Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

De vergelijking tussen Van Persie en Van Basten klopt niet

Laatste update:
/

In Nederland werd de ware aard van de knieblessure bij Robin van Persie met gejuich ontvangen. Het herstel van de verrekking zou op zijn langst zes weken duren. Resteren er nog vijf weken voor de aftrap van Nederland-Spanje, op 13 juni in Salvador. Louis van Gaal kon gerust gaan slapen: de spits zou op tijd fit zijn voor het WK 2014.

De rust van een langere revalidatie kan een speler ten goede komen. Dat bevestigde Lionel Messi weer eens tijdens El Clásico van afgelopen zondag in Madrid. De Argentijnse dribbelaar etaleerde een ongenaakbare en ouderwetse vorm, in een stilaan aflopend seizoen vol pijntjes, kwaaltjes en gemiste wedstrijden. Dat belooft wat voor het toernooi in Brazilië, waar een Zuid-Amerikaans land de titel zal opstrijken.

Ook Van Persie tobt, in de Premier League, met de nodige ongemakken. Voor Manchester United verzuimde hij al dertien keer in de Engelse competitie. Daar komen dan nog eens zes duels bij, wellicht ook zeven als hij de laatste ronde op zondag 11 mei (uit tegen Southampton) toch niet zou halen. Zijn Engelse club heeft de dertigjarige Rotterdammer in feite al doorgeschoven naar volgend seizoen. Hij krijgt alle tijd om de linkerknie op een juiste manier te laten helen. Geen geforceerde druk om de topscorer toch nog even in te zetten. Van die behandeling zal Oranje, en dus ook de bondscoach, louter profiteren, luidde de optimistische verwachting. Met daarbij tevens een verwijzing naar een identieke ervaring met Marco van Basten in de aanloop naar het succesvolle EK 1988 in Duitsland.

/

Een op zich logische, maar niettemin aanvechtbare en manke vergelijking. Terug in de tijd naar 22 mei 1988, de zondag waarop de internationals voor het eerst samen kwamen in hotel Huis ter Duin. Zo ook Van Basten, met een grote pleister boven het linkeroog, vanwege een gebroken oogkas. Een tikje overbodig raadde Rinus Michels de Utrechter voorlopig koppen ten sterkste af. In zijn eerste seizoen (1987/88) bij AC Milan had de bij Ajax opgeleide spits, die met een afkoopsom van slechts 1,7 miljoen gulden was vertrokken, maar aan elf wedstrijden deelgenomen. Een tweede enkeloperatie in december 1987 hield hem maanden aan de kant. Maar in mei had Van Basten wel alweer voldoende ritme opgedaan in Italië. Nochtans prefereerde Michels tot het laatst toe de even oude John Bosman als nummer negen in Oranje.

Pas op woensdag 1 juni, minder dan twee weken voor Nederland-Sovjet-Unie op het EK, mocht Van Basten het laatste half uur invallen tegen Roemenië, als linksbuiten voor John van ’t Schip. Michels weigerde Bosman, al sinds eind oktober trouw de centrale aanvaller, op te geven als eerste keuze. Tot oplopende ergernis bij Van Basten, die later op de avond in Zeist een gesprek aanvroeg met de bondscoach en met Johan Cruijff als fluisteraar dreigde te zullen bedanken. De dag daarop stapte Van Basten, op en top getergd, geladen en belust op revanche, toch met rugnummer twaalf in de bus naar Duitsland. Ingevallen in de 58ste minuut voor Gerald Vanenburg kon ook hij de nederlaag in Keulen tegen de Sovjets niet meer afwenden. Maar op 15 juni in Düsseldorf was Michels tot inkeer gekomen en gunde hij Van Basten zijn gedroomde triomftocht naar de Europese titel, met legendarische doelpunten tegen Engeland, Duitsland en in de finale tegen de Sovjet-Unie.

/

Een compleet verschillende voorbereiding dan straks met Van Persie bij de WK-selectie. Het lijkt erop dat hij pas op 12 mei kan aansluiten bij de groep en wellicht nog wat speeltijd kan meepakken op zaterdag 17 mei in de Amsterdam ArenA tegen Ecuador. Let wel; dan heeft hij zich zes weken zuiver moeten bezighouden met de revalidatie. En ondertussen hopen dat de diagnose van de knieblessure klopt en niet tegenvalt én dat er onderweg geen complicaties optreden. Door het vele letsel heeft Van Persie in Engeland nog niet zo kunnen schitteren als in het vorige seizoen. In de Champions League stuurde hij, met zijn drie treffers tegen Olympiacos, zijn ploeg door naar de kwartfinales, maar dat stoelde eerder op de zwakte van de Grieken dan op zijn vroegere klasse. Om meer redenen is en blijft het de vraag of hij Nederland op het WK wel verder kan helpen dan de groepsfase. Vergeet daarom de zoete herinnering aan Van Basten op het EK in 1988…

LEX MULLER

Sportjournalist sinds mensenheugenis. Schrijft al sinds 1966 over voetbal. Bezocht WK's vanaf 1974. Werkte tot 1994 voor kranten, waaronder twintig jaar bij het Algemeen Dagblad. Switchte daarna naar de televisie, maar legt zich sinds 1 januari 2011 volledig toe op sport op internet.


Denk jij dat Robin van Persie superfit en gretig aan het WK 2014 begint?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Inderdaad mag de bondscoach blij wezen dat hij er nog bij is. Ondanks dat ik liever Huntelaar zie(die scoort altijd, ook in Oranje) is hij toch een belangrijke schakel. Eigenlijk moet hij gewoon achter de spits spelen met Huntelaar in de punt.

De vergelijking met Van Basten gaat inderdaad nergens over, ik ben hem zelf nog niet eens tegengekomen. Van Basten was ook een vele betere spits dan Van Persie nu is. Daarbij kan Van Persie ook nog een paar wedstrijden spelen, zoals de column verteleld

26 maart 2014 om 10:07

Ik ben heel erg anti die constructie met Persie en Huntelaar. Je ziet al bij united dat zoiets gewoon niet werkt met 2 spelers achter elkaar (rooney en persie) die enkel oog hebben voor de goal. Veel belangrijker om een nummer 10 te hebben die ruimte creëert voor de spits met loopacties en dribbels anders wordt het veel te statisch, zoals bij United nu.

26 maart 2014 om 10:16

Rooney is ook een heel ander type speler, daarbij is Van Persie ook niet echt de oude meer. Rooney wil enkel scoren, die heeft niet zoveel zin om een bal af te geven.

Huntelaar scoort altijd in Oranje en hoort ook in de basis. Probleem is dat Van Persie daar ook in hoort. Om 4-4-2 te gaan spelen met Huntelaar en Van Persie in de spits is geen optie, Oranje speelt altijd 4-3-3 en zal daar niet zo snel vanaf gaan. Daarom is dit eigenlijk de beste optie.

Sneijder moet dan een soort hangende speler worden, die tussen de spits en het middenveld hangt. Zo kunnen we de spelers optimaal benutten.

26 maart 2014 om 10:35

Sneijder moet je niet hangend opstellen. Die moet altijd centraal spelen. Het liefst controlerend zodat hij de passing kan verzorgen.
Het is wel mogelijk om met Van Persie en Huntelaar te spelen. Zet Van Persie op rechts en geef hem een vrije rol. Eigenlijk zet je hem daardoor op tien. Aangezien Sneijder niet op tien speelt maar daar achter zal er genoeg ruimte daar zijn voor Van Persie. Op links staat dan Robben die dan een echte vleugelspeler is die in dienst van het team speelt en kan strooien met assists op Huntelaar en Van Persie.
De rechtervleugel zal dan ingevuld moeten worden door Van der Wiel. Dat betekent dat hij eerder een middenvelder is dan een verdediger zodat Veltman, de rechter centrale verdediger de rechtsbackpositie van hem overneemt als Van der Wiel naar voren komt. Vlaar zal dan één op één met de spits staan, maar tegen Spanje is dat geen probleem aangezien die vaak zelfs zonder spits spelen.

Wat op papier een 4-3-3 is zal eigenlijk gekanteld worden in een 3-5-1-1. Zie opstelling, waarbij Sneijder achter De Guzman en Anita speelt.

Cillissen
Veltman
Vlaar
Blind?
V.d. Wiel
De Guzman
Anita
Robben
Sneijder
Van Persie
Huntelaar
26 maart 2014 om 10:46

Waarom hoort v Persie daar per se in dan? Je hebt maar 1 spitspositie bij 4-3-3 dus kun je gewoon maar 1 van beide opstellen. Bij Argentinie en Spanje hebben ze ook allemaal spelers die op basis van naam en faam gewoon in de basis horen, maar waarvoor al een ander staat op hun positie.
En v Persie en Huntelaar kunnen goed een goal maken, maar het zijn verder echt totaal geen topatleten. Vind echt dat je in je elftal maar plaats kan hebben voor 1 zo'n houten klaas en dat is voor in de spits.

Sneijder dan als 10 of als 2e controleur? Vind de invulling van het middenveld best moeilijk.

26 maart 2014 om 10:57

Beiden vind ik ze geen houten klazen. Huntelaar kan bovendien met beide benen scoren.
Het is toch bizar dat we een internationale topspits op de bank houden ten koste van een "leuk spelertje"? Bij Spanje is dat wel anders hoor. Daar gaat de plaats van de ene superster ten koste van de andere superster.

26 maart 2014 om 12:08

Nja ben ik het niet mee eens. Van Persie en Huntelaar zijn internationale topspitsen geworden, omdat ze in elftallen hebben gespeeld grotendeels op hun afgestemd. Zet je ze met elkaar in 1 elftal dan is dat niet meer zo en zijn het dus ook geen spelers meer van het kaliber ''internationale top''.

Vind het wel houten klazen. Zijn niet beweeglijk, behendig, snel en kunnen geen man passeren. Persie had dat wel toen ie wat jonger was, maar dat is ie zo goed als helemaal verleerd.

26 maart 2014 om 12:21

Bij Arsenal is Van Persie juist spits geworden. Daarvoor was hij meer een aanvallende middenvelder. Het team werd niet op hem afgestemd maar juist andersom.
Volgens mij hebben de clubs waar Huntelaar speelde ook niet hun systeem gewijzigd voor hem.

Het zijn topscorers in Duitsland en Engeland. Ook dit seizoen doen ze het goed. Dat is internationale top. Ze hoeven ook geen trukendoos in huis te hebben. Met Robben hebben we al een speler die hun kwaliteiten complementeert.

26 maart 2014 om 12:54

Nee ok, het werd niet bewust op hun afgestemd maar in de praktijk was dit wel grotendeels zo. Zij waren het eindstation / de spits van het team. Zet je ze beiden in 1 elftal dan zullen ze elkaar zeer waarschijnlijk in de weg lopen omdat ze streven naar dezelfde rol. Zou het best een keer willen zien daar niet van alleen denk echt dat het niet werkt. Tegen toplanden met een topverdediging zul je toch echt achter de spits een creatievere speler moeten hebben. Anders gaat alles weer voorspelbaar over de flanken en creëer je niks. Is jammer dat Wijnaldum of Maher zich dit seizoen niet heeft kunnen doorontwikkelen, want zo'n soort 10 is echt wat Oranje mist. Sneijder moet sowieso een linie terug.

26 maart 2014 om 12:57

Pieterpost ze zijn er anders wel kampioen mee geworden. Het grote verschil tussen vorig seizoen en nu zijn niet de spelers of de opstelling, maar de coach.

In het geval van Oranje zal RVP de Rooney rol op zich nemen en verschijnt KJH meer in de 16. Het lijkt mij het proberen gewoon waard aangezien RVP op 2 toernooien al soort van geflopt is. We kunnen het met RVP en KJH samen echt niet slechter doen dan op het afgelopen EK waar we alle wedstrijden verloren.

26 maart 2014 om 13:41

Nou volgens mij zat Rooney vorig seizoen anders heel vaak op de bank, niet voor niets.

Nja dat was meer het groepsproces dat gewoon helemaal fout zat. En toen hadden we ook al meer moeten verjongen toen speelden we met allemaal vedetten / internationale toppers die overlopen werden. Nee ik ben echt voor 1 topspits met daarachter veel dynamische spelers in de persoon van Robben, Depay, Narsingh, Lens en misschien nog Wijnaldum.

27 maart 2014 om 07:33

Rooney geen zin om een bal af te geven? Check zijn assists ratio dan maar even.

Er is zo wie zo geen vergelijking mogelijk want het elftal uit 1988 had 5/6 echte topspelers die europa cups hadden gewonnen en dit elftal heeft er misschien 1/2 Robben en v Persie de rest is middelmaat dus hou op met vergelijken want dat is echt onzinnig op welk gebied ook met 1988. daar zit een paar klassen verschil tussen .

26 maart 2014 om 09:09

In 88 werd er ook niet zoveel van verwacht hoor. Nederland had sinds 78 niet eens meer meegedaan aan een toernooi. Dat Van Persie geen Van Basten is lijkt me duidelijk, maar wie weet staat er iemand anders op. Depay ofzo?

Positive thinking!

Dat Messi zo ongenaakaar goed was in El Classico vond ik overigens wel meevallen. Door zijn goals was hij natuurlijk prima, maar niet meer dan dat.

26 maart 2014 om 09:38

Verwachtingen waren juist hooggespannen nadat psv de europacup 1 won en enkele spelers excelleerden bij buitenlandse topclubs.
Zelfde flow als in 74 en 2010.

Ik zie niet in waarom Huntelaar hier niet de vBastenrol toegeschoven krijgt. Inmiddels blessurevrij en heeft vaak op de bank gezeten. Soms met morren maar altijd plichtsgetrouw

Ik heb serieus nog niemand over die vergelijking gehoord. Lex is de eerste. Weer een totaal onzinning hersenspinsel van hem.

26 maart 2014 om 09:46

Dat jij er niemand over gehoord hebt wil niet zeggen dat het niet gezegd is in andere kringen? Ik vind dit een beetje te goedkoop scoren, Lex afzeiken.
.
Sowieso zie ik liever Huntelaar in de spits met Robin eventueel achter de spitsen of als valse linksbuiten.

Ik vond dat Lex de laatste tijd wat beter bezig was wat betreft columns, maar hier slaat hij vind ik weer helemaal de plank mis. Wat ik zo apart vind is dat ik toch nog nergens de vergelijking met van Basten heb gehoord met van Persie, ook al volg ik het voetbalnieuws toch aardig. Misschien dat ik het bij studio voetbal o.i.d. even gemist heb, maar het lijkt er naar mijn idee heel erg op dat hij hier zelf een vergelijking bedenkt, of dat iemand dat bij wijze van spreken tegen iemand heeft gezegd, om die vergelijking vervolgens te ontkrachten zodat hij een column heeft. Dit blijkt al uit de zin dat de vergelijking logisch is, maar ook aanvechtbaar en mank. Als de vergelijking aanvechtbaar en mank is, dan lijkt mij de vergelijking toch niet logisch? Want dan is bij elke situatie waarbij een gelijkwaardig element bestaat, de vergelijking logisch.

Over de logica van de vergelijking gesproken, dan had hij van Persie ook kunnen vergelijken met Robben die voor het WK geblesseerd raakte of elke andere speler die voor een toernooi geblesseerd raakte, eventueel net op tijd fit was en goed speelde. De enige ''logische' reden voor een vergelijking met van Basten zou dan moeten zijn dat het allebei spitsen zijn en dat is dan wel weer erg weinig om een hele column op te stoelen.

Ik snap sowieso het hele doel van deze column niet, er is geen sprake van een uitgesproken mening, ook niet van iets informatiefs of een beoordeling van een gebeurtenis, het enige wat er gebeurt is dat Lex een vergelijking opwerpt die relatief makkelijk gevonden is, om die vergelijking vervolgens zelf onderuit te halen met het even makkelijke argument dat van Basten nog wat ritme had opgedaan voor het EK en van Persie niet. Het komt erop neer dat het een negatief stukje is over het feit dat we niet teveel hoop moeten hebben voor het WK, want Lex denkt dat van Persie niet net als van Basten gaat schitteren op het WK, bedankt joh.

tjah.. 9 van de 10 vergelijkingen kloppen niet..

Van Basten won wel de champions leauge, 2maal , en het Ek , Van Persie heeft nog nooit een internationale prijs gewonnen of het moet de Eufa cup zijn in 2002.

Het zijn alle 2 klasbakken, echter is van Basten een veel koelere afmaker, een echte killer.
Van Persie heeft te veel kansen nodig. Lelijke doelpunten mogen kennelijk niet bij Robin.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren