De vergeten verdediger

Woensdag, 5 maart 2014 om 20:59 door Koni078

De verdediging van het Nederlands Elftal is een veelbesproken item, en daarmee bedoel ik vooral het centrum. Bondscoach Louis van Gaal selecteert vaak centrale verdedigers die in de top van de Eredivisie actief zijn, zoals Joël Veltman, Stefan De Vrij, Bruno Martins Indi en Karim Rekik. Men lijkt echter te vergeten dat er nog een verdediger is die een kans verdient in Oranje.

/

Ik heb het over Douglas Franco Texeira. Douglas maakte in de zomer de transfervrije overstap naar Dinamo Moskou, nadat hij vijf jaar een vaste waarde was in de defensie van FC Twente. Voor velen kwam zijn transfer naar Dinamo Moskou als een verrassing, want wat heeft Douglas nou in Rusland te zoeken? Hij zou in de vergetelheid kunnen raken en met Leandro Fernandez, Vladimir Granat en Christopher Samba, een andere zomeraankoop, is de concurrentie niet mals.

Dat laatste blijkt in ieder geval geen problemen op te leveren, want Douglas schittert bij de Politieclub zoals hij dat ook in Enschede deed. Douglas presteert uitstekend en hij heeft, buiten een in mijn ogen zeer discutabele rode kaart, tot nu toe maar één gele kaart te pakken. Hij heeft in zijn debuutwedstrijd tegen FC Rostov (1-1) ervoor gezorgd dat Artem Dzyuba, op dat moment goed voor zeven treffers in zes wedstrijden, volledig onzichtbaar was en werd hij in november door de supporters uitgeroepen tot speler van de maand. Opvallend genoeg krijgt Dinamo weinig doelpunten tegen als Douglas speelt. Voor zijn komst was dat namelijk nog anders, want het begon slap aan het seizoen en de defensie oogde in het begin erg kwetsbaar. Er werden veel punten gemorst en in hun eerste officiële wedstrijd, thuis tegen Volga Nizhny Novgorod, keken ze na amper drie(!) minuten spelen tegen een 0-2 achterstand aan. Uiteindelijk werd het nog 2-2, maar dat neemt niet weg dat de verdediging een rampzalige start beleefde.

In Rusland is men erg lovend over Douglas. Het Russische Sovsport noteerde de Nederlander in de top tien beste aankopen van het seizoen. We kennen Douglas allemaal als een fysiek sterke verdediger die geen enkele moeite heeft met fysiek sterke spitsen. Bovendien is hij in de lucht moeilijk te kloppen, heeft hij voldoende snelheid en heeft hij bewezen aardig op te kunnen bouwen. Douglas verdient het wat mij betreft om geselecteerd te worden voor het Nederlands elftal, want de Russische competitie is van een respectabel niveau en is met name fysiek een erg lastige competitie om je staande te houden. "Douglas is een hele belangrijke speler voor Dinamo", zei trainer Dan Petrescu over zijn pupil.

Waarom van Gaal Douglas nog altijd niet heeft geselecteerd, is mij dan ook een groot raadsel. Aan zijn voetbalkwaliteiten zal het ongetwijfeld niet kunnen liggen, want in deze vorm is Douglas de beste Nederlandse verdediger die er op dit moment rondloopt. Bovendien straalt Douglas erg veel rust uit en is het ook een veel rustiger persoon geworden, wat in zijn tijd bij Twente nog weleens anders was. De Russische competitie mag dan wel bekend staan als een competitie die in Nederland weinig tot niet gevolgd wordt, maar dat mag geen excuus zijn als je Jeremain Lens, spelend voor Dinamo Kiev in Oekraïne, wel constant selecteert. Is de Oekraïense competitie dan zoveel beter dan de Russische competitie? Voor mijn gevoel ligt het niveau in de Russische Premjer Liga veel hoger dan in Oekraïne.

Bovendien heb ik de hype rond Virgil van Dijk ook nooit begrepen. Van Dijk speelt in een competitie dat veel minder aansprekend is dan de Eredivisie en waar hij alleen in de Champions League nog een beetje tegenstand krijgt. In Schotland is Celtic namelijk oppermachtig. Bovendien heeft van Dijk in de Champions League geen bijster goede indruk achtergelaten en vergeet men dat Douglas genoeg Europese ervaring heeft en zich in de Champions League staande hield tegen spitsen van het kaliber Samuel Eto'o.

Zelf ben ik nooit een echte fan van Douglas geweest. Ik vond het een wildebras die zijn agressie vaak op de verkeerde manier uitte, maar inmiddels ben ik overtuigd van zijn kwaliteiten. Hij is een basisspeler bij Dinamo, waar hij louter goede spelers om zich heen heeft staan, zoals Igor Denisov, Aleksandr Kokorin, Yuri Zhirkov, Balázs Dzsudzsák en Kevin Kuranyi. Het is mede dankzij het goede verdedigen van Douglas te danken dat Dinamo nog volop meedoet voor Europees voetbal en ook de landstitel zou niet onmogelijk zijn, daar het een achterstand van vijf punten heeft op de huidige koploper Zenit Sint-Petersburg.

Wat mij betreft geeft van Gaal Douglas de kans om zich te laten zien in het shirt van Oranje, want tijdens het WK is het belangrijk dat Nederland fysiek als een huis staat. Daarom is het voor Nederland noodzaak dat er ook spelers geselecteerd worden die er direct kunnen staan. Naar mijn idee worden er nu te veel spelers opgeroepen die pas over enkele jaren een vaste waarde kunnen worden. Op dit moment kun je tegen spitsen zoals Alvaro Negredo, Diego Costa, Alexis Sanchez en, indien Nederland zich voor de volgende ronde plaatst, Neymar nog niet rekenen op de talenten.

Je zult ook fysiek sterke spelers mee moeten nemen die geen duels schuwen als je ver wil komen op het WK in Brazilië. Daarom kan je het niet alleen doen met verdedigers die alleen goed zijn in het opbouwen, zoals Veltman en De Vrij. Je moet ook een meedogenloze verdediger ernaast hebben en Douglas is zo'n meedogenloze verdediger. Hij weet zich staande te houden tegen fysiek sterke- en technische spitsen terwijl Veltman nog te gemakzuchtig is en nog erg veel steken laat vallen. Dat geldt ook voor Jeffrey Bruma en Rekik, terwijl Martins Indi, ook een echte bikkel naar mijn mening, het moet doen met een rol als linksback. Douglas heeft niet voor niets zijn Braziliaanse nationaliteit opgegeven, dus het wordt dan ook tijd dat van Gaal deze 'vergeten' verdediger een kans geeft.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 18 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2900+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

33 reacties (laatste reactie door sulejmanii)

Hoi,

erg goede CE en leest vlot weg, maar klopt deze zin ?
Van Dijk speelt in een competitie dat veel minder aansprekend is dan de Eredivisie
ik dacht dat dat die moest zijn maar voor de rest er goede CE !

6 maart 2014 om 06:11

Ja het moet officieel dat zijn omdat het onderwerp "de" competitie is, ("de" woorden zijn "dat", terwijl "het" woorden "die" zijn. (althans zo geleerd in mijn Nederlandse lessen)

maar buiten dat is deze CE erg interessant en vermakelijk om te lezen. ik zou Douglas inderdaad een keer willen zijn bij het Nederlands elftal.

6 maart 2014 om 13:23

Het is precies andersom Jeronsaik de = die, het = dat!

9 maart 2014 om 13:05

Haha, ik hoop toch niet dat je van het meisje die meisje maakt

Wederom een goede CE van je. Ik volg Douglas heel erg weinig tot niet in Rusland, net zoveel eigenlijk als van Dijk in Schotland. Van mij mag hij gerust de kans krijgen, in ieder geval mooi dat hij het daar goed doet.

Maar Christopher Samba, die ging in de zomer toch naar Anzi of is die ook weggegaan bij de leegverkoop?

6 maart 2014 om 08:38

Samba ging in de zomer inderdaad naar Anzhi toe, maar door de leegverkoop ging hij samen met Kokorin en Ionov naar Dinamo toe. Maar mede door de goede prestaties van Douglas heeft Samba weinig gespeeld.

6 maart 2014 om 10:52

@koni,

Als SZK-houder bij de fc wil ik even erop reageren dat jij de hype rond Virgil niet snapt. Ik zelf vind het een grote schande. Ik ga geen betoog houden dat Van Dijk stukken beter is dan een veltman of de vrij, maar hij heeft bij Groningen al lang en breed bewezen minimaal gelijkwaardig, en in mijn ogen veel beter is dat eerder genoemden. Voetballend sterk, snel, en vooral fysiek sterk. Het is grote flauwekul dat hij nooit geselecteerd is sterker nog dit had bij Groningen al gekund.

Over de CE. Erg leuk om te horen dat Douglas het goed doet en dat hij een stukje rustiger (lees volwassener) is geworden. Nogmaals ongebrijpelijk dus dat hij niet geselecteerd wordt. Sterker nog, hij speelt niet in de eredivisie of sterker nog in amsterdam dus bij voorbaat uitgesloten dat deze jongen een kans krijgt.

6 maart 2014 om 17:45

Maar dan nog is het vreemd dat alleen Celtic het aandurfde om hem te kopen. Van Dijk vond ik bij Groningen nog een goede indruk maken, maar verder zie of hoor ik nauwelijks wat van hem en in de CL vond ik hem geen bijzondere indruk maken. Laatst las ik nog een CE van iemand die een betoog hield om van Dijk in Oranje te selecteren. Nou zeg ik niet dat hij slecht is, maar ik denk dat Douglas meer recht heeft om geselecteerd te worden voor Oranje.

7 maart 2014 om 19:17

@koni

Van Koronin en Lonov wist ik het, maar Samba is me ontgaan, dus dank voor het antwoord

Erg goede CE, en ik zal je eerlijk zeggen dat ik Douglas inderdaad was vergeten. Hoop dat Louis van Gaal deze CE ook leest want met de huidige verdediging van het Nederlands elftal gaan wij niet ver komen met z'n allen. Ik pleit dan ook voor een selectie van Douglas én toch Van Dijk! 5 sterren.

Wederom een erg goede CE van je met een leuk onderwerp ook! Deze beoordeel ik dan ook wederom met 5 sterren. Ik volg de Russische competitie zelf dan ook een beetje en wist dat van de maand november al. Snap ook niet waarom Van Gaal hem niet selecteert. Maar Louis heeft heel sterk de voorkeur voor eigen land dat zie je duidelijk.

Bacuna is ook een speler waar ze in Engeland lovend over zijn als talent en die alle wedstrijden nog heeft gespeeld dacht ik, weliswaar soms als invaller maar toch. Ook heeft hij al een handje vol doelpunten te pakken. Als Klaassen een kans krijgt dan hoort Bacuna er eigenlijk ook eentje te krijgen.

Anita is nog zo'n speler die eigenlijk alles wel speelt bij het goed presterende Newcastle United. Dan zit ik gister het Nederlands elftal te kijken en dan zie ik Clasie op zijn positie spelen die dacht ik niet heel veel jonger is. Dan denk ik van; Louis waar ben je mee bezig?

En ook Emanuelson moet een kans krijgen. Hij kan linksback en linksbuiten spelen en presteert prima in het buitenland. De linksbackpositie is niet goed bezet en Van Gaal kijkt gewoon niet.

Maar goed ik dwaal af ik denk namelijk dat je het leuk had gevonden als Douglas nog mee mocht, maar dat is valse hoop denk ik. Louis heeft een bord voor zijn kop en kijkt teveel naar de eigen competitie. Douglas moet zich maar richten op Dinamo en dan komt het misschien vanzelf wel.

9 maart 2014 om 12:00

Thugvz
Ik ben het met je eens. Ik vind Van Gaal een goede trainer, maar soms lijkt het alsof hij iets te veel gefocust is op eigen land. Ik denk dan ook dat je gelijk hebt en dat Douglas het WK waarschijnlijk wel kan vergeten.
Overigens vervangt Hiddink Van Gaal na het WK. Volgens mij is hij wel meer gericht op het buitenland, dus wie weet dat al de door jouw genoemde spelers dan wel een kans krijgen

Eens met dit stuk, dat goed onderbouwd is. Als Van Gaal iemand achterin een kans moet geven is het eerder Douglas dan Van Dijk. Eerstgenoemde heeft al veel meer bereikt. Vrees alleen dat Van Gaal drie maanden voor het WK niet nog nieuwe namen gaat oproepen en denk ook dat hij meer van voetballende verdedigers houdt.

6 maart 2014 om 17:48

Dat is wel te merken gezien de keuze voor Veltman, De Vrij, Rekik, Bruma etc. Maar al dat soort jongens hebben geen body en laten zich in de Eredivisie vrij makkelijk opzij zetten terwijl Douglas niet veel problemen had met spelers zoals Bony en Pelle. Dat hij zich dan ook in Rusland staande weet te houden tegen betere spitsen is knap.

9 maart 2014 om 06:59

Het is een gemiste kans voor van Gaal. Nu lijkt het meer op een talenten jacht dan op het sterkste elftal, en die logica ontgaat mij. Spelers ontwikkelen zich bij hun club in een competitie. Douglas heeft zich in de eredivisie al bewezen en doet dat nu weer in Rusland.

Prima CE! Ook ik snap niet waarom douglas de kans niet kans krijgt..
aangezien de defensie van het nederlands elftal nou niet bepaald het sterkste deel van de selectie is. douglas verdient een kans ten eerste speelt in de basis in een goede en sterke competitie en ten tweede hij is fysiek sterk, dus kan hij de sterkste spitsen nog weerstand bieden..
helemaal eens met jouw mening daarvoor ook vijf sterren.

Leuk om te lezen. Ik ben Douglas inderdaad totaal uit het oog verloren, omdat het moeilijk is om de Russische competitie te volgen. Goed om te zien dat hij het zo goed doet.

Ben het er ook mee eens dat het een raadsel is waarom Van Gaal hem niet oproept. We hebben gewoon fysiek sterke spelers nodig, dat werd gisteren tegen Frankrijk nog maar eens pijnlijk duidelijk. Vlaar is misschien sterk, maar is traag en log. Douglas combineerd zijn kracht met snelheid, iets dat we gewoon nodig hebben.

De schrijfstijl in je stukken vind ik altijd zeer prettig, dus daarover heb ik niet zoveel te melden. Overigens grappig dat Kevin Kuranyi daar speelt, dacht dat die allang was gestopt

5 sterren.

6 maart 2014 om 17:54

Nee joh, Kuranyi is sinds kort 32 jaar geworden en is het scoren nog altijd niet verleerd.

Goed CE, vooral inhoudelijk heel goed. Ook de titel vind ik erg gepast. Want de duurbetaalde tech. staf van oranje neemt niet eens de moeite om naar deze vergeten verdediger te bekijken. Ook de sportjournalistiek in NL doen altijd erg interessant over oranje, maar zijn deze verdediger blijkbaar vergeten. Wel reppen de media over dat de verdediging het probleem van oranje is, maar met deze ervaren fysiek sterke, kopsterke en snelle verdediger en die ook nog eens aardig kan opbouwen hebben we eigenlijk helemaal geen probleem. Het probleem is dat hij vergeten is.....

7 maart 2014 om 09:35

Eigenlijk kun je je ook afvragen of van Gaal überhaupt de Oost-Europese competitie in de gaten houdt, want Lens neemt hij wel constant mee terwijl zijn statistieken bij Dinamo Kiev(vijf doelpunten en 1 assist) verre van indrukwekkend zijn. Dan doet Douglas het in een betere competitie een stuk beter.

mooie CE, goed om te zien dat Douglas het goed doet en tja, op basis van zijn prestaties zou hij een kans verdienen. De laatste jaren volg ik de Russische competitie meer en meer, zal je stukken dan ook volgen. Beh het over van Dijk niet met je eens, juist in de CL wedstrijden tegen Milan en Barcelona speelde hij erg sterk. Maar goed, Douglas speelt al met al wel op een hoger niveau.

Een ander vraagje: hoe zit het in Rusland op dit moment met de opleidingen bij de clubs. Ik speel geregeld ook Football Manager en daarin loop ik in Rusland toch altijd tegen het probleem aan dat je in de toekomst ook maar weinig toptalenten tot je beschikking hebt terwijl je wel weet ik hoeveel Russen op moet stellen. Hoe zit dit in het echt. De academie van Togliatti is natuurlijk bekend, ik weet dat men in Tambov vroeger altijd een academie had. Hoe zit het eigenlijk verder met deze regionale opleidingscentra, en dan met name buiten Moskou, waar uiteraard veel talent zit bij de grote clubs. Mijn Russisch is helaas niet goed genoeg om hier zelf op Russische sites informatie over te vinden...

7 maart 2014 om 10:16

De clubs buiten Moskou beginnen zich langzamerhand ook op de jeugdopleiding te roeren. FC Krasnodar en Anzhi bijvoorbeeld hebben inmiddels al een jeugdacademie en ook Rubin Kazan begint zich op de jeugd te roeren. Verder heb je nog de Chertanovo voetbalschool, waar onder meer Diniyar Bilyaletdinov doorbrak, maar voor de rest blijven het de clubs uit Moskou die de beste jeugdopleidingen hebben.

Echte toppers zijn er op FM misschien nog niet te vinden, maar bij Fifa 14 hebben ze veel vertrouwen in o.a. Sergei Revyakin(cska), Serder Serderov(anzhi), Jamaldin Khodzhaniyazov(zenit), Aleksei Miranchuk(lokomotiv) en verder zie ik ook Konstantin Bazelyuk(cska) en Dmitri Kayumov(spartak) en Anton Mitryushkin(spartak) nog uitgroeien tot goede spelers voor in de toekomst.

7 maart 2014 om 10:35

Bedankt voor de toelichting. Van Anzhi is bekend inderdaad. Goed om te zien dat ook elders initiatieven komen. Aangezien men toch geld als water heeft kun je het maar beter in de jeugd investeren in plaats van nog meer Brazilianen etc. De potentie is enorm.

7 maart 2014 om 14:17

De Russische bond doet er ook alles aan om zoveel mogelijk jeugd te laten doorstromen. Voor de rest is het aan de clubs om te bepalen welk talent het meeste kans maakt om het eerste te halen. Sowieso denk ik dat het wel enkele jaren gaat duren voordat onze talenten op het niveau zitten van Nederland, Duitsland of Spanje.

Jouw verhalen zijn altijd goed en leuk om te lezen

Leuke CE, leest lekker weg. Kan er altijd naar uitkijken om jouw CE te lezen.
Zo hoor je nog eens wat over de Russische competitie, waar ook "grote"spelers spelen.

Nogmaals leuk stuk. Ik kijk alweer uit naar de volgende.

5 sterren

Mooie CE. Ik vind ook dat Douglas een kans moet krijgen. Dat vond ik het vanaf het begin dat hij Nederlander was 'geworden' En als het klopt dat hij daar zo goed speelt snap ik ook niet dat Van Gaal hem niet selecteert.

Geweldig stuk van je! Zoals ik al eens eerder heb gezegd, ben ik ontzettend blij dat er ten minste nog een ander iemand is met dezelfde interesse voor het Russische voetbal.

Het leest zich lekker en kan geen punt vinden waarmee ik het niet eens zou zijn. Ik kijk nu al uit naar je volgende stuk over het Russische voetbal.

5 sterren!

Jammer dat deze verdediger buiten beeld is gevallen voor veel supporters. Ik had hem zelf liever bij een mooie europese subtopper zien spelen (denkende aan Spanje of Duitsland). En als ik dit nu lees (er vanuitgaande dat de vormbeschrijving van Douglas klopt) snap ik niet dat Louis hem niet een keer heeft opgenomen in de def. selectie bij bv. een oefeninterland.

Goede CE!

Goede CE, leest lekker! Ik volg de Russische competitie nauwelijks..

Heel goed, lekker lezend stuk!

Een paar dagen geleden moest ik toevallig aan hem denken, bij één van de eeuwige discussies over onze verdedigers. Zelf zie ik nooit Russisch voetbal, misschien toch maar eens kijken Leuk om te horen dat hij het goed doet daar, had ik niet verwacht eerlijk gezegd. Als ik jou zo hoor, kan ik niet begrijpen waarom hij geen kans krijgt. Een keer testen zou toch geen kwaad kunnen.

Koni,

zoals altijd kijk ik rijkhalzend uit naar jouw Ce's, omdat ik ze altijd lekker vind lezen en ook nog eens vol met feiten zie staan en jouw mening over bepaalde spelers in de RPL ben ik ook met je eens voor zover ik clubs volg buiten Cska en in mindere mate Zenit.

Ik vind ook dat Douglas een kans moet krijgen in oranje, en tegenwoordig is de RPL in Nederland ook niet meer moeilijk te volgen. Buiten teletext met uitslagen en stand heb je online allemaal streams die ook door wie dan ook bekeken kunnen worden dus waarom de staf van Oranje niet?

ik moet je eerlijk zeggen dat ik bij alleen de titel van dit artikel dacht aan een van de broers Berezutskiy, omdat ze tegenwoordig weinig meer samenspelen in de basis en bij de laatste interland was er maar 1 van de 2 bij de wedstrijdselectie wat ik zag.

ik vind deze CE 5 sterren waard en ik kijk er naar uit om de volgende van je te mogen lezen!

Geniale CE, maar dat ben ik gewend van jou! Erg handig op deze site, om zo een Ruslandexpert te hebben als jou!

Hoop ook echt dat Douglas een kans krijgt, maar helaas is die kans klein.

Vijf+ sterren kerel!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Rusland

FIFA ranking: 66
43 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Andrey EshchenkoVerdediger40
Sergei IgnashevichVerdediger40
Aleksey KozlovVerdediger40
Igor DenisovMiddenvelder40
Alan DzagoevMiddenvelder40
Voor de complete selectie: Clubpagina Rusland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Rusland.

In de wandelgangen

Dinsdag 22 mei
Drie clubs hebben Marouane Fellaini momenteel een concreet aanbod gedaan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren