Ajax zet in Waalwijk volgende stap richting kampioenschap

Ajax is weer een stap dichterbij de vierde landstitel op rij gekomen. De ploeg van Frank de Boer maakte geen fout in de uitwedstrijd bij RKC Waalwijk, dat in de geschiedenis van de club pas een keer op het eigen gras wist te winnen van de recordkampioen en woensdagavond geen moment in de buurt kwam van een verdubbeling van dat aantal: 0-2. Ajax zou zondag in de uitwedstrijd tegen Vitesse al kampioen kunnen worden, maar dan moet Feyenoord wel in eigen huis punten verspelen tegen RKC. Gebeurt dat niet, dan moet de lijstaanvoerder sowieso nog een week geduld hebben.

/

Eigenlijk kwam Ajax geen moment in de problemen in het Mandemakers Stadion. De koploper had veelvuldig balbezit en waar het in eerdere wedstrijden nog wel eens verzuimde om het overwicht uit te drukken in doelpunten, daar wist het nu twee keer te scoren binnen het eerste halfuur. De openingstreffer werd gemaakt uit een standaardsituatie: RKC-doelman Arjan van Dijk zag er niet goed uit bij een hoekschop van Lasse Schöne, waardoor Joël Veltman bij de tweede paal binnen kon koppen. Voor de verdediger betekende het zijn tweede doelpunt van dit Eredivisie-seizoen.

RKC moest na de tegenvaller meer de aanval zoeken, maar Ajax bleef dominant. De thuisploeg werd via Romeo Castelen nog wel een keer gevaarlijk: de aanvaller was in het duel slimmer dan Stefano Denswil, maar zijn stuiterende schot werd met moeite tot corner verwerkt door Jasper Cillessen. RKC raakte Michael Lamey vervolgens kwijt met een blessure en niet lang hierna kwam Ajax op 0-2. Kolbeinn Sigthórsson kreeg wel erg veel ruimte en speelde de bal naar Davy Klaassen, die Lerin Duarte leek aan te gaan spelen, maar koos voor een doeltreffend schot in de verre hoek.

/

Voor Ajax was er na deze goal geen vuiltje meer aan de lucht. De bezoekers hadden erg weinig last van RKC, dat in het laatste kwartier voor rust niet verder kwam dan wat ongevaarlijke schoten van afstand. Erwin Koeman hoopte dat zijn ploeg na rust beter voor de dag zou komen, maar dat gebeurde niet. Lesly de Sa kreeg een grote kans op de derde Ajax-treffer, maar schoot naast, terwijl de kopbal van Denswil over het doel van Van Dijk ging. Schöne probeerde het net als vorige week tegen AZ weer met een mooie vrije trap, maar nu ging zijn schot rakelings naast.

De Boer bracht voor de laatste 25 minuten Ricardo Kishna in het veld en hij stond nog maar net binnen de lijnen toen Sigthórsson op Van Dijk stuitte en Duarte uit de rebound over schoot. Later werden Veltman en Kishna nog gevaarlijk, maar er werd niet meer gescoord in Waalwijk. Zodoende kwam er een einde aan een mooie reeks van RKC, dat dit seizoen in alle thuiswedstrijden nog wist te scoren, maar daar woensdagavond dus niet in slaagde. Ajax is nu al elf uitwedstrijden op rij in de Eredivisie ongeslagen en gaat zondag op bezoek bij Vitesse.

Denk je dat Ajax zondag al kampioen wordt?

1
2

Wat open deuren: Slappe wedstrijd die al gauw was gespeeld. Beide partijen weinig laten zien. RKC kwam totaal niet aan voetballen toe en Ajax heeft gedaan wat het moest doen. Verdiende overwinning en dat kampioenschap zal daar wel snel zijn...

2 april 2014 om 20:45

Ik vond de wedstrijd als Ajacied anders ook vreselijk (slap), zeker de 2e helft

2 april 2014 om 20:46

Ik heb 90 minuten gekeken, vond jij het geen slappe wedstrijd? Ajax speelde heel degelijk maar creëerde bar weinig.

2 april 2014 om 20:48

Eerste helft goed. 2 helft minder.

Ik vond het op het begin juist niet slap. Later wel.

2 april 2014 om 21:08

de 2e helft was zeker slap. maar wat wil je Ajax hoeft niet RKC kan het niet, en Zondag is er weer een belangrijke wedstrijd! toch nog een paar leuke aanvallen gezien de 2e helft ondanks het lage tempo.
Combinatie Serero-Duarte zag er wel mooi uit op het eind!

2 april 2014 om 21:24

Dit hebben wij al eerder gepresteerd.... Jammer dat supporters van andere clubs nooit kritiek mogen leveren op het getoonde spel van Ajax zonder beticht te worden als afgunstig.... Beneden je eigen reactie zie je ook mensen met een Ajax hart die het spel slap vonden.
Ook ik vond het niet hoog, maar dat betekend niet dat ik direct haat. Het kampioenschap is verdiend en PSV had het gewoon beter moeten doen om ook aanspraak te kunnen maken...

2 april 2014 om 21:50

Het was een zaadpot, iedereen die heeft gekeken mag dat beamen. Maar er zijn dit seizoen heel wat potjes geweest die ik graag zo had zien verlopen. RKC thuis in de arena bijvoorbeeld. Ik bedoel liever een slappe lelijke pot en 3 punten dan anders. Ajax speelt niet best dit jaar maar als ze de kern eens bij elkaar houden en versterken gaan we op termijn weer swingen, geen twijfel over. We hebben wel eens een jaar met veel blessures gehad, dit jaar was altijd de helft dramatisch uit vorm. En toch die schaal weer. En 20 champions league miljoenen.

2 april 2014 om 21:37

Het was idd niet de beste wedstrijd.. Slaap verwekkend, maar drie puntjes en die gaan weer mooi mee naar Amsterdam

2 april 2014 om 21:38

Op zijn cruijfs gezegd, als je meer doelpunten scoort als je tegenstander is er niks aan de hand.

2 april 2014 om 22:47

Het was gecontroleerd slap. Zelfs in dit tempo werd Rkc machteloos gemaakt. Beetje geluk met snelle goals anders blijf je harken.

2 april 2014 om 23:11

RKC moet de punten in de komende wedstrijden pakken, met een beetje geluk al in de Kuip als Feijenoord weer last krijgt van de 2de plaats koorts.

Was vanavond inderdaad niet echt spannend, maar wel weer lekker gewonnen.

Geen kind aan RKC gehad.

Goede overwinning en weer een beetje dichterbij het kampioenschap, dat we bij een goed resultaat in Arnhem thuis tegen ADO zouden kunnen vieren. Ideaal!

Gewoon zakelijk uitgespeeld. Geen gekke dingen gedaan. Nu zondag knallen tegen Vitesse! We worden gewoon weer kampioen..wat een heerlijk gevoel!!

Zakelijke overwinning. Was niet echt een bijzondere wedstrijd.

Kampioen is bijna een feit! Dit was gewoon een simpele overwinning. Zondag is het echt de wedstrijd waar ik en alle Ajacieden naar uit kijken: Vitesse - Ajax!
Als we die winnen en die week daarop (thuis) tegen ADO Den Haag, kan het haast niet meer mis gaan.

2 april 2014 om 20:41

Als we zondag winnen dan is de wedstrijd tegen ADO de kampioenswedstrijd.

2 april 2014 om 20:43

klopt Daarom is het mooi als we thuis tegen ADO de titel pakken met 55.000 man!

3 april 2014 om 08:15

Ajax pakt hem zondag gewoon(de volgende tegen Ado).
Heerlijk dit weer!
Was gisteren op het leidse gezellig dat het was, biertje er bij TV kijken.
Vervolgens los gegaan in een club.
Mijn dag kan niet meer stuk alhoewel ik wel zwaar een kater heb op donderdag...

3 april 2014 om 12:55

Probeer voortaan eens de Jordaan. Ik ben niet echt van mensenmassa's en ga liever met mijn vriendengroep in een kroeg in de Jordaan kijken. Sfeertje is daar anders maar wel erg gezellig. Sterkte met je kater. Zullen er de komende weken meerdere volgen

2 april 2014 om 20:42

Het kan sws niet meer mis gaan!!!!!!

als feyenoord verliest en ajax wint zijn ze al kampioen als ik het goed heb

2 april 2014 om 21:03

Ook als Feyenoord gelijk speelt. Ajax krijgt dan een voorsprong van 10 punten met nog drie wedstrijden te spelen.

2 april 2014 om 21:20

Nee dan komen we op 9 te staan, niet op 10. Alleen volgens mij, omdat Ajax een beter onderling resultaat heeft tegen Feyenoord zijn ze dan ook al kampioen. Als dit niet zo is ben je alsnog onofficieel kampioen want je hebt ook een veel beter doelsaldo

2 april 2014 om 21:27

Martijn leer eens rekenen. Wanneer Feyenoord gelijk speelt en Ajax wint loopt Ajax 2 punten uit. 8 2=10. Je niveau is net zo hoog als dat van RKC. Kansloos.

5 april 2014 om 16:08

@toni9 je hebt gelijk, mijn oprechte excuses. Maar dan is het nog niet nodig om gelijk zo zielig te gaan doen door iemand te beledigen. Dat lijkt me een nog iets kanslozer niveau.

Als we die twee winnen zijn we ook kampioen! Kan dit weekend al als feyenoord punten verspeelt. Het kan niet meer fout gaan!

Mooi dat Ajax heeft gewonnen. RKC pakt zijn punten nog wel tegen Zwolle en Heerenveen.

2 april 2014 om 20:47

Voor was je eigenlijk ajax of rkc?

2 april 2014 om 20:51

Voor Ajax ;-).

Je had beter voor rkc kunnen zijn, die hebben de punten harder nodig dan Ajax

2 april 2014 om 22:32

Ja dat wel maar ik heb dan wel een seizoenskaart van RKC maar mijn hart ligt toch het meeste bij Ajax. Dat ik bij RKC terecht ben gekomen komt meer door mijn vriend. Deze mocht RKC best verliezen. Roda pakt toch geen punten meer verwacht ik. En wij hebben nog 2 thuiswedstrijden tegen Zwolle en Heerenveen waar in de punten gehaald moeten worden. Via de nacompetitie blijven we er wel in.

Makkelijke overwinning. Ajax zal kampioen tegen Ado worden, mits Vitesse zondag wordt gewonnen, en feyenoord geen punten laat liggen. Nu de focus op Vitesse. dan komt het wel goed. Erg slap dat twente punten heeft laten liggen.

Wel slap dat jullie vergeten te melden dat er ook nog een buitenspel doelpunt was van Blind vz. Niet dat het iets had uitgemaakt, een doelpuntje meer of minder doet er niet zoveel toe. Kampioenschap is nu wel echt binnen denk ik.

Trouwens, Serero deed het in zijn invalbeurt een stuk beter dan alle andere middenvelders gedurende de hele wedstrijd.

3 april 2014 om 08:32

omdat sightorsson hem aanraakte en daardoor er in ging.

Snap het wel, net een moeilijke wedstrijd gespeeld, na 14 minuten 0-1 en na 28 minuten 0-2 en dan ook nog een topper op het programma aanstaande zondag. Totaal geen moeite meer gedaan om nog iets leuks te laten zien voor het publiek.

Snel vergeten door na zondag.

Geen onnodige inspanningen verricht en gemakkelijk 3 punten behaald. Slimme zet van de Boer om wat reserve spelers op te stellen. Met zondag erbij speel je 4 wedstrijden in 14 dagen tijd.

zakelijke overwinning. Tweede helft was een formaliteit. Blij dat we deze horde genomen hebben. Nu de focus richting arnhem

Wat een saaie wedstrijd, RKC staat dan 2-0 achter maar leek niet eens te proberen om er nog wat aan te doen. Alleen het spel maar te vertragen via overtredingen. En ajax had er geen zin in, die waren al bezig met zondag. Laatste minuut nog wel een pracht combinatie van serero en duarte.

Heb niet veel over de wedstrijd te zeggen want heb alleen de tweede helft kunnen zien. Toch wel vreemd dat rkc zo zwak en ongeïnteresseerd speelde. Krachten sparen voor Feyenoord uit? Daar zullen ze ook makkelijk verliezen.

Maar goed, het kampioenschap is bijna binnen en de feestsfeer bij de bezoekende Ajacieden op de tribune was erg goed te horen. Zondag in Arnhem winnen en daarna het feestje thuis tegen Den Haag beginnen. Toch denk ik dat beide komende tegenstanders ons niet naar de titel gaan helpen. We zullen echt moeten voetballen, iets wat ik in de tweede helft maar amper zag.

Misschien willen ze geen kaarten (lees: schorsingen) of blessures overhouden aan deze twee wedstrijden, om de laatste twee wedstrijden voluit te gaan? Zo kwam het althans op mij over, want RKC speelde zonder enige motivatie. Een instelling van niks.

Het verbaasde mij daarom ook dat Sander Duits na de wedstrijd aangaf dat RKC een voordeel had ten opzichte van NEC en Roda Jc; een team met vechters zei hij, of iets in die trend. Ik had er in ieder geval weinig van meegekregen in dit duel.

2 april 2014 om 21:35

Sander Duits neem ik niet serieus. Hij verteld 24 uur voor Ajax dat ze het ons nog even moeilijk gaan maken. Nou in de minuten die ik heb gezien (eerste helft zag ik niet) zag ik een ploeg die het al in de rust had opgegeven. In principe gun ik de Waalwijkers hun eredivisieplek, maar je moet er wel voor vechten zeg.

Ajax.
Hoop dat je gelijk hebt. Ik ben heel blij als Ajax weer de schaal pakt (en dubbel met een 'dennenboom' er bij), maar te vaak was het dit seizoen 'zakelijk'. Dit soort voetbal bracht psv in de jaren negentig vaak de titel. Daar hadden wij als Ajacieden toch de hekel aan?

Ajax had hier vandaag makkelijk met een hogere score kunnen winnen, helaas dat een enkele spelers na rust het allemaal prima vonden. Absoluut onacceptabel gezien de schaarse leuke wedstrijden van Ajax dit seizoen. Dan probeer je er toch wat leuks van te maken ? Zeker tegen een tegenstander die je daarvoor de kansen bied. Als je wilt uitrusten en aan energiebesparing wilt doen, geef het dan vooraf aan. De selectie bied mogelijkheden genoeg om 11 spelers erin te gooien die wel 90 minuten lang aan een beter resultaat willen werken.

Arbitrage was ook weer goed op dreef, een geldig doelpunt afkeuren en de doorgebroken De Sa terugfluiten terwijl uitgerekend op hem een overtreding werd begaan en niet omgekeerd. Braamhaar bakte er net zoveel van als beide ploegen op het veld : bijzonder weinig. Slechtste speler aan Ajax kant was met afstand Duarte, de grote bron van balverlies vandaag.

Eigenlijk hadden we het aan de historie al kunnen aflezen, Ajax wint al jaren in Waalwijk en de eindstand is voor de helft van de keren bij rust al bereikt. Heel frustrerend vind ik zelf, Waalwijk uit zijn bijna standaard 3 punten en een waardeloze pot voetbal.

Om toch met wat positiefs af te sluiten, de eerste 30 minuten waren prima en voor zover het nog niet zeker was is de 4de titel op rij een feit. Hopelijk aanstaande zondag al in het Gelredome, maar waarschijnlijk pas tegen ADO thuis. Wie had dat verwacht zo'n 3,5 jaar terug toen Frank de Boer het overnam ? een echte topprestatie is er geleverd.

2 april 2014 om 21:17

Mooie reactie en eerlijk gezegd was ik best even boos over het feit dat Ajax ook de voet van het gas nam. Heb eerlijk ook genoeg van spelers als de Sa. Hoop dan ook niet dat we volgend jaar weer Lukoki terug zien...we hoeven echt geen 11 nieuwe spelers te kopen, maar een de Sa of Lukoki kunnen het niveau niet aan.

Wat betreft Duarte. Tegen Heerenveen kreeg hij een kans en was toen met twee doelpunten erg goed. De volgende wedstrijd zat hij weer op de bank en hebben we hem niet meer gezien. Snap dan niet dat je juist vandaag aan de Boer alles uit de kast haalt. Als ik dan zo denk heeft deze jongen ook een vrij zwakke mentaliteit. Vind hem ook wat te dik.

Braamhaar? via de tv leek het geen buitenspel, maar de camera kan vaak ook een ander verhaal vertellen. Ondanks dat het geen mooi doelpunt was gunde ik Siggy wel deze. Hoe dan ook is en blijft Braamhaar een slechte scheidsrechter. Uit mijn hoofd zie je hem ook minder vaak grote wedstrijden krijgen. Lijkt me geen toeval.

2 april 2014 om 21:36

Nee, dat is nu totaal niet belangrijk. Als je op donderdagavond uit bij AZ speelt, op zondag thuis tegen Twente en dan op woensdag uit baar RKC moet vlak voor een uitwedstrijd tegen Vitesse dan tellen alleen de punten. Drie keer gewonnen, geen tegengoal gehad en volledig fit naar het komende weekend. Meer dan uitstekend.

2 april 2014 om 22:11

Ik kan me niet voorstellen dat je gekeken hebt, iedereen die de volledige 90 minuten heeft gezien moet aan het einde toch zeker met een bepaald soort teleurstelling zijn TV hebben uitgezet ? Een wedstrijd die na 30 minuten geen spanning meer heeft, maar wel nog een uur doorloopt met bijzonder weinig hoogtepunten.

Ik vraag niet of Ajax tot de slotminuut de duels ingaan met het risico blessures op te lopen. Of dat ze met alle risico's op zoek gaan naar een 3de goal. Maar de manier waarop de handrem er vandaag is opgezet vond ik wel schandalig. Ze hebben 30 minuten echt gevoetbald, en ongeveer een uur lang amper iets gedaan. Als je na ongeveer een uur ermee ophoud kan ik het begrijpen. Maar stoppen na 30 minuten vind ik persoonlijk onzinnig. Zeker als je weet dat er 4 spelers in het veld staan die helemaal geen energie hoefde te besparen aangezien ze op de bank zitten zondag.

Ik hoor een heel seizoen lang al dat de punten alleen maar tellen. Wanneer mogen we dan iets meer als het minimale vragen ? Ik vind het zonde dat Ajax de kans misloopt aan een stukje klanten binding te doen.

2 april 2014 om 23:17

Adzevedo,

Was niet alleen Ajax wat met de handrem er op speelde, toen het na 28 minuten 0 - 2 was ging ook RKC op die manier spelen.

Spaarden ook energie voor de volgende wedstrijden en lieten Ajax op eigen helft gewoon de bal rondspelen, voorkwam voor hun dat doelsaldo alleen maar slechter zou worden.

2 april 2014 om 21:46

In deze fase van het seizoen kan ik prima leven met een driepuntenwedstrijd die geen flitsend voetbal oplevert. Helaas hebben we dit seizoen al te veel wedstrijden gezien die net zo slecht waren en ook nog eens puntverlies opleverden.
Het kwaliteitsverschil was te groot en Ajax kon het zich veroorloven om in de derde wedstrijd in acht dagen een paar stappen minder te lopen. Dat kun je Ajax kwalijk nemen maar je kunt ook zeggen dat de killersmentaliteit bij RKC wel heel erg ver te zoeken was en dat zij het toelieten.
Als De Boer met een veredeld B-team het veld was ingekomen en puntverlies had geleden, zou de kritiek hier niet misselijk zijn.
Als je niet hebt staan springen en juichen bij deze wedstrijd, heb je straks wellicht genoeg energie over om dat tijdens het kampioensfeestje te doen.

Mooie wedstrijd van Ajax, knap hoor hoe ze dit toch weer gaan flikken! Denk kampioen worden tegen Ado, mooie pot zal dat worden!

Feijenoord speelt tegen RKC as zondag dus wordt ajax geen kampioen. Ajax heeft 4 punten nodig als de rest niet verliest

Dit jonge Ajax had het zwaarste programma van de hele top5 met de JC schaal, CL/EL, finale KNVB beker en de 4e kampioenschaal binnen het bereik. Niet zeuren over de wedstrijd maar genieten dat deze jonge selectie bezig zijn alle prijzen binnen te slepen en dat mooie voetbal moeten we maar even vergeten.

Ik hoop dat we tegen ADO kampioen worden, altijd leuker in de eigen arena

Heb de wedstrijd niet gezien,maar als ik het zo lees was het niet veel. Feli Ajax+fans,want het kampioenschap is nu toch wel een feit.

Het was geen grootse wedstrijd, maar degelijk gespeeld en drie punten gepakt in een wedstrijd die toch moeilijker is dan hij lijkt.

Slecht aan de RKC kant maar had ook niet echt het idee dat Ajax RKC helemaal zoek wilde spelen.

Maar toch Ajax kampioen van Nederland gefeliciteerd.