wk2018
 

Wespennest bij de Russische Spoorwegen

Zondag, 21 september 2014 om 12:50 door Koni078

Lokomotiv Moskou was ooit de club die het succes van Spartak Moskou stopte door in 2002 kampioen van Rusland te worden, maar tegenwoordig rommelt het al jaren bij de Stoomlocomotieven. Het grote succes van vorig seizoen, waarbij Lokomotiv in het slotseizoen de landstitel misliep en derde werd, bleek het begin van een nieuwe slangenkuil, veroorzaakt door voorzitster Olga Smorodskaya.

Smorodskaya werd in juli 2010 aangesteld door Vladimir Yakunin, de voorzitter van de huidige sponsor RZD, oftewel de Russische Spoorwegen. “Ik ken haar heel goed. Zij is een heetgebakerd en hard, maar zeer alert. Ik weet dat veel mensen neerbuigend doen over vrouwen die de leiding hebben, maar Smorodskaya is een professional en zal zeker geen beslissingen uit emotie nemen”, zei Vyacheslav Koloskov, ere-voorzitter van de Russische bond.

Niets blijkt minder waar te zijn. Smorodskaya maakte de beginnersfout om met clubicoon Yuri Semin, toen nog trainer van Loko te botsen. Dat moet je zien alsof de voorzitter van Ajax de confrontatie aangaat met Frank de Boer. Semin is populair bij de supporters van Lokomotiv en als je tegen hem ingaat, doe je dat automatisch bij de supporters. Toen de fans hoorde van zijn ontslag, maakte de fans een spandoek met daarop de tekst: “Vrouwen aan het roer brengt ongeluk.”

De volgende fout die zij maakte was om haar schoonzoon Kirill Kotov tot hoofdscout te benoemen. Kotov is geen expert als het aankomt op scouting. Dat blijkt uit de vele miskopen die door hem zijn gehaald, zoals bijvoorbeeld Senijad Ibricic. De Bosnische middenvelder werd voor zeven miljoen euro overgenomen van Hajduk Split, maar heeft nooit het vertrouwen gekregen en liet ook niet zien dat geld waard te zijn als die speelde. “Hij behoort tot de top vijf middenvelders van Europa”, zei Smorodskaya nadat de inmiddels 28-jarige Ibricic de club kwam versterken.

Na Semin volgden er diverse andere trainers die snel het veld moesten ruimen. Yuri Krasnozhan werd het eerste slachtoffer. Krasnozhan presteerde uitstekend met Spartak Nalchik door als zesde te eindigen in de Russische competitie, waardoor hij werd aangesteld als opvolger van de ontslagen Semin. Maar na de 1-2 thuisnederlaag tegen Anzhi Makhachkala, verweet Smorodskaya de bebrilde Krasnozhan dat hij de wedstrijd bewust liet lopen omdat hij er geld voor zou krijgen. Dat resulteerde in een volgend ontslag die Smorodskaya aan haar lijstje mocht toevoegen. Sinds zij daar nooit openheid van zaken over heeft gegeven, had ze het definitief verbruid bij de supporters. De Portugees José Couceiro werd Krasnozhans opvolger en hoewel hij het goed deed door als vijfde te eindigen in de competitie, besloot Smorodina om toch in zee te gaan met Slaven Bilic.

De Kroatische trainer heeft het als bondscoach van zijn land uitstekend gedaan, wat tot veel enthousiasme leidde bij Smorodskaya. “Bilic is één van de beste trainers van Europa.”, zei ze. Het werd echter een ramp, want hoewel Bilic ervoor zorgde dat talentvolle jeugdspelers zoals Aleksei Miranchuk een kans kreeg, klikte het geen moment met zijn spelersgroep en eindigde Lokomotiv als negende in de Premjer Liga. “Wanneer een trainer niet voor discipline kan zorgen, begint de ellende. Bilic is de slechtste trainer met wie ik in mijn carrière heb gewerkt.”, zei toenmalig aanvoerder Denis Glushakov, inmiddels actief voor Spartak.

