Real maakt gehakt van FC Basel, bizarre ontknoping op Anfield

Real Madrid heeft in zijn eerste Champions League-wedstrijd van dit seizoen niet veel heel gelaten van FC Basel. De voorhoede van de titelhouder was simpelweg te sterk voor de Zwitsers, die bij rust tegen een 4-1 achterstand aankeken en uiteindelijk met 5-1 verloren. Het andere groepsduel in poule A kende een bizarre ontknoping: Ludogorets Razgrad maakte in blessuretijd de gelijkmaker tegen Liverpool, maar ging uiteindelijk toch nog met 2-1 onderuit. Steven Gerrard benutte een strafschop, nadat eerder Mario Balotelli al had gescoord voor the Reds.

/

Real Madrid - FC Basel 5-1
115 dagen na het omhoog houden van la Décima verwende Real Madrid zijn supporters met een heerlijke eerste helft tegen FC Basel, waarin de assist bij de 2-0 het absolute hoogtepunt was. Gareth Bale verdubbelde na een halfuur spelen de Madrileense marge, nadat Marek Suchý met een eigen doelpunt na een voorzet van Nacho de score had geopend, en dat was vooral te danken aan Luka Modric. De Kroaat stuurde Bale met een heerlijk balletje buitenkant voet de diepte in, waarna de recordaankoop van Real de bal over doelman Tómas Vaclik wipte en in het lege doel tikte. Kort hierna stond Modric ook aan de basis van de 3-0: de middenvelder speelde Bale vrij in het strafschopgebied, waarna de bal laag werd voorgetrokken op Cristiano Ronaldo. Die kon niet missen.

Door deze treffer kwam Ronaldo weer een stapje dichter bij het Champions League-record van Raúl, die op 72 doelpunten in het toernooi staat. Ronaldo staat nu op 68 treffers en zag James Rodríguez er acht minuten voor rust 4-0 van maken, toen de Colombiaan van dichtbij een rebound kon binnentikken na een gekeerd schot van Karim Benzema. De defensie van Basel wist zich simpelweg geen raad met de snelle Real-aanvallers, maar kort na de goal van Rodríguez deden de bezoekers nog wel wat terug: Derlis González was het eindstation van een fraaie aanval en schoot net buiten het strafschopgebied de 4-1 tegen de touwen. Door slordig verdedigingswerk leek Marco Streller ook nog de 4-2 te kunnen maken, maar de spits was te traag en werd achterhaald.

In de tweede helft wilde Real zich duidelijk niet meer teveel inspannen. De thuisploeg speelde het balletje rustig rond, zonder eigenlijk echt kansen op meer treffers te creëren, en Iker Casillas kreeg ruim twintig minuten voor tijd nog een kans om zich te onderscheiden. González werd alleen voor de doelman van Real gezet en leek zijn tweede van de avond te kunnen maken, maar zijn inzet werd gepakt door Casillas, waardoor de wedstrijd in het Santiago Bernabéu niet meer spannend werd. Fabian Schär raakte met een schot vanuit de tweede lijn nog de paal en uiteindelijk maakte Benzema er met een heerlijke knal nog 5-1 van. Dit betekende het duizendste doelpunt van Real in Europees verband; geen enkele club maakte meer goals in Europese wedstrijden.

/

Liverpool - Ludogorets Razgrad 2-1
Liverpool is voor het eerst sinds 2009 weer terug in de Champions League en had het lastig met het Bulgaarse Ludogorets Razgrad, waar Virgil Misidjan in de basis begon. The Reds hadden in eigen huis veel meer balbezit, maar in de eerste twintig minuten werd er geen enkele kans gecreëerd. Raheem Sterling was de man die voor het eerste gevaar zorgde en verder waren er in de eerste helft nog mogelijkheden voor Balotelli en Adam Lallana (beiden twee keer), maar gescoord werd er niet. Ludogorets liet in aanvallend opzicht niet veel zien, al hadden de bezoekers misschien wel een penalty verdiend doen Dejan Lovren Marcelino naar de grond haalde. De bal ging echter niet op de stip en Simon Mignolet hoefde voor rust geen enkele redding te verrichten.

In de tweede helft speelde het spel zich ook vooral op de helft waar Mignolet niet stond opgesteld af. De beste kans was echter voor Roman Bezjak, die werd vrijgespeeld voor Mignolet en de hoek voor het uitkiezen had, maar zijn schot op de paal zag belanden. Liverpool kwam met de schrik vrij en nam acht minuten voor tijd een voorsprong, toen Balotelli zijn eerste doelpunt voor de club maakte. Dit leek de beslissing te zijn, maar in blessuretijd gebeurde er nog van alles: eerst maakte Dani Abalo de gelijkmaker, maar vervolgens kreeg Liverpool nog een strafschop, omdat doelman Milan Borjan Javi Manquillo zou hebben neergehaald. Gerrard maakte vanaf elf meter geen fout: 2-1.