Slapende reus wordt eindelijk wakker

Zondag, 2 maart 2014 om 19:04 door Koni078

In Krasnodar kunnen ze momenteel hun geluk niet op. De voetbalgekke stad heeft met Kuban Krasnodar haar eerste historische succes geboekt door zich te plaatsen voor de groepsfase van de Europa League, waarbij het onder meer Feyenoord versloeg. Het gaat echter ook goed met een andere club uit Krasnodar, namelijk met de lokale FC.

FC Krasnodar is geen club met een historische achtergrond. De club werd zes(!) jaar geleden opgericht door eigenaar Sergei Galitskiy en heeft een begroting van dertig miljoen euro. Galitsky is mede-eigenaar van de winkelketen Magnit en heeft volgens Forbes een vermogen van zes miljard euro. De geboren Armeniër wilde een bedreiging vormen voor grote rivaal Kuban, dat twee seizoenen lang hoger op de ranglijst eindige en ,zoals eerder gezegd, al Europees voetbal haalde. Dat lijkt dit jaar te lukken, want Krasnodar doet het met een zesde plaats momenteel uitstekend in de competitie en staat hoger op de ranglijst dan Kuban, dat negende staat.

/

De huidige basis van het sportieve succes is gelegd door Slavoljub Muslin. De Serviër werd in 2010 aangesteld als trainer van Krasnodar en staat erom bekend dat hij vele clubs heeft versleten en overal voortijdig ontslagen wordt. Bij de Byki kreeg hij alle ruimte om iets neer zetten, alhoewel de club per toeval in de Russische Premjer Liga terecht kwam, nadat bekend werd dat Saturn Ramenskoye failliet ging. “In Krasnodar heerst een professionele benadering van het voetbal, er zijn voorwaarden om succesvol te werken”, zei Muslin vlak voor zijn aanstelling. Muslin liet de ploeg goed voetballen en eindigde in zijn eerste jaar op een negende plaats en werd een jaar later tiende. Ook dit seizoen begon hij niet slecht met Krasnodar, maar Galitskiy zag met lede ogen toe dat Krasnodar wederom in de middenmoot bleef steken en besloot derhalve om de samenwerking met Muslin na drie jaar te verbreken.

Zijn opvolger Oleg Kononov plukt daar nu de vruchten van. Kononov kwam in augustus 2013 over van het Oekraïense Sevastopol en heeft in Rusland voor veel commotie veroorzaakt. De 46-jarige Kononov komt namelijk uit Wit-Rusland en in Rusland is het een regel dat je de Russische bond honderdduizend euro moet betalen als je een buitenlandse trainer aanstelt. Galitskiy beweerde echter dat Kononov nog altijd in het bezit was van een Russische paspoort en heeft zodoende geweigerd om het geld over te maken. In november kreeg Kononov alsnog een Russische paspoort en hoefde Krasnodar dan ook geen geld over te maken aan de Russische bond.

De 46-jarige Galitskiy is geen stereotype eigenaar dat graag met geld smijt. Hij is iemand die slim met zijn geld omgaat en niet meer uitgeeft dan dat er binnen komt. Hij haalt meestal ervaren Russen op en heeft een uitstekende scoutingsnetwerk. Zo heeft hij onder andere Yura Movsisyan voor twee miljoen euro uit Denemarken weggeplukt en die voor acht miljoen euro verkocht aan Spartak Moskou. Als opvolger voor de Armeense aanvaller haalde hij Wanderson op, die overkwam van het Zweedse GAIS en in een ver verleden in de belangstelling stond van Feyenoord. Ook Wanderson doet het momenteel uitstekend, daar hij met zeven doelpunten de clubtopscorer is van de groen-zwarte vereniging en vorig seizoen even zoveel treffers maakte als Movsisyan. In mijn ogen is Joaozinho echter de beste speler. De Braziliaanse middenvelder werd voor 1,2 miljoen euro overgenomen van Levski Sofia en heeft vorig seizoen met veertien assists de meeste assists gegeven in de Russische competitie.

Stap voor stap begint Galitskiy steeds betere spelers te halen. In de zomer huurde hij bijvoorbeeld Pavel Mamaev van CSKA Moskou, met een optie tot koop. Mamaev begon bij CSKA als een veelbelovend talent, maar stond de laatste jaren stil in zijn ontwikkeling en werd voorbij gestreefd door oud-AZ'ers Pontus Wernbloom en Rasmus Elm. In Krasnodar bloeide hij weer op en werd Mamai voor vijf miljoen euro overgenomen van de Legerclub. Voor datzelfde bedrag haalde hij ook oud-Groninger Andreas Granqvist van Genoa en besloot ook oud-AZ'er Ari naar Krasnodar te vertrekken nadat hij geen akkoord wist te bereiken over een contractverlenging bij Spartak.

