Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Sporting ruziet met voetbalimperium: ‘Een regelrechte bedreiging!’

Laatste update:

Doyen Sports Group is uitgegroeid tot een machtig voetbalimperium. De investeringsmaatschappij van superzaakwaarnemer Jorge Mendes doet zaken met clubs als Chelsea, AS Monaco en Real Madrid, maar Bruno de Carvalho kan er ook over meepraten. Hij is de voorzitter van Sporting Portugal en raakte deze zomer Marcos Rojo kwijt aan Manchester United.

De Argentijnse verdediger werd voor een totaalsom van twintig miljoen euro getransfereerd en drie kwart van dat bedrag ging uiteindelijk naar Doyen, dat 75 procent van de eigendomsrechten van de 24-jarige Rojo in handen had. Die maatschappij voerde medio augustus nog flinke druk op de directie van Sporting uit: als men niet akkoord zou gaan met een verkoop van Rojo, dan zou Doyen vijftien miljoen eisen van Sporting.

/

“Sporting vraagt ondoordachte bedragen voor een speler en daar zijn we niet van gediend”, liet het bedrijf toen in een statement weten. “Als Sporting Rojo wil behouden, zal de club moeten voldoen aan de voorwaarden en deadlines die in ons contract vermeld staan. Mocht het nodig zijn, dan zullen we niet aarzelen om elke manier aan te grijpen waarmee we Sporting dwars kunnen zitten. Wij staan volledig in ons recht.”

Sporting gaf na de verkoop van Rojo aan nooit meer met Doyen te willen samenwerken en De Carvalho is van plan om de ‘Rojo-zaak’ in de rechtbank uit te vechten met Doyen, zo gaf hij woensdagavond aan op de SoccerEx Global Convention in Manchester. “Deze fondsen vormen een regelrechte bedreiging voor het voetbal. Een club valt niet te runnen wanneer je maar vijf, tien of twintig procent van een speler beheert, zoals wij met Rojo hadden.”

“Het contract met Doyen over Rojo was niet geldig”, vervolgt De Carvalho. “Het was pure manipulatie. Ze bemoeiden zich met het beleid van een club, dat mag niet. Doyen wilde ons manipuleren en dat is niet goed. Een dergelijk contract zou niet voor beide partijen voordelig zijn en in de Artikel 18 van het FIFA-regelement staat dat investeringsmaatschappijen zich niet mogen bemoeien met het beleid van een club. En dat heeft Doyen dus wél gedaan.”

“Doyen doet veel zaken in Portugal. Ik denk niet dat zij zorgen voor een eerlijke sport. Want een eerlijke sport betekent dat clubs het beleid dat zij willen uitvoeren, ook kunnen uitvoeren.” Doyen heeft in een reactie overigens laten weten dat men het beleid van Sporting helemaal niet heeft proberen te beïnvloeden en dat hun advocaten de zaak nu verder afhandelen. “Dit is pas ons eerste akkefietje en dat krijgen we met zo’n voorzitter die een geldig contract weigert te erkennen. We heten hem welkom in de rechtbank.”

'Doyen is een bedreiging voor het voetbal'

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ja en zelf met je domme kop in zee gaan met Doyen om Marcus Rojo binnen te halen bij Sporting.

10 september 2014 om 19:48

Is beetje dubbel, ze gaan inderdaad zelf in zee met hun.
Vindt het alleen niet netjes dat ze min of meer eissen dat je een speler verkoopt (rojo in dit geval)
Aan de andere kant je weet dat hun winst willen maken en 75% bezitten van zijn tranfersrechten, denk niet dat Sporting deze zaak gaat winnen.

10 september 2014 om 23:30

Ik vind het wel een logische afspraak. Als zij willlen verkopen maar de club niet dan kan de club hen voor dat bedrag uitkopen. Maakt een goede zakelijke afweging mogelijk. Contract is contract

11 september 2014 om 06:35

De vorige voorzitter heeft dat gedaan, hij niet...

11 september 2014 om 07:19

Je hebt er niks van begrepen slimmerd. Deze president zit er nog niet zo lang en heeft deze shit met doyen geërfd van zijn voorganger. Deze man wil zijn club op een eerlijke en transparante manier runnen. Opleiden en verkopen. Beetje hetZelfde als we hier in nl doen. Maar die bloedzuiger jorge mendes die bepaalt alles in Portugal je hebt werkelijk geen idee. Bruno de Carvalho heeft zijn club schoongemaakt en wil de banden met dit soort maatschappijen verbreken, zeker als deze zich met beleid gaan bemoeien. Ik wilde dat mijn president ook zulke grote ballen had, of de bondscoach.

Bah wat achterlijk die investeringsmaatschappijen. Maken de sport nog verder kapot, alsof hij nog niet helemaal kapot gaat..

10 september 2014 om 21:54

Het voetbal sport gaat niet kapot door de Investering bedrijven. Maar door de voetbal voorzitters. Contract is Contract en sowieso ga je geen speler halen waarvan 75% van een investering maatschapij is. Dat is gewoon vragen om problemen.

Voordat mensen hier over de situatie bij Twente beginnen. Twente heeft van 5 (waarvan er nu 2 verkocht zijn ) afspraken met Doyen. Voor maximaal 20% dus geen 80%. Daarnaast staan er geen nieuw gekochte spelers op de lijst (ziyech , Mokotjo)

10 september 2014 om 19:44

Maar het is wel zo dat als een club Eghan wilt hebben en 20 milj bied en Twente weigert (zeer hypothetisch) willen ze blijkbaar wel hún deel kwijt voor die 4 milj die ze dan zouden krijgen.. Ik snap dus wel dat Promes weg is, als Twente had geweigerd dan had Doyen hun 20% van die 15 milj (3 milj dus) geëist en dat had Twente niet..

10 september 2014 om 20:04

Hoe kom je toch op zulke onzin?

Twente bepaalt of er verkocht wordt en voor welke prijs, Doyen heeft geen aandeel in de speler maar recht op een percentage van de opbrengst. De enige zekerheid die Doyen heeft is dat ze hun inleg terug krijgen. Totaal niet te vergelijken met de constructie die Portugese clubs hanteren.

10 september 2014 om 20:25

Zou jij mij ook even een kopie van die contracten die jij blijkbaar hebt willen sturen?

10 september 2014 om 22:02

Hoe stom kan je zijn.
er bestaat zoiets als google. Daar kan je alle informatie zoeken die je nodig hebt.
Er was vorige jaar een Artikel in VI over Doyen en de Samenwerking met FC Twente en zelfs mogelijk PSV(volgens mij van af gezien)

11 september 2014 om 05:27

Over stom gesproken: er staat wat op Google en in VI. Betrouwbare bronnen nietwaar ?

Wat een hypocriet, toen ze met Doyen in zee gingen om Rojo te kopen was het allemaal prima en nu vindt hij het opeens slecht voor de sport(waar hij wel gelijk in heeft). Die investeringsmaatschappijen moeten wat mij betreft zo snel mogelijk verboden worden,

10 september 2014 om 20:00

Moet je dan ook suikeroompjes bij clubs gaan verbieden. Doyen zit in veel clubs in Portugal. Door investering-geld kunnen ze spelers halen die ze anders nooit hadden kunnen halen. Nu het mes verkeerd valt voor de voorzitter, klaagt hij steen en been. Ben er ook niet blij mee. Maar als ik mijonair ben en ik kan een speler halen voor mijn club fc twente en kan hem later voor veel geld doorverkopen. Zal ik dat niet laten. Zonder die doyen bestaan benfica, porto en sporting helemaal niet.

10 september 2014 om 20:03

#koenkampioen,
Het contract met Rojo is niet getekend door deze directie, maar wel door de vorige directie die een puinhoop van heeft gemaakt, deze voorzitter (sinds 1 jaar) kwam allerlei vreemde contracten tegen, o.a. het contract van Rojo.
Deze investeringsmaatschappijen zijn alleen geïnteresseerd in geld en niet in voetbal op zich, wat mij betreft worden ze aam strenge regels verbonden.maar wie gaat het aanpakken Uefa, Fifa? Ik heb niet zo'n vertrouwen in Platini of Blatter.

10 september 2014 om 20:10

Prima, dan zou die dus zijn woede moeten richten op het voormalige bestuur/directie. En in mijn ogen is niks mis met Doyen zijn intentie. Tuurlijk doen ze het voor het geld, denk jij dat de aandeelhouders van bijv Tupperware, het puur voor het product deden? In programma's als Dragons Den zijn al die investeerders ook puur en alleen gericht op de eventuele ROI die te behalen valt.

Wat is hier raar aan? Je gaat met je volle verstand de samenwerkingsverband aan met Doyen Sports Group, dat als doel heeft; winst maken.

Die Portugese clubs verdienen bakken met geld aan spelersverkoop, waarom hebben ze überhaupt zulke investeringsmaatschappijen nodig?

10 september 2014 om 20:33

Sorry, maar je begrijpt het verkeerd, de clubs verdienen niet veel geld, dat gaat naar de Investeringsmaatschappijen. Als je een speler verkoopt dan krijgt de club b.v. 20% van de transfer, de andere 80% gaan naar de investeringsmaatschappijen.

11 september 2014 om 16:30

Ik begrijp het totaal. Het probleem echter is dat Portugese clubs niet de volle pond neerleggen wanneer ze een speler uit Zuid-Amerika scouten. Laten we zeggen, je haalt een speler van 10 miljoen euro uit Colombia, en dan denken ze; weet je wat? We gaan de transfersom verdelen. Wij betalen 2,5 miljoen, Doyen de resterende 7,5 miljoen. Dus die hebben dan 75 recht op een doorverkooppercentage. Dus een speler die voor 10 miljoen is gehaald, en wordt verkocht voor 20 miljoen, betekent dus dat 15 miljoen (75) naar Doyen gaat en 5 miljoen naar Sporting.

Mijn punt is; Wat voor nut heeft het voor een investeringsmaatschappij als een speler zijn hele loopbaan voor 1 club speelt? Waar moet hij zijn winst uit halen? Tuurlijk willen ze dan dat Rojo verhuist naar United, dat is het doel van zulke instanties. Investeringen met een winstmarge terughalen. Maar als Sporting moeilijk doet en hem nietwilt verkopen, dan begrijp ik Doyen ook zeer goed hoor dat ze druk uitoefenen op Sporting. Als je Rojo niet kwijt wilt, koop dan die resterende transferrechten over van Doyen, punt.

Ik snap niet wat er nou hier illegaal aan is hoor. Een speler krijgt zijn droomtransfer, de club verdient er ook wat aan (niet veel, maar doe het dan op de manier van Benfica, die onlangs alle rechten van zijn spelers heeft gekocht).

Het is wel zo dat die investeringsmaatschappijen een bedreiging zijn voor de sport.

Er lopen hier genoeg mensen te schreeuwen dat de investeringsmaatschappijen het voetbal kapot maken, maar ik zie bijzonder weinig onderbouwde meningen waarom dat dan zo is. Clubs gaan met hun volle verstand een afspraak met een investeringsmaatschappij aan om een speler te halen die ze normaliter niet binnen kunnen halen. Dit gebeurt al jaren met behulp van particuliere investeerders met een clubhart, ook in Nederland. Twente, Feyenoord, Vitesse en Utrecht zijn zo even een paar clubs die kopen met geld van een ander of die toekomstige transferopbrengsten verkopen. Doyen doet precies hetzelfde, maar dan op een wat grotere schaal.

Pas als zo'n maatschappij zich gaat bemoeien transfers hoor je ooit klachten. Soms terecht, soms niet. Nogmaals, de club gaat het contract met zo'n maatschappij met het volle verstand aan. De maatschappij leent de club geld om een speler te kopen en profiteren mee bij doorverkoop. Het zou mij ten zeerste verbazen als er niks in het contract staat dat en investeringsmaatschappij enige garantie geeft om de investering, eventueel met winst. Als dat niet zo was kunnen de clubs op hun gemakje de speler transfervrij weg laten gaan, het heeft hun toch niks gekost. Het hele reilen en zeilen m.b.t. de investeringsmaatschappijen valt en staat met de contracten die zijn gesloten om de speler aan te trekken.

Daarbij moet ik wel de kanttekening maken dat er opgepast moet worden dat een speler niet "eigendom" wordt van een investeringsmaatschappij om zo vaak mogelijk verkocht te worden en de winst te maximaliseren over de rug van de speler. Maar een investeringsmaatschappij als kapitaalverstrekker, de banken doen het niet meer, daar is in principe niets mis mee.

11 september 2014 om 00:38

Tja ik wil wel een poging wagen. Er zijn veelal 2 opties waarop investeringsmaatschappijen zixh aan clubs weet te binden. Ofwel door het financieren van aankopen of domweg toekomstige verkooppercentages inkopen.

Zeker als de clubs een minderheid aan de rechten bezit, zorgt dit dus voor scheve verhoudingen, doordat clubs de macht verliezen over hun selectie en transferbeleid. Tuurlijk, ze hebben tijdelijk de beschikking over spelers die normaal niet haalbaar zijn, maar hier houden de clubs sportief en financieel nauwelijks iets over.

Investeringsmaatschappijen, zoals doyen, zorgen voor snel geld, maar leveren de clubs eigenlijk niks op.

Zo Sporting CP jullie hebben er wel mee ingestemd om Rojo op die manier te kunnen gebruiken. Dankzij Doyen waren ze in staat om over hem te beschikken. Doyen heeft hier groot gelijk, al heb ik een hekel aan zo'n investeringsmaatschappijen.

11 september 2014 om 00:44

Qua percentage aan transferrechten wel ja. Maar de regels van de FIFA zijn wat derde partijen duidelijk: die mogen geen invloed op de club uitoefenen m.b.t. het (transfer)beleid. Dit lijkt veel op een welles-nietes spelletje maar als het verhaal klopt van Sporting, is dat een zeer kwalijke zaak. Doyen moet zich als investeringsmaatschappij blijven gedragen, niet als technisch directeur.

Het is voor Uefa en Fifa heel makkelijk om hier een eind aan te maken en dat is het verbieden van constructies waarbij een investeringsmaatschappij een deel van de transferrechten krijgt. De letter van de wet verbiedt dit eigenlijk al - een derde partij mag geen eigenaar zijn van een speler - maar onder het mom dat de investeerder geen invloed heeft op het beleid omtrent de speler, wordt dit verbod omzeilt.
Als inderdaad aangetoond kan worden dat Sporting min of meer gedwongen is om deze speler te verkopen, heeft Doyen per ongeluk het masker laten zakken en zijn ze kwetsbaar voor een veroordeling. Ik hoop dat de club deze zaak doorzet en ik ben benieuwd naar het oordeel van een rechter.

10 september 2014 om 20:57

Ach het gebeurt al jaren. Wat te denken van de vrienden van feyenoord bijvoorbeeld. Alleen dit gaat niet om 5 miljoen, maar om 50 miljoen. Het is al jaren zo dat externe financiers bepaalde investeringen mogelijk maken in het voetbal. Dat is ook heel normaal in het bedrijfsleven.

11 september 2014 om 16:32

Heel simpel, de Uefa moet gewoon een limiet instellen voor het verkopen van de transferrechten, bijvoorbeeld tot maximaal 25%. De club moet minimaal (!) 75% van de rechten bezitten, externe partijen mogen de rest verdelen.

Je stapt er toch zelf in? Je gaat nota bene zelf in zee met Doyen omdat je geld ruikt. Welke gek verkoopt nou 70 procent van aandelen op een goede speler?

Ik heb het ook niet voor die third parties, maar het mag en ze zijn er.

Als je een contract met ze afsluit en daar staan geen onwettelijkheden in, dan moet je achteraf geen huiliehuil komen doen dat het allemaal oneerlijk is wanneer ze dat contract uitvoeren.

Gewoon transfersysteem afschaffen, dan verdwijnen die third parties vanzelf wel.

Ik hoop nog altijd op het moment dat het door gaat dat spelers voor restwaarde contract kunnen worden verkocht. Al zou een normale werknemersregeling met opzegtermijn (een half jaar?) ook wel goed zijn. Al die miljoenen die rond gepompt worden in het voetbal, daar worden alleen een paar hele rijke mensen beter van. Het publiek en de sport niet.

11 september 2014 om 06:16

Ik hoop dat ook, maar het zal ook gebeuren.

Het transfersysteem is een ideale witwasmachine. Het kan niet anders of je trekt er criminelen en geld verdiend met criminaliteit mee aan. Ook daarom moet dat systeem weg.

Inderdaad gewoon werken met verbrekingsvergoedingen en opzegtermijnen.

In het wielrennen gaat ook veel geld om en ook daar wordt jeugd opgeleid en ook daar is dat duur.
Daar bestaat geen transfersysteem.

In de autosport gaat op het hoogste niveau nog veel meer geld om dan in het voetbal, en ook zij leiden jeugd op, peperduur is dat.
Maar weer geen transfersysteem.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren