Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

‘Ontslag van hoofdtrainer blijkt vrijwel altijd zinloze ingreep’

Laatste update:

Het gebeurt in zowel Nederland als het buitenland niet zelden dat de competitie pas een paar wedstrijden onderweg is als de eerste trainer alweer de laan uit wordt gestuurd; in de Eredivisie was die twijfelachtige eer dit seizoen voor Jan de Jonge, die werd ontslagen door Heracles Almelo.

/

Dat de hekkensluiter ook na het vertrek van De Jonge nog op nul punten staat, past in het beeld dat naar voren komt uit een onderzoek van de Tilburg University. De economen Jan van Ours en Martin van Tuijl keken naar de afgelopen veertien seizoenen in de Eredivisie en legden de resultaten van clubs die hun coach hadden weggestuurd naast de prestaties van ploegen die in een vergelijkbare situatie wél met hun trainer verder gingen. Hun conclusie: een ontslag is vrijwel altijd zinloos.

Als voorbeeld noemen Van Ours en Van Tuijl het congé van Gertjan Verbeek in het seizoen 2009/10 bij Feyenoord en het aanblijven van Mario Been, een jaar later bij diezelfde club. “Het aantal door Feyenoord behaalde punten vertoont in beide seizoenen nagenoeg dezelfde ontwikkeling. We zien dan ook dat het ontslag van Verbeek geen enkele invloed heeft gehad op de resultaten, wanneer we die vergelijken met het niet-ontslag van Been.”

Het ontslag van een trainer is vaak onterecht

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Wat een Poll zeg.. Gevalletje we moeten toch maar wat bedenken.

29 september 2014 om 13:14

Haha het kon inderdaad beter iets zijn van 'helpt meestal niet zo veel'

29 september 2014 om 13:56

Toen Henkie Fraser kwam ging ado ineens als een speer!
Het kan dus wel degelijk werken.
Fraser-effect ftw!

Bij Heracles is het echt niet te geloven. Jan Smit leeft in een andere wereld...

29 september 2014 om 13:44

En hoezo dat? Iedereen kon zien dat de samenwerking niet meer wat was met De Jonge, echter hield Heracles/smit te lang vast aan hem en hadden ze hem ook al veel eerder aan de kant kunnen zetten.

30 september 2014 om 00:05

Hij bedoelt denk ik dat Jan Smit nu de gemeente (het niet akkoord geven voor een nieuw stadion) de schuld geeft van de slechte resultaten van Heracles.

on: het aanstellen van een nieuwe trainer dus ook.

het bewijst eens te meer: er is maar een aantal trainers dat daadwerkelijk het verschil maakt, de rest is vooral afhankelijk vd spelersgroep

29 september 2014 om 13:35

Maar er is veel meer dan alleen punten.
Als de sfeer in de groep niet goed is, dan heb je vaak een probleem. Als de trainer dat niet kan handelen dan wordt er ook wel eens een trainer ontslagen.

Verbeek bij Feyenoord kon niet door één deur met de (te) dure oud-internationals terwijl de jonge spelers met hem wegliepen. Dat zorgde voor scheve gezichten en daarom ontslag.

29 september 2014 om 13:42

Harmjan, het klopt wat je zegt; en een clubleiding wordt op deze wijze gewoon gechanteerd door een spelersgroep, iedereen weet dat je een trainer eruit kan gooien; dat geldt natuurlijk niet voor een spelersgroep.

Slechte prestaties op het veld zijn echter niet altijd de reden van een ontslag. (Situatie AZ).

29 september 2014 om 13:35

Bij AZ is ook de assistent-trainer ontslagen

29 september 2014 om 14:24

En Verbeek als hoofdtrainer, dat had ook niet primair met de resultaten te maken.

Er zijn gevallen waar het wel werkt, maar dan met er duidelijk een andere speelwijze komen. Die ADO vorig jaar, (die gingen ineens verdedigend voetbal spelen en het werkte). Of 2 jaar terug in de Jupiler League, waar Cambuur na het ontslag van Alfons Arts die erg verdedigend speelde werd tijdelijk vervangen door de nu huidige Hoofdtrainer, Henk de Jong, won 7 wedstrijden en verloor er een, de eerste.

29 september 2014 om 13:29

Bij Ado was het inderdaad een mooi voorbeeld dat het op korte termijn inderdaad wel werkte. Overigens staat ADO nu nog maar net boven de degradatiestreep dus of het op lange termijn ook zo goed heeft gewerkt, moet nog blijken. Het seizoen is nog maar net begonnen natuurlijk.

daar is de voorzitter van pelermo het niet mee eens, die wisseld sneller van trainer dan van onderbroek.

Is totaal niet zinloos, een hoofdtrainer is zo belangrijk niet normaal. Ik speel zelf in de hoofdklasse senioren en daar heb ik dit jaar een nieuwe trainer waar onder ik veel beter speel. Vorig jaar onder een andere trainer ging het slecht, en speelde ik niet goed. Nu staan we bovenaan, vorig jaar 10e.

29 september 2014 om 14:12

Ik geloof best dat een andere trainer jullie o.a. beter kan motiveren en dus beter laat spelen met betere resultaten.

Maar helemaal zeker ben je dat niet. De groep waar jij in zit, is ook een jaar ouder, heeft dus meer ervaring en normaal gezien progressie geboekt. Ook zullen de automatismen ook weer wat beter zijn. En dan begin je het nieuwe seizoen ook nog eens met een nieuw mentaal onbeschreven blad. De verlieswedstrijden van vorig seizoen zijn iet of wat vergeten, spoken niet meer door het hoofd en al zeker niet wanneer je start goed is.

Mooi voorbeeld: Louis bij AZ. Het ene jaar 11de, één jaar later kampioen.

29 september 2014 om 14:55

Het gaat hier dan ook niet om het verschil tussen 2 seizoenen, maar om het effect van het ontslaan van een trainer (volgens mij). Ze zien geen verschil tussen de resultaten voor het onslag als na het ontslag. Bij Heracles zal dat wel het geval zijn denk ik, ik kan me niet voorstellen dat die op 0 punten blijven staan.

29 september 2014 om 15:02

In het geval van Sjaboges zijn situatie ging het wel over vorig/huidig seizoen.

" Vorig jaar onder een andere trainer ging het slecht, en speelde ik niet goed. Nu staan we bovenaan, vorig jaar 10e."

Domme conclusie.
Een trainer vervangen door een andere trainer werkt wel wanneer je de juiste trainer aanstelt.
Helaas stellen de meeste clubs afgedankte trainers aan die zichzelf erg serieus nemen en dan valt het erg tegen.
Ik ben ervan overtuigd dat wanneer er een andere opvolger dan Leon Vlemmings voor Verbeek zou zijn gehaald dat Feyenoord veel meer punten na het ontslag van Verbeek gehaald zou hebben. Verbeek is gewoon terecht ontslagen wegens de tegenvallende resultaten en de sfeer die hij bij Feyenoord creëerde.

nec redde het afgelopen seizoen zonder pastoor ook niet..die gast werd ook al na 5 wedstrijden ofzo al ontslagen..

29 september 2014 om 16:36

Dat is bijna weer een verhaal op zich. Dat ontslag was niet raar, het was alleen te laat. Hij had de maanden daarvoor ook al niets meer gewonnen, uit mijn hoofd was februari toen de laatste keer.


Vervolgens komt er een onervaren trainer op een selectie te staan die in paniek last minute wordt aangevuld. Tja, dat is vragen om problemen.


Ik denk dat een van de redenen dat een ontslag geen direct succes is, ook gewoon licht aan de lastige situatie waarin een nieuwe trainer komt. Geen voorbereiding, niet zelf geselecteerde spelers etc. Het timen van een ontslag is denk ik daarom ook belangrijk.


Om nog even op het voorbeeld van nec door te gaan. Pastoor had toen in de zomerstop ontslagen moeten worden en niet in het lopende seizoen.

Vind het wel een interessant onderzoek. Kan me alleen niet voorstellen dat het zo zwart wit kan worden gesteld.

29 september 2014 om 13:47

Inderdaad, denk dat er er situatie moet worden bekeken. In geval van Heracles, de samenwerking had al veel eerder moeten worden beëindigd in mijn ogen. De sfeer was niet goed en de relatie tussen trainer-spelers was ook niet om over naar huis te schrijven. In zo'n geval is een ontslag rechtvaardig. Natuurlijk heb je ook ontslagen wat nergens op slaan als een trainer bijvoorbeeld 2x op rij verliest. Een opvolger zou het dan niet veel beter gaan doen.

Dat klopt. Het Belgische Sport / Voetbal Magazine heeft eens over een periode van 10 jaar alle trainer wissels tijdens het seizoen geanalyseerd en het bleek dat het meer niet dan wel een goede ingreep was.

Slechte resultaten zijn meestal de schuld van het bestuur, niet van de trainer:

* Ze verkochten en kochten te veel spelers. Zelden goed voor de automatismen
* Ze verkochten te veel kwaliteit en kochten mindere kwaliteit in
* Ze hebben onrealistische verwachtingen. Een middenmoter die bij toeval in de subtop geraakt, moet dat het jaar daarna ook zien klaar te spelen. Alleen blijkt dat niet uit het budget.

Maar het komt uiteraard zelden voor dat de bobo's zelf hun ontslag indienen. " We moeten iets doen", kirren ze dan en ze ontslaan de verkeerde.

Soms moet je wel eens een trainer ontslaan, maar toch niet te veel.

* Als hij pakweg een player is en zowat alle vrouwtjes van zijn spelers of het bestuur probeert binnen te doen. Ja, komt voor. Dat is nog een plezante reden om ontslagen te worden. lol
* Regelmatig onder invloed van drank en/of drugs komt werken
* Niet loyaal is en voortdurend zijn eigen club of spelers loopt af te zeiken
* Met te veel spelers ruzie heeft
* Vecht op training

En er zijn nog wel goede redenen te bedenken. Maar slechte resultaten zou meestal geen excuus mogen zijn. Helaas.

29 september 2014 om 14:17

Ruud Brood werd ontslagen mede door de eerste reden wat je zegt. Alleen was het niet de trainer die de vrouw/vriendin deed van een speler, maar een speler die het met zijn vrouw deed.

Maar goed, 0 punten behalen met Heracles, het kan dus alleen maar beter. De chemie was uitgewerkt bij Heracles met De Jonge, dat was vorig jaar ook al goed te zien. Ze hadden hem beter aan het eind van het vorig seizoen eruit kunnen gooien, nu loop je achter de feiten aan en heb je een dramastart waarbij het de vraag is of Heracles de achterstand weet te overbruggen.

Ik wil er alleen een nuance er aan toevoegen: het gaat niet zo zeer om de wisseling die wordt toegepast, maar eerder om deze zaken:
- hoe vaak in een periode (te vaak in een paar jaar)
- wie stel je aan, oftewel ´waarom´
- welke verwachtingen zijn er en in hoeverre zijn ze daadwerkelijk uitgewerkt en dus reeel?

Neem H S V - dat is toch wanbeleid? En ik vind dat Club en Standard (en Anderlecht) het niet beter doen in dat opzicht..

29 september 2014 om 14:54

Bij Club is dat zeker wanbeleid. Maar het komt ook door het uitblijven van een titel. Straks al 10 jaar zonder en dat terwijl je het 2de grootste budget hebt. Er lopen er daar wel een paar rond vol frustraties.

Bij Anderlecht is het toch ten dele vooral perceptie. De trainer die er voor John zat, Ariël Jacobs, heeft het daar 5 seizoenen mogen uitzingen en is na die periode gewoon zelf vertrokken.

Daarvoor was het er wel een duiventil.

Prachtig. Mensen van de universiteit hebben een statistische analyse gemaakt van hel veel cijfers maar toch weten heel veel bezoekers van voetbalzone het beter. Naast dat ik het altijd al vond (uitzondering daargelaten natuurlijk) zeggen de keiharde cijfers het gewoon. Tja,.. dan is het gewoon zo.

29 september 2014 om 14:54

Statistiek zegt ook niet alles. Ja, na het vertrek van De Jonge staat Heracles nog op 0 punten. Maar goed, wedstrijden tegen Twente, Ajax en Zwolle kun je gewoon verliezen. Een Cambuur thuis behoor je gewoon punten te pakken.

Verder ben ik wel benieuwd naar het hele onderzoek en naar wat ze nu precies hebben gekeken.

29 september 2014 om 14:59

Dat is zo. Komt omdat de mensen hier het emotioneel benaderen en ook wel wat cognitieve denkfouten maken.

Ze kennen bv. 1 of 2 uitzonderingen waar het wél beter ging en dus gaan ze er vanuit dat het meestal wel een goede keuze was.

Maar keiharde cijfers, de ratio, liegen niet. Toch willen veel mensen daar niet van weten.

Had men op de Titanic wat meer ratio gebruikt en minder emo (dit schip kan onmogelijk zinken), dan hadden er een pak meer levens kunnen gered worden.

Je hebt natuurlijk wel gradaties in een ontslag

1) De trainer boekt geen progressie qua spel en/of resultaten
2) De club kan een betere trainer krijgen, terwijl de resultaten redelijk zijn
3) Problemen met de/door trainer.

Ironisch dat de beste vrienden Pastoor en Verbeek... bij hun clubs vaak weggestuurd omdat zij uitgekotst werden. Pastoor bij NEC bijvoorbeeld... zijn houding en gedrag was de doorslag i.c.m zijn resultaten.

Verbeek neemt het in het algemeen op voor Alex Pastoor en Jan de Jonge.

Niet echt verrassend omdat het beste vrienden van elkaar zijn, het ''ontslag'' van alle 3 dekken zij elkaar. Joh wat een nieuwswaarde (niet dit artikel) maar dat Verbeek of Pastoor in talkshows komen en over de clubs spreken.

Verbeek is bij AZ zelf terecht ontslagen omdat hij 10de (!) werd en ook nog eens uitgekotst werd door de technische staf, medische staf en spelers... en zelfs de catering! Omdat meneer alles beter dacht te weten.... van voeding, tot blessures tot hoe de elektriciteit in het supportershome moest lopen... tot het willen verhelpen van lekkages en het alleen maar erger maken.

AZ is beter gaan voetballen onder Advocaat toen. In de zin van dat het niet per se mooier werd maar wel realistischer. Minder suicide voetbal dan Verbeek... altijd zelfde 11... ongeacht vorm.
x
Advocaat heeft overigens flink wat waarde voor AZ gerecreëerd door Ortiz opnieuw in ere te herstellen en Berghuis een kans te geven

Bij clubs onderin is het meer de hoop op een schok effect dan dat er een beter alternatief aanwezig is. (zie Heracles nu en vorig jaar Nec)

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren