Vitesse boekt eerste uitoverwinning in duel met acht doelpunten

Vitesse heeft na zes achtereenvolgende uitnederlagen in de Eredivisie eindelijk weer een zege op vreemde bodem weten te grijpen. De Arnhemmers klopten FC Dordrecht zaterdagavond met liefst 2-6 en klimmen van de voorlaatste naar de twaalfde plaats in de competitie. Het Dordrecht van Ernie Brandts neemt de zeventiende positie van Vitesse over.

/

Dordrecht won nog nooit van Vitesse en de hoop op een zege werd zaterdag ook al gauw de kop ingedrukt. De thuisploeg kwam immers voor het eerst sinds augustus 2011 in de eerste twintig minuten van een Eredivisiewedstrijd tweemaal tot scoren: Abiola Dauda punterde na een voorzet van Rochdi Achenteh de openingstreffer in de verre hoek en na negentien minuten zorgde Denys Olynyk met een rake rebound voor de 0-2 in het voordeel van Vitesse. De bezoekers voetbalden erg makkelijk op het kunstgrasveld aan de Krommedijk.

De eerste mogelijkheid was ook al voor Vitesse geweest: een vrije trap van Marko Vejinovic spatte uiteen op de lat. Na de twee doelpunten van het team van Peter Bosz ontsnapte Dordrecht nog een aantal keer aan een derde tegentreffer: Kelvin Leerdam had iets te veel tijd nodig, Dauda schoot wild over en Jan-Arie van der Heijden draaide een vrije trap in het zijnet. Dordrecht mocht bovendien van geluk spreken dat Rick ten Voorde mocht blijven staan, want de spits deelde een elleboogstoot aan Van der Heijden uit.

/

Piet Velthuizen hoefde zich in de eerste helft nooit echt in te spannen en Vitesse ging dan ook met een goed gevoel de rust in. In de tweede helft liet Vitesse zien uiterst efficiënt om te kunnen gaan met de kansen, wat eerder dit seizoen zo vaak niet lukte. Valeri Qazaishvili, die de in de warming-up afgehaakte Davy Pröpper had vervangen, tikte een harde voorzet van Olynyk achter keeper Filip Kurto en Wallace streepte na een slim balletje van Bertrand Traoré na een uur de 0-4 tegen de touwen.

De wedstrijd was daarmee volledig beslist, maar Dordrecht ging toch weer kortstondig in een punt geloven, nadat Jeffrey Fortes de eretreffer achter Velthuizen had geknald. Dat geloof was evenwel van korte duur, want direct vanaf de aftrap bepaalde Vitesse de stand op 1-5. De Gelderlanders combineerden door de verdediging van de promovendus en Qazaishvili maakte het met een mooi wippertje af. Daarmee was het nog niet over met de pret, want er vielen nog twee goals: Ryan Koolwijk plaatste de 2-5 in de kruising en Qazaishvili completeerde zijn hattrick.

Denk jij dat Vitesse in de top drie eindigt?