Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

De bio-industrie van Murdoch en zijn maatjes

Laatste update:

Stel je voor, je bent supporter van Liverpool en je wil alle competitiewedstrijden van Liverpool bekijken. De minimale prijs voor een dergelijke hobby, als je gebruik maakt van de busservice van The Reds voor uitwedstrijden, is zeker 1800 pond, ruim 2100 euro. Als je bedenkt dat deze supporter in 1990 voor slechts vier pond per wedstrijd, dus omgerekend honderd euro, een heel seizoen op Anfield had mogen zitten moeten er alarmbellen gaan rinkelen. Hoe kan het dat een club gebouwd op socialistische fundamenten, met een thuisbasis in de roodste vlek op de Britse parlementskaart, haar eigen publiek dusdanig het stadion uitprijst?

Als je gaat nadenken wordt het steeds erger. Het is niet uitsluitend Liverpool FC dat zich op deze manier gebruikt. De blauwe buurman aan de andere kant van het stadspark presenteert zich als ‘The People’s Club’, maar de prijzen liggen daar in werkelijkheid niet veel lager. En vanaf dat punt blijf je jezelf verbazen.

Waarom wordt het voetbal gegijzeld? Waarom mogen Ajaxfans niet naar Eindhoven met hun eigen vervoer? Waarom stouwen burgemeesters bezoekende supporters verplicht in een bus omdat ze niet in staat zijn het tuig uit hun eigen stad te controleren? Waarom zijn voetbalsupporters kuddedieren geworden die de dupe worden van hun weigering om hooligans en vandalen collectief aan te spreken op hun gedrag?

Waarom bestaat er een monster als de Amsterdam ArenA? Waarom, verzuchtte komiek Youp van ’t Hek aan ’t eind van de vorige eeuw al, speelt de viervoudig kampioen van Europa in een multifunctioneel theater waarin ook, eventueel, gevoetbald zou kunnen worden en waar je zo ver van het veld zit dat de schreeuwlelijken op de F-side geen idee meer hebben of de linksbuiten buitenspel loopt? Waarom moet je de hele rust in de ArenA besteden aan het aanschaffen van een ArenA-card om die vervolgens voor driekwart leeg te trekken aan een broodje hamburger en een plastic beker pislauw bier zonder alcohol? Wie wordt daar gelukkig van?

Waarom betalen we allemaal tientallen euro’s per maand voor betaaltelevisie om voetbal te kunnen blijven kijken? Waarom laten wij Rupert Murdoch bepalen dat er maar één wedstrijd tegelijk mag worden uitgezonden ondanks de aanwezigheid van vier kanalen? Waarom laten wij Rupert Murdoch en zijn bedrijf ons onderwerpen aan Toine van Peperstraten, Arnold Bruggink en het terminale gezwel dat anders bekend staat als de Piero. Wie wordt daar gelukkig van?

Waarom gaan we voetballen op een WK in stadions die gebouwd zijn door arbeiders met een dermate lage beloning en hoge werkdruk dat de arme stakkers er van honger en ellende van zijn neergevallen? En als we voor een kaartje voor de finale dan toch allemaal honderden euro’s betalen, waarom kan daar voor de werknemers geen fatsoenlijk salaris van worden betaald? Wie wordt daar gelukkig van?

Waarom worden prachtige, krakkemikkige stadionnetjes afgebroken en wordt de voetballende architectuur zo ge-IKEA’d door middel van allerlei sfeerloze blokkendozen in winkelcentra aan de rand van de stad te plaatsen? Waarom betalen gezinnen hun weeksalaris om verwende multimiljonairs te financieren? Waarom moet het hele Santiago Bernarbéu dokken om de voorzitter zijn speeltje van honderd miljoen te gunnen? Of, nog erger, zoals Liverpool- en Manchester Unitedsupporters recent hebben moeten doen, om megalomane eigenaren en hun schuldeisers dan wel cowboylaarzen te dekken? Wie wordt daar gelukkig van?

Waarom wordt er nooit opgetreden tegen hooligans, maar wel tegen voetbalsupporters? Waarom worden vlaggen, banners en spandoeken waar uren liefdadigheid in is gaan zitten door hyperactieve stewards het stadion uitgecensureerd, waarom moet iedereen gefouilleerd worden, maar wordt er nooit opgetreden als supporters fysiek of verbaal geweld gebruiken? Niet door medesupporters, niet door de ME, niet door de politie. Met als gevolg dat mensen verplicht in een bus naar de uitwedstrijden moeten. Wie wordt daar gelukkig van?

Waarom moet er in het amateurvoetbal eerst een grensrechter doodgetrapt worden voordat er ingegrepen wordt? Waarom wordt de grens niet eerder getrokken? Waarom is er een jaar na dato gewoon niets veranderd? Waarom gaf de KNVB niet één keer het juiste statement af om de financiële belangen van het profvoetbal ondergeschikt te maken aan de morele belangen, zoals die afweging bij de amateurs wel gemaakt is? Wie wordt daar gelukkig van?

Het antwoord is vrij simpel: dat komt door ons. Wij liggen met z’n allen weerloos op de rug voor Murdoch en z’n maatjes. Wij zijn als kippen in de bio-industrie. We worden een serienummer opgespeld, hebben alle ruimte zolang we in ons kleine hokje blijven en worden langzaam financieel en mentaal uitgekleed. Niet meer kan je voor een fatsoenlijke prijs naar Ajax, niet meer kan je Ajax zien spelen in een prachtig, sfeervol stadion, niet meer kan je gewoon bier drinken op houten tribunes. En wiens schuld is dat? Die van Murdoch? Welnee. Murdoch en de anderen zijn gewoon mensen die niets met voetbal hebben, maar wel met hun bankrekening. Het zijn de toeschouwers zelf die ook letterlijk toezien en stilzitten.

De apathie van voetbalsupporters is schrijnend. Denk je nou echt dat de buscombi noodzakelijk is als de fans van Ajax gewoon uitwedstrijden beginnen te boycotten? Denk je nou echt dat de voetbalsupporter door Murdoch moet laten bepalen welke wedstrijden hij wel en niet mag zien voor zijn geld als hij gewoon geen abonnement neemt? Denk je nou echt dat je zeventig euro voor een thuisshirt moet betalen als niemand het nog koopt? Denk je nou echt dat die achterlijke kaartprijzen(en clubcardverplichtingen) gehandhaafd blijven als de supporters het gewoon niet meer pikken?

Maar dat doen ze niet, dat is de pest. Voetbal is liefde. En liefde maakt blind. Dus de havenarbeider uit Liverpool zal alsnog z’n weeksalaris halveren door naar Anfield te gaan om vervolgens voor drie pond een kop thee te halen, bij een verbod op bier. Liefde maakt blind en niemand ziet dat het voetbal langzaam gesloopt wordt door de slimme marketingmensen die tevreden hun bankafschriften archiveren.

Was sich liebt, das neckt sich.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

B O E M !

Dit stuk is er recht op, ik kan me maar moeilijk een trip, ticket en al wat er bij komt veroorloven naar mijn club doordat de prijzen in en rond het stadion zo schandalig hoog zijn, ik moet ook altijd via de pc naar mijn club kijken, omdat de abo's op de tv hier schandalig duur zijn, we worden als liefhebbers simpelweg uitgemolken. Je stuk is heerlijk en ik ging er compleet in op, het bouwde een soort frustratie en suspense op, waarvan ik met elke zin positief bozer en bozer werd. Want dat is je bedoeling, je eigen frustratie omtrent dit fenomeen, welk ons liefhebbers pluimt, overbrengen naar anderen. Helaas gaan er altijd mensen zijn die al hun geld in hun club pompen om ze toch maar te kunnen zien spelen, logisch ook, aangezien voor velen hun club en het voetbal het enige is wat ze hebben. Stel dat iedereen zou stoppen met zoveel geld uit te geven aan hun club, dan zouden de prijzen dalen, maar helaas zal dit nooit gebeuren. Voetbal is pure commercie geworden, met wij, supporters, als onbewuste welwillende slachtoffers.

Ik leef met je mee,

Five stars !

Ik ben na 4 stukken 'waarom' gestopt met lezen. Het antwoord is vrij simpel: het is de wereldwijde passie voor voetbal en de club waar je van houdt. Men doet het om de stadioncultuur op te snuiven en de sterren van hun clubje in het echt te zien. Wij houden gewoon van voetbal!

On: Heb de rest nu ook gelezen en geef je er 4 sterren voor, omdat ook ik de toegangsprijzen en televisieprijzen de pan uit vind rijzen!
De economie ligt op z'n gat maar toch moeten we steeds meer betalen voor voetbalwedstrijden! Zoiets klopt inderdaad niet!

Allereerst een vraagje, heb jij jouw CE serieus vannacht opgestuurd? Waarom moet ik dan sinds maandag wachten, en worden die van ons allebei tegelijk gepubliceerd? Jij kan er ook niks aan doen, vraag het me alleen hardop af.

Dan je verhaal, je hebt helemaal gelijk, van begin tot het eind. Echter vind ik wel dat je heel vaak waarom zegt, een beetje irri vind ik dat.

Verder nergens op kunnen betrappen, 5 stars in your pocket.

5 oktober 2013 om 00:12

Misschien ging er op een bepaald moment iemand voor zitten en deed hij ze meteen alle twee even, niet zo vreemd toch?

5 oktober 2013 om 08:01

Zo is dat inderdaad geregeld bij de redactie. Die pakken gewoon in één keer alles. Het loont natuurlijk niet de moeite om continu maar één verhaaltje te gaan lezen en beoordelen.

5 oktober 2013 om 10:18

@isco
Weet je waarom ik het vroeg? Normaal krijg je binnen 24 uur reactie en nu kreeg ik dat niet dus dat vond ik frapant. Echter voel ik me nu wel vereerd dat die van mij tegelijk online is gezet met dit stuk, want dit is echt weer een ouderwets lekker Lfcdutchy stuk.

Wij houden te veel van deze sport om het te laten gaan. Voetbal is allang geen sport meer, het is bijna een levenslijn geworden. Je geeft je over aan deze sport om je team te supporten no matter what. De voetbal top is zo groot dat je nog vaker naar wedstrijden wilt gaan, shirtjes wilt kopen en wedstrijden wilt kijken.

Daar maken die miljardairs al te graag gebruik van. Onze liefde voor deze sport wordt misbruikt. Omdat wij hoe dan ook de wedstrijd van deze club wil zien, en gewoon niet die discipline en niet die saamhorigheid hebben om met z'n allen een grote vuist te maken tegen het misbruik van onze liefde wordt gemaakt, maken zij miljoenen dollars door alle prijzen te verhogen.

Maar daar kan je die miljardairs niet de schuld van geven. ZIj zijn ondernemers, zij willen dollars zien. Zij hebben schijt aan voetbalfans of überhaupt deze sport. Voor ons is voetbal alles, voor hun is het manier om geld te investeren want je maakt gigantisch winst, mede door ons.

Jammer, gewoon jammer. Ik wil, zodra ik thuis onafhankelijk ben, ook gewoon naar Ajax gaan. Ook gewoon naar Barcelona gaan om lekker te genieten van een avondje totaalvoetbal. Maar dit soort teksten demotiveren mij om dat te doen(waar ik jou niet de schuld van geef). Ik groei op in een tijd van sjeiks en rijke Amerikanen die onze liefde willen overnemen, maar daar weiger ik me aan over te geven.

De enige manier om dit te stoppen is massaal te stoppen met kaartjes/seizoenskaarten aan te schaffen, shirtjes te kopen en TV abonnomenten af te sluiten(en nog veel meer). Maar daar zijn mensen niet klaar voor, we houden té veel van onze club om dat op te offeren, wat ik enigzins grappig vind en logisch tegelijk vind. Want dit is typisch menselijk.

5 oktober 2013 om 13:00

Wow, ik heb zelden zo een complete reactie gezien, bedankt daarvoor.

Ik sluit me helemaal aan bij jou reactie.

Ook ik houd te veel van mijn club om alles op te geven. Ik herken mezelf dan ook helemaal in jou reactie.

Tjah wat betreft de stadions daar zijn veiligheidseisen voor
Dus ze moeten wel qua constructie aangepast worden
Wat betreft de kaartjes voor de wedstrijden ik ben voor 12,50 naar Ajax-Zwolle geweest met prima zicht dus dat valt wel reuze mee
Clubs die je echt uitbuiten zijn Feyenoord en Psv

5 oktober 2013 om 08:05

Wauw, ik had voor 43 euro pas kaartjes voor diezelfde wedstrijd, maar het gaat me er niet om om Ajax er exclusief uit te lichten.

Ik denk overigens niet dat de aangescherpte veligheidseisen ertoe leiden dat je zo ver van 't veld moet zitten. In Engeland zijn ze hyper wat betreft veiligheid nadat het een keer goed mis is gegaan, maar op Anfield zit je toch gewoon pal op 't veld. Dat kan denk ik ook in nieuwe stadions nog wel, het probleem is dat ze multifunctioneel moeten zijn. In de ideale wereld komt iemand op zaterdagochtend al naar de Arena, koopt vervolgens bij die sportzaak drie paar sportschoenen, dan nog een laptop bij de Mediamarkt, gaat vervolgens naar de film in Pathe Arena en dan het stadion een keer in.

Dank voor de reacties allen

7 oktober 2013 om 19:15

Wat mij vooral opvalt is Frankrijk, daar staan overal netten of hekken rond het veld. In Engeland zouden ze dat denk ik niet moeten proberen. En je kan een stadion best af en toe ergens anders voor gebruiken, als voetbal tenminste het belangrijkste blijft. En dat is bij veel stadions niet zo. In Engeland valt dat volgens mij nog wel mee bij de topclubs, in Nederland totaal niet.

7 oktober 2013 om 14:09

Bij Ajax lijkt het stuk van Dutchy al van toepassing. Daar zijn al genoeg mensen die de kaartverkoop boycotten, getuigen de vele lege plekken die je elke wedstrijd weer ziet. De grootste 'protestanten' zijn de fans van Vitesse. Daar lijkt een algehele boycot van toepassing te zijn. (lees bovenstaande stuk met een knipoog .

Verder ben ik het met je eens hoor. In bovenstaande reacties zie ik vooral gemor over de prijzen en het 'begrip' daarvoor, terwijl ik het vooral lees als een spiegel. We zeuren inderdaad met zijn allen erg veel, maar zijn zelf de aanstichters. Dat doen wij inderdaad naar aanleiding van onze grote liefde richting de sport, maar ook vanwege het gevoel van 'in je eentje ga je dat verschil toch niet maken'. De 'against modern football' spandoeken zijn leuk, maar eigenlijk zou de daad bij het woord gevoegd moeten worden. Een algehele actie, en dan eigenlijk niet eens alleen in de Eredivisie, is de enige manier om prijzen wereldwijd te doen verlagen. De vraag is dan echter... In hoeverre benadeel je je eigen club dan en weegt dat op tegen je zelf belang?

8 oktober 2013 om 14:54

Niet om het één of ander hoor Deach, maar Ado, Utrecht en Roda hebben allen een lagere bezettingsgraad dan Vitesse

On:
Ik vind het stuk echt heel goed. Ik word er zelf een beetje geïrriteerd door als ik het aan het lezen ben haha. Ik heb deze frustraties ook al langer en zat vol verbazing te kijken naar de prijzen van het komende WK. Belachelijk.

Je hebt het precies zo verwoord zoals menig persoon denkt, echt heel goed. Zeker een 5 sterren !

Frustrerend om dit allemaal te lezen ( niet jegens jou )

Mja pff wat kan je er nog over kwijt ? Alles zuigt momenteel,

Mooi stuk, vanuit het hart.

Mooi stuk over de prijzen en waarom we voetbal kijken. De prijzen zullen uiteindelijk omlaag gaan, want het inkomen wordt minder en de prijzen voor abonnementen worden hoger of het voetbal verdwijnt nog meer achter het decoder (als ik het nu juist spel) wat erg zonde zou zijn.

Vijf sterren.

7 oktober 2013 om 14:11

Het enige wat er in mijn ogen gaat gebeuren is dat we procentueel meer gaan uitgeven aan onze club en gaan besparen op andere zaken. Er zijn nu eenmaal mensen die echt niet zonder hun cluppie kunnen. Die mensen gaan echt niet hun seizoenskaart opgeven, maar zoeken naar manier om die alsnog te kunnen financieren.

Daarnaast verdwijnd voetbal niet achter een decoder als je maar de juiste sites kent . Ik betaal geen cent aan het kijken van een wedstrijd op TV en heb nog nooit een wedstrijd waar ik niet bij was gemist.

Tja nu zal ik wel een zeikerd wezen, maar ik vind 12,50 p/m voor een sport1abbo niet echt heel duur, kan in principe zo'n 50 wedstrijden per week kijken voor dat geld.
Het is mooi geschreven, maar er klopt het een en ander niet. Pierot was er al jaren voordat het FOX werd bv. Toegangskaarten kosten voor een uitwedstrijd incl. busvervoer zo'n 30 euro, dus ook dat valt wel mee, zeker gezien het feit dat als je met eigen vervoer gaat dat alleen al kwijt bent aan brandstof kosten.
Dat de (uit)supporter in het algemeen behandeld wordt als vee, klopt dan wel weer.

Dat ik het over het algemeen niet met je eens ben, maakt in mijn beoordeling niet uit, enkele fouten die ik storend vind echter wel. 4 stars.

5 oktober 2013 om 13:46

Sport1 is een weldadige uitzondering en in Nederland heb je 't nog relatief goed. In Engeland kan je voor veertig pond per maand pas Sky Sports aanschaffen. Die zender adverteerde dit jaar nog met 'meer wedstrijden dan ooit', namelijk 116 Prmier League-wedstrijden. Maar er zijn er 380, dus zelfs voor dat bedrag zie je eigenlijk nog weinig .

Piero bestaat natuurlijk al langer, maar Eredivisie Live, dat het invoerde, is ter ziele gegaan dus die onderwerpen ons niet langer aan de Piero-terreur.

Het voorbeeld van de busprijzen is specifiek gericht op de busservice van Liverpool, dat zal in Nederland vermoedelijk anders liggen.

Bedankt voor je reactie, ik hoop dat ik een aantal dingen heb kunnen verhelderen!

Het is inderdaad doodzonde dat de prijzen zo gigantisch stijgen tegenwoordig, maar dat is de harde wet van vraag en aanbod. Zolang mensen, zoals je al zegt, blind voetbal willen volgen, is er een afzetmarkt voor deze marketingboeven. Zo voel ik me zelf genoodzaakt om FOX aan te schaffen en Sport1 op te zeggen, puur omdat ik wel PL-voetbal wil zien, maar ik twee abonnementen nogal belachelijk vind.

Over het stuk zelf kan ik kort zijn; jammer van alle 'waarom'-alinea's. Ondanks dat las het erg vlot weg, mijn complimenten.

Hier is bizar weinig aan toe te voegen...
Geweldig!
Precies beschreven hoe het er aan toe gaat in deze wereld.

Mooi.
5 sterren!

Ik vind het toch wel ietwat populistisch. In the end zijn mensen bereid er geld voor te betalen, dus wat is daar mis mee? Je zegt het zelf ook al in je artikel, dus waarom geef je dan mensen a la Murdoch er de schuld van? Zij leveren een service waar wij blijkbaar graag voor betalen. In een vrije markt wordt in principe elke transactie uitgevoerd op grond dat beide partijen beter af zijn. Misschien moeten we Murdoch zelfs wel dankbaar zijn.

6 oktober 2013 om 13:20

Jij snapt er echt helemaal niets van he, maar ja je bent zo'n real madrid gloryhunter, dus dan kun je dat wel verwachten. Voetbal is geen product, voetbal is een passie, supporters zijn geen klanten of bioscoopbezoekers die uitgebuit kunnen worden, supporters zijn fans die er altijd voor hun club staan en ze steunen. Ook als ze dat hun maandsalaris kost

7 oktober 2013 om 04:40

Kun je nu ook met argumenten komen voor je emotionele verhaaltje of blijft het bij nutteloze one-liners? Als ergens schaarste van is (stadiontickets) dan gaat de prijs omhoog. Is dat zo gek?

7 oktober 2013 om 16:04

@tristan, het probleem bij jou is dat je zelf een product bent van het moderne vercommercialiseerde voetbal. Je ziet stadionprijzen als een product op de markt van vraag en aanbod, Maar vindt je het niet raar dat de supporters steeds verder worden uitgebuit met steeds hogere prijzen, steeds belachelijkere combi-regelingen en steeds meer politie-geweld? Dat terwijl de spelers op het veld 20x modaal verdienen gemiddeld???

8 oktober 2013 om 15:32

Hogere prijzen zijn het gevolg van meer vraag naar voetbal, dat lijkt me logisch. Die combi-regelingen weet ik weinig vanaf. Wat betreft politie-geweld, dat is nogal gevoelig voor onderbuikgevoelens dat dat steeds meer aanwezig zou zijn. Sowieso, wat heeft politie-geweld te maken met commercialisering van het voetbal? Heeft eerder te maken met de hufterigheid van de ME tov voetbal supporters.

6 oktober 2013 om 17:40

Gisteren, de slotfase van Liverpool - Crystal Palace. Stand is 3-1 voor de thuisploeg, die daarmee voor het eerst in twee jaar weer eens op kop staat. Je zou denken dat het Liverpoolpubliek, bekend als fanatieke aanhang, helemaal los gaat. Echter hoor je vanuit het uitvak twee chants. In het eerste werd vilein gevraagd of Anfield wellicht een bibliotheek was, in het tweede werd zelfs stomverbaasd gevraagd of er misschien een 'fire drill' aan de gang was. Anfield zweeg en liep vroeg leeg op de dag dat hun bespeler voor het eerst in twee jaar koploper werd.

Volgens mij is dat de directe invloed van Rupert Murdoch. Hij heeft besloten om het voetbal strucutreel te gaan vermarkten omdat hij geld rook. Dat Murdoch geld wil verdienen is niet eens zo kwalijk(hoewel alles wat Murdoch doet natuurlijk per definitie verdacht moet zijn, want deze meneer noemen we met een prachtig woord een boef). Het gaat erom dat, doordat het voetbal zo vermarkt is, het originele publiek het stadion uitgeprijsverhoogd is. Anfield zit vol met Chinezen, Noren en andere voetbaltoeristen, maar de arbeiders uit de stad, waar het voetbal voor bedoeld was, kunnen er niet meer zitten. Dan kun je het over vraag en aanbod hebben, maar in dit geval lijkt me dat die vlieger niet opgaat.

7 oktober 2013 om 04:46

Waarom zou die vlieger niet opgaan? Hebben de arbeiders uit Liverpool het alleenrecht op Liverpool dan? Ik vind dat sentimentele gedoe echt nonsens, met alle respect. Natuurlijk is het leuker om een fanatiek publiek te zien ipv al die Aziatische toeristen maar dat hoort nu eenmaal bij een topclub. Bij Barcelona is 80 van het publiek toerist en de sfeer is afschuwelijk, maar Barca verdient daar wel grof geld aan. Bij de kleinere, minder populaire clubs zullen de tribunes altijd met lokale supporters gevuld blijven. Als mensen dat zo prachtig vinden gaan ze toch gewoon zo een club steunen. Als ergens schaarste van is graat de vraag en aanbod vlieger volgens mij altijd op, hoe wil je die schaarste anders verdelen onder de mensen? Als jij een eerlijkere manier weet hoor ik die graag, want ik kan niets bedenken.

7 oktober 2013 om 08:11

Volgens mij moet je voor het idee 'vraag en aanbod' ook concurrentie hebben om het een goed model te maken. Als dat zo was, kon je tegen de arbeiders zeggen 'ga maar naar Everton of Tranmere Rovers', maar de mensen die nu het stadion uitgeprijsd zijn, zien dat niet als alternatief: er is dus maar één product: Liverpool.

Probleem is denk ik dat je ieder economisch model mag proberen, maar dat je gewoon maar moet zien hoe duizenden mensen uit Japan of Londen naar Anfield komen en vervolgens tien minuten voor tijd weglopen. Ik denk dat je wel kan stellen dat die mensen moreel gezien 'minder' recht op een kaartje hebben, omdat het ze minder doet wat er op het veld gebeurt.

Maar 't blijft een lastig dilemma, het is haast onmogelijk om de econoom uit te leggen 'waarom niet'.

7 oktober 2013 om 10:51

Tristan, de mensen die clubs als Barcelona opgebouwd hebben worden het stadion uitgeprijst inderdaad. Niet meer nodig. Het is stank voor dank. Liverpool, groot mede vanwege de legendarische achterban, die zijn ziel verkoopt aan de duivel. Als geld je enige drijfveer is dan zal de hele voetbalwereld er op termijn achter komen dat je aan het einde van de rit met lege handen staat. Het is wachten tot mensen de rug naar de sport toekeren. Eerst nog een grote eindspurt naar het einde en dan is iedereen er klaar mee. Te duur, te saai, te egoistisch, te elitair en niemand voelt zich er meer thuis. Toeristen komen voor de sfeer maar houden hun kop, locals kunnen de prijzen niet meer betalen, autoriteiten vinden het wel lekker rustig en spelers zijn huursoldaten zonder clubgevoel. De enige competitie waar het nog wel goed geregeld is dat is Duitsland, daar is de sfeer goed en opvallend genoeg het voetbal misschien wel het hoogste niveau momenteel.

7 oktober 2013 om 11:35

De werking van vraag en aanbod is absoluut niet afhankelijk van het feit of er 1 of meerdere producten zijn. In beide gevallen bestaat er voor een product een vraag en een aanbod. Vraag en aanbod is de gemakkelijkste en volgens mij ook de meest eerlijke manier om voetbal te verdelen.

Je zegt net letterlijk dat duizenden mensen uit Japan komen om Liverpool te bekijken en toch hebben die mensen minder recht op een kaartje? Dat zijn mensen die bereid zijn 15.000 km te reizen om een club aan het werk te zien die al 20 jaar geen kampioen meer is geworden. Als je dan geen die-hard supporter bent weet ik het ook niet meer. De lokale mensen uit Liverpool hebben ook puur geluk dat ze in Liverpool zijn geboren, dus waarom zouden die meer recht hebben op de club?

Ben het echt totaal niet met je eens in deze. Ik vind die Aziaten op de tribunes ook niet geweldig omdat het de sfeer in het stadion bederft maar er is weinig reden waarom zij minder recht hebben om daar te zitten dan iemand uit de lokale omgeving.

@livinglegend
Waarom zouden mensen de sport de rug toekeren vanwege het geld? Nergens is sport zo gecommercialiseerd als in de USA en daar is sport populairder dan in elk ander land ter wereld.

7 oktober 2013 om 11:41

Weet je overigens wat ervoor zorgt dat mensen zo gemakkelijk geld kunnen verdienen aan voetbal? Het feit dat mensen zich emotioneel teveel hechten aan een club. De switching costs voor voetballiefhebbers zijn enorm omdat ze eigenlijk hun emoties voor een club niet kunnen uitschakelen. Dit vermoordt concurrentie. Als Man. United hun shirt-prijs zou verlagen naar 15 euro zou jij nog steeds geen United shirt kopen. Als United hun bierprijs verlaagt naar 10 cent voor echt kwaliteitsbier, zou jij nog steeds niet naar Old Trafford gaan. Als United seizoenskaarten voor 100 euro aanbiedt, zou jij nog steeds geen enkele keer naar een match gaan. De liefde van supporters voor hun club maakt het voor de hele voetbal-industrie veel te gemakkelijk om geld te verdienen. En dat geldt niet alleen voor de Murdoch's maar ook net zo goed voor elke club-directie. Of dat nu Arabieren zonder voetbalgevoel zijn of sympathiekere mensen a la Van der Sar.

Wow, een tegen het moderne voetbal geluid op voetbalzone!. Top verhaal en helemaal waar. De commercialisering van het voetbal maakt het voetbal kapot. Clubs als Real Madrid Bar$elona en Chel$ea al helemaal. De fifa doet niets, de uefa roept en dreift maar doet ook niets concreets. Alleen de voetbalsupporter kan er iets aan doen.
www.indehekken.nl
www.againstmodernfootball.nl

Voetbal is echt een verouderde sport. De regels zijn niet meer hedendaags, het gebruik van techniek is nog steeds nihil en de organen die het meest te zeggen hebben zijn weinig democratisch vormgegeven. Wat dat betreft is voetbal nog heel erg nostalgisch. Er zijn genoeg sporten die mee gaan met hun tijd waarin voetbal overduidelijk achter blijft. Het is ietwat ironisch om te zien hoe de sport blijft stilstaan in zijn ontwikkeling en tegelijkertijd alles er om heen wel doorgroeit.

De 'charme' van de sport wordt behouden in de ogen van de fans. Maar mensen vergeten dat de charme van voetbal niet zit in de spelregels of het wel of niet gebruiken van technische hulpmiddelen. De charme van de sport zit ook niet in dat het een zogenaamde 'mannensport' is. Nee de charme van voetbal zit hem juist in al die randzaken die veranderen(zie dit artikel voor een samenvatting).

Voetbal rent achteruit en als er niks veranderd zal het in Nederland in ieder geval langzaam minder populair worden. Je ziet al tekenen van verval en het wordt ook tijd dat de mensen van de oude garde bij de Knvb worden vervangen. Teveel nostalgie op de verkeerde plekken en teveel commercie op de verkeerde plekken. Juist het innoverende van die commerciële instellingen hebben ze nodig bij de Knvb en de Uefa en juist die nostalgie van de Knvb en de Uefa hebben ze nodig in het bestuur van clubs.

Hockey heeft dat innoverende en groeit gestaagd in Nederland. De spelregels veranderen innovatief en de populariteit is gigantisch geworden. De sport gaat mee met de tijd en heeft zelfs zoveel macht dat ze Ado tot kunstgras gedwongen hebben. Het is geen onderlinge competitie maar straks als het WK hockey er is dan zal het pijnlijk duidelijk worden dat bepaalde hockeywedstrijden wel het Kyocera stadion kunnen vullen. Nu wil ik hier geen lofrede over hockey geven maar de groei van de sport in Nederland maakt wel heel mooi duidelijk waar het bij voetbal fout gaat.

6 oktober 2013 om 23:06

Toen ik je eerste zin las, wou ik reageren met laten we dan maar naar hockey kijken. Maar je was me al voor. Maken we een hockeyzone.nl aan?

Ik deel je frustratie, maar een boycot van uitwedstrijden is de natte droom van elke ontvangende burgermeester. Men wil het voetbal zo saai mogelijk maken, zodat er zo makkelijk mogelijk geld verdient wordt. Ouders met kinderen die hun waffel houden en consumeren zijn lekker beheersbaar. Liever nog heeft Murdock ze achter de televisie en helemaal niet meer in het stadion. In Italie is het al gelukt.

De enige manier waarop dit aangepakt kan worden is als alle fans, van alle clubs in Europa, bij wederom een debiele regeling collectief besluiten een wedstrijd de rug toe te keren. Als een Klassieker, Classico, Derby della Madonina en noem maar op niet onder normale omstandigheden kunnen plaatsvinden, moeten beide partijen niet gaan. Niemand in het stadion bij een knaller van een wedstrijd. Misschien dat dan de ogen een keertje open gaan. Tot die tijd verdedigt iedereen zijn eigen kleur en kijkt niet over de eigen grenzen. Zolang supporters zo denken, is in feite iedereen zijn eigen graf aan het graven.

Je hebt hier een prachtige column neergezet lfcdutchy, mijn complimenten.

Ik kan me heel goed in je verhaal vinden. Ik zit ook vaak op de site ''in de hekken'' zij zijn ook echt tegen het moderne voetbal. Dit jaar ben ik me volledig op mijn club PSV gaan richten, en ben ik dus ook echt naar Zulte uit en Milaan uit geweest. Milaan uit zat mét busreis en ticket op 139€ en je had nog pakweg 10 uur om in Milaan te spenderen. Dat is een prima prijs. Ook de seizoenskaart prijzen vind ik nog heel redelijk bij onze club. Echter wedstrijden in de Europa League zijn weer veels te duur gemaakt, dat zie je wel aan het bezoekersaantal. Zoals jij ook al zeg, in Engeland ligt dat wel even anders. Als ik een wedstrijd van mijn andere club: Chelsea FC wil bezoeken, ben ik al gauw 300 á 400 pond kwijt. Terwijl bij de buren een seizoenskaart van Bayern München op 180€ zit. Het is geweldig geschreven, en ik kan me er helemaal in leven. 5 sterren van mij.

Waarom?

Daarom.

Om het geld.

Geld is het enige wat telt.

IS het te voorkomen?

Kunnen we het dwarsbomen?

Nee.

Mechanisme werkt, wij slapen. Althans, wij werken voor de mechanisme, terwijl zij slapend rijk worden

Daarom houden wij van Totti's, Maldini's, Del Piero's etc.

Daarom is nostalgie een houvast voor ons, toen alles nog zo goed was...........

Kortom, five stars.

Wauw. Echt een goed stuk.

Het is zo moeilijk om de vinger op de zere plek te leggen, en dan het perfect te kunnen verwoorden. But you, my friend. You just made the impossible happen!

Echt een ontzettend goed stuk.

Ik ben het (helaas) met ieder punt eens.

Natuurlijk 5 sterren.

Mooi stuk maar je verliest toch enigzinds je realiteitszin. Stel je voor dat dergelijke hooligans van Swansea, West Ham, Lazio, Besiktas, Panathinaikos, Lech Poznan etc nog eens zwaar aan de alcohol zitten op de tribune, tussen vrouwen en kinderen...kan je verzekeren dat onze geliefde sport op die manier volledig de verdoemenis ingaat...zelf in jouw geliefde Liverpool heb je krapuul 1e klas die er niet zouden van afschrikken om personen los het ziekenhuis in te stampen.

Verder kunnen we met z'n allen toch lekker élke match van "ons" team bekijken via volkomen gratis streams? Ok, de kwaliteit is meestal niet top maar als je even nadenkt hoeveel inkomsten die afzettende tv zenders mislopen door livestreams dan word je daar toch ergens wél gelukkig van.

9 oktober 2013 om 14:36

haha nou eerlijk gezegd zit ik me continu af te vragen wie ik nou beet heb, El/sport1 of mezelf, sinds ik mijn beide abonnementen op heb gezegd.

Dat streamen blijft een onbevredigende toestand..

Maar inderdaad beter dan continu de volle mep betalen, omdat het verdienmodel zo nodig geoptimaliseerd moet worden.

Sterke column, al vind ik het weinig hoopgevend. Is voetbal dan de enige bubbel die niet zal barsten?
Het lijkt er wel op in elk geval.

Klinkt misschien gay maar ik kreeg echt kippen en vel haha
Je slaat de spijker hier volledig op zn kop, het voetbal wordt volledig gecommercialiseerd door niet alleen murdoch maar ook blatter en platini.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren