Ajax slaat opnieuw toe en strikt zestienjarige spits uit IJsland

Zaterdag, 27 april 2013 om 07:10

Ajax is opnieuw bezig een buitenland talent aan zich te binden. Sinds vorig jaar trok het Lucas Andersen, Dejan Meleg en Vaclav Cerny al aan en daar komt nu ook Ottar Magnus Karlsson bij. De Telegraaf schrijft zaterdagochtend dat de zestienjarige spits uit IJsland zich momenteel bezint op een contract voor drie seizoenen.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

104 reacties (laatste reactie door slumpjuh)

Volgens mij is het lijstje met jong gehaalde spelers groter dan de paar namen die hier staan. Ik mis o.a. Bazoer.

27 april 2013 om 09:31

Dit lijstje is van alle buitenlandse spelers, aangezien bazoer een Nederlander is staat hij hier niet tussen.

Ben wel benieuwd of ze nog ruimte overhouden voor Nederlands talent. Klinkt allemaal leuk en aardig, en het zal over een jaar of 2 weer gebracht worden als 'iemand uit eigen opleiding', maar dit kan toch niet zijn wat Cruyff bedoelde?

27 april 2013 om 07:40

Er komt ook genoeg echt eigen jeugd aan, maak je daar maar niet druk om. Voor Ajax zijn deze jongens alleen op zo'n manier haalbaar en niet pas op hun 21e als er grotere clubs geinteresseerd zijn. Hierbij is het nog niet eens zeker dat al deze gekochte talenten het ook werkelijk gaan maken. De meeste zijn 15/16 jaar en nu komt de meest cruciale fase in hun ontwikkeling. Ajax draagt dus wel degelijk bij aan de opleiding van zulke jongens. Zij moeten ze klaarmaken voor de grote stap naar het eerste. Dit is inderdaad niet eigen jeugd die al vanaf de E of D bij ons speelt, maar om het helemaal geen speler uit de eigen opleiding te noemen vind ik onzin.

27 april 2013 om 10:05

Cruijff heeft nooit gezegd dat Ajax zich moet concentreren op alleen maar NLds talent. Het doel is om ervoor te zorgen dat Ajax goeie talenten opleidt voor het eerste elftal. Dus laten we nou niet doen alsof dat inhoudt dat alleen maar Nederlanders daarvoor in aanmerking komen. Buiten Nederland zijn er ook heel wat talenten die graag hun skills willen laten zien.

27 april 2013 om 11:07

"maar dit kan toch niet zijn wat Cruyff bedoelde"

Dit geeft perfect aan hoeveel van jullie geen idee hebben wat het plan van Cruijff nou precies inhoud. Sorry, maar dit is al tot in den treure hier uitgelegd.

Trieste reacties, vind dit juist als feyenoorder zijnde een prima beleid. Als je eigen jeugd (nog niet) toereikend genoeg is dit toch de beste optie? Scouten op de de leeftijd dat ze nog goedkoop zijn.

27 april 2013 om 13:06

Ja heb zomaar een naam gekozen, anders krijg je te snel vooroordelen.

De definitie van eigen jeugd is dat de speler in kwestie 3 jaar in de jeugd opleiding heeft gespeeld, of kan spelen. Dus ja dit is straks een speler uit de opleiding! En kap eens met al die jaloezie.

27 april 2013 om 07:53

Als deze jongen een profcontract krijgt op zijn 18e (en dat zal hij heus wel krijgen) is het dus geen eigen jeugd.

27 april 2013 om 09:11

Maar op zijn 19de wel.

27 april 2013 om 09:36

Who cares?

27 april 2013 om 09:37

Als een speler in de jeugd van Ajax gespeeld heeft en hij komt eruit naar de senioren. Dan kom je dus 'vanuit de jeugd'. Lijkt me knip en klaar. En daarmee wordt dus niet beweerd dat hij er altijd heeft gespeeld, maar wel dat hij er er gespeeld heeft.

En inderdaad: who cares.

Ajax krijgt er fantastische spelers in het eerste mee die het nooit had kunnen kopen als ze 21 waren, wordt waarschijnlijk drie jaar op rij kampioen en gaat grote transferwinsten boeken. Winst op alle mogelijke punten dus.

Nou nou jongens proef ik hier enige jalousie ? Zijn jullie vergeten dat Ajax door de jaren heen altijd al talent uit buitenland scoute en de eindopleiding, het laatste hele belangerijke zetje liever zelf geeft dan dat andere clubs met een andere visie dat zouden doen? Lerby,arnesen,olsen en litmanen noem maar op het heeft toen al heel veel gebracht!!

Nadat Az ze had afgetroefd met een andere jeugd speler(spits)helgi uit Ijsland, is Ajax voor deze speler gegaan. Toch wel apart dat we helemaal spelers uit Ijsland moeten halen, staat toch niet echt bekend om zijn spelers.

27 april 2013 om 08:16

Grappig genoeg vooral spitsen, spitsen moeten koelbloedig zijn, wellicht helpt dat.

27 april 2013 om 12:17

Helgi Sigurdarson heeft nooit bij Ajax stage gelopen en Ajax haalt geen buitenlandse spelers die ze niet eerst tijdens minstens één stage hebben beoordeeld. Het lijkt me dus sterk dat Ajax deze Helgi echt wilde hebben terwijl Karlsson na een succesvolle eerste stage ook tijdens de tweede stage veel indruk heeft gemaakt. Trouwens is Helgi een jaar ouder dan Karlsson.

Ajax probeert de grootste jeugdige talenten uit met name Europa binnen te halen om ze vervolgens met maatwerk per individu binnen 3 jaar klaar te stomen voor het 1ste elftal.
Wat zich daarnaast uit eigen kweek daarbij aansluit is mooi meegenomen evenals de jongens die van andere clubs in Nederland naar Amsterdam komen (bazoer bv.).

Dit is juist wel de Cruyff filosofie, nooit is immers gezegd dat alleen wordt gefocust op de talenten uit eigen gelederen of eigen land.
Als je als ploeg stappen wil maken terug naar de Europese (sub)top, dan moet je je pijlen richten op de leeftijdscategoriën in heel Europa die financieel haalbaar zijn naar de club toe te halen. Vervolgens geef je ze de best denkbare verdere scholing onder leiding van allemaal oud-spelers die weten wat er op het hoogste niveau verwacht wordt.

Goed is niet goed genoeg, top moet het worden.....om op 22-24 jaar te kunnen doorverkopen voor een prachtige transfer.
Zo bouw je eigen vermogen op, hou je het salarishuis onder controle en kan je incidenteel een aansprekend Europees succes boeken.

Ter bevestiging, het eigen vermogen is dit jaar verder aangegroeid tot 80 miljoen euro, de club is allang weer financieel gezond dus.
De strategie is langs genoemde weg én met toepassing van het Fairplay systeem (gezonde boekhoudingen van alle clubs) sneller stappen te maken richting die Europese doelstelling.

Mooi werk en weer een positie die minder bezet is in de jeugd!
Ben trouwens erg onder de indruk geraakt van die cerny tijdens future cup.

En dan andere clubs een koopclub noemen. Het maakt echt geen verschil of je jongens van 16 of 25 koopt, ze zijn elders opgeleid. De eigen jeugdopleiding heeft blijkbaar toch te weinig kwaliteiten.

27 april 2013 om 08:58

Weer een belachelijke opmerking. Stel een jongen uit Deventer gaat studeren aan de Universiteit van Rotterdam als hij 17 is en hij studeert af als hij 21 is. Is hij dan niet opgeleid door die Universiteit? Jongens die op hun 16de naar Ajax gaan zijn niet klaar voor het grote werk, ze krijgen een vervolgopleiding op hoog niveau. Na drie jaar studeren is het een product van de Ajax opleiding met een vooropleiding in Ijsland. Dit is de enige manier om top te blijven, sportief en financieel.

27 april 2013 om 09:17

Feit is dat je de spelers bij een andere club vandaan haalt, het enige verschil is de leeftijd.

27 april 2013 om 10:07

En de prijs

27 april 2013 om 12:11

Ken jij 1 club in de wereld die geen aankopen doet? Liever een jonge goedkope speler die je in de jeugd al 2 jaar aan het systeem kan laten wennen, dan een dure oudere speler die er gelijk moet staan. Zolang er ook eigen jeugd uit NL doorkomt is er toch geen probleem? En die is er ook voldoende. Kijk naar de huidige selectie met Vermeer, Blind, Dijks, Veltman, Denswil, Van Rhijn, Sporkslede, Lukoki. Verhuurde spelers als Castillion en Koppers. Dan nog de vele spelers die verkocht zijn als Ebecilio en Ozbiliz

Er wordt hier vaak gemopperd als clubs als Manchester City of Chelsea spelers onder de 17 van topclubs in Nederland halen, maar in Nederland zelf hebben we ook een club die dat graag doet.

Ajax.

27 april 2013 om 08:49

Er os inderdaad een groot verschil tussen tientallen spelers op jonge leeftijd weglokken door onder andere de ouders een baan te bieden. Ajax meld zich bij een club en betaald altijd een transfersom. Ik zie geen verschil met een speler halen die wat ouder is. Het perspectief dat Ajax deze jongens kan bieden is ook niet mis. Kijk naar een Eriksen en Fisscher, beide gekocht voor meer dan 1 mln, geplaatst in een gastgezin en doorontwikkeld in de eigen jeugd van Ajax waardoor ze op een leeftijd van 18 jaar en de taal vloeiend spreken en bekend zijn met het te spelen systeem. Volgens mij een werkwijze om trots op te zijn.

27 april 2013 om 12:47

hahah, wat een onzin joostfan. Jij bent recht aan het lullen wat krom* is. De manier waarop ajax het aanpakt is niets beter dan een psg of man city. Sterker nog, ajax haalt het jochie bij de familie weg, terwijl een city de familie bijeen houdt.

* tot zoverre krom dat het bij het moderne voetbal hoort. Ajax doet 'gewoon' mee en gebruikt de ruimte van de wet. Het is meedoen of afhaken, en dat doet ajax goed.

27 april 2013 om 15:22

Nee, jij kraamt onzin uit. Een club als Man City of Chelsea koopt tientallen spelers, leidt er daarvan een aantal zelf op maar laat een groot deel elders ervaring opdoen. Vervolgens kijken ze welke kwalitatief echt goed genoeg zijn en de rest verkopen ze weer.

Ajax bindt gericht een aantal talenten aan zich, waarvan ze verwachten dat ze het eerste elftal kunnen halen. Natuurlijk zijn er daar een paar bij die het niet halen, maar dat is iets heel anders dan lukraak een handvol spelers kopen en 90% weer van de hand doen.

27 april 2013 om 08:52

ja maar bij ajax worden ze goed begeleid en krijgen ze ook echt een kans in het eerste en elke club die slim is zou hetzelfde doen als ajax want je hebt niet goed genoeg geld om mee te doen met de top en subtop van europa dus moet je creatief te werk gaan.

en doe nou niet alsof jouw clubje geen buitenlanders op een jonge leeftijd haald.

27 april 2013 om 08:55

ajax doet inderdaaad het zelfde als manchester city en psg. alleen bij ajax kunnen ze spelen en daar geld verdienen het is dus war je voor kiest. het is nog altijd beter om ze optelieden vanaf de jeugd.

27 april 2013 om 11:22

@ 040voetbal

Sorry, maar jou bijdrages in dit topic zijn echt te lachwekkend voor woorden. Opleiding stopt niet bij een bepaalde leeftijd. Of zeg jij ook dat als jij je "beroeps" diploma haalt dat je bent opgeleid door je kleuterschool ? Jouw laatste zin is er ook weer eentje voor de record books, ga eens bij je eigen club kijken en dan zal je zien dat veel van jullie talenten ook van elders komen. Man man wat zet jij jezelf voor paal zeg.

Is Johan Cruyff geen voorstander van de 6-5 regel meer tegenwoordig? Of heeft hij ze dat nog niet verteld in Amsterdam?
Als JC zijn zin krijgt gaan ze flink in de problemen komen bij Ajax en is Feyenoord de eerste jaren kampioen.

27 april 2013 om 09:00

ik heb nog nooit zo'n domme beredenatie gezien ten eerste heeft ajax dit jaar 3 buitenlanders (voor in de jeugd) gehaald dus heb je 8+3 en vergeet niet dat PSV ook tientallen belgen heeft en dat elke club met geld dit doet.

ook slaat het nergens op dat je zech5t dat als JC zijn zin krijgt dat feyenoord de eerste jaren kampioen wordt en ajax in de problemen komt want ajax haalt toptalenten op posities die in de jeugd minder bezet zijn en feyenoord heeft daar geen geld voor dat is ook de enige reden dat ze het niet doen en als je jouw beredenatie gelooft kom je in problemen als je toptalenten uit een ander land haald?!

27 april 2013 om 09:13

Als ik jou was zou ik die regel nog maar eens een keer nakijken wat dat inhoudt.

27 april 2013 om 14:10

Kohaku,

Weet je wat de kink in de kabel is betreffende de 6-5 regel?

De Nederlandse wet zegt dat een werkgever een werknemer niet mag weigeren i.v.m. zijn/haar Nationaliteit of geloof. Dat was destijds één van de redenen dat de oude regel werd afgeschaft.

Weer een belachelijke opmerking. Stel een jongen uit Deventer gaat studeren aan de Universiteit van Rotterdam als hij 17 is en hij studeert af als hij 21 is. Is hij dan niet opgeleid door die Universiteit? Jongens die op hun 16de naar Ajax gaan zijn niet klaar voor het grote werk, ze krijgen een vervolgopleiding op hoog niveau. Na drie jaar studeren is het een product van de Ajax opleiding met een vooropleiding in Ijsland. Dit is de enige manier om top te blijven, sportief en financieel.

Ajax heeft door (waarschijnlijk) drie titels op rij, een steeds beter perspectief in de CL (zie uitschakeling Man City), de uitstekende Frank de Boer, de rust in de organisatie, het aansprekende technisch hart met grote namen, V.d. Sar, Overmars en Cruijff als godfather enorm aan aantrekkingskracht gewonnen. De lijntjes naar buitenlandse topclubs zijn ook allemaal heel kort. Al die aspecten waren de laatste 15 jaar voor een groot deel weggevallen. Het is gewoon weer het herstel van de oude orde, dat dit soort talenten graag naar Ajax willen.

Ajax doet dit slim. Echter vraag ik me af hoe de huidige B generatie, waarvan er al een aantal vanaf de D bij Ajax zitten zich zal voelen. Zij zijn destijds naar Ajax gekomen, omdat Ajax zo goed aangeschreven staat wat betreft eigen jeugd. Overigens hebben ze dat voornamelijk aan Van Gaal te danken mijns insziens. Nu zien deze jongens dat er dit seizoen zo ongeveer een compleet A-team gehaald wordt. De kans bestaat nu wel, dat dit soort spelers wel eerder gevoelig zijn om over te stappen naar een Buitenlands team.

Cruijff heeft nooit gezegd dat Ajax zich moet concentreren op alleen maar NLds talent. Het doel is om ervoor te zorgen dat Ajax goeie talenten opleidt voor het eerste elftal. Dus laten we nou niet doen alsof dat inhoudt dat alleen maar Nederlanders daarvoor in aanmerking komen. Buiten Nederland zijn er ook heel wat talenten die graag hun skills willen laten zien.

Kijk naar de positie en de leeftijd, Strootman is goed maar heeft niets exceptioneels. De wil om wekelijks te presteren wordt nergens als een kwaliteit maar als een must gezien. Maher is het grootste talent van Nederland en hij is een creatieve speler. Er zit veel meer rek in zijn ontwikkeling. Zet hem twee jaar op de positie van Eriksen en hij is veertig miljoen waard

Waar was Strootman uit en thuis tegen Ajax???bij Oranje is hij ook vaak de mindere .Ik snap niet hoe mensen aan die rare bedragen voor hem komen.kan zeker wel een hele goede worden maar nu nog weinig laten zien..

Noemen ze bij Ajax opleiden uit eigen jeugd pffff hou op dit zie ik gewoon als handel !!!!!

27 april 2013 om 11:30

Als ajax deze talenten niet verder opleid dan zullen het nobody's blijven. Deels eigen jeugd zal het dus wezen. Spelers die al bij de fjes bij ajax zitten en vanuit daar instromen naar het eerste zijn volledige eigen jeugd. Duidelijk nu?

27 april 2013 om 15:40

Naïeveling ben je als je 17 word is je jeugd opleiding klaar hoor nee man als deze spelers 20 of 21 zijn worden ze weer verkocht heeft niks met opleiden te maken , dat begint bij D tjes . Dus gewoon handel meer niet , Eriksen mooi voorbeeld komt binnen als a junior en gaat nu verkocht worden , hoop ik teminste ! Is niet opgeleid door Ajax maar ja ieder z'n ding .

27 april 2013 om 14:02

Pukkie55,

Wie zegt dan dat Karlsson uit de jeugd komt van Ajax?

Neem voor de verandering even de moeite om alle reacties te lezen. Je komt dan erachter dat niet Ajax het over "eigen" jeugd heeft, maar leden zoals jij met hun zinloze reacties.

ik snap niet zo goed waar veel mensen zich druk over maken wat betreft opleiden. Als je van de middelbare school komt op je 16e en je gaat een techniek opleiding doen, betekent dat, dat je misschien handig bent met je handen maar dat je nog wel geleerd moet worden het vak te leren. Zo zie ik Ajax het op dit moment ook doen. Het is dus zeker wel opleiden alleen dan het opleiden van jongens die potentie hebben en het bijschaven van die potentie, wat dus ook een vorm van opleiden is.

Nog een keeper, een rechts en linksback en dan heeft ajax een heel nieuw jeugdelftal gekocht.

27 april 2013 om 14:27

Ja en dat terwijl er van de A1 t/m de F2 (nieuw komend seizoen) wel een stuk of 150 spelers nodig zijn. Wauw dan heb je dus 11 van de 150 spelers aangetrokken uit het buitenland.

Zal ik je nog wat verklappen. Je moet eens een kijkje nemen op ajaxnetwerk en dan op het forum over het tweede elftal, vrouwen en jeugd topic.

Dan zie je hoe veel spelers Ajax elk jaar aantrekt voor de opleiding om de gaten op te vullen die ontstaan omdat een talent het niet waarmaakt en niet goed genoeg blijkt te zijn.

En als je dan ook zo vriendelijk wilt zijn Feyenoordnetwerk en Psvnetwerk te checken zie je dat die clubs precies hetzelfde doen.

Dat Ajax nog hele elftallen uit de eigen jongste jeugd kan opleiden is verleden tijd. Ajax doet het nu heel slim. Bazoer vind ik echt een absolute topper. Deze spits ken ik niet maar het is ook al heel lang geleden dat Ajax een spits uit eigen jeugd had. Dus eentje opleiden vanaf zijn zestiende is beter dan helemaal niks

Of elke jonge speler een succes wordt.
Vind beetje overbodig om hier nu elke keer een melding over te maken.

Ajax is gewoon goed bezig. Men koopt nu meerdere malen jongere Scandinaviërs omdat er in mijn mening ook twee andere factoren bij komen kijken:
1) Ze hebben een goede mentaliteit. Ze praten heel snel Nederlands.het zijn vaak nuchtere jongens die niet meteen achter het grote geld aanrennen.
2) Door deze manier heb je minder te maken met Nederlandse zaakwaarnemers als Raiola en Sigi Lens.

Mancini is een toptrainer omdat hij de top traint. Duidelijker kan ik het niet voor je maken. On: 10 wedstrijden is veel te veel. Bijten is misschien een beetje achterlijk maar ik schaar het zeker niet in de categorie "zware geweldsdicten", dat is te veel van het goede.

haha geweldig toch dit! Ik lees geen enkele reactie die te maken heeft met het topic.
Kent iemand deze jongen toevallig? Maar het lijkt mij dat hij ver boven de rest uitsteekt als Ajax deze jongen op deze leeftijd al haalt. Want de jonge spelers die Ajax heeft gehaald, zo rond de 15/16/17 doen het tot nu toe allemaal erg goed. Denk aan Vertonghen, Alderweireld, Eriksen, Fischer, Boilesen. Ben benieuwd naar die nieuwe jonge jongens, hoop dat er snel een aantal van hen doorbreken.

Ottar Magnus Karlsson succes bij de mooiste club ter wereld.

en dan hebben ze zo'n goeie jeugd opleiding ??? (zeggen ze )

27 april 2013 om 20:31

Ajax had Vertonghen, Alderweireld en Vermaelen gehaald i.v.m. een samenwerkingsverband met Beerschot waar Ajax de meerderheid in de aandeel had. Twee van hen zijn verkocht voor 24,5 miljoen euro. Anita, Emanuelson, Sneijder, Van der Vaart, Babel en Nigel de Jong komen wel zeker uit de jeugd van Ajax en zijn verkocht voor ca. 61 á 62 miljoen euro. Dan heb je nog Eriksen en Fischer die destijds voor een laag bedrag gekocht zijn en dusdanig verder ontwikkeld zijn dat ze nu al een flinke waarde hebben verkregen.

Dat noemen we zeker een goede opleiding. Jij hebt het door. Heel slim opgemerkt.

Het leuke aan alle reacties van eigen jeugd is zoals zoveel ajacieden al aanduiden niet door ons in de mond genomen.. maar door de meerderheid zoals de media en mensen hier op vz.. maar het mooie is wel dat het naar 3 jaar in jou jeugd gespeeld te hebben het wel degelijk eigen jeugd is.. zo zegt de uefa het haha.. maar dit is gewoon de beste oplossing als er geen talenten uit die catogorie in de omstreken zijn.. en als jr dit soort talenten laat lopen ben je toch ook dom.?

Slim om spelers uit Scandinavie te halen, veel betere mentaliteit dan Afrikanen.
Hoe noordelijker, hoe koelbloediger, dat is wel zo. Als een jongen van 16, 17 al in het eerste van zn club speelt, is het natuurlijk geen 'eigen jeugd' meer, meer een , vrij lage, investering voor de toekomst.
Begrijp niet dat niet meer clubs (buiten Ajax en Hveen) dat doen. In Noorwegen, Finland, Ijsland veel goede jeugd die uitblinkt op die leeftijd, maar vervolgens stopt op hun 18e omdat in die landen met hun sport weinig te verdienen is, en voor een ander vak gaan.

27 april 2013 om 20:33

Koelbloedig. Toch nog iets van een Viking in hun genen.

begint wel steeds meer op FC Scandinavie te lijken in Amsterdam, waar is de tijd dat de beste nederlandse talenten ''opgeleid' werden in Amsterdam. Gelukkig doet Feyenoord dit nu. Misschien handig als frank de boer weg gaat een coach uit scandinavie aan te stellen. De nederlandse spelers een cursus Deens geven en iedereen kan elkaar verstaan dan. Echt belachelijk dit!

Nou mogen ze ook nooit meer zeiken als er ooit een 16 jarige uit de jeugdopleiding wordt weggekocht door een grote club als Chelsea of United.

haha beginnen beetje om man city en real te lijken in het klein, alleen dan met jonge talenten ..
en maar zeggen dat ze de beste jeugdopleiding hebben

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Zondag 20 mei
Luuk de Jong is niet de enige Nederlandse spits die in beeld is bij Club América. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren