'Onzin dat Víctor door critici ter discussie wordt gesteld'

Donderdag, 24 januari 2013 om 11:40

Víctor Valdés heeft besloten om zijn tot 2014 doorlopende contract bij Barcelona niet te verlengen en wil de club verlaten. Daar hoeft Barça volgens veel critici niet rouwig om te zijn: de kwaliteiten van de keeper worden de laatste tijd steeds vaker ter discussie gesteld. Frans Hoek, die als keeperstrainer bij Barcelona nog samenwerkte met Valdés, vindt dat niet terecht.

/

Volgens Hoek is het voor de 31-jarige Valdés moeilijk om zichzelf te laten zien. "Het werk van Valdés bij Barcelona bestaat voor tachtig procent uit opbouwen, de overige twintig uit het traditionele keepen", zegt de keeperstrainer tegen Voetbal International. "Je moet ver van het doel kunnen keepen en ook onder druk kunnen opbouwen. Daarom vind ik het onzin dat Víctor door critici regelmatig ter discussie wordt gesteld. Hij maakt af en toe een foutje, maar als je zó weinig schoten te verwerken krijgt als bij Barcelona, is het heel moeilijk je te onderscheiden."

De namen van David de Gea, Manuel Neuer, Thibaut Courtois en Maarten Stekelenburg zijn gevallen als mogelijke opvolgers voor Valdés. "Die worden vooral opgevoerd op basis van hun naam en status", denkt Hoek. "Maar als je bijvoorbeeld Courtois analyseert, kom je tot de conclusie dat hij niet de opbouwende capaciteiten van Valdés heeft. Met goed scoutingswerk zal Barcelona erin slagen een waardige vervanger te vinden."


Poll

Barcelona zal Victor Valdés gaan missen


Gerelateerd

52 reacties (laatste reactie door dutchblues)

De keeper die het opbouwen verzorgt? Sorry hoor, maar drie keer de bal naar een verdediger schoppen noem ik niet opbouwen.

Wat een onzinargument. Dit is gewoon terugvallen op ziets vaags om zijn keeperskwaliteiten niet te hoeven bespreken.

24 januari 2013 om 11:54

Inderdaad. vaakt maakt hij juist ook fouten bij het meevoetballen zelfs. Tegen Real wil die Di Maria uitkappen, ook Benzema heeft die een x na 20 seconden al een aardig grote kans geboden door zijn geklungel, en vaak zat zie ik hem de bal gewoon uit schieten als die onder druk wordt gezet.

24 januari 2013 om 11:59

Het gaat ook niet enkel om het passen zelf, maar ook om het positioneren zodat hij aanspeelbaar is voor het centrale duo. Nu klinkt dat nogal vreemd, omdat er tussen de centrale verdedigers en de keeper meestal gigantisch veel ruimte is. Maar als je bekijkt hoe hij toch met Puyol, Piqué en Busquets de bal in bezit houdt, moet je wel concluderen dat hij toch bepaalde kwaliteiten heeft die andere keepers niet hebben.

Echter denk ik wel dat die vaardigheden aan te leren zijn aan een nieuwe keeper, ik denk dan ook dat dit geen probleem hoeft te zijn voor een toptalent als Thibaut Courtois. Valdés wordt trouwens nu wel erg positief neergezet, hij is namelijk niet veel meer dan een prima keeper voor Barcelona; met het inzicht dat hij heeft en het voetballend vermogen kan hij een extra optie achterin bieden. Met z'n keeperskwaliteiten is weinig mis, maar hij maakt nogal eens een blunder. Geen topkeeper, maar voor Barcelona toch één van de beteren die een coach zich kan wensen.

24 januari 2013 om 12:10

Valdes is inderdaad geen topkeeper maar is wel meer dan een degelijke keeper, er zit altijd wat tussen een wereldkeeper zijn en slecht zijn. Dat lijken velen te vergeten, omdat Valdesgeen topkeeper is wordt die meteen omschreven als slecht terwijl die dat absoluut niet is.

24 januari 2013 om 12:13

Inderdaad, als Valdés werkelijk een slechte keeper was zou hij niet vijf Zamora's op rij hebben gewonnen. Natuurlijk is hij geen topkeeper, maar dat betekend zoals je zegt niet dat hij daarom een slechte keeper is.

24 januari 2013 om 12:46

je had je heel deze uitleg kunnen besparen door gewoon een link door tegeven
waarop de spelers van Barcelona onderling wat minivoetbal spelen...

daar kan je zien dat valdes wel degenlijk een balletje kan trappen...

als ik me niet vergis ploeg van guardiola tegen die van vilanova.. voor de show.. !

24 januari 2013 om 13:09

@ guaporta die 5 zamora's komen door zijn verdediging voor hem en het balbezit van Barcelona. Heeft niks te maken met fantastische reddingen ofzo.

24 januari 2013 om 14:40

De verdediging en het balbezit van Barcelona?
Valdes krijgt bijna elke wedstrijd wel wát te doen en dat is aanzienlijk moeilijker voor een keeper dan veel te moeten doen. Valdes moet zichzelf scherp houden om die eerste bal in de 70e minuut uit de hoek te plukken. Dat is vreselijk knap.
Daarbij, wil je soms beweren dat bv Casillas geen goede verdediging voor zich heeft staan? Het is een topclub, het heeft al jaren topverdedigers voor zich, zoals praktisch elk topteam. En Valdes staat op het punt zijn zesde Zamora te halen.

Merkwaardig trouwens dat de verdediging nu ineens goed genoemd wordt. Toen ie z'n eerste twee Zamora's won, zei men van alle kanten dat Barça juist een matige verdediging had met Puyol als enige redelijke (het ontging mensen blijkbaar compleet dat Marquez, Oleguer, Sylvinho, van Bronckhorst en Belletti er ook wat van konden). En ook tegenwoordig wordt door menig man ontkent dat Pique een wereldverdediger is, zou Daniel Alvea alleen maar kunnen aanvallen en niet verdedigen, Adriano en Maxwell kunnen er over het algemeen niet bijzonder veel van en Masche is ook maar onzeker en matig.
En tóch ligt het ook dán nog niet aan Valdes dat ie in ieder geval al vijf Zamora's heeft.
En niemand die kan vertellen waarom. Niemand die technische en tactische facetten op kan noemen waar het hem zogenaamd aan zou ontbreken.

24 januari 2013 om 12:04

Whaha wat ben jij een grap zeg.
80% van de keepers kan dat drie keer de bal passen niet eens, en een keeper heeft wel degelijk een opbouwende karakter in een team, mits je er goed gebruik van maakt en de keeper moet zelf daar kwaliteiten ook voor hebben en niet uit paniek steeds de bal wegknallen.

Dat jij dit niet kan zien, en een keeperstrainer met die argument van je onder twijfel trekt, getuigt van weinig inzicht in het voetbal.

Dat kunne ook alleen gefrustreerde madrid fans als zoals jij dit bedenken.

24 januari 2013 om 12:29

Hij fungeert gewoon als prima aanspeelpunt achterin waardoor de verdediging zelden onder druk staat. Bovendien zie ik zelden keepers de bal gedurende de hele wedstrijd bij een ander recht in de voeten spelen. De meesten peren die bal gewoon naar de andere helft en dan moet men het maar uitzoeken. Bij Barça zou dat met al die kleine ventjes tien van de tien keer balverlies betekenen.

Eigenlijk speelt Barça vaak gewoon met twee dynamische ruiten:
Valdes, Pique, Puyol, Busquets en Busquets, Xavi, Iniesta en Messi.

Alle zeven moeten ze constant de juiste beslissingen zo snel mogelijk nemen en onmiddellijk na het tikken weer vrij lopen om aanspeelbaar te blijven. Hierboven wordt overigens het belang van Busquets ook wel goed duidelijk. Wanneer de as geen oplossing biedt of de spelers op de flanken (normaliter Alves, Alba, Pedro en Villa) betere oplossingen bieden gaat de bal daarheen maar de kern bestaat uit deze twee ruiten en Valdés speelt daar een, al dan niet bescheiden, rol in.

24 januari 2013 om 15:17

Wat verwacht je dan? Dat hij voor de assists moet zorgen? Sukkelaartje toch

Ja maar als je 'af en toe' moet ingrijpen bij een schot en ook nog 'af en toe'
dan fouten gaat lopen maken ben je gewoon matig bezig lijkt me. Mocht hij
bij een andere club waar hij continu in actie moet komen goed presteren,
dan zal vanzelf het beeld van Valdes veranderen.

Stekelenburg kan wel aardig opbouwen toch?

Een gehele periode vond ik deze man de beste een-op-een doelman ter wereld. Afgelopen seizoen ging het tussen zijn oren zitten en kwamen de blunders weer opdagen. Ook 1-op-1 oogt hij niet meer zo sterk. Opbouwend nog wel gewoon een geweldige keeper. Ik blijf het jammer vinden dat hij niet heeft bijgetekend, was toch wel een vertrouwd gezicht onder de lat. Maar hij zal zich realiseren dat het meer zijn verlies is dan van de club.

24 januari 2013 om 12:26

Sorry hoor, maar opbouwend een goede keeper|?
Ja de korte breedte pasjes misschien, maar ik heb er wel eens op gelet als er iemand hem ook maar iets onder druk zet peert hij de bal over de zijlijn. Misschien kan het zijn dat ik er bij hem specifiek op let, ben erg beniuwd als hier statistieken van zijn.

24 januari 2013 om 12:42

Hij vindt juist vaak genoeg de goede oplossing onder druk. Natuurlijk gaat het weleens mis, zelfs Xavi verspeelt de bal weleens onder druk. Het gaat erom dat Valdés bijna altijd een medespeler bereikt omdat hij middenvelders (en verdedigers) op eigen helft gewoon in de voeten kan en durft aan te spelen.

24 januari 2013 om 13:17

Serieus? Valdes legt een lange bal altijd precies op de stropdas van bijvoorbeeld Alves die op de middenlijn wachten.

Als je een keeper wilt die goed kan meevoetballen zou ik die van Zuid-afrika halen, wat heeft hij een geweldige trap voor een keeper, weet alleen niet of hij ook goed is in het keepen zelf, maar meevoetballen kan die zeker.

En dat is nou net het probleem van de afgelopen jaren, het scoutingssysteem bij Barcelona is werkelijk waar om te huilen. Het vinden van een goedkope, waardige opvolger van Victor Valdés acht ik dan ook ontzettend lastig voor de club. Thibaut Courtois heeft wel de rust aan de bal, maar inderdaad niet de opbouwende kwaliteiten van Valdés. Echter vind ik niet dat je enkel op basis daarvan hem af moet schrijven, hij is namelijk nog piepjong en kan met goede training nog veel leren. Volgens de Catalaanse media zou Courtois 20 miljoen euro moeten kosten, dat bedrag zou ik als Rosell was meteen neerleggen.

24 januari 2013 om 11:58

Guita: the saviour of all.

Je kan hem zo ophalen bij Valencia. Ieder blind paard kan zien dat hij in z'n teennagel meer talent heeft dan Pinto en Valdes samen. Als ze hem hadden gehaald een paar jaar terug, was er niks aan de hand geweest.

24 januari 2013 om 12:05

Waarschijnlijk bedoel je Vicente Guaíta, de tweede keeper bij Valencia. Ik ben eerlijk gezegd niet zo enthousiast over hem, bijvoorbeeld Thibaut Courtois schat ik iets hoger in. Begrijp me niet verkeerd, ik vind Guaíta een prima keeper. Maar de toekomstig keeper van Barcelona voor de komende 7 á 8 jaar, liever niet. Dan verwacht ik toch iemand van een ander kaliber.

24 januari 2013 om 12:14

Guaita is gewoon een topkeeper, hij is ook nog jong en bij Barca zou die kunnen doorgroeien.

24 januari 2013 om 12:24

Op één of andere manier vind ik hem dan weer net niet, ik weet eigenlijk ook niet waarom. Guaita is een prima keeper, maar als je de mogelijkheid hebt om ook te gaan voor een grotere naam als Courtois zou ik het wel weten. Ik heb trouwens altijd gedacht dat Guaíta uit Castilla kwam, misschien is dat wel waardoor ik hem liever niet bij Barça zie.

24 januari 2013 om 13:07

Iniesta komt ook uit Kastilië . Maar goed, ik begrijp wat je bedoelt. Echter, als Guaita tot de wereldtop behoort en Barcelona en Catalonië begrijpt en respecteert zoals Iniesta dat doet dan is hij welkom hoor. Ik ken hem niet goed genoeg om te beoordelen of hij van de wereldtop is. Sowieso vind ik het moeilijk om keepers te beoordelen. De kritische noot van Hoek over Courtois had ik zelf nog niet geplaatst maar als het echt klopt wat hij zegt dan is Courtois een van de laatste doelmannen die ik bij Barcelona wil zien (naast dat hij Camp Nou niet indrukwekkend vond maar goed, die uitspraak is hem te vergeven). Misschien dat ik daarom ook wel zo baal van het vertrek van Valdés. Ik zie gewoon geen adequate opvolger rondlopen. Ja het zal allemaal wel met Neuer, Buffon, Courtois, Hart en weet ik veel wie. Allemaal beter dan Valdés, maar zijn ze ook geschikt? Ik kan zo een twee drie niemand bedenken die geschikt is om Valdés op te volgen. Kan aan mijn beperkte kennis liggen, maar ook aan het feit dat nagenoeg iedere club de nadruk legt op het traditionele keepen, behalve Barcelona.

24 januari 2013 om 15:19

@guaporta

Ik snap echt niet waarom je Courtois zo graag bij Barca wilt zien spelen? Die past daar gewoon niet. En hij zal daar ook nooit spelen denk ik, die staat klaar om Cech te vervangen over een jaar of twee. Barca haalt het best een doelman uit de eigen jeugd.

24 januari 2013 om 11:59

Ik vraag me eigenlijk een beetje of hoe lang dat de Spaanse banken Barcelona nog de bankgaranties blijven geven? Oow ben ik bang voor Barcelona dat de televisie gelden binnen een termijn van 5 jaar eerlijk over de teams verdeeld gaan worden. Kan dit Barca uiteindelijk niet de kop gaan kosten (beetje hetzelfde als AC Milan nu heeft) of valt dat wel mee. Want Barcelona heeft wel een gigantische schuld volgens mij.

24 januari 2013 om 12:11

Ten eerste moet je je bedenken dat de schulden die Barcelona op dit moment heeft afstammen van een zwarte periode in de geschiedenis van de club waarin er veel te veel werd uitgegeven. Sinds Joan Laporta president van Barcelona is geworden heeft de club steeds zwarte cijfers gedraaid, dat is een behoorlijke prestatie. Waar ik me dan ook enorm aan erger is het verval in oud gedrag van Sandro Rosell door het aantrekken van overbodige spelers voor miljoenenbedragen, maar gelukkig is zijn termijn bijna ten einde en kan hij geen schade meer aanrichten.

Dat de televisiegelden eerlijker verdeeld moeten worden, daar heb je helemaal gelijk in. Daar kan Barça nog flink last van gaan krijgen, al is de buffer in het transferbudget nog groot (45 miljoen euro).

24 januari 2013 om 12:24

Rossel is nu aan de leiding of niet?
Je doelt op aankopen als Song en Sanchez?
En het FFP systeem wat er aankomt, is dat ook geen dreiging voor Barcelona?

24 januari 2013 om 12:37

Sandro Rosell is inderdaad nu president, maar gelukkig komen er nieuwe verkiezingen aan. Ik doel op aankopen als Alexandre Song, die gewoon werden gehaald voor de bank. Het FFP systeem is geen dreiging voor Barcelona, het financiële plan is al goedgekeurd en als dat gewoon wordt uitgevoerd moet er geen enkel probleem zijn.

24 januari 2013 om 12:01

Courtois kan niet opbouwen? serieus? heb je hem ooit gezien dan? bedoel je met opbouwen zoals valdes de bal in de voeten van de tegenspelers spelen?

24 januari 2013 om 12:07

Ik zeg nergens dat hij niet kan opbouwen, ik zeg alleen dat hij niet de opbouwende kwaliteiten heeft van Valdés. Dat gaat ook erg moeilijk worden, Valdés is namelijk van nature een middenvelder die in La Masía is omgeturnd tot keeper, omdat hij tekort kwam om de concurrentiestrijd te winnen in de jeugdelftallen op het middenveld. Courtois heeft niet echt die balcontrole en rust om de bal steeds maar weer in balbezit te houden, maar ik heb er vertrouwen in dat hij dat nog wel aan kan leren.

24 januari 2013 om 13:11

Keeperstrainer Hoek vindt blijkbaar dat Courtois niet kan opbouwen zoals Valdés dat doet. Ik zeg niet dat hij dan de waarheid spreekt maar ja, die man zal er wel iets van weten toch?

24 januari 2013 om 15:21

Van de 100 keer dat Valdes de bal speelt komt er eens 1 of 2 keer in de voeten van de tegenstander terecht, en dan is het ineens een drama. Die overige 98 passes doen er dan ineens niet toe. Alsof Xavi, Iniesta en Cesc de bal altijd zuiver spelen.

24 januari 2013 om 15:23

Natuurlijk zal hij er iets van weten. Valdés is geen rookie hé, die speelt zo ongelooflijk goed mee als keeper. Waarom wordt hij zo onderschat, ik heb daar echt geen antwoord op. Niemand geeft kritiek op Casillas, terwijl hij ook al z'n flaters heeft begaan toch?

Valdes voetbalkwaliteiten zijn ook overschat hoor ik heb liever Casillas die alles weg rosst maar nooit fouten maakt zoals die goal van Di Maria in de supercopa.

Er word al jaren getwijfeld aan hem, omdat hij toch geregeld een steekje laat vallen. Dat compenseert hij meestal aardig toch soms fenomenale reddingen. Al zijn trainers heeft hij in die tijd kunnen overtuigen. Want hij is wel altijd basisspeler gebleven. Toch denk ik dat die twijfels er nu voor zorgen dat hij zich ook een keer in een andere competitie wil bewijzen. Ik vind het wel jammer. Had 'm graag zien blijven zoals Xavi, Puyol, Messi, Iniesta etc.

Met goed scoutingswerk zal Barcelona erin slagen een waardige vervanger te vinden." Ik wil daar het woordje "hopelijk" aan toevoegen want ik ben de mening toegedaan dat Barcelona niet echt goed scout voor het eerste elftal.

Niet elke transfer kan een schot in de roos zijn maar zo goed de cantera is, zo matig is het aankoopbeleid.

Overigens ben ik wel tevreden dat iemand als Hoek wel de kwaliteiten van Valdes erkent ; qua puur keeperswerk is hij niet de allerbeste maar wat meevoetballen betreft, is hij dat wel en aan dat laatste wordt gewoon heel veel belang gehecht bij Barcelona.

Blijft gewoon een matige keeper. Hij heeft het geluk gehad dat Barcelona 80 procent van de wedstrijd op de helft van de tegenstander voetbalt. Hierdoor heeft hij ook minder te doen en vallen zijn fouten ook minder op. Maar de wedstrijd tegen Real Madrid van vorig jaar, waarin hij een enorme blunder maakte is dan ook een goed voorbeeld die laat zien dat het gewoon een matige keeper is.

"hij maakt af en toe een foutje, maar als je zó weinig schoten te verwerken krijgt als bij Barcelona, is het heel moeilijk je te onderscheiden."

Hoek heeft waarschijnlijk dit seizoen nog geen wedstrijd van Barcelona onder Tito gezien. Onder Vilanova heeft Barcelona juist meer doelpunten tegen dan de seizoenen hiervoor. Nu na 20 speelrondes heeft Barcelona 23 doelpunten tegen terwijl Barcelona onder Pep meer onder totale controle speelde en daardoor na 38 speelrondes respectievelijk 29 (11/12), 21 (10/11) tegendoelpunten had. Nu onder Vilanova vind ik het spel directer en eigenlijk leuker om naar te kijken alleen het gevolg is wel meer schoten tegen met als groter gevolg meer tegendoelpunten.

Verder vind ik Valdes eigenlijk geen keeper die hoort bij een club als Barcelona, ik zou voor Vicente Guaita gaan. Goede degelijke doelman die nog potentieel heeft ondanks zijn 26 jaar, wat voor een keeper juist nog jong is.

Valdes WAS een topkeeper toen hij nog haar had hahaa. Ze halen makkelijk een nieuwe keeper joh..

Eerlijk mensen.. als je keeper bent heb je weinig te doen? Waarom zou Stekelenburg niet geschikt zijn dan. goed in opbouwen en kan ook gewoon goed genoeg keepen..

Tja ik vind Stekelenburg eigenlijk een best wel goede keeper voor Barca. Opbouwend was hij bij Ajax altijd echt top, past naar mijn mening dus prima in het systeem van Barca. En veel reddingen zal die ook niet per wedstrijd hoeven te doen, en sowieso betwijfel ik of die daar ook slechter mee is dan Valdez eigenlijk.

Vind Stekelenburg meer passen bij Barca dan bij een club als Man United imo.

24 januari 2013 om 13:55

Stekelenburg is gewoon zwaaaaare middelmaat, Barca kan beter courtois of asenjo proberen te regelen.

Toch jammer dat hij weggaat ,maar is die keeper can nordsjland niets voor ze volgens mij heet hij hansson ,kreeg er wel veel tegen in de cl maar heeft een geweldige reflex in huis en was erg sterk met corners wat toch wel een van de minpunten bij valdes was.

het is inderdaad een goed opbouwende keeper, maar hij is wel te vervangen denk ik, ik denk dat courtois doelwit nr 1 word verder zouden rui patricio en muslera ook goede vervangers zijn, cabral van santos(heb hem niet vaak zien spelen) lijkt ook wel redelijk maar het is wel een risico, of een stuntje met butland zou wel vet zijn :P

Bij de rest van het team zou een betere keeper dan Valdes moeten staan.

Krijgt inderdaad weinig ballen. Maar van de spaarzame ballen die hij op zich af krijgt zijn er weinig 'geweldige' of 'onvoorstelbare' reddingen te noteren. En menig speler weet al dat het in de korte hoek vaak bingo is. Ook de lange ballen voor de kooi zijn altijd gevaarlijk geweest. Ook geen sterke kant dus van Valdes.

Enige grote plus is dat hij goed in de groep ligt en wel met de spanningen kan omgaan. Uitgezonderd zijn sprintjes op z'n tijd.

ik kan niet wachten tot die prutser weg is kheb em nooit goed gevonde ik zou het zelfs bter doen als ik in die doel stond en ik ben maar 1.60.

ik hoop dat united valdes wel wilt kunne ze valdes inruile voor e gea of anders moet barca courtois of neuer hale want er zijn genoeg keepers beter dan valdes hij lijkt alleen goed doordat hij weinig te doen heeft

Ik las het hierboven ergens al en ga het herhalen. Waarom probeert Barca niet Asenjo te strikken? Dit was hét keeperstalent van Spanje totdat de Gea kwam. Kan mij niet voorstellen dat hij het keepen verleerd is.

Terecht, die man en de rest van de verdediging voldoen steeds minder aan hun taak van verdedigen. Geven veel te veel weg en veel tegendoelpunten. Een top verdediger zoals bijvoorbeeld Kompany kan daar veel aan veranderen en een échte topkeeper is ook niet verboden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4861 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Barcelona9370
4.Valencia7327
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
Lionel MessiAanvaller3634
Ivan RakiticMiddenvelder351
PaulinhoMiddenvelder349
Jordi AlbaVerdediger332
Luis SuárezAanvaller3325
Sergio BusquetsMiddenvelder311
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

40 fans
Keeper, 36 jaar

In de wandelgangen

Zondag 27 mei
Lionel Messi heeft Barcelona geadviseerd om Marcos Alonso vast te leggen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren