Sóc i seré sempre culé

Vrijdag, 18 januari 2013 om 18:01 door Guaporta

20 juli 2011, Sandro Rosell introduceert de nieuwe Chileense miljoenenaanwinst Alexis Sánchez aan het publiek in Camp Nou. Voor een bedrag van 26 miljoen euro plus ruim elf miljoen aan variabelen komt het talent over van het Italiaanse Udinese, nadat ook Cesc Fàbregas voor een dergelijk bedrag terugkeerde in Catalonië. Waar de ex-captain van Arsenal een goede start kende, weet Alexis na anderhalf jaar hard werken nog steeds niet te overtuigen in het shirt van Barça. Alles wijst erop dat de Chileen de volgende misser is op de transfermarkt, er zal dus in deze clubexpert een kritische blik geworpen worden op het aankoop- en verkoopbeleid van Barcelona.

/

Zoals bij velen bekend is de financiële situatie bij de Catalaanse club niet florissant, er zal dus bij dergelijke miljoenentransfers goed gescout moeten worden. Met de Financial Fair Play op het oog heeft het financieel departement van de club een plan gemaakt waarbij Barcelona ieder seizoen een bedrag van 45 miljoen euro plus de inkomsten uit uitgaande transfers te besteden heeft, een bedrag dat vergelijkbaar is met de begroting van FC Twente voor heel 2012. Met een dergelijk bedrag zou het toch mogelijk moeten zijn om het team op cruciale plekken te versterken?

Gelukkig wisten Jordi Alba, Adriano, Cesc Fàbregas, David Villa en Javier Mascherano in Camp Nou te slagen. Voor een totaalsom van 123 miljoen euro werden zij aangetrokken en lieten vrijwel meteen hun talent zien. Zeker Jordi Alba, die voor 14 miljoen overkwam van Valencia, is een regelrechte sensatie gebleken en is uitgegroeid tot één van de beste linksbacks ter wereld. Adriano is voor 10 miljoen euro gekocht van Sevilla als breedteversterking en is de ideale twaalfde man gebleken in het team van Josep Guardiola en laat in Tito’s Barça zelfs zien aanspraak te maken op een basisplaats. Fàbregas had een geweldige start bij z’n droomclub, maar zakte daarna wat weg in de loop van vorig seizoen. Dit seizoen lijkt zijn vorm van zijn Arsenal-tijd terug te keren en steekt er meer dan eens met kop en schouders bovenuit op het middenveld. David Villa vormde voor zijn verschrikkelijke blessure die hij opliep in Japan een fenomenaal trio met Lionel Messi en Pedro Rodríguez en scoorde aan de lopende band. Ook Javier Mascherano is in mijn ogen een topaanwinst gebleken, al was de intentie bij het aantrekken niet om hem in de verdediging te posteren. Ondanks zijn vormverlies begin dit seizoen is hij toch geweldig om achter de hand te hebben bij blessures van Carles Puyol of Gerard Piqué.

Natuurlijk is het transferbeleid van iedere club niet altijd rozengeur en maneschijn; ook bij Barcelona zitten er meer dan eens miskopen tussen. De club spendeerde in de afgelopen drie-en-een-half jaar liefst 282 miljoen euro aan transfers, een duizelingwekkend bedrag. Het is dan ook belachelijk dat er met zo’n bedrag in de afgelopen jaren zo weinig effectieve versterking kon worden binnengehaald, zeker als je ziet voor welke bedragen bijvoorbeeld Zlatan Ibrahimovic en Dmytro Chygrynskiy zijn doorverkocht. Alleen al op die twee heeft Barcelona maar liefst 52 miljoen euro verloren, terwijl beide spelers maar één seizoen in Camp Nou hebben gespeeld. Verder wisten ook Keirisson, Henrique en Martín Cáceres niet te aarden in Catalonië, wat een verlies van 35,5 miljoen betekende voor Barça. Dat betekend dus dat ruim dertig procent van de uitgaven aan transfers al binnen drie jaar zich al niet meer kan terugbetalen! En dan heb ik degenen uit de huidige spelersgroep op dit moment al in waarde zijn gedaald door blessures of vormverlies niet eens meegenomen in deze berekening. Het is te schandalig voor woorden!

Nu ben ik een groot voorstander van het regelmatig gebruik van Canterano, jeugdproducten uit het bekende La Masía, in het eerste elftal. Door aankopen als Alexis Sánchez en Alexandre Song hebben bijvoorbeeld Bojan Krkic , Jonathan dos Santos en Sergi Roberto minder speelminuten gekregen of moesten zelfs vertrekken zoals in het geval van de eerstgenoemde. Mijn visie is heel simpel; er hoeft alleen iemand van buiten de club aangetrokken wanneer La Masía niet kan voldoen aan het niveau van het eerste team. Negentien miljoen euro uitgeven voor een breedteversterking is dus in mijn ogen onacceptabel zoals in het geval van Alexandre Song! Alleen voor een exceptioneel talent Neymar zou een uitzondering gemaakt moeten worden, hij heeft namelijk de potentie en de basistechniek om uit te groeien tot één van de beste spelers ter wereld.

De situatie van Bojan Krkic is tekenend voor het slechte transferbeleid van Barcelona, hij was namelijk tot tweemaal toe de dupe van het aantrekken van een grote naam in plaats van het vertrouwen op de jeugdspelers. Ik wil daarom juist zijn proces als voorbeeld gebruiken waar Barça voor moet oppassen als het doorgaat op deze manier op de transfermarkt. Bojan scoorde 961 maal in zeven seizoenen tijd in La Masía en is daarmee topscorer aller tijden in de beroemde jeugdopleiding. Daarna debuteerde de kleine Catalaan onder Frank Rijkaard in het eerste team en zou in zijn debuutseizoen meteen 10 keer scoren in 31 wedstrijden, een beter moyenne dan bijvoorbeeld Lionel Messi en Cristiano Ronaldo op die leeftijd. Door de aanwezigheid van Samuel Eto’o werd de van origine centrumspits op de linkerflank geposteerd, waar hij na even wennen toch zijn draai vond. Nadat de Kameroener minder begon te functioneren en uiteindelijk moest vertrekken bij Barcelona, leek Bojan Krkic zijn kans te krijgen in de spits. Tot zijn grote verbazing werd zijn voormalig concurrent betrokken in de deal om Zlatan Ibrahimovic naar Camp Nou te halen, waardoor hij weer naar de linkerflank gedreven werd. Zijn prestaties werden minder, zijn relatie met Josep Guardiola verslechterde en op het moment dat de geruchten van de komst van Alexis Sánchez steeds heviger werden besloot hij te vertrekken. Lionel Messi was op dat moment inmiddels al onmisbaar geworden in het centrum van de voorhoede. Bojan sloot af met z’n bekende woorden: ‘Sóc i seré sempre culé’, ik ben en zal altijd een culé blijven. Hopelijk kan hij ooit nog eens schitteren in het shirt van Barcelona!

Er worden op dit moment veel geruchten gepubliceerd die Barcelona in verband brengen met keepers, centrale verdedigers en aanvallers; enkel de keeperspositie kan niet voldoende worden ingevuld door een jeugdproduct. Als ik m’n eigen visie volg (enkel in de diepte investeren op het moment dat La Masía het antwoord niet kan geven) zou er dus een getalenteerde doelman moeten komen van buitenaf. In mijn ogen komen Oier Olazábal en Jordi Masip kwalitatief tekort om in de toekomst aanspraak te maken op de plaats tussen de palen. Miguel Bañuz is net gepromoveerd van Juvenil A naar Barcelona B, waar hij vooralsnog derde doelman is. La Masía weet niet het antwoord en José Manuel Pinto heeft geen toekomst meer bij de club als keeper. Aangezien ook Victor Valdés de dertig is gepasseerd is en aankomende zomer wil vertrekken is het wijs om meteen een topkeeper aan te trekken die nog minstens tien jaar meekan. Thibaut Courtois lijkt me dan de beste optie, ookal wordt het erg lastig om hem aan te trekken gezien het feit dat Chelsea in hem de opvolger van Petr Cech ziet. Zoals eerder te lezen is, heeft Barcelona maar liefst 45 miljoen euro per transferperiode te besteden. Aangezien Barça verder geen versterkingen nodig heeft, zijn de financiën geen enkel probleem.

Er is dan nog ruimte in het budget om een tweede versterking te doen voor een centrale verdediger, ik schat namelijk de marktwaarde van de Belg rond de 20 miljoen euro in. Er zal dus een gigantisch bedrag van 25 miljoen euro voor een nieuwe verdediger beschikbaar zijn, waarvan ik zeg; daar kan behoorlijk wat op bespaart worden. In plaats van die 25 miljoen, zoals Sandro Rosell afgelopen zomer heeft gedaan, volledig te besteden aan een nieuwe speler denk ik aan een goedkope, transfervrije versterking of het vertrouwen leggen in de voeten van talenten uit de jeugd. Voor het centrale duo heeft Barcelona vijf opties: Gerard Piqué, Carles Puyol, Javier Mascherano, Marc Bartra en Marc Muniesa. Is er dan een absolute topper nodig? Nee.

Dus in conclusie, er moet eens goed gekeken worden naar het proces voorafgaand aan een transfer. Het kan namelijk geen toeval meer zijn dat de helft van alle versterkingen een miskoop blijkt te zijn, er kan dan beter worden geïnvesteerd in Canterano die al van kinds af aan bekend zijn met het spel dat gespeeld wordt in het eerste team. Enkel en alleen spelers aantrekken op het moment dat de Canterano niet voldoen, enkel de keeperspositie zal dus een diepteinvestering nodig hebben.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 29 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2700+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

74 reacties (laatste reactie door luuk99)

Paar kleine puntjes van kritiek. Je schrijft ergens betekend in de tegenwoordige tijd, dat moet natuurlijk betekent zijn. Daarnaast vind ik het zelf niet erg mooi staan om uitroeptekens te gebruiken, maar dat is meer een kwestie van smaak natuurlijk. Verder ben ik het helemaal eens met de mening die je naar voren brengt. Barça heeft een geweldige jeugdopleiding, maar dwingt zijn eigen jeugd te vertrekken door de aankopen die ze doen. De transfer van Song was in mijn ogen ook zeker niet nodig, net zoals jij zelf al zegt. Om dan aan te sluiten op een van je laatste punten over een opvolger voor Valdes, ik denk dat dit een heel lastig karwei gaat worden. Barcelona moet sowieso voor een Spaanse jongen of een speler die in Spanje speelt gaan. Leeftijd is natuurlijk ook belangrijk, maar er vallen dan al een heleboel gegadigden af. Ik ben benieuwd hoe dat gaat aflopen.

Je stuk steekt heel goed in elkaar en je hebt een zeer fijne stijl van schrijven. De 5 sterren heb je in mijn ogen dan ook meer dan verdiend.

Één aanmerking nog, je titel. Ik zou echt geen idee hebben wat dat betekent.

18 januari 2013 om 18:29

Bedankt voor je reactie, mijn schrijfstijl is eigenlijk meer alsof ik tot een publiek spreek. Vandaar dat ik misschien wat vaker dan anderen uitroeptekens gebruik, dat is natuurlijk aan ieder voor zich om daar een oordeel over te geven. Het kleine spellingsfoutje, die is door m'n controle gekomen, jammer.

Natuurlijk paste (toevallig) deze clubexpert precies op het waarschijnlijke vertrek van Valdés aankomende zomer. Voor mij is het belangrijk dat er ofwel op de jeugd wordt vertrouwd, ofwel een absolute topper wordt aangetrokken. Tussenwegen als Alexandre Song vind ik dan ook onbegrijpelijk! Thibaut Courtois is mijn persoonlijke favoriet, maar kan ook leven met Marc André ter Stegen en David de Gea. Het zal in ieder geval erg lastig worden om een goede keeper vast te leggen aankomende zomer!

De titel betekend: 'ik ben en zal altijd een culé blijven'. De afscheidswoorden van Bojan Krkic toen hij naar AS Roma vertrok, voor mij tekenend voor de jeugdproducten. Ze hebben een hart voor de club, maar doordat het transferbeleid niet goed is afgestemd moeten ze wel vertrekken.

18 januari 2013 om 19:13

Oke, heb ik ook weer wat geleerd. Met de kennis van de titel vind ik het ook zeker een sterke titel voor je stuk, al had ik van te voren dus geen idee van de betekenis. Denk je niet dat De Gea vrij onmogelijk zal zijn? Ter Stegen zou ook een goed alternatief kunnen zijn, de vraag is dan wel of de taalbarrière niet een te groot probleem gaat zijn. Ik ben in ieder geval benieuwd wie het gaat worden, misschien komen we nog wel voor een gigantische verrassing te staan!

18 januari 2013 om 19:25

David de Gea had de mogelijkheid om naar Barcelona te komen, maar koos voor Manchester United. Dan lijkt het me inderdaad vrij onmogelijk om dan alsnog de overstap te maken, daarnaast heb je ook gelijk over ter Stegen. Om dezelfde reden verkies ik dan ook Courtois boven die twee.

20 januari 2013 om 01:09

Gast, dit is misschien wel de beste clubexpert die ik hier gelezen heb. Wel onderbouwd, uitgebreid, eigen mening. F**** hell, goede shit.

18 januari 2013 om 23:33

Als je het stuk helemaal gelezen zou hebben, zou je wel weten wat de titel betekent.

19 januari 2013 om 11:08

Ik heb het stuk uitgelezen, maar ben denk ik dan te vluchtig geweest. Over de titel is me namelijk niet veel bijgebleven, dus zal er wellicht overheen gelezen hebben.

19 januari 2013 om 09:42

@ sjonniex

Die titel is denk ik om de lezer zijn aandacht te trekken. Bij sommige titels weet je waar het over gaat, bij deze titel had je geen idee. Ik had al beloofd aan Guaporta dat ik hem zou beoordelen, en dit is een prima stukje. Vijf sterren!

Sinds tijden heb ik weer een clubexpert geschreven, ditmaal met een kritische blik op het transferbeleid van Barcelona. Hopelijk vinden jullie het wat, veel leesplezier!

20 januari 2013 om 23:43

Enorm goed geschreven man, diepe respect voor jou, jij legt alles zo goed uit dit heb ik helemaal niemand zien doen enige die dit kan ben jij keep it up man, kan niet wachten tot de volgende stukje(s)

Goede CE, je bent zoals altijd geweldig geïnformeerd over de situatie van Barcelona. Ik ben het ook grotendeels met je eens, alleen heb ik wel twee vragen/opmerkingen.
Ten eerste, waarom ben je er zo van overtuigd dat Neymar wel zal slagen in dit Barcelona en niet een tweede Alexis zal worden? Ik denk eigenlijk dat Neymar net als Alexis vooral tot zijn recht komt in een team waar hij een vrije rol op de vleugel krijgt, wat meer á la Ronaldo bij Madrid, in plaats van een vleugelpositie in een vlot combinerend team als Barcelona waar het echt van belang is dat je de speelpatronen al vanaf de jeugd af aan meekrijgt (zie de moeiteloze inpassing van Pedro in het geheel).
Ten tweede denk ik dat het toch wel belangrijk is voor Barcelona om een topper van een centrale verdediger te halen. Ik vind Mascherano persoonlijk geen held centraal achterin, en met de hoge leeftijd van Puyol in het achterhoofd denk ik dat het een goed idee is om (al is het maar als concurrent voor Piqué want die vind ik de laatste tijd ook niet bepaald geweldig spelen) een extra man achter de hand te hebben. Met het grote aantal wedstrijden dat Barcelona in een jaar speelt hou je dan nog voldoende ruimte over voor speelminuten voor Bartra en Muniesa, die dan vervolgens wanneer Puyol ermee stopt het gat kunnen vullen.

18 januari 2013 om 18:41

Ten eerste, bedankt voor je reactie. Aangezien ik een gedeelte met verdere kritiek op Alexis Sánchez heb moeten schrappen, begrijp ik dat er wat verwarring is. Neymar en Alexis zijn twee totaal verschillende spelers, al lijken ze in eerste instantie veel op elkaar. Neymar toont bij Santos en het Braziliaans nationaal elftal meer overzicht en basistechniek dan de Chileen. Waar Alexis enkel een dribbelwonder is, is Neymar ook nog eens een teamspeler. De Braziliaan is sterker in de kaats, aanname en individuele actie, waardoor hij beter in het systeem van Barça past. Alexis is stukken beter voor een counterploeg zoals Real Madrid of Mourinho's Chelsea, maar heeft simpelweg verkeerd gekozen door naar Catalonië te komen.

Wat betreft de defensie, daar heb ik lang over na moeten denken. Javier Mascherano is na een mindere periode weer helemaal terug en speelt naast Gerard Piqué geweldig. Dan heb je de oudere Carles Puyol nog achter de hand, plus dat Marc Muniesa en Marc Bartra steeds beter worden. Verder komt Andreu Fontás nog terug van een huurperiode bij RCD Mallorca, al heb ik niet zo'n hoge pet van hem op. Liever een transfervrije verdediger dan dat Rosell weer tientallen miljoenen uittrekt voor een verdediger die eigenlijk vooral op de bank komt te zitten.

19 januari 2013 om 17:04

Bartra en Fontás zijn ook niet de oplossing puur vanwege het feit dat het beide geen exceptionele talenten zijn. Hun plafond ligt bij de Spaanse subtop. Muniesa heeft nu voor de 2e x een ernstige knieblessure opgelopen, maar is in potentie de absolute opvolger van Carles Puyol. Muniesa is qua speelstijl een mix van Piqué en Puyol: Een technische voetballende verdediger, die veel inzet en strijd toont. Daarbij is hij ook supersnel, iets wat velen centrale verdedigers hedendaags niet hebben. Hedendaags zijn verdedigers uitstekend in het inschatten en positioneren, waardoor ze zelden de pure sprint aan hoeven te gaan. Piqué is hier een uitstekend voorbeeld van.

Welke speler je ook als voorbeeld kon gebruiken voor dit stuk is Alberto Botiá. Samen met Muniesa echt een toptalent en doet het super bij Sevilla. Ik had dan liever gezien dat ze het geld van Song aan hem hadden uitbesteed. Dit had helemaal niet gehoeven aangezien Barca een terugkoop optie had op hem, maar hier geen gebruik van had gemaakt. Botiá wordt nu zelfs opgeroepen door Vicente Del Bosque en stiekem heb ik nog de hoop dat Barca hem ooit terughaald. Hij zal sowieso goedkoper zijn dan mannen als Kompany, Hummels en Thiago Silva. Daarbij kent hij het Barca spelletje als geen ander. Met Piqué, Mascherano, Muniesa en Botiá zou je de komende jaren gebakken gezeten hebben. Muniesa is de toekomst, ik ben ervan overtuigd dat hij naast Piqué komt te spelen!

Edit: Muniesa zou rond Januari weer hersteld zijn, dus ik denk dat we hem dit seizoen zeker nog in actie gaan zien in het eerste.

Leuke CE, makkelijk ''leesbaar''.ook mooi in de inleiding al aangekondigd wat de lezer kon verwachten. Alleen ben ik wel benieuwd wie jij dan op de Keeperspositie wil hebben? En zal Alexis zijn draai toch vinden of moeten verkassen?
Ik twijfelde tussen 4 of 5 maar heb je het voordeel van de twijfel gegeven

18 januari 2013 om 18:49

Volgens mij heb ik dat wel aangegeven in de tekst, en anders heb ik het wel in één van de reacties hier genoemd. Thibaut Courtois is mijn favoriet!

18 januari 2013 om 20:08

Ja inderdaad maar ik denk zelf dat hij niet haalbaar is maar moest mijn vraag inderdaad verduidelijken, heb je nog iemand anders dan Courtois?

19 januari 2013 om 13:22

Informatieve tekst over onze club! Je bent echt altijd op de hoogte over Barca. Ik vind Alexis zelf ook een miskoop en hoop dat Neymar wel zal slagen. Nou vind ik Alexandre Song niet echt een miskoop. Tot nu toe heeft die kunnen laten zien dat hij met het spelletje meekan en is dan ook zeer sterk aan de bal. Voor de rest een prima tekst en ik hoop dat je nog meer club experts zal schrijven!

Chygrynskiy kan je niet als miskoop bestempelen; hij was het slachtoffer van de politieke spelletjes van Rosell. Pep wou namelijk met hem doorgaan, maar Rosell wou hem verkopen om de financiën op orde te krijgen. Barça had liquiditeitsproblemen volgens Rosell, maar degenen die dit hebben gevolgd weten dat daar geen sprake van was.

Song was inderdaad onnodig, maar je kan niet zeggen dat hij een miskoop is omdat hij het naar behoren doet als wisselspeler.

Verder ben ik het wel grotendeels met je eens.

18 januari 2013 om 18:47

Daar was ik van op de hoogte, heb ik dat niet in m'n tekst genoemd? De Oekraïner was inderdaad de dupe van het politieke spelletje van Rosell om Joan Laporta slecht neer te zetten. Maar als je puur naar het transferbeleid kijkt, moet je daar wel min 10 miljoen noteren. Ondanks dat hij wel toekomst had bij Barça, mag je hem wel als een miskoop bestempelen aangezien je een enorm verlies hebt geleden.

Goede CE. Prettig te lezen.
Ben het over het algemeen ook met je eens. De kwaliteiten van Chygrynskiy en met name Ibrahimovic staan buiten kijf. Alleen niet goed gescout op de speelstijl. Ook de transfer van Alexis was niet nodig vanwege het talent Bojan. Ben ervan overtuigd dat als Bojan nu nog bij Barca zou spelen hij beter zou presteren dan dat hij nu doet in Milaan.

Alleen Mascherano vind ik een aankoop die in mijn ogen beter geïnvesteerd kon worden.
Masch is uiteraard een sterke speler maar van nature een middenvelder. Met Xavi, Iniesta, Fabregas en Busquets staat er een middenveld waarbij menig voetballiefhebber gaat watertanden. Ook hebben ze nog een groeibriljant met naam Thiago Alcantara achter de hand en nog jongens als Sergi Roberto die eraan komen. Mascherano dus niet nodig voor het middenveld. Dan kan hij natuurlijk achterin spelen. Maar was er voor de 24miljoen die hij kostte geen pure CV te vinden? zeker om "slechts" back-up te zijn van Puyol en Pique. Daarnaast zijn er ook nog verdedigende talenten als Bartra en Muniesa.

Naar mijn mening hoeft Barca komende zomer alleen op zoek te gaan naar een doelman. Misschien een extra aanvaller als Villa en sanchez vertrekken en er geen talent klaar staat om door te stromen.

Long story short: Goed geschreven, goed verhaal. In grote lijnen een mening die door 99% gedeeld zal worden.
Twijfel tussen 4 en 5 sterren. je zal uitkomst snel genoeg zien.

Goede clubexpert Joost, in mijn ogen zelfs je beste tot nu toe.

Ik ben het met je eens, er zijn op het moment geen aankopen nodig, binnen nu en 2 jaar zullen sowieso Neymar Junior en een nieuwe keeper aangetrokken worden. Alexis Sanchez is voor Barça een matige speler. Zag het vorig seizoen al dat hij niet functioneerde. Hij scoorde 10 goals wat niet heel indrukwekkend is (maar ook niet heel slecht en omdat het zijn eerste seizoen was gaf ik hem het voordeel van de twijfel). Dit seizoen laat hij helemaal niks zien, behalve enorm grote kansen te missen en dat is natuurlijk niet waarom ze hem gehaald hebben. Lees toch behoorlijk vaak dat Juventus oren heeft naar zijn komst en als ze hem voor 15 miljoen euro kunnen slijten zou ik daar tevreden mee zijn.

Ja het rijtje: ''jordi Alba, Adriano, Cesc Fàbregas, David Villa en Javier Mascherano'' die je noemde doen het erg goed. Jordi Alba vind ik de beste aankoop van alle transfers. Overtreft zelfs het hoge niveau van Eric Abidal, wat een gigant was. Verder vond ik Martín Cáceres in het seizoen 2008/2009 wel heel erg goed. Vond het dan ook jammer dat hij verhuurd en daarna verkocht werd. Had gewoon een heel degelijke back-up geweest voor Daniel Alves. Overigens ben ik nu ook niet ontevreden over Martín Montoya.

Dit zou een heel mooi selectie zijn anno 2014:

Keepers: Diego Alves/thibaut Courtois, Miguel Banuz, Oíer Olazabal

Verdedigers: Daniel Alves, Martín Montoya, Gerard Piqué, Carles Puyol, Marc Muniesa, Marc Bartra, (eventueel een centrale verdediger als Hummels als Puyol niet meer mee kan en één van de jongelingen hun potentie niet waarmaken), Javier Mascherano, Jordi Alba en Eric Abidal.

Middenvelders: Xavi Hernandez, Thiago Alcantara, Sergio Busquets, Alex Song, Sergi Roberto, Andres Iniesta, Francesc Fabregas, Rafinha

Aanvallers: Pedrito, Gerard Deulofeu, Isaac Cuenca, Lionel Messi, (eventueel Bojan en anders Dongou), David Villa, Neymar Junior en Christian Tello.

Dit zou een geweldige selectie zijn met dit als basiselftal (zie opstelling)

Natuurlijk zal er ook gerouleerd worden met Cesc, Thiago, Villa en Puyol/mascherano. btw, nog over Samuel Eto'o: ''nadat de Kameroener minder begon te functioneren en uiteindelijk moest vertrekken bij Barcelona.'' dit schreef jij, maar klopt het niet dat hij dat seizoen geweldig presteerde met 32 goals in La Liga en dat hij niet weg hoefde, in tegendeel ze wouden hem juist bij de club houden, maar dat hij zelf voor een avontuur bij Internazionale koos?

5 sterren

Alves
Alves
Pique
Hummels?
Alba
Xavi
Busquets
Iniesta
Pedro
Messi
Neymar
18 januari 2013 om 19:30

Met zo'n reactie houd je weinig voor discussie over, ik ben het namelijk volledig met je eens. Nu wil ik wel even ingaan op je laatste alinea, Samuel Eto'o wilde namelijk zelf inderdaad vertrekken nadat hij net geen topscorer werd in La Liga. Volgens Josep Guardiola functioneerde de spits niet meer optimaal en de Kameroener wilde zelf geen contractverlenging ondertekenen. Dan is het volgens mij gespeeld. Eto'o moest wel degelijk vertrekken, maar wilde dat eigenlijk zelf ook al.

18 januari 2013 om 19:33

Oh oke, raar dat hij moest vertrekken, hij werd gedeeld topscorer of dan net geen topscorer volgens mij (forlan was dat?). Maar vond het raar dat Pep dan vond dat hij niet meer functioneerde. Vond hem dat seizoen echt geweldig.

18 januari 2013 om 19:41

Forlán maakte in de laatste speelrondes enorm veel doelpunten, Barcelona deed alles om Eto'o te laten scoren wat een tegengesteld effect had. Wat het probleem van Pep was, was dat Eto'o niet meer de honger naar het winnen van titels toonde als de rest van de groep. Dan kan hij wel geweldig spelen, maar kan je niet nog een groeiproces doormaken. Vandaar dat hij ook verkocht werd.

18 januari 2013 om 20:22

Eto'o moest vertrekken van Guardiola, net zoals Ronaldinho en Deco moesten vertrekken van Guardiola. Ze functioneerden helemaal niet slecht meer, ronaldinho wel een stuk minder dan in zijn glorietijden, maar Guardiola wilde niet met spelers werken waarvan hun ego groter was dan het groepsgevoel. Achteraf natuurlijk een keuze die erg goed heeft uitgepakt met het echt doorbreken van talenten zoals Messi, Pedro en Busquets. Toch zal ik het altijd jammer vinden dat Ronaldinho en Eto'o niet langer bij Barcelona zijn gebleven. Ronaldinho was een prachtige voetballer om naar te kijken en ik vind Eto'o de beste spits die Barcelona ooit heeft gehad de laatste 20 jaar. Daar moet ik wel even bij vermelden dat ik Messi geen 'echte spits' vindt.

19 januari 2013 om 17:13

@ Mesqueunclub

Ik zie Adriano nergens? Van Abidal is het nog afwachten hoe hij het zal doen, maar die zal linkscentraal komen te spelen. Voor de linksback heeft hij denk ik niet meer het vermogen om net als Alba/adriano continue op te komen. Centraal is Abidal trouwens een beest. Alba en Adriano zijn goed voor de linksback posities en ook Muniesa kan nog als Back-up fungeren voor die positie. Tevens moeten we de ontwikkeling van Grimaldo ook in de gaten houden. Ipv een type Hummels, zou ik eerder voor een Botiá gaan. Kent het Barca spelletje al, doet het meer dan uitstekend bij Sevilla en wordt zelfs al opgeroepen door Del Bosque. Tevens zou hij ook veel goedkoper zijn.

Leuke CE met een leuke schrijfstijl, maar ben het over sommige zaken niet met je eens, maar dat weet je al Joost
Sanchez bijvoorbeeld. Je zegt dat hij sinds zijn debuut al niet overtuigde maar dat is niet zo, hij startte juist enorm sterk, vraag dat maar aan Marcelo. Dat hij daarna van de ene in de andere blessure viel helpt niet echt. Dit seizoen is hij dan voor het eerst een keer degelijk fit op het begin na, en hij zit in een vormdip gelijkwaardig aan dat van Pedro. Hij wordt te weinig gesteund, want de behandeling die Pedro en Villa kregen was totaal anders toen ze dramatisch uit vorm waren. Het is pas in deze laatste wedstrijd dat het publiek merkt dat die jongen eigenlijk echt gefrustreerd is en echt in de knoop zit met zichzelf en men is hem gaan toejuigen, Voor het eerst... waarom verdiend hij diezelfde behandeling niet? Omdat hij niet uit La Masia komt? Omdat hij zoveel heeft gekost? Over de kostprijs gesproken, er mag een groot misverstand uit de weg geruimt worden. Hij kostte ons 'slechts' 26 miljoen euro aangezien de 11.5 aan variabelen niet werden betaald. Hij was zowat héél het seizoen geblesseerd en we wonnen La Liga en /of de CL niet.

Hij wordt nu gewoon zo verkeerd gebruikt, want die jonge heeft meer techniek dan Pedro en Villa bij elkaar, maar hij heeft dan weer niet het neusje voor de goal zoals Villa en Pedro die hebben. Men rekent Sanchez nu op het al dan niet scoren en hoeveel doelpunten, maar hij heeft nooit uitgeblonken qua doelpunten, want hij heeft altijd al een slechte afronding gehad, echter is hij een wereldspeler op een andere manier, gelijkwaardig aan die van Ribery. Maar goed zolang hij niet juist gebruikt gaat worden, zal hij met of zonder vormdip weinig kunnen toevoegen. Dus als mensen nog steeds rekenen of verwachten dat Alexis 30 doelpunten moet maken, mogen ze het vergeten want dat gaat hij nooit doen, maar als we hem gaan verkopen aan een concurrent die zijn kwaliteiten wel kennen gebruiken ( Zie Chili en Udinese) dan pas zal er spijt komen.

Dan over Adriano. Ik vind dat we allemaal wel erg opportunistisch te werk gaan wat betreft hem. Tot voor kort werd hij gezien als een nietsnut die niets toevoegt en steeds de bal verliest met zijn rushes. De wedstrijden tegen Real was hij dramatisch en werd hij nog enorm bekritiseerd ( al was dat niet zijn fout at hij plots Cv en vervolgens RB moest spelen) Maar een paar doelpunten verder en hij is de ideale 12de man? Ik ben nog steeds niet overtuigd. Die jongen brengt niets meer dan snelheid en af en toe een geweldige trap.

Ik ben ook fan van Bojan, maar het is maar beter dat hij elders speelt nu. Of wil je Messi uit de spits halen. Messi flankspitsen blijkt prima te werken aangezien Messi 9/10 keer op het middenveld is te vinden in plaats van in de spits. Dan heb je spelers nodig die zowel in de spits als op de flank kunnen spelen en dat beheerst Bojan minder dan Pedro en Villa.

Over het aankoopbeleid ben ik het wel me je eens. Barca betaalt gewoon te veel voor spelers. Dit heeft 2 nadelen. Ten eerste weten clubs dat en gaan ze er op inspelen...song bijvoorbeeld recent. Ten tweede maak je de speler in kwestie kapot door zoveel druk op hun schouders te leggen met dat bedrag. Sanchez en Cesc bijvoorbeeld.

Voor de rest een schitterende CE en ik hoop op meer.

18 januari 2013 om 19:38

Om even een misverstand uit de lucht te helpen, Alexis Sánchez werd in eerste instantie voor 26 miljoen overgenomen van Udinese. Daar kwamen 11,5 miljoen aan variabelen bovenop, waar niet alles van betaald hoefde te worden aangezien Barça niet de CL of de titel pakte. Echter speelde hij wel genoeg wedstrijden en maakte genoeg goals om toch nog 8,5 miljoen aan variabelen richting z'n oude club te sturen.

Daarnaast startte Alexis inderdaad behoorlijk, maar heeft op de wedstrijd tegen Benfica na eigenlijk bijna niets meer laten zien. De reden waarom hij van mijn kant niet de steun krijgt die Pedro bijvoorbeeld wel kreeg, is eigenlijk heel simpel; Pedro weet zich wel te gedragen op het moment dat het niet loopt. Alexis valt dan in vervelend gedrag; zeuren tegen de scheidsrechter, schwalbes en vragen om kaarten. Hoe dat zit bij de rest van Camp Nou weet ik niet, maar dit is mijn mening.

18 januari 2013 om 19:48

Pedro is minstens even erg als Sanchez wat dat betreft? Misschien moeten we de kwestie Sanchez gewoon laten rusten, want ik vind het overall een sterke CE

18 januari 2013 om 19:48

Je moet je niet vergissen in Villa's en vooral Pedro's fenomenale techniek. Pedro zijn first touch, sowieso één van de beste, zo niet de beste ter wereld. En daar heb je toch wel techniek voor nodig, je dribbel is ook een kenmerk van techniek. Nou over Pedrito's dribbel hoeven we het niet eens te hebben, die is simpelweg gewoon geweldig. Je ziet aan de dribbel van spelers als Narsingh of Walcott dat ze gewoon weinig techniek hebben.

Zie je ook wel een beetje aan Alexis, natuurlijk heeft hij wel techniek maar het is meer een beetje een speler die zich er met kracht doorheen frummelt (zoals Luis Suarez hoewel Suarez 3 keer beter is)

20 januari 2013 om 23:35

Laatste stuk over Alexis ben ik niet mee eens.. Misschien dat het nu lijkt alsof hij 'maar iets doet' maar als je de wedstrijden van vorig jaar bekijkt zie je hoe technisch deze man is. De kapbeweging van Alexis is ongeevenaard. Mensen kijken alleen naar het spel van de laatste paar maanden.

Leuk stuk, duidelijke kritiek op het aankoopbeleid waar nodig en een goeie optie om verbeteringen aan te brengen.
Ik zou zelf ook absoluut voor Courtois proberen gaan, anders gewoon eens kijken bij Valencia.

Ik snap trouwens niet hoe je zoveel rode duimpjes krijgt, je hebt precies een vijand gemaakt op VZ.

Perfect geschreven heel erg duidelijk niets op aan te merken.
5 sterren

Gewoon een goeie CE Joost ; inhoudelijk ben ik het niet helemaal eens wat Bojan betreft (ik vrees dat hij toch tekortkomt voor Barcelona) en wat ik mij ook afvraag (en niet tot uiting komt in je CE) : de winsten die geboekt worden op transfers worden toegevoegd aan het te besteden bedrag, gebeurt het omgekeerde ook met de verliezen ? In je CE staat 52 mio euro verlies op Zlatan en Chygrynski en ook nog dik 35 mio euro op enkele anderen.

Dat is dus bijna het budget van 2 transferperiodes....

Wel het helemaal eens met je voornaamste conclusie : Barcelona moet maar kopen wanneer het in de eigen jeugd niet voorradig is.

18 januari 2013 om 19:56

Dat vond ik ook het vreemde aan een dergelijke constructie. Alleen wanneer je ervan uitgaat dat je aankopen hun waarde volledig verliezen kan je een constructie als deze opzetten. 45 miljoen is het basisbudget, wat ik overigens al meer dan genoeg vind om het team te versterken, en daarnaast mag Tito dan nog eens de verkoopinkomsten daarbij nemen. Om een financieel plan als deze te maken en ieder jaar zoveel geld uit te kunnen trekken, ontneem je dus de factor verkoop van spelers volledig aan de begroting. Persoonlijk vind ik dat onverantwoordelijk, maar blijkbaar kan toch aan de eisen van de FFP voldaan worden. Om maar even jouw woorden te gebruiken; in Spanje wordt het voetbal gespeeld door goden, maar bestuurd door idioten.

Goede clubexpert. Ben het eigenlijk wel met je eens op de meeste vlakken maar denk net als Michielvc dat hij het gewoon net niet heeft. Ook vind ik niet dat je de groei van Alba echt aan Barcelona mag wijten. Op het EK speelde hij ook al zo en bij Valencia deed hij het ook prima. Mensen erkennen pas zijn kwaliteiten nu hij bij een echte topclub speelt.

Ik snap dat je graag eigen jeugdspelers wilt zien, ik denk er eigenlijk het zelfde over. Waarom miljoenenaankopen als je spelers met geweldige potentie in de jeugd hebt zitten. Dit gebeurt bij Madrid maar al te vaak, maar ook bij Barcelona. Die Deulofeu is echt een ruwe diamant. Zie ook wel eens filmpjes op Marca van jeugdteams van Barcelona. Wel leuk om te zien dat ze echt hetzelfde proberen te spelen.

Als enige tip zou ik meegeven om proberen geen uitroeptekens te gebruiken. Als je die gebruikt lijkt het alsof je dat nodig hebt om je statement te maken en je het niet in woorden kunt uitdrukken. Zo zie ik het dan..

Hoezo mag jij eigenlijk 1500 woorden gebruiken en de rest van de clubexperts maar 1000?

18 januari 2013 om 21:25

Bedankt voor je tip. De clubexpert is eigenlijk in een vertellende stijl geschreven, zoals ik eigenlijk altijd doe. Om wat punten kracht bij te zetten gebruik ik uitroeptekens, maar als het op die manier overkomt aan het publiek zal ik het de volgende keer wel anders doen.

Even over Jordi Alba; hij presteerde inderdaad bij Valencia en het Spaanse nationale elftal al fenomenaal. Maar dat neemt niet weg dat hij een geweldige aankoop is gebleken voor Barcelona en meteen zijn waarde heeft bewezen. Nu wil ik hem niet afschilderen als 'de vondst van Barcelona', want dat is gewoon niet zo. Het gaat er wel om dat hij een goede aankoop is gebleken, dat is wat ik duidelijk wilde maken.

Wat betreft het woordenaantal, daar heb ik eerlijk gezegd niet naar gekeken. Er zijn trouwens wel meer clubexperts die meer woorden hebben, zolang je maar wel al die woorden effectief gebruikt om je punt te maken. Dat heb ik volgens mij wel gedaan!

18 januari 2013 om 21:58

Ik probeer ook niet te zeggen dat het geen geweldige aankoop was, want het is ook gewoon een hele goede aankoop, maar jij zegt dat hij onder Barcelona is uitgegroeid tot één van de beste linksbacks.

' Zeker Jordi Alba, die voor 14 miljoen overkwam van Valencia, is een regelrechte sensatie gebleken en is uitgegroeid tot één van de beste linksbacks ter wereld. '

Het niveau dat hij haalt bij Barcelona dat haalde hij ook bij Valencia en zeker bij het Spaanse elftal afgelopen Ek.

Hmm, misschien is die regel veranderd dan. Ik dacht dat er een maximum van 1000 woorden was. Was niet bedoeld om de jouwe naar beneden te halen hoor, vroeg het me alleen af.

18 januari 2013 om 22:16

Oh, op die manier! Even een misverstandje, kan gebeuren. Je hebt volledig gelijk!

Goeie CE, misschien iets aan de lange kant, maar ik heb hem toch in één keer uitgelezen. Een puntje van kritiek op de vorm is de conclusie, daar had je wat meer tijd aan moeten besteden. De tweede zin moest eigenlijk bestaan uit twee zinnen en de conclusie is meer een droge opsomming van feiten.

Inhoudelijk ben ik het voor de volle honderd procent met je eens, ik ben dan niet zo ingewijd in alle Catalaanse jeugdproducten, maar toch. Aankopen die op de bank gaan zitten en die weinig of geen potentie hebben om in de basis te staan vind ik per definitie zinloos. Volgens mij zou je wat dat betreft ook zo een CE kunnen schrijven over Ajax, dat mafkezen als Sana koopt slechte statistieken en, mijns insziens, weinig potentie hebben. Wat je punt betreft over het enkel kopen van basisspelers ben ik ook met je eens, de manier waarop Feyenoord alleen Pellé koopt en verder niks, is denk ik de beste.

Maar goede CE dus en vijf sterretjes, keep the good job!

Het is wel een goede CE, maar iets te lang(dradig) naar mijn mening. De info is ok, maar je moet niet zoveel uitroeptekens gebruiken, want het stuk moet wel een beetje serieus en professioneel blijven.

18 januari 2013 om 23:58

Dit tip heb ik ook van anderen gekregen, daar zal ik de volgende keer zeker wat mee gedaan hebben. Waardoor komt het dat je de CE langdradig vond?

19 januari 2013 om 00:03

Weet ik niet zeker, de CE is vrij lang en dan wordt hij iets te langdradig, maar dat kan ligt waarschijnlijk meer aan mij hoor, kwestie van smaak. Dus verder niet zo veel aan te merken.

19 januari 2013 om 00:30

Oké, dat kan natuurlijk. Ik zoek altijd naar mogelijkheden om mezelf te verbeteren, dus was wel benieuwd wat er dan beter kon. Geen uitroeptekens, dat heb ik nu wel begrepen!

Herkenbaar verhaal en ik ben blij dat een Barcelona fan het eindelijk durft te zeggen.

Het grootste probleem is naar mijn mening dat vanwege de financiële stromen die in Spanje behoorlijk hoog liggen de talenten toch steeds minder de kans krijgen. Ik ben voor Barcelona ook bang dat Deulofeu om deze reden ook zal vertrekken. De aankopen van de laatste jaren lijken ook steeds vaker voor de bank. Van Sanchez ben ik zelf nog niet echt overtuigd, ik weet dat het een goede speler was in Italië maar bij Barcelona lijkt hij nog niet echt zijn draai te hebben gevonden echter kan dit nog gebeuren. Aankopen als Song vind ik gewoon jammer, deze jongen komt bij Barcelona nagenoeg alleen maar op de bank en is hier ook voor gekocht. Een prachtvoetballer als deze zie ik dan ook liever gewoon bij Arsenal in de basis spelen.

Al met al een leuke CE met een kritische blik.

Off topic: Wtf is er met al de rode duimpjes in het begin haha dat lijkt echt helemaal nergens op.

Geweldige CE geschreven door Guaporta, die maar eens te meer duidelijk maakt dat het financiele wanbeleid sinds de komst van Sandro Rosell sterk is toegenomen. Rosell wil ons echter allemaal laten geloven dat Joan Laporta de schurk is, en hij de Messias. Bojan Krkic was inderdaad in het begin een toptalent, met dezelfde potentie als spelers zoals Messi en Sergio Busquets. Hij is nu min of meer aan het mislukken in Italie, en dat is zonder van een topper van dit kaliber. 5 sterren lijken me volkomen terecht, en uit deze CE blijkt eens te meer dat Guaporta de allerbeste clubwatcher van VZ is!

Met het algemene plaatje ben ik het eens: die miskopen daar in Catalonië.. dat is al jaren een probleem en een van de redenen waarom het er financieel niet lekker gaat daar.
Maar Sánchez heeft het keurig gedaan in zijn eerste seizoen! Dit artikel is gewoon overtuigender omdat hij nu een vormdip heeft. Of ja vormdip; hij speelt wel goed, alleen lukt het hem niet om te scoren. Dat heeft zelfs Cristiano Ronaldo wel eens gehad.
Adriano daarentegen is juist heerlijk in vorm nu, terwijl hij al die jaren als een zandzak speelde. Kon niet kaatsen, kon niet verdedigen, kon niet voorzetten.. heeft totaal niks toegevoegd vóór het huidige seizoen. Nu speelt hij vol overtuiging en die goal tegen Atletico zal nog even op ons netvlies gebrand blijven.
Bojan had waarschijnlijk gewoon problemen met Guardiola. Speelde geweldig onder Rijkaard, maar werd bankzitter onder Guardiola. Misschien ook wel logisch; Henry, Eto'o en Messi waren gewoon magie. 't Seizoen erop kwam Zlatan, maar Bojan speelde hem gewoon uit de basis. Ik vond die laatste wedstrijden van het seizoen heerlijk; Pedro, Messi en Bojan tikten iedereen kapot. Toch denk ik dat dat komt omdat Guardiola het nóg minder kon vinden met Zlatan dan met Krkic (logisch, want Zlatan kan het met geen enkele trainer vinden en laat zijn teams vaak in de steek). Toen kwam Villa en het jaar daarna kwam Sánchez. Ik denk ook dat er nieuwe spelers kwamen Omdat Guardiola het niet zag zitten in/niet kon opschieten met Bojan. Dat kan ook niet anders; Bojan is gewoon veel beter dan die flapdrollen die vorig jaar zoveel minuten maakten ( Tello en Cuenca ).

En zelfs met Fabregas heb ik nog niet volledig het idee of zijn komst nodig was. Heeft natuurlijk een lekker begin gehad met veel goals en vooral omdat Villa en Sanchez vorig seizoen zoveel geblesseerd waren kwam het goed uit om met 4 middenvelders te spelen. Maar het enige wat hij nu doet is zorgen dat Thiago minder minuten maakt, Iniesta naar de vleugel moet en Villa naar de bank.

Maar goed, niemand kan het ermee oneens zijn dat er soms overbodige aankopen worden gedaan voor veel te veel geld. Dat geld had beter kunnen worden besteed aan het terugbetalen van die enorme schuld. Gewoon zo snel mogelijk aflossen en alleen shoppen als het echt nodig is!

Goed stuk over het transferbeleid van FC Barcelona. Ondanks dat het op het moment zeer goed gaat met de club, is het goed om kritisch te blijven. En hopelijk zien we Bojan nog ooit terug ja!

"gebruik van Canterano" Volgens mij is het canteros. Tenzij het Catalaans is. Vervolgens leg je het uit alsof spelers uit New Masia (geen La Masia meer, he Joost! ) alleen canteros zijn. Maar dat is gewoon mierenneukerij die ik even kwijt wil.

Verder vind ik je CE heel saai om te lezen. De inhoud vind ik wel leuk, maar het leest voor geen meter. Je moet veel kortere zinnen en alinea's doen. Ik kan mezelf niet concentreren op zo'n lap tekst. Ik zal vast niet de enige zijn. Verder geen dramatische fouten ontdekt qua grammatica. Alleen dat het volgens mij aan- en verkoopbeleid moet zijn. Niet aankoop- en verkoopbeleid. Kan zijn dat beide mogelijk is, maar wat jij gebruikte, heb ik in ieder geval nog nooit gehoord.

Over Bojan, ik vind dat hij gewoon simpelweg tekort komt voor Barcelona. Klopt, hij heeft nooit echt de kans als spits gekregen, maar op de vleugel wist hij me ook niet te overtuigen dat ze hem in de spitspositie moesten zetten. Want daar hebben de trainers natuurlijk ook naar gekeken.

Sanchez vind ik nog steeds een erg goede speler. Hij past simpelweg niet bij Barcelona. Vond het ook een achterlijke aankoop sinds je toentertijd gewoon genoeg vleugelspelers had. Het is een egootje en geen tiki-taka speler. Iedereen had het over aanpassen, maar waarom zou je een speler kopen als je hem tegen zijn aard in wilt laten spelen?

Ik hoorde dat Perez Busquets zou willen halen om herkozen te worden. Zou ik op tegen zijn. Als hij dan iemand moet halen van Barcelona, zou ik Sanchez echt een goede speler voor Real Madrid vinden. Het blijft een gigantisch goede speler, maar kan gewoon niet zijn spel spelen door het spel bij Barca.

En tot slotte nog over Valdes. Die heeft zijn eigen graf gegraven. Hoewel jij mijn mening volgens mij niet deelt, is Valdes gewoon een enorm matige keeper die voor een club als Barcelona veel te veel beginnersfouten maakt. Het wordt enigszins nog gemaskeerd door het geweldige team dat Barcelona heeft, maar bij een andere club gaat dat niet gebeuren. Daar gaat hij denk ik enorm door de mand vallen. Hij had beter zijn carrière bij Barcelona af kunnen sluiten en gezichtsverlies voorkomen.

Trouwens, de goede ontvangst verbaast me. Toen ik een kritisch stuk schreef over het beleid van Real Madrid vorig jaar werd ik als 'nepfan' bestempeld omdat ik het niet met Mourinho eens ben.

Leuk stukje. Ben het overigens met je eens. Het aankoopbeleid van Barcelona faalt jammerlijk. Wat Bojan betreft ben ik eigenlijk best boos op Barcelona om eerlijk te zijn. Aan het einde van het seizoen 2009/2010 toen Ibra werkelijk geen stuiver raakte, kreeg Bojan veel speelminuten. Bojan speelde toentertijd vreselijk goed en scoorde aan de lopende band. Ik heb het idee dat Bojan ook zo in elkaar zit. Je moet die jongen vertrouwen geven, dan schiet hij ze er echt wel in, want dat hij de kwaliteiten van een echte killer heeft, was in La Masia al duidelijk.

@guaporta

Mooie ce, ik geef je er 4 sterren voor.

Ik heb een paar vragen over het transferbeleid van Barca (niet dat het beleid van Chelsea altijd geweldig is):
Waarom trekt Barca een matige VM als Song aan als ze al Busquets en Mascherano en bovendien talent Sergi Roberto hebt?
En wat je zelf zegt: Waarom zou je Sanchez aantrekken als je Villa, Pedro, Tello, Cuenca en aanstormend supertalent Deulufeu hebt?

21 januari 2013 om 19:22

Ik vermoed dat Song is gehaald omdat Dos Santos er niet klaar voor is of simpelweg tekort lijkt te komen. Hij is erg goed maar mensen maken soms de vergissing dat het beste uit onze jeugd ook goed genoeg voor het eerste is. Die jongens hebben veel talent, een geweldige techniek en kennen ons systeem en dit maakt de kans groter dat ze op een dag iets kunnen toevoegen aan het eerste elftal, maar een garantie zullen ze echter nooit geven. Zo gingen meerdere spelers de afgelopen jaren al ergens anders heen. De jeugdopleiding en het beleid met betrekking hiertoe zijn geweldig maar niet perfect. Mascherano wordt alleen maar als centrumverdediger gebruikt, terwijl de jonge Song hier ook weleens komt te spelen. Ben ook geen fan van hem maar denk dat het hiermee te maken zal hebben. Song is geen absolute top maar wel jong, ervaren voor zijn leeftijd en fysiek redelijk sterk. Als hij zijn verdedigende taken uitvoert is hij gewoon een tweede Keita die af en toe nog eens een mooie steekbal kan geven.

Sanchez zal ik nooit begrijpen. Ontzettend veel geld voor een jongen die individueel geweldig is wanneer hij wat ruimte voor zich heeft maar waarschijnlijk nooit zal slagen in dit systeem.

Zoals ik wel gewend ben van jou is alsook deze CE weer heel goed en interessant geschreven.
Aangenaam om te lezen en zit inhoudelijk goed in elkaar.
Verder niks op aan te merken.
5 sterren zijn van jou!

Prachtige CE, ik vind het mooi om te zien dat mensen zoals Guaporta zulke dingen doen. Het leek een beetje lang, maar je leest er zo doorheen. De uitroeptekens waren me niet eens opgevallen, maar ik vind het niet 'zo' erg als de meesten hier. Hoop op meer werk van jou!

Leuk om eens wat weer van Barcelona te lezen , mooi stukje

Goede CE waarin de pijnpunten van fc Barcelona helaas worden blootgelegd. Ik had persoonlijk liever gezien dat de Zwitsers van Barcelona, zoals ik ze altijd graag wil noemen, zich liever zouden focussen op slechts aanvallend voetbal en Messi. Als perico had ik liever dan ook gezien, dat de vijand van de vijand, Real Madrid binnen een rap tempo financieel gezond zou zijn en FC Barcelona financiële perikelen zou hebben wanneer de financial fairplay tijdsperiode aanbreekt. Door individuen zoals jij die liever naar de eigen fouten kijken i.p.v. de schuld neer te leggen bij Madrid of een andere schuldige, kan FC Barcelona zich gaan herbezinnen en een goed financieel beleid uitstippelen. Dat is vrij slecht nieuws voor mij persoonlijk, als Perico zie ik graag de financial fairplay periode aanbreken, Real als een gezondere club aan de competitie zien beginnen en FC Barcelona op basis van financieel beleid er uit zien te concurreren. Dat is immers goed voor het marktaandeel van mijn voetbalclub, als het met de grote broer slecht gaat. Als ik naar het doel kijk van een column en objectiviteit prevaleert wordt over subjectiviteit, betekent dus dat ik me in jou schoenen moet verdiepen. Je bent FC Barcelona fan, je bent kritisch op je eigen club en je beargumenteert daarbij vrij helder. Dat zijn supporters die het meeste voor een club kunnen betekenen, i.p.v. bijvoorbeeld alleen maar lopen roepen hoe goed, lief en bescheiden Messi is (die wel met een handsbal tegenover Kameni een volledige terechte overwinning van mijn Espanyol ontnam; seizoen 06/07). Dat betekent dus volgens de maatstaven van een goede column zonder enige subjectieve persoonlijke interpretatie vanuit mijn kant helaas 5 sterren.

Excellent! geen commentaar aan toe te voegen!

Mooi stukje joost en je hebt er ook een aantal geweldige reacties op gekregen. In mijn ogen beide meer dan terecht.

Goede CE, wat betreft Alexis ben ik het helemaal met je eens. Vorig seizoen begon hij sterk, de eerste wedstrijd tegen Bayer Leverkusen was bijvoorbeeld erg goed. Daarna is het bergafwaarts gegaan en lijkt hij er een sport van gemaakt te hebben om de mooiste kansen te missen. Ik hoop dat hij vervangen wordt door Neymar.
Voor het keepersdilemma denk ik dat Courtois optimaal zou zijn, maar hoe is het met Oier, de derde doelman? Is hij niet goed genoeg? ik heb hem nog nooit zien keepen dus hierover kan ik geen beeld vormen.

Mooi geschreven en ik ben het met de kern eens!

Heel mooi geschreven, je weet echt veel van de club af man

5 sterren.

Inhoudelijk een prima CE maar je brengt het vrij amateuristisch.

Een aantal voorbeelden:

1) "- in deze clubexpert een kritische blik geworpen worden op het aankoop- en verkoopbeleid van Barcelona." Een inleiding dient (letterlijk) aan te kondigen.

2) "zoals bij velen bekend", als het bij zovelen bekend is, hoef je het toch niet te noemen?

Daarbij is de conclusie van het niveau 'open deuren intrappen'. Je betoog gaat over het falen van het transferbeleid, en je conclusie is "er moet eens goed gekeken worden naar het proces voorafgaand aan een transfer."

Als laatste, het is leuk dat je een Spaanse titel hebt maar het overgrote deel van de lezers heeft geen flauw idee wat het betekent. In plaats van dat je de lezers de indruk wil wekken dat je bekend bent met de Spaanse taal, is het verstandiger om voor een begrijpbare titel te kiezen.

Elk van deze punten zijn natuurlijk mijn mening, dus voordat je weer op de meest idiote wijze reageert, denk er nog eens over na.

21 januari 2013 om 12:36

Gewoon Barça-haat, zo te zien aan je profielfoto.

21 januari 2013 om 12:56

Te triest voor woorden, Sirwankalot. Maar ik had ook niets anders van je verwacht.

21 januari 2013 om 14:36

Omgaan met kritiek, je kan het of je kan het niet. Daarbij maak ik toch duidelijk dat ik het inhoudelijk een prima CE is? Of is dit niet goed genoeg voor Joostvans?

21 januari 2013 om 14:46

Wat een bullshit! Als je daadwerkelijk dit een inhoudelijk goede CE vond, had je geen 1 ster gegeven. Daarnaast klopt je kritiek van geen kant, de titel in het Catalaans is iets om de lezer te lokken en de CE te lezen. Op het moment dat je geen serieuze beoordeling kan geven, kan ik je ook niet serieus nemen. Hoepel op!

21 januari 2013 om 19:13

Het is een Catalaanse titel die later in de tekst wordt vertaald. Verder weet ik niet echt wat er mis is met een op het eerste gezicht niet voor iedereen te begrijpen titel. Het lokt misschien juist mensen uit omdat ze nieuwsgierig zijn. Hij heeft overigens genoeg reacties en het stuk is meer dan 1800 keer bekeken. Lijkt er toch op dat de titel niet heel veel mensen heeft afgeschrikt.

Zeer goede CE Guaporta. Mooi werk!
De mensen die de moeite hebben genomen om te reageren zijn ook louter positief, een negatieveling als Sirwankalot niet meegenomen.

De vele minnetjes zijn nog altijd een raadsel voor mij maar goed.

Prima stuk hoor. Het geeft het transferbeleid van de afgelopen jaren goed weer. Zoals je conclusie al luidt, het gaat allemaal niet zo goed als we zouden willen. Persoonlijk vond ik Zlatan verreweg de grootste blunder en kan ik vooralsnog ook weinig begrip opbrengen voor Alexis. Minder nog dan voor Song en Adriano. Dure diepte-aankopen zijn altijd riskanter. Ze kosten meer geld, leveren meer druk op en hoeven niet noodzakelijk te zijn wanneer je, zoals bij Barcelona, kunt leunen op een sterk collectief. Met wat er rondloopt zou een nieuwe 'crack' in de voorhoede niet hoeven te komen. Het systeem zorgt ervoor dat een speler die zich kan aanpassen zoals Pedro belangrijker kan zijn dan een individueel dribbelwonder zoals Alexis. Je hoeft niet zo gek veel met de bal te kunnen, als je maar veel en slim loopt zonder en de techniek hebt om aan te nemen en snel te handelen. Met zo'n middenveld achter je kom je evengoed wel in scoringspositie, je hoeft daarvoor niet de bal op te eisen en de show te stelen. Een speler als Pedro kan een zeer ondergewaardeerde speler zijn, waar dan ook op de Europese of Zuid-amerikaanse velden. Op zulke jongens moet worden gescout (wanneer er niets in de jeugd rondloopt), ook al is het maar als stand-in. Als een speler veel zonder de bal loopt, een keer raakt, hard werkt en koel afwerkt hoeft hij van mij nooit een mannetje te passeren. Dat moet toch te vinden zijn zou je zeggen? Ik heb liever een Müller (weet niet hoe duur hij is, zijn salaris valt met twee miljoen op jaarbasis enorm mee) dan een Götze. Müller is minder sierlijk en gehyped maar ontzettend nuttig, veelzijdig en speelt bijna alles.

Daarnaast ben ik het er niet mee eens dat breedte-aankopen als Song per definitie niet goed zijn. Het is denk ik te simplistisch om te zeggen dat we hiervoor altijd de jeugd moeten gebruiken. Het is een mooi uitgangspunt en een ideaal dat ik graag voor houdt, maar ik heb wel ingezien dat er enige nuance op moet worden aangebracht en dat we als supporters niet te naïef moeten zijn hierin. Wanneer Vilanova en co. de situatie van dichtbij beoordelen zullen ze ongetwijfeld kijken wat er in de jeugd te vinden is. Sergi Roberto en J. Dos Santos zijn bij Barça B altijd belangrijke krachten geweest maar ik vermoed dat zij iets missen waardoor niet zij maar Song als 'opvolger van Keita' is gehaald (behalve zijn veelzijdigheid). Barça laat graag doorstromen en ik kan me niet voorstellen dat ze jeugdspelers bewust passeren terwijl die wel echt wat zouden kunnen toevoegen op korte en lange termijn. Factoren als onvolwassenheid en de juiste timing van het brengen (als ze überhaupt de potentie hebben, iets waar met recht over mag worden getwijfeld) kunnen meespelen. Wie weet gooi je de hele ontwikkeling van die jongens om wanneer een te grote rol in het eerste krijgen terwijl ze daar nog niet klaar voor zijn. Wat ik probeer te zeggen is dat ik voorstander ben van het zoeken naar oplossingen in de jeugd en dat ik denk dat Barcelona dit ook doet maar ze simpelweg niet altijd vindt. Het is niet per definitie zo dat de besten van Barcelona B geschikt zijn (direct of überhaupt ooit) voor het eerste elftal. Thiago was dat, Montoya is dat en ik denk dat Deulofeu en Muniesa dat zijn, maar over de rest heb ik mijn twijfels en ik denk dat hetzelfde geldt voor de technische staf. Daarnaast valt er iets voor te zeggen dat er een jonge speler met veel ervaring is gehaald die tegelijkertijd op meerdere posities kan spelen, fysiek sterk is en Cesc kent (toch samen met Thiago de toekomstige spil op het middenveld totdat Samper er eventueel bij komt). Ik zeg niet dat ik een groot fan van Song ben maar ik vind dat er wel iets te zeggen valt voor de aankoop. Meer dan die bizar hoge bedragen voor spelers als Zlatan en Alexis die gehaald zijn voor posities waar we weliswaar iemand nodig hadden maar die totaal niet geschikt waren en wellicht ook helemaal geen verbetering in te zien was. Met zulke jongens hebben ze niet alleen een verkeerde keuze gemaakt maar ook een gigantisch risico genomen. Zeker met Alexis, daar ik denk dat Zlatan nog de nodige commercie-opbrengsten (die ongetwijfeld een grote rol hebben gespeeld) met zich heeft meegebracht (al stond bij hem zijn karakter wel weer dusdanig in de weg dat ze hem nooit hadden moeten halen, zoiets kun je van tevoren wel een beetje inschatten lijkt me). Van een Song hoeven we niet meer te verwachten dan een nodige opvulling die in de jeugd waarschijnlijk niet rondliep. Mocht dit misgaan, dan kost dit ons relatief weinig geld en kunnen we hem waarschijnlijk gemakkelijk ergens zonder al te veel verlies slijten. Alexis raken we nu nergens kwijt zonder onszelf flink in het gezicht te slaan, wat ertoe lijdt dat hij constant wordt opgesteld terwijl zelden een voldoende haalt.

Dit hele verhaal leidt ook tot Neymar. Ik blijf het een gigantisch risico nemen om hem over te nemen. Ik realiseer me goed dat hij kwaliteiten heeft en dat hij zomaar uitstekend zou kunnen presteren bij een concurrent als we hem niet halen maar goed, ik weet niet of het nodig is om veertig miljoen neer te knallen voor iemand die tot dusver alleen goed heeft gespeeld in een totaal verschillende competitie. Volgens mij hebben enkel Chelsea, Madrid en Paris St. Germain dit tot nu toe gedaan, je weet wel, die clubs die zoveel geld durven te besteden voor alles met een naam dat ze worden uitgelachen. En terecht overigens. Ik hoop dat Deulofeu blijkt te zijn wat zijn talent doet vermoeden en zo niet dan hoop ik dat Barça voor een speler uit een Europese topcompetitie gaat. Een jongen die niet bijzonder duur is, niet binnen wordt gesleept als een 'crack' en gewoon hard komt werken en het in zich heeft om een puzzelstukje te zijn. Dit is ook exact wat Pedro zo geweldig maakt en waarom ik hem na Messi onze beste aanvaller vind sinds Eto'o.

Naar de defensie mag wel serieus worden gekeken. Zowel hoe het nu gaat als hoe het met dit materiaal de komende jaren zal gaan is het niet helemaal geruststellend. Afgelopen weekend gaven we met onze sterkste defensie kans na kans weg en een paar dagen tegen Malaga was het ook niet waterdicht (al stonden ze er niet allemaal). Lang heb ik gedacht dat we het met Puyol, Pique, Mascherano, Bartra, Montoya, Song, Fontàs en eventueel Abidal wel zouden redden maar ik begin nu toch ernstig te twijfelen. Dat het binnenkort klaar is met Puyol weten we al langer en ik verwacht dat ook Abidal niet snel meer zijn niveau zal halen. Ik verwachtte enkel een soepele overgang met spelers als Bartra en de anderen. Oké, Fontàs en Muniesa kenden lang blessureleed maar toen zij er nog wel waren speelden ze ook weinig. Muniesa is dan gelukkig nog jong, Fontàs lijkt toch tekort te komen. Van Bartra verwachtte ik ook veel maar ook hij wordt maar zelden gebruikt. In een team met problemen achterin bij een club die de jeugdopleiding centraal stelt zou ik verwachten dat hij meer wordt gebruikt als hij 'het' heeft. Misschien is hij er nog niet klaar voor maar zijn leeftijd (22) in combinatie met zijn speelminuten dit seizoen (86 als invaller) doen mij vermoeden dat ze toch minder vertrouwen in hem hebben dan ik aanvankelijk dacht. Zeker als ik zie dat we dan maar voor middenvelders als Song en Mascherano of backs als Adriano gaan. Hij is nog redelijk jong maar ik word er steeds banger voor dat ze het gewoon niet in hem zien en dat brengt me terug op Dos Santos en Roberto: de besten van de jeugd zijn niet per definitie goed genoeg om mee te draaien op het hoogste niveau. Misschien na een verhuurperiode. Ik geloof erin dat ze er wel alles aan doen om het bij de jeugd te houden, maar dat het gewoon niet altijd kan. Bartra speelt nu gewoon nog erg weinig en heeft nog tien jaar te gaan op het hoogste niveau. Ik weet niet of hij er gaat komen. Puyol speelde op zijn 21e al rond de veertig duels per seizoen en hetzelfde geldt voor Pique. Het ligt natuurlijk vaak ook aan de concurrentie maar goed, die is er niet echt achterin bij Barcelona. Het zou ideaal zijn om een jonge speler uit de jeugd veel te laten spelen om Puyol te ontlasten en niet met middenvelders op de proppen te hoeven komen maar het gebeurt niet. Omdat ik geloof in het jeugdbeleid van Barcelona vrees ik soms dat ze gewoon niet hebben wat nodig is en dat het ook niet meer zal komen. Althans, de tijd gaat dringen. Tot nu toe lijkt Varane bij Madrid grotere stappen te maken en krijgt hij de gelegenheid om te groeien. In die jongen wordt volgens mij een hoop vertrouwen uitgesproken (en hij is pas negentien!).

Het gevalletje Bojan was ook gewoon ongelukkig. Ik denk dat hij enerzijds te jong en met te veel bombarie (en dus druk) is gebracht. Zijn doelpuntenaantal in de jeugdige jaren is ongekend maar geeft geen garantie dat hij op het hoogste niveau ook goed zou zijn. Daarna had hij gewoon de pech dat Messi centraal kwam te staan. Daar valt gewoon niet mee te concurreren. Ik zie hem best graag terug komen maar dan wel in een bescheiden rol aan de zijkant. Althans, zolang Messi er is. Bojan kent het spel waardoor ik hoop dat hij een beetje positie kan kiezen, kent de spelers, kan een bal aannemen, snel handelen en afwerken. Meer hebben we op de positie niet nodig, meer hebben Villa en Pedro ook niet.

Alleen maar jeugd zou het mooist zijn maar ik denk dat we met de New Masia nog niet zover zijn dat we hiermee prijzen kunnen winnen en heb er vertrouwen in dat de mensen daar de kwaliteit en potentie van de spelers uit de jeugd goed inschatten. Aankopen is dus noodzakelijk, ook in de breedte. Breedte- en diepte-aankopen hebben beiden hun voor- en nadelen. Ze hoeven beiden niet per definitie veel geld te kosten wanneer we spelen in een systeem waarin niemand individueel hoeft uit te blinken.

Mooi stuk ik vind dat je helemaal gelijk hebt over het transferbeleid. Aankopen als Song waren overbodig,tenzij Song in de verdediging goed van pas zou komen net als Macherano, maar met Song werd dit helaas geen succes en zoal Xaviola al aangaf had het geld beter besteed kunnen worden aan Alberto Botia. Deze jongen was verocht door Barca aan Gijon en Barca had een terugkoopclausule tot aan afgelopen zomer, maar Rosell heeft hier niet van geprofiteerd, wat ik erg dom vind want hij speelt nu erg goed bij Sevilla en het is natuurlijk het mooiste wanneer er spelers uit de eigen cantera op het veld staan.

Je bent wel erg kritsch op Alexis vind ik. Ja hij speelt niet goed. Hij speelt zelfs slecht, maar ik denk niet dat dit weggegooid geld is. Vorig jaar vond ik hem sterk beginnnen en het is een jongen die erg zijn best doet en nog veel potentie heeft. Alhoewel ik voorlopig toch echt nog wel de voorkeur geef aan David Villa. Echt zonde dat Tito zo weinig gebruik van hem maakt. Naar mijn mening moet El Guaje er altijd instaan, zo'n geweldige speler.

Ik dacht trouwens dat Bojan niet wegging door de geruchten van de komst van Alexis, maar omdat hij vond dat hij te weinig aan spelen toekwam in zijn laatste seizoen en het feit dat hij geen speeltijd kreeg in de Champions League finale de druppel was voor hem. Ik las laatst een interview met hem waarin hij dat zei.
Maar erg rouwig kan ik niet zijn dat hij wegging ik vond hem in zijn laatste seizoen echt een stuk minder dan de concurrentie.
Zou inderdaad wel mooi zijn als hij nog eens terugkeert naar het Camp Nou (als Barcelonaspeler) al denk ik niet dat dat voorlopig aan de orde is.

Wat betreft de doelmannen. Ik vind het erg jammer dat Valdes weggaat ik ben echt fan van hem ik vind hem zwaar onderschat al kan ik niet ontkennen dat er betere keepers zijn en dat hij niet in de beste periode van zijn carriere zit. Maar toch zijn er altijd mensen die vinden dat hij echt helemaal niks kan. Hij heeft ons met geweldige reddingen in de Champions League finale van 2006 geholpen aan de overwinning en in 2009 was hij ook een paar keer belangrijk. Bovendien heeft hij ons in de Supercup begin van het seizoen persoonlijk van een keiharde vernedering afgehouden (afgezien van die gigantische blunder in de eerste wedstrijd natuurlijk). Het had wel 5-0 kunnen staan na een half uur, maar dan hoor je niemand praten, omdat hij een week eerder zo stom aan het doen was door Di Maria uit proberen te spelen.
Voor zijn vervanger zie ik het liefst een speler die de Spaanse taal machtig is. Courtois zou inderdaad een goede optie zijn, maar ik vind dat jij wel erg veel geld voor hem overhebt. Ik zie daarom liever iemand als Vicente Guaita. Een jonge speler die bij Valencia op de bank zit omdat die nog zo'n geweldige keeper hebben. Deze jongen zou denk ik echt goed bij Barca passen, evenals De Gea, alleen is die ook niet haalbaar denk ik. Mischien eventueel Sergio Asenjo? Ik kan me herinneren dat Barca interesse in hem had voordat hij bij Atletico tekende.
Wat betreft de 2e doelman die Pinto volgend jaar zal moeten vervangen zie ik het lieftst een jeugdspeler. Al heb je natuurlijk gelijk dat Banuz nog een beetje jong is en Oier Olazbal zie ik eerlijk gezegd ook niet echt toekomst.
Maar naast Banuz heb je ook nog Joseph Ondoa van de Juvenal A. Die schijnt ook een groot talent te zijn (ik heb hem nog nooit zien spelen ik heb hier alleen over gelezen) maar hij is ook pas 18 dus dat is ook nog wel erg jong. Dan zou ik denk ik gaan voor Andres Fernadez van Osasuna of Roberto van Zaragoza.

Ik begrijp dat je Courtois als droomopvolger van Victor ziet, maar ik ben echt bang dat dit financieel niet gaat lukken. Zeker als Neymar volgen jaar nog moet komen. Dan zie ik liever dat er nog een verdediger aangetrokken word naast een van de doelmannen die ik hierboven heb genoemd, zodat er nog wat geld overblijft voor de komst van de Braziliaan.
Persoonlijk ben ik fan van Mamadou Sakho van PSG dat zou ik echt geweldig vinden als deze jonge Fransman zou komen, maar ik denk niet dat dat ervan gaat komen. Als alternatief dan het liefst Botia, want ik vind wel dat we nog een verdediger nodig hebben. Puyol gaat het echt niet heel lang meer volhouden (helaas, is echt een held) en Muniesa is er nog niet klaarvoor, die is nog niet zo lang geleden zwaar geblesseerd geraakt. Dan heb je natuurlijk Javier Mascherano nog, maar ik zie toch liever nog een extra verdediger.

Mooi stuk, altijd leuk om iets te lezen van iemand die veel weet van Barca. Ik heb je vorige clubexperts ook gelezen en die waren ook allemaal fjn om te lezen

Uitstekende CE. Alles duidelijk verwoord, grammatica, interpunctie en schrijfstijl is erg fijn om te lezen. Je hebt ontzettend veel verstand van het spelletje, maar ook van de situatie in het bestuur van Barcelona. Petje af.

Even een vraagje, wie vind jij het grootste talent in Barça B of op La Masia?

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Barcelona

4861 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Barcelona9370
4.Valencia7327
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
Lionel MessiAanvaller3634
Ivan RakiticMiddenvelder351
PaulinhoMiddenvelder349
Jordi AlbaVerdediger332
Luis SuárezAanvaller3325
Sergio BusquetsMiddenvelder311
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

In de wandelgangen

Dinsdag 22 mei
Drie clubs hebben Marouane Fellaini momenteel een concreet aanbod gedaan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren