Heerlijke vrije trap Pjanic houdt Roma naast Juve, Benítez moet vrezen

Juventus en AS Roma zijn ook na vier speelronden nog foutloos in de Serie A. De landskampioen won woensdagavond mede dankzij twee goals van Arturo Vidal eenvoudig van Cesena, terwijl Miralem Pjanic de drie punten veilig stelde voor Roma bij Parma. Kort voor tijd maakte de Bosniër met een heerlijke vrije trap het winnende doelpunt: 1-2. Fraaie doelpunten vielen er ook te noteren bij de 2-0 overwinning van Internazionale op Atalanta en Rafael Benítez zit door een debutant die twee doelpunten maakte dieper in de problemen bij het slecht presterende Napoli.

/

Juventus - Cesena 3-0
Juventus kon zich woensdag wel voorbereiden op een gemakkelijke avond, die uiteindelijk ook uitkwam. De kampioen won zijn eerste drie competitieduels immers zonder ook maar een tegendoelpunt te krijgen en nam het woensdag in eigen huis op tegen Cesena, dat dit seizoen nieuw is in de Serie A. Carlos Tévez en Paul Pogba kregen rust van Massimiliano Allegri en vanaf de bank zagen zij Sebastian Giovinco de eerste kans krijgen. Zijn vrije trap werd geblokt, maar uit de rebound zette Giovinco Nicola Leali (door Juve verhuurd aan Cesena) toch nog aan het werk. Angelo Ogbonna kopte de bal in de handen van de keeper, voordat de thuisploeg na ruim een kwartier spelen een strafschop kreeg na een duidelijke handsbal van Emmanuel Cascione.

Cascione probeerde de scheidsrechter ervan te overtuigen dat hij zijn gezicht wilde beschermen voor een poeier van Vidal, maar daar had Piero Giacomelli geen boodschap aan. De bal ging op de stip en Vidal maakte vanaf elf meter geen fout, waardoor Juve op voorsprong kwam. Fernando Llorente, Giovinco en Claudio Marchisio zorgden in het restant van de eerste helft voor nog meer gevaar, maar slaagden er niet in om de marge te verdubbelen. Leali hield ook na rust Giovinco en Ogbonna van het scoren af, maar kon niet voorkomen dat Vidal na een ruim uur spelen zijn tweede van de avond maakte: de Chileen kreeg op de rand van het strafschopgebied te veel ruimte en schoot hard binnen. Vijf minuten voor tijd zorgde Stephan Lichtsteiner op aangeven van Simone Padoin voor het slotakkoord: 3-0.

/

Parma - AS Roma 1-2
Net als Juventus kreeg ook AS Roma in de eerste drie competitiewedstrijden van dit seizoen nog geen tegendoelpunt. Morgan De Sanctis kon de eerste keeper worden uit de geschiedenis van Roma die in de eerste vier wedstrijden zijn doel schoon hield, maar dat lukte niet: Paolo De Ceglie wist de keeper in de tweede helft te passeren en leek daarmee een punt te redden voor zijn ploeg. Een prachtige vrije trap van Pjanic zorgde er echter voor dat Roma toch nog met de volle buit terug naar huis ging. Zonder Urby Emanuelson en de geblesseerde Kevin Strootman waren de bezoekers na een klein halfuur spelen op voorsprong gekomen: Francesco Totti legde de bal achter de defensie van Parma en vond Adem Ljajic, die de 0-1 binnen kon rammen.

De thuisploeg kreeg voor rust nog twee aardige mogelijkheden om op gelijke hoogte te komen, maar Dias Felipe en De Ceglie slaagden er niet in om De Sanctis te passeren. Dat lukte De Ceglie tien minuten na de thee wel: nadat Gervinho (Roma) en Antonio Cassano (Parma) kansen hadden gemist, sprong de verdediger het hoogst bij een hoekschop van Francesco Lodi en kopte hij de 1-1 tegen de touwen. Roma probeerde hierna om meteen weer op een nieuwe voorsprong te komen, maar Totti en Alessandro Florenzi hielpen goede mogelijkheden om zeep, waardoor de wedstrijd in een gelijkspel leek te gaan eindigen. Kort voor tijd bezorgde Pjanic Roma echter alsnog de overwinning, door een vrije trap vlak voor de rand van het strafschopgebied schitterend in de bovenhoek te draaien.

/

Internazionale - Atalanta 2-0
Een gemiste strafschop van Rodrigo Palacio werd Internazionale niet fataal in de thuiswedstrijd tegen Atalanta. Palacio mocht na een klein halfuur spelen aanleggen, nadat Yohan Benalouane zich had vergrepen aan een tegenstander, maar de matige penalty van de Argentijn werd gepakt door Marco Sportiello. Dat betekende een behoorlijke domper voor Inter, dat vijf minuten voor rust echter alsnog op voorsprong kwam. De openingstreffer van Pablo Osvaldo was prachtig: met een halve omhaal uit een vrije trap liet hij Marco Sportiello kansloos. Acht minuten na rust dacht Palacio alsnog te kunnen scoren, maar nu belandde zijn schot op de paal, voordat Hernanes de wedstrijd kort voor het eindsignaal alsnog in het slot gooide. Met een kiezelharde vrije trap zorgde de Braziliaan voor de 2-0. Inter staat nu op acht punten uit vier wedstrijden en staat derde in de Serie A.

/

Napoli - Palermo 3-3
Zes doelpunten in een wedstrijd: leuk voor de neutrale toeschouwer, maar de supporters van Napoli kunnen toch moeilijk tevreden zijn. De ploeg van Benítez stond woensdag al binnen twaalf minuten op een 2-0 voorsprong tegen Palermo, dankzij een rake kopbal van Kalidou Koulibaly en een geplaatst schot van Duvan Zapata, maar de bezoekers kwamen langszij via goals van Serie A-debutant Andrea Belotti en Franco Vazquez. Kort voor rust kwam Napoli nog wel op een nieuwe voorsprong, ditmaal via een treffer van José Callejon, maar ook deze marge werd niet verdedigd: een kwartier na rust maakte Belotti namelijk ook zijn tweede van de avond, door een lage voorzet vanaf links van dichtbij binnen te tikken. Benítez bracht even hierna Jonathan de Guzman als invaller in de ploeg, maar hij kon puntenverlies voor Napoli niet voorkomen. Na vier competitieduels hebben i Azzurri pas vier punten en Benítez staat hevig onder druk.