AZ blijft onder Haar op honderd procent dankzij drietal prachtige goals

AZ had in de eerste 45 minuten weinig te vertellen tegen ADO Den Haag, maar heeft met dank aan een betere tweede helft toch gewonnen. Nog zonder de vrijdag aangestelde John van den Brom werd er in Den Haag een zwaarbevochten zege gepakt: Michiel Kramer maakte voor rust 1-0, maar Simon Poulsen scoorde de gelijkmaker. Ook collega-vleugelverdediger Mattias Johansson was na rust doeltreffend en na de 1-3 van Nemanja Gudelj maakte Roland Alberg het nog wel spannend, maar verder dan de 2-3 kwam ADO niet.

/

Voor interim-trainer Dennis Haar van AZ, die werd bijgestaan door assistent Marco van Basten, was het duel met ADO de kans om na de overwinning op PEC Zwolle en de doordeweekse bekerzege op de amateurs van EVV Echt ook zijn derde wedstrijd als eindverantwoordelijke winnend af te sluiten. De thuisploeg daarentegen wilde juist de beschamende uitschakeling door Almere City FC van zich af spelen in het eigen Kyocera Stadion. Het elftal van coach Henk Fräser opende sterk en werd al in de openingsminuten gevaarlijk via Mike van Duinen en Thomas Kristensen, al leverde dit nog geen treffers op.

Die bleven lange tijd uit, want ADO kon aan het goede begin niet direct een vervolg geven, terwijl een schot van Markus Henriksen aan de andere kant evenmin succes opleverde en spits Robert Mühren na een prachtige pass van Jeffrey Gouweleeuw op keeper Martin Hansen stuitte. Vijf minuten voor de pauze brak Kramer de wedstrijd open: de lange aanvaller kopte uit een voorzet van Aaron Meijers hard raak, 1-0. Toch werd dat niet de ruststand, want op slag van rust ging Poulsen nog een keer op avontuur en de schitterende uithaal van de AZ-linksback was Hansen te machtig, 1-1.

/

Na de hervatting waren de Alkmaarders veelal de bovenliggende partij en een fout van verdediger Tyronne Ebuehi leidde de goal van Johansson in. Mühren onderschepte de terugspeelbal en hoewel zijn doelpoging nog kon worden weggewerkt, bleef AZ in de aanval en kwam Johansson op rechts in balbezit. De Zweed, in de rust ingevallen voor Derrick Luckassen, haalde snoeihard uit en passeerde Hansen in de korte hoek, 1-2.

ADO had vervolgens nog een klein half uur om iets aan die achterstand te doen, maar wist amper kansen te creëren en tien minuten voor tijd leek het doek te vallen, toen Gudelj een vrije trap op prachtige wijze achter Hansen krulde, 1-3. Een minuut later was de aansluitingstreffer echter alweer een feit, want AZ-doelman Sergio Rochet had geen antwoord op het puntertje van de al in de eerste helft (voor de geblesseerde Kristensen) ingevallen Alberg. In een hectische soltfase was ADO enkele malen dicht bij de gelijkmaker, maar de honderdprocentscore van Haar als hoofdcoach van AZ bleef intact.

Vind je dat Dennis Haar hoofdtrainer van AZ had moeten blijven?