De laatste keizer

Dinsdag, 12 november 2013 om 21:11 door Giallorosso89

Rome. De eeuwige stad. Duizenden jaren historie ademt door elke baksteen, elk bronzen beeld dat glimt in het zonlicht, een toeschouwer doordrongen met herinneringen aan lang vervlogen tijden, van Romulus en Remus tot Mussolini. Een stad die niet zachtjes fluistert, maar beveelt, die iedereen gebiedt haar gehoorzamen. Alle wegen leiden immers naar Rome.

Ook mijn weg leidde in 2012 naar Rome, naar een verlaten steegje achter de Via Cavour. Specifieker nog: naar een moderne muurschildering, een ongebruikelijk object in Rome. Kijkend naar de vereeuwiging van mijn grootste idool, hoor ik een stem achter me: “Je weet dat hij de laatste is, hè?”. Ik draai me om en zie een oude man. Zijn huid lijkt van olijfkleurig perkament, door jaren in de zon verstijfd, evenals zijn ledematen. Toch is er iets aan hem, maar ik weet niet wat. Ik haal mijn schouders op en kijk naar hem: “Ik weet niet wat u bedoelt”, ook al wist ik dat donders goed. “Il Bimbo D'Oro, jongen. Kom dichterbij, dan vertel ik jou het mooiste verhaal dat de stad rijk is. Over onze aanvoerder, Francesco Totti”. Ik kijk hem aan en opeens zie ik het: het vuur van de zon brandt in zijn ogen.

Brescia, 28 maart 1993. Ik weet het nog als de dag van gisteren. Trappelend langs de zijlijn, vers uit onze jeugdopleiding en zijn zenuwen nauwelijks de baas, mocht hij spelen naast Guiseppe Il Principe Giannini, destijds onze aanvoerder. Francesco was een echte Romein, een man van de stad, van het volk.

Ik knik instemmend: “een doodnormale jongen.” De oude man kijkt mij boos aan, het vuur in zijn ogen laait op. “Er was niets normaals aan hem!!”. Hij zucht en kalmeert iets. Francis was bijzonder, we hadden nog nooit zoiets gezien. Binnen vijf jaar was hij onze jongste aanvoerder ooit en twee jaar later speelde hij een weergaloos EK, waarin hij Zinédine Zidane overklaste in de finale. Het seizoen erna bezorgde hij ons de mooiste prijs ter wereld: Lo Scudetto. Aangespoord door de teksten van die gekke Carlo Zampa, nam hij als een ware Capitano het voortouw in de laatste wedstrijd tegen Parma, beslissend voor de titel. Negentig minuten later was de droom uitgekomen: kampioen van Italië!

Een traan springt in zijn ogen, even overmand door zijn eigen passie. Hij veegt hem weg en vertelt verder: “In de jaren erna werd Totti alleen maar beter. Elegantie en finesse, met een extra dosis arrogantie en vurig temperament, zoals men slechts bij de oude Romeinen aantrof. Met ongelooflijk scorend vermogen en krankzinnige passes met elk lichaamsdeel heerste hij over elk voetbalveld. Wonderschone goals en nog mooiere assists, afgewisseld met onbegrijpelijke uitlatingen, zoals ook elke heerser zijn heroïsche overwinningen en beschamende nederlagen kent. Ook hij blijft menselijk.” Hij valt even stil en zijn blik dwaalt af naar de muurschildering.

“Maar de prijzen bleven uit. De spelers om hem heen kwamen en gingen weer, sommige slecht, sommige goed, maar nooit goed genoeg om in zijn schaduw te staan. Real Madrid kwam meermaals aankloppen, evenals Milan en vele andere clubs. Maar hij bleef. Daarvoor zijn we hem eeuwig dankbaar gebleven” De melancholie is zichtbaar in zijn ogen en hoorbaar in zijn stem, alsof hij persoonlijk zijn aanvoerder had teleurgesteld. Hij kijkt weer naar de muurschildering.

“In de rest van Italië was hij nooit zo geliefd, weet je? Tot het jaar 2006. Hij raakte geblesseerd vlak voor het WK. Gebroken enkel, verschrikkelijk. Maar hij knokte zich terug en speelde alle wedstrijden van het WK. Dankzij Francis werden we wereldkampioen.” Ik wilde mijn mond opendoen om wat te zeggen, maar de oude man keek me aan: de woorden sterven in mijn keel.
Het vuur duldt geen tegenspraak.

“Nog steeds waren de critici niet overtuigd. Maar in het seizoen erna verstomde alle kritiek. Hij speelde toen als spits onder Spalletti, als opzetter én afmaker. Natuurlijk deed hij dat, zoals het een meedogenloze leider betaamt, met verve. Uiteindelijk ging zijn duim 32 keer omlaag, waarmee hij topscorer werd van de Serie A en van Europa, een unieke prestatie.” Een glimlach verschijnt op zijn gezicht en geeft een glimp van de trotse, sterke jongeman die hij ooit moet zijn geweest.

Plotseling verdwijnt de glimlach op zijn gezicht en tonen zijn rimpels weer zijn ware leeftijd. “In de seizoenen hierna begonnen de jaren echter hun tol te eisen. Hoewel de techniek nooit verdwijnt, slijt het lichaam en langzaamaan begonnen zijn snelheid en explosiviteit weg te ebben: zijn positie was niet meer onomstreden.””

De rimpels in zijn gezicht worden dieper en bitterheid en teleurstelling maken zijn stem rauw: passie slaat om in woede. “Sommigen vergaten wat hij voor ons betekend heeft. Tegen Juventus waagden enkele ‘fans’ het zelfs hem uit te fluiten! Hij die ons nooit verlaten heeft, ons nooit verraden heeft!” Een brok vormt zich in zijn keel. “Hij heeft ons nooit teleurgesteld, maar wij stelden hem teleur. Ik zal het die idioten nooit vergeven.” Er valt een lange stilte. De oude man richt zich weer op.

“Ik denk niet dat het afgelopen is. Hij heeft nog wat te geven, aan de club, aan de stad. Aan ons. Het is nog niet klaar. Het verhaal eindigt niet hier.”

Ik zwijg, kijk nog eens goed naar de murale en denk goed na over mijn woorden: Il Re di Roma. De oude man kijkt me gespeeld boos aan. “Geen koning. Nee, jongen, geen 're'. Imperatore.” Een woord dat ik nog niet kende.
Ik bedank de oude man voor zijn prachtige verhaal en terwijl hij weg schuifelt onder de hete Romeinse zon, kijk ik nog één keer naar de muurschildering.

Later in mijn hotelkamer zocht ik het woord op en meteen begreep ik wat hij bedoelde: In het oude Rome werden koningen verafschuwd, waardoor de latere alleenheersers een nieuwe titel kregen. De bijnaam van Totti als ‘de koning van Rome’ is misplaatst. Want hij is geen koning. Hij is een imperatore. Caesar. Keizer.

De laatste keizer van Rome.

En misschien is dit wel de keizer die voor eeuwig regeert.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 30 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1900+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

66 reacties (laatste reactie door pango)

, naar een verlaten steegje achter de Via Cavour. Specifieker nog: naar een moderne muurschildering, een ongebruikelijk object in Rome. Kijkend naar de vereeuwiging van mijn grootste idool,

Hij staat daar met zijn hand in de lucht en de blik naar boven. Alleen een ware fan van Totti weet waar dat ligt

Maar over je CE: Wauw. Punt. Een verhaal over mijn held is altijd 5 sterren waard

Overigens, voordat mensen mijn verhaal in twijfel gaan trekken: het is een geromantiseerde versie van een waar gebeurd verhaal.

Toen ik in de lente van 2012 in Rome was, heb ik idd de muurschildering kort bezocht. Als men overigens niet weet wat ik bedoel, typ in 'murale totti' op google en gij zult vinden, haha Ik ben blij dat ik hem destijds bezocht heb, want helaas is deze verwoest door laziali in november vorig jaar.

In ieder geval, ik heb bij die murale idd een gesprek gehad met een oude man. Echter was dit gesprek korter dan hier geschreven is, aangezien mijn Italiaans destijds nog niet goed genoeg was om een dieper gesprek te voeren.

Een groot gedeelte is dus geromantiseerd. Frappant detail: het laatste wat de man tegen mij zei was: 'e non finisce qui', wat betekent 'en het eindigt niet hier'.
Dit zijn vrijwel exact dezelfde woorden die Totti bijna een jaar later sprak op zijn jublieum van het 20ste jaar sinds zijn Serie A debuut (28 maart 2013) op Trigoria (het trainingscomplex van Roma) en wat mij uiteindelijk inspireerde deze CE te schrijven op deze manier.

Kleine achtergrond zodat mensen niet denken dat het compleet verzonnen of helemaal waar is, maar een beetje van beide

13 november 2013 om 16:38

Misschien was 'en het eindigt niet hier' dan een nog wel mooiere titel geweest!

Ik was 2 weken geleden in Rome, sliep zelfs vlak bij de Via Cavour, maar heb de muurschildering niet kunnen zien. Jammer..

Totti is een held, en verdiend zo'n prachtig stuk als dit! Cinque Stelle!!

17 november 2013 om 13:56

Al zou het verzonnen zijn, dat zou niet uit moeten maken. Het verhaal zit gewoon enorm goed in elkaar. Het bouw een zekere vorm van spanning op, waardoor je geboeid blijft om te lezen. Alles klopt gewoon aan deze CE. Je ging niet te ver in je superlatieven en bracht het fantastisch. Het enige bezwaar wat ik met deze CE heb is dat je niet de CE eindigt met het gesprek. Ik had het mooier gevonden als je het woord gewoon kende. Maar dat is slechts mijn mening, je kunt er vrij weinig mee. Alleen het stukje van de hotelkamer bedoel ik daar overigens mee, niet de conclusie dat Totti de laatste keizer is.

Als enige stukje echte kritiek wil ik deze zin meegeven: Trappelend langs de zijlijn, vers uit onze jeugdopleiding en zijn zenuwen nauwelijks de baas,

Hij loopt niet lekker. Vers uit onze jeugdopleiding had je voor trappelend langs de zijlijn moeten zetten. Iets als dit:

Nog maar vers uit de jeugdopleiding gekomen stond hij trappelend aan de zijlijn, zijn zenuwen was hij nauwelijks de baas, hij mocht spelen naast.... etc.

Maar natuurlijk de volle vijf sterren!

17 november 2013 om 14:56

Dankjewel, ook zeker voor je kritiek, want er is altijd ruimte voor verbetering

Wat je zegt over eindigen met het gesprek... dat is een zeer interessant commentaar. Toen ik het aan het schrijven was, 'vloeide' het zo gewoon uit mijn toetsenbord en ik heb er eigenlijk nooit meer over nagedacht of het misschien mooier was om het woord wel te kennen, zeg maar!!
Zeker een interessante opmerking en ik zal zelf eens kijken hoe het eruit ziet als ik het woord wel zou kennen.

Wat betreft die zin, tja, was er niet helemaal tevreden over ook. Ik wilde de nadruk leggen op het contrast tussen hem en de grote Guiseppe Giannini, waarvan vele dachten dat hij niet zomaar meer overtroffen zou worden. En dat terwijl zijn opvolger al klaar stond en uiteindelijk hem zou overtreffen! Maar die bijzinnen slepen te lang door, dat ben ik met je eens, het hapert een beetje. Had er eigenlijk één moeten schrappen.

In ieder geval, leuk dat je de CE mooi vond en erg bedankt voor je kritiek!!

Wat een leuk stuk, het is maar goed dat je net zelf reageerde want ik geloofde het volledig. Je brengt alles in kaart, maar eigenlijk zonder het uit te spreken(dat klinkt eigenlijk best wel vreemd). Je passievolle schrijfstijl doen mij zelfs een beetje schuldig voelen, want ook ik had het vroeger nooit zo op Totti(dat kwam na die gemene overtreding tegen Leverkusen). In de loop der jaren heb ik het hem toch vergeven en ik houd nu gewoon van de voetballer Totti. Ook begin ik de Serie A steeds leuker te vinden om naar te kijken, zij het wel naar de topploegen.

12 november 2013 om 23:37

Bedankt voor je reactie!!

Je hoeft je verder niet schuldig te voelen, hoor. Zoals ik in mijn stuk ook aangaf, Totti is zeker geen engel, hij is menselijk. Dat hij schofterige dingen heeft gedaan, zal niemand ontkennen. Als mensen daardoor afknappen op Totti, dan kan ik daar enigszins begrip voor opbrengen.

Maar inhakende op de discussie die wij eerder voerden over het doel van een CE, in deze CE had ik als doel aan te geven wat Totti voor de Roma-supporters betekent: alles. Die streken bevestigen in onze optiek alleen maar zijn passie, voor club en stad. En daarom houden wij alleen maar meer van hem.

Hij is de menselijke belichaming van de club en de stad: een prachtige, elegante voetballer met enige arrogantie en een enorme hoeveelheid passie.

Dat is Totti.. en dat is AS Roma.

12 november 2013 om 23:58

Ik wist al dat je tweede CE over Totti zou gaan, had je namelijk verklapt in de vorige(ik onthoud alles, als je dat maar weet). Hij is gewoon een man die is gemaakt voor het voetbal, gemaakt voor AS Roma. Zo passievol zijn meestel alleen maar die Italianen, die zo gek zijn om op hun 38e nog heen en weer over het veld rennen alsof ze nergens last van hebben(niet beledigend bedoeld,juist een compliment). Ik kan met gemak een hele wedstrijd alleen maar op de acties van Totti, Pirlo of Di Natale letten. Voetballers kunnen veel leren van die Italianen als je het mij vraagt.

Ik zou Totti beledigen als ik dit stuk niet met 5 sterren zou beoordelen, maar ik zou jou ook beledigen als ik niet op je Clubexpert zou reageren. Ik vind het een prachtig stuk met een net wat andere vorm en structuur.

Het geromantiseerde gedeelte past precies in het fictieve gedeelte. Het is verre van storend en de ingeving van de oude man symboliseert alle inwoners en sympathisanten van Rome.

Wat zou ik de scudetto toch in de handen van Totti en zijn soldaten willen zien.. Pff..

Mooi stuk met een aparte CE-structuur.

5 star!

13 november 2013 om 14:18

Bedankt voor je beoordeling

Ik hoop dat het verhaal naar jouw smaak was, ik weet dat jij als groot Totti fan smachtte naar een goede CE over deze held. Ik heb zelf in één van mijn laatste aanpassingen de EK-finale erin verwerkt en daar mag je jezelf voor op de borst kloppen, want jij hebt me daaraan herinnerd.

In ieder geval, hoop dat ik aan je verwachtingen heb voldaan

14 november 2013 om 10:52

Hehe, ik zag het inderdaad! Ik voel me nu wel vereerd zeg! Dat toernooi.. Zal 'm nooit vergeten! De toen nog begin twintiger Totti, wat een baas was, is en blijft het ook zeg! Thanks voor deze mooie woorden! Je hebt me echt verrast door mijn punt mee te nemen in deze prachtige Clubexpert.

Je hebt zeker goed gepresteerd, het is een zeer sterke CE. Zoals Delpiero al zegt: het leek alsof ik op een stoel zat en dat deze dialoog toevallig mijn interesse opwekte. Ik werd verkocht aan dit gesprek, dus je Clubexpert. Dat zijn jouw verdiensten.

Een prachtige speler bij de mooiste club uit Italie met trouwe fans in een romantische stad met traditionele inwoners. Kan het nog mooier?

Ja!

Dat bewijst dit stuk dan.

Nogmaals bedankt voor je mooie tegenreactie!

Mooie Ce.

Een waargebeurd verhaal met een geromantiseerde staartje.
Leuk om te lezen!
Ook de speler zelf maakt het verhaal prachtig.

Keizer Totti mogen we nog lang van je kunnen genieten!

5 sterren ofcourse en ga zo door!

Beste CE van de afgelopen tijd. Mooi verhaal, goed geschreven, leest lekker door. Totti is en blijft altijd een held. Zeker 5 sterren waard.

Heel goede CE. Ik neem aan dat je ervaring hebt met teksten schrijven?

13 november 2013 om 14:24

Dat valt eigenlijk wel mee. Ik doe in ieder geval geen studie journalistiek of taalwetenschappen ofzo, gewoon een beta studie.

Maar ik ben vrij perfectionistisch en als ik vind dat er ook maar iets is dat niet past, dan moet dat eruit. Heb halverwege mijn eerste poging voor deze CE alles gedeletet, omdat ik niet tevreden was met de flow van de tekst, dus toen ben ik compleet opnieuw begonnen, met een iets andere stijl.

En het feit dat ik zelf natuurlijk erg gepassioneerd ben voor dit onderwerp, helpt ook behoorlijk, haha

Er zijn weinig woorden voor zo'n goede CE. magnifiek stuk, echt waar. Ik heb genoten van dit verhaal. Dit leest zo heerlijk en is boeiend tot het laatste woord.

Ik kan me vaak niet verdiepen in een (goed) boek of een lap tekst, puur omdat ik daar de concentratie niet voor heb. Maar tijdens het lezen van jouw CE leek het wel alsof de buitenwereld eventjes verdwenen was. Het is jammer dat dit een stukje van één A4'tje is en geen boek.

Ik heb hier echt helemaal niks op aan te merken. Je schrijft als een professional. Je stukje leest heerlijk weg, loopt lekker door en leest lekker door tot het laatste woord.

Vooral mijn complimenten voor je intro en de manier waarop je verhaal geschreven is. Je intro is betoverend, het nam me meteen mee naar Rome. Ik zag alle prachtige plekjes van Rome opnieuw voor me. Wat heb ik nu zin om er wéér naar toe te gaan haha.
Het was ook zeer innovatief om een verhaal in deze context te schrijven. Het is een geweldige combinatie van fictie en een mooie dialoog.

Als je hier geen 5 sterren voor kan geven, ben je met je verkeerde been uit bed gestapt, of je bent een analfabeet.

Geweldig dit. Mijn complimenten!

13 november 2013 om 15:03

Dankjewel voor je lovende woorden, echt waar, hier word ik heel erg blij van!

Ik zal je wel vertellen dat het verschrikkelijk lastig was om dit stuk te beperken tot duizend woorden. Toen ik klaar was met het echt schrijven van deze tekst, zat ik bijna op de 1500 woorden!! Heb echt veel moeten schrappen.

Aan de ene kant is dat verschrikkelijk lastig, vooral voor dit type CE. Een allesomvattende CE schrijven voor zo'n grote speler met een carrière die meer dan 20 jaar omspant, dat is bijna niet te doen in duizend woorden. Ik had bijvoorbeeld meer willen vertellen over zijn latere jaren, hoewel de keuze om het vorige seizoen erbuiten te laten wel zeer bewust was (niet dat Totti toen niet goed was, integendeel, maar anders klopt de tijdlijn niet meer).

Aan de andere kant dwingt het je wel jezelf te focussen op wat je écht over wilt brengen, wat de kern is van je CE. En mijn hoofddoel was niet het geven van een overzicht van zijn carrière, hoewel het wel een ondergeschikt doel was. Maar het belangrijkste wat ik wilde doen, was aangeven hoe de Roma fans Totti zien en wat hij voor ons betekent.

Anyway, nogmaals bedankt voor de beoordeling en de complimenten!!

13 november 2013 om 16:10

Graag gedaan. Blijf schrijven zou ik zeggen. Totti is en blijft voor altijd een levende legende.

Erg mooi stuk. Ik lees graag over Roma en ik heb veel Italiaanse collega's waar ik vaak mee over voetbal praat. Ze komen uit de buurt van Napels dus was het erg leuk om laatste de wedstrijd tegen Roma met ze te kijken.

Goed geschreven!

13 november 2013 om 14:27

Ah, leuk idd! Zijn die collega's dan geen Napoli fans? Want Napoli fans kunnen niet zo goed overweg met Roma fans... aah, doet er ook niet toe. Mooi dat je op die manier wat meekrijgt van de Serie A en van Roma.

En bedankt voor je compliment!

13 november 2013 om 20:12

Die collega's zijn idd voor Napoli. Ze waren dan ook niet al te blij met de uitslag! :D Ik zou mezelf geen Roma-fan willen noemen. Ik draag ze wel een warm hart toe omdat mijn vader groot fan was van Aldair en Cafu. We waren dan ook erg blij met het kampioenschap van Roma. Het was de bedoeling om mijn vader voor zijn 70e verjaardag een kaartje te geven voor twee sportwedstrijden en een wedstrijd van AS Roma was daar 1 van. Helaas is mijn vader overleden voordat hij die wedstrijden heeft kunnen bezoeken. Maar door mijn collega's raak ik meer en meer gecharmeerd van het idee om zelf door Italië te gaan reizen dus ik sluit niet uit dat ik naar Rome ga voor een wedstrijd. Dus fan ben ik niet maar veel sympathie heb ik wel voor Roma.

13 november 2013 om 20:24

Mooi om te horen!! En de reactie van je collega's kan ik me voorstellen, haha.

Mooi dat je vader zo gecharmeerd was van die twee, vooral Aldair is een echte held onder de romanisti, zijn nummer was tot voor kort nog met pensioen (grappig feitje: de speler die dat nummer voor het eerst heeft gekregen na dit pensioen, is Kevin Strootman ) Nog een specifieke reden waarom hij van Cafu en Aldair fan was (braziliaanse roots, ofzo)?

Een rondreis door Italië, pfff..... als ik het geld had, zou ik het ook zo doen. Beginnen in Venetië en dan langzaam mijn weg naar het zuiden vervolgen en uiteindelijk eindigen in Sicilië (misschien nog Sardinië aandoen, ik heb familie daar).

Als je het doet, zeker ook een paar dagen Rome bezoeken, niet alleen voor Roma, maar ook voor de stad die de mooiste is die ik ooit heb bezocht en waarschijnlijk ook de mooiste zal blijven.

18 november 2013 om 10:02

Een reis door Italië zal idd wat geld kosten. Een van mijn collega's is helaas terug naar Napels maar ik kan dan in ieder geval zijn huis als thuisbasis gebruiken zeg maar. En hij mag me rondrijden haha.

Mijn vader is geboren in Suriname dus Brazilië zijn de zuiderburen. En mijn vader heeft ook in Brazilië gevoetbald dus vandaar. Dat over Strootman wist ik idd. Erg leuk.

Ja, Rome staat hoog op mijn lijstje. Ik was altijd een beetje terughoudend over Italië door verhalen over racisme en dergelijke maar nu ik zoveel Italianen ken ga ik het zeker doen. Het zal ongetwijfeld een geweldige ervaring worden.

Prachtig stuk. 2 zomers terug was ik ook in Rome en was de muurschildering een van de eerste zaken die ik wilde zien. Ik weet nog goed hoe ik me toen voelde. Apetrots poseerde ik voor enkele foto's in mijn Roma-tenuetje. Ook nu prijkt de muurschildering in mijn kamer en op de omslagfoto van mijn Facebook-pagina. Francesco Totti is dé keizer van Rome. Prachtig neergeschreven, ik kan het niet anders verwoorden. Minder dan 5 sterren zou een belediging zijn voor zowel jou, als voor onze held.

13 november 2013 om 14:29

Ja, ik werd wel ff boos toen ik las dat die idiote laziali de muurschildering hadden vernietigd. Verschrikkelijk, want het is echt Roma erfgoed, bij wijze van spreke. Gelukkig heb ik hem nog kunnen zien en idd een foto kunnen maken toen het nog kon.

Maar bedankt voor je beoordeling

13 november 2013 om 15:03

Ja, inderdaad, was het even vergeten toen ik me aan het verdiepen was in jouw stuk, maar die Laziali zijn gewoon stikjaloers op ons, een andere reden kan ik niet bedenken.

13 november 2013 om 15:05

Tja, je moet toch wat als je eigen aanvoerder niet meer op het veld ronddraaft, maar in de bajes

Wat een geweldig stuk. Het leest zo lekker en het verhaal is echt prachtig, ook ik ben in Rome geweest en als liefhebber van de stad Milaan moet ik toch eerlijk zeggen dat Rome er met kop en schouders bovenuit steekt, tot nu toe de mooiste stad die ik heb gezien. Maatr ik blijf wel voor de blauw-zwarte club uit Milaan

Dit is de mooiste CE die ik heb gelezen samen met die van Del Piero van alexdelpiero10. Mooi dat er nog Ce's over onze competitie worden gemaakt. Ik vind het wel spijjtig dat er geen of weinig interisti een CE mogen schrijven, een stuk over Zanetti zou ook prachtig zijn net als die van Totti en Del Piero.

Dikke complimenten !

13 november 2013 om 19:15

je hebt gelijk, Rome is ook veruit de mooiste stad waar ik ben geweest en denk ook dat dat zo zal blijven.

Het stuk is erg meeslepend en mooi, het geromantiseerde gedeelte stoort totaal niet en maakt het juist leuker om te lezen.
proficiat en makkelijk 5 sterren waard!

13 november 2013 om 19:52

Rome is echt prachtig, de stad dan wel Vriendelijke mensen, heerlijk weertje, lekker eten, mooie vrouwen, prachtige monumenten etc... Maar dat heb je eigenlijk in heel Italie, alleen is het in Rome specialer!

5 sterren voor Gialloross89!

13 november 2013 om 20:36

Dank aan beide, dat ook de trouwe Serie A volgers het stuk mooi vinden maakt me erg blij!!

Ik ben zelf nu vier keer in Rome geweest en elke keer weer is het prachtig. Er zit gewoon zoveel pracht en praal in die stad, je struikelt praktisch over duizend jaar oude panden, fonteinen, kerken en gebouwen. Je wordt er echt mee 'doodgegooid', als het ware. Vandaar ook mijn intro op dergelijke wijze, haha.

Beste CE die ik al gelezen heb hier, veruit.

De manier waarop je het vertelt, alsof ik tussen jou en de oude man stond en het allemaal mocht aanschouwen, is fenomenaal. Nu lijkt het stuk dat ik aan het schrijven ben weer poep, bedankt hiervoor ! Haha,

nee serieus, dit is klasse amico, echt! Ik voel je liefde voor de club en de Keizer Totti, het is mooi om te zien dat er nog mensen zijn die oprechte liefde voor hun club tonen. En de man Totti.... Het is moeilijk hem eer aan te doen in één stuk, ik persoonlijk vind dat ik hierin in mijn eigen stuk over Alex een beetje gefaald heb, maar jij... jij doet het gewoon voor jou held en dat verdient respect.

Perfect !

13 november 2013 om 20:50

Nou nou, ik weet vrijwel zeker dat jouw CE ook weer van een hoog niveau zal zijn, net als de vorige Ce's

Over jouw CE over Del Piero, daar heb je niet in gefaald. Het enige wat ik had gehoopt, wat ik achteraf jammer vond, is dat je het niet wat meer vanuit jouw oogpunt schreef. Je gaf perfect de ups en downs van zijn carrière aan en ook je gevoelens over zijn gedwongen vertrek... maar je gaf misschien te weinig aan wat Del Piero voor jou betekende, voor de juventini. En het is zeker niet omdat je dat niet kon, want in jouw laatste regel gaf je het per-fect aan:

Gisteren, vandaag, en ook morgen, voor altijd Alex, voor altijd mijn licht in de duisternis, en gids in het leven.
Voor altijd... onze Capitano.

Geweldig geschreven, kippenvel, echt waar, en juist daarom miste ik het een beetje door de rest van de tekst heen. Vandaar ook dat ik als structuur een gesprek tussen 2 fans heb gekozen, om te benadrukken wat Totti betekent voor zijn fans, door de hele tekst heen.

Maar thanx voor je bericht, beoordeling en complimenten en ik wacht met smart op jouw nieuwste pareltje

14 november 2013 om 17:42

Dankje amico ik doe mijn best,

Inderdaad en dat bedoel ik nou net , ik had het meer moeten romantiseren want zo voelt het aan als ik aan Alex denk zijn beelden bekijk en dergelijke, dat is mijn gevoel bij die held, en dat had ik beter zo aangepakt, maar goed.

Geen probleem, echt een fantastisch stuk !

Ik houd je op de hoogte

Ligt het aan mij of worden de Ce's steeds beter en de titels en artikelen van VZ steeds slechter?

ON: Geweldige CE! Met veel passie geschreven, 5 sterren!

13 november 2013 om 20:52

Bedankt voor je beoordeling!

G E W E L D I G. Zeer mooi geschreven. En natuurlijk over mijn held

5 sterren sowieso.

13 november 2013 om 20:54

Dankjewel man, ben blij dat de Totti fans het mooi vinden.

Elke CE die je schrijft is simpelweg perfect, ik vind het altijd zo leuk om te lezen. De manier hoe je schrijft, hoe je er voor kan zorgen dat iemand zich in het verhaal kan inleven is niets minder dan fenomenaal! Zeker 5 sterren waard, tot nu toe de beste CE die ik hier heb gelezen.

Nooit aan gedacht om een redacteur te worden ofzo? Misschien een redacteur van VZ? Veel slechter kan je het iniedergeval niet doen .

13 november 2013 om 20:57

Haha, bedankt voor je complimenten!! Heb er niet over nagedacht en zo goed kan ik denk ik ook weer niet schrijven. Daarnaast weet ik ook niet of ik het zou willen.

Ik blijf in ieder geval voorlopig gewoon Ce's schrijven, misschien ook binnenkort over niet-Roma gerelateerde onderwerpen, al zal ik nog moeten uitvogelen of dat lukt. Ik zou zeggen: houd de Ce's in de gaten

Dit is echt een prachtig verhaal over onze held.

Daje Roma!

13 november 2013 om 20:59

Dankjewel voor het compliment!!

Mooie CE beste vent. Het romantiseren vh verhaal en alles maakt het enkel beter. Karakters als Totti zijn zeldzaam in het voetbal vandaag de dag, spelers die je naar een eigen universum leiden, meesters als pirlo, zizou, totti, etc..... dank voor dit eerbetoon.

13 november 2013 om 23:39

Dankjewel, ik ben blij dat mijn eerbetoon in de smaak valt. Een held als Totti verdient niet minder.

Kan ik voor deze ene keer ook 6 sterren geven?

Prachtig!

13 november 2013 om 23:35

Haha, als het aan mij ligt wel

Dankjewel voor het compliment!!

Prachtig stuk. Erg mooi geschreven. Ik was zelf ook in Rome, en ik herken dit verhaal.

13 november 2013 om 23:42

En, genoten van de stad? Kan me haast niet voorstellen van niet.

14 november 2013 om 20:17

Zeker. Ik was er met school, maar na 3 maanden van onafgebroken zeuren had ik met 2 vrienden toestemming om naar de wedstrijd Roma-Pescara te gaan. We zaten een meter of 3 achter de harde kern van de curva nord en we hebben een geweldige wedstrijd gehad.

Hoewel de historische achtergrond niet geheel juist is, en prachtig geschreven verhaal. Vijf sterren van mijn kant!

Hulde! Mooi stuk over een fantastische speler, een uitstervend ras dit soort spelers. Niet veel meer over te zeggen dan dit een zeer goed stuk is!

Heb ook erg genoten van de terugkeer van Javier Zanetti afgelopen weekend, dit soort spelers

13 november 2013 om 23:41

Ik kijk niet vaak naar Inter, maar ik heb toch de 2e helft ff ingeschakeld afgelopen weekend, speciaal voor deze held. Kippenvel toen hij de plek betrad waar hij hoort: op het veld van het Guiseppe Meazza.

In ieder geval bedankt voor de beoordeling

Bedankt voor het schrijven van deze prachtige CE. Je hebt je CE op een sublieme wijze naar voren gebracht.

Hopelijk is onze Keizer snel weer fit, want er wachten ons straks een par lastige potjes tegen onder meer Juventus en Fiorentina!

Wist trouwens niet dat je Italiaans kon.

14 november 2013 om 11:42

Ik kan geen vloeiend Italiaans, maar ik spreek een aardig woordje en kan het ook behoorlijk goed lezen. Hoe denk je dat ik anders de Italiaanse Roma fan-sites kan volgen

In ieder geval bedankt voor je reactie, hopelijk kunnen we hem idd weer snel bewonderen op de velden, want we missen onze held.

Ruil jouw stukjes voortaan maar in met Lex Muller!

Helaas heeft jouw CE mij niet kunnen raken, ik vind hem niet bijzonder. Slecht is het zeker niet, maar zoals ik al zei, mij heeft het niet kunnen raken.

Totti is naar mijn mening een geweldige voetballer die in zijn loopbaan heel veel geluk heeft gehad, in regelmaat stond hij aan de goede kant van de ontwikkelingen.

14 november 2013 om 22:31

Is niet erg, voor ieder wat wils zullen we maar zeggen

Een genot, zeer zeker. Zowel jouw CE als de speler Totti. De verwoordingen, de verwijzingen en vooral de lezer het idee geven dat je zelf het gesprek hebt gevoerd. Mijn complimenten en dit is echt een standaard die moeilijk te overtreffen is met een CE.

Ik zal opbiechten dat ik de neiging heb om mijn Ce's met anderen te vergelijken. En ook dat ik er slecht tegen kan als iemand anders mij daarin lijkt te overtreffen. En ook dat ik het moeilijk vind om de bewuste schrijver daarvoor een compliment te geven. Maar goed, hoe kinderachtig is dat eigenlijk...? Ik zeg: Doe normaal...

Ik vind je stuk geweldig. Die inleiding, heerlijk. Het onderwerp natuurlijk prachtig, Totti is de enige speler waarvan een poster boven mijn bed hangt en ik volg AS Roma op de voet.

Je schrijfstijl is heel fijn. Pas wel op dat je die EMO-factor niet teveel een rol laat spelen. Blijkbaar spreekt het de mensen hier erg aan, maar ik vind het hier en daar wel een beetje overdreven romantisch. Gaat ten koste van de geloofwaardigheid. Maar goed, smaken verschillen.

De structuur vind ik ook erg knap verzorgd. Je verwerkt het verhaal van Totti in de beschreven dialoog met de oude Romeinse man. Mooi gedaan, creatief vooral.

Van mij krijg je 5 sterren, want dit is een mooi kunstwerkje

15 november 2013 om 13:28

Dit vind ik heel erg mooi, dat jij mijn CE zo complimenteert, dat betekent echt veel!!

Die EMO-factor, ja dat klopt, ik twijfelde af en toe of het niet een beetje over-the-top was. Ik heb toen besloten het te laten staan, ook omdat Zola (een andere, eveneens zeer goede CE schrijver) bij mijn vorige CE had gezegd dat ik wat meer met mijn metaforen moest doen, aangezien ik het toen pas in de laatste alinea had verwerkt. Daarnaast is Totti voor mij natuurlijk een beetje een blinde vlek, moeilijk om objectief te blijven, haha
Maar alle kritiek is goed en deze is zeker gerechtvaardigd, dus dank daarvoor.

En wat betreft die neiging.... die heb ik ook, haha!! Ik zal zelfs bekennen dat jij één van de schrijvers bent waar ik het meest naar kijk!

Aan de ene kant is het natuurlijk een beetje kinderachtig om te balen dat iemand 'beter' dan jij is, hoewel ik mijn CE niet echt beter vind dan die van jou. Maar aan de andere kant motiveert het mij om de volgende keer nóg beter te zijn en haal ik inspiratie uit andermans stukjes als die van dusdanig hoge kwaliteit zijn dat ze niet onder doen voor de mijne, of zelfs beter zijn.
Het haalt ook weer het beste in mij naar boven, zeg maar.

In ieder geval, ontzettend bedankt voor de complimenten. En ik kan niet wachten tot jouw volgend stukje, dat hopelijk die van mij weer zal overtreffen.

Ik reageer eigenlijk nooit op een clubexpert maar dit stuk is van zodanige kwaliteit dat het een reactie verdiend. Daarnaast is Totti zelf ook een van mijn favoriete spelers aller tijden wat dit stuk nog mooier maakte dan het al was.
Heel je stuk is echt heel literair geschreven, het is echt een kort verhaal, eerder dan een soort essay met punten zoals bij de meeste clubexperts hier. Het karakter dat je hebt gebruikt om het verhaalt te vertellen voelt ook heel echt aan, en daardoor voelt zijn emotie en passie ook heel echt. Dit zorgde er (bij mij in ieder geval) voor dat ik zelf ook half emotioneel werd bij het lezen van dit stuk. Keizer Totti (zoals ik hem vanaf nu zal noemen) verdient niks minder dan een geweldig stuk als deze. Al zijn genialiteit, arrogantie, passie, zijn gehele zijn als voetballer en mens heb je in een schitterend verhaal gegoten. Waarvan akte, bravo!

PS: Ik hoef denk ik niet meer te vermelden dat je 5 sterren van mij krijgt?

Prachtig stuk over Totti! Het verhaallijn is echt geweldig om te lezen. Door de manier hoe je het vertelt zorgt ervoor dat de lezer ook in de gesprek is waar jij het over hebt. Dat zijn stukken waar eigenlijk meer dan vijf sterren op staan, maar ik kan er helaas vijf geven.

Erg leuk stuk over onze gemeenschappelijke held
Wederom 5 sterren voor je CE!

Prachtig stuk, ik had het al gelezen maar ben erg druk de laatste tijd, dus vandaar de late reactie. Toch moet ik even 5 sterren geven aan deze ode.

Mooi verteld en verwoord! Nogmaals prachtig amico!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

AS Roma

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Juventus9562
2.Napoli9148
3.AS Roma7733
5.Lazio7240
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
Aleksandar KolarovVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina AS Roma.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AS Roma.

In de wandelgangen

Zondag 27 mei
Lionel Messi heeft Barcelona geadviseerd om Marcos Alonso vast te leggen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren