Wie heeft beter overwinterd: Ajax in Rio of Feyenoord in Marbella?

Woensdag, 16 januari 2013 om 20:10
/

Alle 18 clubs overwinterden in warme oorden. Het merendeel vloog, als voorbereiding op de hervatting van de Eredivisie, uit naar Spanje en Turkije. Een drietal zakte af naar Portugal en FC Twente streek neer op Gran Canaria. Ajax en PSV trotseerden de vermoeienissen van een lange vlucht, het tijdsverschil en de hitte van de tropen. De Amsterdammers reisden, net als vorig jaar, naar Rio de Janeiro, de stad der dromen maar ook van de favelas (sloppenwijken).

Een jaar terug inspireerde Brazilië, dat zich na de jaarwisseling steevast opmaakt voor het bruisende carnaval, de ploeg van trainer Frank de Boer tot een winnende eindsprint naar de landstitel. Een korte onderbreking naar een ander klimaat en cultuur hoeft derhalve niet per se schadelijk uit te pakken. Ajax en PSV namen desondanks het risico op nadrukkelijk verzoek van hun sponsors. Aegon wilde nog wat reclame maken op de Braziliaanse markt; Philips stuurde het ensemble uit de lichtstad naar Thailand, voor wat extra promotie in deze sombere economische tijden.

Brazilië en Thailand behoren tot de zogenoemde groeimarkten in de wereld, waar de crisis amper vat op krijgt. Beide toppers ondernamen de trip met de nodige tegenzin. Met name PSV had helemaal geen trek in het uitstapje van een kleine week naar de kleffe warmte en het tijdsverschil van plus zes uur. Het is bekend dat vliegen naar het oosten meteen meer jetlag opwekt dan in tegenovergestelde richting. Ajax ging in Rio in tijd terug naar vijf uur vroeger. Veelal treedt jetlag dan pas op na het terugdraaien van de klok naar het ritme in Nederland. Spelers van PSV konden ’s nachts de slaap niet vatten, pas bij het krieken van de dag dommelden ze in. Dat komt de conditie zeker niet ten goede. Dat nadeel hinderde Ajax aan het zonnige strand van Copacabana merkbaar minder.

/

Zowel Dick Advocaat als De Boer had liever de kudde en trend gevolgd naar Zuid-Europa. Maar clubs mogen ook wel eens wat terugdoen voor hun sponsors, die veel geld pompen in de jaarlijkse exploitatie. Spelers mopperen gauw op verplichtingen jegens de geldschieters. Een praatje na afloop van een wedstrijd willen ze al zelden honoreren. Het is de eeuwige strijd der belangen tussen trainers en spelers aan de ene kant en het management aan de overzijde. Het is sowieso verstandiger dit soort verre klussen te plannen in de zomer, na het seizoen of in de aanloop naar een volgende editie. Ajax en PSV zouden hetzelfde effect hebben bereikt in het Turkse Belek of Spaanse Marbella. Althans, qua training en inspanning voor het vervolg van de Eredivisie. Het verblijf in Brazilië en Thailand duurde relatief kort. En spelers recupereren snel van een mogelijk gebrek aan nachtrust. Voor de doorstart kunnen ze alweer voldoende bijslapen in hun eigen bed.

Niettemin blijft de vraag bestaan wie nu het beste uit de winterstop kruipt? Temeer, omdat inmiddels de vorst streng regeert in Nederland en de vrieskou de omstandigheden ingrijpend heeft veranderd. Het ziet er absoluut niet naar uit dat de dooi de ijzige kilte voor het weekeinde zal verjagen. En dat zou wel weer eens de onvermijdelijke discussie kunnen aanzwengelen of de KNVB het publiek aan zulke barre winterse temperaturen wil, kan en mag blootstellen. Ajax-Feyenoord, hét affiche van de negentiende speelronde, voltrekt zich zondagmiddag in een gesloten ArenA. Maar PSV moet vrijdagavond dubbele maillots aantrekken voor het duel onder nul met PEC Zwolle en bij FC Twente is voor zaterdagavond hetzelfde massale gekleum voorspeld tegen RKC Waalwijk.

/

Vanzelfsprekend eist de Klassieker in Amsterdam alle aandacht op van de media. Ajax en Feyenoord hielden alle twee een goed gevoel over aan het trainingskamp onder de zon. Tussen de wulpse dames in mini-bikini’s werkte trainer De Boer vooral aan het vaster inslijpen van automatismen. Jonkies als Joël Veltman en Stefano Denswil schoven meer op in de goede richting van de A-selectie. En Ryan Babel en Kolbeinn Sigthoósson sloten een lange periode van revalidatie met succes af. Bij Feyenoord daarentegen irriteerde Lex Immers pijnlijk een hamstring. Trainer Koeman weet evenmin zeker of Ruben Schaken afdoende en tijdig is genezen van zijn knieblessure. De ziekenboeg herbergt nog meer aanvallers, zoals Wesley Verhoek en Sekou Cissé. Om die reden testte Koeman als rechtsbuiten Anass Achahbar tegen Club Brugge. En die ontpopte zich als een positief alternatief, voor het geval Schaken in de ArenA de tribune moet opzoeken.

Ajax en PSV gaan vanaf dit weekeinde als de twee favorieten op weg naar het kampioenschap. Maar Feyenoord lijkt dit seizoen méér dan een gevaarlijke outsider. Het is al eerder opgemerkt dat de Rotterdammers opvallend fit en zelfbewust meedraaien in de top. Ajax kan uiteraard meer kwaliteit uitstallen, maar blijft mentaal kwetsbaar en valt op het middenveld altijd wel te ontregelen. Ajax-Feyenoord onthult ditmaal meer over de Rotterdammers dan over de thuisclub. Veel hangt af van Graziano Pellè, die tot medio 2017 kan toetreden tot de galerij van heroïsche spitsen in De Kuip. De Italiaan heeft zijn aantrekkelijke en langdurige verbintenis meer dan verdiend. Maar dikwijls ontaardt dat in een zekere mate van verzadiging, een plotselinge terugval en een kwellende periode van stilzwijgen als topscorer.

/

De Pellè van voor Kerst kan Feyenoord wel eens voorgaan in een meeslepende confrontatie van verschillende stijlen, fysieke potentie en tactische voorkeuren. Ajax wil domineren, Feyenoord wil vrijwel zeker counteren en temporiseren. De regerend kampioen heeft de meeste kans om te winnen, maar de Rotterdammers zouden wel eens de stunt van het seizoen kunnen uithalen. Het laatste bezoek van Feyenoord aan de ArenA resulteerde in een vroeger traditionele 1-1. Maar daarvoor was Ajax steeds superieur: 2-0, 2-0, 5-1, 2-0, 3-0, 4-1, 3-0 en op 28 augustus 2005 1-2 voor de Rotterdammers, het laatste onderlinge verlies van de Amsterdammers in het eigen stadion. Een reprise na acht jaar lijkt denkbaar en zal de directie van Ajax wellicht een middagje aan het denken zetten om voor volgend jaar ook gewoon een trainingskamp te boeken in Spanje of Turkije. In weerwil van het WK in Brazilië wil de KNVB de iets te lange winterstop in 2014 toch weer oprekken tot vier weken…..

LEX MULLER

Sportjournalist sinds mensenheugenis. Schrijft al sinds 1966 over voetbal. Bezocht WK's vanaf 1974. Werkte tot 1994 voor kranten, waaronder twintig jaar bij het Algemeen Dagblad. Switchte daarna naar de televisie, maar legt zich sinds 1 januari 2011 volledig toe op sport op internet.


Poll

Zullen Ajax en PSV bij de hervatting van de Eredivisie nog last hebben van hun verre trainingskamp?


Gerelateerd

33 reacties (laatste reactie door jolano)

deze boys vliegen eerste class terug dus tukken lekker in het vliegtuig dus die jetlag valt echt wel mee. Daarnaast is een klassieker zo belangrijk dat je vermoeidheid van een eventuele jetlag wel van je afvalt. Ik denk dat ajax wint, maar mocht feijenoord winnen dat is dat vast niet te wijten dat ajax naar brazilie geweest is en feijenoord dichterbij huis. Wederom een onzin colum lex, ook in 2013 ga je lekker door.

16 januari 2013 om 08:48

Goed lezen Chivas... Lex Muller beweert niet wat jij beweert dat hij zegt. Wat hij wil zeggen is dat stél dat Ajax zondag verliest / punten laat liggen zal de discussie over een trainingskamp in een ver oord weer oplaaien.

16 januari 2013 om 14:26

lexie impliceert dat een eventueel puntenverlies van ajax te wijten zal zijn aan de afstand van het trainingskamp. Dat is echt onzin.

16 januari 2013 om 09:36

Jetlag ligt niet aan slapen alleen hoor
Het gaat vooral om je biologische klok die tijdelijk ontregelt wordt.
Tevens heeft Ajax veel tijd verloren door het reizen zelf , afstand tussen hotel en trainingsveld lag ver uit elkaar
Al met al heeft Feijenoord veel meer tijd gehad om te trainen en te rusten

Maar dan nog is het maar de vraag of Ajax daardoor er minder goed voorstaat qua fitheid.
Ik hoop op een pot tussen gelijkwaardige elftallen , en moge Feijenoord winnen :-p

16 januari 2013 om 09:36

Jetlag ligt niet aan slapen alleen hoor
Het gaat vooral om je biologische klok die tijdelijk ontregelt wordt.
Tevens heeft Ajax veel tijd verloren door het reizen zelf , afstand tussen hotel en trainingsveld lag ver uit elkaar
Al met al heeft Feijenoord veel meer tijd gehad om te trainen en te rusten

Maar dan nog is het maar de vraag of Ajax daardoor er minder goed voorstaat qua fitheid.
Ik hoop op een pot tussen gelijkwaardige elftallen , en moge Feijenoord winnen :-p

16 januari 2013 om 12:06

Dat zou ik niet te hard roepen. Ooit wel eens ver gevlogen? Bliojkbaar niet anders zou je toch anders reageren. Sommige mensen kunnen daar nog dagen lang last van hebben. Onderschat dat niet! Kan zeker van invloed zijn op je fitheid en dus op je spel.

16 januari 2013 om 14:27

deze profs hebben de faciliteiten en zijn gewend om te vliegen. Tuurlijk je kunt er last van hebben, maar denk dat de temperatuur overgang voor beide teams een grotere uitdaging is dan een paar uur minder of meer tukken. Stewards en stewardessen, piloten etc vlieggen toch ook over de hele wereld elke paar dagen, dus het valt allemaal wel mee hoor.

16 januari 2013 om 14:44

Je onderschat het en je hebt er duidelijk geen ervaring mee, dat is ook niet erg, maar oordeel dan niet zo kort door de bocht.
Faciliteiten hebben hier niets mee te maken en ook deze profs zijn niet gewend om veelvuldig door tijdzones heen te vliegen. Piloten en stewardessen zijn dat wel gewend dus dat vergelijk snap ik al helemaal niet? Bovendien hebben die een zeer strenge regelgeving wat betreft werk- en rusttijden.
Je zit er volledig naast dus wil ik het hier ook bij laten.

16 januari 2013 om 16:37

@kalou2005

@kalou2005. Hoewel ik het met je verhaal eens bent vraag ik me in dit geval wel af of je je beseft hoe groot het tijdsverschil is tussen Nederland en Brazilie. Dat is maar 3 uur namelijk.( de regio waar ze heen zijn gegaan) Dit is een stuk makkelijker aanpassen dan als het verschil 8 uur was geweest bijvoorbeeld wat ook voorkomt bij lange vliegreizen. Bij 3 uur tijdsverschil kunnen spelers 22.00 uur nog niet slapen maar pas rond een uur of 1 . Dat is niet zo'n probleem als de hele nacht wakker liggen. In de regio Rio, Sao paulo is het op dit moment 13.35 uur.

16 januari 2013 om 17:02

Klopt, in dat geval is het niet zo'n ramp, althans dat zou je mogen verwachten.

16 januari 2013 om 22:37

@Chivas Welke voetballers hebben er ervaring mee? Hoe vaak vliegt Ajax nou buiten onze tijdzone? Je hebt er duidelijk geen ervaring mee. Het kan zijn dat het tegen Feyenoord niet te merken is, maar het tijdsverschil en de lange reis kunnen nooit goed zijn.

16 januari 2013 om 20:24

Tijdverschil met Brazilië was trouwens maar 3 uur dus dat is echt niks en dus verwaarloosbaar.

Het is ongeveer 11,5 uur vliegen naar Brazilië. Het zal even acclimatiseren zijn maar het zijn profs en die zijn wel wat gewend. Het verschil tussen het trainingskamp van Ajax en feijenoord zat hem vooral in de kwaliteit van het veld!!

Ajax is alleen maar voor de commercie naar Brazilie gegaan en om geen enkele andere reden. Als ze puur hadden gekeken naar welke elementen belangrijk zijn voor de spelers in een trainingskamp dan waren ze nooit op Rio uitgekomen (lange vlucht, tijdsverschil en groot verschil in temperatuur) maar op een Marbella zoals Feyenoord dat heeft gedaan. Dus ik ben geneigd te zeggen dat ze het bij Feyenoord verstandiger hebben aangepakt en vooral de spelers voorop hebben gesteld.

16 januari 2013 om 09:38

Uiteraard had Ajax daar niet voor gekozen als ze het zelf voor het zeggen hadden. Je hebt in dit geval te maken met sponsor Aegon en die bepalen waar Ajax heen gaat.

16 januari 2013 om 13:12

Nou, bepalen is een groot woord hoor. Natuurlijk hebben ABN Amro en Aegon grote belangen in Brazilië, en zien/zagen ze Ajax graag die kant op vertrekken. Maar het is zeker niet dat de hoofdsponsor daar een beslissende stem in heeft. Brazilië is een fantastisch voetballand, het WK en de Olympische Spelen staan voor de deur, dus het is helemaal niet zo'n raar dat Ajax er alvast een kijkje gaat nemen. Maar het is echt niet zo dat als Aegon volgend jaar wil dat Ajax naar Noord-korea vertrekt, dat Frank de Boer dat maar te slikken heeft. Zulke dingen gebeuren gewoon in overleg tussen de technische staf en de commerciële beleidsbepalers.

16 januari 2013 om 14:11

Ligt eraan wat er op is genomen in de contracten die getekend zijn. Als daarin staat dat Ajax volgend jaar in een speedo een trainingskamp moet afwerken in Noord-korea moet Ajax dit gewoon doen.

De hoofdsponsor kan dus wel degelijk een beslissende stem hebben in waar het trainingskamp plaats vind. Ik neem alleen aan dat er bij ajax voldoende mensen wakker zijn om al te gekke wensen eruit te halen voordat ze het ondertekenen.

16 januari 2013 om 13:51

Dat is ook aangegeven door de Boer zelf Captain Obvious.

Ajax moest naar Brazilië omdat Aegon daar commerciële belangen heeft. Dit is in het contract opgenomen, en als iets in een contract is opgenomen dan moet je je daar aan houden!

De Boer heeft ook gezegd dat hij liever dichtbij was gebleven, maar dat je je sponsor moet respecteren.

16 januari 2013 om 13:55

Ten eerste ben ik het helemaal eens met jouw reactie. Ajax is voor hoofdsponsor Aegon naar Brazilië gegaan en dat kan negatieve gevolgen hebben. Feyenoord heeft het goed aangepakt door dichterbij huis te blijven. Dit kan een voordeel opleveren voor Feyenoord in de Klassieker.

Echter heeft Ajax er niet voor gekozen naar Brazilië te gaan. Dit was al een hele lange tijd afgesproken met de hoofdsponsor die jaarlijks miljoenen betaalt. Die afspraak afzeggen kon dus niet. De Boer en Overmars hebben er alles aan gedaan om dit te kunnen veranderen. De Boer was er ook helemaal niet blij mee, maar het kon niet.

Wanneer Ajax afspraken maakt met een nieuwe sponsor zal er rekening gehouden worden met de gevolgen van trips naar het buitenland voor de spelersgroep.

16 januari 2013 om 15:32

Ajax doet dit niet voor het eerst en het heeft de afgelopen 2 seizoenen heel goed uitgepakt door het inhalen van meer dan 10 punten achterstand.

Ik denk juist dat het de spelers positief beinvloed door naar dit soort verre oorden te gaan.

Waarom zo moeilijk doen?

Gewoon lekker naar Spanje,turkije of naar Portugal reizen !br Bespaart een hoop ellende en geld.br En je bent lekker dichtbij huis..

16 januari 2013 om 10:40

Het bespaart wellicht ellende, maar geld zeer zeker niet.
De enige rede dat Ajax naar Brazilie is gegaan, is namelijk het geld.

Ze moeten gewoon eerder terugkomen, morgen ofzo en dan nog even wennen aan de kou )

16 januari 2013 om 13:49

ze zijn al terug, gisteren.

16 januari 2013 om 16:17

Sterker nog, ze waren maandagmiddag al terug. Paar spelers hadden toen erover getweet en er staat ook een artikel over op ajax.nl

Na zondag weten we het. Dit is verder koffie dik kijken. Je kunt wel op basis van hersenspinsels een mening vormen, maar zondag zal je het resultaat zien van beide trainingskampen. Allebei hebben ze ook nog eens verloren in de vriendschappelijke wedstrijden dus je kunt er echt nog niks over zeggen

Dat kunnen we pas zeggen wanneer ajax en psv gespeeld hebben. Welke clubben beter overwinterd hebben

Wat een dom gelul allemaal. Tijdsverschil tussen Amsterdam en Rio is 3 uur. Tijdsverschil tussen NL en Gran Canaria of Belek 1 uur. Denk dat niemand bij Ajax of de andere clubs veel last van een jetleg hebben gehad. De vliegreis van 11 uur is ook totaal niet vermoeiend. want die gasten kunnen gewoon languit liggen met een filmpje erop. Dat zal van geen enkele invloed zijn.

16 januari 2013 om 23:26

Haha echt he! Iedereen doet net alsof het 7 uur verschil is ofzo. Maar inderdaad het is maar een tijdsverschil van 3 uur. Dat is echt wel verwaarloosbaar dus met die jetlag zal het echt wel meevallen. Ben helemaal met je eens. Die gasten liggen gewoon 11 uur lang plat lekker relaxen alsof dat wat uitmaakt. Mensen overschatten dingen echt heel erg.

17 januari 2013 om 07:42

bago enowen, vergeet eens het tijdverschil, het lichaam krijgt een knak en dat heeft niet zoveel met die tijd verschil te maken, maar ons lichaam kan het niet zo goed verwerken.

17 januari 2013 om 08:47

@jolano. Waar ligt het dan wel aan als het niet aan het tijdsverschil ligt ? Het tijdsverschil is juist de grote boosdoener bij een jetlag bij mijn weten.

17 januari 2013 om 08:58

Ben zelf 2 x naar mexico geweest en de tijdverschil deed me niet zo veel maar het lichaam reageert meer op het stilzitten in het vliegtuig, je kan er wel in lopen, maar dat helpt niet zo, maar wel anderen weer kan reageren op het tijdverschil. Iedereen reageert er anders op

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Dinsdag 22 mei
De toekomst van Fran Sol ligt mogelijk in Mexico. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren