Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

SC Cambuur gaat over op kunstgras: ‘Ik was altijd tegen, maar ben nu om’

Laatste update:

SC Cambuur-Leeuwarden betreedt komende zomer de Eredivisie met een kunstgrasmat. Omrop Fryslân meldt zaterdag dat de nieuwkomer heeft besloten over te stappen van een echte grasmat naar een kunstmatige ondergrond. Cambuur wordt vooral gedreven door financiële motieven, legt de voorzitter van de club uit aan de radio- en televisiezender.

/

Op dit moment beschikken Heracles Almelo en PEC Zwolle reeds over een kunstgrasmat, maar daar komt Cambuur dus als derde vereniging bij. Op de slotdag van het reguliere seizoen in de Jupiler League verzekerde de Friese club zich van de titel en bleef FC Volendam beteuterd achter. De komende periode wordt gebruikt om het gras in het Cambuur Stadion te vervangen.

Vanwege de promotie is Cambuur verplicht veldverwarming aan te leggen en dat kost 400.000 euro. Met een ‘neppe’ grasmat wordt dat voorkomen en bovendien kunnen de spelers vanaf nu altijd in het eigen stadion terecht voor trainingen. “Ik ben altijd een tegenstander geweest van kunstgras, maar vanwege economische redenen ben ik nu om", zegt preses Ype Smid. Tussen 2003 en 2008 speelde Cambuur ook op kunstgras.

Vind jij het jammer dat SC Cambuur op kunstgras de Eredivisie binnenkomt?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Jammer dat het van de financiën afhangt. Sportief gezien lijkt het mij niet beter. Je zou toch wel 4 ton moeten kunnen investeren lijkt mij. Ben nu ook benieuwd of spelers sneller of juist minder snel voor Cambuur willen komen spelen.

18 mei 2013 om 09:44

Dit is financieel ook wel mogelijk voor Cambuur, maar ze zien het hier niet als investeren maar eerder als weggooien. aangezien men hier druk bezig is met een nieuw stadion, waarvan de plannen in een stroomversnelling zijn gekomen voelt het alsof je het geld gewoon weggooit i.p.v. investeert.

Ik als Cambuur supporter vind het ook dood en doodzonde dat we op kunstgras komen te spelen, maar als het financieel beter is kan ik er niet vol op tegen zijn.

18 mei 2013 om 09:47

Bij PEC en Heracles heeft het sporief gezien geen nadelige invloed gehad........

Het zal financieel niet anders kunnen maar vind het helemaal niks ! Jammer.

Waardeloos, een mooie traditionele club als Cambuur die zich ook overgeeft aan dit gedrocht. Het wordt niet hardop gezegd maar geheid dat het sportieve voordeel ook een rol speelt. Als je als club wekelijks op kunstgras traint en eens in de twee weken wedstrijden speelt heb je een enorm voordeel op natuurgras clubs. Nogmaals, waardeloos.

18 mei 2013 om 10:06

Voor een club als Cambuur die een begroting van een paar miljoen euro heeft, is het enorm duur om veldverwarming te installeren. 400.000 is niet niks.. Ik vind het ook echt jammer en had de dag liever begonnen met wat leuker nieuws over mien clubje, maar dit is helaas de beste optie.

18 mei 2013 om 12:46

dat voordeel is er nog wel inderdaad, en dat is eigenlijk bizar. Iedere professionele club moet met kunstgras om kunnen gaan. Het is erg amateuristisch wanneer clubs punten laten liggen door het kunstgras en dat ze het nog altijd als excuus gebruiken.
Kunstgras is inmiddels zo ingeburgerd in de voetballerij, dat alle profclubs er wel op moet kunnen trainen en moeten weten hoe een bal reageert. Na zoveel jaren kunstgras mag het geen effect meer hebben op de uitslagen. De nieuwigheid is er wel vanaf.

18 mei 2013 om 13:13

Op zich heb je gelijk, volgens mij hebben de grote clubs ook allemaal wel een kunstgrasveld liggen. Probleem blijft echter dat de ene mat niet de andere mat is. (zelfde geldt voor natuurlijk gras'.

18 mei 2013 om 13:21

niet alleen de grote clubs, maar ook veel clubs eronder. Ik denk dat er maar weinig eredivisieclubs zijn die geen kunstgrasveld hebben, of contacten hebben bij een sportvereniging waar zij op kunstgras kunnen trainen.

Bij amateurclubs zie je het al steeds vaker, wanneer profclubs dan achterblijven, kan jij je afvragen of ze wel professioneel met hun vak omgaan.

Daarnaast verwacht ik (zonder enige onderbouwing) dat de verschillen tussen verschillende kunstgrasvelden minder groot zijn dan de verschillen tussen echte grasvelden. Echte grasvelden kan echt per week verschillen en de onder- en bonvengrens liggen veel verder uit elkaar dan bij kunstgras. Helemaal wanneer de knvb niet iedere kunstgrasveld toelaat, maar wel enige vorm van kwaliteitseisen stelt.

Het word hoog tijd dat de Knvb ingrijpt. Of met zijn allen op kunstgras of met zijn allen op gewoon gras. Persoonlijk mogen Cambuur, Zwolle en Heracles van mij afdalen naar de Jupiler League want voetbal hoort naar mijn mening op echt gras gespeeld te worden. De kunstgras velden worden wel steeds beter maar het feit dat er nog jaarlijks nieuwe verbeterde versies op de markt komen geeft wel aan dat het nog lang niet perfect is.

18 mei 2013 om 10:09

Wat wil je dan? Dat de clubs die jij nu opnoemt van hun minimale begroting 400.000 euro uit moeten geven aan veldverwarming? Dat zit er op dit moment bij Cambuur zeker niet in. Ik ben er zeker van dat iedereen Cambuur het liefst op echt gras ziet spelen. Na de overgang van kunstgras naar echt gras een paar jaar terug was iedereen daar ook blij mee. Ik weet niet de exacte begroting van Cambuur, maar om 1/7 ofzo van je begroting in het veld te steken zou mij ook te ver gaan.

18 mei 2013 om 10:47

@korenaar

Laat ik beginnen met het feit dat ik het met je eens ben dat je een voordeel hebt als je kunstgras gewend bent. Maar ik ben het niet met je eens dat kunstgras nog niet goed is.

Het gewone gras in Nederland wordt ook nog steeds beter. Sinds een aantal jaar hebben veel clubs de lampen op het veld staan waardoor het gras beter groeit. Je kunt dus van beide ondergronden zeggen dat het nog niet perfect is. Daarnaast is een gewoon veld veel meer afhankelijk van het weer, waardoor het dus bij slecht weer vaak verre van perfect is.

Clubs als Ajax, Twente, Feyenoord etc. hebben de middelen om veldverwarming aan te leggen, maar ook om goed onderhoud te plegen. Clubs als Cambuur hebben die middelen veel minder. Een gewoon veld is dan vaak minder goed onderhouden, waardoor kunstgras veel constanter en beter is.

Ik vraag me af of jezelf wel voetbalt? Veel mensen die roepen dat gewoon veld mooier is, roepen dit uit nostalgie. Mensen die vaker op kunstgras spelen zijn vaak lovend. Ik heb meerdere malen op het kunstgrasveld van Heracles gespeeld en ik denk dat alle voetballers op zo'n veld willen voetballen, mits je er aan gewend bent.

18 mei 2013 om 12:49

onrealistisch en onzinnig.
Kunstgras is net zo ingeburgerd als normaal gras. Iedere professionele voetbalclub kan trainen op kunstgras en zo langszamerhand komen de eerste generatie voetballers die ook in de jeugd al regelmatig op kunstgras hebben gevoetbald. Het mag niet meer uitmaken.

Enige wat de knvb moet handhaven is een bepaald niveau kunstgras. Kwaliteitseisen dus. Mochten ze echt een keuze willen maken tussen het een of ander, moeten ze zeker voor kunstgras kiezen.

18 mei 2013 om 13:23

Belachelijke reactie Korenaar. Cambuur wil een nieuw stadion en dan kan ik me voorstellen dat je voor de goedkoopste variant gaat in het huidige stadion. Ook scheelt het kosten om een trainingsveld ergens te huren kan je gewoon in het stadion terrecht. Ik had liever ook gewoon gras gezien. Denk dat Cambuur dat ook wel weer krijgt als het nieuwe stadion er komt.

Sportief gezien niet echt slim cambium heeft een sterke ploeg veel werkers grote sterke kerels .
Op kutgras hije nx aan dat soort spelers

18 mei 2013 om 12:14

En daar, ben ik het dus helemaal mee eens!

Ze hadden eerder een uitstekende kunstgrasmat. Hebben die er toen weer uitgegooid omdat een club als Cambuur toch op écht gras hoorde te spelen. En nu, amper twee jaar verder, kiezen ze weer voor kunstgras. Als je kosten wilde besparen, lijkt me dat geen logische route...

18 mei 2013 om 10:54

Ik weet niet waar jij het over hebt... Uitstekend kunstgras? Het oude kunstgrasveld van Cambuur is ket afstand het slechtste kunstgrasveld waar ik op heb gespeeld. Was 1 van de eerste technieken met zand, en dat hebben mijn keepersdijen geweten. Bahbah, wat een hel.

18 mei 2013 om 12:18

Ik heb er zelf nooit op gespeeld, maar heb veel positieve verhalen gehoord. Vooral ook van amateurvoetballers die het veld ook konden huren. Maar ja, blijkbaar is het niet iedereen goed bevallen. De nieuwste kunstgrasvelden zijn overigens uitstekend. Ook met zwakke knieën /enkels kun je hierop goed uit de voeten.

Maar uiteindelijk ging het mij om de kosten. Een kunstveld aanleggen, vervangen door echt gras zonder veldverwarming en vervolgens binnen twee jaar weer vervangen door kunstgras lijkt mij niet de goedkoopste weg.

Nou ik hoop dat ze dan zsm weer degraderen.. Voetbal hoort op gewoon gras..

Als het zo moet mogen ze van mijn part die degredatie promotie systeem afschaffen de clubs die van jl komen zijn toch geen versterking voor de eredivisie en ze verpesten de comoetitie met hun kunstgras! Als het aan mij lag zet de knvb de sterkste 18 clubs in de eredivisie

18 mei 2013 om 11:01

Jij wint de prijs voor de domste opmerking van de dag! Hoe wil de Knvb bepalen wat de sterkste en zwakste clubs zijn zonder promotie en degradatie? Als een VVV of Roda moeite heeft met het verslaan van een JL club, zijn ze dan zoveel sterker? En als ze dit jaren geleden hadden ingevoerd was er dan een Zwolle of Heracles in de competitie?

Mooi, beter dan een slecht grasveld. Met sneeuw is het ook een voordeel, kunstgras lijdt daar lang niet zo onder.

een veldverwarming aanleggen kost 400.000. net of een kunstgras veld in zijn geheel aanleggen zo goedkoop is.

18 mei 2013 om 10:50

Volgens mij kost een kunstgrasveld tussen de 200.000 a 400.000, het is dus sowieso niet duurder dan veldverwarming. Bij een gewoon veld komt daar nog veel wekelijks onderhoud bij, eventuele lampen voor op het veld, kosten voor veldverwarming etc.

18 mei 2013 om 18:46

een kunstgrasveld heeft geen lampen nodig dan?

18 mei 2013 om 19:02

Aangezien kunstgras niet hoeft te groeien zijn die speciale lampen bij een kunstgrasveld inderdaad niet nodig

20 mei 2013 om 11:59

Ik bedoelde niet verlichting om te voetballen, maar de speciale lampen die ervoor zorgen dat gras goed groeit. Misschien niet helemaal duidelijk vermeld inderdaad

Jammer, belachelijke regel trouwens dat veldverwarming verplicht is.
Dat ze de promovendus drie jaar de tijd geven om dat aan te leggen.

18 mei 2013 om 11:36

mee eens, maar de knvb wil niet dat de competitie (tijdens de winter) vertraging op loopt omdat sommige wedstrijden niet gespeeld wordt....dat kost hun weer geld en dus krijgen we dit soort regels met o.a. als gevolg dat dit soort keuzes worden gemaakt. Ik vind het ook jammer.

18 mei 2013 om 12:53

Veldverwarming is vrrplicht gemaakt 20 jaar terug vanwege de 'overvolle agenda'. Lees: interlandvoetbal, WK en EK. Daarnaast doordeweekse CL, EL en Bekerwedstrijden.
Denk erover na. Voor de kleinere clubs eigenlijk dus onxin, het is enkel voor de grote clubs. De competitie zelf vergt maar 34 speelrondes. Begin in augustus tot november, start weer in februari tot juni....en je haalt het makkelijk- zonder verwarming! En ook makkelik op gras.
Veldverwarming vind ik nog n grotere onzin dan kunstgras. Maar het wordt, als nu, dus wel als breekijzer gebruikt om dat plastic er doorheen te drukken.
Let wel: ik heb op plastic gevoetbald, het traint lekker, en toch vind ik het voor een wedstrijd helemaal niks. Geen natuur, stroperig, bloedheet bij zonneschijn, rare korreltjes in je been bij een sliding etc.
Ga dan op asfalt spelen, nog goedkoper!

een beetje kunstmat is volgens mij misschien maar een ton goedkoper, goed voor cambuur minder voor de eredivisie.

18 mei 2013 om 19:03

Een ton op de aanschafkosten misschien, maar de grote winst wordt vooral behaald in de onderhoudskosten. Die zijn bij kunstgras namelijk nihil

Ik zeg pure competitievervalsing!!!

Het blijft gek dat dit mag, het is gewoon duidelijk voordelig voor zo'n club.
Het is toch wel gek dat geen enkele topclub op kunstgras speelt, en daarom dus een tactiek is voor
kleinere clubs om in de eredivisie te blijven (presteren)!!

18 mei 2013 om 13:29

Als het maar een goede mat wordt lijkt mij. Feyenoord Ajax en PSV etc willn op echt gras spelen en ik denk dat dat voor iedereen geld alleen hebben de kleine clubs niet de financiele middelen om een goed veld te betalen en te onderhouden. Dan gaan kleine clubs ook voor een goedkopere variant echt gras en krijg je kritiek op je veld zoals bij Roda, Groningen dit jaar RKC etc. worden ook wedstrijden door beinvloed vanwege polletjes.

18 mei 2013 om 16:26

Onzin bram, pec zwolle heeft dit jaar ook geen duidelijk thuisvoordeel gehad. Uit: 20 punten thuis: 22 punten, nu heb ik bij uit of thuis 3 punten teveel geteld maar dat maakt niet zoveel uit. Je ziet dat er geen duidelijk verschil is tussen uit of thuis.

Dat grote clubs niet op kunstgras spelen is gewoon logisch te verklaren, zij hebben een budget wat niet in verhouding staat tot die van de kleine clubs. Het veld is daar maar een kleine kostenpost op de begroting, en als je mocht kiezen tussen een strak echt veld en kunstgras dan kiest iedereen voor echt gras.

Dus omdat clubs op Kunstgras spelen moeten ze degraderen??! Wat een onzin zeg. Als prof dien je overal op te kunnen ballen. Voor Cambuur is het een simpele kosten/baten afrekening een dan komt dit goed naar voren. Oke, leuk. Voetbal moet gewoon gespeeld worden en dan maakt het soort ondergrond niet uit. Wij speelden toch als niet-profs ook wel eens op Kunstgras en nog erger Steengrond.

Ik ben ook van mening dat vooral op het hoogste niveau op echt gras gespeeld moet worden. Aan de andere kant echt gras is echt heel prijzig. Ik heb wel eens gehoord dat het onderhoud van een mat alleen al een paar ton per jaar kost. Cambuur moet dus kiezen voor: 400k investeren voor veldverwarming en 200k onderhoud of eenmalig 400k voor een kunstgrasveld en dan zijn ze klaar voor de aankomende jaren.

Ik vind het wel een probleem, je kan echt gras ook niet echt verplichten denk ik als de clubs dit niet kunnen betalen. Misschien moet er een potje voor komeb voor alle clubs? Weet alleen niet waar het geld vandaan moet komen dan. En dan gaan clubs er miss misbruik van maken. Lastig..

Het is eigenlijk absurd dat profclubs niet in staat zijn om over een goede grasmat te beschikken. Natuurlijk kost het veel geld, maar beschikken over adequate faciliteiten zou toch prioriteit 1 moeten zijn? Dan maar minder geld uitgeven aan andere zaken.

18 mei 2013 om 19:05

Met een kunstgrasveld voldoen de clubs toch ook gewoon over adequate faciliteiten? Als dit niet het geval was geweest, had de Knvb kunstgras wel verboden

idd trieste zaak. als ik zie hoe de velden er in engeland er aan het eind van het seizoen bij liggen terwijl ze daar ook nog meer wedstrijden spelen en t weer t zelfde is.....dat zijn net biljart lakens......hier in nederland zijn t een stelletje amateurs!!!!

het lijkt mij ook een nadeel voor pec,heracles en cambuur dat ze om de week op echt gras moeten voetballen,,dan is de tegenstander toch in het voordeel omdat ze gewend zijn om op echt gras te trainen,toch nog wel knap dat Heracles en pec zoveel punten hebben gehaald.

Ik heb altijd het idee dat zwolle en heracles echt veel voordeel hebben tijdens de thuiswedstrijden. Dus alleen daarom zal ik als cambuur zijnde het al doen.

19 mei 2013 om 13:27

PEC heeft uit ook goede prestaties geleverd, zeker in het begin van het seizoen haalde PEC zelfs meer punten buitenshuis dan in het eigen stadion. Dat voordeel-verhaal omtrent kunstgras lijkt een hardnekkig broodje aap verhaal. En als je kijkt naar het echte gras van bijvoorbeeld VVV of NAC dan speel ik liever op het kunstgras van PEC of Heracles.

Mensen die hier klagen over kunstgras voetballen duidelijk zelf niet, of hebben nog nooit op kunstgras gevoetbald. Meeste en vooral de nieuwere kunstgrasvelden zijn van hoge kwaliteit en daar is (door iedereen) goed op te voetballen.

18 mei 2013 om 12:47

En kan je op de nieuwere kunstgrasvelden slidings inzetten zonder dat je onder de schaafwonden komt te zitten?? Dat zou toch heel fijn zijn!

Op de kunstgrasvelden hier in de omgeving (leeuwarden eo) spelen we ook wel wedstrijden op kunstgras wat bij zonnig weer stinkt naar rubber maar bovenal niet op te sliden valt zonder je dijen en knieën open te halen... Echt overal waar we spelen op kunstgras hetzelfde liedje...

18 mei 2013 om 12:56

Noem het gerust brandwonden. Echt dramatisch is dat. En de bal rolt en stuitert net iets anders, waardoor de thuisspelende ploeg met kunstgras altijd meer voordeel zal hebben. Die zijn het veld namelijk beter gewend.

18 mei 2013 om 13:15

en in de 15 uitwedstrijden hebben ze meer nadeel, omdat ze echt gras niet gewend zijn en niet kunnen inspelen op wisselende omstandigheden van natuurvelden.

Het voordeel dat ze in de thuiswedstrijden halen is daarnaast ook nog eens een gebrek aan professionaliteit van de tegenstander, die voldoende kan trainen op kunstgrasvelden. Zij weten immers dat ze een aantal keer per seizoen op kunstgras moeten spelen...

Cambuur doet het vooral omdat men over een paar jaar een nieuw stadion wil. Dus al het geld wat geïnvesteerd word eigenlijk gewoon weggegooid

Ik heb wel op kunstgras gespeeld. En ook nog wel op redelijk niveau (hoofdklasse).
En ik ben tegen. Zeker voor de eredivisie en de Juup.
Waarom ik tegen ben? Wel 5 redenen. De belangrijkste is dat ik sport in de natuur wil bedrijven. En hoe je het wendt of keert, levend gras is natuur, het ruikt lekker buiten, het voelt fijn aan, je humejr wordt er beter van, het is gezond. Plastic heeft dat niet. Voor trainingsveld is het prima, minder onderhoud.
De Knvb wil dat er grspeeld wordt als zij dat bepalen. Dus heeft een jaar of 20 terug al geeist dat er veldverwarming bij elke club in de eredivisie komt. Voor grote clubs geen probleem, vr kleine clubs een aderlating. 4 ton plus jaarlijks ketel- en leidingonderhoud etc, gauw halve ton per jaar, los van de verbruikskosten.
De Knvb eist dus, de clubs betalen- zo makkelijke houding van de Bond, het had almal veel goedkoper gekund als zij voorgefinancierd hadden en een investering voor alle clubs ineens.
(En te bedenken dat het enkel eigenlijk nodig is omdat er xoveel speeldagen zijn tbv interland, CL, El...)
Cambuur zal tzt naar een nieuw stadion gaan. Vindt de dubbele investering niet zinnig..logisch vanuit hun gezichtspunt. De Knvb zou dispensatie moeten geven voor clubs met nieuwbouwplannen, maar de Bond doet niks. Doet nooit niks, ze vinden het wel goed zo. Zij willen kennelijk overal kunstgras.

Tja noodgedwongen helaas. Wat een armoe daar. Zou een club als PSG niet even 5 miljoen kunnen overmaken naar Cambuur om nog niet zo rot veld aan te leggen. Ik haat kunstgras. Vooral bij amateur clubs als die velden oud worden lig je helemaal open bij een slijding of een val partij.
En als ik vers gemaaide natte grasmat ruik, krijg ik extra zin om te voetballen.

Ik moet zeggen dat ik vroeger echt een tegenstander was van kunstgras maar sinds ik een zomer heb mee getraind heb bij een Noorse voetbalclub ben ik echt om! (daar is alles kunstgras ivm de strenge winter) Als je er eenmaal aan gewend bent is het echt perfect, je hoeft nooit naar de bal te kijken tijdens een aanname, je kunt kei hard inspelen en hierdoor ligt het algehele tempo ook veel hoger. Dit in tegenstelling tot mijn eigen amateur club waar na 3 maanden alle trainingsvelden en wedstrijdvelden kapot zijn (en ja we hebben veel velden maar helaas ook heel veel leden) en waar t enige kunstgrasveld alleen door het hoogste team gebruikt mag worden. Een ander voordeel is dat er veel minder trainingen en wedstrijden afgelast hoeven te worden, ik zou het best een verademing vinden om een heel jaar op een perfecte grasmat te trainen hoor En zeker als het ook nog financieel voordeliger is snap ik helemaal dat men er voor kiest. Kijk, een perfecte echte grasmat blijft altijd het beste, maar voor de meeste club is dit onhaalbaar en dus onwenselijk. Liever een goede kunstgrasmat dan een waardeloze echte grasmat.

Cambuur wil een nieuw stadion en dan kan ik me voorstellen dat je voor de goedkoopste variant gaat in het huidige stadion. Ook scheelt het kosten om een trainingsveld ergens te huren kan je gewoon in het stadion terrecht. Ik had liever ook gewoon gras gezien. Denk dat Cambuur dat ook wel weer krijgt als het nieuwe stadion er komt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren