Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Het jongetje dat achterbleef...

Laatste update:

Ergens in het Zuid-Engelse Southampton, diep verscholen achter een indrukwekkend havengebied en aan de rand van een keurige Britse woonwijk, ligt de grootste voetbalvijver van Engeland: Staplewood. Wonderkinderen op voetbalschoentjes dartelen er vrolijk in het rond. De liefde voor de bal is er bijna tastbaar en de drang naar eeuwige roem wordt onderschreven door de onmiskenbare geur van jongenszweet. De mystieke kweekvijver van Staplewood stroomt als een tsunami over van talent.

Toch hebben the Saints de laatste jaren maar weinig plezier kunnen beleven aan de kweek van eigen bodem. In 2005 komt de club in een financiële crisis terecht en bijna alle groeibriljanten worden noodgedwongen verkocht. Staplewood stroomt in een duizelingwekkend tempo leeg. Van de ooit zo vruchtbare talentenvijver is al gauw niet veel meer over dan een zompige modderpoel, waarvan enkel de drassige waterkant nog wordt opgesmukt door een felgekleurd Vergeet-mij-nietje. De felle kleur van goud, zo zou later blijken. The Saint who Stayed Behind is eindelijk tot bloei gekomen.

Op 10 mei 1988 wordt Adam David Lallana geboren in St. Albans, een stadje zo'n dertig kilometer ten noorden van Londen. Net als zijn vader is hij gek van voetbal. Vader Lallana is groot fan van Everton en dus de kleine Adam ook. Dat de telg zelf ook wel aardig tegen een balletje kan trappen, wordt al snel opgemerkt. Zijn vader stuurt hem naar The Bournemouth Centre of Excellence, een lokale voetbalschool waar balverslaafde jongetjes worden opgeleid tot voetbalmachines. Althans, dat is de vurige hoop van ouders waarbij de dollartekens al in de ogen duizelen. Voor slechts een enkeling is het pad naar een eventuele profcarrière daadwerkelijk bewandelbaar. En daartoe behoort ook de kleine balkunstenaar uit St. Albans, die op twaalfjarige leeftijd wordt opgepikt door een club uit het Engelse profvoetbal. Adam Lallana mag zijn kunsten gaan vertonen bij Southampton Football Club.

Southampton is weliswaar niet de club waarvan de posters vroeger zijn slaapkamertje sierden, toch voelt de kleine Adam zich al snel thuis op Staplewood. Zijn ploeggenoten zijn erg talentvol, maar Adam lijkt daar nauwelijks van onder de indruk. Het leven op Staplewood gaat hem voor de wind, de tijd vliegt. In 2005 maakt hij deel uit van de jeugdploeg die de finale weet te bereiken van de prestigieuze FA Youth Cup en een paar maanden later, op 23 augustus 2006, maakt Adam Lallana zijn officiële debuut in de hoofdmacht van Southampton. Zijn naam is dan definitief geboren in het Engelse profvoetbal.

Southampton speelt dan echter al een tijdje niet meer op het hoogste niveau van Engeland. Na twee degradaties op rij bungelen the Saints opeens in de kelders van het Engelse profvoetbal. Spelers van statuur zijn dan al lang en breed vertrokken. Pas als de leeg gestroomde lift van Southampton in League One arriveert, wordt er resoluut op de stopknop gedrukt. Maar de maatregelen zijn niet mals. Om financieel op de been te kunnen blijven wordt besloten om in de goudvoorraden te tasten. Groeibriljanten als Gareth Bale, Theo Walcott, Leon Best, Nathan Dyer, Andrew Surman en later ook Alex Oxlade-Chamberlain worden als warme broodjes verkocht aan andere clubs. De meesten van hen strijken neer bij grote clubs uit de Premier League. Adam Lallana blijft met Southampton achter in League One.

Het is niet wegens een gebrek aan talent dat Lallana achterblijft in de Zuid-Engelse havenstad. Het ontbreekt de jongen niet aan balgevoel of inzicht, maar aan lichamelijke gezondheid. Adam kampt namelijk met een onregelmatige hartslag en een chronische darmziekte, dezelfde aandoening die Darren Fletcher onlangs dwong om zich tijdelijk terug te trekken uit de voetballerij. Het frustreert de jonge Adam enorm dat hij niet wordt opgemerkt door grote clubs. Althans, dat maakt hij zichzelf wijs. Zijn talent wordt wel degelijk opgemerkt, maar zijn medische dossier helaas ook. Lallana mag dan worden geteisterd door een mildere vorm van de darmziekte dan Fletcher, het blijkt voor de Engelse top toch voldoende rede om hem achter te laten in Southampton. Wellicht heeft het gros daar nu spijt van...

In 2009 komt er een illuster duo aanwaaien in Southampton. De steenrijke Zwitser Markus Liebherr en de Italiaanse zakenman Nicola Cortese pretenderen in staat te zijn om het tij te kunnen keren. Liebherr levert geld, Cortese levert expertise. Het blijkt een gouden combinatie. Zo snel als de club naar beneden kukelden, zo snel wordt er weer omhoog geklommen. In slechts drie jaar tijd bereikt de lift van Southampton weer de Premier League. En daarmee lijkt de hoogste etage nog niets eens te zijn bereikt. Voetbalminnend Southampton spreekt van een 'Journey' die nog niet ten einde is. De formidabele competitiestart in het huidige seizoen brengt zelfs fantasieën over Europees voetbal tot leven. Het lijkt te mooi om waar te zijn.

Belangrijker is dat Southampton weer is wat Southampton hoort te zijn, een voetbalstad die schittert in de Premier League, met in haar achtertuin de adembenemende voetbalvijver van Staplewood die schittert als vanouds. En ondanks dat er weer met getallen van zes nullen voor de komma gesmeten kan worden op de transfermarkt, verliest de club haar identiteit niet uit het oog. Niet voor niks is Adam Lallana de trotse drager van de aanvoerdersband. Niet voor niks is de ploeg gebouwd rondom Rickie Lambert, José Fonte, Morgan Schneiderlin en een weergaloze Lallana zelf, die al aan boord waren toen men nog in een reddingsbootje door League One peddelden. En niet voor niks krijgen de geboren 'Saints' James Ward-Prowse, Luke Shaw en Calum Chambers volop de kans om zich te bewijzen in de hoofdmacht van Southampton. Het gevoerde beleid is precies wat het DNA van de club voorschrijft. Het lijkt zo simpel.

Allemaal kennen we de verhalen van Steven Gerrard, Francesco Totti en Alessandro Del Piero, grote voetballers die hun club een leven lang trouw bleven. Met het grootst denkbare respect prijzen we hun loyaliteit en het vermogen om verleidingen van nog grotere clubs te weerstaan. Maar het is toch ook geen straf om wekelijks een veld op te stappen onder de vocale begeleiding van supporters die massaal hun kelen schor schreeuwen op het 'You'll Never Walk Alone' van Gary and the Pacemakers? Het is toch ook geen straf om het huilende gezang van duizenden Romanisti of Torinisti op je neer te voelen dalen? En het is toch ook geen straf om eens in de zoveel jaar toch gewoon een prijsje mee te pakken? Dan lijkt een gevangenschap in League One, de bittere strijd bij een club die dood en begraven lijkt en het achtergelaten worden door je beste vriendjes, terwijl je zelf ook wel aardig tegen een bal kan trappen, toch een stuk ondankbaarder.

11 april 2013: Adam David Lallana verlengt zijn contract bij Southampton met vijf jaar....

Daarmee is alles gezegd.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

En daarom ben jij één van de beste zo niet de beste clubexpert op vz, een heerlijk stukje, hier valt niets op aan te merken en het boeide me van meet af aan, het gebeurt niet vaak dat ik een CE in één ruk uitlees, doordat ik dat nu wel deed weet ik dat dit een top stuk is.

Lallana is overigens een heel mooie voetballer, ben onder de indruk van wat Southampton weet te presteren, en vooral op welke manier. Ik ben zelf een enorme ouderwetse fan van clubliefde, spelers die hun gehele loopbaan bij één club blijven, hoe weinig prijzen er dan ook gewonnen worden, of hoe erg de tegenslagen ook mogen zijn, echte voetbalhelden.

Respect voor je stuk !

18 oktober 2013 om 23:13

Niks op aan te merken behalve de term Torinisti misschien??????

19 oktober 2013 om 19:35

Huh? Ik vrees dat ik je niet kan volgen hierin?

20 oktober 2013 om 00:36

Je geeft aan dat je niks kan aanmerken op de tekst. Ik vind het toch enigszins beledigend om Torinisti genoemd te worden, de schrijver refereert naar Romanisti en Torinisti nadat hij Totti en Del Piero als voorbeelden noemt. Ik vind het toch beledigend om als onderdeel genoemd te worden van de term Torinisti als Juventino zijnde.

20 oktober 2013 om 08:07

Nu begrijp ik je! Excuses, ik heb hier over gelezen in de tekst, was me niet opgevallen. Dat is inderdaad wel een grove fout, al is het waarschijnlijk per ongeluk gegaan.

20 oktober 2013 om 20:21

Sorry. Ben dus blijkbaar niet kritisch genoeg geweest en was me er daarom ook niet van bewust.

Ik voel me vereerd, echt vereerd dat mijn stuk op dezelfde dag als die van jouw is gepubliceerd.

Ik geniet altijd als ik begin met lezen van jouw stukken en kom er dan ineens achter dat het is afgelopen, dan is het toch zo jammer van die woordenlimiet. Je staat in mijn top 3 favoriete schrijvers, dus ik hoop nog heel lang heel veel stukken van je te mogen zien.

Echt fantastisch!

Prachtig verhaal over, naar mijn mening, één van de mooiste clubs uit het Engelse voetbal. Voor het eerst aan The Saints blootgesteld door de prachtige goals van Matt Le Tissier en die indruk zal nooit weggaan denk ik.

Als ik echt zou gaan muggenziften zou ik zeggen dat Torinisti de benaming is voor aanhangers van Torino en niet voor Juventus. Maar aangezien Alexdelpiero10 hier geen problemen mee heeft, zal ik er ook niet over doorgaan

Geweldig stuk, hoop nog meer van je te lezen!

Wow... Super raakte er bijna ontroerd van, werkelijk prachtig 1000000 sterren!!!!
P.s. Wist niet dat Walcott en Bale van Southampton afkwamen, ze zouden een aardig bedrag hebben gekregen door die Bale-transfer

17 oktober 2013 om 23:53

Ze hebben helemaal niks gekregen van de transfer van Bale, want ze wilden liever een paar miljoen extra in plaats van de transfer en opleidingsbonus die ze zouden krijgen.

Echt goed geschreven, ik kende het verhaal van Lallana via 1 of ander Brits programma over de Bpl, waarin ze het ook hadden over zijn verleden, dat was rond de tijd dat hij 5 jaar bijtekende...
Uiteraard veel respect voor wéér een mooi stuk!

Schitterend stuk en lekker te lezen.

Natuurlijk moet ik je daar wel 5 sterren voor geven.

Na de titel dacht ik, wow dit word helemaal niks. Het leek echt de titel van een amateur.
Na de eerste alinea dacht ik, dit moet over Adam Lalana gaan.

Ongelooflijk goed geschreven!

Dank voor de reacties. Erg leuk te horen. Er zijn wel twee grammaticale fouten ingeslopen wegens het wijzigen van zinnen, maar goed, die vallen gelukkig niet op...

18 oktober 2013 om 11:40

Komt omdat alles zo soepel weg leest waarschijnlijk. Ik ga ook niet de moeite nemen ze op te sporen.

Prachtig stuk dit. Nooit geweten dat al die topspelers uit de kweekvijver van Staplewood zijn gevormd. Kan niet wachten tot je volgende stuk. Dit is zeker 1 van de beste CE die ik tot nu toe heb gelezen. Mijn complimenten

5 stars ofcourse!

Geweldig stuk! In een ruk uitgelezen en toch maar even ingelogd op mijn telefoon om te beoordelen en reageren. Het leest heel soepel weg. Een goede afwisseling van woorden en grammaticaal top.

ook prachtig om te lezen hoe clubliefde toch nog bestaat. Ik vind the saints een van de mooiste clubs. Eigenlijk een typische club die reden is dat de BPL voor mij altijd de mooiste zal blijven. Goed om te zien dat externe mensen met veel geld toch de identiteit van de club behouden en daar beloond voor worden.

het aantal sterren is het aantal jaren dat deze geweldenaar bijgetekend heeft.

Ik ben door deze CE spontaan een beetje fan geworden van The Saints.. Ik ga me er eens lekker nog verder in verdiepen. Heel erg bedankt en keurig geschreven

Natuurlijk krijg je 5 sterren

Prachtig, ik ben zelf een fan van lallana!

Goed en het boeide echt

Voor jou 5 sterren!

Dit is nou het schoolvoorbeeld van een perfecte CE.

Je verdient hier eigenlijk 10 sterren voor, als deze gegeven konden worden!

Ps. Gefeliciteerd met de prestatie bij Man Utd.

Echt een heel hard stuk. Zoals ik van je gewend ben, een prachtig geschreven verhaal. Succes met de volgende.

Geweldige CE. Top!!

Die 5 sterren zijn zeker verdiend!

Wauw, in een stuk doorgelezen. Leest makkelijk weg en het informeert enorm! Klasse man!

Mooi stuk, heb het in één keer uitgelezen en vond het jammer dat het verhaal aan een einde moest komen. Het is echter ook 'jammer' dat een deel van je verhaal is vertaald van een interview uit the independent, maar ik snap dat je je informatie ergens vandaan moet halen. Het interview heette overigens ''the Saint who stayed behind'', kijkend naar jouw titel heb je je informatie dus daadwerkelijk van die site.

Ik heb dat interview toevallig gelezen en daarom herkende ik bepaalde delen (de schrijver van deze clubexpert heeft absoluut niet alles letterlijk vertaald uit dat stuk van The Independent hoor), maar ik ben blij dat je het verhaal hebt geschreven aangezien ik er niet van uit ga dat anderen dat interview ook al hadden gelezen.

Ik geef je daarom 4 sterren en geen 5. Ik ga je ook niet lager geven dan 4 sterren, want je hebt een schitterend stuk geschreven dat ook (hopelijk) voor een groot deel uit je eigen vingers komt.

28 oktober 2013 om 03:33

Ik neem mijzelf als clubexpert op VZ bepaald niet serieus. Ik zie het als leuke bezigheid en zo belangrijk is het allemaal bepaald niet. En toch vind ik teksten als "vertaald uit een interview" en "hopelijk komt het uit je eigen vingers" wel erg ver gaan.

Het enige wat ik erop wil zeggen is dat ik het verhaal van Lallana hier wilde vertellen. Dat heb ik gedaan, en op mijn eigen manier. Hoe vreemd het is dat er op internet een artikel valt te vinden waarin bepaalde wetenswaardigheden sterk overeen komen met mijn stuk, moet iedereen zelf maar weten. Ik heb dat artikel inderdaad als bron gebruikt om bepaalde feiten juist weer te geven, maar er is niks vertaald, en al helemaal niet letterlijk...

Iedere keer als ik jouw stukjes lees, krijg ik dat beeld van dat prachtige Zuid-Engeland, met kleine, kneuterige dorpjes waar jongens nog met echte ballen voetbalen in plaats van controllers en consoles. Ik volg zelf weinig van de Premier League, maar als ik je stukjes lees, krijg ik zin om al die wedstrijden te gaan kijken, en Southampton te supporteren.

Bedankt voor je geweldigenclubexperts, ga zo door!

Dit is heeeel laat, maar ik wil zeggen dat ik dit de beste CE ooit vind.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren