Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

De trend van het geld

Laatste update:

Het is het afgelopen decennia een veelvoorkomend fenomeen geworden. Miljardairs die voetbalclubs kopen. In mijn ogen een van de meest misselijkmakende trends in het moderne voetbal. Veelal Russische oliemagnaten en andere miljardairs uit het Midden-Oosten spannen hierin de kroon. Daarnaast is het vooral de Engelse Premier League waarin de handel in clubs het grootst aantal slachtoffers telt: Manchester City, Chelsea, Fulham, Queens Park Rangers en Reading zijn allemaal clubs met een buitenlandse eigenaar, respectievelijk sjeik Mansour Bin Zayed Al Nahyan, Roman Abramovich, Mohamed Al Fayed, Tony Fernandes en Anton Zingarevich. De vraag is alleen of het voetbalhart van deze mensen wel op de goede plek zit. De prestaties van Chelsea en Manchester City staan buiten kijf, maar de wijze waarop er bij QPR is omgegaan met trainers en spelers bewijst dat niet alle steenrijke clubeigenaren met respect omgaan met hun speeltje.

Een van de laatste ontwikkelingen in deze trend deed mij pijn in mijn hart. In mijn ogen een van de mooiste voetbalclubs in Engeland is een volgend slachtoffer geworden van de koopgekte in de wereld van de clubhandel. Met de overname van Leeds United door het bedrijf GFH Capital uit Dubai is er wederom een prachtige club in handen gekomen van miljardairs die niet weten wat ze met hun geld moeten. Door geld in de club te pompen hopen ze weer terug te keren op het hoogste niveau in Engeland. Met de huidige elfde plaats in de Championship zal dat dit seizoen niet gaan lukken, maar met een kapitaalinjectie zal er komend seizoen beter gepresteerd moeten worden.

Leeds United werd in 1919 opgericht en speelt zijn thuiswedstrijden op Elland Road. De club heeft een aantal mooie prijzen op zijn naam bijgeschreven. Drie maal werd de landstitel binnengesleept, en in totaal wist de club vier maal een Engelse beker te winnen. De huidige trainer, Neil Warnock, heeft ook ervaring met het winnen van titels, zowel als met rijke eigenaars. Eerder was hij namelijk coach bij QPR toen zij in 2011 promoveerden naar de Premier League. Een herhaling hiervan zal zeker op het verlanglijstje staan van zowel de fans als de rijke eigenaars.

Voor menig Leeds-fan zal dit een welkome verandering zijn, maar ik ga er van uit dat er ook velen zullen zijn die niet gebaat zijn bij zo’n overname. Veel fans identificeren zich met het elftal dat de prijzen moet gaan halen. Vooral op lager niveau zie je dit veel terug. Het is daarom ook niet voor niks dat clubs in de lagere regionen van het Engelse voetbal ook daadwerkelijk voetballen met Engelse spelers. Ook bij enkele clubs in de Premier League zie je dit, maar de hedendaagse ontwikkeling is er toch een van vervreemding. Clubs als QPR, Chelsea en City, waarin rijke eigenaars een stevige vinger in de pap hebben bij het aankoopbeleid, maar ook andere clubs als Manchester United en Arsenal kopen meer spelers uit het buitenland dan dat zij met Britse selecties spelen.

Nu wil ik niet per se zeggen dat dit een slechte ontwikkeling is, maar op het niveau van Leeds United is dit in mijn ogen niet een gewenste richting waarin de club beweegt. Grote clubs hebben internationale allure nodig. Niet alleen om te kunnen presteren op hoog niveau, maar ook op het gebied van marketing is het investeren in meerdere markten van het grootste belang. Nou kun je zeggen dat dit ook zou gelden voor kleinere clubs en in mindere mate is dat natuurlijk ook wel waar, maar het feit blijft dat clubs als Leeds United en weinig internationaal allure hebben en qua marketing natuurlijk lang niet kunnen tippen aan de topclubs in de Premier League. De overname is in mijn ogen dus eigenlijk overbodig.

Het geld wat moet gaan worden geïnvesteerd in de selectie zal zich waarschijnlijk uitbetalen in het contracteren van buitenlandse spelers. Als fan van Leeds United zit ik daar eerlijk gezegd niet op te wachten. Het feit dat ze weer terug kunnen komen op het hoogste niveau is natuurlijk prachtig, maar de manier waarop is in mijn ogen niet de juiste manier. De mening die ik hierbij heb is precies dezelfde als die ik heb over Vitesse. Ik gun ze van harte een kampioenschap en als ik supporter was geweest had ik vast meegevierd, maar dat dit bewerkstelligd moet worden door het aantrekken van een heel cohort aan buitenlandse jongens vind ik diep triest. Het bewijst maar weer eens wat de rol van geld in het hedendaagse voetbal is. Om dan terug te komen op een van de eerstgenoemde punten, het hart voor voetbal van de nieuwe clubvoorzitters, wil ik nogmaals zeggen dat ik hier toch zeer sterk aan twijfel. Je ziet ze vaak genoeg zitten op de tribune, en natuurlijk zijn ze blij als wanneer hun club de Champions League wint of promoveert, maar is dit niet allemaal uiterlijke schijn? De liefde voor de club groeit, maar mijn liefde voor Leeds neemt alleen maar af. Het voetbal kan tegenwoordig niet meer zonder geld. En de rijkeren der wereld kunnen blijkbaar ook niet meer zonder voetbal.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Zelf heb ik al één klein foutje kunnen ontdekken in de laatste alinea (als wanneer). Ik wens ieder veel leesplezier en ik hoor graag op of aanmerkingen.

19 januari 2013 om 11:28

Heey Sjonnie
Probeer in het vervolg even op dit soort dingen te letten:

"nou kun je zeggen dat dit ook zou gelden voor kleinere clubs en in mindere mate is dat natuurlijk ook wel waar, maar het feit blijft dat clubs als Leeds United en weinig internationaal allure hebben en qua marketing natuurlijk lang niet kunnen tippen aan de topclubs in de Premier League."

"clubs als Qpr, Chelsea en City, waarin rijke eigenaars een stevige vinger in de pap hebben bij het aankoopbeleid, maar ook andere clubs als Manchester United en Arsenal kopen meer spelers uit het buitenland dan dat zij met Britse selecties spelen."

Dit zijn wel hele lange zinnen. Schroom niet om af en toe wat eerder een punt te zetten. Dit leest toch wat fijner.

Dan inhoudelijk. Ik vind het een leuk verhaal om te lezen maar ik vind dat je wat op de vlakte blijft. Je brengt je mening wel, een mening die denk ik 90% hier heeft. Maar juist daarom moet je proberen hem wat overtuigender te brengen. Desnoods overdrijf je wat, dit maakt het voor ons lezers dan net iets smeuïger.
Maar de kern van je verhaal vind ik prima, je voorbeeld van Leeds United origineel.

Ik twijfel een beetje tussen 3& 4 maar zal je er 4 geven.

19 januari 2013 om 12:02

Bedankt voor je tip! Dat zal ik zeker meenemen in het maken van een volgend stuk. Ik denk dat de kern van mijn mening vrij goed is overgekomen, maar ik had hier misschien inderdaad wat meer over kunnen uitweiden. Ik zal je commentaar in ieder geval gebruiken bij het schrijven van mijn volgende Clubexpert.

Allemaal leuk en aardig, maar Vitesse trekt geen blik buitenlanders los voor het kampioenschap. Verder leuk stukje.

18 januari 2013 om 19:08

Chanturia, Kalas, Bony, Yasuda, Qazaishvili, Kakuta, Ibarra, Kashia, om maar een paar te noemen. Vitesse haalt wel degelijk veel spelers uit het buitenland, natuurlijk hebben ze ook in spelers uit de Eredivisie geïnvesteerd (janssen, Reis), maar ik denk dat mijn punt hiermee wel is gemaakt.

19 januari 2013 om 13:10

Wat een geklets, de helft speelt niet en ze zijn bijna allemaal transfervrij. Als we zo gaan doen, halen alle clubs veel spelers uit het buitenland. Bij Vitesse spelen meer jeugdspelers dan bij de meeste andere clubs in Nederland ( minimaal 4 per week)

Ik vind je titel een beetje jammer, ik ging het lezen omdat ik dacht dat er iets zou komen over de algemene lijn, de trend, maar dan lees ik alleen een stuk over Leeds, een club die mij met alle respect niets zegt.

18 januari 2013 om 23:38

Leeds United is was een grote club, met name in de jaren '90 en het begin van de 21ste eeuw toen ze Europees voetbal speelden. Het gaat er mij om dit ene voorbeeld uit te werken, maar deze gang van zaken is eigenlijk toepasbaar op heel veel clubs in Engeland, maar ook buiten Engeland. Om een verhaal over de algemene trend te vertellen zou ik denk ik met een veel te feitelijk verhaal aankomen en zou ik misschien minder sterk mijn punt kunnen maken. Dat je Leeds niet kent geeft natuurlijk niet, maar Leeds is wel een van mijn favoriete clubs in Engeland ook al spelen ze niet op het hoogste niveau.

Een mooi stuk en ik ben zeker met je eens op vele punten.

Aan de éne kant vind ik het ook prachtig dat Leeds door deze investeerders weer op het hoogste niveau zullen gaan komen in de toekomst.
Ookal had ik het liever via bijv. een goede jeugdopleiding gezien, waarmee ze rustig aan weer richting de Premer League stijgen, denk ik toch niet dat als er buitenlanders bijkomen dat dit zo slecht voor de club is.
Als je bijv. naar Manu kijkt, die hebben ook aardig wat buitenlanders in het team zitten maar het overschot is toch nog Engels volgensmij (?)
Met Scholes, Carrick, Rooney, Ferdinand, Cleverley, Young, Wellbeck en nog met wat anderen hebben ze toch al aardig wat.

Als bij Leeds zo'n mix ontstaat dan zou ik er niet echt tegen zijn wat de investeerders doen. We zullen maar gewoon moeten afwachten en zien wat er gebeurt.

18 januari 2013 om 23:41

Ik denk dat hier ook een beetje de aard van de voorzitters schuilt. Zoals bij bijvoorbeeld QPR staan er mensen aan het roer die totaal niks te maken hebben met de Westerse voetbalcultuur, dat is nu weer het geval met Leeds. Manchester United is volgens mij eigendom van Amerikanen, ik denk dat daar wel een groot verschil in zit. Het is misschien een wilde gok, maar ik denk dat je wel snel kan concluderen dat een Engelstalige eigenaar sneller zal gaan kiezen voor Engelstalige spelers. Ik hoop van harte dat Leeds niet allemaal exotische namen gaat aantrekken, want ze hebben op dit moment gewoon een prachtige selectie met veel Britse voetballers.

Ik vind je stuk leuk beginnen alleen ben ik het persoonlijk niet eens over Vitesse. Je hebt het hier over een club die natuurlijk een aantal buitenlandse jongens heeft maar ditzelfde kan je zeggen over je eigen club Groningen (in mindere mate een Psv, die veel kopen echter wel veel binnenlandse jongens ook wel bekend als concurrentie kapot kopen), die al jarenlang wordt gedragen door buitenlandse jongens. Hiernaast ligt de focus bij Vitesse ook op het ontwikkelen van Papendal, om dit een grootsere jeugdacademie te maken. Vind de opmerking dan ook de charme van je stuk afhalen en een beetje jaloerse gevoelens naar boven laten komen.

Ik snap je gevoelens op het gebied van dat het voetbal kapot lijkt te gaan vanwege het grote geld echter moet je ook realiseren dat dit voor een groot deel door de voetballers zelf komt. Er is een steeds kleiner wordende club die niet snel weg wilt en veel geld wilt verdienen, in tegenstelling tot doorgroeien van talent tot uitblinker bij eigen club.

19 januari 2013 om 10:44

Ik ben niet jaloers hoor, maar ik zie in Vitesse juist wel een gelijkenis in de mate waarin ze aankopen doen. Tussen 2011 en nu zijn ontzettend veel spelers gehaald die eigenlijk nu voor het merendeel de selectie vormen. Daarnaast heb je wel gelijk dat je zegt dat er natuurlijk meer clubs in de Eredivisie zijn die buitenlandse spelers contracteren, maar bij Groningen zie je nu ook een soort van 'vernederlandsing'. Juist in de hoeveelheid aankopen in korte tijd zie ik wel een vergelijkbaar patroon met bijvoorbeeld QPR die ook ontzettend veel spelers hebben gehaald in de afgelopen twee seizoenen. Op die manier probeerde ik de vergelijking te maken, en het diende ook een beetje om het voorbeeld dichter bij te laten komen. Ik denk juist wel dat Vitesse een aardig voorbeeld is van hoeveel invloed rijke voorzitters hebben binnen een club.

Ik vind dat je erg bescheiden over Leeds United praat.

Leeds United is namelijk een 'sleeping giant' met een enorme achterban. Die horen in potentie (op de lange termijn natuurlijk waarbij het altijd nog maar de vraag is of ze dat waar kunnen gaan maken) gewoon bij de beste 6 tot 8 clubs in Engeland. Helaas gooien sjeiks inderdaad roet in het eten. Nu willen ze Leeds uit het slop trekken. Aan de ene kant wil je dat toejuichen, maar aan de andere kant is het mijns inziens een verschrikking wat er gebeurd is met voorheen leuke clubs als Man City en Chelsea. Zij hebben iedere vorm van identiteit ingeleverd voor geld. Doodzonde als dit bij Leeds ook zou gaan gebeuren.

@hen_nie

Ik deel zeker je mening dat Leeds nog steeds een gigantische club is en ook een van de mooiste in Engeland. Het zou inderdaad doodzonde zijn als rijke sjeiks de club enorm zouden aantasten. Promotie zou mooi zijn, maar niet met alle geoorloofde middelen.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren