FC Dordrecht wint spectaculaire topper, gigantische zege FC Oss

FC Dordrecht heeft uitstekende zaken gedaan in de Jupiler League. De ploeg van trainer Harry van den Ham won in Limburg de kraker van VVV-Venlo: 0-2. Daardoor is FC Dordrecht voorlopig weer koploper. Willem II krijgt maandag tegen Jong PSV de kans om weer langszij te komen. De fans van FC Oss zijn dit seizoen nog niet verwend, maar dat gebeurde tegen FC Emmen wel. De bezoekers uit Drenthe werden getrakteerd op een werkelijk gigantische nederlaag: 8-0.

/

VVV-Venlo - FC Dordrecht 0-2
De wedstrijd tussen VVV-Venlo en FC Dordrecht was extreem belangrijk met het oog op de titel in de Jupiler League. Voor nummer drie VVV, dat voorafgaand aan het duel vijf punten achterstand had op nummer twee FC Dordrecht, was het zaak om de aansluiting niet te verliezen. De Limburgers kwamen na dik twintig minuten spelen echter op achterstand door een doelpunt van Paul Gladon. Na rust kregen beide partijen grote kansen. Prince Rajcomar verzuimde de 1-1 aan te tekenen en aan de andere kant redde Joeri Schroijen op de doellijn.

Vervolgens kregen mensen van beide clubs het aan de stok met scheidsrechter Dennis Higler. Coach René Trost van VVV was woedend toen een flinke overtreding op Dyon Gijzen niet werd bestraft, assistent-coach Gérard de Nooijer van Dordrecht werd zelfs naar de tribune gestuurd. De eerstvolgende grote kans was voor de bezoekers: Funso Ojo pegelde op de lat. Ook in de slotfase was het spektakel: VVV raakte paal en lat, maar zag verdediger Jeffrey Altheer aan de overkant rood krijgen. FC Dordrecht rekende bij die actie op een strafschop, ware het niet dat het een vrije trap werd. Die ging er niet in, maar in de blessuretijd maakte Giovanni Korte alsnog 0-2.

/

Telstar - De Graafschap 0-2
Het duel tussen Telstar en De Graafschap stond in het teken van culttrainer Simon Kistemaker, die in het verleden werkzaam was bij beide clubs. De 72-jarige Kistemaker, nog altijd razend populair, verrichte de aftrap, maar het inspireerde de spelers op het veld niet. Er viel weinig te beleven en de eerste 45 minuten werden dan ook doelpuntloos afgewerkt. Na rust nam het ambitieuze De Graafschap afstand van de thuisploeg. Beide keren was er een belangrijke rol weggelegd voor de van Anderlecht gehuurd Nathan Kabasele. De Belg tekende zelf voor de 0-1 en was de aangever bij de 0-2 van ex-Ajacied Vincent Vermeij. Voor de Doetinchemmers een belangrijke overwinning met het oog op een klassering bij de beste vijf.

/

Helmond Sport - Fortuna Sittard 1-1
Fortuna Sittard zal geaasd hebben op een plek in het linkerrijtje en om dat op korte termijn te bewerkstelligen moest er in ieder geval gewonnen worden van Helmond Sport. In het eerste bedrijf kregen beide partijen uitstekende kansen op treffers, maar die zouden voor rust niet vallen. Pas na de onderbreking werd de score geopend en dat werd gedaan door Patrick N’Koyi, die voor zijn elfde van het seizoen tekende. Fortuna probeerde de voordelige marge te controleren, maar Helmond kwam er enkele keren eer gevaarlijk uit. Tien minuten voor tijd leverde dat een doelpunt op voor Ferry de Regt.

/

FC Oss - FC Emmen 8-0
FC Oss is bepaald geen hoogvlieger in de Jupiler League, maar de nummer voorlaatst gaf FC Emmen vrijdagavond wel een flink pak slaag. Binnen een halfuur stond het 2-0 voor de thuisploeg. Eerst blunderde Tim Siekman, waardoor Dennis Janssen kon scoren. Vervolgens schoot Jonathan Opuku uit een hoekschop raak. Trainer Joop Gall van FC Emmen greep in door al na 35 minuten een dubbele wissel uit te voeren, maar het hielp weinig. Verdediger Lorenzo Piqué van FC Oss stormde op naar voren en hij tekende voor de 3-0, nog voor rust. Na de pauze bleef de thuisploeg prima voetballen en dat vertaalde zich in een vierde doelpunt, van de schoen van Marko Maletic. FC Emmen was er nog lang niet: Janssen maakte zijn tweede van de wedstrijd (5-0), een prachtgoal van Ryan Sanusi betekende 6-0, invaller Guyon Philips tekende voor zeven en Maletic maakte de laatste.

Excelsior - MVV Maastricht 0-1
Excelsior wist dat het in de strijd om het kampioenschap geen steken mocht laten vallen tegen MVV Maastricht, maar dat gebeurde wel. De Limburgers kwamen al na een klein kwartier op voorsprong, toen Marco Ospitalieri van afstand de 0-1 binnenknalde. De thuisploeg wist zich aanvankelijk geen raad met het fanatieke MVV, maar diep in de tweede helft kwamen er toch nog kansen voor de Rotterdammers. Zo kopte Lars Veldwijk rakelings naast het doel van de bezoekers en Lars Hutten zag een omhaal naast het doel verdwijnen. Scoren deed Excelsior echter niet, waardoor men duur puntverlies leed in de top van de rangschikking.