Galitskiy is niet alleen bezig met spelers kopen. FC Krasnodar deelt momenteel het Kuban-stadion met aartsrivaal Kuban en wil graag in een eigen stadion spelen, dat plaats biedt voor ongeveer 36.500 toeschouwers. De Krasnodar-Arena zal rond 2016 af moeten zijn. Daarnaast heeft Galitskiy een jeugdacademie neergezet die over enkele jaren goede spelers moet opleveren. Maar doordat de jeugdspelers naar eigen zeggen nog te jong zijn om in het eerste door te breken, heeft Galitskiy vorig jaar een tweede elftal opgericht die over enkele jaren mee moet kunnen met het niveau van de Russische Eerste Divisie.

Deze winter zorgde Krasnodar wederom voor een enorme stunt op de transfermarkt. Het slaagde erin om Roman Shirokov van Zenit Sint-Petersburg tot het einde van het lopende seizoen te huren. Shirokov heeft een aflopend contract bij Zenit en hoewel hij altijd kon rekenen op een basisplaats, was hij nooit populair bij de supporters en heeft hij vaak mot gehad met Luciano Spalletti. "Shirokov is een legende in Rusland. We zijn zeer trots dat hij het seizoen in ons shirt af zal maken", sprak Galitskiy lovende woorden over de veertigvoudig international, die zelf ook lovend sprak over het project Krasnodar. "Ik heb altijd veel waardering gehad voor Krasnodar en Galitskiy, dus ik zit hier zeker niet zomaar. Ik ben blij dat ik hier de nodige speeltijd krijg met oog op het WK en ik wil het team helpen om de nodige successen te bereiken", zei hij.

Ik denk dat Krasnodar in staat is om die successen te bereiken. Europees voetbal moet zeker mogelijk zijn, want naast de competitie doen ze nog volop mee in de beker. In de competitie zal het echter nog een lastige klus worden om de nodige punten te halen, want het komt nog enkele zware tegenstanders tegen, zoals Spartak, Dinamo Moskou, Zenit en Kuban. Een ding is wel zeker: zolang Galitskiy aan het roer blijft, zie ik FC Krasnodar over enkele jaren als een stabiele subtopper in Rusland.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 8 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 3200+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

27 reacties (laatste reactie door mrobjectief)

Erg leerzame clubexpert over een club waar ik eigenlijk alleen wist dat hij bestond. Prima geschreven, maar de titel vind ik een beetje raar. Want de club is toch pas zes jaar oud? Waarom is het dan een slapende reus? Ik zou eerder gaan voor zoiets als: ´´subtopper in de maak door goed beleid´´.

Leuk stuk, dus 5*.

2 maart 2014 om 20:51

Ik ging voor 'slapende reus' omdat het ontzettend knap is wat Galitskiy daar heeft neergezet en de club steeds beter begint te worden. Bovendien heb je ook een aansprekende titel nodig natuurlijk.

"slapende reus wordt eindelijk wakker"
"de club werd zes(!) jaar geleden opgericht".

Als de club pas zes jaar bestaat, waarom in godsnaam het woord 'eindelijk' in de titel als ik vragen mag. Verder weet ik niet waarom VZ je cursieve intenties niet heeft overgenomen (of het ligt aan mijn browser dat ik [i] [i/] zie staan). Niet dat ik jej er op af ga rekenen, maar ik vraag het me gewoon af omdat het je verder keurige structuur ontsiert.

2 maart 2014 om 20:56

Omdat ik bij Krasnodar nogal het gevoel had dat ze met hun selectie toch hoger konden eindigen dan dat ze stonden. Misschien een iets te opportunistische titel, maar ik vind Krasnodar het erg leuk doen en ik zie ze alleen maar beter worden nu ze het ook voor elkaar krijgen dat vedetten zoals Shirokov zich niet te groot voelen om voor Krasnodar te spelen.

Het ligt overigens niet aan je browser, want ik zie die dingen ook.

2 maart 2014 om 22:03

Dat komt omdat je altijd de 'driehoekjes' moet gebruiken op je toetsenbord. Als ik dat typ, valt het weg in mijn reactie. Maar shift punt of komma begrijp je welke ik bedoel . Voor de rest een uitstekende CE waar ik nog zeer weinig over wist. Heb het met plezier gelezen!

2 maart 2014 om 22:05

Oke ik snap je gedachtegang maar toch vind ik je titel niet aansluiten bij je stuk. Een slapende reus die al zes jaar na oprichting de Russische top bestormt, dan vraag ik me sowieso af in hoeverre de club heeft lopen slapen. Ten tweede zit ik ondanks je uitleg toch een beetje met het woord ´eindelijk´ omdat eindelijk impliceert dat iets langer heeft geduurd dan verwacht en ik dat in deze context niet helemaal van toepassing vind.

Prima stuk en je weet onderhand je feedback ook wel: informatief, fijne en boeiende schrijfstijl, je krijgt mensen geboeid over een onderwerp waar in essentie de lezers zich nooit voor zouden interesseren etc. Allemaal ingrediënten voor vijf sterren maar omdat ik me stoor aan de discrepantie tussen tekst en titel onthoud ik mij van stemmen dit keer. Dat zal je ongetwijfeld niets uitmaken want je krijgt toch wel weer een toprating. Ik ben benieuwd naar je volgende CE

2 maart 2014 om 22:19

Om eerlijk te zijn interesseren mij die ratings niet zo heel veel. Het gaat mij er meer om een leuk stuk te schrijven die er misschien wel voor kan zorgen dat mensen anders kijken naar de Russische competitie in plaats van dat negatieve beeld wat er altijd heerst.

Zoals altijd heb je weer een schitterende CE geschreven. 5 sterren zijn meer dan verdient!

Jou stukjes zijn altijd zo leerzaam en lezen bovenal ook zo lekker vlot. Die hele Russische competitie heb ik heel weinig verstand van maar door jou leer ik altijd meer en meer over deze toch wel boeiende competitie. Misschien dat ik me er toch eens in moet gaan verdiepen, maar dan zijn jou stukjes ook zo minder leerzaam

Hè hè, eindelijk weer een stuk van je. Toen ik de titel las, wist ik niet zo goed waarover het precies zou gaan. Ik kan het ook na je uitleg nog steeds niet helemaal met FC Krasnodar rijmen, maar het stuk zelf zit weer tegen de perfectie aan. Het leest enorm makkelijk weg en er zit een duidelijke structuur in.

Toen ik las dat het over FC Krasnodar ging, moest ik meteen denken aan Shirokov die het seizoen er afmaakt. Zenit is op de transfermarkt wel enorm dom bezig geweest trouwens, want ze zijn in totaal volgens mij 5 of 6 Russen kwijtgeraakt...

Over de historie van Krasnodar wist ik (nog) niet zo veel, en dit is dan wel een heel interessant stuk om te lezen. Ik hoop ook dat, zoals je al in een comment aangaf, meer mensen door dit soort stukken interesse beginnen te tonen voor de Premjer Liga. Die negatieve sfeer eromheen begint me zo langzamerhand wel op mijn zenuwen te werken...

Natuurlijk voor dit stuk 5 sterren, met veel plezier weer er naar gekeken!

2 maart 2014 om 22:49

Maar het zijn nou ook weer niet de beste spelers die Zenit heeft laten gaan(behalve Shirokov natuurlijk). Bystrov en Bukharov voegen vrijwel niets toe, Khodzhaniyazov is er nog niet klaar voor en Mogilevets en Soloviev zullen nooit toekomstige Zenit-spelers worden.

2 maart 2014 om 23:06

Dat klopt, maar ik zou wel graag een ruime keuze aan Russische spelers in de selectie willen hebben me het oog op de 4 basisspelers-regel. Daarbij is deze actie niet erg goed opgepakt door de meeste supportersgroepen...

Doet me bijna weer denken aan die open brief van Landscrona waarin de traditie van Russische spelers werd aangemoedigd. Er is een kans dat er wel een kleine vorm van protest komt...

2 maart 2014 om 23:43

Ze hebben voldoende keuzes uit een aantal Russen. Het doel wordt door een Rus verdedigd en je hebt nog Smolnikov, Fayzullin, Arshavin, Shatov, Kerzhakov etc. Bovendien waren de meeste supportersgroepen ook wel klaar met Shirokov, want hij heeft ook nooit zijn best gedaan om vrede te sluiten met die groepen.

3 maart 2014 om 12:43

Dat ik het dan over allemaal had, was misschien wat overdreven inderdaad, maar het (tijdelijke) vertrek van Khodyaniyazov en Bystrov is niet echt goed gevallen. Bystrov voegt dan nu niet gigantisch veel meer toe, maar hij was een aantal jaar terug heel erg belangrijk voor de titel en zo'n "kansloos" verhuur aan Anzhi verdient hij niet...

3 maart 2014 om 18:37

Bystrov verdiend een club waar hij belangrijk kan zijn. Voetballen kan hij wel, maar het is geen Zenit-materiaal meer. Ik denk dat het voor Bystrov niet uit moet maken waar hij speelt, want Capello roept je alleen op als je voldoende speeltijd krijgt of jong bent. De club waar je voor uitkomt kijkt Capello haast nooit naar.

Ik volg Rusland totaal niet, maar telkens al ik jouw Ce's lees dan denk ik dat er toch wel wat gebeurt daar

Alleen de titel klopt niet echt, maar dat is hier boven al aangeven. Mooi CE!

Interessant stuk, goed en op een boeiende manier geschreven.
Over de titel hoef ik niet weer te beginnen want dat is wel duidelijk.

Hoe doet Granqvist het verder ? Wat voor speelstijl hanteert dit Krasnodar eigenlijk?

5 sterren, wat mij betreft mag je iedere week wel een CE schrijven.

3 maart 2014 om 18:43

Krasnodar speelt gecontroleerd en leunt vooral op de individuele kwaliteiten van Joaozinho en Wanderson, waarnaar ik naar mijn CE refereerde. Granqvist doet het wel aardig, maar is het niet echt een vaste basisspeler.

Ontzettend goede CE. Ik zou zelfs zeggen, qua inhoud, informatie en structuur, de beste die ik ooit heb gelezen. Een paar schoonheidsfoutjes hier en daar zijn je wat mij betreft vergeven omdat deze CE alles bevat wat een goede CE typeert. Daarbij heb je gewoon een prettige schrijfstijl en kennis van zaken. Volle punten.

Fijn om zo eens iets te lezen over Russiche clubs, die vrij onbekend zijn voor de meeste voetballiefhebbers. Ik zit eigenlijk altijd nog te wachten op het moment dat Sport1 of Fox Sports de rechten koopt voor de Russiche Liga.

Toen ik de titel las gingen mijn gedachten uit naar Spartak Moskou.

Leuke CE! Dit is dus ook echt een eigenaar die met verantwoord beleid de top wilt gaan bestormen in Rusland? Of reiken zijn ambities niet zo ver?

Opmerkelijk trouwens dat de clubs 100.000 moeten aftikken wanneer er een buitenlandse coach aangetrokken wordt.

4 maart 2014 om 16:46

Zo kun je het inderdaad zien ja, maar op dit moment zal Krasnodar eerst een stabiele subtopper moeten worden.

Dat clubs 100.000 euro moeten betalen moet ervoor dat zorgen dat het de clubs stimuleert om een Russische trainer aan te stellen. Alleen clubs zoals Zenit, Rostov, Dinamo en Lokomotiv hebben een buitenlander, maar dat zijn ook wel hele goede trainers.

Mooie CE! je hebt er voor gezorgd dat ik het verhaal in 1x heb uitgelezen.vind het prettig dat je in deze CE al gelijk aangeeft wat het onderwerp is. Je schrijfstijl is prettig.

Alleen wat ik me afvraag, is er angst dat er hetzelfde plaats gaat vinden als wat er gebeurde bij Anzhi Makhachkla? Daar kwam voor mijn gevoel, aangezien ik de Russische competitie niet volg, als een verassing dat alle topspelers daar verkocht werden. Waar ze vorig jaar nog Europees voetbal haalden, bestaat de kans dat ze gaan degraderen.

Nog een vraagje, niet per se gerelateerd aan dit stuk, hoe komt het dat ze in de CL niet echt weten te overtuigen? Vooral kijkend naar de resultaten tegen Austria Wien. Op papier hebben ze een vrij degelijk team.

5 maart 2014 om 18:16

Bij Krasnodar wordt een slimmer beleid gevoerd dan bij Anzhi naar mijn idee. Anzhi begon goed met het halen van Roberto Carlos, maar had stap voor stap goede spelers moeten kopen in plaats van om een Eto'o twintig miljoen per jaar aan salaris te geven. Bij Krasnodar doen ze dat veel slimmer. Bovendien is Krasnodar opgericht door de huidige eigenaar terwijl Anzhi meer een speeltje van Kerimov bleek, die het nog wel een kans durft te geven aangezien ze zich goed versterkt hebben met een aantal Russische internationals die bij hun huidige clubs geen speeltijd kregen.

Wat de Russische clubs in Europa betreffen: ik zou het niet weten. Misschien komt het wel omdat we geen clubs hebben die een echte CL-beleid kunnen hanteren, zoals PSG dat bijvoorbeeld wel kan. Zenit moet dat wel in staat zijn, maar ik vind niet dat Spalletti het maximale eruit weet te halen. Daarom zou ik het mooi vinden als iemand zoals Louis van Gaal zou komen.

Erg goed stukje weer. Ik volg de Russische competitie wel een beetje van het afstandje maar in Nederland komt die inside information nooit echt door. Mooi dat jij ons van extra inzicht in de Premjer Liga kan voorzien. Ga zo door!

4-0 tegen Spartak. Hattrick Ari

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Rusland

FIFA ranking: 66
43 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Andrey EshchenkoVerdediger40
Sergei IgnashevichVerdediger40
Aleksey KozlovVerdediger40
Igor DenisovMiddenvelder40
Alan DzagoevMiddenvelder40
Voor de complete selectie: Clubpagina Rusland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Rusland.

In de wandelgangen

Dinsdag 22 mei
Drie clubs hebben Marouane Fellaini momenteel een concreet aanbod gedaan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren