RKC lijkt door gelijkspel in kelderkraker veroordeeld tot nacompetitie

NAC Breda heeft zich officieus verzekerd van nog ten minste één jaar Eredivisievoetbal. De Parel van het Zuiden speelde zondagmiddag met 1-1 gelijk tegen concurrent RKC Waalwijk en de ploeg van Erwin Koeman gaat hierdoor zo goed als zeker de nacompetitie in. Het verschil tussen NAC en RKC bedraagt drie punten en het doelsaldo van de Bredanaars is acht doelpunten beter.

/

NAC speelde in 2006 voor het laatst in de play-offs en versloeg toen TOP Oss en Volendam. RKC redde het vege lijf in 2009 door Excelsior en De Graafschap te verslaan en beide partijen willen er alles aan doen om de nacompetitie te ontlopen. RKC probeerde de thuisploeg in de openingsfase te overdonderen, maar kwam niet tot serieuze kansen. Na achttien minuten claimde NAC een strafschop nadat Evander Sno Uros Matic had vastgehouden, maar daar wilde Bas Nijhuis niets van weten.

Het speltempo was bijzonder laag in het Rat Verlegh Stadion en van aanvallende intenties was weinig sprake. Een dood spelmoment brak de wedstrijd open: Jordy Buijs draaide een vrije trap van circa dertig meter in de korte hoek en zette NAC op een 1-0 voorsprong. RKC nam in de tweede helft iets meer initiatief en was na een uur dicht bij de gelijkmaker, maar Sander Duits stuitte op Jelle ten Rouwelaar.

De aanvoerder van RKC was na 72 minuten wel trefzeker: Romeo Castelen legde de bal breed en de linkspoot mikte de bal in de kruising. RKC kende een sterke slotfase, maar had geluk dat Mats Seuntjes in de slotfase nog een goede mogelijkheid liet liggen. NAC, dat op 8 februari voor het laatst wist te winnen, is echter zo goed als zeker van lijfsbehoud en gaat volgende week op bezoek bij PSV. RKC treft zaterdag Heerenveen.