Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

City haalt uit naar ‘vrienden’ bij UEFA: ‘Wij hebben nul euro schuld!’

Laatste update:

Manchester City-voorzitter Khaldoon Al-Mubarak vindt het niet logisch dat zijn club door de Europese voetbalbond (UEFA) stevig op de vingers is getikt. In het kader van Financial Fair Play deelde het orgaan de kampioen van Engeland een boete uit van zestig miljoen euro en werd de spelersgroep voor de Champions League, voor volgend seizoen, teruggebracht van 25 naar 21 spelers.

/

Al-Mubarak vindt het nogal overdreven dat de UEFA besloot City te straffen. De regels schrijven voor dat clubs die meer geld uitgeven dan er binnenkomt een sanctie moeten krijgen. De voorzitter van the Citizens is echter van mening dat er vooral gekeken moet worden naar de schuldenlast van de clubs in Europa en in de Eastlands is die nihil, legt hij uit.

“We hebben nul euro schuld! We betalen nog geen cent aan rente over enige schuldenlast. Dat is in mijn ogen een duurzaam model. Maar onze ‘vrienden’ bij de UEFA lijken er anders over te denken. Zij kijken er op hun manier naar, wij op onze manier. Ik ben het niet eens met hun zienswijze, maar wij zijn pragmatisch. Onze fans moeten weten dat wij alles doen in het belang van deze club. Betekent dat, dat we af en toe een tik uitgedeeld krijgen, dan incasseren we die en gaan we weer door”, aldus Al-Mubarak.

Khaldoon Al-Mubarak heeft een punt

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Wel raar dat city boete krijgt. Maar barcelona en real madrid hebben heel veel schulden en die krijgen geen straf.

21 mei 2014 om 12:21

Precies! Maar omdat dat de meest rijke en roemrijkste clubs zijn (met waarschijnlijk veel invloed), wordt er niets tegen gedaan. Financial Fair Play? Zo krom als een hoepel!

21 mei 2014 om 12:25

Jij snapt niet waar Financial Fairplay omgaat. Schulden hebben is geen probleem. Ik heb ook een hypotheek, dat is ook een schuld. Ik betaal echter keurig mijn rekeningen en aflossing dus is er geen probleem. Financiele problemen beginnen als je meer geld uitgeeft dan er binnenkomt. Dat gebeurt bij City en PSG bijvoorbeeld. Alleen is er een sjeik die dat verschil dekt. Dat is leuk, maar totaal geen gezonde bedrijfsvoering.

21 mei 2014 om 12:30

@ Azalkmaar2

Perfect verwoord! Want ik zie dat veel mensen alweer direct een opening zien om Real en Barça aan te vallen.

Thumbs up!

21 mei 2014 om 12:34

@AZ alkmaar. Toch begrijp ik het niet helemaal...

Als ik een hypotheekschuld, een studieschuld en een krediet heb dan kan ik dat wel elke keer betalen, maar het zegt toch wat over mijn schuldpositie en over het risisco dat ik loop. Er hoeft maar 1x iets mis te gaan bij mijn inkomsten, en ik ben direct en zwaar de sjaak. Dat is de situatie bij Barca en Real.

Als ik iemand ben die op super grote voet leeft. Kleding, autos uitgaan. Ik verdien een normaal salaris maar ik heb een rijke oom die mij sponsort. Wat is daar erger aan dan?
Ik ben in dit geval misschien een luie gast. Maar ik geef niet meer uit dan er binnenkomt en sta bij niemand in het krijt. Enige is dat als mijn oom overlijd, dat ik dan niks meer kan uitgeven en weer een modale jongen moet worden.

Volgens mij heeft Dave Elzinga dus gelijk. De regels voor Fifaplay zijn zo krom opgesteld als een hoepel. Voordeel voor de roemrijke clubs die zware schulden hebben en nadeeel voor de suikeroom clubs. Zonder enige reden. En de Nederlandse clubs zijn sowieso genaaid.

21 mei 2014 om 12:36

City heeft geen financiële problemen. De sjeik zorgt er voor dat alles betaald wordt, maar omdat het geen inkomsten die door de club gegenereerd worden ziet de Uefa het als een probleem....

Geld is geld, en als iemand wil investeren moet hij dat zelf weten. Hoe kan je een club naar de top brengen als je alleen met inkomsten die door de club gegenereerd worden mag investeren?

Financial Fair Play is gewoon belemmering van de vrije handel, ze moeten de Uefa gewoon voor de rechter slepen.

Ook is het een goede zaak als geld uit het Midden-Oosten in Europa wordt gepompt.

21 mei 2014 om 12:44

Wat een domme redenatie. Het gaat niet om schulden, zoals die sjeik aangeeft. Dat systeem is in het leven geroepen om te voorkomen dat de verschillen tussen clubs onoverbrugbaar worden. Als maatstaf is volledig terecht gekozen voor een balans in inkomsten en uitgaven. Dit is een vrij eenvoudige manier om te toetsen en nog redelijk en effectief ook.

Het is in niemands belang dat er een paar sjeiks zijn die elke transfersom en elk salaris kunnen verdubbelen om te krijgen wat ze willen. Dus het in het leven roepen van dit systeem is een zeer juist besluit.

Wat er echter aan schort is de strafmaat. Dikke boetes uitdelen is weer typisch voetbalbond en wellicht is het ze daar ook werkelijk om te doen. Het sorteert voor een multimiljardair echter niet het gewenste effect. Wat zou helpen is uitsluiting van Europees voetbal, maar durft de Uefa dat ook aan?

21 mei 2014 om 12:45

@az: psg en city geven niet meer uit dan ze binnenkrijgen dat is gelul want de uefa wilt de sponsordeal die psg heeft met qatar verminderen want ze kunnen uitgeven wat ze willen omdat er meer dan genoeg binnenkomt dus wat je zegt klopt niet

21 mei 2014 om 12:54

@Clarkkent2: Hypotheek en studieschulden zijn aanvaardbare risico's. In het geval van bolwerken als Real Madrid en Barcelona helemaal te verwaarlozen. Barcelona en Real Madrid hebben zo'n gigantische omzet dat er praktisch geen risico is dat ze hun rekeningen niet kunnen betalen.

Bij City, PSG en Vitesse heb je het probleem dat de vaste uitgaven structureel hoger zijn dan de inkomsten, de transfersommen nog even buiten beschouwing gelaten. Wat denk je dat er gebeurt als die sjeik morgen de stekker uit de club trekt? Dan blijven die clubs met een veel te grote huishouding achter en heb je kans dat ze omvallen. AZ heeft dat ook gehad. Mijn club betaalde onder Dirk ook te hoge salarissen en er liep teveel personeel rond. Dirk paste echter het verschil bij, jaarlijks enkele miljoenen. Je hebt gezien wat het resultaat was toen hij wegviel. Alleen was het bij gelukkig op relatief kleine schaal.

De regels zijn dus helemaal niet krom. Je moet alle rekeningen kunnen betalen uit voetbal gerelateerde inkomsten. Dat is heel simpel en wel zo eerlijk ook. Zo hou je het allemaal nog een beetje competitief.

21 mei 2014 om 12:55

Het is alleen maar jaloezie om te roepen dat de verschillen te groot worden. Er is niets oneerlijks aan het opbouwen van een club door er veel geld in te pompen.

City speelt het mooiste voetbal van de Premier League, PSG keek vroeger geen hond naar maar nu oogsten ze bewondering. Ik houd wel van koopclubs.

Misschien dat Financial "fair" Play wel in het leven geroepen is omdat gevestigde clubs bang waren dat ze niet meer aan de top bleven?

21 mei 2014 om 12:55

Ja wel even iets anders dan die 600 miljoen schuld van Real.

21 mei 2014 om 12:57

@daveelzinga

Nee helemaal niet 'precies'. Het grote verschil is dat FFP onderscheidt maakt tussen clubs die zelfstandig hun broek omhoog kunnen houden (real, Barca, Bayern) en clubs die alleen overleven door hun sjeik. Als de sjeik ervan door gaat bij City zijn ze het jaar daarop meteen failliet, en dat wil de Uefa tegengaan. Real of Barca kunnen dan wel hoge schulden hebben maar zijn gewoon in staat aan hun verplichtingen te voldoen, met of zonder sjeik.

21 mei 2014 om 12:57

@ Geert Vs

Kromme simpele redenatie en zo ondoordacht.
De sjeik investeert geld maar legt zich contractueel totaal nergens aan vast. Ondertussen worden er uitgaven gedaan met contracten die wel voor een bepaalde tijd duren. En dus is de continuiteit in gevaar van de club. Mocht de sjeik morgen besluiten te stoppen met geld geven zit de gehele selectie zonder salaris en is Manchester City dus failliet.

Investeren is prima, maar daar moet wel solide grond voor zijn en op den duur moet het dus resultaat op gaan leveren. Wat de sjeik doet is niet investeren, dat is geld pompen zonder er ooit financieel beter van te kunnen worden. Oftewel totaal geen continuiteit.

Jammer dat er mensen zijn die zo verschrikkelijk dom zijn, dat meen ik echt.

21 mei 2014 om 12:58

@bato: je weet niet waar je over praat. Die sponsordeal rammelt aan alle kanten. Dat is gewoon een manier om de regels te omzeilen. Die sponsordeal is zo hoog dat het alle realiteitszin te buiten gaat. Je kan wel zeggen dat je hoofdsponsor bent voor 200 miljoen per jaar, maar dat is niet marktconform en gewoon een manier om de gelden van de sjeik "legaal" in de boeken te krijgen. Verdiep je eerst even normaal in de zaak voor je antwoord.

21 mei 2014 om 12:58

Als je in zee wilt gaan met een suikeroom dan loop je het risico dat je moet saneren als hij de stekker er uit trekt. Dan moet je vooraf besluiten of je dat risico wilt lopen. AZ is ook wel een uitzonderlijk geval, het was niet zo dat Scheringa dacht "ik heb geen zin meer in AZ, laat ze maar stikken", zijn bank viel om en hij wilde helemaal niet de stekker er uit trekken.

Kijkend naar andere "suikerooms" dan valt het best mee, neem Anzhi bijvoorbeeld, daar verkopen ze al hun spelers gewoon voor miljoenen en gaan gewoon terug naar een lagere divisie waar ze vroeger ook gewoon zaten.
Malaga is ook op hun pootjes terecht gekomen.

21 mei 2014 om 13:00

@Geert: wat een onzin kraam jij uit. Jaloezie voor wat? Het gaat er gewoon puur om dat een club normaal en gezond geleid wordt. Dus met voetbal gerelateerde inkomsten. Zeg maar zoals Lyon jaren lang zijn zaken uitstekend op orde had. Of Bayern en Dortmund tegenwoordig. Iedereen heeft daar juist bewondering voor en zo kan je het ook opbouwen. Dat smijten met geld is een cowboy beleid, gevaarlijk voor de continuïteit binnen de club en oneerlijk voor de concurrentie.

21 mei 2014 om 13:01

Even bovenstaande reacties nuanceren:

-Uefa wil enerzijds situaties vermijden zoals bv Leeds indertijd (de oudere generatie kent waarschijnlijk nog wel de glorietidjen met Viduka, Smith, enz), dat indertijd veel meer uitgaf dan het eigenlijk kon en zo zwaar in de problemen geraakte. Tevens moet er een gezonde financiële structuur komen (gebaseerd op inkomsten uitgaven). Een rijke suikeroom is allemaal leuk en wel, maar het is genoeg om bv naar Anzhi te kijken om te weten hoe het op termijn kan aflopen.. M.a.w. PSG en City zijn geen financieel gezonde situaties!

-Anderzijds wil de Uefa met de FFP de kleinere clubs meer de kans geven om te concurreren (of ze daar effectief in slagen is nog maar de vraag maar goed), door situaties als de miljoenentransfer van o.a. Bale te vermijden..

Tot slot nog even opmerken dat er naast de FFP van de Uefa, steeds meer onderzoeken lopen naar andere vormen van competitievervalsing, zoals bv de staatsteun aan Real en Barca.. Ze vallen misschien niet 100% onder de noemer van Ffp, maar moeten ook bijdragen tot een "eerlijkere" voetbalmarkt

21 mei 2014 om 13:02

City heeft gewoon de ambitie om de beste club ter wereld te worden. Nu lijkt het voor sommige outsiders misschien alsof er maar geld gepompt wordt zonder ooit een return te realiseren maar er zit echt beleid achter. En als je naar Real Madrid kijkt dan schrik je misschien eerst ook van de enorme transfersommen maar ze genereren nog veel meer omzet.

Financial Fair Play belemmert de groei terwijl er echt wel winst te maken valt als de club die stappen zet.

Tenslotte: ik vind het jammer dat je mij als dom bestempelt, sinds kort vallen jouw vaak goede reacties me op maar dit valt me erg van je tegen.

21 mei 2014 om 13:04

@geert: even op je laatste post: Dirk was inderdaad een lokale zakenman net hart voor de club. Alleen je ziet hoe risicovol her is. Anzhi is nu kapot en Malaga is ook afgegleden. Allemaal omdat de geldschieters er even geen zin meer in hadden of het niet meer op konden brengen. Dat moet niet kunnen. Terecht dat de fifa daar tegen optreedt.

21 mei 2014 om 13:04

@clarkkent2

De invloed van rijke eigenaren heeft zeker wel risico's. Je schets het nu door te zeggen als je rijke oom overlijd, dat je dan weer een modale jongen moet worden. Dit is natuurlijk wel een erg zwart wit beeld met deze vergelijking.

Manchester City bijvoorbeeld. Heeft een gigantisch salarishuis met langlopende contracten. Stel dat de Sjeik eruit stapt. Wie gaat deze salarissen betalen? Kijk maar is naar Malaga wat daarr is gebeurt.

Dus zo gezond en duurzaam beleid is dit nou ook weer niet!

21 mei 2014 om 13:05

@ AZ Alkmaar2

Gevestigde clubs hebben al een goede cashflow en een grote fanbase. City is bezig naam te maken en heeft een groeiende fanbase. Ze spelen schitterend voetbal en dat komt omdat ze zulke goede spelers hebben. Zo groeien ze naar de top en op een gegeven moment overtreffen ze de cashflow van gevestigde clubs. Dan snap je toch wel dat die clubs bang worden van City? En dat ze jaloers zijn op hun sjeik?

21 mei 2014 om 13:06

@ Geert Vs

Real Madrid is totaal anders als City. Deze hebben op eigen houtje een volledige recordomzet kunnen genereren. Draaien elk jaar winst en zijn binnen 3 jaar compleet schuldenvrij als ze op hetzelfde tempo van de afgelopen 5 jaar door gaan.

Manchester City draait al 5 jaar op rij recordverliezen, zijn afhankelijk van 1 persoon en zijn totaal economisch niet verantwoord bezig. Dan kan je wel de ambitie hebben om de grootste club ter wereld te worden. Maar je ambitie moet wel realistisch zijn.

Ik heb de ambitie om net zo goed te worden als Lionel Messi. Een leuke ambitie maar niet realistisch.

21 mei 2014 om 13:07

Was Anzhi dan zo'n grote club? Nee. Dus kan je ook niet stellen dat ze kapot zijn, die gaan gewoon weer terug naar waar ze vandaan kwamen.

Malaga heeft een prima selectie die kort geleden nog domineerde in de wedstrijd tegen Atletico Madrid. Afgegleden naar de middenmoot zijn ze zeker, maar daar kwamen ze ook vandaan.

21 mei 2014 om 13:09

Het verschil tussen Anzhi en bijvoorbeeld City is echter dat de spelers bij Anzhi allemaal betaalbare salarissen (betaalbaar voor andere clubs in de competitie en passend bij de kwaliteiten van de spelers, behalve bij Eto'o). Als er bij City de stekker wordt uitgetrokken, dan moeten er salarissen doorbetaald worden die gemiddeld 6,5 miljoen per speler bedragen. Van een enkeling zal dat salaris wel overgenomen worden, maar niet van alle spelers. Ze zullen wel aanboden op de spelers krijgen, maar de spelers bepalen uiteindelijk zelf of ze bij die andere club minder willen verdienen of liever voor meer geld bij City blijven. PSG heeft hetzelfde probleem.

21 mei 2014 om 13:10

@ D-Bergkamp

Real Madrid heeft historisch een enorme voorsprong op City. Dat maakt ze totaal anders. Maar City kan wel een Real Madrid worden door te groeien naar de absolute wereldtop. FFP belemmert hen daarin.

Als je de bestendige gedragslijn van de sjeik beschouwt denk ik niet dat hij onverantwoord bezig is. Zoals de voorzitter van City zegt: ze hebben geen schulden. Natuurlijk zijn de salarissen hoog maar ze zijn vergelijkbaar met andere clubs van de absolute top. Verder kan je de transfers die ze maken bijna altijd een goede investering noemen, City voert goed beleid.

21 mei 2014 om 13:12

En op het moment dat de stekker er uit getrokken wordt dan kiezen de spelers ook wel eieren voor hun geld en gaan ze met het oog op hun interlandcarrière wel naar een andere club, probleem opgelost.

Maar ik zie in City geen kortetermijnclub, die hebben duidelijk voor ogen wat ze willen. De landstitel is al 2x gewonnen, de League Cup dit jaar en ze maken stappen in de Champions League. Ook: prachtig voetbal leggen ze op de mat.

21 mei 2014 om 13:17

@ Geert Vs

Ik lees graag jouw reacties in andere topics, maar ik vind dat je hier toch wat kort door de bocht gaat om het FFP af te kraken.

Iemand met oliegeld komt bij een Europese club en pompt er belachelijk veel geld in. Er wordt een miljoenenelftal samengekocht, maar schulden blijven uit. De baas heeft toch geld genoeg om alles te dekken.
Andere clubs zonder oliegeld die al tientallen jaren een beleid voeren met nadruk op opleiding, scouting, transferbeleid, ... worden zo op enkele jaren tijd volledig van de kaart geveegd en kunnen weer achteraan de groep aansluiten. Ik vind dat niet fair en steun dus de Ffp, want daar draait het om bij Ffp. Gezond beleid (inkomsten/uitgaven) laten primeren op overdreven cashflows.

21 mei 2014 om 13:25

@ Flamezzz

Het woordje "fair" is belangrijk. Waarom zou het oneerlijk zijn om met je eigen geld een club op te bouwen?

Ik snap dat clubs die groeien met hun eigen cashflow dit zuur vinden, maar dat is toch niets anders dan jaloezie?

De definitie van jaloezie:
"als je het vervelend vindt dat jij iets niet hebt dat een ander wel heeft"

21 mei 2014 om 13:58

@clarkkent2 Het probleem is als je ruzie krijgt met die oom dan ben je direct persoonlijk bankroet, net zoals City dus. Of je stapt naar je ander oom, maar goed dat is weer een ander verhaal

21 mei 2014 om 13:59

@geert Vs

Stel ik ben een miljardair die het beu is om in de woestijn zijn geld te zitten tellen. Ik zoek een hobby en kom bij het Europees voetbal uit. Ik koop RCD Mallorca op en laat in de zomer 15 topvoetballers en een toptrainer overkomen. Het eerste seizoen loopt wat stroef, maar twee jaar later draaien we al mee in de subtop van de Primera Division. We geven enkel geld uit, maar dat is voor mij geen probleem.

Als fan van Valencia zou ik dat niet fair en frustrerend vinden, eerder dan jaloers te zijn.

Ik vind dat de dictatuur van het geld in de voetbalsport wel aan banden mag gelegd worden.

Nu goed, onze meningen verschillen. Maar goed ook, anders zouden we onze tijd verdoen met het bewieroken van elkaar op dit forum.

21 mei 2014 om 14:04

100% met je eens.
Er kan ook geld uit het Midden Oosten gebruik worden voor bommen te plaatsen in bvb Amsterdam.
Trouwens,welke club in Nederland zou zijn hand niet open houden als er een sjeik of een rijke rus met karrevol geld zou afkomen.
Al degene die het board hier zitten vol te zetten met zever over FFP zijn zo hypocriet als de zee diep is en begrijpen niets over de geldmarkt.
Als er één iemand op het laatste van de maand zijn rekeningen niet kan betalen,is hij of zij ook blij dat ma of pa (of een sjeik) hen uit de penarie helpen.

21 mei 2014 om 14:08

Je begrijpt het geloof ik niet helemaal.
De huidige situatie bij clubs zoals PSG en City is volledig ongezond.
Natuurlijk is het geen probleem zolang de sjeiks de extra bedragen betalen maar wat denk jij dat met de clubs gebeurt als de sjeiks morgen de geldkraan dichtdraaien?
Dan zijn ze binnen de maand failliet omdat het bedrag dat de sjeiks bijleggen zo hoog is dat ze het zonder hem geen maand zouden volhouden.

En het is echt niet zo dat een eigenaar geen geld in de club mag pompen maar er is een max en City zit daar zo veel boven dat het gewoon te absurd voor worden is.
Of ken je het verhaal van Malaga soms niet? Daar kwam ook een rijke sjeik aan die opeens flink geld in de club begon te pompen zodat ze veel spelers konden halen die ze normaal niet konden betalen. Opeens hield de sjeik het voor gezien en draaide van de ene op de andere dag de geldkraan dicht waardoor Malaga opeens met 1 voet in het graf stond. Omdat het bestuur de zaak slim aangepakt heeft hebben ze het weten te overleven maar de bedragen die de sjeiks bij PSG en City bijleggen zijn zoveel hoger dat hun het zonder de sjeiks niet zouden redden zelfs niet met een slim bestuur.

Dankzij die sjeiks is de hele transfermarkt al kapot.

21 mei 2014 om 14:12

Als de ene sjeik de stekker er uit wil trekken dan kan er toch ook weer een andere sjeik komen die zijn stekker er in wil steken?

21 mei 2014 om 14:24

@geert Vs

Ze geven met Anzhi en Malaga verkeerde voorbeelden.
Maar ken je Portsmouth nog een leuke volksclub die onderkant PL speelde.

Die zijn sinds de Sjeik vertrok afgegleden van PL naar League 2 dus 3 x gedradeerd.
Dat is het risico.

21 mei 2014 om 15:02

Geert VS,

Ben je werkelijk zo dom of doe je maar alsof? Gezien de reacties die je normaal gesproken plaatst gok ik helaas op het eerste.

Het voorbeeld van Albertino mbt Portsmouth is het beste mogelijk. De sjeik vertrekt en de club gaat helemaal naar de klote omdat ze nog steeds torenhoge verplichtingen hebben aan de spelers met hun dure contracten.

21 mei 2014 om 15:03

allemaal juist wat je zegt maar vergeet niet dat barca al bijna 8 jaar schuld heeft opgebouwd zonder enige overeenkomst omtrent uitgestelde betalingen of zonder ook maar enig initiatief tot een gesprek met de schuldeisers , voornamelijk banken en de fiscus ! omdat er geen enkele politicus was in Spanje die zijn handen wou verbranden aan de belastingschuld , door via de politiek druk uit te oefenen om een beetje discipline in het afbetalen te krijgen, liep dit hoog op ...net zoals de banken die niet durfden over te gaan tot beslaglegging op de tegoeden via de Uefa want de banken zouden dan massaal klanten zien weggaan uit protest tegen een 'harde' aanpak van hun nationale trots , zelfde verhaal bij real .... zo hebben deze clubs onrechtmatig meer financiële mogelijkheden gehad t o v andere Europese clubs ! het is pas van dit afgelopen seizoen dat beide clubs zijn overgegaan tot akkoorden zodat zij niet konden gestraft worden door de FFP omdat zij natuurlijk ook wisten dat het anders fout ging lopen !
waarom een sjeik , of eender wie , investeringen doet in het voetbal en met de glimlach de exploitatie tekorten bijpast , is niet de vraag omdat het eenieder vrij is om handel te drijven , investeringen aan te gaan naar eigen goeddunken , zonder enige inmenging , ook als is dat voor enkelen geen gezonde bedrijfsvoering en voor de persoon in kwestie wel , hij alleen is verantwoordelijk en niemand anders en doet dit met eigen middelen en op eigen risico , dit om diverse redenen dit is allemaal duidelijk omschreven in de vrijhandelsakkoorden die gelden over de hele wereld . het is hier dus nogmaals de vraag , wat heeft men nu het liefst teams , zoals in Spanje die eigenlijk een oneerlijke concurrentie hebben doen ontstaan of teams die ongelooflijk veel financiële input geven aan het land waar ze hun activiteit uitoefenen , via belastingen en fiscale opbrengsten via , tickets, catering, merchandising enz , maar wel zonder schulden met een voorbeeld boekhouding ? !

21 mei 2014 om 15:18

@manodedios
bedankt voor je stukje, nu hoefde ik het zelf niet meer te schrijven.
Iedereen legt hier namelijk de focus verkeerd en het gaat inderdaad, zoals jij aangeeft, om te zorgen dat de verschillen tussen clubs en/of competities niet (financieel) onoverbrugbaar worden.
Daarom wordt er gekeken naar de eigen inkomsten, als die namelijk te constant worden aangevuld via prive gelden is het niet meer "fair"

21 mei 2014 om 15:57

Ik beweer ook niet dat in zee gaan met een sjeik zonder risico's gaat. Maar ik vind dat het een risico is dat je kan nemen. Aan bijna alle beslissingen zit wel een risico.... misschien haak je juist af als je er nee tegen zegt.

21 mei 2014 om 16:30

Eindelijk iemand die het snapt.

21 mei 2014 om 16:39

Als je de FFP-regels doorleest dan staat er:
Eén van de doelstellingen van de FFP is: 'clubs aanmoedigen om te handelen op basis van hun eigen inkomsten'. Clubs hebben de mogelijkheid gekregen om van 11/12 tot 14/15 break-even te draaien. Lukt dat niet, dan volgende langzaamaan sancties. 'tot de inkomstenbron behoren: Ticket-verkoop, TV-rechten, sponsoring en reclame, commerciële activiteiten en overige bedrijfsopbrengsten, plus winsten uit transfers en materiële vaste activa. Dit bevat Geen inkomsten uit niet-voetbal activiteiten.' Hetzelfde geldt voor de uitgaven. Daarnaast zijn er nog andere regels, waaronder het feit dat je personeelskosten niet meer dan 70% van de totale omzet en een nettoschuld niet meer dan 100% van de totale omzet.

Kortom, De Uefa maakt onderscheidt tussen inkomstenbron vanuit de club en inkomstenbron vanuit een externe investeerder of eigenaar. Een club als Real zit in een hele andere situatie, die hebben schulden openstaan. Dit wordt weer op een andere manier gecontroleerd, waaronder de regel dat je schulden niet hoger mogen zijn dan je omzet. City heeft te hoge personeelskosten en dekt haar uitgaven niet voldoende met eigen inkomsten. Logischerwijs wordt je dan gestraft.

Dat mensen de handelwijze van City niet accepteren heeft niks te maken met 'jaloezie'. Een club heeft het recht om 100% van de aandelen onder te brengen bij 1 persoon, groep of bedrijf. Wanneer er echter extern geld vrijkomt waarmee de club een stap vooruit kan zetten, dan heeft dit invloed op andere clubs en competities. Een voorbeeld is Southampton, die in League One werd overgenomen en plotseling tonnen kon uitgeven aan spelersmateriaal. Hierdoor had te concurrentie geen enkele mogelijkheid om te concurreren, ze werden voor de voeten gelopen door een club die een totaal andere begroting had. Uiteindelijk nemen clubs als Cardiff, Qpr, Southampton etcetera de plek in van clubs die op eigen houtje op het hoogste niveau wouden uitkomen. Hoe kunnen deze clubs reageren en concurreren? De enige manier is door ook op zoek te gaan naar een koper én investeerder voor de club. Stel dat elke club dit doet (die ontwikkeling is nu gaande in Engeland), Dan wordt het uiteindelijk bepaald door wie de grootste investeerder achter de club heeft staan. Uiteindelijk wordt het voetbal een speeltje van rijke sjeiks en ongure types. Ik ben blij dat de FFP is ingegaan en hoop dat ze clubs kunnen blijven pakken op hun financiële huishouden én de straffen verhogen.

21 mei 2014 om 16:51

Dan kan je net zo goed Sven Kramer op houtjes gaan laten rijden omdat de concurrentie anders niet tegen hem op kan....

Het is een subjectieve kwestie, en daarom moet de Uefa clubs gewoon de vrijheid geven om te investeren. Hun mening is niet superieur, er geldt vrij verkeer van handel en werk dus het is zelfs in strijd met de wet.

22 mei 2014 om 06:08

Dat is dus mijn punt. Gezonde Nederlandse clubs (daar zorgt de staat wel voor), kunnen geen drol als het gaat om transfers maken. Dit terwijl er dus heeeeeele grote clubs al tientallen jaren met geld smijten. Hoe bedoel je, oneerlijke concurrentie?

22 mei 2014 om 09:19

Ja, maar juist doordat sommige clubs hele hoge schulden hebben (en heel langzaam aflossen) en andere clubs die schulden niet meer mogen maken, blijven de verschillen enorm. Clubs als Barca en Real hebben niet zulke schulden gemaakt omdat ze hun financiële zaken zo goed op orde hadden. Die schulden zijn ontstaan als gevolg van te hoge investeringen (maar door de FFP wordt er geen druk uitgeoefend om snel af te lossen).

Als met al worden de clubs met een private geldschieter onevenredig hard geraakt, want ook sponsorinkomsten vanuit deze geldschieter tellen niet mee in de inkomsten. Dus City mag bijvoorbeeld niet 200 miljoen aan sponsoring krijgen van Etihad. Terwijl die sjeik dat best zou willen doen.

22 mei 2014 om 16:06

Daar heb je gelijk in. En tóch klopt het niet, dat deze clubs die zogenaamd hun eigen broek op kunnen houden, zomaar 100 miljoen kunnen uitgeven aan speler(s). Zo creëert de Uefa alleen maar nóg grotere verschillen tussen rijk en minder rijke clubs.

22 mei 2014 om 16:10

Als de straf uitsluiting had betekent, dan had de Uefa inderdaad in het verleden al clubs als Barça en Real uitgesloten......maar er is geen hond bij de Uefa die dát durft.

21 mei 2014 om 12:23

Het gaat ook niet om schulden. Real en Barcelona draaien winst en betalen de schulden netjes af, of in ieder geval de rente. Het gevaar is dat clubs als City, PSG en Vitesse meer uitgeven dan er binnenkomt. Voor de continuïteit van de club is dat gevaarlijk en het is geen eerlijke concurrentie.

21 mei 2014 om 12:23

Omdat schulden ook helemaal irrelevant zijn in het kader van 'fair play', afhankelijk van hoe die schulden zijn gemaakt tenminste.

Als Barcelona en Real Madrid niet gestraft worden door de Uefa is dat het gevolg dat ze gewoon niet meer uitgeven dan dat er binnen komt en dus geen nieuwe schulden maken.

Je mag trouwens nog altijd schulden maken volgens de Ffp, bijvoorbeeld om te investeren in je infrastructuur (stadium, jeugdcomplex, dat soort zaken). Het zijn enkel transfers, salarissen en dat soort zaken die beperkt zijn.

21 mei 2014 om 12:35

Dat is juist het kromme aan die hele Financial Fairplay. Real Madrid heeft een torenhoge miljardschuld maar mag wel een Gareth Bale kopen voor 100 miljoen. City heeft 0 euro schuld maar krijgt nu een boete opgelegd van 60 miljoen.

Het gat bij Real wordt gedicht door inkomsten vanuit marketing. Het gat bij City wordt gedicht door een investeerder. Dus financial fairplay gaat er niet om dát er evenveel binnenkomt als dat er uit gaat, maar hoe hetgeen dat er uit gaat ook weer binnenkomt.

Een dergelijke regeling maakt het gat tussen topclubs en subtoppers alleen maar groter en groter. En daar zijn het voetbal an sich, maar ook zeker de gevestigde topclubs zelf op termijn slachtoffer van.

21 mei 2014 om 12:56

Een miljardschuld? daar stopte ik al met lezen verdiep je er eerst eens in.

21 mei 2014 om 12:59

@ Chicarito

Populistisch gelul, Real Madrid heeft een schuld van 90 miljoen.
Leer een jaar verslag lezen zou ik zeggen!

Real Madrid realiseert al 5 jaar op rij een omzet vergroting
Ze realiseren al 5 jaar op rij een netto winst van ongeveer 30 miljoen euro
En ze realiseren over de afgelopen 5 jaar gemiddeld een aflossing van 40 miljoen per jaar.

Oftewel, binnen 3 jaar heeft Real Madrid een omzet van 550 miljoen euro, draaien ze 60 miljoen euro per jaar aan netto winst en hebben ze een schuld van 0 euro. En dat allemaal van zelf verdient geld.

Als je niets weet, zeg dan niets. Ga lekker spelen ind e tuin met je rare uitspraken.

21 mei 2014 om 13:11

D-Bergkamp, dat jaarverslag zou naar verluidt niet kloppen en daar staan alleen de schulden die men heeft aan banken en overheid in. Real zou nog ruim 400 miljoen aan schulden bij anderen open hebben staan, maar er zijn amper bewijzen voor of tegen deze beschuldiging. Maar verder klopt het dat ze elk jaar winst draaien en makkelijk de rente kunnen betalen.

21 mei 2014 om 14:06

Chicharito, wat doet die al dan niet miljardenschuld er toe? Ze hebben Bale gewoon betaald van geld dat binnenstroomt in de club. Die schulden hebben met de koop van Bale niks te maken. De schuld (die nooit geen miljard bedraagt trouwens) is iets van het verleden, en wordt op dit moment voor zover ik weet gewoon afbetaald.

Die regeling maakt het gat tussen top en subtop helemaal niet groter. De inkomsten en de omzetten van die clubs doen dat. En daar heeft die schuld op dit moment helemaal niks mee te maken. Ook als die schuld er niet was geweest wordt die kloof op dit moment enkel groter. Je hebt een punt dat er in het verleden bij sommige clubs een aantal niet zo eerlijke zaken zijn gebeurd, maar dat doet op dit moment gewoon niet meer ter zake.

21 mei 2014 om 14:24

@ Nijogeth

Madrid zou nog 400 miljoen aan schulden open hebben staan bij andere instanties. In principe ben je dus aan het vertellen dat Madrid de Spaanse belastingdienst voor 400 miljoen aan het belazeren is. Vind ik knap!

22 mei 2014 om 06:12

Een schuld mag dan in het verleden gemaakt zijn, het is wel iets wat men meedraagt totdat het afgelost is...of zie ik dat verkeerd? Als jij een schuld bij de bank hebt, en je moet je huis verkopen (met verlies) draag je dit ook mee, totdat het afgelost is.

21 mei 2014 om 12:23

De FFP gaat niet over schulden hebben, maar om het (minimaal)break even draaien. M.a.w. over het struktureel op orde hebben van de begroting. Barcelona en Real Madrid zijn weleenswaar geen Bayern of Ajax, clubs die het allerkeurigst beleid voeren, maar ze draaien elk jaar winst en lossen schuld en rente keurig af. Kortom, dat zijn voorbeeldige clubs die volgens de regels van de Uefa leven. I.t.t. bv Manchester City, Psg, Vitesse en Atletico Madrid.

Schulden mogen maken is ook logisch en hoort bij een gezonde bedrijfsvoering. Zonder leningen is het lastig om bv een nieuw stadion te laten bouwen of om het sportcomplex uit te breiden.

Dit soort artikels komen de laatste jaren zo vaak voor en ik vind het zo jammer dat 9 van de 10 gebruikers van VZ nog geen kont van de FFP weet of snapt, maar toch de drang voelt om te reageren en populistisch over schulden loopt te blaten. Elke keer gebeurt dit.

21 mei 2014 om 13:15

Volgens mij is Atletico een vreemde eend in de bijt als ik zo jouw lijstje bekijk. Je hebt allemaal clubs met rijke eigenaren die er ongelooflijk veel geld in pompen en dan staat Atletico erbij, een club die geen geldstromen van de eigenaar krijgt en spelers moet verkopen om andere spelers binnen te halen, terwijl ze aan de andere kant wel netjes hun schulden aflossen.

21 mei 2014 om 14:03

Atletico heb ik erbij gezet omdat het een club is die exemplarisch is voor alles wat er mis is in het Spaanse voetbal. Alles wat de Uefa niet wil dat er gebeurt en waarom de FFP is ingevoerd. Atletico is een club dat waarvan de bestuurders qua financieen hun hand overspelen in de hoop dat er succes komt en geld gegenereerd wordt waarvan die schulden dan weer betaald kunnen worden. De omgekeerde wereld dus. Het verschil tussen clubs als Real en Barca aan de ene kant en Atletico en Valencia aan de andere kant is dat Real en Barca de inkomsten hebben om af te toe te gokken en Atletico en Valencia niet.

Het is van de zotte dat Atletic de Bilbao de enige club in de Primera Division is die financieel gezond is (en succesvol), buiten grootmachten Real en Barca. En de Segunda Division is net zo verrot als La Liga.

Tot slot wil ik zeggen dat de FFP niet is ingevoerd met het oog op rijke eigenaren. Die clubs zijn eigenlijk pas van de laatste jaren en de gevolgen van hun beleid zijn pas net zichtbaar.

21 mei 2014 om 12:24

Die schulden waren er al voor dat er FFP kwam. Bij Real en Barca komt er meer geld binnen dan dat eruit gaat dus de schulden worden ook steeds minder.

21 mei 2014 om 12:25

Daar is een simpele verklaring voor. Real Madrid en Barcelona maken elk jaar winst, m.a.w. ze geven niet meer uit dan wat er binnenkomt. En met die winst betalen zij hun schulden af. Als je alle ploegen wilt verbieden die schulden hebben, dan blijven er weinig clubs over. En niet vergeten dat clubs als Man City en PSG helemaal afhankelijk zijn van oliesjeiks. Raad maar waar zij zouden staan, zonder hun. Clubs als Real Madrid en Barcelona zijn instituten. Maar dat zij schulden hebben staat vast, maar dat heb ik ook met een hypotheek. Wat dat betreft zijn Bayern en Arsenal rolmodellen voor voetbalclubs.

21 mei 2014 om 12:26

Als de oliesjeiks over een jaar graag van hun speeltje af willen, dan kun je je verliesgevende club wel opdoeken. Van een duurzaam model is absoluut geen sprake.

21 mei 2014 om 12:52

Ik denk niet dat City en PSG een speeltje van de V.a.e. en Qatar zijn, maar dat ze doelbewuste en effectieve marketing instrumenten zijn om die landen op de kaart te zetten. Die landen zijn doelbewust bezig zich voor te bereiden op het post-olie tijdperk.

Dit betekent niet dat die landen die clubs nooit zullen afstoten, maar dat gaan ze niet doen wanneer die clubs niet op eigen benen kunnen staan, want dat zou alle PR teniet doen.

Dit verhaal geldt overigens niet voor de Russen die een club hebben, want die hebben andere motieven.

21 mei 2014 om 14:30

Ik weet het niet hoor. Het zou best kunnen, maar er zijn ook vele oliesjeiks die gewoon niet meer weten wat ze met het geld moeten. De raarste en meest extreme dingen kom je tegen in Dubai en Qatar en eigenlijk is iedereen die daar zijn roots heeft al lang binnen (de armen zijn immigrante arbeiders).
Zouden ze dan via de aankoop van een voetbalclub 2 generaties later willen proberen garant te stellen terwijl ze bankrekeningen hebben die 20 mensenlevens overleven? Dat lijkt mij eerlijk gezegd wat vergezocht..

Ik zie het daarom ook niet als PR, maar als persoonlijke speeltjes. En dat vind ik toch erg gevaarlijk.

21 mei 2014 om 12:41

Laat ik voorop stellen dat ik ook die clubs niet zuiver op de graad vind om over Atletico maar niet te spreken. Die club is op een schuldenberg opgebouwd en de rest is door de Mafia betaald of uit de staatskas van Marbella gestolen door Gil y Gil. In Zuid europa zijn er weinig clubs die alles volgens het boekje hebben gedaan, net als alle regeringen daar.

Toch zijn clubs als Chelsea (die zijn met de ellende en Modern Football begonnen) City, Psg, Monaco, Vitesse, Zenit en Anzi de echte gezwellen van de sport. Voetbal is van ons allemaal en niet van Rijke olicharchen of andere duistere figuren die het puur voor aanzien doen.

Het is daarom echt top dat de Uefa de scheefgroei tegen gaat. Het gaat een paar jaar duren maar deze clubs zullen zich echt aan moeten passen. Ze hebben geen structurele hoge inkomsten dus langzaam aan zullen ze af gaan zakken.

21 mei 2014 om 12:54

Topsport gaat maar om een ding, en dat is winnen!. En voetbal win je bijna alleen maar wanneer je de hoogste begroting hebt. Financial fairplay is niet alleen een gedrocht, maar is vooral bedoeld om de bestaande topclubs in ere te houden en daarmee dus ook om teams die dat niet zijn ook geen/kleine kans te geven om het te worden. Dat je als Ajax fan daar anders in staat, dat is begrijpelijk, Ajax heeft immers de grootste begroting van Nederland en daarmee ook de grootste kans om kampioen te worden. Die zijn helemaal niet gebaat bij kleine clubs die via extern geld kampioen proberen te worden.

Maar het is toch eigenlijk van de zotte dat een fan van pak hem beet de Graafschap die miljardair is, zijn geld niet in de Graafschap mag stoppen om ze naar de top te brengen. Puur en alleen omdat de fifa/uefa bepaald dat de Graafschap dit niet waard is.

21 mei 2014 om 13:18

Arenacum, dat is totale onzin, want er mag wel degelijk in geïnvesteerd worden, maar wel in beperkte mate (40 miljoen per 3 jaar). Op deze manier kan een club wel groeien, maar moet dat meer door goed beleid gebeuren. De inkomsten van de club moeten meegroeien met de stijgende uitgaven en dat kan niet op de korte termijn. Een rijke eigenaar moet dus een lange termijnvisie handhaven en dat is wat de FFP perfect in de hand werkt.

21 mei 2014 om 14:48

@arenacum

Dat is ook juist de fout, denken dat je alleen maar kan meedoen als je het meeste geld uitgeeft.

Toen dit geldsmijten er nog niet was hoorde bijvoorbeeld Ajax ook bij de absolute top met in 92 de uefa cup en 95 de CL 96 de verliezend finalist en 97 halve finalist.
En dat met een begroting 10 x minder dan de grote Clubs.

Als alle sjeiks verboden worden word het voetbal niet minder hoor, het word alleen maar eerlijker.

21 mei 2014 om 15:06

@nijogeth
Je mag nu inderdaad nog wat investeren als eigenaar maar dat is vanaf volgend seizoen "nog maar" 30 miljoen in drie seizoenen, en daarna nog een keer 15 miljoen in drie seizoenen, daarna is het gewoon break even wat je minimaal moet draaien. Bye Bye illusie de Graafschap (lees nog zeker 30 andere betaald voetbal organisaties in Nederland) om een keer kampioen van Nederland te worden.

@albertino
Je hebt het nu weer over Ajax. Het Ajax dat in die tijd ook al de hoogste begroting had van Nederland en jeugdspelers vanuit heel Nederland ophaalde. Ook toen waren clubs als pak hem beet de Graafschap al kansloos.

Je denkt toch niet dat als Ajax met dezelfde begroting als de Graafschap nog steeds hetzelfde beleid erop na kunnen houden. Ze geven aan Deense Jeugdspelers al kapitalen uit. Ook de salarissen zijn het hoogst.

De bestaande topclubs in Nederland blijven zodoende ook de topclubs in de toekomst. Nou, eerlijk hoor.

21 mei 2014 om 15:37

Hoe verklaar je dan dat Twente ineens om het kampioenschap streed ?
Door goed beleid te voeren.

Maar het gaat niet over Nederland maar over Europa waarin (jij had het over Ajax) Ajax dus halverwege jaren 90 bewees dat je ook zonder belachelijk veel geld uit te geven absolute top kan zijn.

21 mei 2014 om 16:07

Goed gevoerd beleid heeft Twente geleid naar incidenteel succes. Maar nu het structureel zou moeten worden zie je dat ook Twente afhaakt/moeite heeft met aanhaken bij de nationale top. Ze zijn niet voor niks al in zee met externe financiers gegaan. Willen ze mee blijven doen bovenin, dan is daar geld voor nodig!

Az zou zonder de Molenaars en zonder Scheringa geen kampioen zijn geworden. Dat succes wat zij als club hebben ervaren wordt door FFP voor andere kleine clubs dus ontnomen.

Dat de uefa moet waken voor de continuïteit van clubs ben ik ook voorstander van. Dus er voor zorgen dat clubs niet direct omvallen of in de problemen komen wanneer een eigenaar besluit te stoppen. Maar laat dan de eigenaren geld storten op een soort van secure rekening ter waarde van wat er contractueel nog vastligt aan toekomstige uitgaven. (contracten spelers/trainers et cetera).

22 mei 2014 om 09:15

Wie zegt dat het makkelijk is?
Het kan dus wel het is alleen niet makkelijk, maar wel eerlijk en zonder achterlijk risico's

Khaldoon Al-Mubarak heeft helemaal geen punt, want de Uefa heeft vijf jaar geleden al nadrukkelijk gesteld dat de inkomsten van een voetbalclub uit voetbalgerelateerde zaken moeten komen. City heeft geen schulden omdat de koninklijke familie van de Verenigde Arabische Emiraten miljoenen oliedollars in de club steekt en City weet dus al vijf jaar lang dat dat niet de bedoeling is. Blijkbaar denkt Al-Mubarak dat het niet zo'n vaart zou lopen en dat zij boven de wet staan.

De FFP gaat ook niet over schulden, maar minimaal break even draaien.

21 mei 2014 om 12:24

Hij heeft hier wel een punt. Hij zegt ook niet dat de Fifa volgens de huidige regels clubs met schulden aan moet pakken. Hij zegt dat de Fifa de regels aan moet passen, zodat de Fifa clubs met schulden aan kan pakken.

21 mei 2014 om 12:26

Waarom moeten clubs met schulden worden aangepakt? Je kan dan dus ook geen nieuw stadion meer bouwen want daarvoor wordt bijna altijd een lening afgesloten bij de bank of andere instantie.

21 mei 2014 om 12:31

Ondanks dat je schulden hebt, kun je gewoon gezond zijn.
Voor mijn huis heb ik een hypotheek. Zou ik daardoor onder curatele moeten worden gezet? Nee, natuurlijk niet, want omdat mijn inkomsten hoger zijn dan mijn uitgaven kan ik de rente en aflossing betalen en sta ik financieel gewoon gezond.

Een stuk zwakker sta ik wanneer ik elke maand moet gaan teren op de centen van mijn grootouders. Als inkomsten lager zijn dan de uitgaven, en mijn grootouders sterven.. dan kom ik op straat te staan.

21 mei 2014 om 12:37

Nonsens, Boris. Populistische prietpraat. Een club moet leningen af kunnen sluiten om een nieuw stadion, nieuwe trainingsfaciliteiten of zelfs hele complexen te kunnen bouwen. Zolang een club aan zijn financiele verplichting voldoet is er niets aan de hand, en daarom zit de FFP goed in elkaar.

Jansen Joenite voert het prima terug naar zichzelf en maakt een goede metaforische vergelijking met de clubs

21 mei 2014 om 12:37

Schulden is wat anders dan verlies draaien.
Een club dan gewoon een lening aanvragen van 100 miljoen maar zolang je die jaarlijks kan afbetalen is er toch geen problemen? Zeker niet als je omzet meer is dan je uitgaven inclusief schulden.

Dan kan je schulden hebben maar maak je wel gewoon winst over een seizoen.

Wat City doet is amper geld genereren maar wel heel veel uitgeven en dat mag gewoon niet. Dus die eigenaar moet niet zo piepen en gewoon de regels leren te volgen. Het is niet een maand van te voren gecommuniceerd hij wist het al langer van te voren had hij zich maar eerder moeten aanpassen.

Toch mooi dat de Uefa zo'n straf oplegt misschien wordt het dan voor die suikeroompjes bij de clubs wat minder intressant.

21 mei 2014 om 12:27

Inderdaad. Gewoon een idioot verkoopspraatje van Al-Mubarak. En mogelijks ook een subtiele steek naar Man Utd of zo, wie weet.

Hij weet zelf ook goed genoeg wat de regels zijn en die zijn ook al jarenlang bekend. Misschien schrikt hij er nu wel even van dat ze effectief ook toegepast worden. Schrik ik ook wel van moet ik eerlijk toegeven.

21 mei 2014 om 12:47

Ik schrik er eerlijk gezegd niet van en had verwacht dat de Uefa voet bij stuk zou houden. Ik vond en vind de populistische reacties over de corruptie van de Uefa en dat de Uefa de grote clubs een hand boven het hoofd zal gaan houden dan ook veel te voorbarig. Dat was en is janken voordat je geslagen wordt. Ook zijn de reacties over zakkenvullerij veel te kortzichtig. Boetes zijn een effectief middel wanneer de overtreding zwaar genoeg is, maar nog niet dusdanig zwaar dat uitsluiting van deelname aan een toernooi gerechtvaardigd is. Een boete is ook een eerste waarschuwing.

Ik verwacht wèl dat er clubs zijn die rommelen met de boekhouding en dat dat over een paar uit zal gaan lekken. Dan krijgen we uiteraard allerlei complottheorieen te horen dat de Uefa die clubs gedekt heeft, maar die uitspraken zullen we niet serieus nemen.

21 mei 2014 om 14:08

Dat populistisch gelul stoort me inderdaad, maar ik had toch verwacht/gevreesd dat de Uefa in de eerste jaren niet direct tot straffen over ging gaan, maar dat men heel laag zou beginnen met waarschuwingen en dergelijke. Maar goed, ik ben positief verrast.

Kortom, hij betaalt de boete en gaat weer verder met aankopen doen. Het begint er steeds meer op te lijken dat deze sanctie vooral gegeven is aan clubs, waar je van te voren al van wist dat ze de boete konden betalen. Kortom, ordinaire geldklopperij van de Uefa. Met de gedachte: Van een kale kip kan je niet plukken. Waar gaat het nog over!

21 mei 2014 om 12:24

Ik vind een sjeik club(of iemand met veel geld) beter dan een club die miljoenen euros schuld heeft.

21 mei 2014 om 12:32

Waarom? Onderbouw dat soort meningen eens.

21 mei 2014 om 12:28

Beetje bizar dat de Uefa besluit een geldboete te geven aan een club die teveel geld heeft.

Het enige wat van de Uefa zou werken is als ze in sportief opzicht boetes zouden uitdelen, zoals uitsluiting van de CL, of een handicap.

21 mei 2014 om 12:33

Dit is niet waar, want onbeperkt aankopen kan hij helemaal niet doen. Hij is verplicht om te bezuinigen, omdat City anders nog zwaardere straffen te wachten staat, met als zwaarste straf uitsluiting van de CL. Sowieso denk jij te licht over die straf, want City kwam over 2011/2012 en 2012/2013 180 miljoen tekort. Met die 60 miljoen erbij wordt bezuinigen alleen maar lastiger, wat de kans op slagen kleiner maakt, met als gevolg dat de volgende straf City alweer praktisch om de nek hangt.

Sowieso heeft de FA ook een Ffp, waar hij ook sancties van kan verwachten als hij zijn gangetje blijft gaan.

edit: typo, stond aankomen

21 mei 2014 om 14:55

Dat soort dingen gebeuren nog te weinig vind ik.

Want het is dus ook competitie vervalsing tov clubs zoals Arsenal die zich wel aan die regels houden.

En nog een club die niet wil luisteren, gaat lekker met City en PSG en dan te bedenken dat hier nog clubs als Monaco en Valencia zometeen bij gaan komen waarschijnlijk. Toch zonde voor het voetbal zulke eigenaren.

City is schuldenvrij, maar dat komt natuurlijk puur en alleen door deze eigenaar die zijn geld in de, zelf geslagen, gaten pompt. Dit betekent dat de club zelf helemaal niet winstgevend is en er dus geen sprake van Financial Fairplay is bij deze club. Daar Financial Fairplay heel ergens anders over gaat dan puur en alleen schulden hebben.

Ik blijf zeggen dat deze eigenaren de sport vermoorden. Het is toch eeuwig zonde dat er een groepje clubs met stinkend rijke eigenaren komen die alles wat los en vast zit kunnen opkopen en schijt hebben aan de normale bedrijfsvoering. PSG en Man. City bewijzen al niet te luisteren naar de bond en doodleuk verder te gaan, anders clubs met rijke eigenaren zullen alleen maar dit 'voorbeeld' van de pioniers volgen.

21 mei 2014 om 13:21

Het is juist goed voor het voetbal. Geld uit het Midden-Oosten wordt in Europa gepompt en de meest prachtige teams leggen aantrekkelijk voetbal op de mat. Ga jij maar lekker gluren naar het foutenfestival van de Eredivisie.

Ook vergroot het de concurrentie, het drijft andere clubs om ook beter te worden zodat zij ook meer hun best gaan doen.

21 mei 2014 om 13:34

@geertvs

Onzin Geertvs, niveau van het voetbal in zijn geheel heeft niks met meer geld te maken. De topspelers zouden er ook zijn als zij minder zouden verdienen, en de goede clubs zouden ook prachtige selecties kunnen samenstellen als ze iets minder geld te besteden hadden. Er is nu gewoon sprake van inflatie in de voetbalwereld, door de toetreding van die rijke eigenaren.

Bovendien waren de selecties, voor de rijke oliesjeiks, waarschijnlijk gelijkwaardiger verdeeld dan nu het geval is, waardoor het juist spannender was dan nu het geval is. In Frankrijk was bijvoorbeeld de afgelopen 2 jaar al duidelijk dat PSG kampioen zou worden, en voor volgend seizoen zijn zij samen met Monaco ook weer de 2 die de top 2 daar zullen bezetten.

Ik vind het voetbal vanaf het jaar 2000 niet verbeterd en er zijn ook niet meer concurrenten, er zijn sommige clubs met normaal beleid vervangen door clubs met een rijke oliesjeik aan de macht, maar dat heeft de top in zijn geheel niet beter gemaakt. Waar Man. City nu bijvoorbeeld in Engeland is uitgegroeid tot absolute grootmacht, daar is Arsenal teruggezakt naar een top 4 club.

Nee de rijke oliesjeik clubs zorgen er alleen maar voor dat er een vrij eenzame top komt van top selecties die de clubs met normaal en goed beleid beroven van hun toptalenten.

Die foutenfestival van de eredivisie was trouwens Europese toonzetter met prachtig aanvallend en geweldig voetbal (wat je heden ten dage niet meer voorbij ziet komen), in de tijden dat er nog normale bedragen in de voetbalwereld rondgingen.

21 mei 2014 om 14:08

Weet je wel wat concurrentie teweeg kan brengen? Daar zul je versteld van staan hoor.

Je claimt ook dingen die je niet hard kan maken. Ik zou het tegengestelde kunnen claimen door te zeggen dat de gevestigde clubs nóg groter waren geworden en dat de selecties nog minder gelijkwaardig aan elkaar waren.

In Frankrijk staat PSG aan de top met Monaco nu als tweede club. Maar Lyon is ook ambitieus en wil hun oude tijden doen herleven. Als ze niet van hun troon gestoten waren dan werden ze niet gemotiveerd om beter te worden, nu wel. Ook Marseille zie ik de komende jaren wel stappen maken.

Je noemt "normaal beleid". Daarmee doe je beroep op conventie en traditie, maar dat zijn subjectieve argumenten.
Dat City ten koste van Arsenal gestegen is naar de top is in mijn optiek alleen maar mooi. Maar jij bent waarschijnlijk (meer) voor Arsenal. Hoe dan ook, Arsenal wordt hierdoor wel enorm gestimuleerd om te groeien en dat is sowieso een goede zaak. Eigenlijk is het zoals sport hoort te zijn.

Ook is het een romantische gedachte dat toptalenten die geboren zijn in de omgeving van de club en daar opgegroeid en opgeleid zijn niet weggekocht mogen worden. Eerlijkheid heeft er niets mee te maken, waarom wordt diegene geboren waar hij geboren wordt? Het enige dat telt is of de clubs en de speler een overeenkomst met elkaar kunnen sluiten. Niemand wordt ergens toe gedwongen.

Vroeger was de Eredivisie idd geen foutenfestival, maar als goede spelers werkelijk van hun club hielden dan kozen ze niet voor het grote geld maar dan bleven ze hun club trouw. Feit is dat alles zijn prijs heeft. Welcome to the real world.

Als de Uefa in sprookjes blijft geloven dan is de Braziliaanse competitie straks misschien wel de beste ter wereld.

21 mei 2014 om 14:47

Geertvs

Tuurlijk weet ik dat concurrentie de sport goed doet, concurrenten motiveren elkaar om de weg naar de top te vinden. Ik beweer alleen dat er met het komen van de oliesjeiks niet meer concurrenten zijn gekomen, maar andere concurrenten. Clubs die niet kiezen voor zo'n sjeik en volgens winstgevend plan willen draaien als club zijnde, moeten t.o.v. de sjeikclubs een stapje terug doen, en kunnen dus niet meer de concurrentie aan met deze clubs.

Terwijl dat toch de clubs zijn die een 'goed' en inderdaad 'normaal' beleid volgen. Subjectief of niet, je kan toch niet beweren dat een club die alleen maar verlies draait en door een suikeroom op de been wordt gehouden een gezonde club is? Dat is geen conventie en traditie, dat is een verantwoordelijk beleid, die sjeik clubs (zie Anzi, Malaga) storten namelijk in elkaar op het moment dat de voorzitter de stekker eruit trekt, terwijl gezonde clubs blijven bestaan.

Daarbij beweer je dat ik dingen claim die ik niet hard kan maken. Terwijl de geschiedenis toch heeft uitgewezen dat er altijd clubs zijn die vallen en opstaan. Er is nog geen één club geweest die meer dan 10 jaar heeft kunnen heersen of een dergelijke tijdsperiode heeft kunnen domineren. Ook begin je toch echt zelf met het claimen van dingen, met zinnen als: "geld uit het Midden-Oosten wordt in Europa gepompt en de meest prachtige teams leggen aantrekkelijk voetbal op de mat" en "ook vergroot het de concurrentie, het drijft andere clubs om ook beter te worden zodat zij ook meer hun best gaan doen." Wie zegt dat er niet mooiere en gelijkwaardigere teams in Europa waren gekomen op het moment dat niet alle topspelers richting Man City en Psg trekken? Teams die nog meer met elkaar kunnen concurreren en elkaar omhoog drijven, omdat er niet zo'n rijke top als nu is. M.a.w. een veel bredere top.

Wat betreft talenten die bij hun locatie moeten blijven, dat bedoelde ik iets anders dan hoe je het hebt opgevat. Ik bedoelde dat grote spelers verdeeld waren over meerdere clubs 10 tot 15 jaar geleden. Terwijl nu de grote spelers meer en meer naar de rijke smalle top trekken en dus maar een aantal clubs nog beschikking hebben over de wereldtoppers.

Uefa gelooft niet in sprookjes, de Uefa gelooft in verantwoordelijk beleid, hoewel ze dat nog wel iets eerlijker mogen doorvoeren. Als het zo doorgaat in de voetbalwereld als nu, dan komt er een moment dat er een keer net zo'n bom onder voetbalwereld komt te liggen als bij de bankencrisis een aantal jaren terug. Volledig vertrouwen leggen in geld wat je niet eens in eigen handen hebt, dat is pas geloven in sprookjes.

21 mei 2014 om 15:07

Hoeveel toppers zitten er wel niet op de bank/tribune bij dat soort clubs, die normaal gesproken zouden spelen bij ander clubs die daardoor weer beter zouden zijn.
Het voetbal word er juist steeds minder mooi op, steeds meer toppers zie je maar sporadisch.

21 mei 2014 om 16:06

Het lijkt mij dat City naarmate ze groeien steeds meer hun zaakjes gaat financieren met hun eigen cashflow. Dat is gezond.

Je weet niet of de top breder of smaller was geweest zonder de invloed van suikerooms. Maar stel dat je gelijk hebt: so what? Het is belachelijk als de Uefa de ambities van clubs wil inperken.

Sowieso vergroot het de concurrentie hoor, je ziet toch dat ze resultaten halen en dat dit andere clubs onder druk zet?
Ook kan je gewoon zien dat ze mooi voetbal spelen. Als we Ajax als tegenvoorbeeld nemen, de club bij uitstek die hun karakteristieke visie wil implementeren, zij krijgen kritiek op het vertoonde spel. Nu vind ik Ajax vaak wel mooi om naar te kijken maar bij Studio Voetbal krijgen ze er vaak van langs. Ondertussen komt men superlatieven tekort om de goals van Yaya Touré te beschrijven. Even later wordt er weer zuur gedaan over het grote geld en is het een stelletje hypocrieten.

@ albertino

Je hebt gelijk hoor dat het jammer is dat sommige topspelers op de bank zitten, maar dat zou ook het geval zijn zonder suikerooms. Bij Bayern hebben ze Götze en Javi Martinez toch ook op de bank zitten?

22 mei 2014 om 09:19

Tuurlijk gebeurd dat ook zonder met wel in veel mindere mate natuurlijk.
Chelsea koopt elk jaar weer een blik middenvelders waarvan er zelden 1 een kans krijgt de rest word verhuurd of kan aanschuiven op de tribune.4

Als ze dus niet blindelings kunnen kopen, halen ze geen blik maar 2 spelers misschien.

22 mei 2014 om 11:55

Ja, maar misschien zou Chelsea dan niet zo succesvol zijn geweest.

Het is ook vooral de verantwoordelijkheid van de spelers zelf. Soms overschatten ze zichzelf, zoals Demba Ba die wel even dacht eerste spits van Chelsea te worden terwijl hij zo goed op zijn plek zat bij Newcastle.

Hij heeft hier zeker een punt. Ik vind dat beide bestraft moeten worden. Ik vind ook dat je clubs met grote schulden moet dwingen om geen belachelijke bedragen meer uit te geven voor die schuld is afgelost.

21 mei 2014 om 12:31

Waarom? Het gaat er hier toch om om de fair play te waarborgen? Wat heeft het dan van nut om clubs met schulden uit het verleden, maar die nu wel gewoon op een goeie manier handelen, te gaan straffen? De enige reden die ik me kan bedenken is dat je een afkeer hebt van één of meerdere clubs met schulden en die graag gestraft zou zien worden.

Verder hebben niet alle clubs hun schuldenlast opgebouwd door boven hun stand te gaan leven in het verleden, dus die vlieger gaat sowieso al niet op voor veel clubs.

21 mei 2014 om 12:55

''de enige reden die ik me kan bedenken is dat je een afkeer hebt van één of meerdere clubs met schulden en die graag gestraft zou zien worden.''

En dat zeg jij, de grootste reden waarom jij hier zo een houding hebt is omdat het over City gaat.

Verder nemen (kleine) clubs een bepaald risico bij een lening. En dat is toch een nadeel dat je niet hebt wanneer de club word gekocht door een rijk persoon.

21 mei 2014 om 14:12

Ach, krijgen we dat gezever weer. Ik heb helemaal geen afkeer van City. Over PSG denk ik trouwens net hetzelfde. De opkomst van de Chelsea's en de City's maken het voetballandschap in Engeland eigenlijk enkel maar leuker.

Ik heb het over de feiten en ik zie gewoon eerlijk gezegd geen enkele andere reden waarom je met dit soort uitspraken zou afkomen. Er is op zich namelijk geen enkele link tussen het hebben van een schuld en een gebrek aan fair play. In het verleden misschien wel, wat betreft die clubs die hun schulden hebben opgebouwd door boven hun stand te gaan leven. Maar dat geldt lang niet voor alle clubs. En de FFP gaat nu nog maar in. Je kan moeilijk retroactief gaan straffen natuurlijk.

Dus moet er gewoon een andere reden zijn waarom je clubs met schulden wil treffen naast die zogenaamde 'fair play'. En noem het afkeer, jaloezie, frustratie of wat dan ook. Maakt niet uit.

21 mei 2014 om 15:16

@king_eric
Ik weet dat het volgens regeltjes allemaal wel mag.

Maar ik zal je eens een voorbeeld geven.
Stel je voor jij komt bij aan de deur (we kennen elkaar even) en zegt he buurman kan ik van jou even 5 duizend euro lenen ik heb een idee voor een zaakje.

Goeie buurman als ik ben zeg ja hoor geen probleem.
Vervolgens heb jij een zaakje opgebouwd je verdient geld veel geld zelfs, maar ipv van mij die 5.000 terug te betalen koopt je een Mercedes van 100.000 euro.

Vind ik niet kloppen, en dan kan je wel zeggen maar ik kan die schuld makkelijk aflossen, maar dan denk ik waarom doe je dat niet zodra je dat kan ?

Want als het klopt wat ik hierboven allemaal lees staan Barca en Real onnodig in de schuld bij banken die wij (eu) overeind houden ?

21 mei 2014 om 19:57

Ik snap de vergelijking, maar ze loopt mank op meerdere punten vind ik.

Eerst en vooral is dat verhaal iets tussen club en schuldeiser. De rest van de (voetbal)wereld heeft daar niks mee te maken. Als de schuldeiser tevreden is met de termijn en de snelheid waarmee zijn geleende bedrag wordt terugbetaald, dan kan je daar moeilijk iets op zeggen. Als die schuldeiser geen probleem heeft met het feit dat die club zo'n speler koopt is er geen probleem.

Bij de meeste clubs zitten dergelijke leningen ook in vaste structuren. Bij clubs die nieuwe stadions gebouwd hebben bijvoorbeeld zit dat onder de vorm van hypothecaire leningen, die een bepaalde termijn hebben en een bepaalde rente. Geen enkel probleem dus.

Verder zijn de aankopen die die clubs in de tussentijd doen wel een investering naar de toekomst toe. Dat is die Mercedes in jouw verhaal niet. Tenzij het een taxi-chauffeur is of zo die op die manier zijn geld gaat terugverdienen

22 mei 2014 om 09:26

Speler kan ook zn been breken en nooit meer kunnen voetballen, of gewoon niet passen en op de bank terechtkomen en gratis of voor veel minder verkocht worden.
Dus en investering is het lang niet altijd.

21 mei 2014 om 12:37

Waarom?

Stel ik heb een hypotheek van bijvoorbeeld 3 ton hebt op mijn huis en ik betaal netjes elke maand de 1000 euro aflossing zoals overeengekomen bij de bank. Dan moet ik het toch helemaal zelf weten als ik elke maand 5 paar nieuwe schoenen koop van 100 euro per stuk, zolang ik al mijn rekeningen maar weet te betalen.

Zolang de clubs betalen wat ze moeten betalen en het uitgegeven geld kunnen genereren uit hun bedrijfsvoering dan is dat prima.

Het is nu ook eenmaal een feit dat iemand die per maand 3000 netto verdient een veel grotere hypotheek (lening) kan krijgen dan iemand die 1200 netto verdient.

Dat is in het voetbal niet anders. Daarom kunnen de grote clubs vaak veel grotere bedragen lenen en dus veel hogere schulden hebben. Je moet het in verhouding kunnen zien.

21 mei 2014 om 12:45

Waarom praten zoveel mensen over dingen waar ze helemaal geen verstand van hebben? Wat is er mis met schulden hebben? Zolang je je aflossing en rente kunt betalen is er toch geen enkel probleem? Bijna iedereen in NL heeft een hypotheekschuld, daar is toch ook niks mis mee. Ieder bedrijf in de wereld heeft ook schulden, daar is toch ook niets mis mee?

Stop gewoon alsjeblieft met dom lullen over schulden als je er niets van begrijpt.

21 mei 2014 om 14:38

De Spaanse clubs hebben ook belachelijk hoge schulden bij de belasting. Ze zijn pas geleden overeengekomen dat deze afgelost zullen worden tot 2020. Belachelijk natuurlijk als je ziet dat deze zelfde clubs wel even 100 miljoen kunnen neertellen in de zomer voor een speler (dan praat ik dus over Madrid en Barcelona) Oftewel, ze hebben het geld wel om deze schulden af te lossen, maar besluiten dit niet meteen te doen. Trouwens, de Spaanse overheid kan dit geld heel goed gebruiken.
Lees dit artikel maar even Real Madrid fans die claimen dat ze hun schulden gewoon aflossen.
http://www.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=198220

21 mei 2014 om 15:05

Als de belastingdienst daar toch mee akkoord gaat dan hoeft de Uefa zich daar niet mee te bemoeien, logisch toch? Pas als de belastingdienst op hun strepen gaat staan en het geld nu eist en Real daar niet aan kan voldoen (wat onwaarschijnlijk is) is er een probleem. Je zegt overigens zelf al dat Real of Barca wel aan die belastingsschulden kunnen voldoen, dus wat is dan het probleem?

21 mei 2014 om 15:22

het probleem is dat ze het niet doen, vervolgens het land in crisis zit (uiteraard niet door hun, maar ze helpen wel mee) en wij EU het land met onze belastingcenten (want wij mogen geen schuld hebben) overeind houden.

Maar goed daar is onze regering zelf bij.

21 mei 2014 om 14:00

Ik vind het ook correcter wat hij nu zegt. Ik heb het ook al eerder gezegd dat die FFP gewoon ingesteld is om ploegen als Real, Barca, Manu e.d. in de top te behouden. Die ploegen hebben waanzinnig veel hoge schulden, maar die kunnen rustig verder doen. Maar een ploeg als City die geen schulden heeft en een sjeik die alles betaalt moet gaan afgeven. Een scheef model als je het mij vraagt.

Met andere woorden: wij doen precies wat we willen, de regels van de Uefa interesseren ons niets. Deze club gewoon uitsluiten voor Europees voetbal. Dit soort mensen denkt dat alles met geld te koop is.

Hij heeft een punt het is belachelijk dat clubs als real madrid en barcalona nooit worden aangepakt terwijl zij er financieel veel slechter voor staan.

21 mei 2014 om 12:39

Punt is dat die 2 clubs er veel beter voor staan. Schulden hebben is niet per definitie slecht.

Barca en Madrid kunnen uit hun standaard bedrijfsvoering jaarlijks zwarte cijfers schrijven. City schrijft donder rode cijfers en dat is een probleem.

21 mei 2014 om 13:02

@ M_ssc

Punt 2 is dat jij het niet begrijpt en populistisch aan het kletsen ben. Real Madrid is binnen 3 jaar de gezondste club ter wereld als ze in het tempo van de afgelopen 5 jar door gaan.

Blijf maar schreeuwen en roepen, tekent alleen maar je eigen domheid.

Hier heeft de beste man toch echt een punt. Ze hebben inderdaad geen schulden. Men lijkt te vergeten dat clubs als Barca en Real een gigantische schuld hebben. Maar die clubs worden dan weer genegeerd door de UEFA. Als het aan mij ligt dan mag elke club zoveel mogelijk uitgeven als ze maar willen als de club maar niet in de schulden komt.

21 mei 2014 om 13:03

@ Ajaxpogba

Real Madrid heeft 90 miljoen euro schuld, draaien al 5 jaar 30 miljoen netto winst op rij. Realiseren elk jaar een nieuwe recordomzet en zijn binnen 3 jaar schulden vrij. Ga eens een huis kopen en kom dan terug met schulden.

Ondertussen is het aan te raden om stil te zijn, aangezien je totaal niet snapt wat je zelf uitkraamt.

21 mei 2014 om 14:39

Lees dit artikel D-Bergkamp http://www.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=198220
En beweer dan nog eens dat andere het niet snappen.

21 mei 2014 om 13:06

Lees even een aantal reacties terug want je snapt er helemaal niets van! Schulden zijn irrelevant. Kennelijk geeft City meer uit dan de inkomsten die zij genereert. Het geld van de Sjeik moet je niet meerekenen want dat zijn geen voetbalgerelateerde inkomsten. De hele insteek is dat ook indien de Sjeik zich terugtrekt de club meer inkomsten genereert dan het uitgeeft en kennelijk komt er zonder het geld van de Sjeik bij City minder binnen dan er uitgaat. Heel simpel de clubs met torenhoge schulden verdienen kennelijk jaarlijks meer dan er (inclusief de aflossingen aan die schulden) uitgaat. Het is niet zo moeilijk.

sommige mensen snapen het gewoon de regel niet !! dit is totaal los van schulden hebben.. dus je hebt een Hypotheek van 200.000 euro en je hebt een inkomen van 2.000 euro en je betaalt netjes je Hypotheek 500 euro per maand terug.. Daar naast verdien je 10.000 euro per maand aan andere zaken en handeltjes dan hoef je toch niet perse eerst je Hypotheek af te lossen?!! en zo werkt het bij Real Madrid, Barcelona, Manchester United en nog meer clubs..

Het feit dat de clubs geld moeten betalen als ze schulden hebben klopt gewoon niet. Ik vind de actie dat er minder spelers mogen worden ingeschreven heel erg goed, daarnaast vind ik het ook goed dat de clubs uitgesloten worden van europees voetbal. maar een boete omdat de begroting niet goed is klopt gewoon niet. als een club dan financiele problemen heeft zal de uefa de clubs bankroet maken.

Ach ja niks fairplay aan... Grote clubs als Barca en Real gewoon lekker de tijd geven om schulden terug te brengen en dan pas echt met strenge regels komen.... Dus met andere woorden de regels worden zo gemaakt dat Barca en Real worden ontzien.....
Nee als je dan fairplay wil hebben hadden ze meteen met die strenge regels moeten beginnen en voor iedereen!

21 mei 2014 om 12:42

Lees de overige reacties eens. Er wordt hier meerdere malen duidelijk aangegeven wat het verschil is tussen City en clubs als Real en Barca.

Wellicht begrijp je dan dat de Uefa deze clubs in dit geval niet bewust ontzien, maar dat deze clubs gewoon putten uit hun eigen bedrijfsvoering en op dat gebied dus 'fair' spelen.

21 mei 2014 om 12:47

En wat is er niet ''fair'' aan dat een club 1 grote sponsor heeft die alles dekt? Voetbal is geld en waar dat vandaan komt maakt geen fluit uit.
Ook bereikt de Uefa met dit beleid dat alleen de ''grote'' clubs groot blijven, en ''kleinere'' clubs dmv een suikeroom/familie niet kunnen doorgroeien naar de top.
Dus gevolg is dat het Europees voetbal gedomineerd blijft door een beperkt aantal clubs en af en toe een verrassing....

Ps, en clubs zullen steeds vroeger talenten uit alle windhoeken weghalen. Wat de ''kleinere'' clubs al helemaal niet ten goede komt.
Denk dat het eerder schadelijk voor het voetbal is dan dat het een verbetering zal zijn....

21 mei 2014 om 13:11

En daar sla je dus de plank compleet mis. Trekt de suikeroom zich terug dan zijn de rapen gaar en vandaar dat de regel is dat je inkomsten exclusief centjes van suikeroompjes moet nemen. Als bijv. Vitesse haar oom kwijt raakt is er niets gezonds meer aan de financiele huishouding. Syerker nog, de hele boel dondert dan in elkaar met alle gevolgen van dien en dat zijn nou de situaties die voorkomen dienen te worden. Boeien dat Barca 10 miljoen per jaar (fictief bedrag) moet aflossen als zij jaarlijks 100 miljoen genereert (en dus niet krijgen).

21 mei 2014 om 13:36

Ja en? Dat is dan het probleem van de club niet van de Uefa. Die doen dit alleen om de traditionele top clubs te beschermen en niet omdat het zogenaamd goed is voor het voetbal.

21 mei 2014 om 13:47

De Uefa probeert te bereiken dat clubs op eigen kracht en met eigen middelen opereren. Dat je dat probeert te vertalen naar het beschermen van de grote clubs vind ik een beetje Calimero gedrag.

Een voetbalclub moet zichzelf gewoon bedruipen zodat de kans op faillissementen en oneerlijke concurrentie tot een minimum terug worden geschroefd. Daar kan je toch moeilijk op tegen zijn.

Dat clubs, spelers en werknemers geheel afhankelijk zijn van de nukken van een eigenaar is gewoon een kwalijke zaak.

Ik ben er heilig van overtuigd dat we binnen 10 jaar af zijn van nationale competities. En dan dit vervangen zal worden door een CL competitie van de Uefa en de Dream League competitie van een ieder die geld te veel heeft. Als dit soort rijke lui het zat zijn om onder dit soort regels te werken, dan hebben ze genoeg poen om hun eigen competitie te starten. Zodra ze daarmee komen dan kan de Uefa niets anders doen dan een soortgelijke competitie op te starten om tegen gas te geven, want anders zullen de beste spelers vertrekken naar clubs waar ze het meest kunnen verdienen (zoals ze nu eigenlijk ook al doen). Alleen de Fifa zou hier een stokje voor kunnen steken door te stellen dat voetballers die niet in een competitie spelen onder het bewind van de Uefa dat zij niet in aanmerking kunnen komen voor Ek's en Wk's, maar de Fifa en de Uefa zijn ook niet de grootste vrienden van elkaar.

Ondanks dat ik weet dat dit het voetbal nog verder kapot zou maken vind ik het ook wel spannend als het echt zover zou komen. Er moeten toch op deze aardbol een stuk of 18 clubs op te richten zijn over de hele wereld waar mega veel geld in omgaat en waardoor de beste spelers in die competitie willen voetballen. Maar goed hopelijk gaan al die rijke gasten zich eens beseffen dat ze gewoon binnen bepaalde regels moeten leven, zodat een competitie nog echt een competitie is.

God oh god, City is al behoorlijk "gematst" want zulke clubs moeten uit de CL geweerd worden vanwege competitievervalsing en toch trekt zo'n man zijn bek open. Ze denken groter te zijn dan de Uefa en dat is de schuld van de Uefa aangezien die geen ballen gaat tonen. Daarbij moeten schuldenclubs als Barca en Real ook keihard worden aangepakt, net zo goed competitievervalsing.

Als je écht eerlijke CL wil dan speel je met de top van Duitsland, Nederland, (mogelijk) Belgie en Portugal maar dan houdt het ook wel snel op. Ik vind het prima overigens.

Mensen die hier zo moeilijk doen doen over de schulden van Barca en Real moeten wel beseffen dat die begrotingen duurzaam zijn. Je kunt wel bij een club kunstmatig geld erin stoppen en dat de club schuldenvrij is maar als dat geld er niet meer instroomt zakt de club weg. FFP is er op gericht om gevallen als FC Anzhi Makhachkala te voorkomen.

Dus als een club meer uitgeeft dan binnenkomt spelen ze vals?

Dus een suikeroom bij Utrecht, NEC en Roda is dan ook niet toegestaan.
Of de gemeente die PSV weer helpt?

De regels zijn te scheef!

Die sjeik is eigenaar van de club, hij mag dan lekker zelf weten hoeveel hij erin pompt!
Het leven is oneerlijk en de ene club is rijker dan de andere.

Maarja, maffia Fifa en Uefa vrezen voor hun inkomsten (wit gewaste inkomsten wel te verstaan) van de traditionele clubs.

Ik vind wel dat hij een punt heeft. Ik snap niet waarom de clubs met een suikeroom zo hard aangepakt worden en de "grote" clubs met hun schuldenpost buiten schot blijven.

Voor de maatschappij lijkt het mij toch gevaarlijker dat een club als Real/barca spendeert met geld dan een club als City/ Chelsea dat geld puur vanuit de club (eigenaar) spendeert en verder dus niemand deert.

Het zijn clubs als Real en Barca die hun uitgaven bekostigen met geld van banken, banken die door de maatschappij in leven worden gehouden.

En ze zullen die kosten vast goed terug kunnen betalen, maar clubs als City kunnen hun kosten ook gewoon goed financieren, dus waarom zijn zij dan wel de lul en die andere clubs niet?

En ja, dan krijg je weer van die one-liners als: "wat als de eigenaar morgen vertrekt?" .. Ja, dat zou idd een probleem zijn. Maar wat al morgen ineens alle sponsers van Real besluiten de stekker er uit te trekken? Dan heeft Real ook probleem...

Als die als-verhaaltjes slaan nergens op en zijn nu gewoon niet aan de orde.

21 mei 2014 om 13:14

Je hebt gelijk, je snapt het niet. Voor uitleg even de vele reacties hiervoor lezen, staat precies hoe en niet minder belangrijk waarom de regels zijn zoals ze zijn. Hieronder zullen vast nog vele posters hetzelfde blaten ingegeven door clubvoorkeuren en dan kan je het wel uit blijven leggen.

21 mei 2014 om 13:14

Ja, want sponsoren zijn natuurlijk ook niet contractueel vastgelegd.. Daarnaast zijn er altijd sponsoren te vinden voor bijvoorbeeld Real, terwijl een sjeik altijd de stekker er uit kan trekken als hij er geen zin meer in heeft.

Daarnaast raad ik je aan nog even de reacties van Tristan te lezen.

21 mei 2014 om 13:23

Dan kan er net zo goed een andere sjeik zo'n prachtige club als City overnemen.

21 mei 2014 om 13:24

Kijk dat zijn slechts aannames die je doet. Dus je weet wel zeker dat er altijd sponsoren voor Real te vinden zullen zijn, maar er kan geen andere sjeik komen bij City of een rijke Rus of rijke Zimbabwaam of weet ik het, bij wijze van...?

En ik ga er vanuit dat er bij City ook het en ander contractueel staat vast gelegd en de eigenaar niet zomaar van de ene op de andere dag zn spullen kan pakken en zn geld meeneemt. Daar zullen vast wel allerlei garanties bij gedaan zijn.

21 mei 2014 om 14:16

"voor de maatschappij lijkt het mij toch gevaarlijker dat een club als Real/barca spendeert met geld dan een club als City/ Chelsea dat geld puur vanuit de club (eigenaar) spendeert en verder dus niemand deert."

Kan je ook uitleggen waarom dat voor jou zo lijkt? Zolang Real en Barcelona elk jaar winst blijven maken en hun schulden aflossen is alles toch perfect in orde? Het is pas wanneer ze dat niet kunnen dat er een probleem is. En dan zal de Uefa ook gewoon ingrijpen hoor, net zoals ze nu doen.

En wat dat laatste betreft, wat gebeurt er als die eigenaar zich terugtrekt? Dan stuiken die clubs helemaal in elkaar en zijn ze failliet. Ze worden namelijk enkel boven water gehouden door de gulheid van hun eigenaar. Dat is het gevaar, en dat is de grootste reden waarom die hele FFP in het leven zijn geroepen. Men wil dat de clubs financieel gezond zijn. En dat zijn Real en Barcelona voor zover ik weet. Dat ze schulden hebben doet daar niks van af.

21 mei 2014 om 14:22

j. Mourinho jr. Denk eens na voordat je wat zegt.

Die banken hebben er alleen maar profijt van als een klant (real/barca) bij hun aanklopt voor een lening. Bij deze twee clubs is de garantie dat zij terug betalen 99,99 gezien de omzetcijfers. Dit heeft dus eerder een positieve werking op de maatschappij. Ja, het verschil zit 'm erin dat de risico's bij Real/barca verspreid zijn.

De bank is geen vrijwilligersinstelling, zij willen ook ordinair geld verdienen. Dat doen zij dus aan Real/barca. Wat is dan je probleem? Als duizenden burgers nu een lening aanvragen en dit niet kunnen terug betalen, ja dan lijdt de maatschappij eronder. Maar echt niet als aan Real/barca een lening wordt verstrekt. Wat een onzin zeg.

De FFP is er om te zorgen dat de clubs geen schulden maken. (en deze dus niet kunnen betalen). Nu zou je denken maar Real/abrca hebben zojuist schulden gemaakt. Zij hebben honderden sponsoren, een veel grotere naam in de wereld. De omzet bij deze clubs is een zekerheid.

City en PSG zijn één groot risico. Daar is de omzet niet zeker, de salarissen vormen denk ik wel 70 van de omzet. Dat is gewoon een ongezonde situatie.

Die olie sjeiks. Vallen deze weg, dan is het klaar. Madrid en Barcelona zullen altijd op eigen benen blijven staan. Bij City en PSG is dat met z'n beleid niet te garanderen.

21 mei 2014 om 15:28

niet akkooord ; in Spanje heeft men pas bij de aanvang van het net verlopen seizoen , akkoorden gemaakt met de banken en de fiscus want de schulden van barca en real (ook anderen) waren enorm opgelopen en een betaling discipline was ver weg ,zelfs in de Europese commissie is die schrijnende toestand ter sprake gekomen en heeft men van daaruit Spanje aangemaand zijn achterstallige belastingschuld bij de clubs te gaan regelen. het is ook onder druk van de FFP dat er met ingang van dit jaar ging gesanctioneerd worden en daarom is 'nu' alles WEL met akkoorden en afbetaling termijnen is geregeld , maar daarvoor helemaal niet !
je sjeik verhaal klopt ook niet helemaal ; in casu zijn dit investeerders die enorme sommen in een club pompen , dat is zo maar zelfs indien die , om welke reden dan ook, plots zouden willen stoppen gaan die zoveel mogelijk terug trachten te recupereren van hun investering en gaan die dus hun belang voor zoveel mogelijk trachtten te verkopen ,aan een andere investeerder , dus stellen dat plots die bewuste club zonder middelen zou blijven is hier helemaal niet aan de orde, het zou trouwens ook heel dom zijn . ook het voorbeeld van city en PSG dat jij aangeeft is toch helemaal onjuist , je klapt dus wel over een club in een wereld stad Parijs en over een team in Manchester , een miljoenen stad in het UK , daar gaat heel snel een andere 'kandidaat' staan om de boel over te nemen . ik las hier ook ergens op dit medium, over het geval 'portsmouth' , wel in deze club kwam er ook iemand die wou meespelen in het spelletje , kon dat team voor relatief weinig overnemen, tja die club zat al aan de grond, en begon zijn verhaal maar dat is helemaal niet in de grootte van de superteams , niet qua input en belangstelling , die eigenaar had gewoon te weinig middelen en was niet bekwaam genoeg en uiteindelijk ging de club ten onder ... de club was op de bodem en kwam na korte tijd terug op de bodem terecht , maar nogmaals de clubs van die superrijken zijn hiermee totaal niet te vergelijken

Helemaal gelijk

Er wordt puur gekeken naar het economische basisprincipe

Deze man, en veel mensen hierboven, snappen het niet. Fair play gaat om eerlijke concurrentie. Als een sjeik, of wie dan ook, nou voor de grap eens 2 miljard in een selectie stopt? Dan is er nagenoeg geen sprake meer van concurrentie. Dat zou de doodsteek voor de sport betekenen. Dat ze het geld ervoor hebben is irrelevant.
Door de uitgaven te koppelen aan voetbalgerelateerde inkomsten blijft het enigszins eerlijk al bestaan er evengoed verschillen.
Nog eerlijker zou natuurlijk een salarycap en zelfs een budgetcap zijn, maar dat gaat de bobo's blijkbaar weer te ver.

Ben benieuwd wanneer ze clubs ipv boetes geven, gaan uitsluiten in een Europees toernooi. Ik dacht dat dat de bedoeling zou zijn maar dat durven ze waarschijnlijk toch niet.

21 mei 2014 om 13:25

Ik heb helemaal niks tegen barca of real madrid maar waarom mogen die zoveel schulden hebben? Geef ze maar een straf.

Zo corrupt als iets de uefa schhulden maken wordt hier aangemoedigd, eigen vermogen hebben mag niet daar wordt je voor gestraft!

Dus de boodschap voor elke club ga geld lenen want dat mag!

21 mei 2014 om 15:38

Het geld dat de Uefa krijgt van de boetes houden zij niet zelf. Dit gaat weer terug in een pot wat prijzengeld voor de clubs is. Er wordt bij City 10 miljoen ingehouden uit CL inkomsten in het seizoen 2013-2014 en 10 miljoen in het seizoen 2014-15. Die andere 40 miljoen is voorwaardelijk.

Ik zie dat er maar een paar mensen (zoals Manodedios) zijn die het echt snappen.

Er wordt veel onzin geschreven door mensen die eigenlijk geen kijk hebben op de ontwikkeling van de club of uit pure jaloezie zich verschuilen achter de regeltjes die tot een paar jaar geleden niet geldig waren tot het kartel van de G14 zich uit onverwachte hoek aangevallen voelde. Ik zal mij binnenkort eens wagen aan een slubexpert verhaal over City en Fair Play Rules.

Toen de crisis in Spanje toeslag was men bang dat de banken niet meer zouden lenen aan de clubs.
Normale bedrijven die een lening wouden aangaan om de schulden op hun schulden te betalen gingen massaal overkop. Barca en Real die nieuwe schulden aangaan om vorige schulden af te betalen doen lekker voort. In een normaal economisch klimaat gingen beide ploegen en noch velen overkop.

Massas mensen verloren hun job / hun bedrijf / zaak omdat die banken niet meer wilden lenen. Die mensen zitten nu aan de grond omdat ze het weinige geld in randzaken als Barca/real staken.

Bedrijven met een gezondere boekhouding dan die 2 kregen echter geen lening meer en sloten de deuren.

De voetbalclubs staan blijkbaar boven de wet omdat de banken van hogeraf die teams moeten rechthouden. Erg leuk allemaal, miljoenen mensen verliezen hun job. De 'sterspelers' bij een even ongezond bedrijf blijven de miljoenen aaneenrijgen en krijgen steeds vettere contracten.

Die rot-uefa wil ons dan een lesje leren over ethisch verantwoord investeren. Wat er in Spanje gebeurd is veel erger dan een suikeroom die wat geld pompt in City.

Volledige interview is te zien op City-web. Fair Play Rules komt in deel 2 aan de orde.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren