wk2018
 

Dromen over het tenue van Cristiano Ronaldo

Donderdag, 11 september 2014 om 16:14 door Koni078

FC Tosno heeft in recordtijd naam gemaakt in het Russische voetbal. De club werd in maart 2013 opgericht, leverde een wonderprestatie door Spartak Moskou uit te schakelen in het bekertoernooi, promoveerde naar de Eerste Divisie en gaat momenteel zelfs aan kop in die competitie.

In de benauwde persruimte van het Lokomotiv Stadion in Moskou schuift een leger journalisten aan. De zaal wordt gesloten, er kan niemand meer bij. Spartak Moskou staat aan de vooravond van een achtste finalewedstrijd in de beker tegen een onbekende ploeg. Desondanks krijgt Spartak, de grootste club van het land, altijd veel media-aandacht. Ook nu. Trainer Valery Karpin is er nog niet; de reporters mompelen in de tussentijd wat over de opponent van Spartak: “Het is een soort private club, heb ik gehoord. Tosno, waar ligt die stad eigenlijk? Ze spelen in de Tweede divisie, zeg je?”

De verslaggevers weten dan nog niet dat het de voorlaatste wedstrijd van Karpin zal zijn als hoofdcoach van Spartak. Het bekerduel met Tosno gaat namelijk na verlenging verloren en na de daaropvolgende 1-1 remise tegen Anzhi Makhachkala wordt Karpin ontslagen.

In Tosno, een stad dat 53 kilometer ten zuidoosten van Sint-Petersburg ligt, droomde men weg bij de historische overwinning op Spartak. “En deze zege is geen incidenteel succesje. We spelen volgend seizoen in de Eerste Divisie, wij zullen niet rusten!”, zei Aleksandr Drozdenko, de gouverneur van de oblast Leningrad, vier maanden geleden.

De futbolny klub Tosno werd vorig jaar in het leven geroepen door de FORTGROUP, één van de grootste spelers in de commerciële vastgoedbranche van Sint-Petersburg, en die wil met Tosno ‘in een paar jaar naar de Premjer Liga’: “En om dat te bereiken, blijven we de club financieel ondersteunen”, zei Maxim Levchenko van de sponsor, in juni. “Vorig seizoen bedroeg het spelersbudget anderhalf miljoen euro, maar om serieus mee te doen in de Eerste Divisie, hebben we besloten om dat bedrag te verhogen.”

Tosno werkt daarom momenteel met een begroting van 6,2 miljoen euro en kon door de hulp van FORTGROUP de selectie van een geheel nieuw gezicht voorzien. Er werden liefst zeventien nieuwe spelers vastgelegd, waarvan de meerderheid ervaring heeft op het hoogste voetbalniveau van Rusland. Daarnaast werd er in de persoon van Nikolai Kostov een gelouterde trainer gecontracteerd. De 51-jarige Bulgaar was eerder werkzaam bij onder meer Metallurg Donetsk en Levski Sofia.

FORTGROUP is bovendien bezig om een voetbalschool voor kinderen uit Tosno op poten te zetten. Men volgt het voorbeeld van FC Krasnodar, een club die in 2008 werd opgericht en dit seizoen deelneemt aan de groepsfase van de Europa League. “We zijn ervan overtuigd dat wij net zo succesvol kunnen worden”, aldus algemeen directeur Vyacheslav Matyushenko. Saillant: in de kwartfinale van de Russische beker werd Tosno uitgeschakeld door datzelfde Krasnodar. Directeur Matyushenko was in mei jongstleden overigens nog de trainer van Tosno, in de promotiewedstrijd tegen Ivanovo. Doordat dat duel met 1-0 werd gewonnen, eindigde Tosno als eerste in Tweede Divisie West en promoveerde het dus naar de ‘Jupiler League’ van Rusland: de National Football League (FNL). Na negen speelronden staan de tosnentsev verrassend genoeg bovenaan in de FNL. Alleen een uitwedstrijd in Vladivostok ging verloren.

Tosno zou echter weleens het slachtoffer kunnen worden van zijn eigen sprookje. Er wordt immers al maanden gefluisterd dat Zenit Sint-Petersburg erover nadenkt om Tosno op te kopen. Men zou vervolgens eigen talenten bij de satellietclub willen stallen, iets wat Anzhi Makhachkala en Rubin Kazan al doen bij respectievelijk Dagdizel en Neftekhimik. Anatoly Davydov, eerder de rechterhand van Dick Advocaat bij Zenit, zou dan de nieuwe coach van Tosno moeten worden. Levchenko van FORTGROUP ontkent echter dat Tosno eenzelfde constructie te wachten staat: "Zenit is een team uit de Premjer Liga en wij willen naar de Premjer Liga om Zenit te ontmoeten en hen daar te verslaan. Zenit mag ook helemaal geen twee eigen 'clubs' in de Premjer Liga of FNL laten spelen", klinkt het vastbesloten.

In plaats van Zenit gaat Tosno bovendien al een samenwerkingsverband aan met FC Porto, zo werd donderdag aangekondigd. De clubs gaan jeugdspelers uitwisselen en de Portugezen gaan Tosno helpen bij de opbouw van de zo gewenste voetbalschool. "Iedereen vergeet dat kinderen ook moeten kunnen voetballen. Het gaat alleen maar om geld, maar er is meer", zegt Levchenko. "Dit project heeft tijd nodig, want in Leningrad is er nog nooit zo'n school geweest en is de infrastructuur nog niet aanwezig, maar we zijn er hard mee bezig en Porto wil graag helpen. Wij zijn nu zeg maar het kindje van Porto en daar zie ik veel voordelen in. Ik ben ook een paar weken naar München geweest om te praten met Bayern. Hun ervaring en kennis komt ons goed van pas. In september tekenen we het contract met FC Porto."

Voorlopig speelt Tosno nog even in de Eerste divisie en dat doet men in het kleine Kirovec Stadion in Tikhvin, dat aan de oevers ligt van de dertig meter brede Tarakanovka-rivier. FORTGROUP heeft echter al aangekondigd een stadion te gaan bouwen voor Tosno, in Kudrovo. De kosten worden geraamd op 8,2 miljoen euro. Als Tosno promoveert, zijn de autoriteiten van Leningrad bovendien bereid een handje mee te helpen bij de financiering.

Aanvaller Mikheil Gorelishvili is het allemaal om het even: "Ik voel me thuis in Kirovec, maar als er een nieuw stadion komt, dan komt die er. Een knus stadion en een knusse stad, wat heb je nog meer nodig voor een goede pot voetbal?", glimlacht het talent. "En het zou geweldig zijn om naar de Premjer Liga te promoveren. Wie mijn voetbalidool als kind was? Cristiano Ronaldo. Hij is cool, als voetballer en als mens. Als ik met Tosno ooit tegen Real Madrid speel, ga ik hem om zijn tenue vragen. Maar of dat ooit gebeurt..."

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 5 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1000+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

12 reacties (laatste reactie door jeffrey)

Weer een ontzettend leuke CE van een club waar ik totaal niet van gehoord heb. Kan nu niet beoordelen maar het aantal sterren zou gelijk zijn aan de naam van de club zelf

In tijden niet zo'n goed stuk gelezen!

Knap hoe je zoveel clubs uit Rusland zo goed kan beschrijven. Zeker omdat je je er echt in moet verdiepen voordat je een goede CE kunt schrijven.

12 september 2014 om 15:22

Geloof me, dat is met elke club in de wereld zo. Bij de ene club is het weliswaar wat makkelijker omdat ze vaker als onderwerp verschijnen, maar toch zie je vaak dat mensen iets over die clubs roepen zonder zich erin te verdiepen. Het maakt echt niet uit of die club dan Bayern Munchen, Real Madrid, Ajax of FC Tosno heet.

Mooie CE, ik vind het ook leuk dat je een samenvatting van de wedstrijd erbij hoort. Maar denk jij dat FC Tosno eerste gaat worden in de Fnl?

12 september 2014 om 19:34

Eerste waarschijnlijk niet. Ik denk dat Anzhi en Krylya in de breedte net iets sterker zijn in de breedte, maar ik zie ze wel meedoen om de playoffs promotie/degradatie.

@vura,

Je moet Tosno een beetje zien als een soort FC Dordrecht. Zij halen spelers op die hun clubs zijn weggestuurd en via Tosno hun carrière nieuw leven willen inblazen. Neem bijvoorbeeld Nukri Revishvili, de doelman. Hij was ooit de nummer één bij het toen nog ambitieuze Anzhi, maar doordat hij geen punten pakte, ging hij naar Krasnodar, waar hij ook geen geweldige periode beleefde. Toen is zijn carrière in het slop geraakt en ging die terug naar Georgië en toen naar Malta. Via Tosno laat hij zien gewoon een prima doelman te zijn.

Naast Revishvili heb je nog Aleksandr Pavlenko. Hij was ooit een talentvolle middenvelder van Spartak, maar werd later weggestuurd door zowel Terek Grozny als Krylya Sovetov Samara en nu is die ook actief bij Tosno.

13 september 2014 om 18:01

oke, mooi te zien dat een club het zo goed doet en ook goed inkoopt. Ben benieuwd als ze misschien een keer in de premjer liga komen hoe ze het dan doen.

Zeer interessant stuk, over een onderwerp waar ik niet bepaald veel van af weet, namelijk Russisch voetbal. Ik vind dit trouwens een erg mooi initiatief om de jongeren te laten voetballen en zo zelf op te leiden, twee vliegen in een klap. Zeer goede CE in elk geval! Ik heb hierna echter wel een vraag, hoe populair is voetbal in Rusland? Aangezien in 2018 het WK in Rusland is en de uitschakeling op het afgelopen WK zoveel kritiek op leverde. Hierdoor krijg je toch de indruk dat ze in Rusland gek zijn van voetbal, aan de andere kant hoor ik niet veel van de Russische competitie of de Russische teams. Terwijl er toch veel liquide middelen aanwezig zijn in Rusland, een goede voedingsbodem voor top teams zou je denken. Terwijl er toch nog niet echt een club is op het niveau van PSG of Manchester city in Rusland. Of is het Russich voetbal nog aan het groeien?

13 september 2014 om 01:07

In Rusland is voetbal samen met Ijshockey de populairste sport van het land. Het probleem is naar mijn mening dat het voetbalhart, de bond, te veel mensen heeft zitten die alleen geld hebben en geen/nauwelijks voetbalverstand. Ze hebben allerlei regels verzonnen om jong talent te stimuleren of recentelijk nog het nationale elftal in de competitie te laten meedraaien, maar dat werkt niet meer omdat het voetbal in Rusland enorm aan het veranderen is. De tijd dat je er na je dertigste ging cashen zijn voorbij. Er worden nu hele goede buitenlanders gehaald die de clubs naar successen kan helpen, maar door de limiet op buitenlanders(je mag er maximaal 7 opstellen) kunnen de clubs ze niet altijd halen en worden ze gedwongen om spelers op te stellen die op basis van hun nationaliteit spelen en niet op basis van kwaliteit. Als de bond afstand zou doen van deze regel en zou kijken naar hoe ze het bijvoorbeeld in Duitsland zouden aanpakken, zouden zij ook zien dat echt talent altijd komt bovendrijven en dat er op alle plekken zoveel mogelijk concurrentie moet zijn. Mede daardoor kan een club als Zenit niet mee met clubs zoals PSG en City, maar daartegenover stellen ze wel meer Russen op dan PSG en City hun eigen nationale spelers opstellen. Het is dus maar hoe je het wil bekijken.

Ik geloof dat het Russische voetbal groeiende is. Dat merk je nu clubs zoals Rubin Kazan en Spartak Moskou al een hypermodern stadion hebben waar genoeg spelers graag in zouden voetballen. Zij zullen niet de enige zijn, want over een aantal maanden zullen ook Cska en FC Krasnodar een eigen stadion hebben en het jaar daarop is het de beurt aan Kuban Krasnodar en Dynamo Moskou. Er gaat veel geld in om, maar het heeft simpelweg iets meer tijd nodig omdat de bond ook eigen talent wil stimuleren.

Bedankt voor je uitleg. Ja ik denk ook dat talent wel boven kan komen drijven als je er goed mee omgaat. Als ze geen kans krijgen gaan ze wel naar het buitenland denk ik.

Mooi stuk! Ik had nog nooit van deze club gehoord maar ga denk ik toch wel met enige interesse volgen hoe het ze verder gaat in de toekomst. Klinkt allemaal prima!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Rusland

FIFA ranking: 70
43 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Andrey EshchenkoVerdediger40
Sergei IgnashevichVerdediger40
Aleksey KozlovVerdediger40
Igor DenisovMiddenvelder40
Alan DzagoevMiddenvelder40
Voor de complete selectie: Clubpagina Rusland.

In de wandelgangen

Maandag 25 juni
Manchester United is bereid om diep in de buidel te tasten voor Toni Kroos. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren