel wetenschappelijke onderzoeken een toevalswaarde. Alleen dit moet mensen al aan het denken zetten. Echter wil ik ook een kanttekening plaatsen bij dit getal (zo ben ik dan ook wel weer). We weten immers niet hoeveel donkere en blanke mannen een geschikte trainersdiploma hebben in Engeland. Als de verhouding ook daar rond de 2 op de 92 is, vind ik niet dat we - in dit specifieke geval - moeten spreken van een vorm van discriminatie. Het kan immers ook zo zijn, dat veel donkere mannen geen zin hebben in een trainerscarriere. Dat moet je niet gaan forceren, zoals dat wel is gedaan met 'politiek' en 'vrouwen' in de voorbeelden die jij hebt genoemd.

8 oktober 2014 om 23:41

@rooney10

Weet jij dat Seedorf sinds zijn aanstelling bij AC Milan tot het einde van het seizoen de derde best presterende trainer in de Serie A was? Gebaseerd op zijn prestaties, het voetbal van Milan, heeft Seedorf het niet slecht gedaan.

Hij had alleen eisen en maatregelen genomen die Koeman bij Valencia ook heeft genomen. Dit was tegen het zere been van Milan. Alleen hoe Seedorf in de Nederlandse media werd neergesabeld door allemaal collega-voetballers en trainers, was werkelijk belachelijk.

Wat betreft je stelling dat 'het concept' positieve discriminatie absurd is, kan ik niet met je mee. De benaming is ongelukkig en maakt het voor velen mogelijk om 'het concept' puur op de naam onderuit te halen. Simpelweg een ad- hominem-redenatie (drogreden op de man (in dit geval op de naam van het concept) af). Geloof mij, geen enkele donkere speler wil aangenomen worden onder het motto van 'positieve discriminatie'. Maar waar je als blanke ook met gewone (of beperkte) middelen/capaciteiten de ladder omhoog kunt beklimmen, moet een donkere vooral boven de rest uitsteken wilt hij voor een gesprek worden uitgenodigd (dan nog wordt dat als positieve discriminatie gezien). Deze term is een smet voor de prestaties van de mensen die wel de top halen. Maar het concept dat meer moet worden stilgestaan bij de identiteit van de persoon die je aanneemt, is geen verkeerd idee. Je wordt als het ware gedwongen van je onbewuste denkfouten af te stappen.

Geloof jij werkelijk dat er in heel Nederland geen enkele donkere voetbaltrainer rondloopt die een eredivisieclub zou kunnen leiden?

8 oktober 2014 om 23:57

"maar waar je als blanke ook met gewone (of beperkte) middelen/capaciteiten de ladder omhoog kunt beklimmen, moet een donkere vooral boven de rest uitsteken wilt hij voor een gesprek worden uitgenodigd."

stemmingmakerij, kletskoek en op niks gebaseerd. jouw redenering is van 'er zijn (te) weinig gekleurde trainers dus er wordt gediscrimineerd.'

"alleen hoe seedorf in de nederlandse media werd neergesabeld door allemaal collega-voetballers en trainers, was werkelijk belachelijk."

wederom onzin. er werden vraagtekens gezet bij de aanstelling van seedorf als coach van milan, omdat hij nul ervaring als trainer had. volkomen logisch dus. wel erg paranoia om te denken dat zijn donkere kleurtje daar iets mee te maken had. en het neersabelen van van gaal, van den brom, hiddink, van marwijk etc. door de media? ook discriminatie/racisme?

9 oktober 2014 om 01:26

@creeping Death

Jij serveert iets af met 'onzin, stemmingmakerij etc.. terwijl er voldoende rapporten en onderzoeken zijn verschenen die bewijzen dat de selectie bij sollicitatieprocedures blank georiënteerd is. Eigenlijk omzeil je de discussie en haak je in op de voorbeelden. Dit is wederom een vorm van drogredenering.

Bij gelijke cv's tussen de blanke en de donkere wordt in veruit de meeste gevallen -zonder een positieve discriminatie beleid- de blanke persoon uitgenodigd. Werkgevers geven ook gewoon toe dat zij dergelijke selecties maken, omdat zij simpelweg beter bekend zijn met de soort mensen die zij binnenhalen. Ze kennen 'als het ware' hun aard. Ze doen aan 'discriminatie' door altijd 'het bekende' te kiezen. En als veel mensen dit doen, blijft dit standhouden.

Jij wilt gewoon een maatschappelijk probleem niet onderkennen. Dat is jouw keuze, maar bent wel onderdeel van een systeemfout die dit probleem in stand houdt. Niet omdat je (bewust) discrimineert, maar omdat je onbewuste discriminatie niet ziet.

Ten aanzien van jouw vergelijking met de andere trainers sla je de plank mis. Allereerst moet je specifiek een periode aangeven zodat een vergelijking überhaupt gemaakt kan worden, want de periode van Lvg, Van Marwijk, Hiddink als bondscoach van Nederland vergelijken met de aanstelling van Seedorf bij Milan is natuurlijk waanzin. Dan spelen er nationale belangen. Maar de prestaties van Hiddink bij Real Betis of Turkije heeft de media in Nederland nauwelijks gehaald, ook al waren die belabberd. Dat er vraagtekens geplaatst worden bij de aanstelling is normaal, maar in Nederland ging dit veel verder dan dat. Voor een Nederlandse trainer in het buitenland kon Seedorf wekelijks rekenen op een afbrander. Daar waar Nederland vaak met trots de prestaties van haar trainers in het buitenland presenteert.

Nogmaals voorbeelden zijn sowieso geen reden om een idee als 'waar' of 'onwaar' te bestempelen. Het zijn er alleen om een idee levendiger te maken.

Wat ik in mijn voorbeeld van Seedorf heb aangehaald is dat hij het helemaal niet slecht heeft gedaan als trainer van Milan. Hij heeft het zelfs heel goed gedaan. Zowel qua veldspel, als qua prestaties. Het gebrek aan ervaring hoeft niet de reden te zijn dat een trainer zo hard wordt aangepakt, dat gebeurde bij Guardiola en Villas Boas ook niet (ik zeg niet dat Seedorf en Guardiola gelijke gevallen zijn). Maar waar Villas Boas en Guardiola in alle rust konden werken, werd Seedorf afgemaakt.

Ron Jans en Van den Brom zijn in hun periode in Belgie continu bekritiseerd door Aad de Mos. Aad kon het kennelijk niet verkroppen dat ze daar zijn aangenomen. Wekelijks sabelde hij ze neer. Niet iedere kritiek is discriminatie. Dat stel ik niet, dat moet je me ook niet in de mond leggen. Alleen hoe de media in Nederland op de aanstelling van Seedorf heeft gereageerd kun je niet normaal noemen. Dit was absurd. Dat het misschien niet discriminatie is, maar de persoon Seedorf, die daaraan heeft bijgedragen, kan ik niet meten. Het afdoen als onzin, zonder het te meten, is echter wel kwalijk. We hebben het hier niet over Davids. Maar gerespecteerde internationals als Kluivert en Winter komen er maar niet. Ook Menzo wordt steeds afgeserveerd. De vraag die we ons dan moeten stellen, naast de vraag of ze wel over die capaciteiten beschikken, hoe komt het dat deze mensen het niet redden of het zo moeilijk krijgen en wat kunnen wij eraan doen om ook deze mensen, die trainersambities hebben ook op het hoogste niveau te zien. Daar moet niet oneerbiedig over worden gedaan.

9 oktober 2014 om 11:06

Welke rapporten? Linkje a.u.b.? Het is heel makkelijk om kritiek op iemands functioneren meteen weg te zetten als racisme en vervolgens de ander maar aan te laten tonen dat het Geen racisme is. Seedorfs resultaten waren inderdaad niet overdreven slecht, alleen werd hij niet gepruimd door de spelers. Daarnaast is de voetballerij een wereldje waar het emotiemanagement regeert. Dat heeft niets met racisme te maken. Seedorf, de man had geen enkele ervaring als trainer en toch werd hij aangesteld. Hoezo racisme dus?

9 oktober 2014 om 00:21

Ten Cate, Seedorf en Rijkaard. Ik wacht eerder op een Aziatische coach die een topclub gaat managen. Dat is misschien nog meer een uitdaging.

Ja nou waar vindt die voorzitter de uitspraak van Mourinho ongepast? Hij heeft toch een normale uitspraak gedaan of begrijp ik het verkeerd??

Ik denk dat ik het met Mourinho eens bent, goede trainers krijgen gewoon een baan ongeacht hun huidskleur.

8 oktober 2014 om 21:38

Precies, een Wenger, Ferguson of Mourinho komt echt wel bij een topclub uit, het maakt niet uit hoe ze eruit zien.

Hoezo zijn er altijd mensen die een probleem maken over blank en zwart..

8 oktober 2014 om 21:10

Blank en Zwart??

Of Bedoel je Wit en Zwart

8 oktober 2014 om 21:30

Ja als jij een witte huidskleur hebt ..

8 oktober 2014 om 22:12

Alsof er mensen met een zwarte huidskleur zijn? Als je kiest voor de benaming 'blank', dan moet je ook voor 'donker' kiezen.
Als je kiest voor 'zwart', moet je 'wit' zeggen. Beiden geen daadwerkelijke huidskleuren.

8 oktober 2014 om 23:25

er zijn wel degelijk mensen met een zwarte huidskleur

9 oktober 2014 om 00:12

Bijna blauw zelfs

9 oktober 2014 om 00:14

Mensen met zwarte huidskleur? Ik ben ze nog niet tegen gekomen misschien in jouw woonplaats leven zij....

9 oktober 2014 om 00:42

Haha blank wel, wit niet? Zwart wel, blauw bijna? En bruin dan? Echt soms he

9 oktober 2014 om 12:43

http://d.yimg.com/i/ng/sp/sid/238963.jpg

welke kleur is dit dan?

Als er slechts 2 donkere mensen trainer zijn bij een totaal van 92 clubs, dan heb je alvast de perceptie dat de huidskleur wel degelijk een rol speelt.

8 oktober 2014 om 20:52

En in Engeland leven toch redelijk wat gekleurden dacht ik. Maar als je een goede gekleurde trainer bent kom je echt wel aan een baan. Ik ken de situatie in Engeland daarin niet echt maar ze zijn daar toch ook redelijk tolerant tegenover buitenlanders.

8 oktober 2014 om 20:57

Je kan er pas komen als je ook echt een kans krijgt.
Laat dat nou net ook het probleem zijn.

Overigens vind ik dat je ook zou moeten kijken hoeveel trainers de afgelopen jaren een kans hebben gekregen en hoeveel daarvan kleurling waren.

8 oktober 2014 om 21:41

Mrger, kijk ook even in het verleden naar de verhouding van blanke/niet blanke spelers. En moet een club dan geen Wenger en Mourinho aannemen omdat die niet donker zijn? Kwaliteit is het waar het om draait, het maakt de fans echt niet uit hoe hij eruit ziet (of in ieder geval in Engeland). Als Hughton had gepresteerd met Norwich had hij gewoon mogen blijven. Dat deed hij echter niet, en dus mocht hij vertrekken. En denk je nou werkelijk dat een speler als Henry nergens coach gaat worden? Want ik durf er donder op te zeggen dat hij ooit bij Arsenal gaat werken als assistent en misschien zelfs wel hoofdtrainer.

9 oktober 2014 om 00:08

Jij kent zeker alleen Henry dat je ervan overtuigd bent dat hij ooit trainer zal worden.
Het gaat om de kans die hen geboden wordt.
Henry is een fenomeen dus ga je ervan uit dat hij ooit die kans zal krijgen.
Hoeveel blanke trainers die zelf geen echte topvoetballers waren, kregen wel de kans om trainer te worden?
Hoeveel niet-blanke trainers die zelf wel echte topvoetballers waren, kregen wel de kans om trainer te worden? In de hele PL ken ik er slechts eentje en dat is onze Gullit. Hoelang is dat geleden???

8 oktober 2014 om 20:57

kijk eens op de voetbal velden, daar spelen grotendeels blanke spelers. meestal nadat spelers stopppen met hun carriere als speler worden ze coach etc.
dan kan je naar mijn idee toch niet zeggen dat dat racisme is. daarnaast is het zo dat als die assistent coach van chelsea blank was geweest het geen probleem was geweest als zijn carriere zo verliep.
Mensen (vooral amerikanen) zoeken vaak naar manieren om mensen voor racisten uit te kunnen maken terwijl het eigenlijk racistisch is als jij er iets achter zoekt.
ik zal absoluut niet zeggen dat er geen racisme in het voetbal is maar ik denk dat dat grotendeels supporters zijn die dat doen aangezien zij proberen om de spelers te irriteren waardoor ze slechter spelen / of ze zijn gewoon een stel idioten wat geen fatsoenlijke opvoeding hebben gehad.

8 oktober 2014 om 21:01

Beter rondkijken zou ik zeggen ; er spelen echt heel wat gekleurde jongens rond in de Premier League.

Zoals reeds gezegd : glashard bewijzen dat het om racisme gaat, dat kun je niet maar de Engelse samenleving telt meer donkere medemensen dan die verhouding 2 op 92.

Een donkere huidskleur, het is blijkbaar toch een nadeel als je puur naar de cijfertjes kijkt.

8 oktober 2014 om 21:03

kijk niet naar nu maar naar de voetballers die ondertussen zijn gestopt want de huidige voetballers coachen nog niet.

8 oktober 2014 om 22:06

@jorisdr

Haha jij bent duidelijk niet de slimste. Jij concludeert meteen dat er een causale relatie bestaat puur en alleen omdat 1 proportie wat scheef loopt. Man man, wat denk jij simpel.

9 oktober 2014 om 07:40

Goed hoor Tristan dan ben ik maar niet de slimste. Deze verhoudingen die door jou minimaliserend als "wat scheef" worden omschreven, zouden tot nadenken moeten stemmen.

Natuurlijk is het maar 1 van de parameters om een coach aan te stellen maar alleen al omdat het dus een parameter blijkt te zijn, dat geeft dus al aan dat er inderdaad "wat scheef" zit.

8 oktober 2014 om 21:16

Donker gekleurde mensen zijn tactisch gezien gemiddeld een stuk minder, daarentegen zijn wij fysiek gezien weer een stuk minder dan hun. Laten we dan ook direct de helft van de prof. hardlopers ontslaan en vervangen voor blanke mensen. Niet omdat ze beter zijn maar om de kleur in balans te houden.

Mourinho heeft hier gewoon gelijk, is er een donkere trainer wereldtop dan heeft diegene ook zo een baan bij een topclub.

Hij kan zich beter druk maken om de echte reden dat er weinig donker gekleurde trainers zijn. En dat is omdat in Afrika de mensen minder geschoold zijn en het voetbal daar niet veel soeps is. Een trainer komt nou eenmaal het makkelijkst aan de bak in eigen land gezien de taal/cultuur barriere.

9 oktober 2014 om 16:59

" Hoe komt het dat bepaalde Afrikaanse landen per se een blanke bondscoach willen aantrekken? " Dan kan je nagaan hoe slecht deze mensen tactisch gezien zijn als ze zelfs in eigen land al niet voor de groep worden gezet.

Het is vrij simpel, is er morgen bekend dat een donkergekleurde coach even goed is als.. Mourinho om het maar bij het topic te houden, dan heeft hij morgen een baan.

Een andere branch vergelijken met het voetbal.. is appels met peren vergelijken. Al helemaal voor de Premier league, of nog beter Chelsea. Daar waar enige tijd het merendeel van de spelers donker was.

Die man komt werkelijk waar gewoon met belachelijke argumenten en weet dus niet eens waar hij het over heeft. Chelsea betichtten van racisme omdat ze een assistent-trainer zijn oude baan teruggeven i.p.v. de straat opgooien wat gebruikelijk is in Engeland.

9 oktober 2014 om 20:41

Deze mindset is gebaseerd op logisch nadenken, op dezelfde wijze negeer jij mijn overige punten.

8 oktober 2014 om 21:34

Het kan ook anders zijn:
Hoeveel oud-voetballers met een donkere kleur willen trainer worden? Het zijn namelijk toch vaak oud-voetballers. Er zijn er echt verdomd weinig die zich in het vak verdiepen en zich willen verbeteren, jaa sorry maar dan krijg je die baan ook niet.....

Het gaat om kwaliteit daar ben ik van overtuigd. Hoe kan het in godsnaam wezen dat ze wel gekleurde voetballers aannemen maar geen gekleurde trainer?? Pure kwaliteit!! Al moet ik zeggen dat veel engelse coaches er ook niet veel van bakken, dusjaa.....

Ik dacht dat dit wenger dit zou zeggen

8 oktober 2014 om 22:07

Hahaha, je zou het denken he.

Positieve discriminatie is altijd belachelijk, 100 met Mou eens, je hoort een baan te krijgen op basis van je competenties, niet geslacht, ras, huidskleur of geaardheid.

8 oktober 2014 om 21:05

Maar dat is het hem nu niet : blijkens de cijfers speelt huidskleur naast je competenties ook een rol. Anders zouden er heus wel meer dan 2 donkere mensen actief zijn als manager in het Engelse voetbal.

Mourinho minimaliseert het probleem net : als je bekwaam bent, dan krijg je volgens hem de job terwijl uit de cijfers blijkt dat dit dus niet het geval is.

8 oktober 2014 om 21:35

Geeft die cijfers ook aan dat iemand bekwaam is dan???
Hoeveel donkere oud-voetballers ken je die coach zijn geworden??? Hoeveel?!?!
Waarom oud-voetballers? Omdat het vaak daar toch om gaat die coaches worden.

8 oktober 2014 om 22:06

Oke Conti: dus jij beweert dat het verschil in bekwaamheid tussen zwarte en blanke mensen om voetbaltrainer te worden 90 staat tot 2 is?

Dus wanneer ik een willekeurige blanke man op straat aanspreek dan is de kans dat die geschikt is om voetbaltrainer te worden ongeveer 45% zo groot als wanneer ik een zwarte man aanspreek.

Ik mag jou dus gerust een racist noemen? Of bedoelde je dit niet? Dan moet je namelijk toch even uitleggen wat je precies wel bedoelt, ik ben benieuwd. Dag he.

8 oktober 2014 om 22:10

45% zo groot hihihi. Rekenen was niet je sterkste vak op school?

9 oktober 2014 om 00:23

Wel de jouwe?

9 oktober 2014 om 00:36

Leidsehood, dus er is ook racisme op de universiteiten op nederland? Dat ik jou daar niet tegenkom is me duidelijk door je rekensommetje. Maar verder zie ik vrij weinig donkere mensen hier, hooguit een paar uit india. Wil dat zeggen dat er geen mensen zijn die het kunnen?
Ik denk dat het te maken heeft met hoeveel mensen er interesse in hebben en de opleiding kiezen. Als jij mij kan bewijzen dat er enorm goede donkere trainers zijn, met de juiste ervaring en dat ze buiten worden gesloten omdat ze donker zijn mag je terug komen. Anders ben je gewoon racisme aan het zoeken.

9 oktober 2014 om 17:18

Ja grapje Tristan, ik bedoelde 45 keer zo groot. Dat heet een typefout. Of dat dan rekenkundig klopt, geen idee, maar je snapt mijn punt?

@ Michielinho. Ik heet toevallig ook Michiel, ben blank en kan niet rekenen, maar zit toch op de universiteit. Ha! Niet iedereen op de universiteit hoeft te kunnen rekenen, net zoals niet iedereen op de universiteit verstand hoeft te hebben van maatschappelijke kwesties.... Snap je de hint? Ik kaats gewoon een balletje terug.

Ik ben blij voor je dat je niet gelooft in racisme. Houd je kop lekker in het zand. Ik kan racisme niet bewijzen (zou niet weten hoe, gezien mijn beperkte toegang tot de top van het engelse voetbal). Dat je serieus zegt dat ik racisme aan het zoeken ben wanneer ik wijs op de trainersverdeling 90/2 vind ik typisch. Heb je vrienden met een andere huidskleur/afkomst? Vraag je ze wel eens wat ze wel of niet merken van racisme in onze maatschappij? Ik sta altijd versteld van de verhalen die ze me vertellen. Ik sta ook versteld van de reacties op VZ wanneer het gaat over racisme en positieve discriminatie. Zeker de helft van de mensen die hier reageren (waaronder jij) geloven niet in racisme, bagatelliseren het, vinden het wel meevallen, vinden positieve discriminatie erger dan de oorspronkelijke discriminatie, of komen met andere verwerpelijke commentaren. En dit allemaal terwijl het artikel toch met vrij duidelijke cijfers komt: 90/2. Volgens mijn rekenkundige wonderbrein dus 45 keer zoveel (wat niet schijnt te kloppen).

Maar goed, ik heb niet de illusie dat jij je ooit wat zal gaan aantrekken van deze extreem scheve verdelingen in onze moderne westerse maatschappij, dus ik sluit mijn 'rant' hier maar af.

Als je iemand aanstelt voor een bepaalde functie puur omdat hij zwart is, dan pas doe je aan racisme. Veel mensen die op Obama hebben gestemd en vast ook op deze man deden dit vast uit positieve discriminatie. Bah die discriminatie. Die man is nu jeugdtrainer, maar te beweren dat dat zo is omdat hij zwart is is bijzonder laag bij de grond.

8 oktober 2014 om 21:01

Positieve discriminatie betekent niet dat je iemand aanstelt op basis van zijn ras, geaardheid of wat dan ook. Positieve discriminatie is dat je bij gelijke geschiktheid de voorkeur geeft aan iemand met een donkere huidskleur, een vrouw of een andere geaardheid.

8 oktober 2014 om 21:11

Dus discriminatie in voorde van een ander ten opzichte van..

Is gewoon discriminatie hoor. Iemand krijgt de baan omdat ie donker is, kan die blanke zelf gaan klagen vanwrge rascisme en die krijgt dan weer positieve discriminatie, kan je doorgaan met die shit.

Iemand heeft de juiste kwalificaties en als die persoon beter doet kan dan de ander dient die aangenomen te worden.

Als het gelijk opgaat dan komt het aan op met wie je een beter gevoel hebt en dat kan je moeilijk onderzoeken of dat ligt aan de huidskleur, misschien komt het wel vanwege de houding of verbale communicatie etc.

8 oktober 2014 om 22:02

@niemand in het bijzonder:

G*dverdomme zijn we echt zo dom? Natuurlijk is positieve discriminatie discriminatie, het heet nota bene discriminatie.

Maar hallo, dat is het fucking punt niet! Het punt is dat je alleen iets kunt doen aan de gevolgen van eeuwenlange stelselmatige structurele discriminatie door 'terug te discrimineren' en door mensen zo bewust te maken van de vooroordelen die er zijn en de gevolgen die ze hebben. Positieve discriminatie is dus ook positief, goed, nodig, in sommige gevallen. Want het woord zegt het al: P O S I T I E V E discriminatie.

Wanneer de praktijk uitwijst dat zwarten geen kans krijgen op de arbeidsmarkt, dan is de enige oplossing om bedrijven te verplichten om zwarten in dienst te nemen. Tenminste, wanneer je ervan uitgaat dat zwarten gelijk gekwalificeerd zijn. En daar ga ik van uit, want we zijn allemaal gelijk.

Je moet dus van de volgende situatie uitgaan:
- twee personen zijn gelijk gekwalificeerd
- de een is blank de ander zwart
- de norm is: neem de blanke aan
- door positieve discriminatie verandert dat en krijgt de gelijk gekwalificeerde zwarte/bruine/vrouw/whatever ook een kans.

Als je dit ontkent ben je of a) ignorant of b) tevreden met het huidige discriminerende systeem. Kies maar.

9 oktober 2014 om 17:24

@infama

Ja. Mijn probleem is dat ik zwaar geirriteerd raak wanneer ik die racisme-ontkennende reacties voorbij zie komen, waardoor ik me opeens bevind in een online discussie op een voetbalwebsite die te triest voor woorden is en waar niemand iets aan heeft.

Al die mensen zullen ongetwijfeld super aardig zijn, maar kom op: kijk om je heen! Ook in mijn vriendengroep is racisme doodnormaal geworden, het is precies zoals je zegt: bedroevend.

8 oktober 2014 om 21:37

Waarom? Is Obama niet intelligent genoeg om stemmers te krijgen? Waarom deden zij, de stemmers, het uit positieve discriminatie?

8 oktober 2014 om 21:58

Dat voorbeeld over Chelsea is inderdaad onzin. Hij was de assistent van een interim trainer, logisch dat hij weer een plekje naar achter schuift bij een nieuwe hoofdtrainer.

Zal heel goed zijn ja , maar alleen zal het niet zo gauw gebeuren in EUROPA waar ze die belangen al helemaal in de doofpot willen en ook doen en die Mou die weet zelfs niet waar over hij het heeft .Die is zelfs ook n randdebiel .Als gij niet weet of het ook niet ziet dan is De FA en zijn mede organisaties cker kleureblind en cker ook de FIFA en Uefa babbaba

8 oktober 2014 om 21:02

jonge als dit serieus is zorg je niet voor mensen die voor die regels zijn want zoals jou spelling en zins opbouw. daarnaast is Europa redelijk tolerant op de meeste plekken tegenover zwarte mensen (wat ook heel normaal moet zijn)

Waar zitten die zogenaamde 'gekleurde' trainers dan? Vindt het sws belachelijk dat daar verschil wordt tussen zwart en blank wordt gemaakt, we zijn toch allemaal mensen.

8 oktober 2014 om 21:06

Omdraaien. Welke trainers zijn afgewezen op basis van rascisme of discriminatie...

Of gaan we ook roepen dat mensen met een lichamelijke handicap ( dus missen van 4 vingers of kunstbeen etc) niet worden toegelaten omdat ze er niet zijn .

Beetje apart jij beweert iets, dus jij moet met bewijslast komen..

Niet andersom.

8 oktober 2014 om 21:48

Het perfecte voorbeeld: Mesu. Is nu staflid bij een club, ondanks het feit dat hij verlamd is.

Ik vind dat donkere mensen altijd vrij snel de discriminatiekaart trekken. Ik neem een film als voorbeeld:
Blanke man schiet donkere man neer: Donkere mensen zijn altijd het slachtoffer
Donkere man schiet blanke man neer: Waarom moet de donkere man weer de villain zijn?
Blanke man schiet blanke man neer: Waarom zijn er geen donkere mensen in de film?
Donkere man schiet donkere man neer: Waarom worden donkere mensen altijd zo negatief afgebeeld?

En nee, dit is niet iets wat ik zelf heb bedacht, dit is een feit.

8 oktober 2014 om 22:01

Grotendeels mee eens, toch zou ik je ervoor willen waarschuwen om niet alle donkere mensen over die kant heen te scheren..

Feit is dat donkere mensen tot op de dag van vandaag last hebben van wat blanke mensen vroeger hebben gedaan.

Beide groepen hebben moeite om deze erfenis dusdanig goed te maken zoals idiologisch in de wet staat beschreven. Misschien dat over 100 jaar we kunnen spreken van dscriminatie vrije wereld.

Al denk ik wel dag et ook een stuk in ond natuur zit, om te oordelen over uiterlijk... maar dat ia dan weer een andere discussie

Natuurlijk moet je niet kijken naar huidskleur. Maar rascisme is er natuurlijk wel. Er zijn zoveel goede donkere ex voetballers die hun trainersdiploma hebben, maar nergens een kans krijgen. Patrick kluivert kon geeneens bij Ajax werken. 2 trainers van de 92 hahahaha. Dat zegt natuurlijk veel. Hoeveel
Donkere trainers zijn er in de eredivisie? Fraser? Vraag je dat maar af, en er zullen vast genoeg donkere mensen met voetbalkennis rondlopen, maar ze krijgen simpelweg de kans niet.
Dat obama president van amerika werd was al een wonder, maar de komende 20 jaar na hem zullen er weer blanke presidenten zijn. Daar durf ik nu al op te wedden.

8 oktober 2014 om 23:21

Haal je wel een verschrikkelijk slim voorbeeld aan in de vorm van Kluivert. De man die het voor zichzelf heeft verpest bij meerdere clubs en natuurlijk een alles behalve schone lei heeft.

Er zijn ook heel weinig vrouwelijke trainers actief in de Engelse divisies. Laat staan zwarte, vrouwelijke trainers...

Gestoord dat hij zo in het openbaar durft te beweren dat Chelsea racistisch is..! Daarbij neemt hij Newton woorden in de mond, waardoor hij in een vervelende positie gebracht wordt. Werkelijk compleet gestoorde beweringen van deze Jeffrey Webb.

Overigens vind ik 2 van de 92 inderdaad erg weinig, daar verbaas ik me wel over. Ik vind het alleen onjuist om hier dergelijke conclusies aan vast te hangen.

Ronduit belachelijk. Kan men net zo goed vrouwen er ook bij gaan betrekken bij dit soort sollicitatie gesprekken. Zou leuk zijn als Truus die ouwe brombeer Louis zou opvolgen bij man u.

Mja, het is geen probleem van het voetbal alleen. Hoeveel Europese multinationals tellen een niet-blanke als Ceo? Bitter weinig. Terwijl genoeg kleurlingen over de nodige accreditaties beschikken.

Maar het is niet beperkt tot onze gekleurde mens. Ook vrouwen botsen tegen dat glazen plafond.

Hoeveel vrouwen zitten er nu weer in het top-management van voetbalclubs en voetbalbonden? Ook weer bitter weinig. En neen, normaal is dat niet.

Ik denk niet dat het echt-echt racisme of discriminatie is. Eerder de good-old-boy's-club van ons-kent-ons, die er onbewust voor zorgt dat gekleurde mensen en vrouwen niet tot het clubje kunnen toetreden. En zit je niet bij dat clubje, dan is de kans op een topjob in het voetbal of daar buiten bijna nihil.

8 oktober 2014 om 21:26

Traditie en eigen identiteit. Maar ik geef ook eerlijk toe, gevoelsmatig zou ik het heeel raar vinden als er opeens een vrouw voor de groep staat bij Chelsea die Hazard loopt te coachen..

Blijft toch soort van sport voor mannen, in iedergeval op het veld..

Maar kan me wel vinden in wat je zegt. Traditie, starheid en conservatief denken zijn zeer aanwezig in ons huidig voetbalklimaat.

Durf dan weer niet te zeggen of positieve discrinibatie de manier moet zijn om dit tegen te gaan ...

8 oktober 2014 om 21:36

De lokale brandweer alhier werd tot voor kort geleid door een vrouw. En ze deed dat naar het schijnt zeer goed.

Ook een mannenwereld hoor.

Het gaat niet eens om trainers alleen, kijk gewoon eens naar de posities in het topmanagement bij een voetbalclub. Quasi allemaal blanke mannen en dat is gewoon niet normaal.

8 oktober 2014 om 21:46

Tsja ik denk dat er een sociologisch onderzoek moet komen wil je daar echt statements over maken.

Chelsea heeft een vrouw in dienst die bijv Abramovich adviseert bij het aamgaan vam transfers..

Maar daarvoor moet je de club en personeelsleden kennen. Ik weet het alleen van Chelsea..

En of dat ligt aan de kwalificaties van de vrouw of het aanbod wat aan vrouwen is bij de ' top ' in het voetbal maakt ook nogal wat uit..

8 oktober 2014 om 22:11

Eén vrouw maakt de lente niet eh. Er zullen heus nog wel vrouwen bij Chelsea of andere clubs mee in de top van de piramide zitten. Maar het valt niet te ontkennen dat dit disproportioneel veel minder is dan mannen.

Da's niet alleen in het voetbal zo, da's ook doorgaans in het bedrijfsleven zo.

Ik geloof echt niet dat die vrouwen en/of kleurlingen op zich minder capaciteiten hebben.

8 oktober 2014 om 22:21

Ik heb geen cijfers die duidelijk laten zien waaro dit het geval is.

Neem Ajax / barca / feye

Zijn van mening dat een voetbalclub moet worden geleid door oudvoetballers omdat die dr vlubcultuyr kennen, weten wat het is om in dr top te voetballen en voetbalmensen zijn.

Gevolg is dat een vrouw automatisch op bepaalde posities zoals trainer of iets k die richting wordt afgewezen vanwege een visie..

Dan ben je al een eind op wrg en de visie heeft geen grond om bewust te discrimi eren maar werkt dat dus wel in de hand..

Er is dus veel meer voor te zegge dan, iedereen discrimineert vanwege geslacht ..

8 oktober 2014 om 22:30

Zola#,

Een voetbalclub is meer dan een voetbalclub. Het is ook een bedrijf.

Voor veel sleutelposities is gepakt en gemazeld zijn in het voetbal totaal geen noodzaak. Het is aardig dat u dat wel bent, maar het is geen must.

Zelfs als trainer is er geen noodzaak om voetballer geweest te zijn.

Voorbeelden zat van trainers, zelfs hele goede, die nooit lang op een hoog niveau hebben gevoetbald: Dury van Zulte Waregem, Mourinho, ...

8 oktober 2014 om 22:35

Het is geen noodzaak nee, maar wel een pluspunt. Stel dat je ooit Ronaldo als coach hebt, die heeft alles meegemaakt, en ik denk dat hij zijn spelers echt wel kan motiveren. Of Henry, als die coach bij Arsenal zou worden zou het ook echt wel iets zijn.

8 oktober 2014 om 22:44

stravven,

Ach dat helpt 5 minuten. Als die Ronaldo-de-trainer het niet kan overbrengen, niet kan motiveren, slaapverwekkend saai is of gewoon niet over leiderscapaciteiten beschikt dan is die naam als voetballer zo uitgewist.

Voorbeelden zat van voormalig grote voetballers die faalden als trainer.

Een goede voetballer is niet noodzakelijk een goede trainer.

En een slechte voetballer, of er zelfs nooit één geweest te zijn, is geen garantie dat men een slechte trainer is.

Een trainer is een baasje eh. Niet iedereen is geschikt om pakweg majoor te worden. Het gros is een soldaatje en kan dat beter eeuwig ook blijven.

8 oktober 2014 om 21:53

Zinnige reactie.

Maar toch, wanneer je de reacties hier op Voetbalzone bekijkt op een onderwerp als dit, dan is discriminatie niet zo onwaarschijnlijk als je denkt.

Discriminatie is tegenwoordig doodnormaal. 2/92 is een duidelijk verhaal. Dat kan niet tot stand komen zonder dat er ergens een blanke man heeft gezegd/gedacht: ik wil liever die blanke vent voor de groep dan die donkere vent.

9 oktober 2014 om 07:43

Infama,

Racisme zit in de categorie 'generalisaties'. En dat laatste is iets wat we allemaal van nature doen. Het maakt het leven minder complex en bevattelijker.

Ook hebben we een ingebakken wantrouwen tov. alles wat vreemd is. Gedurende bijna 250.000 jaar was een andere mens meestal een vijand die je eten, vrouwtjes of leven kwam inpikken. Die moest je dus doden, voor jezelf dood was. De enige die je kon vertrouwen waren de mensen van je eigen 'tribe'. En of we nu willen of niet, dat cognitieve denkpatroon zit nog steeds in ieder van ons ingebakken.

Dat stamgevoel kan je zelfs artificieel creëren. Daar heeft men sinds de jaren 50 van de vorige eeuw al leuke experimenten mee gedaan. Zo was er eentje waarbij men een groep mensen op sloot op een klein domein. De eerste dagen praatte en lachte iedereen met elkaar. Na een tijdje deelde de organisator de groep op in 2. De ene helft kreeg een rood t-shirt, de andere een blauwe. En u voelt het al aankomen, na een paar dagen trok iedereen zich terug bij zijn eigen kleur. De 'blauwe' gingen niet meer om met de 'rode' et vice versa. De enkeling die het wel deed, kreeg ff op zijn donder. In no time waren er ook grote ruzies tussen de 2 kleuren. Ook maakte ze zichzelf wijs, dat de ene kleur slimmer en 'beter' was dan de andere. Beide groepen deden dat.

Terwijl het enige verschil, het kleur van t-shirt was.

Dit fenomeen speelt ook af tussen tussen vrouwen en mannen, blanken vs. kleurlingen, jongeren vs. ouderen, etc.

Als één groep dominant is, het voor het zeggen heeft, dan zal die vrij natuurlijk de andere groep discrimineren.

En dat is wat zich ook afspeelt in het voetbal, maar ook in het bedrijfsleven, de politiek of overal waar mensen in groep zich organiseren.

Ik durf te wedden dat niemand hier 10 donkere trainers op kan noemen binnen een minuut van alle sterke competities. Volgens mij zijn die er geeneens maar goed. Dat zegt enorm veel. Waar zijn Aron winter, Davids, Bogarde, Kluivert etc etc, allemaal trainers diplomas maar geeneens trainer van de A junioren van een club.

8 oktober 2014 om 21:25

Noem eens een vrouwelijke trainer bij een topclub.

8 oktober 2014 om 22:15

Die vrouw in Ligue 1 (Frankrijk) weet zo niet meer welke club het was. Inderdaad geen TOP club, maar wel op 't hoogste niveau

8 oktober 2014 om 22:31

Ah ja. Eentje. Op de honderden clubs.

Ik vind dat wanneer iemand het meest geschikt is voor de functie, hij / zij die functie ook moet krijgen. Ongeacht of hij / zij blank of gekleurd, man of vrouw, jong of oud, of wat dan ook is.
Daarom ben ik ook stellig tegen positieve discriminatie, gezien de beste persoon zo ook een functie kan mislopen omdat hij / zij de verkeerde huidskleur, geslacht en / of leeftijd heeft.
Dat gezegd te hebben ben ik natuurlijk niet zo naïef als Mourinho om te stellen dat er geen discriminatie bestaat in de voetballerij. Discriminatie bestaat overal, over heel de wereld.

8 oktober 2014 om 21:33

Met positieve discriminatie heeft u zeker het risico dat niet de beste mens op de juiste plek komt.

Maar met de status quo ook niet.

Het idee achter positieve discriminatie is dat het na een tijdje niet meer nodig is. En is het dus tijdelijk wel een goed middel om het doel te bereiken.

8 oktober 2014 om 23:36

Zie je het hypocriete erin dat positieve discriminatie noodzakelijk geacht wordt om discriminatie tegen te gaan? Het is net zoiets als de doodstraf uitvoeren op moordenaars met als doel minder dode mensen.

9 oktober 2014 om 06:45

Bosche_bol;

Neen, want de doodstraf voorkomt geen moorden.

Terwijl positieve discriminatie ervoor zorgt dat je op de duur een heterogene groep hebt.

Kijk naar de politiek. Amper 30 jaar geleden was dat vooral een mannenzaak. En dat is het op zekere hoogte nog altijd, heeft Nederland of België ooit al een vrouwelijke 1ste minister of minister-president gehad? Maar toch heeft die positieve discriminatie er voor gezorgd dat we vandaag niet meer raar opkijken wanneer een vrouw minister is.

Kan het me haast niet voorstellen .
Clubs willen het beste , kijken bij spelers toch ook niet naar huidskleur ?
In Nl krijgen Rijkaard , Menzo , Fraser , Gullit , Ten Cate toch ook gewoon de kans ?
Bij Twente ook Kluivert en nu sinds kort ook Cairo gewoon

8 oktober 2014 om 22:17

Goede reactie. Het is dus allemaal niet precies zo zwart wit zoals Webb ons wil overtuigen ondanks dat we natuurlijk ook niet naïef moeten zijn. We zien te vaak wat er op de tribunes gebeurt, dat presidenten van clubs ook niet altijd open minded zijn, en we weten dat ook Fifa niet schoon is van allemaal smerige praktijken. Toch moet Webb niet overdrijven omdat Rijkaard volgens mij zelf Barcelona heeft verlaten. Frank koos zelf om daarna zelf naar Saoedië Arabië te gaan. Hij had heus nog bij een grote Europese clubs kunnen aankloppen.

8 oktober 2014 om 23:59

Hoho ik heb het over de situatie in Nederland he .
Zoveel gekleurde spelers zijn er nou ook weer niet hoor , jaren zestig zeventig bijna niet .
Werd meer in de jaren tachtig sinds Rijkaard en Gullit .
Nu zijn het veel maar die zijn nog steeds actief als speler .

Als ik dan kijk hoe veel van die jongens hier gewoon de kans als trainer krijgen is dat percentage enorm hoog dus praat geen onzin .
Ook mannen als Winter , Vrede en Cairo dus

Die mensen in Engeland moeten gewoon hier komen

8 oktober 2014 om 22:27

Oke, dus omdat er een handjevol gekleurde trainers rondloopt in Nederland (alsnog niet representatief) is het volgens jou uitgesloten dat er gediscrimineerd wordt op basis van afkomst in het Engelse profvoetbal.

Die logica is raar omdat je door te wijzen op een paar gekleurde trainers die er wel zijn gekomen aanneemt dat alle gekleurde trainers er zouden moeten kunnen komen. En omdat je niet vermeldt dat het percentage ook in Nederland scheef is, want voor die paar gekleurde trainers die jij noemt kan ik tientallen blanke noemen. Verder gaat het over Engeland, daar kan ik namelijk geen enkele gekleurde trainer opnoemen.

Ik volg die logica dus niet en ik vind het naief. Discriminatie is zo alledaags, maar toch schijnen zoveel mensen het te missen. Dat vind ik opmerkelijk en kwalijk.

8 oktober 2014 om 22:47

Tja ik lees in dit artikel Noord Amerika , FIFA , Mourinho geeft het over ' het voetbal ' .
En jij betrekt het op alleen Engeland , is dat dan wel representatief ?
Ik heb geen idee hoeveel gekleurde trainer er in Engeland of Frankrijk actief zijn .

Ik weet ook geen percentages blank / gekleurde spelers in Nl .
Ik weet wel dat mensen als Gullit , Menzo , Winter , ten Cate , Fraser etc etc hier gewoon kansen krijgen hoor

''er zijn in Engeland 92 clubs en daarvan zijn slechts twee trainers gekleurd''. Mensen hebben het tegenwoordig wel heel snel over racisme.

9 oktober 2014 om 00:42

Er zijn in engeland 92 clubs en bij die clubs zijn er geen trainers die vrouw zijn, blind zijn, kind zijn, oorlogsveteraan zijn, president zijn.
Je kunt het ook opzoeken, natuurlijk speelt racisme een rol, maar zoals mourinho zegt: ben je top kan er niemand om je heen. Altijd mensen die percentages gaan zoeken om aandacht kan ik niks mee. Zo ga je het niet oplossen.

Mensen die discriminatie per definitie uitsluiten zoals Mourinho en velen hier op het forum doen, hebben geen kaas gegeten van de wereld.
Doen alsof iedereen gelijke kansen heeft in deze wereld en dat iedereen met hard werken, goede motivatie en verstand van het spelletje uiteindelijk zelf wel boven komt drijven. Naïevelingen van het ergste soort en ik kan me er boos om maken.
Kijk alleen maar naar Frankrijk hoeveel kleurlingen er bij de clubs spelen en kijk eens hoeveel donkere trainers daar zijn. Volgens de ontkenners is dit puur toeval.
Wat deze mensen eigenlijk met andere woorden zeggen is dat veel donkere personen de kwaliteiten niet hebben om trainer te worden vandaar dat ze niet boven komen drijven. Hoe erg wil je het hebben

Ik kan niet echt oordelen hoe veel racisme er in het voetbal is, maar ondanks dat ik overtuigd ben dat dit echt een probleem is (net als homofobie, antisemitisme) weet ik niet hoe veel donkere trainers überhaupt actief zijn? Het gebeurt vaak dat topvoetballers ook trainers worden, maar hoeveel echte donkere toppers kennen we in Europa? Hebben ex spelers als bijvoorbeeld George Weah wel eens over een trainersjob gedacht? Zou Drogba dat ooit willen?

Ik denk echt dat dit onderwerp veel ingewikkelder ligt dan Webb ons wil overtuigen.

8 oktober 2014 om 22:24

Je hoeft toch geen topvoetballer geweest te zijn om toptrainer te worden?

Louis en Mourinho waren ook geen topvoetballers.

Het hoeft ook geen racisme of discriminatie te zijn. Toch geen lucide.

Het is gewoon een relatief klein gesloten wereldje die beslist wie er bij mag. Dat clubje bestaat historisch gezien uit blanke mannen. En om lid te mogen worden van dat clubje, volgen die gewoon hun menselijk zijn door leden uit te nodigen die gelijkaardig zijn aan hen. Da's puur psychologie. Je kan dat wel doorbreken, maar dan kom je uit bij mechanismen als positieve discriminatie.

Voetbal is een hele ouderwetse populistische commerciele sport. Moreel klopt het allemaal voor geen reet. De Champions league, toernooi voor de clubs met het geld. Waar je in de rust zit te kijken naar een reclame van Gazprom. Een reclame waarin alle getekende poppetjes niet zo heel toevallig blank zijn, en daarna een reclame met zeg nee tegen racisme. Wat een grap. Ik denk dat er in voetbal best veel word gediscrimineerd, in vrijwel alle competities.

8 oktober 2014 om 22:27

Natuurlijk, er lopen overal van die leeghoofden rond die wat tegen buitenlanders hebben, de competities waar je het ook vaak ziet zijn de Russische en andere Oostblok landen, in Italië ook bovengemiddeld. Daar kun je simpelweg nooit wat aan doen. Maar let je nou echt op die getekende poppetjes? Dat vind ik erg ver gezocht, dat vind ik ook geen racisme. Voetbal is een sport voor iedereen, mensen moeten altijd wat te janken hebben.

8 oktober 2014 om 22:57

Wat is racisme ? Ik krijg het idee dat ze op een soort knusse manier willen laten zien hoe mooi het voetbal is. Uberhaupt is Gazprom eigenlijk al moreel fout. Miljoenen mensen kijken ernaar, en iedereen is blank. Ik denk niet of je dat racisme kan noemen maar het is gewoon heel raar.

Ach, tegenwoordig is een lullige, cynische opmerking al racistisch of je mening over een bepaald volk uitspreken ook als racistisch word gezien, terwijl dat soms niet eens zo bedoeld word. Rijkaard vind ik een goed voorbeeld van een donkere trainer bij een grote club. Mensen moeten ook altijd wat te janken hebben he...

9 oktober 2014 om 00:08

In Nl zullen het dan voornamelijk Surinaamse jongens zijn niet ?
Nou wie kregen hier de kans dan , eentje ?
Rijkaard , Gullit , Vrede , Ten Cate , Seedorf , Kluivert , Vanenburg , Winter , Fraser , Cairo , Menzo .

Dat zijn er tien
Noem mij nu honderd gekleurde spelers ( gaat je niet lukken )
Dan nog is het percentage tien procent , veel hoger dan voor blanken hoor

' tolerant ' ? Of discriminatie
Je kunt niet zeggen dat ze de kans nooit kregen

Wat een onzin, trainers zijn meestal oude van dagen en 50 jaar geleden waren er nou eenmaal veel minder negers in Engeland dan nu.

Negers zijn echter wel atleten, dus in de voetbalwereld is het al redelijk rechtgetrokken. Het is slechts een kwestie van tijd voordat dit ook in de trainerswereld zo is. Verder hangt alles gewoon van kwaliteit af, er zijn naar verhouding veel Nederlanders actief en weinig Chinezen. Toeval? Racisme? Nee, gewoon kwaliteit.

9 oktober 2014 om 00:47

Als jij over geweldige kwaliteiten beschikt, zou het mij niet uitmaken hoe je heet van achternaam. Je staat inderdaad al snel 1-0 achter, en dat valt niet goed te praten, maar om nou mensen te kiezen op basis van dezelfde punten slaat ook nergens op. None heeft hier wel een punt, weet je in welke verhoudingen trainers hun diploma halen om coach te worden? Denk dat het aandeel donkeren heel erg laag is. Dan is het ook logisch dat ze ook ondervertegenwoordigd zijn in de coachingswereld. En hoe verklaar jij het dat er geen chinezen als coach rondlopen? ook racisme?

9 oktober 2014 om 07:47

Hoeveel scandinaviers hebben er wel niet in Nederland gespeeld .
Alleen Tomasson krijgt een kans als trainer verder niemand .
Zweden , Noren , Denen en Finnen worden hier gewoon gediscrimineerd

9 oktober 2014 om 09:21

Er zijn op dit moment gewoon niet zo heel veel negers die van kinds af aan opgeleid zijn in het voetbal en nu rijp zijn om een supertrainer te worden. Ja Seedorf, ja, bij Drogba sluit ik het niet uit.
Maar ik erken, bij Edgar Davids zie ik het niet, Winston Bogarde niet, noem ze allemaal maar op niet. Misschien Micheal Reiziger, geen idee wat er met hem gebeurd is eigenlijk, of van Bronckhorst.

Trainer zijn is wat mij aangaat een combinatie van gezag hebben, eerlijk zijn, kwalitatief inzicht hebben en representatief zijn. Johan Cruijff had dit, Frank de Boer heeft dit, Jaap Stam heeft dit, Seedorf ook, Davids deels, alleen door de ruzies binnen Ajax heeft hij wel een groot deel verloren en de prestaties van de club waar hij daarna speelde hielpen ook niet echt. Bogarde vind ik ook niet echt representatief, er zijn vaak problemen rondom hem ontstaan in zijn voetbalcarrière.
Over Marokkanen, ten eerste zijn er nu veel en veel meer Marokkanen in Nederland dan 40 jaar terug, zeker binnen de voetbalwereld en als ik heel eerlijk ben lijkt me op dit moment maar één Marokkaan geschikt om trainer te worden op termijn en dat is Khalid Boulahrouz Hij heeft nooit problemen veroorzaakt, of enkel problemen waar hij echt niets aan kon doen, heeft wat mij aangaat het uiterste uit zijn carrière gehaald en heeft overal zijn top bereikt. Al die anderen zijn allemaal of praktisch allemaal snel gaan cashen in vreemde landen en/of overal met ruzie vertrokken. Als dit nou één keer in de carrière gebeurd dan kun je daar nog wat van zeggen, maar als het iedere keer opnieuw gebeurd ligt dit aan hun.

9 oktober 2014 om 09:23

Over die Scandinaviers, zo heel erg extreem veel is dat nou ook weer niet en daarnaast leren die vaak meer van de Nederlanders dan andersom. Overigens kan ik me ook maar weinig Nederlandse trainers in die landen heugen.

Iedereenkomt

Mijm punt is dat je het gewoon niet zo simpel kan benaderen


Als je wil weten wat de oorzaken zijn van rascisme in het voetb qua positie in het voetbal heb je een kwalitatief sociologisch onderzoek voor nodig.

En ja voetbalclub ia ook een bedrijf maar de visie draagt dat niet uit, dat is me hele punt. Sterker nog? Ajax barca blijken succesvol te zijn met die visie

Positieve discriminatie is gewoon te triest voor woorden. Het nadeel is dat je er nieteens wat van kan zeggen zonder uitgemaakt te worden voor 'racist'. Iemand moet gewoon aangenomen worden om zijn kwaliteiten niet om de kleur van zijn/haar huid. Het is net zo triest als de schreeuw voor meer vrouwen in topfuncties puur om de reden dat ze willen dat er meer vrouwen in topfuncties zijn. Doe mij maar 10 knorrige oude mannen dan die er wel verstand van hebben dan 10 excuusvrouwen die er zitten omdat ze vrouw zijn. Men slaat gewoon door op het gebied van 'positieve discriminatie', en persoonlijk vind ik ook dat elk zelf respecterend persoon er niet eens aan moet willen beginnen. Je zou maar de gekleurde trainer zijn die alleen is aangenomen omdat hij gekleurd is (want absolute gelijkheid voor een functie bestaat niet, vooral niet bij zoiets triviaals als het managen van een voetbalclub).

9 oktober 2014 om 17:32

Niet met je eens.

Jij denkt dat er geen vrouwen/allochtonen zijn die geschikt zijn voor de functies die nu worden bekleed door blanke mannen. Dat is vaak niet zo.

Jij stelt je de situatie in mijn ogen verkeerd voor. Jij denkt dat positieve discriminatie tot gevolg heeft dat de kwaliteit van de medewerkers achteruit gaat. Het idee is dat dat niet zo is.

De situatie is als volgt:
Er zijn twee geschikte kandidaten voor een positie
De een is blank de ander zwart, of man en vrouw
De norm is: neem de blanke man aan
Door positieve discriminatie verandert die norm en krijgen ook de (gelijk gekwalificeerde) vrouwen en allochtonen een kans.

Dus je zou maar de topvrouw van een bedrijf zijn, die door positieve discriminatie eindelijk een kans heeft gekregen in een deel van de arbeidsmarkt dat traditioneel alleen door blanke mannen werd bevolkt. Dat is toch vooruitgang?

9 oktober 2014 om 23:37

Het probleem is dat jij veronderstelt dat ik er vanuit ga dat er geen competente vrouwen/donkere mensen zijn. Het probleem is, wat ik ervaar uit de bedrijfswereld, dat je de zogenaamde (overigens verschrikkelijk doch algemeen bekende naam) bedrijfs'neger' krijgt die zijn functie heeft gekregen om de reden dat hij of zij vrouw, donker of wat dan ook is. Ik heb meermaals een discussie moeten voeren met in mijn geval feministen die 'gelijkheid' eisen (wat ik sowieso al een verschrikking op zich vindt aangezien je dit moet verdienen) in de topfuncties. Maar mocht je het hebben over een simpele functie als 'vuilnisman/vrouw' dan vinden ze het niet belangrijk, dan behoef je geen gelijkheid maar dan ben je op zoek naar een voorkeurspositie.

Ik wil dan ook graag de 'counter' vraag bij jou neerleggen. Hoe zou jij het vinden als je donker persoon was met in het achterhoofd dat de voornaamste reden was dat jouw aanname binnen een bedrijf was omdat je een donkere etniciteit hebt (ik scheer in dit geval feminisme en discriminatie over een kam). Ik zou me hier persoonlijk verschrikkelijk bij voelen. Het probleem in de hele kwestie is dan ook dat je kan mensen niet 1 op 1 vergelijken, je hebt te maken met een teamsituatie, een gevoelskwestie voor de persoon aan de andere kant die je aanneemt en daarbij natuurlijk ook hoe jij je opstelt. Als je het al hebt over een simpele kwalificatie als een diploma heb je ook mensen die op verschillende manieren nadenken. Je hebt mensen die een diploma behalen op het feit dat ze makkelijk feiten tijdelijk onthouden, en je hebt mensen die diploma's behalen op het feit dat ze goed zijn in het toepassen van kennis.

Daarbij denk ik ook dat er een groep is, wat natuurlijk de donkere uithoek is van een groep, die altijd maar heel snel het 'anders' zijn aangrijpt als reden waarom ze niet zijn aangenomen. Deze groep geeft dan ook een slechte naam aan een geheel waarbij velen zich gewoon deel voelen van een maatschappij.

De complexiteit zit naar mijn mening dan ook veel minder zwart/wit dan jij het naar mijn inzicht probeert te stellen.

Een korte opmerking hierbij, zoals ik al eerder aangeef, om aan te nemen dat ik er vanuit ga 'dat er geen vrouwen/allochtonen zijn die geschikt zijn voor de functies die nu worden bekleed door blanke mannen' vind ik erg kort door de bocht en ook totaal in tegenstelling tot mijn verhaal. Het is simpelweg een belediging aan iemand om dit zomaar te stellen zonder hier navraag bij te doen of over na te denken. Want in essentie stel jij nou dat ik mensen met een andere kleur of geslacht (waarbij je in essentie niet eens dit van mij weet) in een minder daglicht stel en er vanuit ga dat deze 'minder' zijn.

Ik ben het er ook mee eens dat positieve discriminatie niet goed is. Tuurlijk moet degene met een ander ras/kleur/gelooof dezelfde kansen krijgen bij gelijke geschiktheid. Maar er wordt waarschijnlijk een belangrijk aspect vergeten. Wanneer ik, en ik ben blank in een sollicitatieprocedure zou zitten met nog drie andere blanken, ik over dezelfde capaciteiten op papier bezit, dan bestaat er nog de kans dat ik de baan niet ga krijgen. Dat heeft er ook mee te maken met wie ik moet gaan samenwerken, pas ik in het team, pas in de werkcultuur van de club, wat is de eerste indruk die ik achterlaat. Al dat soort zaken. En tuurlijk zal in een club waar het meerendeel uit blanke bestuurders of beslissers bestaat gauwer geneigd zijn om te kiezen voor een blanke trainer. Maar aan de andere kant willen deze mensen graag tegenwoordig een hoop geld verdienen en prestaties behalen. Wanneer er dan een donkere trainer zou zijn, die mij dat beter kan brengen waarom zou ik die dan niet eerder nemen dan een blanke trainer ? In de huidige wereld waar het draait om succes en geld geloof ik niet meer dat men niet voor een donkere trainer zo durven kiezen. Datzelfde gebeurd toch ook niet meer met donkere spelers ? Wanneer hij goed is, dan wordt hij toch gewoon gekocht ? Of heb ik dat verkeerd ?

Allemaal gelul, discriminatie is niet uit te sluiten. Gaat niet alleen om kleur, ook om afkomst en niet alleen in Engeland of Nederland maar net zo goed in Azie, Afrika of waar dan ook. Iedereen voelt zich vertrouwder bij zijn eigen cultuur en heeft dus voorkeuren. Het hebben van bepaalde twijfels bij het niet kennen van culturen is normaal en alleen het beter studeren en kennis verkrijgen van die culturen kunnen die normale twijfels wegnemen.

Dit kost tijd maar het proces kan worden versneld en bevorderd door overheden door die kennis verder te verspreiden, mits ze die in huis hebben natuurlijk.

Dus aan de ene kant heeft Mourinho geen gelijk want discriminatie bestaat zolang de mensheid bestaat maar aan de andere kant bedoeld hij waarschijnlijk dat in de processen die op dit moment standaard zijn er daarin geen rekening wordt gehouden met huidskleur in de benoeming zo ver als hij dat kan beoordelen. Om zijn zienswijze daarop te beoordelen als ongepast vind ik ook ongepast.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren