Excelsior-aanvaller doet oude club pijn, Heracles ontsnapt in Den Haag

Excelsior heeft de tweede ronde van de KNVB Beker overleefd. De Rotterdammers traden woensdagavond aan tegen AFC, de regerend kampioen van de zondagtopklasse, en wonnen met 0-2 dankzij een dubbelslag van Daryl van Mieghem. Heracles Almelo, dat stijf onderaan staat in de Eredivisie, was met een nipt verschil te sterk voor HBS Craeyenhout.

/

AFC - Excelsior 0-2
In het eerste halfuur op Sportpark Goed Genoeg hadden beide doelmannen het bepaald niet druk. Er werden amper kansen gecreëerd, maar Excelsior ging toch nog met een voorsprong de rust in. Van Mieghem, die in de jeugd nota bene nog voor de club uit Amsterdam speelde, tikte op aangeven van Ninos Gouriye binnen. Diezelfde Gouriye viel overigens even later geblesseerd uit en moest zich laten vervangen door Jordan Botaka. Zes minuten in de tweede helft verdubbelde Excelsior de marge en Van Mieghem was opnieuw de doelpuntenmaker.

De man van de wedstrijd werd een kwartier voor tijd bedankt voor bewezen diensten en kreeg een applauswissel van trainer Marinus Dijkhuizen. Excelsior slaagde er na rust niet meer in om nog voor een tweede keer te scoren, al waren Adil Auassar en Carlo de Reuver nog wel dicht bij de 0-3. Excelsior neemt het zondag in eigen huis overigens op tegen SC Cambuur.

HBS Craeyenhout - Heracles Almelo 1-2
Heracles boekte tegen de amateurs van Craeyenhout zijn eerste overwinning van het seizoen. Het team van John Stegeman kwam vlak voor rust op voorsprong in Den Haag: Bryan Linssen scoorde na voorbereidend werk van Wout Weghorst. Diezelfde Weghorst miste kort na rust een enorme kans, maar kwam even later wel tot scoren en tekende daarmee voor de 0-2. Heracles leek de overwinning daarmee binnen te hebben, maar in de slotfase werd het toch nog spannend. Na een overtreding van Jeroen Veldmate benutte Mike de Geer een strafschop: 1-2. HBS geloofde weer in een stunt, maar de bezoekers lieten de tegenstander niet meer langszij komen.