Leonid Kuchuk is de volgende slachtoffer van Olga’s emotiemanagement. De Wit-Rus, die Kuban Krasnodar naar de Europa League leidde, heeft het vorig seizoen uitstekend gedaan door als derde te eindigen in de competitie, maar de ellende begon toen bleek dat de aankopen Mbark Boussoufa en Lassana Diarra weigerden te trainen onder Kuchuk, waardoor ze wegbleven van de training. Nadat Lokomotiv in de voorronde van de Europa League thuis met 1-4 verloor van Omonia Nicosia, stond Kuchuk onder druk. Dat was te merken nadat het er in de competitie niet beter op begon te worden.

Doelman Guilherme zou de tactieken van zijn coach betwijfelen, maar het bleek dat een rechterhand van Smorodskaya dit artikel schreef en publiceerde, omdat het moest van ‘hogerhand’, de Spoorwegen dus. Smorodskaya heeft namelijk veel steun bij RZD en hoe erg de supporters haar haten, de Spoorwegen houden haar hoofd boven water. Dat houdt in dat na het 1-1 gelijkspel tegen Mordovya Saransk, toevallig onder leiding van Semin, Kuchuk bij het rijtje trainers hoort die Smorodskaya ontslagen heeft. Lokomotiv zou al hebben gesproken met Miodrag Bozovic, die weg wil bij FC Rostov omdat de club de sportieve successen van vorig seizoen(toen het de Russische beker won) niet meer kan herhalen. Ook ex-Rubin Kazan trainer Kurban Berdyev en Luciano Spalletti worden genoemd.

Lokomotiv is groot genoeg om mee te doen om de titel, maar de Spoorwegen voert een Vitesse-achtig beleid uit. Ze slagen er maar niet in om een goed beleid te voeren en naast dat is een goed veld creëren blijkbaar ook heel lastig voor ze. De supporters hebben er langzamerhand genoeg van de onrust, wat leidt tot veel lege plekken op Cherkizovo. Ieder advies die Smorodskaya kan gebruiken, zijn later alweer weg vanwege haar koppigheid, zo kwam voormalig adviseur Aleksei Smertin (ex-middenvelder van Chelsea) achter.

“Het bestuur is geslaagd in hun missie: bij iedere wedstrijd lege tribunes creëren. Zo zou het niet moeten zijn! Wij kunnen en willen niet doen alsof alles in orde is. We schamen ons voor de club. Dit moet stoppen! Dit is ons thuis, en dit is onze club! We moeten naar het stadion komen en laten zien wat we denken over de huidige situatie. Geen bloemen en geen banners meer, de tijd van feesten is voorbij! Als de club niet verandert, kan er geen feest zijn. We zullen niet terugtrekken! Het bestuur moet weg!”, laten de supporters in een open brief weten.

Loko zou er dus beter op worden als Smorodskaya de eer aan haarzelf houdt en vertrekt. Wanneer zij vertrekt, zou de club geleid moeten worden door capabele voetbalmensen die niet te beroerd zijn om wat geld uit te geven, want Lokomotiv heeft een groter budget dan bijvoorbeeld CSKA Moskou en Dynamo Moskou, maar ze geven het of verkeerd uit of ze durven het risico niet te nemen.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 6 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 970+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

25 reacties (laatste reactie door skopuh)

Mooi stuk ik heb genoten!

23 september 2014 om 15:24

Ik ben blij om dat te lezen. Daarvoor schrijf ik uiteraard ook.

Koni, bedankt
.
Je bent geweldig.
Bij alle artikelen van VZ over de Russische competitie ga ik meteen op zoek naar een comment van jou.
Je hebt het meeste verstand en de meest fantastische kijk op het Russiche voetbal.
Een groots compliment geef ik je bij deze. De Ce's zijn ook van een geweldig niveau.
Ga zo door!

Bedankt, Koni020.

22 september 2014 om 13:49

Haha bedankt voor je mooie comment en leuk dat jij puur naar mij op zoek gaat naar elk Russisch bericht.

ik had eerder een CE van je gelezen over die russische club die promoveerde, ik ben die naam even kwijt iets met ochi. verder is je CE geweldig, ik vraag me alleen af waar die senjiad ibric die bosnische middenvelder nu speelt?

23 september 2014 om 07:36

Daar heb ik nooit wat over geschreven, Misschien dat jij Tosno bedoelt, maar die zitten nu nog steeds in de Eerste Divisie. Ibricic speelt nu voor de Turkse club Erciyesspor.

Jouw clubexperts zijn een van de weinige die ik steevast lees. Ik ben echt een leek op het gebied van de Russische competitie en zo breng je me veel dingen bij.

Deze clubexpert is wel wat 'oppervlakkig'. Je beschrijft heel simpel hoe het bij Lokomotiv is gegaan de afgelopen jaren op het gebied van het bestuur, transferbeleid en de trainerswissels. Voor mij is het wel informatief, sterker nog voor bijna iedereen is het informatief omdat de Russische competitie redelijk impopulair is. Maar als je zoiets had geschreven over een willekeurige Eredivisie of Premier League club was het maar een kleine voldoende geweest.

Ondanks dat het wat oppervlakkig is en ik details mis verdien je 4 sterren. Volgende keer hoop ik er weer 5 te kunnen geven, want dat verdienen de meeste stukken van jou wel.

23 september 2014 om 21:06

Mijn bedoeling van dit stuk was vooral om te laten zien dat het puur aan de voorzitster ligt dat Lokomotiv de verkeerde kant opgaat. Dit weekend steunden de supporters de ontslagen Kuchuk n plaats van haar, dus dat zegt heel wat over haar slechte beleid. Ik maak ook simpel gebruik van het feit dat bijna niemand weet wat er zich speelt in de Russische competitie. Als het een Eredivisieclub of PL-club geweest had ik waarschijnlijk er niks over geschreven aangezien iedereen het dan toch al weet.

Hoe weet jij zo veel van de Russische competitie? Mooi geschreven, weer wat geleerd over een competitie die ik helemaal niet goed ken ((ik ken de (grote) clubs en daarvan de spelers maar verder niet)).

Top, en ga zo door!

23 september 2014 om 21:13

Gewoon puur de competitie volgen en de actualiteit daarvan bijhouden. Het is geen hoge wiskunde hoor.

23 september 2014 om 21:21

Nee oke maar juist knap dat je het zo bijhoud, ik zou zelf niet achter de info van Mordovya sardansk (ofzoiets) aan willen zitten

23 september 2014 om 22:14

Hoeft ook niet hoor. Ik heb er alleen meer binding mee aangezien ik zelf uit Rusland kom en ik ook de taal spreek. Dat maakt het enigszins makkelijker om de actualiteit bij te houden. Overigens is er niets mis met Mordovya hoor. Leuke club waar oa Donald het uitstekend doet.

Je zegt dat ze een Vitesse-achtig beleid voeren. Vervolgens noem je alleen dat ze geen goed beleid voeren en een slecht veld hebben. Wat versta je onder een slecht beleid? Je had daar wat meer over moeten vertellen

24 september 2014 om 15:53

Nou, ik denk dat de vele ontslagen trainers, het aanstellen van familieleden, de supporters die het zat zijn en woorden die door het bestuur zelf verdraaid worden ook een factoor is van een heel slecht beleid.

Ik kon van de week niet slapen, toen heb ik hem al gelezen Wederom mijn complimenten, vanwege jou wil ik eigenlijk geen kennis meer op doen van de Russische competitie, want dan lijken jou stukjes minder boeiend. Nee grapje hoor, niets dan lof weer!

Wat een verschrikkelijke naam ook, Olga Smorodskaya. Dacht al meteen dit kan niet goed gaan. Als ik het zo lees maakt ze gewoon de club kapot en blijft ze gewoon doorgaan.

27 september 2014 om 20:57

Inderdaad. En het gekke is nu dat Luciano Spalletti waarschijnlijk de nieuwe trainer wordt. Hij kan 4,5 miljoen euro netto verdienen. Dat terwijl Kuchuk veel minder verdiende en het niet eens zo slecht deed.

Leuk stuk, ik denk dat ik dit vier sterren ga geven. Informatief is het heel goed, maar het mist toch net dat extra's die nodig is om het vijf sterren te geven. Misschien ligt het eraan dat het een beetje oppervlakkig klinkt allemaal. Zo van: er gebeurde dit, dit, dit en ook dit en dus moet er een nieuwe voorzitter komen. Ik weet niet hoe ik het moet verwoorden, maar hopelijk snap je een beetje wat ik bedoel.

Verder is het altijd leuk om wat over Rusland te lezen. Die competitie krijgt veel te weinig media aandacht vind ik altijd. Het is toch wel een best sterke competitie met een brede top. Misschien als Russische ploegen in Europa gaan presteren (sorry voor Cska's loting btw, echt medelijden gap), krijgt de competitie wat meer media aandacht. Het zou echt fantastisch zijn als Sport1 de Premjer Liga uitzond ipv de Griekse competitie.

Nog een ding wat los staat van dit alles. Rusland en Portugal geeft me altijd eenzelfde gevoel als Engeland en Spanje. De een heeft een brede top die aardig sterk is, maar de andere heeft een kleine top die relatief heel sterk is.

28 september 2014 om 15:30

Ik begrijp inderdaad wat je bedoelt. Mijn intentie was om te laten zien hoe de voorzitster deze situaties allemaal verkeerd aanpakt met als gevolg dat de club vaak een wisselend seizoen draait met ups en downs.

Wat de aandacht van de competitie betreft snap ik inderdaad niet waarom sport 1 het niet uitzendt, want deze sterke clubs verdienen het om ook aandacht in het buitenland te krijgen. Langzaamaan gebeurt dat in andere landen, maar het lijkt wel alsof Nederland het niet wil uitzenden vanwege hun stereotypische gedachten over Rusland en de competitie. Bedankt voor je medelijden trouwens, want ik houd al serieus rekening dat we alle wedstrijden gaan verliezen puur omdat City, Bayern en Roma te goed zijn, maar ik hoop dat ze positief kunnen verrassen.

Erg leuk om wat te horen te krijgen over de Russische competitie aangezien ik die totaal niet volg. Al is dit een minder leuk verhaal, gewoon weg droevig om te zien hoe een club met 1 verkeerde voorzitter zo achteruit kan gaan.

Van aankomende topploeg, tot een ploeg met een lege stadion.

29 september 2014 om 16:49

Helaas heeft de sponsor dat over zichzelf afgeroepen. Ik weet niet waarom ze dat doen, maar deze voorzitster mag van de sponsor gewoon zijn gang gaan. Blijkbaar realiseren ze zich niet hoe ernstig dit allemaal is.

29 september 2014 om 17:47

Erg apart inderdaad als sponsor mag ik aannemen dat je je ploeg ook liever als titelkandidaat ziet dan als middenmotor/subtopper..

In ieder geval was het een mooi informatief stuk om te lezen, om het toch nog positief af te sluiten!

29 september 2014 om 17:50

Titelkandidaat zijn ze al heel lang niet meer. Ze hebben één goed seizoen gehad waarbij iedereen boven zichzelf uitsteeg, maar uiteindelijk hebben ze het tijdens de allesbeslissende wedstrijd laten liggen, maar Lokomotiv heeft altijd een wisselvallig seizoen gekend waarbij de meeste trainers het na de winter konden herstellen door als 5e te eindigen. Alleen Bilic lukte dat niet.

Leuk stuk. Ik weet vrij weinig af van de Russische competitie, maar het is altijd weer leuk om stukken van jou te lezen, vooral omdat ze zo informatief zijn over een competitie waar bijna niemand anders over schrijft.

Dit zijn dingen die je als supporter nou graag zou willen weten. Bedankt!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Lokomotiv Moskou

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.Krasnodar5416
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
Vitaliy DenisovVerdediger290
Alexandr SamedovMiddenvelder289
Aleksey MiranchukMiddenvelder272
Vedran CorlukaVerdediger243
Alan KasaevMiddenvelder243
Voor de complete selectie: Clubpagina Lokomotiv Moskou.

In de wandelgangen

Maandag 25 juni
Manchester United is bereid om diep in de buidel te tasten voor Toni Kroos. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren