Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Ajax komt in jeugdopleiding met revolutionaire ontwikkeling

Laatste update:
/

Ajax gaat in de jeugdopleiding een rouleersysteem hanteren bij de trainers. ‘Een revolutionaire ontwikkeling’, zo schrijft De Telegraaf vrijdag. De club uit Amsterdam stapt af van een coach vast op een team. Men wil namelijk spelers maar ook trainers bewust maken dat spelers beter moeten worden gemaakt.

“Het gaat in de opleiding niet om het team, maar om de ontwikkeling van het individu”, claimt hoofd jeugdopleiding Wim Jonk. De trainers zullen nu anders moeten denken omdat ze verantwoordelijk zijn voor een groep spelers. Ze begeleiden spelers, bekijken beelden en praten met ze. "Daardoor krijg je een mentor-relatie. Ze krijgen een groep uit Onder-19, Onder-18 en Onder-17. Het wordt een mix, die karakterologisch en voetbaltechnisch bij een trainer past.”

Doordeweeks zal er geen sprake zijn van A1, A2, B1 of B2: de Onder-19 en Onder-17 zullen samen trainen. Daar zullen vier trainers bijstaan. "De vaste mensen en individuele trainers als Jaap Stam, Kenneth Perez, Bryan Roy, Ronald de Boer en Richard Witschge kennen de prioriteiten van de spelers en stemmen daar de trainingen op af”, verklaart Jonk.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Dat klinkt goed, laten we hopen dat het goed uitpakt. Als je ziet welke individuele trainers Ajax tot haar beschikking heeft, dan kan het toch haast niet anders dan dat er in de komende jaren wel een paar hele goede voetballers doorbreken.

25 april 2014 om 07:32

De beste voetballers zijn niet altijd de beste trainers, en de beste trainers waren niet altijd de beste voetballers. Voetballend een naam opbouwen is iets anders dan een naam opbouwen als trainer.

25 april 2014 om 08:54

@ Forzasittard

Een goede voetballer hoeft geen goede hoofd trainer te zijn. Dit komt omdat je met media, druk, taktiek te maken krijgt. Ook moet je de selectie tevreden houden, mensen ondanks teleurstellingen motiveren en tegelijkertijd presteren.

Als individuele trainer heb je hier vrijwel niets mee te maken.

Een voorbeeld,
Jaap Stam hoeft alleen maar aan Joel Veltman uit te leggen hoe hij moet lopen in een bepaalde situatie. Dit kan hij goed uitleggen omdat hij zelf al 100 keer in deze situatie heeft gestaan. Maar hij hoeft niets te doen met media/taktiek/druk etc.

Daarom is het vak van individuele trainer veel en veel makkelijker, en zeker als ex prof zijnde. Aangezien je namelijk precies weet wat een jonge trainer door maakt.

25 april 2014 om 09:34

@De-lano : Trainer, hoofdtrainer, individuele trainer, het maakt allemaal niet uit. Als je het niet goed kan overbrengen dan faal je gewoon keihard als trainer, welke taak je dan ook uitvoert.

25 april 2014 om 09:47

De speler in kweste kan et ook verkeerd oppakken. Of het kwartje valt later.

Iedereen moet voor zichzelf bepalen, hoe die te werk gaat.

Ik heb hier nog geen mening over eerlijk gezegd.

De juiste trainingen bestaan iniedergeval niet.

25 april 2014 om 10:06

@ Epoxi

Natuurlijk moet je het over kunnen brengen, dat is een vereiste voor een trainer.
Het enige dat ik zeg is dat een individuele trainer over vele minder algemenen kwaliteiten hoeft te beschikken dan een hoofd trainer. Waardoor de taak van een individuele trainer relatief een stuk makkelijker is.

Een individuele trainer met papiertjes is leuk maar is ook geen garantie. Alleen hoor je dat nooit als die falen omdat het geen grote naam is.

Het grote voorbeeld van een oud voetballer is dat men hem per direct serieus neemt gezien zijn prestaties in het verleden. Daarnaast kan hij zelf heel realistisch voorbeelden geven. En hij weet precies wat er gevraagd word in bepaalde situaties.

Op individueel trainers gebied zou ik een ex prof elke dag prefereren boven een trainer zonder echte ervaring maar met een papiertje. Want een papiertje is theorie, terwilj het om de praktijk gaat. En laat de ex prof daar nou veel en vele meer ervaring in hebben.

Van wie denk jij dat je meer kan leren als speler op de individuele kwaliteiten
Van ex hoofdtrainer van bal op het dak 78 of van Jaap Stam
Van ex hoofdtrainer UVS of van Dennis Bergkamp
Etc etc

Niet verwonderlijk dat spelers op latere leeftijd steeds vaker beslissingen nemen die alleen maar op zichzelf gericht lijken te zijn. Als in de jeugdopleiding al wordt gesteld dat het niet om het team gaat maar om het individu (bij een teamsport) dan snap ik dat wel. Neemt niet weg dat dit rouleringssyteem een interessante methode is, ben erg benieuwd of het ook het resultaat heeft waarop men hoopt.

25 april 2014 om 07:25

Jij snapt er weinig van. Het gaat om de ontwikkeling van de lichamelijke kwaliteiten, niet het ontwikkeling van de ego. Dus betere aanname, korter draaien, beter passen, meer inzicht, betere passeerbeweging etc.

25 april 2014 om 07:46

Ik snap er weinig van?

“het gaat in de opleiding niet om het team, maar om de ontwikkeling van het individu”, claimt hoofd jeugdopleiding Wim Jonk.

Het gaat niet om het team, dat zegt mij al voldoende aangezien voetbal nog altijd een teamsport is.

25 april 2014 om 07:47

Ik zal het even in Jip en Janneke taal voor je opschrijven. Ze willen betere spelers opleiden, zodat Ajax 1 een beter team wordt.

25 april 2014 om 07:55

Natuurlijk willen ze dat, daar twijfel ik niet aan. Het gaat mij om de methode om daar te komen. Je wil spelers beter maken zodat Ajax 1 een beter team wordt en dat ga je doen door geen focus te leggen op het team maar op de individuele ontwikkeling. Dat vind ik krom, een geweldige voetballer betekent niet per definitie een geweldige voetballer voor het eerste team.

25 april 2014 om 08:09

Nog steeds snap je het niet, er breekt toch niet elk jaar een compleet team door? Bij een individuele aanpak wordt er gekeken welke training een bepaalde speler nodig heeft en naar aanleiding daarvan wordt er getraind. Op die manier maak je elke speler zo goed als ze kunnen worden. Jij denkt, teamsport, teamtraining, maar dat is in de jeugd, waar prestaties niet het belangrijkst zijn, niet harder nodig dan afgestemde training.

25 april 2014 om 09:00

Jullie praten langs elkaar heen.

Tuurlijk is de individuele onwtikkeling belangrijker dan kampioen worden met de A1. voorbeeld

Wat Prithender bedoelt is dat als je in de jeugd al nadrukkelijk uitspreekt dat het indiviu belangrijker is dan het team, dan schuilt daar een gevaar. Namelijk dat als straks hij straks bij het eerste komt zich alleen maar op zichzelf focust. Dit gaat natuurlijk altijd ten koste van de teamprestatie.
Je ziet het vaak bij debutanten, wat ook logisch is dat ze hun eigen wedstrijd spelen. Ik hou ook van spelers als Gerrard die echt voor het team en louter de teamprestatie spelen. Die creeer je zo misschien minder snel, al is het ook wel karakterologisch bepaalt.

25 april 2014 om 09:10

@ Prithender

In tegenstelling tot vele andere kan ik je redenatie wel begrijpen. Voetbal blijft een team sport en word ook als team uitgevoerd. Dus het team gevoel is wel belangrijk. Hetgeen waarom er steeds meer op het individu gelet word heeft eigenlijk een hele simpele reden. Mensen in jeugd teams spelen meestal een groot aantal jaar met elkaar en weten elkaar daarnaast blindelings te vinden. Dit fenomeen komt niet door kwaliteiten, inzicht of verbeterd overzicht. Nee dit komt door het jarenlang samen spelen.

Op het moment dat een speler een stap moet maken naar het eerste elftal zal hij alle automatismen die hij in de jeugd als groep had kwijt zijn. Tenslotte zijn de vaste mensen op hem heen grotendeels achter gebleven of hebben de club verlaten. En wanneer je die automatismen kwijt raakt moet je voldoende tactisch en technisch onderlegd zijn. En moet je overzicht en inzicht getrained aangesproken worden. En al deze eigenschappen train je heel goed als je continu word gedwongen daarmee op scherp te spelen. Dit kan je op vele manieren doen

- Andere trainers
Elke trainer let ergens anders op, mocht een bepaalde trainer focus neerleggen op 1 aspect ga je jezelf daar op focussen. Bijvoorbeeld de aanname van een bal. Dat is wat trainer 1 verlangt.

Maar trainer 2 vind misschien dat je juist op iets anders moet focussen. Die vind dat je moet letten op de mensen die in je rug zitten.

Trainer 3 vind dat je op moet letten naar de opkomende buitenkanten.

Als je 1 vaste trainer hebt zul je dus voornamelijk op die aanname blijven focussen waardoor de andere eigenschappen niet verder gepushed zullen worden naar een hoger niveau. Maar als je dus wisselende trainers hebt die allemaal op andere aspecten letten, zul je dus zelf ook op meerdere aspecten moeten letten. In plaats van een speler die alleen goed is in aannemen, komt er dus een spelers die goed is in aannemen, de mensen in zijn rug weet te vinden en oog heeft voor de opkomende back.

- Andere teamgenoten
Zoals eerder verteld heb je een bepaalde band met spelers als je over een langere periode samen speelt. Dit komt omdat je weet hoe iemand speelt. Zo zal een verdediger die wekelijks tegen dezelfde spits staat weten hoe een bepaalde spits loopt, aandacht trekt en scoort. Dus hij gaat zich daar op in stellen. En als hij balbezit heeft weet hij welke back het snelste vooruit gaat of welke middenvelder het beste aanspeelbaar is. Hierdoor word er getrained op een bepaalde vastigheid. Dit is natuurlijk prima zolang je dezelfde teamgenoten hebt of eenzelfde type tegenstander. Maar zodra de andere factor niet hetzelfde is ben je gelijk de automatismen kwijt.

Daarom gaan spelers met andere teams trainen en met andere spelers trainen. Zo zal een verdediger van de A1 in meerdere weken tegen meerdere spitsen spelen die allemaal hun eigen manier van spelen hebben. Hierdoor zla hij leren op verschillende types speelstijlen van een spits te reageren. Hoe verdediger je een kopsterke spits? Hoe verdedig je een snelle counterspits? Hoe verdedig je een 2 spitsen systeem spits. Door deze variatie leert een verdediger situaties herkennen tegen verschillende spitsen. In plaats van op basis van automatismen spelen, juist de jeugdspeler elke keer laten verassen zodat hij moet leren anticiperen, vooruitzien en positioneren. Die is alleen maar te trainen door ervaring, ervaring en nog eens ervaring.

Hetzelfde geld voor opbouwen. Als je wekelijks met iemand anders speelt kan je dus niet blind vertrouwen op de automatismen. Aangezien die automatismen er niet zijn. En dan moet je op basis van je eigen overzicht en inzicht dus geen zoeken naar de ruimtes. Op basis van het luisteren naar de coaching moet je beslissingen gaan nemen. Oftewel je handelings snelheid om hoog werken, je overzicht en je inzicht verbeteren.

Ondanks deze hele lange uitleg is deze taktiek op zichzelf niet gloednieuw natuurlijk. Het is ook al een zwaar beproefde taktiek die op meerdere aspecten al worden toegepast. Bijvoorbeeld bij Albert Heijn word er elke 3 jaar geswitched tussen de vestigingsmanagers. Deze laten dus elke 3 jaar een nieuwe frisse blik op een vestiging rond gaan.

Al met al heeft het verberen van de persoonlijke individuele eigenschappen een groot voordeel voor het team belang. Aangezien een speler met veel trainers en spelers heeft gewerkt zal hij veel meer spelers kennen, veel meer situaties meester zijn en veel meer trainingstactieken weten. Hierdoor zal hij uiteindelijk makkelijker in een team passen. Door individuele taktiek maak je het team en het teambelang beter op den duur.

25 april 2014 om 14:31

Prithender heeft hier wel een punt, Doncoxxx ook. Het is uiteraard heel goed dat ze individueel beter worden, echter is voetbal wel een teamsport. Ik kan wel een hele goede aanname en prachtige pass hebben, maar als ik niet in een team kan functioneren heb ik daar weinig aan.

Voetbal draait om veel meer dan wat iemand individueel kan. Het is belangrijk om te leren hoe je in een team kan functioneren, met verschillende type spelers en mensen. Een echt team kan veel beter werken dan een team met individuen. Kijk bijvoorbeeld maar naar de Galacticos van toen. Individueel geweldige spelers, maar konden niet als team functioneren.

Simpel voorbeeldje, ik ben zelf trainer van de D, en wij worden voor het derde seizoen op rij kampioen, niet omdat wij veel individuele klasse hebben, maar omdat het een echt team is.

Neemt niet weg dat het belangrijker is om de spelers beter te maken dan dat een team kampioen word. Hier moet een goede middenweg in worden gevonden.

25 april 2014 om 08:40

Bij Ajax is er een nieuwe filosofie sinds de "fluwele revolutie" omtrent het trainer en begeleiden van jeugdspelers. In de tijd dat Ajax geen prijnzen won (2005-2010) stond de arena vol met jeugd teams die wel kampioen werden, maar als de spelers uiteindelijk de overstap moesten maken naar het eerste kwamen ze te kort omdat ze voor het eerst in een ander team kwamen. Waar ajax toen mee bezig was, was een heel team smeden om kampioen te worden, zo kon bijvoorbeeld jong Ajax absurd ver komen in het beker toernooi. Maar daar heb je in het eerste niets aan ieder jaar gaan er maar een paar spelers naar het eerste toe, en die moeten het gelijk aan kunnen. Daarom krijgen ze individuele trainingen. Het gaat in de jeugd niet meer om het team inderdaad. Maar heeft dat iets te maken met de spelers die nu weggaan en geen feeling hebben bij de club? Nee want die hebben dat nooit mee gemaakt. En misschien willen spelers juist vanwege de goede begeleiding wel blijven bij de club, zeg jij doordat ze geen vast team hebben ze gelijk de hele club maar niets vinden?

Dit klinkt mij best wel logisch in de oren. Eigenlijk is het apart dat deze manier van werken nu pas gaat worden toegepast.
Het past naadloos in het idee van Cruijff/het technisch hart dat het gaat om het beter maken van individuen, niet zozeer om het resultaat in een wedstrijd. Althans, tijdens de opleiding..

Revolutionair, ja.
Maar het kan ook nadelen hebben. Continuïteit is voor sommige jonge jongens ook belangrijk en dat wordt er dan op deze manier weer uit gehaald. Maar even afwachten hoe het uitpakt, hoe je dit kan meten vraag ik me ook nog af.

Kan ook verkeerd uitpakken, speler A werkt liever met Coach A want Coach B ziet het niet in speler A zitten en bij een wedstrijd zet Coach B speler A op de bank.

Er zitten plus en minpunten aan, dit is iets dat zich zal moeten uitwijzen of het een succes is. Maar ja, Nederland staat bekend om hun revolutionaire manier van opleiden, waarom niet, kan goed uitpakken en maken we misschien een sprong mbt. jeugd ontwikkeling.

25 april 2014 om 07:27

Dat probleem heeft Ajax nu al met Trustfull, coach van de A1. Er is een handje vol spelers die niet met hem willen werken en die spelen in de A2 of Jong Ajax.

25 april 2014 om 07:35

Forzasittard
Misschien is dit juist nu een voordeel omdatt je nu niet een heel seizoen te maken hebt met dezelfde coach. Als je dus niet goed klikt met een bepaalde coach, dan heb je meer uitlaatkleppen.

Progressie boek je alleen door continue revolutionair te denken. Soms zal er iets niet goed uitpakken. Maar als je altijd status quo blijft denken dan wordt je snel achterhaald. Voor Ajax, dat streeft om een van de beste jeugdopleidingen ter wereld hebben, is dit zelfs nog belangrijker omdat ze dan achterraken.
We zullen zien hoe dit uitpakt. Alleen tijd kan dit beantwoorden.

Waarom iets veranderen dat al tot het beste van Europa behoort

25 april 2014 om 07:38

jms11
Omdat je altijd door moet blijven ontwikkelen om de beste te blijven. Reken maar dat alles wat Ajax goed doet, gecopieerd wordt door andere clubs bij hun jeugdopleidingen. Dus je moet de rest altijd een stapje voor zijn, wil je een van de beste blijven.

25 april 2014 om 07:42

Wet van de remmende voorsprong. Niet ontwikkelen betekent stil staan. En dus moet je blijven doorgaan met het verbeteren van de opleiding. Hetzelfde als bij een team dat geen cers bloed krijgt. De spelers doen het dan 5 jaar goed, maar wordt daarna ingehaald aan alle kanten, omdat het zich niet is blijven doorontwikkelen i.e. Barcelona.

25 april 2014 om 07:46

Stilstand is achteruitgang. Die insteek heeft de ontwikkeling van spelers in Nederland tegengehouden en dat zie je terug in Oranje, in de hoeveelheid Nederlandse spelers bij Europese topclubs en de prestaties van Nederlandse clubs in Europa.

Laat men bij Ajax eerst maar eens een goed collectief neerzetten, zoals Van Gaal in de jaren 90 heeft gedaan. Je moet namelijk eerst een goeddraaiend team hebben om jeugd te kunnen inpassen. Tevens maakt Ajax de fout om in lange termijn te denken. Dat is in het huidige voetbal onmogelijk. Het is nu presteren en niet over 5 jaar, Mede daarom zal Ajax diverse ervaren spelers moeten kopen om de spelers in het veld op hun fouten te wijzen. Op de huidige manier zal Ajax nooit meer bij de Europese top aansluiten, omdat andere clubs begrijpen dat er nu gepresteerd moet worden. En het heeft niks met geld te maken want dat probleem was er in de jaren 90 ook al. Alleen had een trainer toen meer tijd om een team op te bouwen.

25 april 2014 om 07:51

Raymond1972
Wat een onzin. Regels zijn veranderd. Nu zijn een beetje talenten al veel vroeger weg dan in de jaren voor het Bosman arrest. Dus je kunt die tijd niet meer vergelijken met nu. En Ajax probeert juist de grote talenten langer aan zich te binden zodat we misschien wel de mogelijkheid hebben om een goede lichting langer bij elkaar te houden.
Dat kopen is zo achterhaald. Wat Ajax kan betalen is echt niet van een kwaliteit dat we hogere ogen gaan gooien in Europa hoor. Die spelers gaan nu meteen naar de subtop van de grote voetballanden omdat ze daar al minstens het dubbele kunnen verdienen. Als je ziet dat de clubs uit de onderste regionen van de PL al een enorm hoger bedrag aan tv gelden ontvangt tov de best grossierende ploeg uit de eredivisie, dan moet je toch best snappen hoe laat het is?
Ja, Ajax kan zeker af en toe proberen een gerichte aankoop te doen. En doen ze ook echt wel als het de juiste is. Zie van Ginkel, waarvoor ze best een aardige duit overhadden. Maar Chelsea voorkwam die transfer. Maar ze gaan echt niet zomaar kopen om te kopen. En gelukkig maar. Er zijn heel weinig spelers in de eredivisie die Ajax echt beter kunnen maken. En van die spelers zijn ze of niet betaalbaar, tenzij we Sulejmani kuren gaan uithalen, of ze spelen bij clubs die ze echt niet aan Ajax gaan verkopen. Dan laten ze zo'n speler toch liever naar het buitenland vertrekken. Nogmaals: zie van Ginkel.
Dus als je loopt te verkondigen dat het niets met geld te maken heeft, terwijl het voor iedereen duidelijk is dat de voetbalwereld meer en meer om geld gaat, dan begin je toch echt achter te raken op het hedendaagse voetbalwereldje.
En in de jaren 90, zoals je zelf al zegt was het probleem ook geld. Dus Ajax is toen ook gewoon met hoofdzakelijk met eigen jeugd en jeugdige talenten aanschaffen CL winnaar geworden. We hadden toen wel het geluk dat we Frank Rijkaard en Danny Blind hadden als ervaren krachten. Dat doet Ajax nog steeds zoals nu met Poulsen, Maar die zijn nu wat moeilijker te halen omdat die langer in het buitenland blijven om nog wat langer te cashen voor de nadagen.

Mooi..geeft nog meer t gevoel dat je gelijk bent aan je leeftijd genoten. Klinkt goed.

En van harte Johan, en nog vele gezonde jaren!

Zal tijd worden Wim Jonk (en Johan Cruijff) want sinds Martin Jol in 2011 weg moest is er qua veldspel nog 0,0 aan verbeteringen zichtbaar in het 1e elftal. Enkel de bankrekening wordt steeds vetter maar geld kan niet scoren. Het is de laatste 4 jaar diep droevig gesteld met het Ajax-niveau en de 4 landstitels verbloemen dit heel erg. Tikkie breed-tikkie terug is om je kapot aan te ergeren, Wake Up clubleiding en alle fans!!!!!!!

25 april 2014 om 12:13

Minste tegendoelpunten, meeste goals, hoogst percentage gemiddelde balbezit, 4x kampioen, grote clubs in de CL wegspelen. Oh wat is het erg

25 april 2014 om 12:35

Ik denk dat je oproep alleen aan jezelf gericht zal zijn, want de overgrote meerderheid staat gelukkig achter Cruijff en het beleid! Onder Jol en zijn voorgangers verloren we alleen geld, werd de jeugdopleiding almaar slechter en wonnen we ook geen prijzen. Om maar een paar dingen te noemen..;;

25 april 2014 om 15:46

Ja ik ben tevreden over het financieel beleid maar als andere topclubs in europa dat niet (hoeven te) doen blijven we achter. Dan blijven we spelers van max 23 jaar in de selectie houden met in de competitie de grille van een cycloon houden en structureel geen aandeel in de champions league. Dat kan iedere leek zien. Ajax hoort de komende jaren verder afstand in de eredivisie te nemen en eens per 3-5 jaar een halve of kwartfinale CL te halen. Nou dat kun je wel vergeten dan 't is maar wat je blij maakt.

25 april 2014 om 17:30

Ik ben het met je eens dat Ajax afstand moet gaan nemen in de eredivisie. Ik denk dat Ajax regelmatig gaat overwinteren in de CL. Maar beide zie ik alleen maar gebeuren als we juist deze lijn blijven volgen. Het is bv niet zo dat Ajax helemaal geen oudere spelers wil halen. Dat kan wel, maar dat moeten dan net de juiste spelers zijn met een duidelijke toegevoegde waarde. Dit in tegenstelling tot vroeger, toen ze maar lukraak kochten om het kopen.
Kortom, ik zie jou wensen (en de mijne) juist wel uitkomen. Maar alleen als Ajax dit beleid blijft uitvoeren!

Ik vind het een interessant concept, er zitten in theorie zowel grote voor- als nadelen aan.

Naast de voor- en nadelen die hier reeds benoemd zijn lijkt het mij bijvoorbeeld lastig om de individuele trainers te beoordelen, op het moment dat niet duidelijk is wie voor welke speler verantwoordelijk is. Om de effectiviteit van je opleiding te verbeteren lijkt het me handig dat je ook een objectief beeld hebt van de prestaties van je jeugdtrainers. Een ander punt is bijvoorbeeld het aspect 'mentaliteit' of mentale hardheid, en het gegeven dat Nederlandse clubs in internationaal verband wedstrijden vaak op dit punt te kort schieten. Hier kan je ook op trainen / opleiden. Ik heb in de columns van Art Langeler wel eens gelezen dat hij het belangrijk vind dat een speler van de A1 ook leert dat bij een topclub resultaten moeten worden gehaald, en dat dat om een bepaalde wedstrijdinstelling vraagt. Dan richt je als opleider automatisch ook weer meer op het teamproces (wedstrijden win je niet in je eentje).

Ik schrijf bovenstaande nadrukkelijk niet omdat ik de ideeën van ajax af wil kraken, maar om aan te geven dat andere invalshoeken of benaderingen mogelijk blijven. 'probleem' is natuurlijk dat we hier met z'n allen van alles over kunnen roepen, maar dat de resultaten van dit alles pas over een paar jaar duidelijk zullen worden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren