wk2018
 

De grote obsessie

Zaterdag, 29 maart 2014 om 15:03 door Koni078

Het is al jaren onrustig bij Spartak Moskou. De grootste club van Rusland wacht inmiddels veertien jaar op een Russische landstitel en het is zeven jaar geleden dat Spartak überhaupt een prijs heeft gewonnen. Waar ligt het probleem?

Aan het materiaal ligt het in ieder geval niet. Spartak heeft een aardige selectie met enkele goede spelers, zoals topscorer Yura Movsisyan, Tino Costa, Denis Glushakov en ex-Ajacied Aras Özbiliz. In het begin van het seizoen leek het erop dat Spartak de aangewezen kampioen zou worden. Ze speelden het beste voetbal en lieten weinig punten liggen, maar de Russische volksclub is na een lange winterpauze slecht begonnen aan het seizoen. Er werd er met 1-0 verloren van Terek Grozny, in de beker verloor het thuis met hetzelfde resultaat tegen FC Tosno, een club dat in de Russische topklasse speelt, en het speelde met 2-2 gelijk tegen Anzhi Makhachkala nadat het met 2-0 voorkwam. Met andere woorden: het is weer crisis.

/

Dat heeft uiteindelijk de kop gekost van Valery Karpin. Karpin heeft in mijn ogen zeker de potentie om uit te groeien tot een Russische Frank de Boer of Josep Guardiola, maar op dit moment is hij er nog niet klaar voor. Als trainer laat hij altijd leuk voetbal zien, maar het is nog vaak te wisselvallig en hij is niet iemand die garant staat voor prijzen. Bovendien heeft hij nog te vaak de gewoonte om arrogant en chagrijnig over te komen wanneer Spartak een tegenvallend resultaat heeft behaald. Momenteel neemt Dmitri Gunko de honneurs waar, maar die doet het met een 4-0 nederlaag tegen FC Krasnodar niet veel beter.

“De enige geschikte trainers voor Spartak zijn José Mourinho en Josep Guardiola”, zei Karpin na zijn ontslag. Stanislav Cherchesov werd genoemd als de opvolger van Karpin. Cherchesov zwaaide rond 2008 al met de scepter bij Spartak en dat bleek geen succes. Hij verloor in de voorronde van de Champions League tweemaal met 4-1 van de eeuwige rivaal Dinamo Kiev en tijdens de Russische klassieker tegen CSKA Moskou werd er thuis met 1-5 verloren. De Fratria, de zogehete harde kern van krasno-belye, liet in een open brief weten dat het niet zit te wachten op zijn komst. Hoewel Cherchesov een stuk wijzer is geworden nadat hij bij Spartak was ontslagen, zal hij Spartak niet opnieuw gaan leiden. De voormalige doelman van de Russische volksclub en het nationale elftal liet een club als Terek Grozny boven hun verwachtingen presteren door op de achtste plaats te eindigen. Datzelfde flikt hij nu ook met Amkar Perm, dat momenteel zelfs op de zevende plaats staat. Maar bij Spartak besloot men dat Cherchesov ‘niet bij de club past’.

De club wordt met grote opportunisme geleid en doordat de landstitel als een obsessie wordt gezien, laat het in Europa vaak steken vallen. In de Europa League haakt Spartak bijna altijd af tijdens de voorronden en gezien het materiaal is dat natuurlijk een grote schande. Tegen Legia Warschau gaven ze een 2-0 voorsprong weg en verloor het met 2-3 en dit seizoen werd er tegen FC Sankt-Gallen met 2-4 verloren, maar dat lag puur aan Karpin, die zich verkeek op de Zwitserse club door een veredeld B-elftal op te stellen.

Spartak heeft vaak het geduld niet met trainers. Het heeft onder meer Michael Laudrup en Unai Emery als trainer gehad en hoewel dat geen verkeerde namen zijn, werden ze al snel ontslagen wegens tegenvallende resultaten. Spartak heeft in mijn ogen dan ook behoefte aan een trainer die bestand is tegen de grote druk van het publiek en bestuur. Er moet iemand komen die garant staat voor prijzen en een duidelijke filosofie weet te hanteren. Het raakt namelijk heel snel in paniek als het niet goed gaat terwijl een club als CSKA Moskou, dat ook lang heeft moeten wachten op een prijs, altijd blijft vasthouden aan hun eigen visie.

Daarom zou Louis van Gaal de meest ideale kandidaat zijn. Dat de naam van Van Gaal erin staat zal voor de meesten misschien een verrassing zijn doordat hij onlangs uitsprak naar Engeland te willen, maar van Gaal werd in zijn AZ-periode met Spartak Moskou in verband gebracht, ware het niet dat beide partijen net niet tot een akkoord konden komen. Van Gaal is iemand die garant staat voor mooi voetbal en ook jeugdspelers de kans geeft. Spartak heeft een van de beste jeugdopleidingen van Rusland. Zo durfde Karpin het onlangs aan om doelman Anton Mitryushkin voor de leeuwen te gooien en zijn ook Sergei Parshivlyuk, Evgeni Makeev, Pavel Yakovlev en Sergei Bryzgalov jeugdproducten. Van Gaal is een trainer die met zijn visie ervoor kan zorgen dat zowel Spartak als het nationale team van Rusland op de lange termijn succesvolle resultaten kan behalen, zoals hij dat liet zien met Bayern München en FC Barcelona.

Van Gaal zal na het WK 2014 in Brazilië beschikbaar zijn en voorzitter Leonid Fedun heeft het vermogen om de Amsterdammer te verleiden tot een overgang naar de rood-witte vereniging. Waar Fedun misschien vaak de mist inging, is dat hij te veel het vertrouwen gaf aan trainers die te weinig ervaring hadden. Spartak is een hele moeilijke club waar de druk ongekend hoog is. Wanneer je niet presteert, is de kans groot dat je snel op straat wordt gezet. Een andere optie is Dick Advocaat. Advocaat is bekend met Rusland en heeft het met Zenit Sint-Petersburg uitstekend gedaan. Hij liet ze als een hecht collectief voetballen en zorgde ervoor dat Zenit landskampioen werd, de Europa League en de Europese Supercup veroverde. Een nadeel met Advocaat is dat hij weinig naar de jeugd kijkt. Advocaat werkt graag met een vaste kern, terwijl Spartak dus over een uitstekende jeugdopleiding beschikt.

Daarom zie ik liever Van Gaal komen. Wat Spartak namelijk nodig heeft, is een duidelijke visie die gericht is op de toekomst. Daaraan moeten ze vast blijven houden en dan zullen zij ook merken dat de successen vanzelf komen. Daarvoor is van Gaal de ideale man.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 5 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1900+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

24 reacties (laatste reactie door koni020)

Weer een prima stuk van je natuurlijk. Makkelijk te lezen en heel veel informatie die goed ondersteund wordt door je eigen mening.

Spartak heeft inderdaad al een tijdje geen titel gepakt nee... maar ze zijn naar mijn mening ook de recordkampioen doordat er vroeger relatief weinig concurrentie was, zelfs in de Ussr League.
Ik twijfel of Advocaat überhaupt wel naar een andere club dan Zenit zou gaan... en dan al helemaal niet een ploeg die bekendstaat als de grote rivaal.

Van Gaal zou al wat realistischer zijn, die wil nu natuurlijk ook nog wel wat verdienen en ik denk dat hij daar voor zichzelf ook kansen ziet om een mooie toekomst voor de club op te bouwen. Lof oogsten doet hij namelijk graag.

Het aankomende duel ben ik in elk geval even fan van Spartak, de reden zal je wel kennen. Top CE weer, 5 sterren!

29 maart 2014 om 16:05

Advocaat weet dat Zenit niet snel meer zal aankloppen voor hem. Ook niet toen hij na Spalletti's ontslag werd voorgetrokken. En aangezien hij graag in Rusland aan de slag wil is Spartak de enige optie. Toch zie ik in van Gaal een beter alternatief omdat hij jeugdspelers kansen durft te geven en hij de Spartak-jeugd nog veel beter kan maken.

31 maart 2014 om 12:56

Vergis je niet. Toen ze vroegen aan Advocaat of hij weer een club wilde gaan coachen in Rusland zei hij dat die kans nihil is. Hij wilt geen club, maar een land na het WK 2014 gaan coachen. Hij wilt wat rustiger aan doen en meer tijd gaan doorbrengen met zijn familie. Dan wilt hij niet meer elke dag op het veld staan en al helemaal niet in Rusland. Nee, ik denk dat van Gaal realistischer is, maar als ik hoor wat er gebeurd bij Tottenham Hotspur zie ik het somber in voor Spartak.

31 maart 2014 om 13:33

Vandaar dat Advocaat aan het slijmen was om een baan bij Russische club? Hij zei zelfs dat het begon te kriebelen.

Van Gaal zou compleet onlogisch zijn. Iemand die nog nooit in Rusland of omringende landen heeft gewerkt. Bovendien wil van Gaal heel graag naar de PL. Waarom zou hij naar Rusland gaan? En dan ook nog naar een club waar de verwachtingen en de realiteit heel ver uit elkaar liggen blijkbaar.

29 maart 2014 om 18:21

Dick Advocaat en Guus Hiddink hadden ook nog nooit in Rusland gewerkt voordat ze er kwamen. En in tegenstelling tot Engeland hebben de Nederlandse coaches in Rusland een goede reputatie. Ik weet dat van Gaal graag naar Engeland wil, maar je moet een mogelijke stap naar Rusland niet zomaar uitsluiten.

30 maart 2014 om 13:02

Van Advocaat en Hiddink is het algemeen bekend dat geld het leidmotief is, bij v Gaal is het juist bekend dat geld geen issue is.
De kans dat v Gaal naar Rusland zal ik niet uitsluiten, maar de kans dat v Gaal echt naar Rusland gaat acht ik niet heel hoog, ik zie v Gaal nog eerder een sabbatical van 1 jaar nemen dan dat hij naar Rusland gaat.
De kans dat Advocaat naar Moskou gaat acht ik behoorlijk wat hoger.

Edit; mocht hij wel gaan, zal ik de eerste zijn die mijn ongelijk toe zal geven.

30 maart 2014 om 13:08

Is van Gaal dan voor de aantrekkelijke kaasmarkt naar AZ gegaan? En ik denk dat een club als Tottenham, waarmee van Gaal in verband gebracht wordt, ook heel goed betaalt, want Tottenham is verre van een topclub in Engeland en heeft weinig kans op een titel. Bij Spartak is de kans daarop veel groter en hoeft hij het spel alleen nog maar te perfectioneren.

30 maart 2014 om 13:38

Ga je de salarissen die in NL betaald worden nu echt vergelijken met de salarissen die in Rusland betaald worden? Tuurlijk mag dat, want alles is te vergelijken, maar of het zinvol is?

Laat ik het anders zeggen, als v Gaal van bv Tottenham 2 miljoen per jaar geboden krijgt en bij Spartak 3 miljoen, dan denk ik echt dat hij naar Tottenham gaat.

30 maart 2014 om 13:47

Het is heus niet zo dat je in Rusland heel veel betaalt krijgt hoor. Als je het gaat vergelijken met Engeland, dan kunnen ze in nettogetallen niet tegen hen op. Maar goed, dat is weer een totaal andere discussie.

Ik weet dat van Gaal dus graag naar Engeland wil, maar ik sluit ook niet uit dat hij naar een club wil die te vergelijken is met Ajax. Alleen is Spartak het oude Ajax dat geforceerd op zoek is naar een landstitel.

30 maart 2014 om 22:24

Van Gaal heeft al aangegeven dat hij ofwel naar de PL gaat ofwel gaat rentenieren. Buiten dat is van. Gaal een opbouw trainer, iemand die graag met de jeugd werkt, daarnaast ook nog eens een groot ego heeft en enkel op zijn voorwaarden, onder zijn omstandigheden wil werken. In Rusland lopen bijna louter vedettes rond, oudere spelers die voor het grote geld gaan. Daarnaast is Rusland een patriarchische samenleving waar de club eigenaar, degene met geld, de baas is. Daar accepteren ze geen grote ego's die ineens een heel ander beleid gaan neerzetten.

30 maart 2014 om 23:42

Ik heb het idee dat je weinig naar het Russische voetbal kijkt, want er worden nu steeds meer jonge spelers een kans gegund. Bovendien is het beleid van Spartak ongeveer vergelijkbaar met die van Ajax. Alleen moet het daar nog een beetje perfectioneren.

1 april 2014 om 21:35

Koni, Van Gaal kan naar Tottenham, en ik denk dat het qua salaris niet veel uit zal maken, maar de meeste mensen wonen liever in London dan in Moscov.

En basenparen, dat is in Engeland bij veel clubs net zo. Abramovic, Levy, Mansour, Tan, allemaal eigenaren met een enorme dikke vinger in de pap.

1 april 2014 om 22:05

Ik denk dat het vooral met smaak te maken heeft, want Moskou is qua stad en historie niets minder dan London, vind ik persoonlijk. Bovendien vind ik Tottenham geen aantrekkelijke club voor van Gaal, omdat ze toch nooit kampioen zullen worden. Daar hebben ze simpelweg niet de spelers voor. Bij Spartak heb je nog kans om een prijs te winnen en dat is wat van Gaal zou willen.

Spartak rivaal van D. Kiev, Sovjettijd neem ik aan? Moskou-Kiev

30 maart 2014 om 00:47

Inderdaad. En dat is een wedstrijd die nog steeds leeft. Als je die dus 2x kansloos met 4-1 verliest kun je als trainer weinig goeds doen.

Weer een prima CE, klasse!

Als ik je Ce's zo lees, dan stort iedereen in....

Ik vind dit toch weer een prima stukje Koni, niet op aan te merken, alleen maar dat ik je vijf sterren ga geven...

@Koni020 Eerste keer dat ik op je reageer, maar zeker niet de eerste keer dat ik een clubexpert van je lees. Je ventileert je mening altijd duidelijk, goed onderbouwt met feiten. Daarbuiten leer ik door jou de Russische competitie een beetje kennen. Ik volg deze clubs veelal in de Europese toernooien. Uiteraard check ik wekelijks de standen en schema's, maar het is heerlijk om bij die clubs nu een beter beeld te hebben. Mooie CE, ik ga er deze weken ook weer eens een schrijven! 5 sterren (als ik op de computer zit straks)

30 maart 2014 om 13:03

Thanks Lebron! Mooi om te lezen dat een van de beste basketballers van de wereld ook de Premjer Liga probeert te volgen.

Goed stuk, duidelijk onderbouwt en toch wel weer wat nieuwe informatie met de door jou benoemde talentjes.

Hoe zit het eigenlijk met de ex-trainer Berdyev of hoe je het precies schrijft ?
Deze man heeft Rubin Kazan opgebouwd met toch wel een aantal goede Russische spelers.
Neem bijvoorbeeld Ryazantsev en Sergei Semak.

Bovendien kent hij de Russische competitie erg goed, en zal hij minder aanpassingsproblemen hebben in Rusland dan bijvoorbeeld een V Gaal. Ik heb alleen geen idee of hij gebruikt maakt van eigen jeugd. Maar dat zal jij wel weten.

5 stars, as usual!

31 maart 2014 om 14:22

Berdyev is momenteel adviseur bij Anzhi. Ik verwacht hem daar binnenkort te zien. En hij heeft bij Rubin nooit echt gebruik gemaakt van de jeugd. Dat doet de opvolger Rinat Bilyaletdinov veel vaker, maar de meesten kwamen vooral van het tweede van Lokomotiv Moskou(waar hij eerder heeft gewerkt).

Zeer goed stuk! Ik weet nog dat ik een behoorlijk tijdje geleden Jano Ananidze erg goed vond. Afgelopen jaar heb ik niet veel van de Russische competitie gezien. heb begrepen dat hij verhuurd was. Maar staat deze jongen nog op het punt door te breken? Ik vond het namelijk een groot talent!

25 mei 2014 om 19:30

Hij heeft het bij Rostov heel goed gedaan. Hij scoorde weliswaar drie doelpunten, maar daar tegenover gaf hij een stuk of zeven assists. Hij is nog erg jong, maar speelde bij Spartak niet veel door de hevige concurrentie. Die verhuur heeft hem goed gedaan en ik hoop voor hem dat de nieuwe trainer(nog niet bekend overigens, maar grote kans dat het Lucescu wordt) het in hem ziet zitten.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Spartak Moskou

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.Krasnodar5416
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
Quincy PromesMiddenvelder3018
Ivelin PopovMiddenvelder294
Salvatore BocchettiVerdediger283
Denis GlushakovMiddenvelder274
Dmitri KombarovMiddenvelder252
Artem RebrovKeeper240
Voor de complete selectie: Clubpagina Spartak Moskou.

In de wandelgangen

Maandag 25 juni
Manchester United is bereid om diep in de buidel te tasten voor Toni Kroos. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren