‘Bij AZ lunchten we altijd verplicht samen, bij Ajax één keer per week’

Dinsdag, 25 december 2012 om 14:44

Niklas Moisander maakte afgelopen zomer de overstap van AZ naar Ajax. De Finse centrale verdediger werd opgeleid in de hoofdstad, maar redde het niet tot het eerste elftal en keerde er na enkele jaren als meer gearriveerde speler terug. Gevraagd naar de verschillen tussen beide clubs zegt Moisander dat het ‘m vooral in de details zit. Tactisch en voetbaltechnisch ziet de stopper niet veel andere zaken.

/

“De overeenkomst is dat ze beiden van aanvallend voetbal houden. Alleen hun aanpak is anders. Frank is meer relaxed. Een voorbeeld is de lunch. Bij AZ lunchten we altijd samen, dat was verplicht. Bij Ajax is er maar één lunch in de week verplicht”, laat Moisander weten in het tijdschrift 1900. Hij noemt zijn oude coach Gertjan Verbeek meer ‘aanwezig’ dan zijn huidige coach Frank de Boer.

“Verbeek praat veel meer met spelers, ook vaak onder vier ogen. Meestal vond ik dat niet erg, maar het is wel eens moeilijk als je zelf al teleurgesteld bent na een wedstrijd. Verbeek zei vaak dat ik te zelfkritisch was. We wonnen een keer ruim van VVV, maar in de laatste minuten kregen we door mijn toedoen een penalty tegen. Hoewel we die wedstrijd hadden gewonnen, was ik ontzettend boos op mezelf. Gertjan zei toen tegen mij: 'Je moet als aanvoerder wel een beetje lachen als we gewonnen hebben.' Dat heb ik altijd onthouden.”Gerelateerd

44 reacties (laatste reactie door azet)

Idiote titel vz
Hij word met de wedstrijd belangrijker en zit in een flow. Deed het erg goed in de cl en sowieso 1 van de beste verdedigers in nederland

Ongelofelijk gewoon volwassen mensen die op hun werk krijgen te horen dat ze verplicht samen moeten lunchen ,wat een idioten

25 december 2012 om 14:56

we hebben bij Oranje gezien wat het betekent als er geen teamgeest is dus zo idioot vind ik het niet

26 december 2012 om 10:20

Juist door zoiets te gaan doen gaat de teamgeest omlaag. De spelers zien elkaar al vaak genoeg, om dan nog een halfuur samen te moeten eten is overdreven. Kan denk ik alleen maar tot iriritaties leiden. Als ze samen willen eten dan kunnen ze dat toch onnderling doen.

Daarnaast heeft ajax haast elke week wel een activiteit die ze samen doen. Niet altijd wel even leuk maar wel goed voor de teamgeest. Bijv. zingen voor "wij zijn ajax'', naar het Pelazzo, naar het VU. Etc.

26 december 2012 om 11:53

wat maakt dat half uurtje dan uit? op je werk zie je je collega''s ook de hele dag dan is het toch goed om ze ook even relaxt tijdens de lunch te zien en ook te spreken over prive dingen en ff iets anders dan werk?

25 december 2012 om 14:58

Elke dag lijkt me ook een beetje overdreven maar een volwassen persoon ziet een lunchje per week met een team toch niet als een verplichting. Je bent dag in dag uit met een groepsproces bezig en daar kunnen gesprekken en omgang in een informele setting een hoop aan bijdragen. Als je daar geen zin in hebt moet je maar op atletiek gaan ofzo, dan hoef je met helemaal niemand te praten.

25 december 2012 om 15:36

je krijgt betaald om o.a. samen te lunchen als het gevraagd word, dom of niet dom het gaat erom dat er een reden voor is je kan er niet mee eens zijn maar zij moeten gewoon hun werk goed uitvoeren.

25 december 2012 om 15:40

groepsproces is toch onzin ?je ziet elkaar sowieso al een paar uur per dag , je gaat op trainingskampen , hotels etc ,je zit met elkaar in de bus , dus om verplicht samen te gaan lunchen is onzin .je praat ook over mensen die al een jaar of 30/35 etc zijn.
die ga je toch niet als een klein kind behandelen ? laat ze gewoon doen wat ze willen , en je gaat ook geen extra punten pakken als je verplicht samen gaat lunchen hoor

25 december 2012 om 15:42

je praat over mensen die 30/35 zijn.. de gemiddelde leeftijd bij ajax is rond de 22 ofzo

26 december 2012 om 10:32

Ja die leeftijd klopt niet. Maar het is wel zo dat spelers genoeg met elkaar optrekken. Samen in de bus naar tegenstander, in het krachthonk, in de kleedkamer/douches. Wel eens bij een training van ajax geweest? Ze staan minimaal een halfuur te lachen en te lullen met elkaar terwijl er een balletje wordt rond gespeeld of vrije trappen te oefenen. Bij elke eredevisie clubs zien de spelers elkaar genoeg. Verplicht samen eten is overdreven. Vind ik

25 december 2012 om 19:55

Volgens mij is het erg gebruikelijk in de topsport. AZ en Ajax gaan er verschillend mee om, ik denk dat er veel meer clubs zijn waar men dagelijks met elkaar luncht.

26 december 2012 om 09:44

Volgens mij wordt er bij 9 van de 10 bedrijven door het personeel gezamenlijk geluncht . En als het in de voetbalwereld gebeurt zijn het direct 'idioten'?

Wat een bekrompen leef wereldje heb je dan.

Verschillen zijn per club, heeft veelal met clubcultuur te maken en de mensen die het voor het zeggen hebben. De aanpak bij AZ heeft er mede voor gezorgd dat Moisander zich heeft ontwikkeld tot een prima verdediger. Bij Ajax doet hij het naar behoren. Ik zou het alleen maar relaxt vinden als je iets minder verplichtingen zou hebben. Elke lunch verplichten lijkt mij iets te veel van het goede.

Begint steeds beter te spelen, mag ook wel met zijn leeftijd en ervaring. Nog 2 jaar en dan zal hij naar een leuke club a la Espanyol gaan en Denswil zal dan de vaste plek centraal achterin hebben met naast hem Veltman die Alderweireld opvolgt die naar Newcastle of iets dergelijks gaat. Klinkt mij als muziek in de oren!

31 december 2012 om 15:49

Nog beter zou het zijn als Moisander en Alderweireld aan het einde van het seizoen vertrokken en dat je voor dat geld Heijtinga kunt halen en dan zet je Denswil er naast. Veltman op de bank.

Samen lunchen is gezellig. Enkel of het verplichten daarvan de beste manier is.. Zo iets moet wel gezellig blijven. Eens per week houd het allemaal wat relaxter. Je blijft gespreksmateriaal hebben.

Natuurlijk hebben beide aanpakken hun voordelen en nadelen. Bijvoorbeeld veel praten met spelers of dit wat minder doen. Uiteindelijk gaat het erom wat een speler doet met wat je hem duidelijk probeert te maken. Als dat in één kort gesprek duidelijk gemaakt kan worden door een trainer zie ik dat alleen maar als een pluspunt, maar andere (mensen/spelers) zullen behoefte hebben aan meer 1 op 1 gesprekken.

25 december 2012 om 14:57

op je werk lunch je toch ook niet alleen iedere dag, genoeg gespreksstof hoor, het is beter voor het wij gevoel , teamsbelang

25 december 2012 om 15:45

Het is belangrijk dat iedereen lekker in zijn vel zit en met elkaar om kan gaan. Verplicht lunchen hoeft niet per definitie te betekenen dat het teamgevoel toeneemt.

Vooral het woordje verplicht maakt het lastiger. Het is leuk om met elkaar samen te eten, maar er zijn ook mensen die liever alleen ergens wat eten. Of met hun gezin om de tafel zitten.

25 december 2012 om 15:48

Klopt, maar het moet niet worden verplicht het moet spontaan gebeuren door de spelers zelf. Forceren heeft geen zin.

26 december 2012 om 11:55

als je spelers alles uit zich zelf laat doen , geloof me dan wordt het een zootje

dan zitten ze met koptelefoons op en zijn het vaak net zombies die amper met elkaar kunnen communiceren

25 december 2012 om 17:54

Gwn prima, ff trainen, en dan lunchen samen, en dan weer ff trainen, je gaat toch niet als een autist in je eentje eten. Vind het juist wel mooi. En het is niet alsof ze slecht betaalt krijgen ofzo.

25 december 2012 om 20:53

Samen eten is gezellig. Het verplicht maken neigt echter naar forceren. Wat de lol er vanaf kan halen.

Daarbij zijn er mensen die tot rust komen wanneer ze lekker alleen eten. Of mensen die dichtbij wonen willen thuis met hun gezin eten.. Ook niks mis mee toch?

Bij Ajax lunchen ze misschien ook altijd samen, maar is het maar eens per week verplicht...

De buitenwereld ziet alleen de "negatieve"kant van Verbeek maar zoals Moisander zei, net als alle spelers onder Verbeek, Verbeek heeft een zachtaardige kant vooral tegen zijn spelers. Hij is meer betrokken met de spelers, praat altijd met elke speler. Huntelaar, Bas Dost, Altidore, Esteban, Sulejmani, o.a., hebben altijd bewondering en respect voor de trainer en mens, Gertjan Verbeek.

Ik zou voor geen goud met anderen lunchen als ik dat niet wou. Ben meer een type die me eigen gang gaat en hou niet van de "leuk doen" gedrag. Dit soort dingen vind ik altijd onzin. Als je maar op het veld presteert en je taken goed uitvoert, daar gaat het om.

25 december 2012 om 16:46

Nogal bekrompen reactie. Als jij het niet leuk vindt, dan is het meteen niet goed dat AZ het wel doet? Even iets verder kijken dan dat je neus lang is. Er zullen bij AZ ook spelers rondlopen die het misschien niet helemaal geweldig vinden, maar zoals je misschien gemerkt heb draait het allemaal prima bij AZ de afgelopen 9 jaar, dus kennelijk heeft het AZ niet veel slechts gedaan, dat gezamenlijk lunchen.

25 december 2012 om 17:10

Denk niet dat AZ al 9 jaar lang samen luncht, dit is typisch iets van Gert Jan Verbeek. Wat ik een prima trainer vind, misschien wel de beste in Nederland maar ik weet toch wel zeker dat dit iets van GJV is en niet van AZ. Dit zou geen traditie daar zijn, als dat wel zo is dan is dat echt laag. Je kan volwassen mannen toch niet verplichten om samen te lunchen dagelijks, wat een onzin zeg.

Het klopt dat ze de laatste 9 jaar het heel goed doen maar toch, als dat echt iets van AZ is en niet van Hjv(wat volgens mij niet is) dan is dat echt laag.

No standarts.

26 december 2012 om 01:09

Je kunt voetbal niet er normaal werk vergelijken. Iemand die 5 dagen per week 8 uur werkt kun je niet verplichten om elke dag samen met zijn collega's te lunchen. Voetballers trainen maximaal 2 keer per dag een paar uurtjes en dan vind ik het niet gek als je tussendoor samen luncht in het stadion. Onzinnige discussie verder, iedere club heeft zijn eigen regeltjes.

26 december 2012 om 11:57

typisch van Gert Jan Verbeek? bijna alle clubs lunchen de spelers samen hoor, men heeft een kantine/restaurant en alle spelers hebben op hetzelfde tijdstip lunchpauze hoor

dit is gewoon een teken van discipline, als jij dat niet kunt nakomen hoor je al niet in de basis te staan, als Verbeek het nodig vind om elke dag te lunchen moet je dat doen als de boer zegt dat je het één keer per week wil doe je dat ook, is puur om discipline, en goed voor het moraal natuurlijk, zo warm je alvast je team op en maak je een band, ik vind het uitstekend dat het zo gaat, zowel Verbeek als de Boer doen het beiden goed, alleen presteert de ene beter als de ander maar dat is ook niet raar als je het team verschil ziet.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8148
2.Ajax7352
3.AZ6831
4.Feyenoord6034
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

82 fans
Verdediger, 32 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 27 april
Juventus wil Paul Pogba op huurbasis terughalen naar Turijn. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren